nauczycielki:) - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-01-01, 14:50   #1561
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dot.: Praca dla przyszłej nauczycielki wczesnoszkolnej

Cytat:
Napisane przez PlayboyBunny828 Pokaż wiadomość
Posiadam licencjat z pedagogiki o specjalności resocjalizacja, zaś na magisterkę udałam się na specjalizację edukacja wczesnoszkolna i wychowanie przedszkolne. Jestem obecnie na ostatnim roku, a więc w 2017 będę miała już tytuł mgr. Chciałabym po osiągnięciu go dostać pracę w szkole- jako nauczycielka w klasach 1-3, bądź przedszkolu. W związku z tym chciałabym spytać:
1. Czy po tych studiach muszę jeszcze robić coś dodatkowo/ posiadać jakieś inne uprawnienia, aby móc pracować w zawodzie nauczycielki wczesnoszkolnej/ przedszkolnej?

I tak, i nie. Uprawnienia masz - ale rób równolegle jakieś kursy doszkalające i w ogóle nastaw się na ciągłą naukę w tym zawodzie.
internetowo - polecam na operon.pl, darmowe lub niedrogie (do 100zł) szkolenia, a faktycznie sensowne.

2. Kiedy mogę rozpocząć szukanie pracy w zawodzie? Czytałam gdzieś, że przyjęcia do szkół odbywają się dużo wcześniej i najlepiej około kwietnia, kiedy jeszcze nie będę miała dyplomu przejść się po okolicznych placówkach i spytać, ewentualnie zostawić swoje CV, ale nie wiem czy to nie za wcześnie, bo przecież nawet jeszcze nie będę miała dyplomu mgr. Praktykował ktoś z Was coś takiego? Gdzie jeszcze szukać? Na jakich stronach? Niektóre kuratoria ogłaszają konkursy, niektóre nie. Jak to jest? Gubię się...

Jakie konkursy? nie ma czegoś takiego jak konkurs na stanowisko nauczyciela normalnie - cv ślesz mailem albo osobiście, raczej nie patrz na strony kuratoryjne Przejdź się do każdej szkoły, do której możesz. Marzec/kwiecień, ale i potem - wakacje, często jest tak, że w sierpniu robi się wakat.

3. Czy w ogóle istnieje szansa, że dostanę pracę zaraz po studiach? Czy prędzej celować w coś typu "pomoc nauczyciela".

Oczywiście, że jest. Ale to zależy, skąd jesteś. Wiem od koleżanek, że całkiem nieźle jest we Wrocławiu z pracą na przykład.

4. Czy dostając się już do pracy na stanowisko nauczyciela na pełen etat dostanę normalnie wychowawstwo klasy? To nie było by zbyt piękne? No ale jak inaczej? Toż nauczyciel wczesnoszkolny uczy większości przedmiotów daną klasę, jest jej wychowawcą. Chyba inaczej się nie da.
Jak to było u Was, jeśli macie w tym temacie jakieś doświadczenia?
Tak, dostaniesz - nauczyciel EW jest równocześnie wychowawcą, uczysz niemal wszystkiego - prócz religii i z reguły angielskiego (no chyba, że masz też uprawnienia).

Proponuję też grupę zamkniętą na fb - kopalnia informacji

https://www.facebook.com/groups/1585...target&fref=nf

[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;68943871]Fascynują mnie osoby, które zadają takie pytania kończąc studia.[/QUOTE]

Nie czepiaj się. Studiowałam kilka kierunków nauczycielskich i na żadnym nie przekazano nam tej podstawowej wiedzy. Jeśli nie masz kogoś z branży w rodzinie, to na studiach tego się nie dowiesz.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-15, 20:19   #1562
uzytkowniczka_
Przyczajenie

Question Praca dla nauczycieli? Jest źle?

Witajcie, mam pytanie.
Wiem, że obecnie jest zdecydowanie za dużo absolwentów pedagogiki i że trudno nauczycielom znaleźć pracę. Ale czy duże problemy mają nauczyciele przedmiotowi, czy głównie ci wczesnoszkolni? Pytam, ponieważ myślałam kiedyś nad pracą jako nauczycielka na poziomie liceum/gimnazjum i zastanawia mnie czy skoro np. dzisiaj bardzo mało osób kończy studia typu:matematyka, fizyka, chyba też niedużo jest absolwentów geografii, historii, to czy naprawdę osoby uczące tych przedmiotów mają ciężko ze znalezieniem pracy? Jak to jest wśród różnych nauczycieli przedmiotowych? Jaki nauczyciel ma największą szansę na znalezienie pracy? Byłabym bardzo wdzięczna za jakąś informację na ten temat.
uzytkowniczka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-16, 09:08   #1563
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Dot.: Praca dla nauczycieli? Jest źle?

Cytat:
Napisane przez uzytkowniczka_ Pokaż wiadomość
...skoro np. dzisiaj bardzo mało osób kończy studia typu:matematyka, fizyka, chyba też niedużo jest absolwentów geografii, historii...
Skąd ten pomysł, że mało osób kończy te kierunki?
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-16, 11:03   #1564
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-12 o 21:34
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-16, 14:49   #1565
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Witajcie, mam pytanie.
Wiem, że obecnie jest zdecydowanie za dużo absolwentów pedagogiki i że trudno nauczycielom znaleźć pracę. Ale czy duże problemy mają nauczyciele przedmiotowi, czy głównie ci wczesnoszkolni? Pytam, ponieważ myślałam kiedyś nad pracą jako nauczycielka na poziomie liceum/gimnazjum i zastanawia mnie czy skoro np. dzisiaj bardzo mało osób kończy studia typu:matematyka, fizyka, chyba też niedużo jest absolwentów geografii, historii, to czy naprawdę osoby uczące tych przedmiotów mają ciężko ze znalezieniem pracy? Jak to jest wśród różnych nauczycieli przedmiotowych? Jaki nauczyciel ma największą szansę na znalezienie pracy? Byłabym bardzo wdzięczna za jakąś informację na ten temat.
Po pierwsze, wcale nie tak mało osób kończy te kierunki. Po drugie, mamy niż demograficzny, więc tak jak "ubywa" nauczycieli kierunkowych, tak ubywa i uczniów. Po trzecie, jeśli nagle potrzeba nauczyciela matematyki, to szkoły wolą wysłać fizyka na dodatkowe studia i dać mu kolejny przedmiot niż szukać nowej osoby, zresztą teraz uczenie kilku przedmiotów to norma. Po czwarte, z doświadczenia znajomych (językowcy z dwoma lub więcej językami obcymi) znalezienie pracy w szkole graniczy niemalże z cudem.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-16, 17:31   #1566
uzytkowniczka_
Przyczajenie

[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;69726141]Skąd ten pomysł, że mało osób kończy te kierunki?[/QUOTE]

Nie należą do popularnych, zwłaszcza fizyka jest na uniwersytetach jednym z najmniej obleganych kierunków. Niestety trudno mi znaleźć jakieś statystyki, w internecie znajduje tylko ile studentów jest na tych popularnych kierunkach, więc trudno mi to udowodnić. Ale słyszałam, że np. na fizyce jest mało kandydatów, a poza tym też odpadają więc na roku może być naprawdę niewiele osób. Kilkanaście czy nawet tylko kilka osób.

Edytowane przez uzytkowniczka_
Czas edycji: 2017-01-16 o 17:32
uzytkowniczka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-16, 17:41   #1567
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-12 o 21:35
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-16, 19:18   #1568
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Cytat:
Nie należą do popularnych, zwłaszcza fizyka jest na uniwersytetach jednym z najmniej obleganych kierunków. Niestety trudno mi znaleźć jakieś statystyki, w internecie znajduje tylko ile studentów jest na tych popularnych kierunkach, więc trudno mi to udowodnić. Ale słyszałam, że np. na fizyce jest mało kandydatów, a poza tym też odpadają więc na roku może być naprawdę niewiele osób. Kilkanaście czy nawet tylko kilka osób.
Fizyka to jedno, ale geografia czy historia to zupełnie inna para kaloszy. Mam znajomych po geografii, kończyli co prawda parę lat temu, ale nieliczni pracują w szkolę, bo nawet ci co chcieli, nie znaleźli tam miejsca.
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-21, 21:32   #1569
herbaciarkka
Przyczajenie

Polecam stronę mazowieckiego banku ofert pracy - tam można się bowiem szybko rozeznać, jakich nauczycieli najbardziej brakuje.
herbaciarkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-21, 21:40   #1570
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Historyków i geografów jak mrówków. W ogóle prawda taka, że z 1 kierunkiem nie masz dzisiaj w szkole czego szukać Mam 4, i to na pewno nie koniec.
Mieliśmy problem ze znalezieniem matematyka i fizyka. Fakt. Nie każdy - głównie fizyk - odnajdzie się w szkolnej, szarej rzeczywistości, gdzie nie ma nic prócz własnej kreatywności bo tak funkcjonuje masa szkół.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-25, 10:48   #1571
fewcia
Zakorzenienie

GG do fewcia
Dot.: Pytanie do nauczycieli w sprawie CV

Z moich obserwacji wynika ze brakuje zawodowców, nauczycieli praktycznej nauki zawodu. Pracuje w technikum i zauwazylam jaki jest deficyt na takich pracowników. Jak ktos konczy Politechnikę i jest w miarę ogarnięty, to w nosie ma prace w szkole za nędzne zarobki.
A jesli chodzi o przedmiotowcow to tak jak Szaja pisze. Z jednym kierunkiem bedzie trudno.
fewcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-25, 20:28   #1572
zakalec
Zadomowienie

Dot.: Pytanie do nauczycieli w sprawie CV

Cytat:
Napisane przez fewcia Pokaż wiadomość
Z moich obserwacji wynika ze brakuje zawodowców, nauczycieli praktycznej nauki zawodu. Pracuje w technikum i zauwazylam jaki jest deficyt na takich pracowników. Jak ktos konczy Politechnikę i jest w miarę ogarnięty, to w nosie ma prace w szkole za nędzne zarobki.
A jesli chodzi o przedmiotowcow to tak jak Szaja pisze. Z jednym kierunkiem bedzie trudno.
To prawda. Na rynku pracy mamy deficyt nauczycieli przedmiotów zawodowych, praktycznej nauki zawodu. Z kolei całej reszty nauczycieli jest już spora nadwyżka (też oczywiście w zależności od regionu kraju).

Edytowane przez zakalec
Czas edycji: 2017-01-25 o 20:30
zakalec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-26, 15:08   #1573
MsLizard
Zadomowienie

Dot.: nauczycielki:)

Ja skończyłam matematykę i mam uprawnienia pedagogiczne, od pół roku nie znalazłam pracy w szkole, robię coś innego, ale praca nauczyciela jest na liście zawodów, które mogłabym wykonywać. Z tymże ja jestem z tych osób, które kochają uczyć i robią to po godzinach i coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że szkoła to nie jest miejsce dla ludzi z pasją. System takie osoby zniszczy i wypali zawodowo. Na razie myślę o tym, żeby po prostu dorabiać przez korepetycje, ewentualnie praca w jakiejś szkole prywatnej typu Montessori, gdzie bardziej liczy się dziecko, a nie biurokracja.
MsLizard jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości