Wartościowe książki dla dzieci - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-02-12, 20:54   #2611
95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad
Konto usunięte

Dot.: Wartościowe książki dla dzieci

Cytat:
Napisane przez 21pyza Pokaż wiadomość
Co prawda to nie książka ale serdecznie wam polecam http://www.ceneo.pl/44786638 Mój syn uwielbia eksperymenty wszelkiej maści - jak nas nie wysadzi do 18 to uznam to za sukces. To jest 30 kart na których umieszczony jest eksperyment, to co potrzebne do wykonania i wytłumaczenie zjawiska. Polecam dla małych odkrywców
Świetne , wrzucam do koszyka zamówienia.
Córka chodzi od jesieni do laboratorium dziecięcego, uwielbia.

"Ćwiczenia ..." wg córki super, bo są szkielety zwierząt, szczególnie kurczaka
95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-14, 16:47   #2612
monarika
Wtajemniczenie

Dziewczyny a znacie książkę "Znajdź kropki"?
Moja już na nią za duża ale dla takich mniej więcej 3-latków powinna być fajna...
http://czymzajacmalucha.pl/ksiazka/6...-uwielbia.html[COLOR="Silver"]

Edytowane przez monarika
Czas edycji: 2017-02-14 o 19:19
monarika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-14, 18:30   #2613
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monarika Pokaż wiadomość
Dziewczyny a znacie książkę "Znajdź kropki"?
Moja już na nią za duża ale dla takich mniej więcej 3-latków powinna być fajna...
http://czymzajacmalucha.pl/ksiazka/6...-uwielbia.html

, mój 4latek lubi.

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-21, 20:22   #2614
monarika
Wtajemniczenie

Szaja to oficjalna lista lektur?
http://niestatystyczny.pl/2017/02/15.../#.WKySZvnhDIW

Edytowane przez monarika
Czas edycji: 2017-02-21 o 20:26
Stary 2017-02-21, 20:56   #2615
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Tak

Cieszy mnie jedno - że jest więcej lektur OBOWIĄZKOWYCH, bo teraz w starszych klasach podstawówki nieraz było tak: 1-2 lektury na semestr. To w momencie, kiedy ja w 1-3 co miesiąc omawiam coś z dziećmi, czuję się, jakby mi w twarz napluto: no i pooo cooo tooo tak, zawyżasz...

Aczkolwiek ogólnie do 1-3 kiepściuchno jest, widzę... Te, które od 1 klasy omawiałam lub jeszcze będę, na zielono - czytane dzieciom na lekcji, grube - sami w domu:

“Baśnie” (do wyboru) Hansa Christiana Andersena,
“Niesamowite przygody dziesięciu skarpetek (czterech prawych i sześciu lewych)” Justyny Bednarek,
wiersze ze zbioru “Brzechwa dzieciom” Jana Brzechwy,
“Zaczarowana zagroda” Czesława Centkiewicza,
“Cukierku, ty łobuzie!” Waldemara Cichonia,
“Rany Julek. O tym jak Julian Tuwim został poetąâ€ Agnieszki Fraczek,
“Oto jest Kasia” Miry Jaworczakowej,
“Detektyw Pozytywka” Grzegorza Kasdepke,
“Kto z was chciałby rozweselić pechowego nosorożca?” Leszka Kołakowskiego,
“Dziewczynka z parku” Barbary Kosmowskiej,
“Karolcia” Marii Krueger,
“Dzieci z Bullerbyn” Astrid Lindgren,
“Doktor Dolittle i jego zwierzęta” Hugh Loftinga,
“Sposób na Elfa” Marcina Pałasza,
“Asiunia” Joanny Papuzińskiej, rok temu musiałam w innej klasie fragment czytać, nie byłam w stanie, ryczałam - w tym roku zrezygnowałam
“Kapelusz Pani Wrony” Danuty Parlak,
“O psie, który jeździł kolejąâ€ Romana Pisarskiego, też zrezygnowałam, nie wiem, dlaczego dzieci muszą koniecznie taką smutaśną książkę znać
“Pamiętnik Czarnego Noska” Janiny Porazińskiej, eeeee? przecież to dla przedszkolaków... ktoś, kto to wybrał, albo nie zna książki, albo dzieci
“Drzewo do samego nieba” Marii Terlikowskiej,
“Wiersze dla dzieci” Tuwima,
“O krakowskich psach i kleparskich kotach. Polskie miasta w baśniach i legendach” Barbary Tylickiej, Legendy inne różne, sporo, nie akurat te
“Najpiękniejsze wiersze” Danuty Wawiłow, różne inne tej autorki
“Afryka Kazika”
“Dziadek i niedźwiadek” Łukasza Wierzbickiego.

----------------------
Bardzo, bardzo mi brakuje np. mitologii wg Kasdepke (nawet moim mega nieczytającym się podobało!) albo jego "Savoir-vivre..."
Anaruk - bo świetnie się nadaje jako pierwsza podróżnicza książka i ogólnie można fajne zajęcia poprowadzić okołotematyczne, dzieciom się podoba.
Nasza mama czarodziejka - świetna książka dla pierwszaków, szkoda, że nie ma. Ale jeśli znów dostanę klasę 1, to i tak zrobię

A gdzie cudne "Pięciopsiaczki"???
Robiłam też "Sceny z życia smoków" i też hit.

Ta nowa lista - masa kompletnie nieznanych mi pozycji, ale to nie problem, że akurat ja nie znam ale w bibliotekach tego nie ma. Dzisiaj niewielu rodziców lekturę dziecku kupi, czytelnictwo spadnie - bo nie ma szans, szkoły nie zakupią tego wszystkiego od razu.

------------------
Co do klas starszych - śmiech przez łzy często.
Pan Tadeusz od 4 klasy - no litości. Dzieci mają problem ze zrozumieniem Pinokia, a tu taki kaliber...
Chłopcy z Placu Broni - archaizm straszny dla współczesnych dzieciaków. Mało kto doceni.
Prus z "Katarynką"! ha, ha, ha...
Legendy wybrane - naprawdę, mam wrażenie, że nikt wcześniej nie sprawdził, co omawia się w 1-3 - Piasta Kołodzieja i Lecha, Czecha i Rusa omawia się w 2 klasie

Jako uzupełnienie tragicznie stary "Kapelusz za 10 tysięcy" Alicja w Krainie Czarów i Trzej Muszkieterowie O mamo.
I "Król Maciuś I" dla klas 4-6 3 lata za późno...
Winnetou...
Biały Mustang...
w 7 i 8 - Quo Vadis - klękajcie narody.
I wisienka na torcie, uwaga: dla 8 klasy dodatkowo: Nela, mała podróżniczka

Książkę, którą czyta się 5-6 latkom lub same po nią sięgają dzieci z klas 1-3. Porażka.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-21, 21:20   #2616
miszkaaa
Zakorzenienie

Wika, wpisz na listę Gruffalo. Rewelacja!
http://www.matras.pl/gruffalo,p,84027
Ja na pewno kupię kolejne z tej serii.

Żabinek

Edytowane przez miszkaaa
Czas edycji: 2017-02-21 o 21:21
miszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-21, 21:55   #2617
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miszkaaa Pokaż wiadomość
Dzięki, dzięki, dzięki!
Stary 2017-02-21, 22:57   #2618
madziara_07
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez miszkaaa Pokaż wiadomość
juz dawno tu polecalam, bo nawet mojej poltorarocznej sie podoba chociaz "Gruffalo child" juz nie da rady wysluchac. ogolnie "Gruffalo", "A squash and a squeeze" oraz "Charlie Cook's favorite book" (przepraszam, nie znam polskich tytulow) juz umiem na pamiec teraz ucze sie "Tyrannosaurus Drip" Inna sprawa ze ja ogolnie lubie ksiazki Julii Donaldson ("Room on the broom" swietne choc dla mojej malej jeszcze za dlugie).
a tak poza tematem ksiazkowym jest swietny polgodzinny film animowany "Gruffalo" zrobiony idealnie
Stary 2017-02-22, 14:58   #2619
Konto usunięte

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;71171751]Tak

Cieszy mnie jedno - że jest więcej lektur OBOWIĄZKOWYCH, bo teraz w starszych klasach podstawówki nieraz było tak: 1-2 lektury na semestr. To w momencie, kiedy ja w 1-3 co miesiąc omawiam coś z dziećmi, czuję się, jakby mi w twarz napluto: no i pooo cooo tooo tak, zawyżasz...

Aczkolwiek ogólnie do 1-3 kiepściuchno jest, widzę... Te, które od 1 klasy omawiałam lub jeszcze będę, na zielono - czytane dzieciom na lekcji, grube - sami w domu:

“Baśnie” (do wyboru) Hansa Christiana Andersena,
“Niesamowite przygody dziesięciu skarpetek (czterech prawych i sześciu lewych)” Justyny Bednarek,
wiersze ze zbioru “Brzechwa dzieciom” Jana Brzechwy,
“Zaczarowana zagroda” Czesława Centkiewicza,
“Cukierku, ty łobuzie!” Waldemara Cichonia,
“Rany Julek. O tym jak Julian Tuwim został poetąâ€ Agnieszki Fraczek,
“Oto jest Kasia” Miry Jaworczakowej,
“Detektyw Pozytywka” Grzegorza Kasdepke,
“Kto z was chciałby rozweselić pechowego nosorożca?” Leszka Kołakowskiego,
“Dziewczynka z parku” Barbary Kosmowskiej,
“Karolcia” Marii Krueger,
“Dzieci z Bullerbyn” Astrid Lindgren,
“Doktor Dolittle i jego zwierzęta” Hugh Loftinga,
“Sposób na Elfa” Marcina Pałasza,
“Asiunia” Joanny Papuzińskiej, rok temu musiałam w innej klasie fragment czytać, nie byłam w stanie, ryczałam - w tym roku zrezygnowałam
“Kapelusz Pani Wrony” Danuty Parlak,
“O psie, który jeździł kolejąâ€ Romana Pisarskiego, też zrezygnowałam, nie wiem, dlaczego dzieci muszą koniecznie taką smutaśną książkę znać
“Pamiętnik Czarnego Noska” Janiny Porazińskiej, eeeee? przecież to dla przedszkolaków... ktoś, kto to wybrał, albo nie zna książki, albo dzieci
“Drzewo do samego nieba” Marii Terlikowskiej,
“Wiersze dla dzieci” Tuwima,
“O krakowskich psach i kleparskich kotach. Polskie miasta w baśniach i legendach” Barbary Tylickiej, Legendy inne różne, sporo, nie akurat te
“Najpiękniejsze wiersze” Danuty Wawiłow, różne inne tej autorki
“Afryka Kazika”
“Dziadek i niedźwiadek” Łukasza Wierzbickiego.

----------------------
Bardzo, bardzo mi brakuje np. mitologii wg Kasdepke (nawet moim mega nieczytającym się podobało!) albo jego "Savoir-vivre..."
Anaruk - bo świetnie się nadaje jako pierwsza podróżnicza książka i ogólnie można fajne zajęcia poprowadzić okołotematyczne, dzieciom się podoba.
Nasza mama czarodziejka - świetna książka dla pierwszaków, szkoda, że nie ma. Ale jeśli znów dostanę klasę 1, to i tak zrobię

A gdzie cudne "Pięciopsiaczki"???
Robiłam też "Sceny z życia smoków" i też hit.

Ta nowa lista - masa kompletnie nieznanych mi pozycji, ale to nie problem, że akurat ja nie znam ale w bibliotekach tego nie ma. Dzisiaj niewielu rodziców lekturę dziecku kupi, czytelnictwo spadnie - bo nie ma szans, szkoły nie zakupią tego wszystkiego od razu.

------------------
Co do klas starszych - śmiech przez łzy często.
Pan Tadeusz od 4 klasy - no litości. Dzieci mają problem ze zrozumieniem Pinokia, a tu taki kaliber...
Chłopcy z Placu Broni - archaizm straszny dla współczesnych dzieciaków. Mało kto doceni.
Prus z "Katarynką"! ha, ha, ha...
Legendy wybrane - naprawdę, mam wrażenie, że nikt wcześniej nie sprawdził, co omawia się w 1-3 - Piasta Kołodzieja i Lecha, Czecha i Rusa omawia się w 2 klasie

Jako uzupełnienie tragicznie stary "Kapelusz za 10 tysięcy" Alicja w Krainie Czarów i Trzej Muszkieterowie O mamo.
I "Król Maciuś I" dla klas 4-6 3 lata za późno...
Winnetou...
Biały Mustang...
w 7 i 8 - Quo Vadis - klękajcie narody.
I wisienka na torcie, uwaga: dla 8 klasy dodatkowo: Nela, mała podróżniczka

Książkę, którą czyta się 5-6 latkom lub same po nią sięgają dzieci z klas 1-3. Porażka.[/QUOTE]

Moja subiektywna opinia i wrażenia z lektury kuzyna drugoklasisty są inne

Kasdepke- niezbyt cenię za gazetowo potoczny język ("detektyw Pozytywka").
Anaruk- wg dziecka nuda + obrzydliwe sceny patroszenia foki czy innego morsa (9-ciolatek mówił, że chce mu się wymiotować, serio).

Dawno temu omawialiśmy fragmenty "Pana Tadeusza" w V czy VI klasie (8-klasowa podstawówka), pamiętam grzybobranie- wcale nie były to zbyt trudne teksty.
Teraz mają być w starszych klasach, niekoniecznie w IV.

"Katarynka "Prusa- piękna polszczyzna ("Lalka" ).
Przyda się więcej klasyki jako wzorzec , bo teraz jest tragicznie, ludzie (nawet ci z mediów) mają fatalny styl wypowiedzi, o ubogim słownictwie nie wspominając.

"Alicja.." (to wcale nie jest książka tylko dla maluchów, filozoficzne dialogi ), utwory Dumasa, Karola Maya (i Verne'a) to moje ulubione książki z dzieciństwa, wielokrotnie czytane.
Styl narracji i słownictwo o niebo lepsze niż np. serii "Harry Potter".
Mały kuzyn uważa Harry'ego za nudziarstwo, natomiast jest fanem opowieści na podstawie książek Dumasa (szczególnie "Trzech muszkieterów" oraz "Hrabiego Monte Christo", więc na pewno sięgnie z czasem po oryginały)
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/20111...sci-przygodowe

"Król Maciuś"- smutna, przygnębiająca książka o samotności dziecka borykającego się z problemami i obowiązkami przekraczającymi jego możliwości, wymagająca pewnego dystansu czytelnika, związanego z jego dojrzałością i wiekiem; wg mnie to nie jest książka dla 7-8 latków (bardziej 10 latków).

"Quo vadis" dla 14- latków- nie widzę żadnego problemu ze zrozumieniem powieści

Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad
Czas edycji: 2017-02-22 o 15:07
95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-22, 15:05   #2620
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-22, 15:20   #2621
andziat
Zakorzenienie

Persephone dzięki kochana, cudo ale gdzie to znalazłaś, bo mi wyszukuje tylko niesamowite? Córka uwielbia i na pewno kupię drugą część

Czy możecie polecić jakiś ilustrowany słownik języka angielskiego dla dzieci (6 lat) oglądam w necie różne i nie wiem co wybrać, może ktoś ma w swojej bibliotece?
andziat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-22, 15:35   #2622
wika82
Zakorzenienie

[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;71189336]Moja subiektywna opinia i wrażenia z lektury kuzyna drugoklasisty są inne

Kasdepke- niezbyt cenię za gazetowo potoczny język ("detektyw Pozytywka").
Anaruk- wg dziecka nuda + obrzydliwe sceny patroszenia foki czy innego morsa (9-ciolatek mówił, że chce mu się wymiotować, serio).

Dawno temu omawialiśmy fragmenty "Pana Tadeusza" w V czy VI klasie (8-klasowa podstawówka), pamiętam grzybobranie- wcale nie były to zbyt trudne teksty.
Teraz mają być w starszych klasach, niekoniecznie w IV.

"Katarynka "Prusa- piękna polszczyzna ("Lalka" ).
Przyda się więcej klasyki jako wzorzec , bo teraz jest tragicznie, ludzie (nawet ci z mediów) mają fatalny styl wypowiedzi, o ubogim słownictwie nie wspominając.

"Alicja.." (to wcale nie jest książka tylko dla maluchów, filozoficzne dialogi ), utwory Dumasa, Karola Maya (i Verne'a) to moje ulubione książki z dzieciństwa, wielokrotnie czytane.
Styl narracji i słownictwo o niebo lepsze niż np. serii "Harry Potter".
Mały kuzyn uważa Harry'ego za nudziarstwo, natomiast jest fanem opowieści na podstawie książek Dumasa (szczególnie "Trzech muszkieterów" oraz "Hrabiego Monte Christo", więc na pewno sięgnie z czasem po oryginały)
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/20111...sci-przygodowe

"Król Maciuś"- smutna, przygnębiająca książka o samotności dziecka borykającego się z problemami i obowiązkami przekraczającymi jego możliwości, wymagająca pewnego dystansu czytelnika, związanego z jego dojrzałością i wiekiem; wg mnie to nie jest książka dla 7-8 latków (bardziej 10 latków).

"Quo vadis" dla 14- latków- nie widzę żadnego problemu ze zrozumieniem powieści [/QUOTE]

Prawie ze wszystkim się zgadam.

Ogólnie denerwuje mnie podejście: bo nie zrozumieją. Jeśli nie będzie się wprowadzać trudniejszych tekstów wartościowych literacko, a tylko bazować na infantylnym języku, to faktycznie dzieci nie mają szans zrozumieć ambitniejszej lektury.
Stary 2017-02-22, 15:42   #2623
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez andziat Pokaż wiadomość
Persephone dzięki kochana, cudo ale gdzie to znalazłaś, bo mi wyszukuje tylko niesamowite? Córka uwielbia i na pewno kupię drugą część

Czy możecie polecić jakiś ilustrowany słownik języka angielskiego dla dzieci (6 lat) oglądam w necie różne i nie wiem co wybrać, może ktoś ma w swojej bibliotece?
Na profilu fb Poradni K

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-22, 15:53   #2624
Miramej
Zakorzenienie

[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;71189336]Kasdepke- niezbyt cenię za gazetowo potoczny język ("detektyw Pozytywka").
(...)
Przyda się więcej klasyki jako wzorzec , bo teraz jest tragicznie, ludzie (nawet ci z mediów) mają fatalny styl wypowiedzi, o ubogim słownictwie nie wspominając.[/QUOTE]

Zgadzam się.
Kasdepke jest chyba po prostu "modny" .

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-22, 17:51   #2625
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez andziat Pokaż wiadomość

Mój uwielbiany w dzieciństwie, oglądany tylko u kuzynostwa

http://joemonster.org/art/34172

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Prawie ze wszystkim się zgadam.

Ogólnie denerwuje mnie podejście: bo nie zrozumieją. Jeśli nie będzie się wprowadzać trudniejszych tekstów wartościowych literacko, a tylko bazować na infantylnym języku, to faktycznie dzieci nie mają szans zrozumieć ambitniejszej lektury.

Wika, weź pod uwagę, że tu rozmawiamy w kręgu, gdzie dzieci znają książki.
Ja natomiast pracuję w miejscu (środowisku), gdzie dzieciom się nie czyta. Serio. Na całą klasę dzieciom czyta 3 rodziców (czytało) - i to widać w zasobie słownictwa, ale najbardziej - w umiejętności słuchania i potem rozmawiania. W równoległych klasach jest podobnie.
Oczywiście, że część dzieci to ogarnie. Ale równie wielka część (lub większa) w ogóle tego nie przeczyta, bo to jest poza ich możliwościami i chęciami.

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Zgadzam się.
Nie, czemu?
Jeśliby moje pracownicze dzieci miały przeczytać wybrane mity tradycyjne - nie ma szans. Kasdepke - przeczytali i, co ważniejsze - zrozumieli i zapamiętali coś. W klasie 4 u nas regularnie są omawiane wybrane mity, część się pokryje, z czego bardzo się cieszę.
Bon czy ton - przeczytała w całości nawet dziewczynka, która ma koszmarne problemy z czytaniem, czytała miesiąc prawie, ale się zawzięła - bo się spodobało.
Ja nie mam co sięgać po bardziej wyszukany język

Berry, podajesz przykład kuzyna - ale to naprawdę nie jest norma, tak czytające dziecko. I tak dobierające lektury.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-22, 18:31   #2626
Konto usunięte

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;71195586]Mój uwielbiany w dzieciństwie, oglądany tylko u kuzynostwa

Ja natomiast pracuję w miejscu (środowisku), gdzie dzieciom się nie czyta. Serio. Na całą klasę dzieciom czyta 3 rodziców (czytało) - i to widać w zasobie słownictwa, ale najbardziej - w umiejętności słuchania i potem rozmawiania. W równoległych klasach jest podobnie.
Oczywiście, że część dzieci to ogarnie. Ale równie wielka część (lub większa) w ogóle tego nie przeczyta, bo to jest poza ich możliwościami i chęciami.

Nie, czemu?
Jeśliby moje pracownicze dzieci miały przeczytać wybrane mity tradycyjne - nie ma szans. Kasdepke - przeczytali i, co ważniejsze - zrozumieli i zapamiętali coś. W klasie 4 u nas regularnie są omawiane wybrane mity, część się pokryje, z czego bardzo się cieszę.
Bon czy ton - przeczytała w całości nawet dziewczynka, która ma koszmarne problemy z czytaniem, czytała miesiąc prawie, ale się zawzięła - bo się spodobało.

Berry, podajesz przykład kuzyna - ale to naprawdę nie jest norma, tak czytające dziecko. I tak dobierające lektury.[/QUOTE]

To wiele tłumaczy i zmienia.
Są przecież ludzie nie czytający nawet 1 książki/ rok i domy, w których nie ma ani jednej książki po zakończeniu edukacji.

W szkole podstawowej czytałam na pewno świetną "Mitologię" Parandowskiego, nie wiem, czy była na liście lektur a teraz jest?

Naprawdę on jest typowym dzieckiem (z domu, w którym się czyta), w dodatku bardziej matematykiem niż humanistą
Stary 2017-02-22, 21:23   #2627
Konto usunięte

Berry - no właśnie: z domu, w którym się czyta

Tak, mitologię Parandowskiego w starszej podstawówce omawiałam, natomiast teraz w klasie 4 była w podręczniku - tzn,mity wybrane, ale nie pamiętam, czyje. Nie Kasdepke, takie normalne, tradycyjne, może Markowskiej?

---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ----------

Berry - no właśnie: z domu, w którym się czyta

Tak, mitologię Parandowskiego w starszej podstawówce omawiałam, natomiast teraz w klasie 4 była w podręczniku - tzn,mity wybrane, ale nie pamiętam, czyje. Nie Kasdepke, takie normalne, tradycyjne, może Markowskiej?
Stary 2017-02-22, 22:55   #2628
wika82
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;71195586]Mój uwielbiany w dzieciństwie, oglądany tylko u kuzynostwa

Nie, czemu?

Berry, podajesz przykład kuzyna - ale to naprawdę nie jest norma, tak czytające dziecko. I tak dobierające lektury.[/QUOTE]

Niby rozumiem, ale idąc tym tropem można zaniżać poziom w nieskończoność: nie uczyć potęgowania, bo dzieci mają problemy z mnożeniem, etc.

Edytowane przez wika82
Czas edycji: 2017-02-22 o 23:32
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-22, 23:05   #2629
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Ja mam w domu "Moją pierwszą mitologię" z Naszej Księgarni. Póki co czytałam tylko kilkumiesięcznej córce, żeby zobaczyć czy fajne i mi się nawet podoba, chociaż może ze dwa "mity" dopiero przeczytałyśmy

A Antonino znacie? Obok Gruffalo to jedna z ulubionych serii mojego syna.
Stary 2017-02-23, 12:00   #2630
andziat
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;71190866]Na profilu fb Poradni K

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Dziękuję
Nie mam konta na fb ale coś tam mi się udało przeczytać
Chyba się wybiorę z córką na spotkanie z autorką w tatrze lalka

Cytat:
Zgadzam się.
może nie tyle modny, co pisze bardzo dostępnym, zrozumiałym językiem, dzieci lubią jego książki i może dlatego tak chętnie po nie sięgają, nie ukrywam, że ja też Lepiej zacząć od języka dostępnego, którym dziecko się zainteresuje i przejść pomału do bardziej "ambitnego" niż już na samym początku zniechęcić dziecko. Oczywiście, każde dziecko jest inne i nie można generalizować ale skoro dzieci, którym się nigdy nie czytało książek i po prostu nie mają nawyku czytania, sięgają po Kasdepke to trzeba im kibicować

http://joemonster.org/art/34172 [/QUOTE]

Dziękuję za polecenie
właśnie waham się pomiędzy
http://ksiazeczki-synka-i-coreczki.b...ko-polski.html
a
http://www.arbuziaki.pl/first-thousa...o-dla-malucha/

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;71195586]Nie, czemu?
[/QUOTE]

polecam też
http://ksiazkiobrazkowe.blogspot.com...skorniaki.html

i zilustrował ten sam Pan co skarpetki i kuny

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Niby rozumiem, ale idąc tym tropem można zaniżać poziom w nieskończoność: nie uczyć potęgowania, bo dzieci mają problemy z mnożeniem, etc.
nie, idąc tym tropem, po prostu przekazać mnożenie w prostszy, bardziej dostepny sposób zamiast zniechęcać trudniejszym

Edytowane przez andziat
Czas edycji: 2017-02-23 o 12:03
andziat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-23, 12:15   #2631
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Zgadzam się.
Ja lubię Kasdepke ze względu na bardzo poprawny, naszpikowany związkami frazeologicznymi język. Świetna sprawa dla dzieci dwujęzycznych choć sama wolę inną stylistyke.
Stary 2017-02-23, 13:10   #2632
Konto usunięte

My nie mamy nic Kasdepke, będzie coś fajnego dla 3,5-latka?

Za to odkryliśmy w bibliotece serię o Piracie Patchu Ani literacko, ani graficznie szału nie ma, ale o piratach i seria, więc jest zajęcie na jakiś czas.
Znalazłam też książkę obrazkową o piratach -> http://stasiekpoleca.blogspot.com/20...masz-gaci.html fajna
Stary 2017-02-23, 15:21   #2633
monarika
Wtajemniczenie

My Kasdepke nie lubimy. Zamówiłam kiedyś "Wielką księgę uczuć" i odesłałam bo nam się nie spodobało w ogóle...

Perse dzięki za cynk o skarpetach kiedy mają być? było jakieś info?

---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ----------

My Kasdepke nie lubimy. Zamówiłam kiedyś "Wielką księgę uczuć" i odesłałam bo nam się nie spodobało w ogóle...

Perse dzięki za cynk o skarpetach kiedy mają być? było jakieś info?
Stary 2017-02-24, 07:37   #2634
wika82
Zakorzenienie

Pani_jesień, jak tam "proszę mnie przytulić" i "nawet nie wiesz.."?

Ja właśnie czekam na przypływ gotówki, ale nic straconego, bo dorzuciłem propozycję Miszkiii.
Stary 2017-02-24, 17:26   #2635
Konto usunięte

Wika, jaki przypływ? Skoro na książki wydasz, to raczej - odpływ
Stary 2017-02-24, 17:37   #2636
Konto usunięte

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;71269846]Wika, jaki przypływ? Skoro na książki wydasz, to raczej - odpływ [/QUOTE]
To się nazywa przepływ

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2017-02-24, 17:44   #2637
Konto usunięte

No i w sumie ok, przypływ mądrości
Stary 2017-02-24, 18:49   #2638
wika82
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;71269846]Wika, jaki przypływ? Skoro na książki wydasz, to raczej - odpływ [/QUOTE]

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;71270121]To się nazywa przepływ

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;71270336]No i w sumie ok, przypływ mądrości [/QUOTE]

Weźcie nic nie mówcie, ledwo wpłynęło cokolwiek na konto, już poszłoooooo..

(A jeszcze mam chustowe chciejstwo, to już w ogóle cierpię na przepływ-odpływ. ).
Stary 2017-02-24, 20:50   #2639
Konto usunięte

Wika, za to przypływ miłości dziecka
Stary 2017-02-25, 17:06   #2640
wika82
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;71275901]Wika, za to przypływ miłości dziecka [/QUOTE]

Szaja, ja już nie będę wytykać palcami komu zawdzięczam dylematy: zus czy nowa zabawka.. 😆

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości