Lipcówki 2017 ❤ cz. 2 - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-01-30, 11:13   #2131
nonie_
Zadomowienie

Dot.: Lipcówki 2017 ❤ cz. 2

Cytat:
Napisane przez karolinuuusia Pokaż wiadomość
Mam pytanie do dziewczyn które już karmily piersią - czy da się jakoś zapobiec pekaniu sutkow? Np smarowanie czymś przed porodem? Czy tylko można to potem leczyć a zapobiec nie?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Zapobiec raczej nie, w dawnych czasach popularne było 'hartowanie' sutków - lekarze zalecali np pocieranie ich szorstką gąbka lub szczypanie i smarowanie właśnie jakimiś specyfikami. Jednak to mit, najważniejsze jest prawidłowe przystawianie, jesli dziecko zle chwyci i czujemy ból, przerywamy karmienie i przystawiamy od nowa. Dla mnie najlepszą radą w tym temacie było stwierdzenie ''przystawiamy dziecko do piersi a nie pierś do dziecka'', te które maja zamiar karmić niech sobie wyryją to zdanie na czole mi ułatwiło mega sprawę

Cytat:
Napisane przez morelle_ Pokaż wiadomość
Jakoś w ogóle się nie boję ochraniacza. Wg mnie to nic groźnego.
Dziecko będzie spało nóżkami w stronę wejścia, więc spokojnie będę je widzieć

U nas tez był ochraniacz od początku

nonie_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-30, 11:14   #2132
Devileek
Zakorzenienie

GG do Devileek

A co sądzicie o otulaczach ? IMG_1485771275.446244.jpg

Stary 2017-01-30, 11:16   #2133
AnnaPaula87
Zadomowienie

Lipcówki 2017 ❤ cz. 2

Cytat:
Napisane przez SteveS Pokaż wiadomość
Ja też nie chce kupować i walczę o to bardzo z mamą i teściową, bo wg nich to nic groźnego. Łózeczko będzie stało poza przeciągami, a w razie czego zawsze można powiesić pieluszkę - poza tym nie wyobrażam sobie nie widzieć dziecka od siebie z łóżka. No i w zasadzie, z tego co widzę po dzieciach znajomych, to przez pierwsze 6 miesięcy i tak wiele po tym łóżeczku się nie poruszają, żeby się uderzyć, a w następnych jak się uprą na wstawanie do siadu, to żaden ochraniacz nie pomoże

Mi mama powiedziała zeby nie zakładać ochraniacza to jeden kłopot mniej a teściowa może sobie gadać

Dziewczyny kupuje któraś z Was mutsy?

Myśle nad otulaczem i śpiworkiem

Edytowane przez AnnaPaula87
Czas edycji: 2017-01-30 o 11:17
AnnaPaula87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-30, 11:18   #2134
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nonie_ Pokaż wiadomość
Zapobiec raczej nie, w dawnych czasach popularne było 'hartowanie' sutków - lekarze zalecali np pocieranie ich szorstką gąbka lub szczypanie i smarowanie właśnie jakimiś specyfikami. Jednak to mit, najważniejsze jest prawidłowe przystawianie, jesli dziecko zle chwyci i czujemy ból, przerywamy karmienie i przystawiamy od nowa. Dla mnie najlepszą radą w tym temacie było stwierdzenie ''przystawiamy dziecko do piersi a nie pierś do dziecka'', te które maja zamiar karmić niech sobie wyryją to zdanie na czole mi ułatwiło mega sprawę

U nas tez był ochraniacz od początku

U mnie w rodzinie też

Cytat:
Napisane przez Devileek Pokaż wiadomość
A co sądzicie o otulaczach ? Załącznik 6881491

Jak kokony dla mnie to nowsza forma rożka i śpiwora

Myślałam dziś nad Medelą, ale nie kupię dopóki nie będę pewna, że mam pokarm. Więc kliknęłam butelki i smoczek. To i tak muszę mieć
morelle_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-30, 11:19   #2135
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnnaPaula87 Pokaż wiadomość
Mi mama powiedziała zeby nie zakładać ochraniacza to jeden kłopot mniej a teściowa może sobie gadać

Dziewczyny kupuje któraś z Was mutsy?

Myśle nad otulaczem i śpiworkiem
Czemu akurat mutsy?
Stary 2017-01-30, 11:21   #2136
Devileek
Zakorzenienie

GG do Devileek

Cytat:

U mnie w rodzinie też

Myślałam dziś nad Medelą, ale nie kupię dopóki nie będę pewna, że mam pokarm. Więc kliknęłam butelki i smoczek. To i tak muszę mieć

To samo pomyślałam jak zobaczyłam to ale może fajniejsze niż te rożki ?

Stary 2017-01-30, 11:22   #2137
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
To samo pomyślałam jak zobaczyłam to ale może fajniejsze niż te rożki ?

Wygląda fajniej

Ale chyba wolę śpiwór , żeby mogło się ruszać. Sama Nie wiem
Stary 2017-01-30, 11:28   #2138
nonie_
Zadomowienie

Cytat:

U mnie w rodzinie też

Cytat:

U mnie w rodzinie też

Morelka, bedziesz miała pokarm przystawiać przystawiać i jeszcze raz przystawiać - dzidziuś ssie - mleczko sie produkuje - jesli dajemy/dokarmiamy mm dziecko automatycznie odpuszcza posiłki z piersi, wtedy nie dajemy sygnału mózgowi do produkcji mleka i laktacja zanika. Jest popyt, jest tez i podaż, to jest naprawde proste w teorii tylko się trzeba przyłożyć na początku

Ja kupiłam butelki z tommee tippee, córka spróbowała pierwszy raz z niej pic jak została sama z tata jak miała 4 tygodnie, nie było problemu. W trzecim miesiącu jej sie odwidziało i nie było szans nakarmić ją z butli, nie zaakceptowała juz żadnej innej firmy nawet ciekawe jaki teraz egzemplarz mi sie trafi

Stary 2017-01-30, 11:31   #2139
Mała!
Zakorzenienie

Niby otulacze maja swoje zadanie, bo dzieci tego potrzebują... ale wydaje mi sie że dziecko rodzi sie gotowe na świat, ma rączki i może samo kontrolować ich ruch i np stronę na której leży, więc trochę moim zdaniem krępuje to ich ruchy. Fajne sa np do zaśnięcia lub noszenia, do spania wolę rożki gdzie maluch ma więcej miejsca.

Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie...
Mała! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-30, 11:33   #2140
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
Morelka, bedziesz miała pokarm przystawiać przystawiać i jeszcze raz przystawiać - dzidziuś ssie - mleczko sie produkuje - jesli dajemy/dokarmiamy mm dziecko automatycznie odpuszcza posiłki z piersi, wtedy nie dajemy sygnału mózgowi do produkcji mleka i laktacja zanika. Jest popyt, jest tez i podaż, to jest naprawde proste w teorii tylko się trzeba przyłożyć na początku

Ja kupiłam butelki z tommee tippee, córka spróbowała pierwszy raz z niej pic jak została sama z tata jak miała 4 tygodnie, nie było problemu. W trzecim miesiącu jej sie odwidziało i nie było szans nakarmić ją z butli, nie zaakceptowała juz żadnej innej firmy nawet ciekawe jaki teraz egzemplarz mi sie trafi

Obyś miała rację!

Jadę dziś z Mamą coś pooglądać z ubranek. Jutro chce karnisze kupić i będzie skończony pokój nareszcie

---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Mała! Pokaż wiadomość
Niby otulacze maja swoje zadanie, bo dzieci tego potrzebują... ale wydaje mi sie że dziecko rodzi sie gotowe na świat, ma rączki i może samo kontrolować ich ruch i np stronę na której leży, więc trochę moim zdaniem krępuje to ich ruchy. Fajne sa np do zaśnięcia lub noszenia, do spania wolę rożki gdzie maluch ma więcej miejsca.
Właśnie ja chyba zostanę przy rożku. Tylko na zimę kupię śpiwór. Zobaczę jak moje dziecię będzie spało
Stary 2017-01-30, 11:35   #2141
nonie_
Zadomowienie

Cytat:
Obyś miała rację!

Jadę dziś z Mamą coś pooglądać z ubranek. Jutro chce karnisze kupić i będzie skończony pokój nareszcie

Szybciutko sie z pokojem wyrobiliscie

My mamy jeden pokój w którym docelowo ma byc dziecięcy, chciałam juz na jesień ogarniać zeby był gotowy niedługo dla starszej, ale poki co mąż ma tam bieżnię do biegania i trenażer rowerowy i nie kwapi się z wyprowadzką do pomieszczenia gospodarczego z tym sprzętem, wiec chyba nie prędko to załatwimy musze go chyba przycisnąć

Stary 2017-01-30, 11:39   #2142
karolinuuusia
Zakorzenienie

Przyjechałam do warszawy. Czekam właśnie do okulisty, mam na 12. Chciałabym jeszcze przejść się do arkadii ale nie wiem czy sił mi wystarczy

Alicja

karolinuuusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-30, 11:48   #2143
AnnaPaula87
Zadomowienie

Cytat:
Czemu akurat mutsy?

Bo nie wiem czy brać śpiwór czy ochraniacz na nóżki do spacerówki

W lipcu pewnie będzie gorąco wiec nie wiem czy otulacz się nada do spania. Nie wszystkie dzieci chcą w nim spać
Stary 2017-01-30, 11:53   #2144
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
Szybciutko sie z pokojem wyrobiliscie

My mamy jeden pokój w którym docelowo ma byc dziecięcy, chciałam juz na jesień ogarniać zeby był gotowy niedługo dla starszej, ale poki co mąż ma tam bieżnię do biegania i trenażer rowerowy i nie kwapi się z wyprowadzką do pomieszczenia gospodarczego z tym sprzętem, wiec chyba nie prędko to załatwimy musze go chyba przycisnąć

Widzisz u mnie było trochę łatwiej bo taki sprzęt jest w suszarni tutaj były tylko kartony bo nie miałam mebli
Więc dlatego szybciej poszło. Jednak z kartonami walczyłam 6h

---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ----------

Cytat:
Bo nie wiem czy brać śpiwór czy ochraniacz na nóżki do spacerówki

W lipcu pewnie będzie gorąco wiec nie wiem czy otulacz się nada do spania. Nie wszystkie dzieci chcą w nim spać
No właśnie na lato to się chyba nie nadaje.

A czym się różni ochraniacz od śpiwora do wózka?
Ochraniacz jest tylko na nóżki?
Stary 2017-01-30, 11:53   #2145
vadi
*sportaddict*

Dzieci na początku lubią mieć ciasno, więc otulacze są fajne, zastanawiam się tylko, czy nie będzie na nie za ciepło
vadi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-30, 12:02   #2146
AnnaPaula87
Zadomowienie

Cytat:
Widzisz u mnie było trochę łatwiej bo taki sprzęt jest w suszarni tutaj były tylko kartony bo nie miałam mebli
Więc dlatego szybciej poszło. Jednak z kartonami walczyłam 6h

---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ----------

No właśnie na lato to się chyba nie nadaje.

A czym się różni ochraniacz od śpiwora do wózka?
Ochraniacz jest tylko na nóżki?

Śpiwór chyba jest ocieplany i na pewno droższy nie widziałam na żywo wiec pytam może któraś widziała
Stary 2017-01-30, 12:03   #2147
klaudiakala
Raczkowanie

Morelle, ale super, że masz pokoik już My ustaliliśmy już koncepcję, ale dopiero koniec lutego ruszamy z robotą, nie mogę się doczekać

Dziewczyny Wy tyle wiecie, ja to się czuję zielona naprawdę, nie wiem w ogóle co i jak :P Otulacz mi się podoba, skoro coś takiego funkcjonuje to znaczy, że nadaje się do dzidziusiów i nie krępuje ich w żaden sposób, ale właśnie pytanie czy nie będzie za ciepło...
klaudiakala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-30, 12:05   #2148
electric blue
Zadomowienie

Widzę, że u Was zakupy pełną parą Z zakupem ciuszków czekam, aż będzie znana płeć, na razie kupiłam tylko dwie sztuki takie unisex

Za pokoik weźmiemy się pewnie dopiero w kwietniu, bo dopóki pracuję w domu (a ustaliłam z pracodawcą, że chcę pracować tak do końca marca, o ile samopoczucie na to pozwoli) to pokoik funkcjonuje jako gabinet -tj. pokój z biurkiem i komputerem Komputer stacjonarny w zasadzie od czasu, gdy mąż zrobił magisterkę, stał nieużywany, podobnie jak biurko, więc potem się ich pozbędziemy

A mnie wczoraj złapały masakryczne mdłości Cały dzień było mi niedobrze, ale nie na tyle, żeby zwymiotować. Większość czasu przeleżałam, ale jadłam normalnie tylko małe porcje i nic mi nie było, a na wieczór zachciało mi się surowej marchewki i po niej zaczęła się rewolucja w jelitach i marchewkowa biegunka Rano kręciło mi się w głowie i było mi słabo, teraz jest już trochę lepiej, mam nadzieję, że szybko przejdzie i nic się nie stanie maleństwu
electric blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-30, 12:09   #2149
Devileek
Zakorzenienie

GG do Devileek

Cytat:
Napisane przez vadi Pokaż wiadomość
Dzieci na początku lubią mieć ciasno, więc otulacze są fajne, zastanawiam się tylko, czy nie będzie na nie za ciepło

Można kupić bambusowe czy tez muślinowe tylko nie wiem czy wtedy one nie są do samodzielnego wiązania

Ja na pewno się skuszę i zobaczymy czy dziecko się z tym polubi jak pomyśle ze może spać lepiej w tym mogę brać w ciemno :P

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Electric ja tez dziś miałam ciężki poranek nie wiem czy to przez to ze napiłam się zimnego soku porzeczkowego z rana czy coś innego ...

Stary 2017-01-30, 12:11   #2150
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
Śpiwór chyba jest ocieplany i na pewno droższy nie widziałam na żywo wiec pytam może któraś widziała
Aaa to ja jestem zielona
Do mojego wózka jest tylko śpiwór.

Cytat:
Napisane przez klaudiakala Pokaż wiadomość
Morelle, ale super, że masz pokoik już My ustaliliśmy już koncepcję, ale dopiero koniec lutego ruszamy z robotą, nie mogę się doczekać

Dziewczyny Wy tyle wiecie, ja to się czuję zielona naprawdę, nie wiem w ogóle co i jak :P Otulacz mi się podoba, skoro coś takiego funkcjonuje to znaczy, że nadaje się do dzidziusiów i nie krępuje ich w żaden sposób, ale właśnie pytanie czy nie będzie za ciepło...
Szybko zleci do lutego - zobaczysz

Pokoik to sama radość

Cytat:
Napisane przez electric blue Pokaż wiadomość
Widzę, że u Was zakupy pełną parą Z zakupem ciuszków czekam, aż będzie znana płeć, na razie kupiłam tylko dwie sztuki takie unisex

Za pokoik weźmiemy się pewnie dopiero w kwietniu, bo dopóki pracuję w domu (a ustaliłam z pracodawcą, że chcę pracować tak do końca marca, o ile samopoczucie na to pozwoli) to pokoik funkcjonuje jako gabinet -tj. pokój z biurkiem i komputerem Komputer stacjonarny w zasadzie od czasu, gdy mąż zrobił magisterkę, stał nieużywany, podobnie jak biurko, więc potem się ich pozbędziemy

A mnie wczoraj złapały masakryczne mdłości Cały dzień było mi niedobrze, ale nie na tyle, żeby zwymiotować. Większość czasu przeleżałam, ale jadłam normalnie tylko małe porcje i nic mi nie było, a na wieczór zachciało mi się surowej marchewki i po niej zaczęła się rewolucja w jelitach i marchewkowa biegunka Rano kręciło mi się w głowie i było mi słabo, teraz jest już trochę lepiej, mam nadzieję, że szybko przejdzie i nic się nie stanie maleństwu
Nie martw się, my byliśmy na mieście w weekend i tez coś mi zaszkodziło.
Wymiotowałam raz wczoraj.
Zdrówka życzę!
Stary 2017-01-30, 12:13   #2151
Devileek
Zakorzenienie

GG do Devileek

http://www.otulaczwoombie.pl/produkt...-mint-25-65kg/

Tu jest chyba jakiś na lato

Stary 2017-01-30, 12:20   #2152
vadi
*sportaddict*

Cytat:
faktycznie fajny, chociaz cena już mniej jak na kawałek siatki z suwakiem
Stary 2017-01-30, 12:22   #2153
morelle_
Zakorzenienie

Przeraża mnie to zdjęcie
Stary 2017-01-30, 12:57   #2154
KociaMatka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Chilli Pepper Pokaż wiadomość
ja niestety z tych co nawet jak mam dziurę w bluzce to TŻ szyje bo ja zrobię to brzydko i nienawidzę szyć ale podziwiam ludzi ,którzy tak potrafią i szyją tak pięknie !
Ojjj do pieknosci to daleko ale czasem fajnie np zmienic zamek w torebce zamiast pol roku niesc ją do szewca
A Tz - extra! Wspieraj i chwal - niech sie rozwija w tej dziedzinie

---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ----------

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
Przydatne info. Mi jeszcze sporo brakuje do tych 10 kompletów ubrań i tez celuje w 62. 56 tylko jak coś w bardzo niskiej cenie, podobnie 68. Dzisiaj byłam w CH i kupiłam body i pajacyka w Smyku, bluzę w Reserved i jeszcze ręcznik i mini reczniczki w TK-Maxx. Załącznik 6880781

KociaMatka - super rzeczy! Ja niby mam maszynę do szycia po babci- babcia mówiła, ze powinna działać, ale nigdy nie próbowałam.

Fajna zabawa, polecam. Najgorsze pierwsze wizyty w sklepie z materialami-ja sie czulam jak male dziecko

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

Cytat:
Morelle śliczna pościel. Gdzie brałaś?
Fakt-sliczna

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ----------

Cytat:
Napisane przez etusiaaa Pokaż wiadomość
Słyszałam o tej zyrafie masakra !

Piękne rzeczy. Ja czekam na poznanie płci i też siadam do maszyny 😍

Super pościel!

To czekam na pochwalenie sie Twoimi dzielami

---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

Cytat:
Napisane przez klaudiakala Pokaż wiadomość
KociaMatka ale super rzeczy !! No masz talent Ja bym bardzo chciała umieć szyć, tyle można samemu wtedy zrobić, ciągnie mnie do tego, planuję kupić maszynę, ale się boję, że nie ogarnę tematuSama się uczyłaś ?
Dzieki Sama sie ucze - internet to kopalnia tutoriali. Jakby co moge podeslac Wam kilka linkow tutaj czy na prv

KociaMatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-30, 13:00   #2155
vadi
*sportaddict*

Ja też umiem szyć, chociaż wieki tego nie robiłam I ostatnio zrobiłam sobie fuksjowy swetro-płaszcz na szydełku, z którego jestem bardzo dumna Myślałam, żeby coś porobić dla malucha, ale nie wiem jakiego rozmiaru będzie jak przyjdą chłody, więc chyba ograniczę się do kocyków, czapeczek itp.
Stary 2017-01-30, 13:00   #2156
KociaMatka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mała! Pokaż wiadomość
Cześć u mnie od rana latanie. Ale juz leżę i odpoczywam... szybko sie męczę... za szybko!

Karolinusia na sutki Bepanten mi pomógł, też nie zdążyłam sie zabezpieczyć przed bo syn szybciej wyszedł. Ale nie wiem czy da sie tego uniknąć, to wrazliwe miejsce i nagle ktoś ssie je kilkanaście razy dziennie i niezłą siłą więc chyba trzeba to przeżyć, mi.nie pekaly tylko.porobily sie pecherzyki, ranki... bolalo z dwa dni potem już nigdy. Bepantenu chyba też zmywać nie trzeba.

Morele śliczna pościel.

KociaMatka genialnie szyjesz pomyśl.o handlu!

Dziewczyny moj synek.mial 54cm a na wyjście miał body 46, potem z miesiac chodził w 56 i dopiero potem 62, mysle ze rozmiar rozmiarowi nie równy, ale dzieciaczki sa na prawde malusie!

To wieczne zmeczenie najgorsze
Mi jeszcze dzis jazda busem uzewnetrznila sie zawaroscia zoladka a to juz 15 tc

KociaMatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-30, 13:02   #2157
darietta
Zakorzenienie

Cytat:

U mnie w rodzinie też

Ja oglądałam te butelki na warsztatach i też sie zastanawiam.
darietta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-30, 13:04   #2158
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez darietta Pokaż wiadomość
Ja oglądałam te butelki na warsztatach i też sie zastanawiam.
W empiku o dziwo jest dobra cena.

---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ----------

Cytat:
Napisane przez KociaMatka Pokaż wiadomość
Ojjj do pieknosci to daleko ale czasem fajnie np zmienic zamek w torebce zamiast pol roku niesc ją do szewca
A Tz - extra! Wspieraj i chwal - niech sie rozwija w tej dziedzinie

---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ----------

Fajna zabawa, polecam. Najgorsze pierwsze wizyty w sklepie z materialami-ja sie czulam jak male dziecko

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

Fakt-sliczna

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ----------

To czekam na pochwalenie sie Twoimi dzielami

---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

Dzieki Sama sie ucze - internet to kopalnia tutoriali. Jakby co moge podeslac Wam kilka linkow tutaj czy na prv

Stary 2017-01-30, 13:30   #2159
faithworkswonders
Wtajemniczenie

Ja mysle ze malenstwu na poczatku kupie pieluszke bambusowa 100cm x 100cm ,bo to jednak lipiec i moze byc goraco a potem kocyk . U nas nie sprawdzil sie spiworek ,zreszta mi bylo strasznie nie wygodnie i Bartuś jako ze marcowy spal normalnie pod kołderką

Emilia
faithworkswonders jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-30, 13:37   #2160
AnnaPaula87
Zadomowienie

Mi mąż ciagle mówi żebym nie cudowala i kupowała to co potrzebne. My nie mieliśmy tego co teraz jest a tez się wychowaliśmy
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości