![]() |
#451 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Panny Młode 2008 cz.II
Masako nigdy nie miałam styczności z soczewkami
![]() ![]()
![]() |
#452 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a to serio to: "Błogosławieństwo zazwyczaj odbywa się w domu rodzinnym panny młodej. Należy zatem odpowiednio wcześniej przygotować wodę święconą, kropidło i krzyżyk. Przyszli państwo młodzi klęczą, rodzice podchodząc pojedynczo, składają im życzenia, kropią wodą i dają do pocałowania krzyż." Kiedys gdzieś przeczytałam co prawda, że do błogosławieństwa mogą (moga, ale nie muszą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#453 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() teraz zablysne i powiem jej ze jade narzeczenic i zonowac... ze tez na to nie wpadlam... swietne slowa ![]() dzieki za cieple slowa ![]()
![]() |
#454 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ------------- Moja teściowa to straszna luzara, narzeka tylko, że rzadko ją odwiedzamy. Co do kwestii ślubu, wszystko jej pasuje (czytaj--> wie że to nasz ślub i chce , żeby wszystko było po naszej myśli). Fajna z niej babka, ma krótkie, prawie czerwone włosy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#455 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#456 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() dzis bylam w ogrodniczym bo bedziemy upiekszac nasz ogrod...wiem ze moze to glupie bo goscie do pani mlodej przyjezdzaja i zaraz jest wyjazd do kosciola ale chce aby bylo kolo domu w ogordzien p[ieknie i kolorowo ![]() teraz odchudzam sie nie stotusje zadnej diety specjalnej-NIE JEM SLODYCZY ![]() ![]() dziewczyny a jak u Was jest jak pan mlody przyjezdza po pania mloda?u mnie to wyglada tak ze wychodzi Pani Swiadek i wita sie z mlodym i z swiadkiem i mowi ze trzeba pania mloda wykupic....a pewnie tak tez bedzie u mnie tylko chcialabym aby mnie moi rodzice wyprowadzili z domu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#457 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() dzięki m.a.r.t.a. mój TŻ się śmieje, że odzwierciedlają mój charakter (duże dziecko, aby wesoło i kolorowo ![]() ![]() u mnie żadnego wykupowania nie ma... poprostu Panna Młoda wychodzi po Młodego i się witają, następnie świadkowie się witają i idzie się do domu... z tych soczewek jednak chyba zrezygnuje, ja lubię moje okularki, więc po co wymyślać... ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#458 |
Zakorzenienie
|
u mnie tez nie będzie żadnego wykupywania - to chyba głownie zależy od charakteru osób, mój tata powiedział, że nie bedzie przeciez żadnych cyrków robił, siostra (17 lat) tak samo-nie podobają jej się takie zwyczaje.
Kilka miesięcy termu byliśmy na ślubie i weselu u znajomych-część gości (w tym my)podjechała razem z panem Młodym pod dom Panny Młodej i...biedny chłopak stał ponad 20 minut pod jej domem, bo jej rodzeństwo i szwagier nie chcieli go wpuścic dopóki nie da iluś tam flaszek wódki. Jak dla nas strasznie to wyglądało-nie dość, że goście stoją i czekają i juz nikt nie wie ile bedzie tam stał, to biedny Pan Młody chce już wejść, tamci mu gadają, że jeszcze jedna i jeszcze jedna...Panna Młoda krzyczy z domu "dajcie mi tu już go".... dla nas było to żałosne i żenujące.... A ich rodzice w ogóle nie reagowali.... Dlatego ciesze się, że u mnie nikt takich pomysłów nie popiera-po prostu narzeczony przyjedzie z rodzicami do mnie, normalnie wejdą, będzie błogosławieństwo i razem wyjdziemy do Kościoła |
![]() ![]() |
![]() |
#459 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny można do Was dołączyć jeszcze? Ślub w lipcu 2008
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#460 |
Wtajemniczenie
|
mam nadzieję, że mnie nie okrzyczą, że mówię w imieniu wszystkich Panien Młodych 2008...
![]() WITAMY SERDECZNIE
![]()
![]() |
#461 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#462 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#463 |
Zakorzenienie
|
WITAMY, WITAMY
![]() Im nas więcej tym lepiej
#464 |
Raczkowanie
|
Ja wogóle jestem anty do błogosławieństwa - jakoś nie pojmuje tej tradycji po co to komu.
JAk dla mnie błogosławieństwo to rodzice powinni dać godząc sie na ślub a nie dopiero przed samym ślubem. A tak z innej beczki - ciekawe czemu Madlen do tej pory sie nie odzywa?? ![]() /38/ |
![]() ![]() |
![]() |
#465 |
Zakorzenienie
|
pewnie, że witamy w naszym gronie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#466 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() i tez jestem za blogoslawienstwem samych rodzicow... ciekawe co na to tesciowa ![]() Madlen pewnie konsumuje jeszcze malzenstwo ![]()
![]() |
#467 |
Zakorzenienie
|
Na dobrą sprawę przygotowania zaczęliśmy późno - pięć miesięcy przed ślubem ( nie licząc spotkań w kościele) - pierwsze i ostatnie spotkanie w poradni małżeńskiej mamy na 10 dni przed ślubem
![]() Ktoś jeszcze bierze ślub 5 lipca? |
![]() ![]() |
![]() |
#468 |
Zadomowienie
|
Hmmm błogosławieństwo - tak, ale w uproszczonej formie: rodzice i my oraz żadnych dodatkowych przedmiotów (obrazki, krzyże, woda święcona)
Wykupiny - chyba tak, ale bez jakiś scen wódkowych. U nas wykupuje się za biżuterię, gotówkę i jest to ukrócone do minimum ![]() ![]() Teściowie - ok, bez żadnych problemów. Wręcz wzorowo ![]() Myślałam, że będę mieć spokój z fryzjerką, ale podpytałam tu i ówdzie i opinia nie była ciekawa, wolę nie ryzykować i uczesze się u mojej fryzjerki choć będę musiała dojechać oraz więcej zapłacić..... oj oj ![]() Dziś dostałam zamówioną Księgę Gości :P Chwale się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#469 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() U mnie po prostu pan młody przyjedzie z rodzicami i ze świadkiem (jego brat), posiedzimy chwilkę, potem błogosławieństwo i razem wyruszymy do kościoła - oprócz naszego ślubnego samochodu będą musiały być jeszcze dwa - dla rodziców, choć do kościoła mam dwa kroki ![]() Cytat:
![]() ![]() Witam serdecznie ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#470 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#471 |
Rozeznanie
|
tylko sie nie smiejcie ale o co chodzi wogole z ta ksiega gosci bo nie bardzo rozumiem???
![]() ![]()
#472 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#473 | |
Zadomowienie
|
Witamy,witamy
![]() Cytat:
![]() Sliczna księga ![]() ![]() ja błogosławieństwo chcę mieć,ale bez żadnych grajków przed domem i podobnych akrobacji ![]() ![]() ![]() ![]() kalex miło,że się odezwałaś,bo długo Cię nie było ![]() ![]()
![]() |
#474 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
u kuzynki nie bylo ale przed koncem poprawin sciagnelam z TZ karton na ktorej byly narysowane stoliki z rozmieszczeniem gosci i kazdy podpisal sie wpisal jakas bzdurke ( -> telefon do poloznej , ![]() kredke do paznokci to tez nia pisalismy AgataR ja tez bede slubowac w czestochowie u Jakuba a Wesele w Karczmie mam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#475 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
To super!!! Kiedy slubujesz to przyjade popatrzec ![]() ![]() Ja wesele mam w cze-wie ślub u mnie i TŻta w parafi... kolo cze-wy Ja nie bardzo wiem o co z ta ksiega gosci chodzi wiec goscie tez nie beda wiedzieli ![]()
![]() |
#476 |
Raczkowanie
|
moja parafia jest na blesznie taki duzy czerwony kosciol nie da sie go ominac ale slub biore u jakuba a to jest na przeciwko ratusza , dawna cerkiew .
jesli chodzi o ksiege gosci i inne tradycje wiesz moj dj zawsze powie o co chodzi a francuzi wiedza wiec ok ale wiesz jak czlowiek ma wesele mieszane to ciagle na jakies takie historie trafiam, jest na przyklad tez sprawa mowy- toastu mlodych i swiadkow ale to jeszcze nie wiem jak rozwiazac bo swiadkiem jest mo brat swiadkowa siostra TZ czyli kazdy w swoim jezyku? ale jakby czlowiek mial tlumaczyc jeszcze to juz w ogole cale wesele by bylo gadania dlatego chyba zrezygnujemy. Slub mam 02.08.08 |
![]() ![]() |
![]() |
#477 | |||
Rozeznanie
|
Witamy witamy
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
W ramach wprowadzania nowych swieckich tradycji do rodziny kazałam mamie uszyć poduszeczke pod obrączki, niech sie kobieta wykaże, ![]()
26.04.2008- Nas Dwoje ![]() 31.03..2009-Nas Troje , Bartuś jest już z nami ![]() Nie można zmienić kobiety. Można zmienić kobietę, ale to niczego nie zmienia. Edytowane przez Masako Czas edycji: 2008-04-08 o 17:11 Powód: pomyłka |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#478 |
Zakorzenienie
|
Nie późno, tylko wsam raz
![]() ![]() ![]() To już niedługo ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#479 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() też nie będę miała żadnych grajków przed domem, na szczęście obie rodziny były co do tego zgodne- zero jakiś grajków i przy błogosławieństwie obecni tylko rodzice plus świadkowie no i kamerzysta ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#480 |
Zadomowienie
|
Witam, witam
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:14.