Największe faux pas popełniane przez Młodych part II - Strona 141 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-02-20, 16:10   #4201
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II

Ciri - bo pijani ludzie to nie jest odpowiednie srodowisko dla dziecka.
A na weselu sa pijani ludzie, praktycznie zawsze.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-20, 16:14   #4202
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Dla mnie to jest takie "nie bo nie".
Argumentów jest sporo, wystarczy się zastanowić
Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość

Dokładnie
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-20, 16:22   #4203
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Oczywiscie. Jestem przeciwna braniu dzieci bez wyraznego zaproszenia, ale gadanie ze to nie impreza dla dzieci mnie dziwi, bo na kazdym weselu na ktorym bylam byly super bawiace sie dzieci, nieprzeszkadzajacw i niemarudzace.
No ale przecież jedno drugiego nie wyklucza. Dzieci potrafią sie też świetnie bawić w bardzo wielu miejscach dużo bardziej nieodpowiednich dla dzieci niż wesele

cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-20, 16:31   #4204
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość

Zgodzilabym sie z Toba gdyby chodzilo o impreze u patologii, ale nie o wesele. Nie zauważyłam, zeby na weselach dzieci doznawaly jakichs szkod ze strony pijanych ludzi

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-20, 16:31   #4205
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, zupełnie.

Dzieci moga brac udzial w weselach bo tez moga sie dobrze bawic, tanczyc, rozmawiac z innymi dziecmi.
Jeśli są inne dzieci. Gorzej, jeśli jakaś 4 latka usilnie próbuje konwersować ze wszystkimi dorosłymi wokół, którzy niekoniecznie mają na to ochotę. Albo jeszcze gorzej, gdy mają bardzo zdrowe płucka i pokazują to wszystkim dookoła pokrzykując.
W dodatku dzieci są małe, łatwo można na nie wpaść, szczególnie na weselnym parkiecie.

Najgorzej jest, gdy dziećmi zajmują się bardzo folgujący rodzice, wtedy atrakcją jest przebijanie balonów, łażenie za panną młodą "księżniczką" (najlepiej podczas pierwszego tańca), albo miąglenie, bo impreza długa, a dziecko chce spać.
Serio, daleko nie trzeba szukać takich przykładów, zerknijcie na faux pas gości
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-20, 16:33   #4206
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
No ale przecież jedno drugiego nie wyklucza. Dzieci potrafią sie też świetnie bawić w bardzo wielu miejscach dużo bardziej nieodpowiednich dla dzieci niż wesele

W tym co napisalas nie dostrzegam argumentu wiec nie wiem co mam Ci odpowiedziec😝 i nie wiem jak to sie ma do tego co napisalam.

Stary 2017-02-20, 16:35   #4207
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

U mnie na weselu było 4 małych dzieci (wiek przedszkolny) i nawet nasza siostrzenica licząca pół roczku się pojawiła przez chwile.
Przy najmłodszej miałam obawy ale siedziała w wózku w kościele grzecznie przez cała mszę a potem dziwo nawet "tańczyła" na weselu z tatą i wielką radochę jej to sprawiło. I zaraz dziecko zabrali opiekunowie.
Starsze dzieciaki świetnie się bawiły i było to widać. Rodzice też szybko odstawili je do domu chyba ok 20 i bawili się dalej. Raczej żadne nie wytrzymałoby do końca.
Dzieciakom byłoby przykro gdyby nie były zaproszone.
Ale rozumiem że ktoś może nie chcieć dzieci na swoim weselu.

Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Czas edycji: 2017-02-20 o 16:41
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-20, 16:38   #4208
Lottie69
Zakorzenienie

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;7112633 1]U mnie na weselu było 4 małych dzieci (wiek przedszkolny) i nawet nasza siostrzenica licząca pół roczku się pojawiła przez chwile.
Przy najmłodszej miałam obawy ale siedziała w wózku w kościele grzecznie przez cała mszę a potem dziwo nawet "tańczyła" na weselu z tatą i wielką radochę jej to sprawiło. I zaraz dziecko zabrali opiekunowie.
Starsze dzieciaki świetnie się bawiły i było to widać. Rodzice też szybko odstawili je do domu chyba ok 20 i bawili się dalej. Raczej żadne nie wytrzymałoby do końca.
Dzieciakom byłoby przykro gdyby nie były zaproszone.[/QUOTE]

No to więcej tych dzieci nie było, niż było. Zupełnie co innego niż wspomniana tu zabawa do samego rana przez 4 latkę
Stary 2017-02-20, 16:43   #4209
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Jeśli są inne dzieci. Gorzej, jeśli jakaś 4 latka usilnie próbuje konwersować ze wszystkimi dorosłymi wokół, którzy niekoniecznie mają na to ochotę. Albo jeszcze gorzej, gdy mają bardzo zdrowe płucka i pokazują to wszystkim dookoła pokrzykując.
W dodatku dzieci są małe, łatwo można na nie wpaść, szczególnie na weselnym parkiecie.

Najgorzej jest, gdy dziećmi zajmują się bardzo folgujący rodzice, wtedy atrakcją jest przebijanie balonów, łażenie za panną młodą "księżniczką" (najlepiej podczas pierwszego tańca), albo miąglenie, bo impreza długa, a dziecko chce spać.
Serio, daleko nie trzeba szukać takich przykładów, zerknijcie na faux pas gości
Wiem, jakie argumenty pojawiaja sie "przeciwko" dzieciom na weselu. Tylko to dalej nie jest tak, ze to nie impreza dla dzieci. To nie jest impreza dla NIEKTORYCH dzieci albo dla niektorych rodzicow z dziecmi. I nie jest wina dzieci, ze beda marudzic, lazic za mloda, tylko rodzicow, ze nie pilnuja. Rozumiem, ze ktos dla zapewnienia sobie swietego spokoju zaprosi bez dzieci wszystkich, ale dalej - to nie jest tak, ze żadne dziecko nie nadaje sie na wesele i kazde bedzie przeszkadzac.

---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

Cytat:
No to więcej tych dzieci nie było, niż było. Zupełnie co innego niż wspomniana tu zabawa do samego rana przez 4 latkę
No ale skoro ona nikomu nie przeszkadzala, bawila sie z innymi dziecmi, tańczyla z rodzina i miala z kim gadac(zareczam ze nie zagadywala obcych panien) to jaki Ty masz problem z takimi sytuacjami?

Mnie cudze dzieci na weselach ani ziebia ani grzeja. Sa, bawia sie gdzies na parkiecie, jedza z rodzicami... Fajnie. Jestem raczej wyczulona na przeszkadzajace dzieciaki i na weselach tego nie doswiadczylam. Predzej przeszkadzaja mi maluchy ktore wpadaja w placz w kosciele.

Edytowane przez ciri15
Czas edycji: 2017-02-20 o 16:47
Stary 2017-02-20, 16:45   #4210
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
bo mają normalnych rodziców. 3-4 godzinki wystarczą dzieciakom żeby się wyszaleć.
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-20, 16:49   #4211
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem, jakie argumenty pojawiaja sie "przeciwko" dzieciom na weselu. Tylko to dalej nie jest tak, ze to nie impreza dla dzieci. To nie jest impreza dla NIEKTORYCH dzieci albo dla niektorych rodzicow z dziecmi. I nie jest wina dzieci, ze beda marudzic, lazic za mloda, tylko rodzicow, ze nie pilnuja. Rozumiem, ze ktos dla zapewnienia sobie swietego spokoju zaprosi bez dzieci wszystkich, ale dalej - to nie jest tak, ze żadne dziecko nie nadaje sie na wesele i kazde bedzie przeszkadzac.

---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

No ale skoro ona nikomu nie przeszkadzala, bawila sie z innymi dziecmi, tańczyla z rodzina i miala z kim gadac(zareczam ze nie zagadywala obcych panien) to jaki Ty masz problem z takimi sytuacjami?

Mnie cudze dzieci na weselach ani ziebia ani grzeja. Sa, bawia sie gdzies na parkiecie, jedza z rodzicami... Fajnie. Jestem raczej wyczulona na przeszkadzajace dzieciaki i na weselach tego nie doswiadczylam. Predzej przeszkadzaja mi maluchy ktore wpadaja w placz w kosciele.
Taki, że nie mam gwarancji, jak te dzieci się zachowają. A jak są już na imprezie, to ciężko będzie je wyprosić i skończy się to wielką aferą. Stąd, środkiem zapobiegawczym, jestem przeciwna, szczególnie, jeśli nie są na zaproszeniu umieszczone.
I uprzedzam, tak, gdybym miała podejrzenia, że któryś z gości się będzie zachowywał nieodpowiednio, to bym go nie zaprosiła
Stary 2017-02-20, 16:53   #4212
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Taki, że nie mam gwarancji, jak te dzieci się zachowają. A jak są już na imprezie, to ciężko będzie je wyprosić i skończy się to wielką aferą. Stąd, środkiem zapobiegawczym, jestem przeciwna, szczególnie, jeśli nie są na zaproszeniu umieszczone.
I uprzedzam, tak, gdybym miała podejrzenia, że któryś z gości się będzie zachowywał nieodpowiednio, to bym go nie zaprosiła
Dlatego napisalam, że rozumiem, gdy ktos zapobiegawczo nie zaprasza. Ale dalej nie rozumiem czemu z zalozenia miałaby byc to impreza nie dla dzieci. Z tym stwierdzeniem sie nie zgadzam.

Stary 2017-02-20, 17:03   #4213
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-12 o 20:51
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-20, 17:04   #4214
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Nie sądzę, żeby ktokolwiek miał problem z grzecznym dzieckiem na cudzym weselu. Zaproszonym dzieckiem, rzecz jasna.
Rozchodzi sie natomiast o to, że:
- nie masz ŻADNEJ gwarancji, że dzieci na Twoim weselu akurat będą grzeczne;
- możesz w związku z tym prewencyjnie nie chcieć zapraszać żadnych dzieci;
- masz prawo oczekiwać, że ludzie, którzy skończyli więcej niż dwie klasy podstawówki, umieją czytać i nie władują sie na Twoje wesele z niezaproszoną progeniturą.

Nie spotkałam sie jeszcze z tym, żeby młodzi zaprosili dzieci na wesele, dzieci były grzeczne i żeby te grzeczne dzieci komuś przeszkadzały Za to przychodzenie z niezaproszonymi dziećmi - spotkałam sie. Tak w internecie, jak i w realu Wielokrotnie

Stary 2017-02-20, 17:16   #4215
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Nie sądzę, żeby ktokolwiek miał problem z grzecznym dzieckiem na cudzym weselu. Zaproszonym dzieckiem, rzecz jasna.
Rozchodzi sie natomiast o to, że:
- nie masz ŻADNEJ gwarancji, że dzieci na Twoim weselu akurat będą grzeczne;
- możesz w związku z tym prewencyjnie nie chcieć zapraszać żadnych dzieci;
- masz prawo oczekiwać, że ludzie, którzy skończyli więcej niż dwie klasy podstawówki, umieją czytać i nie władują sie na Twoje wesele z niezaproszoną progeniturą.

Nie spotkałam sie jeszcze z tym, żeby młodzi zaprosili dzieci na wesele, dzieci były grzeczne i żeby te grzeczne dzieci komuś przeszkadzały Za to przychodzenie z niezaproszonymi dziećmi - spotkałam sie. Tak w internecie, jak i w realu Wielokrotnie

No i ja sie właściwie zgadzam co do tych kwestii.

Stary 2017-02-20, 19:27   #4216
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
No i ja sie właściwie zgadzam co do tych kwestii.
I ja myślę, że każdy rozsądny człowiek sie zgodzi, że jak młodzi mają ochotę zapraszać dzieci, to niech zapraszają. Ich impreza, ich sprawa. Tylko dobrze by było, gdyby ludzie zrozumieli, że dzieci nie są zaproszone domyślnie, więc jak nie ma ich na zaproszeniu, to nie są zaproszone

Stary 2017-02-20, 19:30   #4217
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
I ja myślę, że każdy rozsądny człowiek sie zgodzi, że jak młodzi mają ochotę zapraszać dzieci, to niech zapraszają. Ich impreza, ich sprawa. Tylko dobrze by było, gdyby ludzie zrozumieli, że dzieci nie są zaproszone domyślnie, więc jak nie ma ich na zaproszeniu, to nie są zaproszone

Nigdy z tym nie polemizowalam😉.

Stary 2017-02-20, 19:45   #4218
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Guapa_ Pokaż wiadomość
Na to wygląda, jeśli chcecie mieć absolutną pewność że zaproszenie zostało właściwie zrozumiane. Większość ludzi najwyraźniej nie potrafi czytać ze zrozumieniem
To ostatnie to fakt. Nie potrafią czytać ze zrozumieniem.
Cytat:
Chyba mamy kompletnie inne rodziny. U mnie dzieci tancza, nierzadko do rana, bawia sie z innymi dziecmi, telefony nie wchodza w gre...
My jak zapraszaliśmy to pierwotnie były zaproszenia bez wypisywanych dzieci. W zaproszeniach które wypisywaliśmy ręcznie na niektórych teściowa wymusiła że musi być z dziećmi bo się obrażą. A i tak nikt od nich nie przyszedł.
Tańczą, ale dzieci na weselu to klopot.
Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Dla mnie nadal nie jest to impreza, na której powinny być dzieci, nawet jak się dobrze bawią.
Dokładnie.
Cytat:
Dla mnie to jest takie "nie bo nie".
Nie to nie jest takie "nie bo nie". U mnie na weselu ostatecznie były trzy dziewczynki: 5, 6 i 7 lat. Jedna najmłodsza przyszła z moją koleżanka - jej mąż wyjechał w delegację i tak nie przyszłaby wcale, a tak co sama jej zaproponowałam przyszła z małą, z czego ja się cieszę że w ogóle była. Koleżanka miała dość takiej imprezy. I też szybko się zwinęła.
A dwie pozostałe od TŻ strony. Mimo iż na zaproszeniach nie było nic o dzieciach. Dla nich było oczywiste że dzieci też
Siostra cioteczna przyszla z dwulatkiem i o 21 już ich nie było, a ślub był o 18. Super po prostu, puste miejsca za stołem.
Druga kuzynka ewakuowala sie jeszcze szybciej bo mala (niecały roczek) dostala spazmów i nie chciała siedzieć z babcia w pokoju przy sali. Trzy miejsca puste.
Reszta, chociaż nawet mieli mówione że jeżeli chcą to dzieci oczywiście mogą zabrać ze soba (bo według tesciowej obrażą się) przyszła sama. Bawili się super do rana prawie!
Na 150 osób była 3 dzieci. A z dwóch stron dzieciaków naliczylby pewnie lekko ok 30.
Biorac ze soba dzieci musisz ich pilnować, nie możesz się bawić i szybko wracasz do domu bo chcą spać.
Wyobraź sobie że robisz wesele, goście przychodzą z dziećmi i o 23 znika Ci polowa gości. Fajnie?
I to jest wlaśnie powód dla którego uważam że wesele to nie jest miejsce dla małych dzieci.
Zresztą znaczna większość znajomych nie zabiera dzieci z tego prostego powodu zeby się pobawić swobodnie i od nich odpocząc.

To nie ja popełniam błędy, to mój szajsung...

---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

Dodam jeszcze tylko że moj siostrzeniec który na sali był od 19.30 do 21 zdążył pozalewać cały stół dookoła siebie sokiem czerwonym, więc chyba nie muszę mówić jak wygladał obrus?! Na popeawinach zrobił dokładnie to samo

AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-20, 19:49   #4219
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez AnnLady Pokaż wiadomość
To ostatnie to fakt. Nie potrafią czytać ze zrozumieniem.

My jak zapraszaliśmy to pierwotnie były zaproszenia bez wypisywanych dzieci. W zaproszeniach które wypisywaliśmy ręcznie na niektórych teściowa wymusiła że musi być z dziećmi bo się obrażą. A i tak nikt od nich nie przyszedł.
Tańczą, ale dzieci na weselu to klopot.

Dokładnie.

Nie to nie jest takie "nie bo nie". U mnie na weselu ostatecznie były trzy dziewczynki: 5, 6 i 7 lat. Jedna najmłodsza przyszła z moją koleżanka - jej mąż wyjechał w delegację i tak nie przyszłaby wcale, a tak co sama jej zaproponowałam przyszła z małą, z czego ja się cieszę że w ogóle była. Koleżanka miała dość takiej imprezy. I też szybko się zwinęła.
A dwie pozostałe od TŻ strony. Mimo iż na zaproszeniach nie było nic o dzieciach. Dla nich było oczywiste że dzieci też
Siostra cioteczna przyszla z dwulatkiem i o 21 już ich nie było, a ślub był o 18. Super po prostu, puste miejsca za stołem.
Druga kuzynka ewakuowala sie jeszcze szybciej bo mala (niecały roczek) dostala spazmów i nie chciała siedzieć z babcia w pokoju przy sali. Trzy miejsca puste.
Reszta, chociaż nawet mieli mówione że jeżeli chcą to dzieci oczywiście mogą zabrać ze soba (bo według tesciowej obrażą się) przyszła sama. Bawili się super do rana prawie!
Na 150 osób była 3 dzieci. A z dwóch stron dzieciaków naliczylby pewnie lekko ok 30.
Biorac ze soba dzieci musisz ich pilnować, nie możesz się bawić i szybko wracasz do domu bo chcą spać.
Wyobraź sobie że robisz wesele, goście przychodzą z dziećmi i o 23 znika Ci polowa gości. Fajnie?
I to jest wlaśnie powód dla którego uważam że wesele to nie jest miejsce dla małych dzieci.
Zresztą znaczna większość znajomych nie zabiera dzieci z tego prostego powodu zeby się pobawić swobodnie i od nich odpocząc.

---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

Dodam jeszcze tylko że moj siostrzeniec który na sali był od 19.30 do 21 zdążył pozalewać cały stół dookoła siebie sokiem czerwonym, więc chyba nie muszę mówić jak wygladał obrus?! Na popeawinach zrobił dokładnie to samo

Nie znasz się, nie możesz mówić, że żarcie się zmarnowało, ani że mogłaś zaprosić w to miejsce kogoś innego. Masz być zaszczycona, że ktokolwiek się zlitował i z wielką łaską postanowił się zjawić nawet na pół godziny

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-20, 19:50   #4220
AnnLady
Zakorzenienie

I czasami myśle ze wiekszym problemem są ci rodzice, którzy raz nie potrafią czytaf ze zroumieniem a dwa nie potrafią pilnować dzieci i nie zwracają im uwagi. Te robią co chcą a oni się patrzą i cieszą

Stary 2017-02-20, 19:53   #4221
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Co do dwoch ostatnich punktów wlasnie sie nie zgadzam, bo to wszystko zalezy od tego jakie jest dziecko, w jakim wieku, ile jest z Toba rodziny, ktora moze pilnować dziecka, itd...
Zal mozna miec tylko do tych rodzicow, ktorzy nie pomysleli, ze miejsce zostanie puste jesli tak wczesnie wyjda. Nie znam sytuacji, byc moze nie mieli co z dzieckiem zrobic? Kazdy rodzic troche zna swoje dziecko i powinien wiedziec jak sie zachowa na takiej imprezie i na podstawie tej wiedzy podjac decyzje, czy idzie z dzieckiem czy nie (oczywiscie , jesli jest zaproszone). Jednak tak jak juz pisalam, Tobie trafily sie takie akurat dzieci, z wesel na ktorych ja bylam nikt nie wychodzil wyjatkowo wczesnie, bo dziecko marudzi.

---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

Cytat:
I czasami myśle ze wiekszym problemem są ci rodzice, którzy raz nie potrafią czytaf ze zroumieniem a dwa nie potrafią pilnować dzieci i nie zwracają im uwagi. Te robią co chcą a oni się patrzą i cieszą

No to przeciez wlasnie o to sie rozchodzi! I ja mysle, ze wiekszosc waszych przekonań, ze to nie impreza dla dziecka, bierze sie stąd, ze rodzice sa leniwi i malo domyslni...

Stary 2017-02-20, 20:11   #4222
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Co do dwoch ostatnich punktów wlasnie sie nie zgadzam, bo to wszystko zalezy od tego jakie jest dziecko, w jakim wieku, ile jest z Toba rodziny, ktora moze pilnować dziecka, itd...
Zal mozna miec tylko do tych rodzicow, ktorzy nie pomysleli, ze miejsce zostanie puste jesli tak wczesnie wyjda. Nie znam sytuacji, byc moze nie mieli co z dzieckiem zrobic? Kazdy rodzic troche zna swoje dziecko i powinien wiedziec jak sie zachowa na takiej imprezie i na podstawie tej wiedzy podjac decyzje, czy idzie z dzieckiem czy nie (oczywiscie , jesli jest zaproszone). Jednak tak jak juz pisalam, Tobie trafily sie takie akurat dzieci, z wesel na ktorych ja bylam nikt nie wychodzil wyjatkowo wczesnie, bo dziecko marudzi.

---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

No to przeciez wlasnie o to sie rozchodzi! I ja mysle, ze wiekszosc waszych przekonań, ze to nie impreza dla dziecka, bierze sie stąd, ze rodzice sa leniwi i malo domyslni...
Wybacz ale ja nie po to idę na wesele aby pilnować na nim dzieciaków kuzynki, ktora je ze sobą przyprowadziła mimo tego że nie były zaproszone! Jak je zabrała to niech teraz pilnuje a nie rodzinie podrzuca.
Jeżeli nie miała ich z kim zostawić, w co nie wierzę bo zawsze ktoś się znajdzie, to mogła nie przychodzić wcale.

Edytowane przez AnnLady
Czas edycji: 2017-02-20 o 20:12
Stary 2017-02-20, 20:57   #4223
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Wybacz ale ja nie po to idę na wesele aby pilnować na nim dzieciaków kuzynki, ktora je ze sobą przyprowadziła mimo tego że nie były zaproszone! Jak je zabrała to niech teraz pilnuje a nie rodzinie podrzuca.
Jeżeli nie miała ich z kim zostawić, w co nie wierzę bo zawsze ktoś się znajdzie, to mogła nie przychodzić wcale.

A kto powiedzial ze masz pilnować dzieci kuzynki? Które w dodarku nie byly zaproszone?

Stary 2017-02-20, 23:57   #4224
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-12 o 20:51
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-21, 03:04   #4225
Hanako
lubi eks swojego męża

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Ja nie wiem, tak patrzę na ten wątek i może ja po prostu jestem jakimś cudownym wyjątkiem, moja rodzina jest najbardziej cywilizowaną rodziną w tym kraju, albo jeszcze jakieś inne błogosławieństwo na mnie spadło.

Nikt mi nigdy dzieci nie wpychał, na żadnej uroczystości, choć sama często z własnej woli się z nimi bawię - widać wtedy ulgę na twarzy rodziców Ale kiedy kończę zabawę i tłumaczę, że teraz zajmuję się swoimi sprawami, rodzice bez słowa przejmują opiekę.

Jestem na weselach regularnie i nie spotkałam się z zaczepiającymi wszystkich, niesamowicie głośnymi, przeszkadzającymi dziećmi. Wszystkie bawiły się ze swoimi rodzicami/dziadkami/najbliższą rodziną, różnie w różnych przypadkach. Dzieci z natury są raczej nieśmiałe i zawstydzone w obliczu dużej liczby nieznajomych - przynajmniej te, które ja znam. Głośne dziecko można w każdej chwili wyprowadzić. Zmęczone odwieźć do domu.

Oczywiście że widzę ogromny nietakt w przyprowadzeniu niezaproszonych gości na przyjęcie - w tym dzieci. I nie uważam, że dzieci muszą być obowiązkowo na każdym weselu.

Nie rozumiem jednak, co na celu ma przekonywanie, że na weselu miejsca dla dzieci nie ma i być nie może, że alkohol, że rodzice zajęci, że małe, że się przewrócą, że milion powodów. Jeśli para młoda chce zaprosić dzieci, bo uważa, że jest miejsce na ich udział w weselu, to zaprasza. Jeśli rodzice decydują się na przyprowadzenie dziecka na wesele, to wiedzą, z czym to się wiąże i raczej nie będą zaskoczeni faktem, że we dwoje potańczą mało.

To naprawdę indywidualny wybór (i należy też uszanować jeśli ktoś sobie obecności dzieci nie życzy), ale to, co się tutaj wyprawia, to jakaś farsa. Licytacja na powody czemu dzieci są be. Może druga strona powinna wyciągnąć równie głupie argumenty: bez dzieci to nie to samo, dzieci to też rodzina, dzieci są takie słodkie...

Bez sensu.

A jeśli komuś dzieci ogólnie przeszkadzają - a widać, że często się to przewija, bo to, że dzieci się śmieją, płaczą, są niskiego wzrostu ("plączą się"), wymagają karmienia, opieki, wcześniej chodzą spać, to po prostu charakterystyka bycia dzieckiem, a nie jakaś potworna zbrodnia. Osoba, która te dzieci zaprosiła, powinna być wszystkich tych faktów świadoma. Osoba, która dzieci w swoim otoczeniu nie lubi, być może nie powinna zjawiać się na uroczystościach, gdzie dzieci są akceptowane.
Stary 2017-02-21, 08:20   #4226
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Hanako Pokaż wiadomość
Ja nie wiem, tak patrzę na ten wątek i może ja po prostu jestem jakimś cudownym wyjątkiem, moja rodzina jest najbardziej cywilizowaną rodziną w tym kraju, albo jeszcze jakieś inne błogosławieństwo na mnie spadło.

Nikt mi nigdy dzieci nie wpychał, na żadnej uroczystości, choć sama często z własnej woli się z nimi bawię - widać wtedy ulgę na twarzy rodziców Ale kiedy kończę zabawę i tłumaczę, że teraz zajmuję się swoimi sprawami, rodzice bez słowa przejmują opiekę.

Jestem na weselach regularnie i nie spotkałam się z zaczepiającymi wszystkich, niesamowicie głośnymi, przeszkadzającymi dziećmi. Wszystkie bawiły się ze swoimi rodzicami/dziadkami/najbliższą rodziną, różnie w różnych przypadkach. Dzieci z natury są raczej nieśmiałe i zawstydzone w obliczu dużej liczby nieznajomych - przynajmniej te, które ja znam. Głośne dziecko można w każdej chwili wyprowadzić. Zmęczone odwieźć do domu.

Oczywiście że widzę ogromny nietakt w przyprowadzeniu niezaproszonych gości na przyjęcie - w tym dzieci. I nie uważam, że dzieci muszą być obowiązkowo na każdym weselu.

Nie rozumiem jednak, co na celu ma przekonywanie, że na weselu miejsca dla dzieci nie ma i być nie może, że alkohol, że rodzice zajęci, że małe, że się przewrócą, że milion powodów. Jeśli para młoda chce zaprosić dzieci, bo uważa, że jest miejsce na ich udział w weselu, to zaprasza. Jeśli rodzice decydują się na przyprowadzenie dziecka na wesele, to wiedzą, z czym to się wiąże i raczej nie będą zaskoczeni faktem, że we dwoje potańczą mało.

To naprawdę indywidualny wybór (i należy też uszanować jeśli ktoś sobie obecności dzieci nie życzy), ale to, co się tutaj wyprawia, to jakaś farsa. Licytacja na powody czemu dzieci są be. Może druga strona powinna wyciągnąć równie głupie argumenty: bez dzieci to nie to samo, dzieci to też rodzina, dzieci są takie słodkie...

Bez sensu.

A jeśli komuś dzieci ogólnie przeszkadzają - a widać, że często się to przewija, bo to, że dzieci się śmieją, płaczą, są niskiego wzrostu ("plączą się"), wymagają karmienia, opieki, wcześniej chodzą spać, to po prostu charakterystyka bycia dzieckiem, a nie jakaś potworna zbrodnia. Osoba, która te dzieci zaprosiła, powinna być wszystkich tych faktów świadoma. Osoba, która dzieci w swoim otoczeniu nie lubi, być może nie powinna zjawiać się na uroczystościach, gdzie dzieci są akceptowane.
Dokladnie o to mi chodzilo.

Szczerze na weselu nikt mi dziecka nie wpychal. Na ostatnim, na ktorym bylam, mialam obawy, ze tak moze byc, bo dzieci z rodziny panny mlodej to byl m.in.moj chrzesniak i jego siostra, jednak nic takiego nie mialo miejsca. Chlopak szybko znalazl sobie towarzystwo w odpowiednim wieku a mlodsza jak nie chodziła za nim to byla z mamą.

Stary 2017-02-21, 10:01   #4227
Werciasteczko
Przyczajenie

Po trochu rozumiem jedną i drugą stronę, ale nie popadajmy w paranoję.

Według mnie nie jest tak, że "wesele to impreza dla dorosłych", ja to traktuję jako uroczystość rodzinną, jak każde inne święta, urodziny, rocznice. Tam dzieci potrafią bawić się we własnym towarzystwie, to dlaczego na weselu miałyby mieć z tym problem. Z tymi "pijanymi osobami" też bym nie przesadzała. Każdy chyba zna swoją rodzinę i jeśli wujek Franek upije się na weselu, to podejrzewam, że upił się też na niejednej innej imprezie rodzinnej (sylwester, urodziny) i dziecko już nie raz widziało go w takim stanie. A rodzice, skoro biorą dzieci, to chyba nie zamierzają za dużo wypić.

Bardziej nie rozumiem rodziców, którzy podejmują się zabierania dzieci na wesele, skoro mają okazję wyjść sami. Ale to już sprawa indywidualna. Może nie mają z kim zostawić (tak też się może zdarzyć) albo dziecku bardzo zależy (ja też jako dziecko bardzo lubiłam takie imprezy, może dlatego, że rodzice rzadko mnie zabierali).

Także wydaje mi się, że wszystko zależy od tego jaki stosunek do dzieci na weselu ma rodzina i jakie te dzieci są.
Werciasteczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-21, 11:20   #4228
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez Werciasteczko Pokaż wiadomość
Według mnie nie jest tak, że "wesele to impreza dla dorosłych", ja to traktuję jako uroczystość rodzinną, jak każde inne święta, urodziny, rocznice. Tam dzieci potrafią bawić się we własnym towarzystwie, to dlaczego na weselu miałyby mieć z tym problem.
A to nie powinno być przypadkiem tak, że kategorię "impreza dla dorosłych"/"impreza dla wszytskich"/"kinderbal" określają gospodarze? Na urodziny i na sylwestra też bym dzieci nie zapraszała, tak samo jak na wesele. I w ogóle nie wiem co ma do rzeczy to, że dzieci potrafią się gdzieś bawić. Potrafią i może im sie to nawet podobać, ale to wcale nei znaczy, że trzeba je tam koniecznie zapraszać i zabierać.
Stary 2017-02-21, 11:29   #4229
Hanako
lubi eks swojego męża

Cytat:
A to nie powinno być przypadkiem tak, że kategorię "impreza dla dorosłych"/"impreza dla wszytskich"/"kinderbal" określają gospodarze? Na urodziny i na sylwestra też bym dzieci nie zapraszała, tak samo jak na wesele. I w ogóle nie wiem co ma do rzeczy to, że dzieci potrafią się gdzieś bawić. Potrafią i może im sie to nawet podobać, ale to wcale nei znaczy, że trzeba je tam koniecznie zapraszać i zabierać.
Nie, nie trzeba. Ale można, skoro gospodarze je zaprosili. A zapraszają je bardzo często, natomiast tutaj bawicie się w udowadnianie, jak bardzo obecność dzieci jest niemądra i zbędna.

Zaraz się dowiem, że zapraszanie dzieci na wesele to faux pas.
Stary 2017-02-21, 11:33   #4230
fajita1
Wtajemniczenie

Cytat:
Według mnie to właśnie poprzez dodanie do zaproszenia "z dziećmi" gospodarze określają kategorię imprezy. Nie rozumiem więc pretensji, że rodzice wzięli ze sobą zaproszone dzieci na imprezę dla dorosłych.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości