![]() |
#2101 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamy majowe 2017 cz. III
Dzięki dziewczyny za rady i wsparcie
![]() vikuniaa gratulacje synka ![]()
![]() |
#2102 |
Rozeznanie
|
Emilka ale Ty nie będziesz mieć wyliczonej średniej z 2016 roku tylko z ostatnich 12 miesięcy czyli jeszcze ze stycznia do kwietnia a tak dokładniej od maja 2016 do kwietnia 2017. Zawodowo nie tak do końca. Prowadzimy z tz firmę i chcąc nie chcąc dużo się interesuje (czuwam nad dokumentacją)
Co do wydatków chyba większość z nas ma obawy jak sobie poradzimy finansowo to zrozumiałe. Każda chciałaby zapewnić dziecku wszystko ale dziewczyny damy radę ☺ najważniejsze jeśli zapewnimy im dobrą opiekę i mądrą miłość. Hope aaa ok.myślałam że sama insulina w ciazy jest kontrowersyjna ☺ czytam dalej jest kontrowersyjna 😂 mi narazie sie upieklo nawet diabet. skomentowała ze nie jest źle ale wizytę mam znowu za 1.5 tygodnia bo spadam z wagi. Śniło mi się dzisiaj ze urodziłam sn slicznego okrągłego bobasa i ze w ogóle nie bolało i sobie myślałam tak że dobrze ze mi cc nie zrobili 😂 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2103 | |
Zakorzenienie
|
Mamy majowe 2017 cz. III
Cytat:
![]() [QUOTE=Mohnka;69567351]Robi różnicę. ![]() ![]() Chyba, że się mylę... Ale już potwierdzałam u paru osób, które tak robią. ![]() W ogóle to od stycznia podwyżka minimalnej. Teraz to 2000 brutto. Z tego tytułu chyba też mam wzrośnie zasiłek? ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[COLOR="Silver"] Fakt jeżeli ktoś zarabia najniższa krajowa to opłaca mu sie ten drugi wariant, ja zarabiam wiecej wiec nawet jakbym poszła na 100% i 60% to mi nie maja do czego dopłacić. Owszem jest podwyżka minimalnej, a do macierzyńskiego biorą zarobki średniej z ostatnich 12 miesiący, wiec jeżeli jesteś tak jak ja od początku ciąży na l4 to ta podwyżka płac nic Ci nie da, bo wezmą średnia z l4 głownie. U mnie w pracy w listopadzie były podwyżki, bo mamy stawki godzinowe, mi sie ta podwyżka nie należy, bo jestem na l4 i dostają średnia. Dostanę ja dopiero po powrocie. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
02.05.2012 ![]() 14.04.2017 Maksymilian ![]() ![]() 13.05.2022 Filip ![]() Edytowane przez gornek Czas edycji: 2017-01-12 o 09:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2104 | |
Zakorzenienie
|
Siedzimy z mężem i córką w kinie na "Sing", chrupiemy popcorn i pijemy pyszną kawę. 💖 potem lunch i mały shopping, bo nie mam już w czym chodzić, brakuje mi jakichś sukienek czy dłuższych bluzek, we wszystkim się czuję jak słoń. 🤔
Dziewczyny, nie martwcie się finansami. Nam się naprawdę nie przelewało, gdy urodziła się nasza córka. Wtedy nie było dodatków typu kosiniakowe czy 500plus. Ja nie pracowałam, gdy zaszłam w ciążę, a potem nie chciałam nikogo oszukiwać tylko po to, żeby dostać pracę i potem z tego tytułu kasę. Mąż nie zarabiał kokosow - dopiero zaczynał się szkolić w kierunki aktualnego zawodu. Mieliśmy może ze 2000 na miesiąc, jak nie mniej. I nic dodatkowego. Naszej córce nigdy niczego nie zabrakło. Nam może i tak, bo nie było kasy na przyjemności, ale córka miała wszystko. Rachunki też były zapłacone. Mieszkaliśmy na górze mojego rodzinnego domu, dokładalismy się do rachunków, kuchnia była wspólna i zakupy też, dużo pomagałam mamie w domu, gotowałam obiady dla wszystkich i jakoś się żyło. Nie chciałabym wrócić do takiego poziomu życia, ale da się, naprawdę się da. I nie było tragedii. ![]() Cytat:
![]() Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2105 |
Zadomowienie
|
Vicunia gratulacje!
![]() Co do rozłąk w związku z pracą, to mój luby wyjeżdżał czasami na takie tygodniowe zlecenia np do Wawy czy Krakowa i dla mnie to już było ciężkie dla naszego związku. Tęskniłam bardzo i zawsze myślałam że nie nadaję się na związek na odległość. Myślę, że to czy się powiedzie w takim układzie zależy w duzym stopniu od charakteru i potrzeb danych osób. |
![]() ![]() |
![]() |
#2106 |
Rozeznanie
|
Talusiax, dzieki za zyczenia zdrowia dla corci. No przezywa sie takie chorowanie bardzo, bo te dzieciaczki tskie bezbronne, na szczescie mala ma 16 miesiecy i to dopiero jej pierwsza goraczka, a drugie przeziebienie. I juz jest poprawa.
Dziewczyny, co do wyprawki, to uwazam, ze mega przydatna rzecz to inhalator, przy wszelkich przeziebieniach to nsjlepszej leczenie dla maluszka, ale wiadomo, mozna kupic dopiero jak bedzie potrzebny. Mohanka, piekne rzeczy robi Twoja mama! ![]() Ania, bardzo mi przykro, ze Twoja mama sie tak zachowuje ![]() Dziewczyny, tez mi okropnie szybko leca te tygodnie, troche szkoda, ze nie mam czasu sie delektowac ciaza tak jak poprzednio, brakuje mi tego. I ja tez dzisisj mam 24t0d Kiwaczka, mi wystarczyl laktator reczny, nawet mrozilam troche jak mialam nawal. Co do smoczka, to ja w pierwszych miesiacach nie mialam potrzeby podawac, mala dostawala piers na kazde zadanie, a potem juz o smoku nie bylo mowy, nie chciala i w sumie sie z tego ciesze, chociaz od tesciowej to sie nasluchalam, zeby dziecku dac, wtedy olewalam jej komentarze, teraz bede je ukrocac, moze mniej bedzie gadac ![]() Gornek, mialam rozek nieusztywniany, uzywalam go tylko albo az w nocy do spania, ale ja rodzilam jesienia. Zostalo mi jeszcze troche do nadrobienia, ale ide zrobic kawke i druhie sniadanko. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2107 |
Zakorzenienie
|
Ja sobie myślę, że jeśli byłaby taka trudna sytuacja że trzeba by było wyjechać za pracą to jedyne rozwiązanie wg mnie, to wyjazd razem, zabieramy dziecko i jedziemy wszyscy. Za pewne jedno pojechałoby wcześniej, ogarnęło mieszkanie i pracę i drugie za miesiąc-dwa dojeżdża.
![]() |
#2108 |
Zakorzenienie
|
Moze ja jestem inna, ale jeżeli miałoby nam sie żyć lepiej to jakby Tz znalazł dobra prace za granica to nie miałabym nic przeciwko zeby wyjechał. Fakt faktem po jakimś czasie ja bym do niego pojechała i juz tam została. Nasz związek na początku był na odległość, bo ponad rok ja Poznań on Warszawa i daliśmy radę, nawet dość często sie widywaliśmy, bo zdarzało sie ze przyjeżdżał w tygodniu pózniej ja jechałam do niego w weekend.
Co do finansów, jakos damy radę zacisniemy pasa i jakos pójdzie. Mój Tz nie zarabia złe, ale odjąć od jego wynagrodzenia PIT,VAT i ZUS, na dodatek rachunki to mało co mu zostaje. Ma działalność jednoosobowa i te opłaty stanowią polowe tego co zarabia, a to jest chore :/ Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
#2109 |
Rozeznanie
|
Vikunia jak ja lubie takich konkretnych lekarzy. Super chłopczyk już ☺
Fartuch dzięki za opinię odnośnie balsamu w takim razie wyciągam z szuflady i testuję na brzuszku 😊 Osobiście jestem za nie rozdzielaniem się w malzeństwie. Broń Boże nie oceniam zdaje sobie sprawę że sa to trudne decyzje i trudne sytuacje ale z obserwacji wiem że to trudny los dla całej rodziny. Lepiej skromniej a razem. Megan jak dziś się czujesz? Zrobiłaś posiew? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2110 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Mohnka Czas edycji: 2017-01-12 o 10:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2111 |
Zakorzenienie
|
Ja dostaje wiecej na l4 bo biorą u mnie średnia z ostatnich 12 miesiący, a wypłat nie miałam złych na dodatek biorą po uwagę premie, ktore dostawałam a to 1/3 zarobków wiec lepiej wychodzę na l4. Z tym ze ja dostaje ciut ponad 2 tys na rękę teraz. Ale niestety zycie w Wawie kosztuje, dlatego wole kupić cos na Allegro niż brać w sklepach gdzie przebitka jest o wiele większa.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
#2112 |
Zakorzenienie
|
I jeszcze a propos pracy wyjazdowej, bo ja akurat jestem w temacie. Może nie jest kolorowo, ale da się. Tylko mój mąż ma długie urlopy (teraz miesiąc np), a jego zarobki (bardzo duże, jak na polskie realia...) wszystko ułatwiają. Dzięki temu możemy myśleć o budowie domu czy o zmianie samochodu na salonowy... Może to materializm, ale dzięki temu możemy sobie pozwolić na wszystko. Coś za coś. Niestety. W Polsce ciężko zarobić dobre pieniądze, jeśli ktoś chce żyć na porządnym poziomie, to ciężko o kompromis w tej sytuacji.
Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#2113 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, ale nawet jakbym wyjechała do Anglii z dzieckiem to Tż i tak by nie było te 2 tygodnie, bo to praca na morzu (platformy wiertnicze). Wolę już zostać w Polsce blisko rodziców, a Tż by latał w te i spowrotem, ale to na razie tylko plany w jego głowie
![]() Black gdzie dostanę ten balsam? efffpe to tylko 2 tygodnie różnicy, może się uda do końca marca?
To seize everything you ever wanted in one moment Would you capture it? Or just let it slip? Edytowane przez felliciti Czas edycji: 2017-01-12 o 10:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#2114 |
Wtajemniczenie
|
Ania wspolczuje Ci bardzo sytuacji z rodziną. Najlepiej,jak juz sama wniosłaś, po prostu odpuscic i zdystanswowac sie. Tulę!
Swietne lumpki macie u siebie! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2115 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny z tymi rozłąkami to najważniejsze zeby dobrze poukladac relacje i zrobić tak żeby Wam było dobrze.
Feliciti ten balsam to w hebe dostaniesz Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2116 |
Zadomowienie
|
Od ponad tygodnia ciągnę ciągle nosem :/wkurza mnie to już. nie jestem chora, nic mi poza tym nie jest. ale drażni :P bo wysmarkanie nic nie daje
Dzisiaj księdza przyjmujemy, muszę przygotować wszystko. Zastanawiam się czy koniecznie koty zamknąć w pokoju :P mogłoby być zabawnie hehe |
![]() ![]() |
![]() |
#2117 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
W internecie podają, że maluch kosztuje ok. 300 zł miesięcznie, ale to jakieś średnie wyliczenie. Cytat:
No tak, skojarzyłam to już po napisaniu posta. Nie wiem w sumie, co jest lepsze ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2118 |
Zadomowienie
|
MamaSmerfuni - to i tak super ze przez tyle czasu nie chorowala
![]() Słyszałam o inhalatorze ze super sprawa, nawet dorośli się inhalują tym ![]() Baambi - to mowisz, że jesteś pociągająca? 😃 wiem jak bardzo może być denerwujacy katar i zatkany nos, życie utrudnia.. A może to jakaś alergia? Może Ci się jakaś ujawniła? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2119 |
Wtajemniczenie
|
Nooo ciuszki z nexta sa swietne. Drozsze ale i w lumpie uzywane maja super jakosc. Niby po dzieciach innych,a jak pakowalam potem jeszcze po swoim to nadal jak nowki... warto w lumpie wiec pogrzebac za nimi,albo jak planujecie kolejne dzieci to nie zal wydac przy pierwszym na nowe z nexta, chocby unisexy
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2120 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
To seize everything you ever wanted in one moment Would you capture it? Or just let it slip? Edytowane przez felliciti Czas edycji: 2017-01-12 o 10:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2121 |
Zadomowienie
|
Talusia taaak
![]() ![]() nieee, to raczej nie alergia, nigdy nie miałam alergii ![]() To pewnie jeden z minusów w ciąży :P Feliciti to przyłączam się do Ciebie hehe Ja mam inhalator. Tylko uwaga!.... używa go nasz kot ![]() ma alergię na pyłki drzew i roztocza:P Mamy dla niego lekarstwo i robimy inhalacje kiedy mu się duszności pojawiają;] Dobrze wiedzieć że dla dzieciaczka taki inhalator się przydaje. W razie czego dokupimy jeszcze jedną końcówkę i będzie dla małej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2122 |
Zadomowienie
|
Baambi - Oj wiem jak to jest jak cieknie ciągle z nosa, ja jestem alergiczką i nim poszłam z tym do lekarza to pół roku się męczyłam 😅 może faktycznie to jakiś objaw ciążowy ☺ lepsze to niż np jakieś mdłości czy bóle głowy. Dasz radę !
No kot to przecież jak dziecko, nic co ludzkie nie jest mu obce 😃 a zapytam z ciekawości jaki ten inhalator macie i pytanie też kieruje do MamaSmerfuni? Mnie by się taki przydał przy moich dusznościach no i w przyszłości dla maluszka ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2123 |
Rozeznanie
|
Talusia, tak o takim do pradu, my mamy Diagnostic Econstellation kosztowal troche ponad 100zl i ma dwa rozmiary masek, ustnik i dwa rozmiary koncowek do nosa. Jestesmy z niego bardzo zadowoleni.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2124 |
Zadomowienie
|
Dzien dobry
![]() Martusia rozumiem Twoje obawy, moj maz dosc dobrze zarabia a tez sie troche martwimy jak to bedzie. Slusznie dziewczyny pisza, ze dziecko nie potrzebuje wcale tak wiele, szczegolnie jesli dziecko karmimy piersia bo wiadomo, ze mm to wiekszy wydatek. Mnie bardziej martwi, ze przez remont mieszkania wypstrykalismy sie ze wszystkich oszczędności a jednak to dobrze miec poduszke bezpieczeństwa, sama swiadomosc ze zyje sie od miesiaca do miesiaca jest taka sobie. Ale juz postanowilismy, ze pieniadze ktore dostaniemy z dodatkowych ubezpieczen na zycie jak sie dziecko urodzi oraz becikowe odkladamy na konto oszczednosciowe, jakby nie bylo to zawsze pare tys. Co do Waszej sytuacji to faktycznie zapisywanie wydatkow bedzie pomocne ale wiadomo, ze "z pustego to i Salomon nie naleje" wiec mysle, ze Twoj Tz powinien skupic sie na znalezieniu lepiej platnej pracy, teraz jest duzo atrakcyjnych ofert na rynku wiec trzymam kciuki ze mu sie uda ![]() Co do macierzynskiego to ja ide od razu na rok na 80% bo u mnie najpierw 100 a potem 60 niczego nie zmienia. Po porodzie przyjedzie do nas moja mama i zostanie przynajmniej na 2 tygodnie a potem maz wezmie urlop ojcowski tak zebysmy przez pierwszy miesiac nie byli sami. Powiem Wam, ze mocno sie obawiam o moj stan i kondycję po porodzie ale mam nadzieje ze szybko wroce do formy ![]()
#2125 |
Rozeznanie
|
Hej Wszystkim
![]() Chwilę mnie nie było, ale dałam radę Was narobić! Zaliczyłam wczoraj lekarza i jest okej, nic się nie dzieje. Szyja długa na 4cm, mimo tego, że dość sporo mam do roboty w domu. Dostałam skierowanie na przepyszne badanie krzywej i można je robić trochę wcześniej niż po 24 tc. W pracy mamy obowiązek każdego informować o tym, żeby kolacja nie była zbyt późno i nie zawierała produktów mlecznych i owoców, bo lubią podwyższać wyniki. W sobotę mamy małą imprezę. Przyjeżdża moja siostra z mężem i kuzynka z dwoma kuzynami. Zastanawiam się co by tu przygotować do jedzenia. Jakiś czas temu byłam u laryngologa i mówił, że uczucie zatkanego nosa/uszu w ciąży jest normalne. Pochwalę się małymi łupami ![]() 1484219484660.jpg Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2126 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wlasnie nie wiem bo kurde wtedy bede 35-36 tc i 7/8h na nogach moze byc cieżko :/ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2127 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2128 |
Rozeznanie
|
Marta,
Poszperałam troszkę w C&A i H&M. Myślałam, że jest drogo, a tu miłe zaskoczenie. Brałam większe, żeby było na dłużej. Kusi mnie jeszcze Coccodrillo ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2129 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2130 |
Zadomowienie
|
Vikunia ale duzy chlopak, nie dziwie sie ze tak intensywnie czujesz jego ruchy
![]() ![]() Kingaluna piekne ciuszki ![]() ![]() Black kusisz tym balsamem ale pojemnosc mnie przeraża- czy jest moze w mniejszych opakowaniach? ![]() Bambi a to mnie zszkolowalas kotem z inhalatorem- i on sobie pozwala zakladac ta maseczke? Ja tez musze kupic bo miewam regularnie zapalenie zatok i nic mi tak nie pomaga jak parowki z tym ze teraz mecze sie z miska z goraca woda i recznikiem ![]() ![]() Hope dzieki za info o tych recznikach, niedlugo bedziemy jechac po meble do ikei to sie za nimi rozejrze ![]()
16.05.2017 G. ![]() Edytowane przez bunnybe Czas edycji: 2017-01-12 o 11:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:36.