|
|
#2311 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
Cytat:
|
|
|
|
|
#2312 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziekuje Ci pięknie za uznanie Miło mi. Masz racje , historii u mnie duuużo. To moja pasja, uwielbiam ksiazki historyczne. Nawet do dziś pamietam od czego ta milość sie zaczeła ,a dość dawno temu to bylo. Foxino, chyba nie czytalam postu, w którym zapowiadasz fotki .W takim razie czekam cierpliwie. |
|
|
|
|
#2313 |
|
Zakorzenienie
|
Wracając ze sklepu kreślarskiego kupiłam dziś "Bez mojej zgody", właściwie kupiłam wcześniej, a dziś odebrałam z Merlina po drodze do domu. Zdążyłam przez te parę przystanków ją zacząć i teraz aż mnie skręca, żeby czytać dalej.
Niestety położyłam ją na najdalszym kącie regału, żeby się nie rzucała w oczy. Muszę narysować 3 prace i napisać sprawozdanie ![]() Ale obiecałam sobie, że jak zrobię jedną to przeczytam wieczorem kilka rozdziałów
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 |
|
|
|
#2314 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
? Bo mnie zaciekawiłaś
|
|
#2315 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak, to był początek milości. Tej książki juz nigdzie nie ma, bo to było dawno temu. Jednak ona zainicjowała moją historyczną pasję. |
|
|
|
|
#2316 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2317 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przyznam się, że też nie przepadam akurat za tym gatunkiem, ale czasem mnie coś nachodzi i wtedy sięgam w ramach odskoczni (jak mam już przesyt innych gatunków).A "Wiedźmin" to chyba fantasy bardziej...? (nie czytałam przyznaję bez bicia ).Cytat:
Cytat:
![]() Ta miłość trwała dość długo, a do literatury trwa do dziś
|
|||
|
|
|
#2318 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Protko, tak 'Wiedźmin" to fantasy, ale i tak nie dla mnie taki typ literatury. |
|
|
|
|
#2319 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo chciałabym się dowiedzieć jaką książkę pierwszą przeczytałam sama. Niestety, rodzina okazała się w tej kwestii zupełnie bezużyteczna, nie zanotowali tego faktu, nad czym teraz mogę jedynie ubolewać ![]() To, co pamiętam to to, że pierwszą książką, nad którą straszliwie się uryczałam była książka Romana Pisarskiego pt. 'O psie, który jeździł koleją'. Natomiast książką, która rozbudziła we mnie zainteresowanie historią, ale taką powieściową, nie non-fiction, była powieść Ewy Nowackiej pt. 'Małgosia contra Małgosia'. Historią sensu stricto zainteresowałam się po przeczytaniu pierwszej powieści z cyklu o Panu Samochodziku. Jak dziś pamiętam, że był to Pan Samochodzik i templariusze. Podobno później cały czas ciągnęłam rodziców do Malborka, ale, o ironio, do dziś tam nie udało mi sie dotrzeć Generalnie, procedura wyglądała tak, że po przeczytaniu tomu przygód pana Tomasza, biegłam do biblioteki i w encyklopedii weryfikowałam wszystkie informacje, które wypisałam sobie z książek. Notatki z tych wczesnych badań się nie zachowały. Też szkoda
|
|
|
|
|
#2320 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio dostałam od znajomej mamy z Readers Digest 4 książki w jednej
![]() Słonecznik Richard Paul Evans Dramatyczne zerwanie narzeczeństwa skłania Christine Hollister do opuszczenia jej wygodnego domu w amerykańskim Dayton i wyjazdu na misję humanitarną w peruwiańskiej dżungli.Tam,w sierocińcu El Girasol zetknie się z losem bezdomnych dzieci przygarniętych z peruwiańskich ulic,Pozna także ich opiekuna,tajemniczego doktora Paula Cooka. Pech i kłopoty Lee Child Jack Reacher i Frances Neagley,dawniej członkowie jednostki specjalnej żandarmerii USA,od lat nie utrzymują ze sobą kontaktów.Reacher dobrze wie,że żyjąc zdnia na dzień,wędrując z miejsca na miejsce,bez adresu i telefonu jest praktycznie nie do wytropienia.Kiedy więc Neagley przekazuje mu zaszyfrowaną wiadomość,zdaje sobie sprawę,że rzecz jest poważna.I się nie myli. Mapa trzech mędrców James Rollins Kiedy w trakcie rzezi wiernych zgromadzonych w katedrze w Kolonii znikają bezcenne relikwie,Watykan podejmuje stanowcze działania.Sekretarz stanu,kardynał Spera zwraca się o pomoc do Rachel Verony,porucznika wydziału śledczego,a także do Graya Pierce'a z elitarnej jednostki specjalnej.Wkrótce stanie się jasne,że grabież i morderstwa w kolońskiej katedrze stanowią część zuchwałego planu.Stoi za nim starożytne sekretne bractwo,którego celem jest zmiana porządku świata. Dzień zaślubin Catherine Alliott Annie O'Harran przygotowuje się do ślubu z przystojnym,opiekuńczym lekarzem,który ocalił ją przed załamaniem psychicznym po rozpadzie pierwszego małżeństwa.Zanim jednak nadejdzie szczęśliwy dzień,Annie usuwa się w kornwalijskie ustronie,aby tam w ciszy i ssamotniści dokończyć swą pierwszą powieść.Niestety,jej nadzieje okazują się płonne.W pięknej starej rezydencji nad zatoką,gdzie właśnie zamierza spędzić lato,pojawia się intruz,który bezpowrotnie burzy jej spokój.
|
#2321 |
|
Zadomowienie
|
Wszyscy się chwalą to i ja się pochwale moim skromnym zbiorem:
1 - półka numer 1 2 i 3 - półka numer 2 4, 5 i 6 - półka numer 3
|
#2322 |
|
Zadomowienie
|
1 i 2 - A te książeczki dzielnie i wytrwale oczekują na zamówiony przeze mnie regał, który powinien przyjść w tym tygodniu.
Zdjęcia numer 3 - aktualnie czytam : ) Zdjęcie numer 4 - literatura fachowa : )
|
#2323 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
No i kilka tytułów chętnie bym ci podkradła
|
||
|
|
|
#2324 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2325 |
|
Wtajemniczenie
|
Anusia śliczne
|
#2326 |
|
Zadomowienie
|
|
#2327 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tylko mam prośbę, że jak już je przeczytasz, żebyś pamiętała o mnie ![]() To jak Dziewczyny, która następna pokaże swoje półki?
|
|
|
|
|
#2328 |
|
Zadomowienie
|
OK, nie ma problemu : )
|
#2329 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i nie mogę nacieszyć wzroku moją biblioteczką. A tak wogóle to uważam że książki to wspaniały wystrój mieszkania![]() ze mną są tylko praczetki i parę książek które kupiłam i nie wywiozłam jeszcze mamie, bo ja mało miejsca mam. Ale jak już będę na własnym (może już w tym roku) to zabieram całą kolekcję
|
|
|
|
|
#2330 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2331 |
|
Rozeznanie
|
Anusiu, gratuluje.
|
|
|
|
#2332 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Fajny zbiorek Anusia, widzę że jesteś aktywną klubowiczką Świata Książki. ![]()
|
||||
|
|
|
#2333 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ogóle, to też tak w ramach wish-list, chciałabym kiedyś sprawić sobie wszystkie napisane przez niego części przygód 'Pana Samochodzika'. Mam tylko kupioną jeszcze przez mamę 'Księgę Strachów', a bardzo, ale to bardzo bym chciała, żeby te książki były jednymi z pierwszych jakie poznają moje dzieci ![]() O, i pamiętam co jeszcze lubiłam czytać - powieści Edmunda Niziurskiego
|
|
|
|
|
#2334 |
|
Wtajemniczenie
|
O kurde.... a ja żadnego "Pana Samochodzika" nie czytałam
![]()
|
#2335 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nie pamiętam czy czytałam coś Niziurskiego, ale przypomniało mi się właśnie, ze całą Montgomery w kółko wałkowałam ( i tak się zrodziła miłość do literatury pięknej ).
|
|
|
|
|
#2336 | |
|
Zakorzenienie
|
To koniecznie nadrabiaj!
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o najważniejsze powieści Niziurskiego to na myśl przychodzi mi Księga urwisów, Sposób na Alcybiadesa, Awantura w Niekłaju, Siódme wtajemniczenie, Naprzód wspaniali... W sumie, Niziurskiego też bym chciała... ![]() Natomiast Montgomery nie trawię. Przygód Ani (później Sary) nie jestem w stanie czytać. Pamiętam, że miałam Kilmeny ze Starego Sadu (ostatnia przeze mnie pożyczona komuś książka, zginęła osobie której ją pożyczyłam, a ja nie usłyszałam nawet przepraszam i gdzieś został mi się Błękitny Zamek Ale tak to jestem na nie
|
|
|
|
|
#2337 | |
|
Rozeznanie
|
Gasta, chyba żartujesz????
![]() Jasne! ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#2338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W ogóle weszłam na stronę Oficyny Wydawniczej Warmia i zaczęłam przeglądać samochodzikową serię... 93 tomy Przecież to odcinanie kuponów od popularności Nienackiego. Pamiętam, że jak ukazały się pierwsze książki pisane już przez jego 'następców', chciałam sprawdzić co to i przeczytałam jedną z nich. I byłam mocno zniesmaczona, bo to już nie ten Pan Samochodzik, do którego byłam przyzwyczajona. W sumie, po czasie przestałam się dziwić Christie czy Doyle'owi, że uśmiercali swoich bohaterów
|
|
|
|
|
#2339 |
|
Rozeznanie
|
Ja tez miałam całą serie Pana Samochodzika , zaczytwyałam sie w tych ksiązkach.Do niektórych z serii wracałam nawet kilakkrotnie.
Teraz juz nie mam , gdzies w trakcie przeprowadzki "poszły do ludzi". Taką seria, która też mnie urzekła były ksiazki o Tomku Wilmowskim. uwielbiałam wedrowac z nim po kontynentach .Oj, piękne wspomnienia! Foxina, mea culpa.( i internetu) gasta!! jak mogłas nie czytac ? Kochana , bierz sie za nadrabianie. |
|
|
|
#2340 |
|
Wtajemniczenie
|
No może kiedyś się skuszę
![]() Nie żartuję
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:16.

bo Barocco jak zaczęłam czytać, to odłożyłam dopiero jak skończyłam (a to nieczęsto mi się zdarza! 

Miło mi.
.W takim razie czekam cierpliwie.
? Bo mnie zaciekawiłaś
).

Bardzo chciałabym się dowiedzieć jaką książkę pierwszą przeczytałam sama. Niestety, rodzina okazała się w tej kwestii zupełnie bezużyteczna, nie zanotowali tego faktu, nad czym teraz mogę jedynie ubolewać