Lipcówki 2017 ❤ cz. 2 - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-01-17, 07:38   #421
vadi
*sportaddict*

Dot.: Lipcówki 2017 ❤ cz. 2

Cytat:
Napisane przez Werka3333 Pokaż wiadomość
https://mamotoja.pl/mamo-to-ja-warsz...-bedziemy.html

www.bezpiecznymaluch.com.pl

Sent from my SM-G530FZ using Wizaz Forum mobile app

---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ----------

Ale może jeszcze będą bo oni często dwie edycje maja jedna na jesień druga na wiosnę

Sent from my SM-G530FZ using Wizaz Forum mobile app
wielkie dzięki za linki, póki co jestem na liście rezerwowej ale dadzą znać, imho super pomysł
vadi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-17, 08:43   #422
Mała!
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny. Mnie rozłożyła choroba, a tak dlugo wytrzymałam:/ ehhh... na razie nie mam siły iść do apteki, leczę sie cherbatkami, miodem, cytryną, wit C, czosnkiem ( o dziwo wszedł) za raz zrobie i halacje i ide spać... zatoki zawalone... migdał spuchniety...

Zerkne na te warsztaty może podjade do Wro, janp w niedzielę mam szkolenie o odżywianiu i suplementowaniu dzieci. ( prezent od męża) też we Wro.

Jak tam ruchy? Coś sie u Was dzieje??

Karolinuuusia to słodko ze mąż t a k sie cieszy...noe widzę inaczej ale na pewno ci milo Kocha już maleństwo to samo sie tak dzieje

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie...

Edytowane przez Mała!
Czas edycji: 2017-01-17 o 08:48
Mała! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-17, 08:47   #423
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez darietta Pokaż wiadomość
Jako że nie mogę spać znalazłam program tej drugiej szkoły rodzenia. Najchetniej poszłabym i do jednej i do drugiej. 😄
http://mamagaja.pl/program-szkoly-rodzenia/
Jak masz czas i chęć chociaż nie wiem czy można.

---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ----------

Zdrówka Mała!
morelle_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-17, 08:52   #424
Devileek
Zakorzenienie

GG do Devileek

Cytat:
Napisane przez emmos Pokaż wiadomość
Szalejecie Mamuśki! Nie było mnie kilka dni, a tutaj nowy wątek! Ale nadrobiłam wszystko

Ja dopiero dziś miałam usg genetyczne- wszystko wyszło prawidłowo, bardzo się cieszę. Tż wszedł ze mną, ależ mu się oczy szkliły (twardziel mój)

Dziewczyny, ja od świąt nie miałam nawet jednego dnia bez wymiotów Jestem nimi tak zmęczona. Z tej niemocy pojechałam na pare dni do mamy. Odruchy wymiotne mam nawet jak lodówkę otwieram. Przez co pożytek ze mnie żaden, nawet naczyń do zmywarki nie mogę włożyć. Zaczynam wątpić czy to mi faktycznie minie.

Jutro chyba się przemogę i pojadę do galerii, bo zaraz będzie po wyprzedażach, a ja nic nie skorzystam.

Cytat:
Dziś jest 13t2d. Pocieszam się tym, że moja mama ze mną miała podobnie, dojeżdżała do pracy autobusem i musiała wysiadać po 2 razy i czekać na następne, bo tak ją mdliło.I mówi, że przeszło, tylko nie pamięta kiedy dokładnie

Dziewczyny ja mam jakieś opory przed kupowaniem rzeczy dla dziecka, nie mówiąc o wanienkach, łóżeczkach itp.

Mnie od 6 do 10 bardzo męczyło Żr w końcu zdecydowałam się na tabletki i po nich było o niebo lepiej później w miarę się unormowało koedy przestałam je brać teraz 14 t zdarza mi się wymiotować ale raz na jakiś czas, osłabiona jestem nadal No ale lepsze to niż ciagle wymioty

Ja tez na razie nic nie kupuje

Stary 2017-01-17, 08:56   #425
vadi
*sportaddict*

A propos wyczuwania ruchów wyczytalam ze te z nas, które mają łożysko na przedniej scianie macicy (jak ja) mogą czuć ruchy później, bo w tym miejscu robi się coś w stylu amortyzujacej poduszki
Stary 2017-01-17, 09:05   #426
Mała!
Zakorzenienie

Ja chyba też mam na przedniej...

Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie...
Mała! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-17, 09:05   #427
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vadi Pokaż wiadomość
A propos wyczuwania ruchów wyczytalam ze te z nas, które mają łożysko na przedniej scianie macicy (jak ja) mogą czuć ruchy później, bo w tym miejscu robi się coś w stylu amortyzujacej poduszki
Mi na ostatnim usg coś takiego widać. Dziecko ma poduszkę nad głową
Pytałam lekarza czy nie ma za mało miejsca
Stary 2017-01-17, 09:20   #428
darietta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez morelle_ Pokaż wiadomość
Jak masz czas i chęć chociaż nie wiem czy można.

---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ----------

Zdrówka Mała!
Nie do dwóch nie można. Tak napidałam bo nie mogę się zdecydować. Gdzie iść.
darietta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-17, 09:20   #429
vadi
*sportaddict*

Bardzo bym już chciała czuć ruchy i znać płeć
Stary 2017-01-17, 09:21   #430
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez darietta Pokaż wiadomość
Nie do dwóch nie można. Tak napidałam bo nie mogę się zdecydować. Gdzie iść.
Ja miałam znowu dylemat, który kurs. Więc podobnie

---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ----------

Cytat:
Napisane przez vadi Pokaż wiadomość
Bardzo bym już chciała czuć ruchy i znać płeć
Ja ruchy nie, ale płeć tak
Stary 2017-01-17, 09:29   #431
taedio
MerDer 4ever

Hej
Byłam oddać krew do badań. Miałyście wszystkie wyniki tego samego/następnego dnia? Myślałam, że np na toxo czy oznaczenie grupy krwi czeka się kilka dni a mam mieć wszystkie wyniki jutro

Słyszałam o tych warsztatach ale chciałam się na nie wybrać może kwiecień/maj Z tego co widzę to na Mamo to ja nie ma narazie zapisów, pokazuje mi tylko wrzesień/październik 2016 na Bezpieczny maluch są zapisy, w Kato będą 27 stycznia ale ciągle mi się wydaje, że to za szybko

---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ----------

Śniło mi się, ze na czwartkowym usg dzieć tak ładnie się pokazywał, że było widać na 100% chłopczyk
Stary 2017-01-17, 09:31   #432
morelle_
Zakorzenienie

Czas odbioru wyników zależy od laboratorium.
Stary 2017-01-17, 09:33   #433
faithworkswonders
Wtajemniczenie

82 posty do nadrobienia dobra jest kawa to zaczynam

Emilia
faithworkswonders jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-17, 09:38   #434
taedio
MerDer 4ever

Dzwoniłam do szkoły rodzenia w moim szpitalu i położna powiedziała, że najlepiej zacząć chodzić po 26 tygodniu żeby był już brzuszek bo są też ćwiczenia oddechowe, pokazują jak przeć itp. No i od tego roku jest bezpłatna, wcześniej było 150 zł :P
Stary 2017-01-17, 09:39   #435
Devileek
Zakorzenienie

GG do Devileek

Jak będą napisy na Wrocław na mamo to ja to pomyśle tez oczywiście jeśli będzie w dobrych dla mnie godzinach

Mi na razie śni się dziewczynka imie tez tylko dla dziewczynki mam upatrzone i jakiś taki większy wybór :p

Stary 2017-01-17, 09:39   #436
darietta
Zakorzenienie

Ale jestem zakręcona dzisiaj zapisałam się na warsztaty i nie wiem skąd ubzdurałam sobie termin 21 teraz weszłam w maila a tam 24 dobrze że luknełam bo bym pojechała i narobiła rabanu ze nie ma a miało być. Hehe.
Stary 2017-01-17, 09:40   #437
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taedio Pokaż wiadomość
Dzwoniłam do szkoły rodzenia w moim szpitalu i położna powiedziała, że najlepiej zacząć chodzić po 26 tygodniu żeby był już brzuszek bo są też ćwiczenia oddechowe, pokazują jak przeć itp. No i od tego roku jest bezpłatna, wcześniej było 150 zł :P
We wszystkich szkołach u mnie był zapis o 21t. Inaczej.
Stary 2017-01-17, 09:41   #438
Serenely
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez electric blue Pokaż wiadomość
Dziewczyny, które dostały zalecenie by brać euthurox- jakie dawki dostałyście na początku i przy jakim tsh? Byłam dziś u gina z NFZ i na moje tsh 2,2 dał mi euthyrox50 po jednej tabletce dziennie. Z kolei według gina z medicoveru to tsh jest w porządku i nie wymaga korygowania hormonami... Wydaje mi się że 50tka to dość duża dawka jak na początek (nigdy nie brałam go wcześniej), a gin nie dał mi skierowania na kolejne tsh czy ft4 ani usg tarczycy

I kurczę nie wiem teraz, którego lekarza słuchać...
Blue, ja łykałam od miesiąca 25 przy wyniku 3,35. Teraz 2,3 i wczoraj endo kazała mi zwiększyć do 50. No i biorę 50. Dodam, że wcześniej brałam Euthyrox raz w życiu przez miesiąc z 3 lata temu.
Serenely jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-17, 09:55   #439
vadi
*sportaddict*

Jak ja dzisiaj dzwoniłam do jednej ze szkół rodzenia to mi powiedzieli też 22-28tc. Napisałam maila na Żelazną, bo ma świetne opinie i może jednak tam bym rodziła.
Stary 2017-01-17, 09:56   #440
morelle_
Zakorzenienie

Każda szkoła widocznie ma inaczej
Stary 2017-01-17, 09:59   #441
darietta
Zakorzenienie

Cytat:
Podsunełaś mi pomysł aby poszukać szkołę rodzenia w szpitalu w którym chcę rodzić. Nie pomyślałam o tym. Jest szkoła pod patronatem szpitalaMają 16 zajęć ale cena masakra 500 zł.
Stary 2017-01-17, 10:04   #442
baby2
Rozeznanie

Szkoła rodzenia fajna sprawa chodziłam w pierwszej ciąży z mężem ale jakoś późno koło 30 tc pamiętam że wszystkie miałyśmy już spore brzuszki
Teraz nie zmierzam chodzić bo coś juz tam wiem poza tym będę miała cesarkę.
Ja mam taką śpiaczke że szok, wieczorem nie funkcjonuje, zrobić coś w domu to też mega wyczyn a mam ci robić jesteśmy w trakcie przeprowadzki i przydałoby się popakować rzeczy do kartonów no ale zwyczajnie nie mam siły. Czekam z niecierpliwością kiedy to minie...wkońcu już drugi trymestr zaczęłam. Przynajmniej mdłości już tak nie męczą. Odliczam dni kiedy pójdę na l4 jeszcze 2 tygodnie
baby2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-17, 10:19   #443
SteveS
Zakorzenienie

U nas polecana szkoła rodzenia jest od 21 tc. Zamierzam się tam zapisać, mąż pójdzie pewnie na kilka zajęć ze mną, choć nie na wszystkie, bo nie ma póki co w planie być przy porodzie - będę pewnie zatrudniać położną i/lub doulę.

Ja już dziś byłam z psem, w sklepie, zagniotłam chleb, posprzątałam kuchnię, zjadłam śniadanie, a teraz czekam na kawę od męża i siadam do pracy. I tak do 16-17, z przerwą na obiad

Przyszła poducha ciążowa ta z Motherhood, trochę mnie kręgosłup po nocy boli, ale to dlatego, że nie bardzo wiedziałam, jak się ułożyć, żeby było idealnie Ale już przy samym siedzeniu w dzień daje mega ulgę dla kręgosłupa i miednicy.
SteveS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-17, 10:36   #444
morelle_
Zakorzenienie

Mój też nie będzie przy porodzie, ale chce iść na wszystkie. Przyda się jakby się nam odwidziało.
Stary 2017-01-17, 10:39   #445
orangemisia
Zadomowienie

Dzień dobry
Ja dziś mam wolne. Na razie jeszcze leżę i piję kawę. Po południu idziemy z Tżtem połazić po salonach jubilerskich i może w końcu zamówimy obrączki. A po godz.17 mam wizytę. W końcu zobaczę fasolkę i dowiem się jak tam moje wyniki krwi.

Cytat:
Szalejecie Mamuśki! Nie było mnie kilka dni, a tutaj nowy wątek! Ale nadrobiłam wszystko

Ja dopiero dziś miałam usg genetyczne- wszystko wyszło prawidłowo, bardzo się cieszę. Tż wszedł ze mną, ależ mu się oczy szkliły (twardziel mój)

Dziewczyny, ja od świąt nie miałam nawet jednego dnia bez wymiotów Jestem nimi tak zmęczona. Z tej niemocy pojechałam na pare dni do mamy. Odruchy wymiotne mam nawet jak lodówkę otwieram. Przez co pożytek ze mnie żaden, nawet naczyń do zmywarki nie mogę włożyć. Zaczynam wątpić czy to mi faktycznie minie.

Jutro chyba się przemogę i pojadę do galerii, bo zaraz będzie po wyprzedażach, a ja nic nie skorzystam.
Gratuluje udanej wizyty Mój Tż jeszcze nie był ze mną w gabinecie. Dzisiaj mam wizytę to może teraz wejdzie? Chociaż ja planowałam żeby na połówkowym był bo wtedy chyba będzie już lepiej widać. Zobaczymy co tż powie.
Wasi partnerzy chodzą z wami na wizyty? Wchodzą do gabinetu?

Współczuje złego samopoczucia i wymiotów.

Ja nie kupiłam niczego na wyprzedaży i nie planuje.

Cytat:
Napisane przez elaweronika Pokaż wiadomość
Ja też jeszcze nie kupiłam nic dla dziecka, poczekam do wiosny. Najpierw remont, potem wyprawka. Jedyne co to chyba wcześniej kupię dla siebie tą poduszkę i jakieś "wyjściowe" piżamki do szpitala i szlafrok bo nie mam, a ostatnio koleżance w ciąży z pracy wypadło zostać w szpitalu i tak pomyślałam nie daj losie żebym musiała wcześniej w szpitalu leżeć, ale jakaś nową piżamke warto by mieć.

Bardzo dobry pomysł z tą piżamą. Nie pomyślałam o tym. Tak na wszelki wypadek muszę kupić przynajmniej dwie.

Cytat:
Napisane przez anusia1990 Pokaż wiadomość
Taka ciekawostka

Jak kobieta tak źle się czuję to znaczy że dziecko jest bardzo ruchliwe.

(moja ginekolog tak twierdzi)
W takim razie mój maluch się w ogóle nie rusza bo nie miałam do tej pory prawie żadnych objawów ciąży(typu wymioty,bóle czegoś), jedynie zmęczenie i minimalne mdłości

Cytat:
Napisane przez anusia1990 Pokaż wiadomość
Może coś w pogodzie wisi.

Ja dzień dzisiejszy określam jako mój najgorszy z całej dotąd ciąży.
Nie myślałam w ten sposób, ale coś może w tym być. Wczoraj byłam strasznie ociążała(fizycznie i umysłowo),bardzo wczoraj się męczyłam nawet małymi rzeczami.

Cytat:
Napisane przez lacomme Pokaż wiadomość
Witam się i ja w nowym wątku, trochę mi zajęło nadrabianie
W piątek byłam na usg genetycznym i okazało się, że dziecko jest o ponad tydzień starsze i nie był to początek 13 a już 14 tydzień, termin porodu przesunął mi się na 20 lipca. Więc tak jakby przeskoczyłam do II trymestru
Z dzieckiem wszystko w porządku, ma już 7 cm, przezierność w normie, kość nosowa też jest, pan doktor nie widział nieprawidłowości Płci nie udało się podejrzeć, bo tak się mały cwaniak ułożył, więc musimy cierpliwe czekać do usg połówkowego.

I w końcu przestało mnie mdlić!
Gratuluję udanej wizyty

Cytat:
Napisane przez cashmere Pokaż wiadomość
Ja też np. postoje w kuchni z godzinke i już czuję brzuch i muszę odpocząć.
Ja bardzo 'czuję brzuch' po 8h chodzenia w pracy. Na szczęście nie chodzę do niej codziennie, a w domu staram się odpoczywać.

Cytat:
Napisane przez karolinuuusia Pokaż wiadomość
Jestem teraz i rodziców i mąż napisał mi SMSa na dobranoc i napisał też - Kocham Was. Wiecie jak mi się miło zrobiło
Jest taki kochany, na każdym kroku widać że cieszy się ze będzie tata

mój też tak do mnie mówi.

Cytat:
Hej
Byłam oddać krew do badań. Miałyście wszystkie wyniki tego samego/następnego dnia? Myślałam, że np na toxo czy oznaczenie grupy krwi czeka się kilka dni a mam mieć wszystkie wyniki jutro

Słyszałam o tych warsztatach ale chciałam się na nie wybrać może kwiecień/maj Z tego co widzę to na Mamo to ja nie ma narazie zapisów, pokazuje mi tylko wrzesień/październik 2016 na Bezpieczny maluch są zapisy, w Kato będą 27 stycznia ale ciągle mi się wydaje, że to za szybko

---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ----------

Śniło mi się, ze na czwartkowym usg dzieć tak ładnie się pokazywał, że było widać na 100% chłopczyk
Ja miałam wszystkie wyniki na następny dzień.

Cytat:
U mnie w szpitalu można chodzić do szkoły rodzenia dopiero po 30 tygodniu.
Muszę jeszcze zadzwonić do innej szkoły rodzenia i zobaczyć jak u nich to wygląda.

orangemisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-17, 10:42   #446
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez orangemisia Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Ja dziś mam wolne. Na razie jeszcze leżę i piję kawę. Po południu idziemy z Tżtem połazić po salonach jubilerskich i może w końcu zamówimy obrączki. A po godz.17 mam wizytę. W końcu zobaczę fasolkę i dowiem się jak tam moje wyniki krwi.

Gratuluje udanej wizyty Mój Tż jeszcze nie był ze mną w gabinecie. Dzisiaj mam wizytę to może teraz wejdzie? Chociaż ja planowałam żeby na połówkowym był bo wtedy chyba będzie już lepiej widać. Zobaczymy co tż powie.
Wasi partnerzy chodzą z wami na wizyty? Wchodzą do gabinetu?

Współczuje złego samopoczucia i wymiotów.

Ja nie kupiłam niczego na wyprzedaży i nie planuje.

Bardzo dobry pomysł z tą piżamą. Nie pomyślałam o tym. Tak na wszelki wypadek muszę kupić przynajmniej dwie.

W takim razie mój maluch się w ogóle nie rusza bo nie miałam do tej pory prawie żadnych objawów ciąży(typu wymioty,bóle czegoś), jedynie zmęczenie i minimalne mdłości

Nie myślałam w ten sposób, ale coś może w tym być. Wczoraj byłam strasznie ociążała(fizycznie i umysłowo),bardzo wczoraj się męczyłam nawet małymi rzeczami.

Gratuluję udanej wizyty

Ja bardzo 'czuję brzuch' po 8h chodzenia w pracy. Na szczęście nie chodzę do niej codziennie, a w domu staram się odpoczywać.

mój też tak do mnie mówi.

Ja miałam wszystkie wyniki na następny dzień.

U mnie w szpitalu można chodzić do szkoły rodzenia dopiero po 30 tygodniu.
Muszę jeszcze zadzwonić do innej szkoły rodzenia i zobaczyć jak u nich to wygląda.
Moj był 4 razy na 6 usg.
Teraz pójdzie na połówkowe.

Piżamę i szlafrok do szpitala juz kupiłam na początku %.
Stary 2017-01-17, 11:30   #447
electric blue
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Adriannaa88 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem powinnaś udać się do endokrynologa żeby dobrał dawkę leku. Euthyrox bierze się już na stałe przynajmniej w moim przypadku. Uważaj żeby gin nie rozregulował Ci tarczycy ��

Postaram się skonsultować z endo z medicoveru, bo w ramach nfz to będę czekała pół roku jak nie więcej
Cytat:
Napisane przez morelle_ Pokaż wiadomość

Duża dawka.
Ja miałam 2.6 tsh i dostałam dawkę 25.
Skierowanie na usg tarczycy i kolejne tsh.
Po 3 tygodniach mam 1.4.
Także wydaje mi się, że za dużo u Ciebie.
Tez nigdy nie bralam wcześniej.

---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ----------

A i 4 dni miałam brać po pół tabletki. Dopiero od 5 tego dnia całą.
No właśnie też wydaje mi się, że duża, tym bardziej, że to nie endo a gin zaleca

Cytat:
Napisane przez Serenely Pokaż wiadomość
Blue, ja łykałam od miesiąca 25 przy wyniku 3,35. Teraz 2,3 i wczoraj endo kazała mi zwiększyć do 50. No i biorę 50. Dodam, że wcześniej brałam Euthyrox raz w życiu przez miesiąc z 3 lata temu.
Chyba zrobię sobie jeszcze we własnym zakresie badanie tsh. Wszędzie czytam, że euthyrox wprowadza się, gdy tsh w ciąży przekracza 2,5. No a mi nie przekracza, ba nawet zmalało trochę No i moja ginekolog z medicoveru twierdzi, że moje wyniki tsh są ok.

Swoją drogą sam lekarz z nfz nie wzbudził mojego zaufania. Byłam u niego drugi raz i znów nie zapytał o moje samopoczucie, dolegliwości itd. Myślałam, że to standardowe pytanie w ciąży Zasadniczo on nie mówi nic. Wyników też nie skomentował, tylko wypełniał te swoje papiery i na moje pytanie czy tsh jest prawidłowe powiedział, że "nie...nie jest złe, ale dobre też nie i damy tabletki".

Chyba rozejrzę się za innym lekarzem z przychodni, tym bardziej jeśli zdecyduję, że nie będę brała tego euthyroxu, to jak przyjdę na kolejną wizytę i mu to powiem, to na bank się obrazi, że podważam jego kompetencje.

Edytowane przez electric blue
Czas edycji: 2017-01-17 o 11:32
electric blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-17, 11:32   #448
taedio
MerDer 4ever

Teściowa wysłała mi zdjęcie tego kosza Mojżesza który bede miała IMG_1484649129.338114.jpg

Stary 2017-01-17, 11:35   #449
Devileek
Zakorzenienie

GG do Devileek

Śliczny taedio

Stary 2017-01-17, 11:36   #450
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
Teściowa wysłała mi zdjęcie tego kosza Mojżesza który bede miała Załącznik 6854981

Ładny kolor. Ja tez szukam szarego na górę.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości