Nasze książkowe grzechy część V - Strona 106 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-12-27, 12:40   #3151
PinkVanille
Zakorzenienie

Dot.: Nasze książkowe grzechy część V

Magnolia - piękne podsumowanie aż kusi sięgnąć po niektóre tytuły z twojej listy
A co znalazłaś pod choinka - chwal się.

PinkVanille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-27, 13:14   #3152
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Cytat:
Napisane przez PinkVanille Pokaż wiadomość
Magnolia - piękne podsumowanie aż kusi sięgnąć po niektóre tytuły z twojej listy
A co znalazłaś pod choinka - chwal się.
Ach... Mnie tym roku mąż i moja mama zaskoczyli totalnie. Dostałam dwa naszyjniczki 😍 Z aniołkiem od męża, złoty od mamy. Trochę drobnostek... Puzzle 3D, statek już ułożony 😀
Uchwyt do selfie. Miałam z bluetooth i mi padł. Ten mam z kabelkiem i powiem wam że najlepszy... Tylko podłącza się kabelek do telefonu i od razu cyka fotkę... Nie trzeba ładować, ani konfigurować z telefonem.
Z drobnostek jeszcze duży ręcznik, Mikołaja, nawet perełki z Avonu wpadły, domowy pasztet, dobre winko i domowe pierniczki 😀 no ze wszystkiego cieszyłam się jak dziecko 😂 🎄Od teściowej pieniążki... Będą na styczniowe wyprz 😀
No i do tego tona cukierasów wszelkich. Będą jak znalazł na chude styczniowe czasy 😂 😄
Sama też trafiłam z prezentami dla swoich bliskich, więc było wesoło i bardzo przyjemnie.
Do tego znajomych obdarowałam puzzlami. Będą się pozytywnie męczyć 😂

Dziewczynki wy też sie pochwalcie co tam wam Mikołaj przyniósł!!!
Jak w ogóle spędziłyście święta?
Ja ogólnie w domu. Pogoda anty... zimowa 😣 w ogóle nie nastrajała do wyjścia z domu.
Do tego obejrzałam tradycyjnie Kevina 😂 Listy do M 2 i Wielkiego Gatsby.
I co najważniejsze nie najadłam się... Pierwszy chyba raz w życiu, za bardzo nie chciało mi się jeść w święta 😂

IMG_20161224_202806.jpg
IMG_20161224_205038.jpg
IMG_20161226_112538.jpg
IMG_20161226_112356.jpg
IMG_20161223_215816.jpg

I stateczek ułożony 😀
IMG_20161226_214543.jpg
IMG_20161226_213648.jpg

magnolia79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-27, 13:22   #3153
minka-80
...po prostu być.

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość
U mnie nie będzie podsumowania, bo już nie pamiętam co czytałam w tym roku.

Z książek wskazanych przez Lukardis tylko "Małe życie" - podsumowałabym książkę jako "meh", oczekiwałam więcej po tak szeroko zakrojonej akcji reklamowej.

Z tytułów, które zapadły mi w pamięć (po czym chyba wnioskować należy, że najbardziej mi się podobały), to: Zamknięte pokoje, Czarne nenufary, Ginekolodzy, Beksińscy i ostatnio kilka opowiadań z Polska odwraca oczy.

Aktualnie tkwię nadal w Czterech siostrach i w międzyczasie przybieram się do Fałszerzy pieprzu. W załączniku nabytki grudniowe.

Pochwalę się też, że zrobiłam już zamówienie poświąteczne (na uwaga... 15 książek). Pochwalę się jak przyjdzie.
Super nabytki. Już na niektóre mi się oczy zaświeciły

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
To i ja napiszę małe podsumowanie. Chociaż w zasadzie u mnie są prawie wszystkie książki super świetne, bardzo dobre i dobre

Te najlepsze z tego roku to:

1. "Bracia Karamazow" Dostojewski
2. "Zbyt głośna samotność" Hrabal
3. "Katedra w Barcelonie" Falcones
4. "Psychoza 4.48" Kane
5. "Zabić drozda" Harper Lee
6. "Łuk Triumfalny" Remarque
7. "Droga" McCarthy
8. "451° Fahrenheita" Bradbury
9. "A lasy wiecznie śpiewają" Gulbranssen
10. "Na zachodzie bez zmian" Remarque

Nie opisuję, bo to prawie sama klasyka, książki dopracowane, arcydzieła.

Na wyróżnienie zasługują też:

"Sztuka według stoików" Stankiewicza, to w kategorii książek mówiących "jak żyć".

"Inna dusza" Orbitowskiego, z serii na faktach, mroczna, niepokojąca historia młodocianego mordercy.

"Klub Dumas" Perez-Reverte , super książka o książkach, taka przygodowa.

"Walden, czyli życie w lesie", w sumie powinna też trafić do piereszej dziesiątki, bo to wyjątkowa rzecz.

"Ptaszyna" Kosztolanyi, z pozoru dzieje się tak niewiele, ale to co najważniejsze jest niewypowiedziane.

"Kronika ptaka nakręcacza" Murakami, zakręcona na maksa, w pozytywnym znaczeniu.

"Delta Dietla" Świetlickiego, bardzo spodobała mi się jego poezja.

Z thrillerów dobry był Maxime Chattam z "Trylogią zła".

I jeszcze wyróżnić muszę "Wilka stepowego" Hesse'go, bo to ciekawe i nietuzinkowe dzieło.

"Wściekłość i wrzask" Faulknera, tak samo, ale tu przyznam, że czytałam nie mając spokoju, co i mnie częste i pewne rzeczy mi sié mieszały, umykały.

Z kryminałów dobrze mi się czytało serię Miłoszewskiego o Szackim. I jego "Domofon" także, ale to bardziej pod horror podchodzi.

"Małe życie", lekko się zawiodłam na pierwszej połowie, ale druga mi to wynagrodziła i oceniam pozytywnie.

Rozczarowania:

"Lala" Dehnela, nie porwała mnie, a nawet znudziła.

"Taka piękna żałoba" Hrabala, też nie to czego się spodziewałam.

"Pieśń o poranku" Simons, niestety niski poziom, szczególnie gdzieś do połowy.

"Baltazar i Blimunda" Saramago, nudziło mnie niestety.

"Tonąca dziewczyna" Kieran, przerost formy nad treścią.

Najbardziej żałowałam, że przeczytałam "Malowanego ptaka" Kosińskiego. Zniesmaczyło mnie i obrzydziło na maxa. "Małe życie" to był przy tym pikuś.

Najgorszą książką w tym toku była "Bezdomna" Michalak. Ale nie jest to rozczarowanie, bo nie spodziewałam się niczego na poziomie

---------- Dopisano o 00:22 ---------- Poprzedni post napisano o 00:21 ----------

Sorry, rozpisałam się
Gosia z Twojej 10 są pozycje, które i mi bardzo sie podobały. Takie WOW chociaż u mnie nie wszystkie z tego roku
Ale po niektóre zamierzam sięgnąć w następnym.

Cytat:
Napisane przez magnolia79 Pokaż wiadomość
Witam sie poświątecznie...
jak wam minął ten czas, co znalazłyście pod choinką?
U mnie dużo się działo, do tego ze wszystkich prezentów jestem mega zadowolona, trafione, fajne i wzruszające!
Żadnych książek nie dostałam, ale i nie chciałam
~~~

Sporo w tym roku przeczytałam, ale rok czytelniczy był średni, dużo przeciętnych książek...
wiele rozczarowań, chociaż nie będę o nich wspominać, bo to nie są złe książki, zwyczajnie to mnie nie urzekły...

Z moich perełek wyróżniam:
Moje, najpiękniejsze, najbardziej wzruszające, zmieniające... mnie, te które namieszały mi w głowie...

Muzeum osobliwości - Alice Hoffman
Bo szłam z bohaterami drogą, brukiem samotności wyłożonej… ku wolności i miłości!
Bo moje emocje wystrzeliły feerią barw!
Najpiękniejsza w tym roku...

Zgubiono, znaleziono - Davis Brooke
Tak wydawałoby się zwyczajnie napisane, a dostałam niesamowity życiowy koktajl: wzruszenie, smutek, miłość, naiwność, śmierć, stratę, samotność, nadzieję…

Światło, którego nie widać - Anthony Doerr
W życiu nie martwiłam się tak o główną bohaterkę!!!
Bardzo wzruszająca.

4. Charlotte - David Foenkinos
Tak smutna, że aż boli.
Tak przepięknie, subtelnie, z wyczuciem, autor muska i owiewa słowami życie Charlotte. Charlotte Salomon. Młodej, kruchej, zagubionej, w której tak silnie tkwiła pasja malarstwa.
Literacko... poezja!
Nie mam tej książce nic do zarzucenia. Krótka, wręcz wierszem pisana, z taką delikatnością, czułością o bohaterce. Młodej malarce, która historię swojego życia namalowała w obrazach. Bardzo smutne było jej życie. Wielki pokłon w stronę autora, że tak pięknie upamiętnił Lotte.

Sońka - Ignacy Karpowicz
Podobne emocje jak u Foenkinosa.
/Pamiętałam, co się zdarzyło. Pamiętałam też, że to nie mogło się zdarzyć. Bo po co? Dlaczego? Zdarzenia nie powinny zdarzać się bez celu./

Dziewczyna w ciemności - Anna Lyndsey
Autentyczna, niewiarygodna, rozwala system jak Lisa Genova.

Fale - Virginia Woolf
bo... /Jestem pianą, która opływa i zapełnia bielą najdalsze krawędzie skał; jestem także dziewczyną, tutaj, w tym pokoju./

Te chwile - Herbjørg Wassmo
Bo całkowicie moje klimaty... bo przepięknie napisane, bo realne, bo bolesne...

Noc w Lizbonie - Erich Maria Remarque
Mój Majstersztyk... tak plastycznie napisane, ze odpłynęłam w jedną noc, na lizbońską scenę wykreowaną przez Remarque.
Niezapomniana!!!!

Chłopiec zwany Gwiazdką - Matt Haig
Teraz już znam najprawdziwszą historię Świętego Mikołaja

I książka, która prawie! wszystkim się podoba, wszyscy są zachwyceni i w ogóle.... mega, hiper...
mnie rozdrażniła, zaniepokoiła, nie trafiła w me gusta...
choć przyznam, że literacko świetnie napisana, to jednak...
Byłam całkowicie na nie!
Źródło - Ayn Rand
Mag "Sońka" tez mi się bardzo podobała (czytałam w zeszłym roku). Książka ma w sobie to coś
W tym roku w sumie niedawno czytałam też "Muzeum osobliwości". Co to była za książka

U mnie większość książek była dobra i rewelacyjna, rozczarowania trafiały się rzadko.
Pewnie już nic specjalnego nie przeczytam to wrzucam moje podsumowanie
Wyjątkowe na różne sposoby (kolejność przypadkowa)
1 "Ginekolodzy" Jürgen Thorwald świetnie podana i można to chyba tak ująć "historia ginekologii"
2 "Mistrz i Małgorzata" Michaił Bułhakow totalny zachwyt. Może i późno do mnie przyszła. Ważne, że w ogóle.
3 "Psychoza 4.48" Sarah Kane. Bardzo przejmująca.
4 "Pielgrzym" Terry Hayes świetnie napisana od początku do końca i do tego wciągająca i to bardzo.
5 "Druga szansa" Katarzyna Berenika Miszczuk bardzo pozytywne zaskoczenie. Bardzo
6 "Sekret życia. Baśnie hinduskie"
7 "Muzeum osobliwości" Alice Hoffman. Cudownie napisana, piękna historia z wyrazistymi postaciami.
8 "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz" Lisa See. Nie wiem tak naprawdę dlaczego. Ale ta książka wykręciła mnie na drugą stronę. W pozytywnym znaczeniu. Niesamowita.

Z rozczarowań...książki, po których się spodziewałam sporo.
1 "Crème de la Kreml. 172 opowieści o Rosji" Wacław Radziwinowicz
2 "Meryl Streep o sobie" Lawrence Grobel

Było kilka mało interesujących i nawet kiepskich ale raczej spodziewałam się, że takie będą więc nie wspominam

Generalnie rok czytelniczy był całkiem dobry. Wprawdzie do setki nie dobiłam i nie dobiję przez pasję szydełkowania.
Ale za to wybierając książki do wyzwania przeczytałam wiele ciekawych pozycji.
Ciekawa jestem jaki będzie 2017

A pod choinkę dostałam to. Była jeszcze świeczka, ale już się wypaliła
Tak więc mam czym przykryć i co pogryźć gdybym szydełkowała lub czytała
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20161227_131855-1.jpg (161,5 KB, 56 załadowań)

Edytowane przez minka-80
Czas edycji: 2016-12-27 o 13:28
minka-80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-27, 13:26   #3154
Naomi21
Zakorzenienie

Wszyscy robią podsumowania, robię i ja Ogólnie trafiło mi się w tym roku sporo niezłych książek, ale jak teraz przeanalizowałam to niewiele z nich wniosło coś w moje życie czy bardziej zapadło w pamięć.

Mój zdecydowany nr 1, książka, którą uwielbiam, niesamowicie aktualna i w 100% oddająca moje poglądy. Nic nie zrobiło na mnie takiego wrażenia w ostatnich latach. Natomiast "Atlas zbuntowany" tej samej autorki mogę zaliczyć do rozczarowań.

Inne książki, które mogę uznać za dobre:

Z reportaży największe wrażenie zrobiły na mnie:

Teraz czytam inny reportaż Łazarewicza i jestem pod wrażeniem jego prowadzenia narracji. Bardzo się wyróżnia na tle innych autorów.

Największym rozczarowaniem roku jest dla mnie "Małe życie", a to dlatego, że przez pierwsze kilkaset stron byłam tą książką zauroczona, a później jedno wielkie nieporozumienie. Ale najgorsze książki to wszystkie te świąteczne historyjki, które kupiłam w celu budowania klimatu, np.
Dziwię się autorce, że nie wstydziła się tego wydawać pod własnym nazwiskiem

Jeśli chodzi o prezenty to ja w tym roku dostałam same wymarzone rzeczy, w tym 5 książek Więc jestem usatysfakcjonowana, aczkolwiek w święta walczyłam z grypą, więc nie było za ciekawie
Stary 2016-12-27, 13:32   #3155
minka-80
...po prostu być.

Cytat:
Ach... Mnie tym roku mąż i moja mama zaskoczyli totalnie. Dostałam dwa naszyjniczki 😍 Z aniołkiem od męża, złoty od mamy. Trochę drobnostek... Puzzle 3D, statek już ułożony 😀
Uchwyt do selfie. Miałam z bluetooth i mi padł. Ten mam z kabelkiem i powiem wam że najlepszy... Tylko podłącza się kabelek do telefonu i od razu cyka fotkę... Nie trzeba ładować, ani konfigurować z telefonem.
Z drobnostek jeszcze duży ręcznik, Mikołaja, nawet perełki z Avonu wpadły, domowy pasztet, dobre winko i domowe pierniczki 😀 no ze wszystkiego cieszyłam się jak dziecko 😂 🎄Od teściowej pieniążki... Będą na styczniowe wyprz 😀
No i do tego tona cukierasów wszelkich. Będą jak znalazł na chude styczniowe czasy 😂 😄
Sama też trafiłam z prezentami dla swoich bliskich, więc było wesoło i bardzo przyjemnie.
Do tego znajomych obdarowałam puzzlami. Będą się pozytywnie męczyć 😂

Dziewczynki wy też sie pochwalcie co tam wam Mikołaj przyniósł!!!
Jak w ogóle spędziłyście święta?
Ja ogólnie w domu. Pogoda anty... zimowa 😣 w ogóle nie nastrajała do wyjścia z domu.
Do tego obejrzałam tradycyjnie Kevina 😂 Listy do M 2 i Wielkiego Gatsby.
I co najważniejsze nie najadłam się... Pierwszy chyba raz w życiu, za bardzo nie chciało mi się jeść w święta 😂

Załącznik 6812881
Załącznik 6812886
Załącznik 6812891
Załącznik 6812896
Załącznik 6812921

I stateczek ułożony 😀
Załącznik 6812901
Załącznik 6812906
Śliczne prezenty
Jest z czego się cieszyć.
Stary 2016-12-27, 13:33   #3156
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Cytat:
Pochwalę się też, że zrobiłam już zamówienie poświąteczne (na uwaga... 15 książek). Pochwalę się jak przyjdzie.
Pięknie 👏
To już w styczniu masz co robić 😀

Stary 2016-12-27, 13:34   #3157
minka-80
...po prostu być.

Naomi fajne podsumowanie. Ja liczę na to, że za Źródło zabiorę się zaraz po nowym roku. Mam jakieś oczekiwania wobec tej książki
Stary 2016-12-27, 13:36   #3158
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Cytat:
Napisane przez minka-80 Pokaż wiadomość
Śliczne prezenty
Jest z czego się cieszyć.
Dziękuję 😊

Stary 2016-12-27, 13:40   #3159
gosia261282
Gang Iren

U mnie Święta również miłe, rodzinne. Z mężem i dziećmi. Wigilia i pół dnia w pierwsze Święto spędzone również z mamą i teściową, tu obawiałam się zgrzytów, ale było pozytywnie.
Z prezentów jestem zadowolona, ale u mnie bez książek. Dostałam kolczyki, naszyjnik, koszulkę i koronkowe gatki , kapcie, fartuszek, torbę i puzzle, które już wcześniej pokazywałam.
I nas grudzień i styczeń mega prezentowy. Szczególnie dla mnie. Wczoraj miałam urodziny i znów prezenty: pierścionek od męża 😍, poza tym przybornik na biżuterię w kształcie komody, zestaw z Nexta: perfumy i balsam, kolejne perfumy Davidoff cool water wave i sól do kąpieli.
A w styczniu mam imieniny i pewnie jakieś drobiazgi też wpadną
Stary 2016-12-27, 13:41   #3160
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Cytat:
Napisane przez Naomi21 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o prezenty to ja w tym roku dostałam same wymarzone rzeczy, w tym 5 książek Więc jestem usatysfakcjonowana, aczkolwiek w święta walczyłam z grypą, więc nie było za ciekawie
Ej no... Ale gadaj co to za prezenty 😀
I jakie książki dostałaś?

Naomi, a Komedia świąteczna fajna jest... Warto poczytać? Bo już mi się coś czytać nie chce w świątecznych klimatach 😂

I wreszcie Vernon... jest u mnie w bibliotece. Będę polować gdzieś chyba w lutym.

Stary 2016-12-27, 13:47   #3161
minka-80
...po prostu być.

Gosia wszystkiego najlepszego
Stary 2016-12-27, 13:56   #3162
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez minka-80 Pokaż wiadomość
Gosia wszystkiego najlepszego
Dziękuję
Stary 2016-12-27, 14:13   #3163
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Gosia poka dziewczynom pierścień... Jest prześliczny... 😍

Stary 2016-12-27, 14:21   #3164
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
gosia poka dziewczynom pierścień... Jest prześliczny... 😍

20161226_154107.jpg
Stary 2016-12-27, 14:43   #3165
PinkVanille
Zakorzenienie

Magnolia
- piękne prezenciki wisiorek z nieskończonością pierniczki śliczne

Ja spędziłam święta bardzo spokojnie, rodzinnie i trochę leniwie - ale właśnie spokoju mi najbardziej teraz było trzeba trochę filmów + winko + dobre jedzenie więc relaks po całości.
Prezenty raczej symboliczne + jedna większa niespodzianka czyli kolczyki

Gosia wszystkiego najlepszego ładniutki pierścionek.

Minka
Naomi a gdzie fotka książeczek znalezionych pod choinką

Stary 2016-12-27, 14:43   #3166
Naomi21
Zakorzenienie

Cytat:
Ej no... Ale gadaj co to za prezenty 😀
I jakie książki dostałaś?

Naomi, a Komedia świąteczna fajna jest... Warto poczytać? Bo już mi się coś czytać nie chce w świątecznych klimatach 😂

I wreszcie Vernon... jest u mnie w bibliotece. Będę polować gdzieś chyba w lutym.
Dostałam naszyjnik w podobnym stylu, co Ty, zestaw różniastych herbat, kieliszki do wina z Home&You, ramki na zdjęcia, czapkę, nową płytę Alicii Keys Książki w załączniku.

"Komedii świątecznej" nie czytałam, więc nie wiem

Wszystkiego najlepszego, gosia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg książki-grudzień.jpg (97,2 KB, 72 załadowań)
Stary 2016-12-27, 14:47   #3167
PinkVanille
Zakorzenienie

Naomi
widzę Muzę - teraz czytam jak na razie fajny klimat, w szczególności ta część która rozgrywa się w Londynie lat 60.

Stary 2016-12-27, 14:48   #3168
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Cytat:
Napisane przez Naomi21 Pokaż wiadomość
Dostałam naszyjnik w podobnym stylu, co Ty, zestaw różniastych herbat, kieliszki do wina z Home&You, ramki na zdjęcia, czapkę, nową płytę Alicii Keys Książki w załączniku.

"Komedii świątecznej" nie czytałam, więc nie wiem

Wszystkiego najlepszego, gosia
Hygge, Muzę i Waters... Chcę 😀
Piękny stosik i fajne prezenciki.

Byłam przekonana że czytałaś te Komedię 😄

Stary 2016-12-27, 14:56   #3169
minka-80
...po prostu być.

Gosia śliczny 😍

Wysłane z budki telefonicznej
Stary 2016-12-27, 15:12   #3170
gosia261282
Gang Iren

Dziękuję dziewczyny za życzenia
Stary 2016-12-27, 16:13   #3171
joanstark
Rozeznanie

To ja też już podsumuję ten rok (wzięłam się za "Londyn", w tym roku go raczej nie skończę )

Na pierwszym miejscy tak jak u Naomi:

Zdecydowanie numer jeden, chyba nawet ostatnich lat. Filozofia wyznawana przez autorkę jest mi bardzo bliska, zaczytałam się też w jej esejach, w wykładach i zamierzam dalej zgłębiać wiedzę "Atlas zbuntowany" dalej przede mną, zobaczymy jak będzie.

Inne godne polecenia:

Dodatkowo zaliczyłam powrót do dwóch najulubieńszych serii - Harry Potter i Wiedźmin, obie kocham tak samo mocno jak kiedy byłam dzieckiem

No i jeszcze dwie kategorie, które mnie w tym roku czytelniczo porwały:

REPORTAŻ - przeczytałam ich około 30stu, więc jest z czego wybierać ale reporter nr 1 to zdecydowanie Wojciech Jagielski:

LITERATURA POLSKA - w tym roku postanowiłam zainteresować się bardziej rodzimymi autorami i nie żałuję, poniżej moje perełki które polecam wszystkim:

Chyba nie mam w tym roku żadnych szczególnych rozczarowań książkowych... może jedynie "Kwiaty na poddaszu" Virginia Cleo Andrews, dziwna książka, w ogóle mi nie podeszła.

Jedyne co, to żałuję że dalej nie sięgnęłam po Sandersona, muszę jak najszybciej nadrobić!
125 - 2018
13 - 2019

LC

Kanał książkowy na YT: Thejoanstark
joanstark jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-27, 17:11   #3172
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
U mnie nie będzie podsumowania, bo już nie pamiętam co czytałam w tym roku.

Z książek wskazanych przez Lukardis tylko "Małe życie" - podsumowałabym książkę jako "meh", oczekiwałam więcej po tak szeroko zakrojonej akcji reklamowej.

Z tytułów, które zapadły mi w pamięć (po czym chyba wnioskować należy, że najbardziej mi się podobały), to: Zamknięte pokoje, Czarne nenufary, Ginekolodzy, Beksińscy i ostatnio kilka opowiadań z Polska odwraca oczy.

Aktualnie tkwię nadal w Czterech siostrach i w międzyczasie przybieram się do Fałszerzy pieprzu. W załączniku nabytki grudniowe.

No cóż, nie wszystko się musi wszystkim podobać :P
15? Szalona Ja dostałam Harrego Pottera, tzn będzie pojutrze

---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Ojoanna29 Pokaż wiadomość
U mnie w tym roku:
Najlepsze top 3 - "Ślady" Małeckiego, "Słowik" i "Półbrat"
Pozytywne zaskoczenia - "Król kruków", nie spodziewałam się, że aż tak się wciągnę w młodzieżówkę; "Ostatnia arystokratka" uśmiałam się do łez; "Genialna przyjaciółka" chętnie sięgnę po kolejne części
Największy zawód - "Rój", "Aleksandra" Nazaruka oraz i "Królowie przeklęci" tom 3.

Już raczej nic więcej się nie wydarzy w tym roku
Oooo sporo z nich mam i muszę się zabrać w przyszłym roku.. Półbrat :shame: :shame: Arystokratka :shame: shame: Królów muszę dokończyć

---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ----------

Dobra, nie będę cytować wszystkich postów tylko naprawdę sobie wieczorem poprzeglądam i pododaję na LC Już widzę, że dużo ciekawych tytułów (albo tych, które leża u mnie i się kurzą) polecacie

"Ile razy masz ochotę kogoś krytykować przypomnij sobie, że nie wszyscy ludzie na tym świecie mieli takie możliwości jak ty"
Francis Scott Fitzgerald – Wielki Gatsby

Edytowane przez Lukardis
Czas edycji: 2016-12-27 o 17:13
Lukardis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-27, 19:31   #3173
haniavit
Raczkowanie

Świetne podsumowania, już sobie dopisałam kilka(naście) pozycji na przyszły rok. Co do mnie:

Największe rozczarowanie to "Światło między oceanami", którą to przeczytałam tylko z uwagi na filmową ekranizację i jedną z moich ulubionych aktorek Alicie Vikander. Niestety skonczyło się na tym, że dopóki pamiętam książkę to filmu nie mam zamiaru oglądać.

Duże zaskoczenie to trylogia Miłoszewskiego o Szackim. Polubiłam Teodora i jego przemyślenia, na kryminalne intrygi też nie mam co narzekać. Bardzo pozytywne zaskoczenie.

TOP1 to w zasadzie dwie pozycje "Małe życie" i "Motyl". Nie mogłam się oderwać i na długo zostały we mnie. Szczególnie "Motyl" mnie zszokował, nie spodziewałam się aż tak mocnej pozycji, momentami aż ciężko mi było ją czytać.

In the age of information,
IGNORANCE IS A CHOICE.
haniavit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-27, 20:15   #3174
Mattinka
Rozeznanie

Wow, święta, święta i po świętach. Zjeździliśmy pół Polski z TŻ, odwiedziliśmy mnóstwo osób, prawie nie spaliśmy, ale było warto To były magiczne święta u mnie, takie rodzinne na 100% i każda chwila wykorzystana do maksimum
Na czytanie miałam czas tylko w pociągu, ale że trochę w tych pociągach czasu spędziłam, to skończyłam nareszcie Nazywam się Czerwień - Pamuka. Długo czytałam tą książkę, jest trochę męcząca, ale uważam, że to pozycja warta uwagi

Czytam wasze podsumowania i zapisuję sobie różne pozycje. Moja lista do przeczytania stale się wydłuża

Do moich najlepszych książek w tym roku zaliczam:
*Motyl - Lisa Genova - piękna i wzruszająca pozycja.
*Potem... - Musso - uwielbiam książki, które pokazują, że warto żyć chwilą, zatrzymać się choć na chwilę i cieszyć się tym, co mamy
*Diabelskie zaklęcia - Maxime Chattam - trzymała mnie w napięciu praktycznie do samego końca. Ogromnie żałuję, że to już koniec przygody z Brolinem

A z moich ukochanych książek odświeżyłam sobie w tym roku Złodziejkę książek - Zusaka, Norwegian Wood - Murakamiego, Jeden dzień - Nicholsa i Córkę fortuny - Allende.

Ten rok pozwolił mi się też definitywnie wyleczyć z Simmons, ona jest nieczytalna

I oczywiście mam nadzieję, że przyszły rok, będzie lepszy czytelniczo
Mattinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-27, 22:01   #3175
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lukardis Pokaż wiadomość
15? Szalona
Dostałam głównie pieniądze na Święta (jeszcze tylko filiżanki, a tak to jakieś drobne "pierdółki"), więc część musiałam zainwestować w jeden z moich większych nałogów. Reszta pójdzie na drugi - marcowy wyjazd.
Domówiłam jeszcze 4 książki, zapomniałam o nich.
Stary 2016-12-27, 22:15   #3176
joanna_87
Zakorzenienie

Ja mało w tym roku czytałam obiecuje sobie w przyszłym więcej

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
ubieranie się kobieco
nie przejmowanie się głupotami
regularnie spisywanie wydatków
angielski: fce + filmy i seriale
głosowanie na lp 3
patenty żeglarskie V i VI
nauka pływania c.d.

Zakochana od 12.11.2015 roku
joanna_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-27, 22:22   #3177
elizka1987
Zakorzenienie

Moje małe podsumowanie.
Bardzo na plus:
Wiedźmin (jeszcze nie skończyłam całej sagi) - tyle lat olewalam tą książkę przez urywki serialu, które widziałam w tv... Bardzo żałuję, że nie przeczytałam tego wcześniej.
Imperium ognia niby młodzieżowka, ale wciaga tak że nie przeszkadza niedosypianie.
Kolejna młodzieżowka: Seria Diabelskie maszyny. Również nie mogłam się od tego oderwać.
1984 Orwella - wstrząsająca. Oby taka wizja przyszłości nigdy się nie spełniła.
Tak:
Obca - takie trochę połączenie romansu historycznego i
przygodowki również wciąga.
Anioł burz i Złodziejska magia jeden z moich ulubionych gatunków literackich fantasy i przygodowka. Też wciąga .
Zlodziejka książek - płakałam i się śmiałam.
Na nie:
Tajemna historia - spodziewałam się po tej książce dużo więcej. A tu sromotne rozczarowanie. Mogła by być jakaś połowę krótsza i nie straciło by się wiele z akcji.
Bardzo na nie:
Lektor - cierpiałam jak ją czytałam, a jest dość krótka. Zupełnie nie rozumiem zachwytów nad ta książka
Dziewczyna z pociągu - kolejne rozczarowanie. Nudna i męcząca.

Plany na 2017:
Trylogia o Szackim
Archiwum burzowego światła
"Saga" Narrenturm
Pan lodowego ogrodu
Kilka książek Gaimana
Na wschód od edenu
Ziemiomorze
Książki Jo Nesbo
Władca pierścieni
Imie wiatru
I wiele innych, ale nie będę już kopiowala całej mojej listy .

elizka1987 jest teraz online Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-28, 10:38   #3178
Ojoanna29
Zakorzenienie

Też dopisałam trochę książek do listy chcę przeczytać na LC Część polecanych mam na półce, ale mój największy problem to niezdecydowanie - mogę stać przed regałem i godzinę, nie potrafię wybrać co teraz Jeszcze do tego książki z biblioteki...

Z racji wyprzedaży wybrałam się wczoraj do matrasa z listą aż 4 książek do zakupu za karty prezentowe i ooo, była tylko jedna - "Księga wieszczb" za pół ceny. Dzisiaj pojadę do innego, jak znowu nie będzie tego co sobie wymyśliłam to będę brać co leci
Zawsze w księgarniach jesteś jakaś taka otępiała, rozum gdzieś mi ucieka i nie mogę sobie przypomnieć co chciałam kupić albo przeczytać, błąkam się między regałami jak przygłup
41/2018
Ojoanna29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-28, 11:26   #3179
elizka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ojoanna29 Pokaż wiadomość
Też dopisałam trochę książek do listy chcę przeczytać na LC Część polecanych mam na półce, ale mój największy problem to niezdecydowanie - mogę stać przed regałem i godzinę, nie potrafię wybrać co teraz Jeszcze do tego książki z biblioteki...

Z racji wyprzedaży wybrałam się wczoraj do matrasa z listą aż 4 książek do zakupu za karty prezentowe i ooo, była tylko jedna - "Księga wieszczb" za pół ceny. Dzisiaj pojadę do innego, jak znowu nie będzie tego co sobie wymyśliłam to będę brać co leci
Zawsze w księgarniach jesteś jakaś taka otępiała, rozum gdzieś mi ucieka i nie mogę sobie przypomnieć co chciałam kupić albo przeczytać, błąkam się między regałami jak przygłup
Ja mam podreczna listę w telefonie bo często jak szłam do biblioteki to sobie nie mogłam przypomnieć co chciałam...

elizka1987 jest teraz online Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-28, 16:53   #3180
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Napisane przez elizka1987
Lektor - cierpiałam jak ją czytałam, a jest dość krótka. Zupełnie nie rozumiem zachwytów nad ta książka
jedna z moich ulubionych książek

"Ile razy masz ochotę kogoś krytykować przypomnij sobie, że nie wszyscy ludzie na tym świecie mieli takie możliwości jak ty"
Francis Scott Fitzgerald – Wielki Gatsby
Lukardis jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości