|
|
#3151 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze książkowe grzechy część V
Magnolia - piękne podsumowanie
aż kusi sięgnąć po niektóre tytuły z twojej listy ![]() A co znalazłaś pod choinka - chwal się.
|
#3152 | |
|
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
Uchwyt do selfie. Miałam z bluetooth i mi padł. Ten mam z kabelkiem i powiem wam że najlepszy... Tylko podłącza się kabelek do telefonu i od razu cyka fotkę... Nie trzeba ładować, ani konfigurować z telefonem. Z drobnostek jeszcze duży ręcznik, Mikołaja, nawet perełki z Avonu wpadły, domowy pasztet, dobre winko i domowe pierniczki 😀 no ze wszystkiego cieszyłam się jak dziecko 😂 🎄Od teściowej pieniążki... Będą na styczniowe wyprz 😀 No i do tego tona cukierasów wszelkich. Będą jak znalazł na chude styczniowe czasy 😂 😄 Sama też trafiłam z prezentami dla swoich bliskich, więc było wesoło i bardzo przyjemnie. Do tego znajomych obdarowałam puzzlami. Będą się pozytywnie męczyć 😂 *** Dziewczynki wy też sie pochwalcie co tam wam Mikołaj przyniósł!!! Jak w ogóle spędziłyście święta? Ja ogólnie w domu. Pogoda anty... zimowa 😣 w ogóle nie nastrajała do wyjścia z domu. Do tego obejrzałam tradycyjnie Kevina 😂 Listy do M 2 i Wielkiego Gatsby. I co najważniejsze nie najadłam się... Pierwszy chyba raz w życiu, za bardzo nie chciało mi się jeść w święta 😂 IMG_20161224_202806.jpg IMG_20161224_205038.jpg IMG_20161226_112538.jpg IMG_20161226_112356.jpg IMG_20161223_215816.jpg I stateczek ułożony 😀 IMG_20161226_214543.jpg IMG_20161226_213648.jpg
|
|
#3153 | |||
|
...po prostu być.
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ale po niektóre zamierzam sięgnąć w następnym. Cytat:
![]() W tym roku w sumie niedawno czytałam też "Muzeum osobliwości". Co to była za książka U mnie większość książek była dobra i rewelacyjna, rozczarowania trafiały się rzadko. Pewnie już nic specjalnego nie przeczytam to wrzucam moje podsumowanie Wyjątkowe na różne sposoby (kolejność przypadkowa) 1 "Ginekolodzy" Jürgen Thorwald świetnie podana i można to chyba tak ująć "historia ginekologii" 2 "Mistrz i Małgorzata" Michaił Bułhakow totalny zachwyt. Może i późno do mnie przyszła. Ważne, że w ogóle. 3 "Psychoza 4.48" Sarah Kane. Bardzo przejmująca. 4 "Pielgrzym" Terry Hayes świetnie napisana od początku do końca i do tego wciągająca i to bardzo. 5 "Druga szansa" Katarzyna Berenika Miszczuk bardzo pozytywne zaskoczenie. Bardzo ![]() 6 "Sekret życia. Baśnie hinduskie" 7 "Muzeum osobliwości" Alice Hoffman. Cudownie napisana, piękna historia z wyrazistymi postaciami. 8 "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz" Lisa See. Nie wiem tak naprawdę dlaczego. Ale ta książka wykręciła mnie na drugą stronę. W pozytywnym znaczeniu. Niesamowita. Z rozczarowań...książki, po których się spodziewałam sporo. 1 "Crème de la Kreml. 172 opowieści o Rosji" Wacław Radziwinowicz 2 "Meryl Streep o sobie" Lawrence Grobel Było kilka mało interesujących i nawet kiepskich ale raczej spodziewałam się, że takie będą więc nie wspominam ![]() Generalnie rok czytelniczy był całkiem dobry. Wprawdzie do setki nie dobiłam i nie dobiję przez pasję szydełkowania. Ale za to wybierając książki do wyzwania przeczytałam wiele ciekawych pozycji. Ciekawa jestem jaki będzie 2017 ![]() A pod choinkę dostałam to. Była jeszcze świeczka, ale już się wypaliła ![]() Tak więc mam czym przykryć i co pogryźć gdybym szydełkowała lub czytała Edytowane przez minka-80 Czas edycji: 2016-12-27 o 13:28 |
|||
|
|
|
#3154 |
|
Zakorzenienie
|
Wszyscy robią podsumowania, robię i ja
Ogólnie trafiło mi się w tym roku sporo niezłych książek, ale jak teraz przeanalizowałam to niewiele z nich wniosło coś w moje życie czy bardziej zapadło w pamięć. Mój zdecydowany nr 1, książka, którą uwielbiam, niesamowicie aktualna i w 100% oddająca moje poglądy. Nic nie zrobiło na mnie takiego wrażenia w ostatnich latach. Natomiast "Atlas zbuntowany" tej samej autorki mogę zaliczyć do rozczarowań.Inne książki, które mogę uznać za dobre: ![]() ![]() ![]() Z reportaży największe wrażenie zrobiły na mnie: ![]() Teraz czytam inny reportaż Łazarewicza i jestem pod wrażeniem jego prowadzenia narracji. Bardzo się wyróżnia na tle innych autorów. ![]() Największym rozczarowaniem roku jest dla mnie "Małe życie", a to dlatego, że przez pierwsze kilkaset stron byłam tą książką zauroczona, a później jedno wielkie nieporozumienie. Ale najgorsze książki to wszystkie te świąteczne historyjki, które kupiłam w celu budowania klimatu, np. ![]() Dziwię się autorce, że nie wstydziła się tego wydawać pod własnym nazwiskiem ![]() Jeśli chodzi o prezenty to ja w tym roku dostałam same wymarzone rzeczy, w tym 5 książek Więc jestem usatysfakcjonowana, aczkolwiek w święta walczyłam z grypą, więc nie było za ciekawie
|
#3155 | |
|
...po prostu być.
|
Cytat:
![]() Jest z czego się cieszyć. |
|
|
|
|
#3156 | |
|
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
To już w styczniu masz co robić 😀
|
|
#3157 |
|
...po prostu być.
|
Naomi fajne podsumowanie. Ja liczę na to, że za Źródło zabiorę się zaraz po nowym roku. Mam jakieś oczekiwania wobec tej książki
|
|
|
|
#3158 |
|
Irenosława Pierwsza
|
|
#3159 |
|
Gang Iren
|
U mnie Święta również miłe, rodzinne. Z mężem i dziećmi. Wigilia i pół dnia w pierwsze Święto spędzone również z mamą i teściową, tu obawiałam się zgrzytów, ale było pozytywnie.
Z prezentów jestem zadowolona, ale u mnie bez książek. Dostałam kolczyki, naszyjnik, koszulkę i koronkowe gatki , kapcie, fartuszek, torbę i puzzle, które już wcześniej pokazywałam. I nas grudzień i styczeń mega prezentowy. Szczególnie dla mnie. Wczoraj miałam urodziny i znów prezenty: pierścionek od męża 😍, poza tym przybornik na biżuterię w kształcie komody, zestaw z Nexta: perfumy i balsam, kolejne perfumy Davidoff cool water wave i sól do kąpieli. A w styczniu mam imieniny i pewnie jakieś drobiazgi też wpadną
|
#3160 | |
|
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
I jakie książki dostałaś? Naomi, a Komedia świąteczna fajna jest... Warto poczytać? Bo już mi się coś czytać nie chce w świątecznych klimatach 😂 I wreszcie Vernon... jest u mnie w bibliotece. Będę polować gdzieś chyba w lutym.
|
|
#3161 |
|
...po prostu być.
|
Gosia wszystkiego najlepszego
|
|
|
|
#3162 |
|
Gang Iren
|
|
#3163 |
|
Irenosława Pierwsza
|
Gosia poka dziewczynom pierścień... Jest prześliczny... 😍
|
#3164 |
|
Gang Iren
|
|
#3165 |
|
Zakorzenienie
|
Magnolia - piękne prezenciki wisiorek z nieskończonością ![]() Ja spędziłam święta bardzo spokojnie, rodzinnie i trochę leniwie - ale właśnie spokoju mi najbardziej teraz było trzeba trochę filmów + winko + dobre jedzenie więc relaks po całości. Prezenty raczej symboliczne + jedna większa niespodzianka czyli kolczyki Gosia wszystkiego najlepszego Minka ![]() Naomi a gdzie fotka książeczek znalezionych pod choinką
|
#3166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Książki w załączniku."Komedii świątecznej" nie czytałam, więc nie wiem Wszystkiego najlepszego, gosia
|
|
#3167 |
|
Zakorzenienie
|
Naomi
![]() widzę Muzę - teraz czytam jak na razie fajny klimat, w szczególności ta część która rozgrywa się w Londynie lat 60.
|
#3168 | |
|
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
Piękny stosik i fajne prezenciki. Byłam przekonana że czytałaś te Komedię 😄
|
|
#3169 |
|
...po prostu być.
|
Gosia śliczny 😍
Wysłane z budki telefonicznej
|
|
|
|
#3170 |
|
Gang Iren
|
Dziękuję dziewczyny za życzenia
|
#3171 |
|
Rozeznanie
|
To ja też już podsumuję ten rok (wzięłam się za "Londyn", w tym roku go raczej nie skończę
)Na pierwszym miejscy tak jak u Naomi: ![]() Zdecydowanie numer jeden, chyba nawet ostatnich lat. Filozofia wyznawana przez autorkę jest mi bardzo bliska, zaczytałam się też w jej esejach, w wykładach i zamierzam dalej zgłębiać wiedzę "Atlas zbuntowany" dalej przede mną, zobaczymy jak będzie.Inne godne polecenia: ![]() ![]() ![]() ![]() Dodatkowo zaliczyłam powrót do dwóch najulubieńszych serii - Harry Potter i Wiedźmin, obie kocham tak samo mocno jak kiedy byłam dzieckiem No i jeszcze dwie kategorie, które mnie w tym roku czytelniczo porwały: REPORTAŻ - przeczytałam ich około 30stu, więc jest z czego wybierać ale reporter nr 1 to zdecydowanie Wojciech Jagielski:![]() ![]() ![]() LITERATURA POLSKA - w tym roku postanowiłam zainteresować się bardziej rodzimymi autorami i nie żałuję, poniżej moje perełki które polecam wszystkim: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Chyba nie mam w tym roku żadnych szczególnych rozczarowań książkowych... może jedynie "Kwiaty na poddaszu" Virginia Cleo Andrews, dziwna książka, w ogóle mi nie podeszła. Jedyne co, to żałuję że dalej nie sięgnęłam po Sandersona, muszę jak najszybciej nadrobić!
|
|
#3172 | ||
|
Zaczytanie
|
Cytat:
15? Szalona Ja dostałam Harrego Pottera, tzn będzie pojutrze ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ---------- Dobra, nie będę cytować wszystkich postów tylko naprawdę sobie wieczorem poprzeglądam i pododaję na LC Już widzę, że dużo ciekawych tytułów (albo tych, które leża u mnie i się kurzą) polecacie
Francis Scott Fitzgerald – Wielki Gatsby Edytowane przez Lukardis Czas edycji: 2016-12-27 o 17:13 |
||
|
|
|
#3173 |
|
Raczkowanie
|
Świetne podsumowania, już sobie dopisałam kilka(naście) pozycji na przyszły rok. Co do mnie:
Największe rozczarowanie to "Światło między oceanami", którą to przeczytałam tylko z uwagi na filmową ekranizację i jedną z moich ulubionych aktorek Alicie Vikander. Niestety skonczyło się na tym, że dopóki pamiętam książkę to filmu nie mam zamiaru oglądać. Duże zaskoczenie to trylogia Miłoszewskiego o Szackim. Polubiłam Teodora i jego przemyślenia, na kryminalne intrygi też nie mam co narzekać. Bardzo pozytywne zaskoczenie. TOP1 to w zasadzie dwie pozycje "Małe życie" i "Motyl". Nie mogłam się oderwać i na długo zostały we mnie. Szczególnie "Motyl" mnie zszokował, nie spodziewałam się aż tak mocnej pozycji, momentami aż ciężko mi było ją czytać. |
|
|
|
#3174 |
|
Rozeznanie
|
Wow, święta, święta i po świętach. Zjeździliśmy pół Polski z TŻ, odwiedziliśmy mnóstwo osób, prawie nie spaliśmy, ale było warto
Na czytanie miałam czas tylko w pociągu, ale że trochę w tych pociągach czasu spędziłam, to skończyłam nareszcie Nazywam się Czerwień - Pamuka. Długo czytałam tą książkę, jest trochę męcząca, ale uważam, że to pozycja warta uwagi Czytam wasze podsumowania i zapisuję sobie różne pozycje. Moja lista do przeczytania stale się wydłuża Do moich najlepszych książek w tym roku zaliczam: *Motyl - Lisa Genova - piękna i wzruszająca pozycja. *Potem... - Musso - uwielbiam książki, które pokazują, że warto żyć chwilą, zatrzymać się choć na chwilę i cieszyć się tym, co mamy *Diabelskie zaklęcia - Maxime Chattam - trzymała mnie w napięciu praktycznie do samego końca. Ogromnie żałuję, że to już koniec przygody z Brolinem A z moich ukochanych książek odświeżyłam sobie w tym roku Złodziejkę książek - Zusaka, Norwegian Wood - Murakamiego, Jeden dzień - Nicholsa i Córkę fortuny - Allende. Ten rok pozwolił mi się też definitywnie wyleczyć z Simmons, ona jest nieczytalna I oczywiście mam nadzieję, że przyszły rok, będzie lepszy czytelniczo |
|
|
|
#3175 |
|
Zakorzenienie
|
Dostałam głównie pieniądze na Święta (jeszcze tylko filiżanki, a tak to jakieś drobne "pierdółki"), więc część musiałam zainwestować w jeden z moich większych nałogów
. Reszta pójdzie na drugi - marcowy wyjazdDomówiłam jeszcze 4 książki, zapomniałam o nich .
|
|
#3176 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mało w tym roku czytałam obiecuje sobie w przyszłym więcej
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
2017 : picie H2O czytanie książek ubieranie się kobieco nie przejmowanie się głupotami regularnie spisywanie wydatków angielski: fce + filmy i seriale głosowanie na lp 3 patenty żeglarskie V i VI nauka pływania c.d. Zakochana od 12.11.2015 roku
|
|
|
|
#3177 |
|
Zakorzenienie
|
Moje małe podsumowanie.
Bardzo na plus: Wiedźmin (jeszcze nie skończyłam całej sagi) - tyle lat olewalam tą książkę przez urywki serialu, które widziałam w tv... Bardzo żałuję, że nie przeczytałam tego wcześniej. Imperium ognia niby młodzieżowka, ale wciaga tak że nie przeszkadza niedosypianie. Kolejna młodzieżowka: Seria Diabelskie maszyny. Również nie mogłam się od tego oderwać. 1984 Orwella - wstrząsająca. Oby taka wizja przyszłości nigdy się nie spełniła. Tak: Obca - takie trochę połączenie romansu historycznego i przygodowki również wciąga. Anioł burz i Złodziejska magia jeden z moich ulubionych gatunków literackich fantasy i przygodowka. Też wciąga .Zlodziejka książek - płakałam i się śmiałam. Na nie: Tajemna historia - spodziewałam się po tej książce dużo więcej. A tu sromotne rozczarowanie. Mogła by być jakaś połowę krótsza i nie straciło by się wiele z akcji. Bardzo na nie: Lektor - cierpiałam jak ją czytałam, a jest dość krótka. Zupełnie nie rozumiem zachwytów nad ta książka Dziewczyna z pociągu - kolejne rozczarowanie. Nudna i męcząca. Plany na 2017: Trylogia o Szackim Archiwum burzowego światła "Saga" Narrenturm Pan lodowego ogrodu Kilka książek Gaimana Na wschód od edenu Ziemiomorze Książki Jo Nesbo Władca pierścieni Imie wiatru I wiele innych, ale nie będę już kopiowala całej mojej listy .Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3178 |
|
Zakorzenienie
|
Też dopisałam trochę książek do listy chcę przeczytać na LC
Część polecanych mam na półce, ale mój największy problem to niezdecydowanie - mogę stać przed regałem i godzinę, nie potrafię wybrać co teraz Z racji wyprzedaży wybrałam się wczoraj do matrasa z listą aż 4 książek do zakupu za karty prezentowe i ooo, była tylko jedna - "Księga wieszczb" za pół ceny. Dzisiaj pojadę do innego, jak znowu nie będzie tego co sobie wymyśliłam to będę brać co leci ![]() Zawsze w księgarniach jesteś jakaś taka otępiała, rozum gdzieś mi ucieka i nie mogę sobie przypomnieć co chciałam kupić albo przeczytać, błąkam się między regałami jak przygłup
|
|
#3179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3180 | |
|
Zaczytanie
|
Cytat:
jedna z moich ulubionych książek
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:57.

aż kusi sięgnąć po niektóre tytuły z twojej listy 

.
). Pochwalę się jak przyjdzie
.
Mój zdecydowany nr 1, książka, którą uwielbiam, niesamowicie aktualna i w 100% oddająca moje poglądy. Nic nie zrobiło na mnie takiego wrażenia w ostatnich latach. Natomiast "Atlas zbuntowany" tej samej autorki mogę zaliczyć do rozczarowań.

wisiorek z nieskończonością 

jedna z moich ulubionych książek