Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XXII - Strona 149 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-02-07, 11:36   #4441
mariolasl
Zakorzenienie

Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XXII

Cytat:
Napisane przez Klaudenc Pokaż wiadomość
Najlepszym przykładem jest Serical Crema Latte - proteiny mleczne po zapachu a ja po tej msce i tak puchu dostaję bo taka jest reakcja włosów na te proteiny, zaś u inych działa cuda dzięki tym proteinom właśnie.
To prawda że producent procentowo nie podaje ile dał danego składnika ale często jest tak że składnik x można stosować w stężeniu 1% i nie więskzym albo że gliceryny starczy 10% w składzie by działała, wtedy mamy odnośnik i można oszacować ile czego jest
Dlatego parfum jest często dobrym odnośnikiem, ale nie gdy patrzymy jak wysoko jest w składzie ale gdy patrzymy ile go maksymalnie procentowo może być+co jest przed zapachem, a co jest po i ile tego mniej więcej jest. Ja robię tak że po zapachu mogą być proteiny, ekstrakty i humektanty (np. kwas mlekowy w wysokim stężeniu ma inne właściwości niż w niskim i o ile się nie mylę w odżywce może być go maks 2% czyli może być po zapachu i dalej działać), a emolienty w tym oleje wolę przed zapachem bo oleje po zapachu już mogą nie działać tak mocno.
Jeśli ktoś boi się protein ale wie że mogą działać dobrze to wtedy kupuje się kosmetyk z proteiną po parfum i mamy tzw light protein, tkai kosmetyk też nadaje się do częstego stosowania, podlinkuję ciekawostkę:
https://blackhairinformation.com/gro...ment-need-one/

Dziękuje bardzo.
Czyli dobrze sobie moje maski rozpatrywałam i cieszę sie, ze nie mialam parfum fobii.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

Klaudenc oczywiscie nie jestem partnerem w rozmowie o składach, dlatego jeszcze pilniej bede czytała to,co piszesz
Fajnie mogłam sobie uporządkować moja nieuporządkowana wiedze dzięki twoim postom.

A masek Anwen tez nie bede zamawiać do UK. Z ciekawosci poprosze rodziców o przywiezienie w maju. Skupiam sie bardziej na znalezieniu czegoś u siebie. Tylko dlaczego jak już cos znajdę, to włosy przestają to lubić

Edytowane przez mariolasl
Czas edycji: 2017-02-07 o 12:03
mariolasl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-07, 12:04   #4442
Klaudenc
Moderator

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XXII

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Dziękuje bardzo.
Czyli dobrze sobie moje maski rozpatrywałam i cieszę sie, ze nie mialam parfum fobii.

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

Klaudenc oczywiscie nie jestem partnerem w rozmowie o składach, dlatego jeszcze pilniej bede czytała to,co piszesz
Fajnie mogłam sobie uporządkować moja nieuporządkowana wiedze dzięki twoim postom.

A masek Alwen tez nie bede zamawiać do UK. Z ciekawosci poprosze rodziców o przywiezienie w maju. Skupiam sie bardziej na znalezieniu czegoś u siebie. Tylko dlaczego jak już cos znajdę, to włosy przestają to lubić
No pewnie, to dobre podejście a i same składy można traktować z przymrużeniem oka bo nie zawsze to co bogate w składniki nam się sprawdzi i same analizy składów na wielu blogach często niestety wołają o pomstę do nieba i można się niepotrzebnie zniechęcić.
Podlinkuję Ci jeszcze lbog Arsenic:
http://arsenicmakeup.blogspot.co.uk/
poszukaj sobie analizę jakiegokolwie kosmetyku, analizy ma super i można się dużo dużo nauczyć, konkretna wiedza i przystępnie pokazana.

http://www.boots.com/lee-stafford-co...200ml-10203930 kupiłam tą maskę ostatnio, naprawdę fajniutka. Bardzo gęsta, taka wręcz masełkowata, wosk pszczeli, kokos, co nieco glikolu propylenowego, po zapachu proteinki mleczne i kwas mlekowy, co nieco oblepiaczy. Mocno emolientowa z małym humektantowym i proteinowym gratisem, na zimę jak znalazł
Stary 2017-02-07, 19:04   #4443
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
No pewnie, to dobre podejście a i same składy można traktować z przymrużeniem oka bo nie zawsze to co bogate w składniki nam się sprawdzi i same analizy składów na wielu blogach często niestety wołają o pomstę do nieba i można się niepotrzebnie zniechęcić.
Podlinkuję Ci jeszcze lbog Arsenic:
http://arsenicmakeup.blogspot.co.uk/
poszukaj sobie analizę jakiegokolwie kosmetyku, analizy ma super i można się dużo dużo nauczyć, konkretna wiedza i przystępnie pokazana.

http://www.boots.com/lee-stafford-co...200ml-10203930 kupiłam tą maskę ostatnio, naprawdę fajniutka. Bardzo gęsta, taka wręcz masełkowata, wosk pszczeli, kokos, co nieco glikolu propylenowego, po zapachu proteinki mleczne i kwas mlekowy, co nieco oblepiaczy. Mocno emolientowa z małym humektantowym i proteinowym gratisem, na zimę jak znalazł

Dziękuje! Zapewniłas mi lekturę na wieczór.
Oglądałam te maski, niezłe wyglądają i kodeksie skuszę jak zużyje zapasy. Mam od niej mleczko w sprayu, usztywnia lekko włosy, a ja za takim efektem nie przepadam, ale pewnie i tak zużyje.

Stary 2017-02-07, 19:36   #4444
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chabrymakiistokrotki Pokaż wiadomość
Ja gdybym miała kupić te maski, to nie po porowatości, a po składnikach. Kokos nie dla mnie, jedwab robi mi tłusty przyliz. Ciekawie dla mnie wygląda maska dla wysokoporowatych włosów.
Cenowo ok, jeśli maska zadziała na moje włosy Przesyłki do Anglii nawet nie biorę pod uwagę, więc jak na razie się wstrzymuję od zakupu.
W każdym razie po przeczytaniu składu masek przyszła mi ochota na przetestowanie kakao na włosach. Muszę coś sensownego wymyślić i może w ten weekend wyląduje na mojej głowie
Dokładnie, ja też do porowatości bym nie dobierała, przynajmniej w moim przypadku, a po składnikach i na dzień kobiet zażyczę sobie chyba tą do wysokoporków, choć takich włosów na pewno nie mam A kakao jest całkiem fajne, tylko lepiej nie przesadzić z ilością Ja lubię sobie czasem taką mieszankę zrobić, np. łyżka kallosa multivitamin, do tego kilka-kilkanaście kropel oleju i jakiegoś nawilżacza i np. łyżeczka ale taka malutka kakao albo nawet i mniej. Przeważnie zmywam to potem szamponem, bo za ciężko już było dla mnie po umyciu tyle dobroci

Cytat:
Ale fajnąąą masz tą maseczkę, sama bym brała
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-08, 20:29   #4445
april_20
Zadomowienie

Karolca Piękne loki😍 po nocy też tak ładnie się kręcą?

Stary 2017-02-08, 20:46   #4446
chabrymakiistokrotki
tak sobie tutaj siedzę :)

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Dokładnie, ja też do porowatości bym nie dobierała, przynajmniej w moim przypadku, a po składnikach i na dzień kobiet zażyczę sobie chyba tą do wysokoporków, choć takich włosów na pewno nie mam A kakao jest całkiem fajne, tylko lepiej nie przesadzić z ilością Ja lubię sobie czasem taką mieszankę zrobić, np. łyżka kallosa multivitamin, do tego kilka-kilkanaście kropel oleju i jakiegoś nawilżacza i np. łyżeczka ale taka malutka kakao albo nawet i mniej. Przeważnie zmywam to potem szamponem, bo za ciężko już było dla mnie po umyciu tyle dobroci

Dziękuję, zrobię jak mówisz Dobrze, że mnie ostrzegłaś o ilości kakao, bo znając mnie, to bym sobie nie żałowała
A kakao dajesz "surowe", czy jakoś je wcześniej zaparzasz?

pinterest: https://pl.pinterest.com/grazagrazyna/
chabrymakiistokrotki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-08, 22:21   #4447
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Może kiedyś przemycę dla Ciebie jakąś odlewkę Mnie pokusiła zawartość wosku pszczelego bo mam balsamy do ust z tym składnikiem i dobrze mi działają, a też od dawna mam ochotę na Loreal Lipidum ale miałam wątpliwości bo cena spora i działania tego składnika nie znałam a tu proszę, taka fajna podobna maseczka w łapki wpadła i to jeszcze na promocji.

Dzisiaj specjalnie poleciałam po Lee Stafford Hair Growth Mask, się nakręciłam jak nie wiem co bo kreatyna (nie mylić z keratyną ) w składzie, proteiny a potrzebowałam coś takiego już teraz zaraz... czytam skład na pudełku i no co, zmiana formuły, tona keratyny i silikony i koniec bajki więc wielce rozczarowana wzięłam białą maskę Loreal, jakaś nowa w nadziei że bęzie bardziej proteinowa od odżywki w działaniu. Dobrze że przesądna byłam i przeczytałam skład na pudełku bo gdybym zabuliła za kosmetyk z keratyną która robi mi gumę na włosach to chyba bym oszalała

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-02-09, 19:40   #4448
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chabrymakiistokrotki Pokaż wiadomość
Dziękuję, zrobię jak mówisz Dobrze, że mnie ostrzegłaś o ilości kakao, bo znając mnie, to bym sobie nie żałowała
A kakao dajesz "surowe", czy jakoś je wcześniej zaparzasz?
Takie w proszku normalnie dodaję, czasem troszeczkę grudek tylko zostanie, ale niewiele A jak apetycznie pachnie taka maseczka

Cytat:
Może kiedyś przemycę dla Ciebie jakąś odlewkę Mnie pokusiła zawartość wosku pszczelego bo mam balsamy do ust z tym składnikiem i dobrze mi działają, a też od dawna mam ochotę na Loreal Lipidum ale miałam wątpliwości bo cena spora i działania tego składnika nie znałam a tu proszę, taka fajna podobna maseczka w łapki wpadła i to jeszcze na promocji.

Wczoraj dostałam właśnie odlewkę maski loreal lipidium, ale coś czuję, że ciężka może być
Stary 2017-02-14, 21:38   #4449
chabrymakiistokrotki

W niedzielę wypróbowałam kakao na włosy!
Wymieszałam maskę jajeczną Babuszki Agafii i odżywkę garnier mythic olive, do tego pół płaskiej łyżeczki kakao (takiej plastikowej dla dzieci, z Rossmanna). Trzymałam między wstawieniem obiadu na poniedziałek, a myciem naczyń, czyli tak z pół godziny
Jestem pozytywnie zaskoczona Nie wiem czy to przez proteiny czy przez kakao, ale miałam sztywne włosy, w pozytywnym sensie, bo się pokręciły i tak już zostały. A do tego gładkie i lśniące, o co muszę walczyć zimą co mycie. W poniedziałek po południu znowu były do mycia i zrobił mi się puch, właśnie taki jak na przetłuszczonych włosach, to jedyny minus.
Tak więc dzięki za instrukcję, wypróbuję jeszcze z innymi maskami

Edytowane przez chabrymakiistokrotki
Czas edycji: 2017-02-14 o 21:39
Stary 2017-02-15, 09:43   #4450
Luinloth
Raczkowanie

A to kakao nie przyciemnia?
Luinloth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-15, 10:08   #4451
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Też muszę spróbować tego kakao!
Ja zapisałam się do fryzjera za dwa tygodnie bo końcówki już wołają o podcięcie. Ostatni raz byłam w.... Kwietniu? Chyba a to dzisiejsze
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1487153278520.jpg (98,8 KB, 39 załadowań)
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-02-15, 12:16   #4452
Eneajla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
Też muszę spróbować tego kakao!
Ja zapisałam się do fryzjera za dwa tygodnie bo końcówki już wołają o podcięcie. Ostatni raz byłam w.... Kwietniu? Chyba a to dzisiejsze
Jakie śliczne i gęste i mocne!
A końcówki w świetnym stanie! Bym napisała coś jeszcze ale szukam oczu na podłodze bo wylazły z orbit

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1268152
Eneajla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-15, 12:36   #4453
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Napisane przez Eneajla Pokaż wiadomość
Jakie śliczne i gęste i mocne!
A końcówki w świetnym stanie! Bym napisała coś jeszcze ale szukam oczu na podłodze bo wylazły z orbit
Dziękuje Końcówki niestety nie są w świetnym stanie zima nie wyszła im na dobre i już to widzę. Tylko ja nie czekam aż mi się miotla zrobi tylko jak widzę rozdwojone to podcinam. Wtedy tracę z długości 1 cm lub 2 a nie 10-15
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-15, 12:48   #4454
Eneajla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
Dziękuje Końcówki niestety nie są w świetnym stanie zima nie wyszła im na dobre i już to widzę. Tylko ja nie czekam aż mi się miotla zrobi tylko jak widzę rozdwojone to podcinam. Wtedy tracę z długości 1 cm lub 2 a nie 10-15
Ja tam nie widze złego stanu ale moze to tak na zdjęciu wygląda. Oczywiście że lepiej podciąć

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1268152
Eneajla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-15, 15:04   #4455
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Napisane przez Luinloth Pokaż wiadomość
Kakao nie przyciemnia włosów

magda1706 -
piękne loki ,a jakie długaśne już
Stary 2017-02-15, 15:30   #4456
201705240954
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez KamilaAlina Pokaż wiadomość
Podobno olejek kameliowy na skórę głowy jest dobry,ale to może na porost
Na prostowanie jest świetny. Jest tak dobry, że myślałam, że skręt straciłam i po wizazach panikę siałam
201705240954 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-15, 18:53   #4457
chabrymakiistokrotki

Cytat:
A nie wiem nawet Mam brązowe włosy i w zależności od światła wyglądają inaczej: raz ciemniejsze, raz jaśniejsze, czasem nawet hmm... sraczkowate Nawet temperatura koloru mi się zmienia, bo raz wyglądają na ciepły, a raz na zimny brąz. Wygładzone są ciemniejsze, więc ciężko mi powiedzieć, czy kakao miało z tym coś wspólnego
Na pewno kawa przyciemnia. Wspominam o tym, bo bardzo lubię płukanki z kawy/peeling albo maski z dodatkiem fusów.

Czas edycji: 2017-02-15 o 18:55
Stary 2017-02-15, 20:11   #4458
Alinaszy
Przyczajenie

Tak mnie naszło dzisiaj, może któraś z was pomoże w moich rozważaniach. O silikonach sporo wiadomo - czym zmywać. A co z polyquatami? Mam szampon O'Herbal z lnem. W składzie jest PQ10. Oprócz tego używam Babydream. Czy Babydream zmywa tego oblepiacza?
Alinaszy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-18, 15:15   #4459
Hanako
lubi eks swojego męża

Dziewczyny, co polecacie z Anglii do pielęgnacji kręciołów? Znalazłam się na obczyźnie i jestem ciekawa, co oni tu mają ciekawego

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-02-19, 12:42   #4460
chabrymakiistokrotki

Cytat:
Napisane przez Hanako Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co polecacie z Anglii do pielęgnacji kręciołów? Znalazłam się na obczyźnie i jestem ciekawa, co oni tu mają ciekawego
Ja nie testowałam za dużo angielskich kosmetyków (a przynajmniej te,które testowałam mi nie podeszły), ale na pewno polecam różowy curl creme z drogerii Boots i szampon coconut & almond z Superdrug, który poleciła mi Klaudenc.

Jeśli wpadną Ci w oko jakieś kosmetyki profesjonalne, to w Boots bardzo często jest przecena w stylu 3 w cenie 2/ każdy za pół ceny albo nawet każdy za pół ceny + 3 w cenie 2

Stary 2017-02-19, 16:38   #4461
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alinaszy Pokaż wiadomość
Tak mnie naszło dzisiaj, może któraś z was pomoże w moich rozważaniach. O silikonach sporo wiadomo - czym zmywać. A co z polyquatami? Mam szampon O'Herbal z lnem. W składzie jest PQ10. Oprócz tego używam Babydream. Czy Babydream zmywa tego oblepiacza?
Teoretycznie Pq 10 nie nadbudowuje sie jakos tragicznie. Ja bym używała obydwu i sie nie przejmowała .
W zeszłym roku latem miałam na stanie szampon rumiankowy Garniera który tez ma Pq 10, i szampon Dr Organic arganowy ( bez SLES ) i nie zauważyłam żadnych kłopotów z nadbudowaniem przy tym duecie.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-20, 19:16   #4462
Alinaszy
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Teoretycznie Pq 10 nie nadbudowuje sie jakos tragicznie. Ja bym używała obydwu i sie nie przejmowała .
W zeszłym roku latem miałam na stanie szampon rumiankowy Garniera który tez ma Pq 10, i szampon Dr Organic arganowy ( bez SLES ) i nie zauważyłam żadnych kłopotów z nadbudowaniem przy tym duecie.
Bardzo, bardzo dziękuję 🌹
Alinaszy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-21, 09:34   #4463
Luinloth
Raczkowanie

Wczoraj na mega mokre włosy dałam różowy krem z Bootsa i dzisiaj mi się postrączkowały. Za dużo, zła metoda czy to znaczy że moje wlosy się z nim nie polubiły?
(Moje włosy strączkują praktycznie przy każdym produkcie do stylizacji...)
Stary 2017-02-21, 14:14   #4464
chabrymakiistokrotki

Cytat:
Wczoraj na mega mokre włosy dałam różowy krem z Bootsa i dzisiaj mi się postrączkowały. Za dużo, zła metoda czy to znaczy że moje wlosy się z nim nie polubiły?
Ja nie mam za dużego doświadczenia z kosmetykami do stylizacji, więc nie mogę Ci powiedzieć, co dokładnie zawiniło. Wydaje mi się, że jeśli każdy środek do stylizacji powoduje u Ciebie strączkowanie, to chyba jednak wina techniki
Co do kremu z bootsa, to łatwo nim postrączkować włosy. Ja nakładam go dopiero na lekko podsuszone włosy, kiedy już zaczynają się porządnie kręcić same z siebie. Zwilżam dłonie dotykając włosów, nabieram odrobinkę kremu na palec, rozcieram w dłoniach i wgniatam we włosy, w pozycji głową w dół. Pracuję dłońmi trochę jakbym chciała sobie zrobić plopping. Nawet przy tej metodzie zdarza mi się czasem jakieś sklejone pasemko, ale naprawdę bardzo rzadko.
Zdarzało mi się też nacierać grzebień niewielką ilością kremu i rozprowadzać go przy czesaniu (tylko na dolnej partii włosów), ale dla mnie lepsza jest pierwsza metoda.
Z produktami do stylizacji jest trochę jak z podkładem mineralnym. Niby nabiera się go na pędzel tylko tyle, żeby był nim "ubrudzony" i jeszcze się go otrzepuje ,ale przy odpowiedniej technice taka ilość kosmetyku wystarczy, żeby zapewnić sobie krycie na połowie twarzy.
Daj znać jak poszło

Czas edycji: 2017-02-21 o 14:40
Stary 2017-02-21, 15:35   #4465
Luinloth
Raczkowanie

No ja mam ciężko, bo nawet bez stylizacji włosy się lubią strączkować - to chyba wynika z tego, że każde pasemko ma inną wizję na temat tego, jak się układać. Musiałabym szczotkować włosy na sucho, żeby to wyeliminować całkiem, ale wtedy będę mieć szopę
Dziś przetestuję Twoją metodę i dam znać, dziękuję

e: dużo lepiej, tzn. nadal widać poszczególne pasemka, ale przynajmniej już nie są sklejone i nie wyglądają jak mokre/tłuste

Edytowane przez Luinloth
Czas edycji: 2017-02-22 o 08:52
Stary 2017-02-22, 15:05   #4466
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
On jest dość ciężki, maleńko go trzeba, jak używałam jako normalnego stylizatora to dawałam dosłownie taki paznokieć od kciuka, taką kapkę Teraz wolę go do reanimacji, dużo lepiej się spisuje na takie mokre włosy

Cytat:
Napisane przez Alinaszy Pokaż wiadomość
Miałam szampon lawendowy z ziaji z pq10 jako taki typowy oczyszczacz i mimo zawartości tego pq bardzo ładnie oczyszczał i nie wiedziałam żadnego nadbudowania. Zatem myślę, że będzie ok i nie powinno nic obciążać
Stary 2017-02-23, 10:09   #4467
Luinloth
Raczkowanie

U mnie w ogóle z mokrymi włosami jest śmiesznie, bo jak je tak zostawię do wysuszenia (nawet bez żadnego produktu) to one wyschną mniej więcej porozdzielane na pasemka od połowy długości. Musiałabym je mocno wyczesać na sucho (i mieć w związku z tym szopę), żeby się odstrączkowały, a one i tak się za jakiś czas popasemkują. Nie są przy tym ani suche/zniszczone, ani tłuste, średnioporowate, końcówki niedawno cięte, no teoretycznie z samej kondycji to powinnam mieć sypką taflę Dlatego ja włosów nie reanimuję, bo to u mnie automatyczny strąk, tylko czeszę rano szerokim grzebieniem, żeby ogarnąć ten chaos.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-02-23, 13:19   #4468
chabrymakiistokrotki

Cytat:
U mnie w ogóle z mokrymi włosami jest śmiesznie, bo jak je tak zostawię do wysuszenia (nawet bez żadnego produktu) to one wyschną mniej więcej porozdzielane na pasemka od połowy długości. Musiałabym je mocno wyczesać na sucho (i mieć w związku z tym szopę), żeby się odstrączkowały, a one i tak się za jakiś czas popasemkują. Nie są przy tym ani suche/zniszczone, ani tłuste, średnioporowate, końcówki niedawno cięte, no teoretycznie z samej kondycji to powinnam mieć sypką taflę Dlatego ja włosów nie reanimuję, bo to u mnie automatyczny strąk, tylko czeszę rano szerokim grzebieniem, żeby ogarnąć ten chaos.
Czytając ten opis mam przed oczami włosy mojego męża: dość gęste, ale cieniuteńkie, kręcone. Zwijają mu się zawsze w cienkie spiralki nieco poniżej miejsca, w którym przestają wyrastać. Tyle, że on ich nie jest w stanie rozczesać na sucho. Faktycznie nie wyobrażam go sobie z klejącym produktem do stylizacji...
Posiłkuję się czasami tym wpisem:
http://www.goodhairday.pl/forum/piel...-wg-a-walkera/
Chociaż opisy są krótkie, to jednak bardzo pomagają w zrozumieniu własnych włosów. Ja ze swoimi podpisałabym się rekami i nogami pod 2B, ale sprawiają mi tyle problemów, co 2A w opisie ;/

---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ----------

Cytat:
Czytając ten opis mam przed oczami włosy mojego męża: dość gęste, ale cieniuteńkie, kręcone. Zwijają mu się zawsze w cienkie spiralki nieco poniżej miejsca, w którym przestają wyrastać. Tyle, że on ich nie jest w stanie rozczesać na sucho. Faktycznie nie wyobrażam go sobie z klejącym produktem do stylizacji...
Posiłkuję się czasami tym wpisem:
http://www.goodhairday.pl/forum/piel...-wg-a-walkera/
Chociaż opisy są krótkie, to jednak bardzo pomagają w zrozumieniu własnych włosów. Ja ze swoimi podpisałabym się rekami i nogami pod 2B, ale sprawiają mi tyle problemów, co 2A w opisie ;/

Stary 2017-02-23, 15:12   #4469
Luinloth
Raczkowanie

U mnie chyba problem wynika z tego, że część włosów to 1-ki, 2 mam chyba wszystkie rodzaje naraz, a te 2c gdzieniegdzie mogłyby ujść za 3a, bo robią się pierścionki. Każde pasemko ma własny pomysł na to, w którym miejscu skali się znajdować, więc ostatecznie idzie w swoją stronę i nie ogląda się na resztę.
I myślę, że Twoj trop z cienkimi włosami może być dobry. Nie jest to łatwo zauważyć, bo też mam ich zwyczajnie dużo i nadrabiają ilością, ale pojedyncze włosy nie są grube. Mam dużo problemów cienkowłosych - puszenie, nietrzymanie kształtu, tendencję do oklapywania, po szczotkowaniu dziką szopę. Niestety ciężko mi dostać poradę, bo zazwyczaj "odpadam" z dyskusji po pytaniu o grubość kucyka ("9 cm" - "Ja mam 4, nie marudź" po czym pojawia się mem o problemach pierwszego świata i włosomaniaczkach którym zawsze źle).
Stary 2017-02-23, 17:12   #4470
Klaudenc
Moderator

Cytat:
U mnie chyba problem wynika z tego, że część włosów to 1-ki, 2 mam chyba wszystkie rodzaje naraz, a te 2c gdzieniegdzie mogłyby ujść za 3a, bo robią się pierścionki. Każde pasemko ma własny pomysł na to, w którym miejscu skali się znajdować, więc ostatecznie idzie w swoją stronę i nie ogląda się na resztę.
I myślę, że Twoj trop z cienkimi włosami może być dobry. Nie jest to łatwo zauważyć, bo też mam ich zwyczajnie dużo i nadrabiają ilością, ale pojedyncze włosy nie są grube. Mam dużo problemów cienkowłosych - puszenie, nietrzymanie kształtu, tendencję do oklapywania, po szczotkowaniu dziką szopę. Niestety ciężko mi dostać poradę, bo zazwyczaj "odpadam" z dyskusji po pytaniu o grubość kucyka ("9 cm" - "Ja mam 4, nie marudź" po czym pojawia się mem o problemach pierwszego świata i włosomaniaczkach którym zawsze źle).
Z tymi cienkimi włosami to strzał w 10! Cienkie porowate i falowane, mój facet ma takie. Zawsze ma strąki jak co nieco podrosną, są suche, spuszone, każdy włos robi co chce, klapią nieziemsko, matowe. Najlepsze włosy pamiętam miał po szamponie z olejem słonecznikowym, były wtedy bardzo gładkie błyszczące ale też puszyste i bez strąków. Może spróbuj tego oleju jak masz w domu Co ja się nie namęczyłam z jego włosami, ale on nie chce o nie dbać to ma takie jakby krowa wyrzygała a może jest jakiś złoty środek by wyglądały ładnie Przy okazji to skład szamponu Tresemme, wycofany ze sprzedaży ale poszukaj sobie coś o podobnym składzie, już sam szampon potrafi wiele zmienić:
Aqua , Sodium Laureth Sulfate , Cocamidopropyl Betaine , Helianthus Annuus Seed Oil , Melaleuca Alternifolia Leaf Extract , Tocopheryl Acetate , Panthenol , Ascorbic Acid , Niacinamide , L-Lysine Monohydrochloride , Glycerin , Zinc Pyrithione , Zinc Sulfate Heptahydrate , Dimethiconol , Dimethicone , Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride , Parfum , Sodium Chloride , Carbomer , Mica , TEA-Sulfate , Laureth-23 , Laureth-4 , Poloxamer 407 , PEG-4 , PPG-12 , Xanthan Gum , Sodium Polynaphthalenesulfonate , Propylene Glycol , Cellulose Gum , Pantolactone , TEA-Dodecylbenzenesulfonate , Citric Acid , Sodium Hydroxide , DMDM Hydantoin , Sodium Benzoate , Methylisothiazolinone , Potassium Sorbate , Methylchloroisothiazolino ne , Alpha-Isomethyl Ionone , Benzyl Alcohol , Benzyl Salicylate , Citronellol , Geraniol , Hexyl Cinnamal , Linalool , CI 77891 .

albo wiem! może masz włosy szkliste?

Edytowane przez Klaudenc
Czas edycji: 2017-02-23 o 18:20
Klaudenc jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości