Shih Tzu - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-03-25, 21:31   #1111
missmalezji
Wtajemniczenie

Dot.: Shih Tzu

elis a o co chodzi z tymi gruszloami odbytowymi? nigdy nie slyszalam o tym.
missmalezji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-25, 22:53   #1112
dilarka
Raczkowanie

Właśnie, o co chodzi z tymi gruczołami? Ja kupiłam moją psinkę też bez rodowodu i zapłaciłam za nią 600zł. Widziałam mamuśkę i była Shitzakiem, więc mam nadzieję, że mój Kosmo też będzie Też miałam takie wątpliwości, czy to prawdziwy shih tzu, ale na pierwszej wizycie u weta zapytałam o to i powiedziała, że tak
Dziewczyny, a co zrobić z włoskami na ryjku, które jeszcze na tyle nie urosły żeby spiąć je spinką, a wchodzą psiakowi do oczek? Wet mi zaproponował, żeby przygładzać je krochmalem (wodą z mąką ziemniaczaną), ale niestety to nie jest najlepszy pomysł, gdyż starcza na jakieś 15 minut Poradźcie coś z autopsji, bo troszkę mi szkoda psiaka, bo wydaje mi się, że on przez te włosy nic nie widzi
dilarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-25, 23:16   #1113
Elis1
Raczkowanie

Widzi, widzi. Musisz to jakoś przetrzymać. U mnie na osiedlu babki króciutko je obcinają, ale jak zaczniesz ciachać, to będziesz musiała robić to zawsze. Ja przetrzymałam i jest już ok. A co do gruczołów, to większość shih tzu zatykają się gruczoły odbytowe, piesek wtedy się drapie albo jeździ pupą po podłodze. Mojej Julce muszę je przepychać co kilka miesięcy. To trwa minutkę, ale musi to robić lekarz. A co u Was z przepuklinami? Miały Wasze pieski zabiegi? Bo to też często występuje u tej rasy. Moja miala, niestety. A wiecie co? Moja siostra ma shih tzu i jej pies szczeka! To rzadkość u tych piesków. Moja Jula szczeka tylko wtedy, jak bawi się piłką albo pustą plastikową butelka. A Majka szczeka jak ktoś zapuka do drzwi albo przechodzi koło domu!
Elis1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-25, 23:21   #1114
Elis1
Raczkowanie

A jak sobie radzicie z czesaniem? od 9-go miesiąca do półtora roku to był koszmar. Czesałam i płakałam, tak się kołtuny robiły. Ale przeczytałam, że jak ten okres minie, to będzie dobrze. Przetrzymałam i jest ok. Już się tak nie kołtuni. Ale co by nie mówic, to są najkochńsze pieski na świecie !!!!!!!!!!!!!!!
Stary 2008-03-25, 23:28   #1115
Elis1
Raczkowanie

Po prostu jak będziecie kiedyś u lekarza to poproście, by zobaczył na te gruczoły. Moja siostra przepchała u swojej Majki jeden raz, wydzieliny miała bardzo mało i juz nie musi tego robić. U mojej Julki gromadzi się jej więcej, u każdej psini inaczej. Niech lekarz luknie, bo jak gruczoły są zatkane, to jest to wielki dyskomfort dla pieska.
Stary 2008-03-25, 23:31   #1116
Elis1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aduleczek Pokaż wiadomość
Elis1 bradzo dziękuję za odpowiedzNo w mojej okolicy trudno o jakiegoś psa tej rasy ale jakoś sobie poradze chyba...)
Zobacz ile cudnych szczeniaków shih tzu jest na Allegro Może któraś z tych hodowli jest blisko Ciebie?
Stary 2008-03-26, 01:11   #1117
Nikes
Raczkowanie

Moja sunia Kala( ta jasna) bardzo się drapała i okazało się ,że powodem były właśnie zatkane gruczoły przyodbytowe, więc problemu nie radzę bagatelizować. Teraz ten zabieg wykonuję sama podczas kąpieli.
Adula, jeżeli wybrałaś jakiegoś psiaka, to wstaw zdjęcie, może doradzimy.
Radzę jednak poszukaj w hodowlach rodowodowych piesków, bo można dogadać się i wziąść na raty. Można już kupić pieska z rodowodem za 800, 900 zł, więc warto doskładać. Kupując psiaka trzeba zwrócić uwagę przedewszystkim na to czy psiak jest zdrowy (czy nie ma zabrudzonej sierści przy odbycie, czy nie ma problemu z oddychaniem, czy nie ma kataru i wycieku z oczu i przepukliny), co do budowy, to radzę zapoznać się z opisami wzorca tej rasy. Zwróć uwagę na gęstość włosa (ubogi i krutki włos na pyszczku świadczy o mieszańcu z pekinczykiem) i ma mieć kruciutki pyszczek.
Elis1, jeżeli w avatarku masz zdjęcie swojej suni, to jest urocza. I jak widzę bardzo zadbana- gratulacje.
Nikes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-26, 06:56   #1118
Elis1
Raczkowanie

Tak, to jest moja sunia Do półtora roku czesałam ja codziennie, teraz co kilka dni. 3 razy przegięłam i doprowadziłam do kołtunów, ale to też nie jest znów taki wielki problem, psi fryzjer przez godzinę radzi sobie z tym problemem. A co do zakupu szczeniaka, to zgadzam się z Tobą w 100%. Moja Julka nie jest rodowodowa, kupując ją nie miałam jeszcze takiej "dojrzałości". Teraz kupiłabym tylko w rodowodowej hodowli.
Stary 2008-03-26, 11:24   #1119
iza2313
Raczkowanie

Moja Molly też ma problemy z gruczołami ale dla osób nie doświadczonych jak nawet wasze pieski nie będą tarły po dywanie ani się drapały to prędzej czy później poczujecie a tego zapachu nie da się nie zauważyć a raczej poczuć. Ja miałam tak za pierwszym razem jak jeszcze nie wiedziałam o co chodzi . A teraz jak tylko zauważę jakieś objawy idę do weta i minutka i już po, najgorsze jest jak się za długo pieska przetrzyma i wydzielina jest już w ciemno brązowym kolorze bo wtedy niestety potrzebne są już leki przeciwzapalne, dlatego lepiej jak się coś zobaczy lepiej iść od razu, piesek się nie męczy a wam więcej w portfelu zostanie.

A co do czyszczenia uszu to ja podaje Oticlar raz na 3 miesiące po kropelce i tylko nakraplam i nie czyszczę niczym, Lekarka tłumaczyła mi że ten preparat rozpuszcza wydzielinę i potem jak piesek potrząsa łebkiem to sama się usuwa. Dodatkowo tylko po kąpieli przemywam płatek uszny ale na zewnątrz od wewnętrznej strony ucha nie w środku. I w ten sposób od 2,5 roku nic z uszami się nie dzieje i jak lekarka sprawdza nieraz uszy to są zawsze bez zastrzeżeń.

A jak chodzi o kupowanie psiaków to naprawdę sobie trzeba troszkę pojeździć i pooglądać bo wiadomo każdy szczeniaczek jest śliczny ale trzeba patrzeć do przodu i zdawać sobie sprawę że już za rok nie będzie taki malutki tylko zacznie przypominac już swoich rodziców, dlatego patrzcie oglądajcie i nie dajcie się zwieść opowieściom typu że rodzicę są super piękni a na pytanie o możliwość zobaczenia ich hodowcy mają 100 wymówek typu matka jest po porodzie dlatego wygląda strasznie i lepiej jej nie oglądać albo inne tego typu.
Ja oglądałam pełno psiaków ale za każdym razem jak zobaczyłam rodziców od razu mi ochota przechodziła aż w końcu zobaczyłam molly i jej brata bliźniaka i resztę gromadki i ich mamę wesołych zadbanych , mama mimo że obłożona szczeniakami tryskała pieskim życiem to dopiero zdecydowałam że to w końcu to . Oczywiście mowa tu o psiakach bez rodowodu z hodowli domowej a nie profesjonalnej . Bo faktycznie wydaję mi się że jak chodzi o hodowlę gdzie psiaki mają papiery jest łatwiej i pewniej.
iza2313 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-26, 11:50   #1120
dilarka
Raczkowanie

Dziewczyna, a jak się sprawdza czy piesek ma przepuklinę? Pytam, bo przyznaję, że nie mam pojęcia
Stary 2008-03-26, 11:51   #1121
dilarka
Raczkowanie

Miało być "dziewczyny"
Stary 2008-03-26, 11:52   #1122
monika733
BAN stały

GG do monika733

Radzę kupić szczeniaka (jak to pisały wczesniej dziewczyny) z domowej hodowli. Taki sprzedający nie wciśnie kitu bo wiemy gdzie mieszka i będzie się bał. Pozatym ludzie mający w domu zwierzęta są wrazliwsi.
Zwracaj szczegulną uwagę jak wygląda matka szczeniaków , jeśli jest zaniedbana, chuda, anemiczna to znaczy że prawdopodobnie dopuszczana co cieczka-takie szczeniaki są słabsze !! Pooglądaj sobie strony z hodowlami SHIH-TZU, przujżyj się jak wyglądają szczeniaki. I takich szukaj . Moje panny nie mają rodowodu ale nasze szczeniaki są wzorcowe : krutkie łapki , płaski nosek, zawinięty ogonek i gęsty włos.

Na począdku ciężko się czesze szczeniaczka ponieważ ma on dużo podszerstka , który najbardziej się kołduni. Z biegiem czasu wyczesujemy go i zostaje większość włosa, który żadko się kołduni. Do skołdunionuch włosków na rynku jest pełno produktów.

Gruczołki jeśli same się nie wyprózniają to do weta na wyciskanko. Nic nie boli a zapobiednie zapaleniom i podawaniu psiakowi leków. I tak jak mówiła wczesniej jedna z was trzeba psiaka obserwować - jak trze pupką po podłodze może być to znak że zatkały się w w. gruczołki !!

A my mamy straszny problem ::
nasza fryzjerka tak się rozchorowała że zamknęła zakład. Musimy szukać nowego fryzjera !!! STRASZNE !!! Tak się do niej przyzwyczaiłyśmy, dziewczynki nie bały się jej !!!
monika733 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-26, 13:47   #1123
Nikes
Raczkowanie

Przpuklina robi się najczęściej w miejscu, gdie szczeniaczek był połączony pępowiną z matką(w miejscu pępka), jest to wybrzuszenie skóry. Jeżeli przepuklina jest duża to po przyciśnięciu przepukliny do brzuszka można pod palcem wyczuć dziurkę. Właśnie przez tą dziurkę pchają się do przepuklinki jelita. Jeżeli przepuklina jest duża trzeba przeprowadzić zabieg jej zszycia. Malutkie przepuklinki z czasem zarastają i nie ma po nich śladu. Pozdrawiam
Nikes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-26, 14:33   #1124
Karola3
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Elis1 Pokaż wiadomość
Tak, to jest moja sunia Do półtora roku czesałam ja codziennie, teraz co kilka dni. 3 razy przegięłam i doprowadziłam do kołtunów, ale to też nie jest znów taki wielki problem, psi fryzjer przez godzinę radzi sobie z tym problemem. A co do zakupu szczeniaka, to zgadzam się z Tobą w 100%. Moja Julka nie jest rodowodowa, kupując ją nie miałam jeszcze takiej "dojrzałości". Teraz kupiłabym tylko w rodowodowej hodowli.
Dawno tu nie zaglądałam i mam teraz niezłą lekurke do czytania Elis1 masz prześliczną sunie.....śłiczny ma kolorek Che własnie żeby moj pieseczek wyglądał bardzo podobnie Masz jeszcze może jakieś jej footeczki??? Jeśli tak to wstaw,bo nie można sie na nią napatrzeć
Karola3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-26, 15:35   #1125
monika733
BAN stały

GG do monika733

Troszke nie na temat ale pochwalę się co mam nowego w domku : oto piekna paskuda Safira - buldozka !!!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00272.JPG (17,7 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00273.JPG (17,5 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00269.JPG (16,0 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00271.JPG (20,1 KB, 15 załadowań)
Stary 2008-03-26, 16:04   #1126
Aduleczek
Przyczajenie

Dzięki wielkie za liczne odpowiedzi na moje pytanieMam już problem z głowy znalazłam domową hodowlę pieski są po 850zł ale bardzo zadbane itpJadę po suczkę w następną niedziele jak będzie u mnie w domu to może wstawie jakieś fotki
monika733 super piesek,pozdr
Aduleczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-26, 16:36   #1127
Karola3
Raczkowanie

Cytat:
Dzięki wielkie za liczne odpowiedzi na moje pytanieMam już problem z głowy znalazłam domową hodowlę pieski są po 850zł ale bardzo zadbane itpJadę po suczkę w następną niedziele jak będzie u mnie w domu to może wstawie jakieś fotki
monika733 super piesek,pozdr
a możesz podać tą stronę na której znalazłaś psiaka??? bo ja tez niedługo zaczne poszukiwania hehe i chce zobaczyć co to za hodowla. Monika733 śliczna sunia
Stary 2008-03-26, 18:16   #1128
Aduleczek
Przyczajenie

Hey wiesz co Karola3 ja go znalazłam w anonsach z mojego miasta poszukaj jest tam wiele dobrych ofert ja sporo szukałam a jest w czym szukać ale trzymam za ciebie kciuki że znajdziesz swojego własnego puszkaNa allegro też jest sporo jak masz blosko do warszawy to tam jest ich sporo bo giełdy to nie polecam...Po tym co słyszałam od innych
Stary 2008-03-26, 19:30   #1129
Karola3
Raczkowanie

Cytat:
Hey wiesz co Karola3 ja go znalazłam w anonsach z mojego miasta poszukaj jest tam wiele dobrych ofert ja sporo szukałam a jest w czym szukać ale trzymam za ciebie kciuki że znajdziesz swojego własnego puszkaNa allegro też jest sporo jak masz blosko do warszawy to tam jest ich sporo bo giełdy to nie polecam...Po tym co słyszałam od innych
Tylko ,że ja właśnie wchodziłam na anonse i tam jakoś nie moge sie połapać gdzie sie szukaale dzięki Tak mieszkam blisko Warszawy i jak patrzyłam na ogłoszenia to wszystkie z takich miast jak Katowice,Wrocław,Opole a ja mam tam bardzo daleko i wolałabym z Mazowsza jak tu nie będe mogła nic znaleźć to trzeba będzie i tam jechać.....
Stary 2008-03-26, 20:50   #1130
missmalezji
Wtajemniczenie

karola,wlasnie najwiecej ogloszen jest z okolic warszawy jak ja szukalam! mieszkam w b ydgoszczy i musialam jechac do torunia po moja malutka. poszukaj na alegratka.pl, tam jest duzo ogloszen o shih tzu.
prosze,dam ci kilka ogloszen z okolich warszawy:
http://ale.gratka.pl/ogloszenie/1067..._shih_tzu.html

http://ale.gratka.pl/ogloszenie/1097965_shih_tzu.html

http://ale.gratka.pl/ogloszenie/1120...warszawie.html

http://ale.gratka.pl/ogloszenie/1117..._shih_tzu.html

http://ale.gratka.pl/ogloszenie/1036...barwienia.html

http://ale.gratka.pl/ogloszenie/1029...y_shi_tzu.html

http://ale.gratka.pl/ogloszenie/8784..._shih_tzu.html

moze znajdziesz swojego psiaka
Stary 2008-03-26, 20:59   #1131
Aduleczek
Przyczajenie

Naprawde najwięcej jest w Warszwie jak wpiszesz w google shih tzu mazowieckie to coś może znajdziesz ale missmalezji dobrze napisałaA w anonsach to tzreba sobie kupić w piątek albo wtorek coś znajdziesz bo na necie to gucio można zobaczyćPozdrawiam
Stary 2008-03-26, 22:49   #1132
Deardo
Przyczajenie

Witam! Mam taki problem:
Spadl mi ziemniak z salatki (bylo na nim troche octu i cebulki i byl dosyc duzy) Pomyslalem sobie niech moj shi-tzu zje tego zimniaka pomimo tego, ze ponoc pieski nie powinny zjadac ziemniakow. Wiec po okolo 2 minutach slysze jak moj pies zacyzna piszczec. To nie bylo takie krotkie piszczenie jak go cos lekko zaboli tylko bylo dlugotrwale i takie agresywne (czyt. glosne i niepokojace) Pochwili schowal sie za luzko (nigdy tam nie wchodzil) i sobie siedzial. Ja zaniepokojony wyciagnalem go i polozylem na wersalke. Wtedy zaczal sie krztusic i wymiotowac piana. Teraz minelo juz ok 30 minut od tego zdarzenia i zachowuje sie juz normalnie. tzn. jak zwykle, bo teraz jest pora spania wiec sie polozyl i spi. Prosze o jakies konkretne odpowiedzi. Najlepiej osob, ktore mialy stycznosc z takimi obiawami u psow. Pozdrawiam
Deardo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-27, 09:27   #1133
iza2313
Raczkowanie

Shih tzu mają niezwykle wrażliwe żołądki i im często coś zaszkadza, ale jak zwymiotował to dobrze przynajmniej mu ulżyło. Niestety ziemniak cebula i ocet to niezbyt dobre rozwiązanie nawet w niewielkim kawałku. Obserwuj psiaka gdyby wymioty powtarzały się kilkakrotnie zostaje tylko lekarz i podawanie dużej ilości płynu i albo delikatna głodówka na przetrzymanie albo coś naprawdę lekko strawnego i delikatnego np. kurczaczek z odrobiną ryżu zrobiony na papkę.
Psiak jak ma nudności i zbiera go na wymioty to bardzo często i dużo mlaska i się oblizuje to takie moje spostrzeżenia.
iza2313 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-27, 12:25   #1134
monika733
BAN stały

GG do monika733

Rozgotowane ziemniaki podaje sie pieskom w chwili zatrucia czy problemów pokarmowych. Przeczyszczaja psa i powodują wymioty. ( w zołądku ziemniak wchłania to co nieprawidłowego pies zjadł i z min się wydala , albo górą albo dołem). Nie powinno juz być problemów. Piszczeć mógł z powodu uczucia " rwania " do wymiotów. Nie wiedział co sie dzieje dlatego mógł tak zareagować.

Safirka ma taki wyraz pysia jakby zawsze smutna była i zmartwiona- karzy ja pieści i całuje. Jaka ona obłednie paskudnie-śliczna !!!!
Stary 2008-03-27, 14:04   #1135
Karola3
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez missmalezji Pokaż wiadomość
karola,wlasnie najwiecej ogloszen jest z okolic warszawy jak ja szukalam! mieszkam w b ydgoszczy i musialam jechac do torunia po moja malutka. poszukaj na alegratka.pl, tam jest duzo ogloszen o shih tzu.
prosze,dam ci kilka ogloszen z okolich warszawy:
http://ale.gratka.pl/ogloszenie/1067..._shih_tzu.html

http://ale.gratka.pl/ogloszenie/1097965_shih_tzu.html

http://ale.gratka.pl/ogloszenie/1120...warszawie.html

http://ale.gratka.pl/ogloszenie/1117..._shih_tzu.html

http://ale.gratka.pl/ogloszenie/1036...barwienia.html

http://ale.gratka.pl/ogloszenie/1029...y_shi_tzu.html

http://ale.gratka.pl/ogloszenie/8784..._shih_tzu.html

moze znajdziesz swojego psiaka

Dzięki wam dziewczyny Ale ja jeszcze nie moge wzac narazie pieska bo bede miała remont w mieszkaniu i dopiero po remoncie go wezme,także jeszcze troche zleci niestety. Bardzo mi się podobają pieseczki z tego pierwszego ogłoszenia co podałałaś missmalezji,no ale musze jeszcze poczekac z kupnem aaa mam do ciebie pytanko masz może jakieś zdjecia swojej Idusi ???? jak tak to pokaż swojego szkraba bo chyba jeszcze nie wstawiałas jej footek (przynajmniej ja nie wzauważyłam) hehe Pozdrawiam
Stary 2008-03-27, 14:15   #1136
missmalezji
Wtajemniczenie

karola juz wstawialam zdjecia idusi ale z czasow kiedy miala 5tygodni. na dniach powinnam wstawic zdjecia aktualne. jezeli chcialabys przejrzec ogloszenia po remoncie,wejdz na alegratka.pl wybierz z katalogu zwierzeta wpisz wojewodztwo a z wardszawy pojawi sie mnostwo ogloszen! u mnie,w bydgoszcyz znalazlam tylko 8,a u ciebie 27,wiec napewno raz dwa znajdziesz s2wojego pieska. pozdrawiam
Stary 2008-03-27, 16:35   #1137
serenkaa
Raczkowanie

missmalezji - piszesz ze jestes z Bydgoszczy... gdzie chodzisz z pieskiem do strzyżenia i ile mniej wiecej za to placisz ? z gory dziekuje za odpowiedz
Stary 2008-03-27, 19:29   #1138
missmalezji
Wtajemniczenie

serenka moja idusia ma dopiero 2,5 miesiaca wiec narazie nigdzie nie chodze ale mam taka przychodnie na bloniu gdzie jest i weterynarz i fryzjer psi oto strona: http://www.animal.bydgoszcz.pl/ natomiast kiedys bylam ogladac w pewnej hodowli domowej szczeniaczki i pani jednoczesnie byla fryzjerka psia a jej psiaki byly pieknie ostrzyzone. jednak ta pani troszeczke mnie oszukala,wiec jej nie polecam raczej w kazdym razie zamierzam sie wybrac do tego animal complex. a ty tez jestes z bydgoszczy?
Stary 2008-03-27, 23:59   #1139
dilarka
Raczkowanie

Dziewczyny, czy któraś z Was jest z Poznania?
Stary 2008-03-28, 12:13   #1140
serenkaa
Raczkowanie

missmalezji - tak jestem z Bydgoszczy(konkretnie z Fordonu) i zazwyczaj jezdze z Tojinkiem na Wyzyny, ale sie zastanawiam czy jakiegos dobrego fryzjera nie ma gdzies blizej

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości