Ostatnio testowałam... - Strona 129 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-04-02, 21:15   #3841
Paulinka_S
S. Sssss. SSSSS.

Dot.: Ostatnio testowałam...

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość

Oooo... Czemuż to, czemuż??
bo beznadziejny jest na początku czekoladowo-paczulowy (i to mi się podoba) a po 5min. tak bardzo nijaki, że nawet nie potrafię nazwac tego co czuję
zastanawiam się czy warto poświęcic nadgarstek na chocolat frais, znacie?

Myszko-niestety, nie trafiłaś

Paulinka_S jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-02, 22:06   #3842
miss natasha
Zadomowienie

ależ mam nowych nabytków [ dla DiTu77 i Mamyantosia]

Baby Powder by Demeter - liczyłam na miłe doznania w kontakcie z tym zapachem ponieważ bardzo mnie takie klimaty rozczulają Ale nie myślałam, że będzie aż tak przyjemnie!
Po otwarciu fiolki stanął mi przed oczami obraz sprzed paru dobrych lat - wiklinowa kołyska z biało-błękitną pościelą mojego nowonarodzonego kuzyna. W zaciszu sypialni uwielbiałam wpatrywać się w to rozkosznie spokojne, śpiące dziecko i przy każdym jego ruchu, czy grymasie serce biło mi mocniej

Pomimo początkowych paru chemicznych nutek, ten zapach niesamowicie mnie uspakaja. Po prostu. Tylko tyle i aż tyle.

Perfume is the weather of our inner world bringing life to a personal landscape. (Christopher Brosius)

miss natasha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-03, 07:15   #3843
Favkes
Zakorzenienie

GG do Favkes

Cytat:
Napisane przez madziczka Pokaż wiadomość
Na mnie Wish był słodki, ale ta słodycz była jakby mało nasycona, tzn. na mnie cieńkusz to był, a spodziewałam się słodziaka aż do przegięcia żołądka.
Cytat:
Napisane przez SpanishMyszka Pokaż wiadomość
W moim przypadku Wish należy do zapachów, którym sprzyja czas - im dłużej jest na skórze, tym lepiej się rozwija.
Początkowe fazy są przesycone syntetycznym aromatem ukształtowanym na wzór połączenia porzeczek z truskawkami.
Nie za bardzo podobają mi się te nuty, są zbyt sztuczne.
Dopiero po godzinie (czy nawet dwóch) robi się ciepło, miękko, karmelowo i bajecznie, nabieram wówczas ochoty aby zanurzyć się całkowicie w tym zapachu, jest po prostu taki uroczy, że rozpływam się z zachwytu.
Nieudany początek, ale ciekawe rozwinięcie i absolutnie piękna baza.
Lubię te perfumy i mam do nich sentyment
To słodki i ciężki zapach, nie odbieram go jako "świeży", w moim odczuciu bardzo daleko mu do świeżości...
Ale wiadomo - co skóra to inne odczucia i opinie na temat jakichś perfum
Mam teraz chwilkę więc napiszę więcej :

Wish
Początek zaskakująco zwiewny i lekki, mimo,że gdzieś pod tym migoczącym kryształem czai się zabójcza słodycz - tak Myszko - jest - ale tylko się czai, pryznajmniej narazie

Moze sugerując sie flakonikiem i ideą zapachu odbieram go nieziemsko, wręcz baśniowo.
Wwąchując się w nadgarstek przenoszę się do kryształowego zamku, w którym rankiem, na kryształowych stołach,poustawiano mnóstwo pachnących słodkości i pyszności.
Wielkie, kryształowe wrota pozostają otwarte i wiatr rozwiewa ten zapach na wszystkie strony świata. Cała okolica pachnie słodką ucztą, na którą przybywają, wróżki, elfy i czarodziejki. Bawią sie, ucztują, śpiewają, czarują.
Kiedy ranek staje się południem, słoneczko zaczyna dogrzewać - potęgując woń słodyczy, która jednak nie jest tak silna by ktokolwiek nie zechciał jej czuć.

Służba donosi coraz więcej cukrowych przekąsek, kandyzowanych owoców a świerzość poranka dawno już się ulotniła bezpowrotnie. Wróżki zaczynają bawić siętroszkę mniej grzecznie.
Mało tego właśnie przybywają panowie zwabieni obietnicą ..... i zabawa zaczyna się rozkręcać. Powietrze pachnie słodką skórą gości. To zapowiedź nieuniknionej rozkoszy, jest coraz ciemniej, coraz cieplej ( w sensie atmosfery ) coraz bardziej rozpustnie. Zachodzące słońce rozpala zmysły i pożadanie.

Po udanej uczcie i wesołej zabawie wrózki udają się do domów, do sypialni, pachnąc sodko i rozkosznie - napewno nie same i na pewno nie spać ..... bo rozgrzane i gotowe do nocnych igraszek i ostrej jzady

Edytowane przez Favkes
Czas edycji: 2008-04-03 o 08:22
Favkes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-03, 07:51   #3844
noseknosek
lipiec na maksa!!! :)

Cytat:
Napisane przez Paulinka_S Pokaż wiadomość
testowałam go dziś. lekko cytrusowy i nic poza tym. ja nie zauwazam żadnego podobieństwa z I love love
Cytat:
Napisane przez ropuszka Pokaż wiadomość
Nowy Moschino (dzis testowalam) podobny jest do innej nowosci - estee Lauder Pure white linen light breeze. Tylko bardziej zielony w bazie i nudny. Nie podoba mi sie.
Poza tym niuchalam Chance eau fraiche - calkiem przyjemny, ale leb mi dzis peka, wiec chyba sobie odpuszcze dalsze wachanie
Ja też testowałam No i niestety trochę kiszka. Strasznie płaski, wtóry, nijaki i nietrwały. Chociaż cytrynka na początku ładna

biegam
noseknosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-03, 08:06   #3845
SpanishMyszka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulinka_S Pokaż wiadomość
Myszko-niestety, nie trafiłaś
A to pech ()

Cytat:
Napisane przez Favkes Pokaż wiadomość
(...)
Moze sugerując sie flakonikiem i ideą zapachu odbieram go nieziemsko, wręcz baśniowo.
Ja też

Cytat:
Wróżki zaczynają bawić siętroszkę mniej grzecznie.
Mało tego właśnie napywają panowie i zabawa zaczyna się rozkręcać. Powietrze pachnie słodką skórą gości. To zapowiedź nieuniknionej rozkoszy, jest coraz ciemniej, coraz cieplej ( w sensie atmosfery ) coraz bardziej rozpustnie. Zachodzące słońce rozpala zmysły i pożadanie.

(...)

Po udanej uczcie i wesołej zabawie wrózki udają się do domów, do sypialni, pachnąc sodko i rozkosznie - napewno nie same i na pewno nie spać ..... bo rozgrzane i gotowe do nocnych igraszek
Zrobiło się niegrzecznie ()
I can feel it tearing me apart..."

SpanishMyszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-03, 09:05   #3846
noseknosek
lipiec na maksa!!! :)

Mi słodycz Wisha bardzo nie przypadła do gustu To taki lizak lizany przez szybę inna sprawa że to lizak o smaku słodzonego wina

Favkes, ale Twój opis... mrrr

szugar, ja robię dokładnie to samo. Otwieram szafkę i jeśli widzę coś na co nie miałam ochoty już od kilku tygodni,a po powąchaniu korka wcale się na to nie zanosi to oddaję bez żalu. W chwili obecnej mam jakiś kryzys ( ) i mogłabym pachnieć na zmianę Flowerbombem (wszystkimi trzema ) i I love love. Nudna się zrobiłam..

biegam
noseknosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-03, 11:05   #3847
rachela
Zakorzenienie

Dziewczyny Ponieważ dyskusja o niszowcach rozwinęła się bardzo ciekawie, postanowiłam ją przenieść do zapomnianego, niszowego wątku.

Zapachy Niszowe

Oscar Wilde
rachela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-03, 19:03   #3848
Paulinka_S
S. Sssss. SSSSS.

Cytat:
Napisane przez miss natasha Pokaż wiadomość
ależ mam nowych nabytków [ dla DiTu77 i Mamyantosia]

Baby Powder by Demeter - liczyłam na miłe doznania w kontakcie z tym zapachem ponieważ bardzo mnie takie klimaty rozczulają Ale nie myślałam, że będzie aż tak przyjemnie!
Po otwarciu fiolki stanął mi przed oczami obraz sprzed paru dobrych lat - wiklinowa kołyska z biało-błękitną pościelą mojego nowonarodzonego kuzyna. W zaciszu sypialni uwielbiałam wpatrywać się w to rozkosznie spokojne, śpiące dziecko i przy każdym jego ruchu, czy grymasie serce biło mi mocniej

Pomimo początkowych paru chemicznych nutek, ten zapach niesamowicie mnie uspakaja. Po prostu. Tylko tyle i aż tyle.
a mnie ten zapach doprowadza tylko i wyłącznie do bólu głowy pachnie jak takie nasączane chusteczki dla niemowlakow

Paulinka_S jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-03, 20:06   #3849
Nicoletta
Zadomowienie

GG do Nicoletta

Dziś testowałam:
Moschino Hippy fizz - kolejna wesoła woda, nie najgorsza nawet
Coco Mademoiselle -
Chanel Chance letnia wersja - cudo - chyba kupię
Nicoletta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-03, 20:29   #3850
agnyska81
Zakorzenienie

Drobne wrażenia po kilku testach:
Iris Nobile Acqua di Parma - dla mnie to 100 % świeżości, 100 % wiosny i 100 % delikatnej kobiecości. Przypomina mi klimatem zapach wypranej pościeli, choć proszku tu nie czuję. Lekki, pudrowy, transparentny, bladoróżowy. Sprawia wrażenie nieskomplikowanego, idealnie wyważonego, uniwersalnego i nieinwazyjnego zapachu. Nie gustuję w takich, ale doceniam go za klasę. O, już wiem do czego go mogę porównać klimatem: Prada.

Demeterki:
Holy Smoke - małe kadzidełko, lekki dym leniwie unoszący się w powietrzu. To co poczytuję mu za plus, to to, że miał w sobie jakąś oryginalną nutkę, której jeszcze w żadnym kadzidlaku nie wyczułam. Marna intensywność i trwałość. Trzeba się dosłownie zlewać.
Baby powder - nie oczekiwałam fajerwerków, a mimo to się zawiodłam. Toż to zapach kropka w kropkę jak w kosmetykach Hipp. Nie jest nieprzyjemny, jest po prostu nijaki. Nie lepiej się tym balsamem wysmarować? Przynajmniej nawilży.
Black Russian - początek powalił mnie na kolana, a M. chciał mi to cudo zlizywać z ręki. Słodka kawa, odrobinka aromatu przypominającego Malibu i zapach krówek (jak taki krem krówkowy w puszce ). Niestety, szybko skręca w stronę sztuczności i kończy się przyjemność.
Cherry blossom - miałam tylko maleńką ilość na jeden test, więc skromnie było. Zapach kwiatowy z owocowym posmakiem, słodkawy, uroczy. Bardzo mi się spodobał, choć nietrwały.

Anuschko - dziękuję za słowa zachęty, tak mi się jakoś łyso zrobiło, jak siebie przeczytałam

Joga z rana jak śmietana.

Edytowane przez agnyska81
Czas edycji: 2008-04-03 o 22:04
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-03, 22:28   #3851
ropuszka
Zakorzenienie

Msaki Mentea - pachnie cudnie, ale niemal identyczne jak Green tea Ardenki. Opis krotki, ale mysle, ze w pelni oddaje istote rzeczy
ropuszka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-04, 08:36   #3852
homyk
Zakorzenienie

Od znanej z dobrego serca Kijanki ( ) dostałam jakiś czas temu próbkę Eau du Fier.

Wczoraj udało mi się je przetestować, ale niestety poległam w tym starciu. O ile wyobrażam sobie mojego mężczyznę pachącego tym zapachem, to siebie już nie Absolutnie nie

Eau du Fier nie dość, że są mocno uwędzone (wędzona nuta Tea for Two w porównaniu z tą w Eau du Fier to lajcik ), to jeszcze do tego słone i zalatujące morską rybą. Poza tym strasznie intensywne i dymiące.

Zapach z uwagi na silnie wyczuwalny popielniczkowy akord i rybią nutę jest dla mnie nie do przejścia Niestety

Nawet nie chcę drugi raz tego próbować...
homyk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-04, 14:06   #3853
rachela
Zakorzenienie

No proszę, a ja niedawno wydobyłam z czeluści pudła z kolorówką zapomnianą próbkę Eau de Fier, i zapłakałam z żalem - że tego zapachu już nie dostanę.
Jest wg mnie perfumowym ideałem.

Oscar Wilde
rachela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-04, 14:54   #3854
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez homyk Pokaż wiadomość
Od znanej z dobrego serca Kijanki ( ) dostałam jakiś czas temu próbkę Eau du Fier.

Wczoraj udało mi się je przetestować, ale niestety poległam w tym starciu. O ile wyobrażam sobie mojego mężczyznę pachącego tym zapachem, to siebie już nie Absolutnie nie

Eau du Fier nie dość, że są mocno uwędzone (wędzona nuta Tea for Two w porównaniu z tą w Eau du Fier to lajcik ), to jeszcze do tego słone i zalatujące morską rybą. Poza tym strasznie intensywne i dymiące.

Zapach z uwagi na silnie wyczuwalny popielniczkowy akord i rybią nutę jest dla mnie nie do przejścia Niestety

Homyku- mam identyczne doswiadczenia z EdF- takze nie potrafie sie przekonac, do kolejnych testow
Tak, jak nute wedzona lubie, tak rybia przyprawia mnie wrecz o mdlosci
Kattarina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-04, 15:19   #3855
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Napisane przez ropuszka Pokaż wiadomość
Msaki Mentea - pachnie cudnie, ale niemal identyczne jak Green tea Ardenki. Opis krotki, ale mysle, ze w pelni oddaje istote rzeczy

Oj, zgadzam się piękny jestJuż widzę jak będę nim pachnieć w upałyCzuję w nim wyraźnie miętę.Jest już na mojej liście

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-04, 17:19   #3856
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez homyk Pokaż wiadomość

Cytat:
Napisane przez Kattarina Pokaż wiadomość
Homyku- mam identyczne doswiadczenia z EdF- takze nie potrafie sie przekonac, do kolejnych testow
Tak, jak nute wedzona lubie, tak rybia przyprawia mnie wrecz o mdlosci
Na mojej skórze rybia nuta jest bardzo delikatna, całość podoba mi się na mojej skórze. Jednak wątpię, czy kiedykolwiek wpadnie w moje łapki Chociaż z drugiej strony różnych odsłon herbaty mam kilka... ale mam do tej herbaty ogromny sentyment...

---
A jakie macie wrażenia odnośnie Tea CdG z serii Leaves?

mariolasl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-05, 09:08   #3857
SpanishMyszka
Zakorzenienie

Demeter, Cinnamon Bun

Na wstępie zaznaczę (chociaz wszyscy pewnie i tak wiedzą ), że uwielbiam zapach cynamonu, to krótko mówiąc - mój ukochany składnik w perfumach ()

Ta kompozycja jest wybitnie cynamonowa (nie będę ukrywała - ewidentnie jestem w swoim żywiole ).
Początek to cynamon w towarzystwie imbiru, natomiast im dalej tym bardziej cynamonowo - imbir szybko ucieka i na scenie zostaje tylko cudowny cynamon. Żadnej bułeczki, tudzież drożdżówki czy innych wypieków nie czuję

Każdego dnia piję filiżankę kawy (rozpuszczalnej ) z cynamonem, przesypałam sobie cynamon z torebki do słoiczka na przyprawy i te perfumy mają dokładnie taki zapach - niczym cynamonowy aromat wąchany ze szklanego pojemniczka, albo z torebki w której znajduje się sproszkowany cynamon.

Zapach jest optymistyczny, dodaje energii, sprawia, że nabiera się ochoty do życia, a uśmiech sam pojawia się na twarzy.
Otoczona tą uroczą cynamonową chmurką czuję się jak prawdziwa cynamonowa "Cinnamon Girl" (), bohaterka piosenki Neil'a Young'a.
Pozwoliłam sobie odrobinę przekształcić tekst, aby był bardziej adekwatny do mojego nastroju i odczuć związanych z tymi perfumami:

"I wanna live
with a cinnamon smell.
I could be happy
the rest of my life
with a cinnamon fragrance".

Jest tylko jedna wada - niestety trwałość pozostawia wiele do życzenia (ale w ramach usprawiedliwienia trzeba wspomnieć, że w końcu to EDC więc chyba raczej nie należy się spodziewać, że zapach będzie z nami przez długi czas).

Tak czy inaczej - bardzo mi się podoba !!! ()

Stary 2008-04-05, 09:21   #3858
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

SpanishMyszko- nie żałuję, że zamówiłam

Bubble Gum, Demeter - oj nie Początek straszny, czuję szałwię i miętę, potem się robi słodko, ale całośc sztuczna, nie przypadła mi do gustu.

Rain- PIĘKNY Tylko, że nie lubię ozonicznych zapachów, ale oddaję mu cześć w ramach swojej kategorii. Mnóstwo ozonu, na początku czuję jakby trochę skoszonej trawy, a mama glony. Z czasem na mojej skórze łagodnieje, robi się trochę kwiatowy i słodki. Nie zniosłabym go na sobie w żdnym wypadku, ale na mamie mi nie przeszkadzał, generalnie nie drażni mnie wcale na innych. Mama zażyczyła sobie 15 ml Uwielbia go

Fendi by Fendi- ciężki, gorzkawy, z jakąś cytrusową nutą na mnie. Zupełnie nie moja bajka ale ma coś w sobie, elegancki i wytworny, ale zbyt poważny, żebym go mogła nosić.

Petal Quartz, Oriflame - róże są, frezje są, ale całości nie potrafię znieść. Męczący, taki słodki ulep, gdzieś w tee czuję fiołki. W bazie na mojej skórze zdumiewająco podobny do Urban Flowers New York Avonu- mojej innej "fascynacji", którą zużyłam do połowy i zaczęła mnie także drażnić

Mówię NIE, a szkoda, bo po różach w składzie zawsze sobie dużo obiecuję.

Frank Zappa

http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI
madziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-05, 09:28   #3859
SpanishMyszka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziczka Pokaż wiadomość
SpanishMyszko- nie żałuję, że zamówiłam
I słusznie

Stary 2008-04-05, 12:12   #3860
Ami
Zakorzenienie

A ja dalej w poszukiwaniu perfum na wiosnę... I ciągle nic... Tym bardziej, że dziś z Sephory wygoniły mnie ekspedientki. W ciągu 5 min zostałam zaatakowana 10 razy. Oczywiście same nowości. A jak powiedziałam, że szukam czegoś kwiatowego i niesłodkiego, dostałam nowym Burberry. Na początku rzeczywiście delikatnie kwiatowe i nie słodkie... Na początku - później sama słodycz. Jakby się mocno wwąchać, trochę czuć herbatę. Gdyby ta herbata przebijała, byłyby piękne. A tak są bardzo mdłe i intensywne. Rzeczywiście zapachem przypominają mi któreś wkładki higieniczne...chyba carefree

Na drugim nadgarstku Rochas Soleil. Przyjemne, bardzo delikatne. Paczula i wanilia, tuberoza. To już moje kolejne podejście, ale ciągle nie mogę się przekonać.

I Pleasures Estee Lauder. Lubię konwalie, ale te są dla mnie zbyt konwaliowe.
Ech... chyba się złamię i kupię Lolitę, mimo że u nas sporo tańsza...
Ami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-05, 21:45   #3861
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Dzisiaj:
1. Cacharel- Eden oraz Lou Lou - paskudne, badziewne plastikowe opakowania. Zapachy tez koszmarne, powiedzialabym nawet ze po prostu smierdza!
2. Narciso Rodriguez - For Her -podchodze do tego zapachu juz trzeci raz i jakos nie moge go rozgryzc, czasem mi sie podoba, czasem jest mi obojetny..Ale skoro probuje nadal, cos musi w nim byc ..
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-06, 09:49   #3862
Favkes
Zakorzenienie

GG do Favkes

Dzisiejsze testy - poszukiwania fiołka idealnego - dla porównania mam bukiecik fiołków w kieliszku - z przykrością stwierdzam, ze nie znalazłam nic, co chociaz w 20 % przypomina zapach, którego szukam.Mam w wazoniku słodkawy zapach zielonej rosy, słońca o poranku migoczacego między zielonymi liśćmi.Trawy pachnącej ziemią z której dopiero co się wydostała. To naturalny fiołek.

Zaczynamy:

La Violetta
- A.Goutal - którą darzyłam olbrzymią sympatią dotychczas. W starciu z prawdziwym zapachem kwiatów, niestety, dziś poległa od ciosu pudrem
Za mało zieleni, za mało wilgoci, nie ma rosy, nie pręży się nie kusi, nie woła, nie porywa serca. Puder, słodki puder z ciocinej szafy - tak mi się jawi dziś, w starciu z prawdziwym kwiatem - to zaskakujące zważywszy, że obok Verte Violette,była najbardziej żywym i zielonym zapachem fiołka do tej pory

Podsumowując La Violetta to fiołkowa mumia, zabalsamowana z przypudrowanym noskiem

Verte Violette -Ktoś zerwał garść kwiatków i rzucił na stół zamiast włożyć, do wody - pewnie o nich zapomniał - szkoda, bo mogły żyć kilka dni a nie kilka minut - Verte Violette to zamordowany fiołek, może przypadkiem, może celowo.
Podobnie jak w La Violetta, aczkolwiek tutaj zauważam oznaki życia, trochę zielonej rosy i mniej pudru, przez co staje się fiołkiem ale no niestety - zwiędnięty, podsuszony?

Calypso
- nie dość, ze puder, nie dość, ze słodycz - to jeszcze umyka tak szybko - jak prawdziwy fiołek, który ma krótkie życie - Calypso znika jednak w rekordowym tempie - Fiołkowy Speedi Gonzales.

Violetta
- Penhaligons - to już wiadomo - chemia, chemia i jeszcze raz chemia. Fiołek labolatoryjny.

Violetta di Parma - Borsari - jak dotychczas najwierniejszy obraz fiołka w mojej karierze Nie jest to jednak ten fiołek, którego tak szukam - to fiołek parmeński a ja szukam leśnego - tego naszego
Ten ma sporo wilgoci, jest to jednak wilgoć ziemista, mroczna, nie ma światła poranka, brakuje mu żywości zielonej łodygi. To fiołek skradający się gdzieś miedzy kamiennymi płytami nagrobnymi by ożywić ten martwy cmentarz - fiołek, który zapodział się nocą na kamiennym pustkowiu przypadkiem rozsiany. Fiołek Zombie.

Genie du Bois
- Keiko Mecheri - Najbliższy moim oczekiwaniom, aczkolwiek fiołek niestety nie występuje tutaj solo. Jest w zasadzie dodatkiem do leśnego runa

Jestem robaczkiem pełzającym w leśnym runie, wokół jest przyjemny chłód i mrok, mech nasączony ziemistą wilgocią chroni moje ciało przed wysuszeniem, co chwila napotykam różne rośliny, wonne korzenie - aż wreszcie docieram do fiołka, którego woń miesza się z resztą poszycia .... mam swoje miejsce - tutaj zamieszkam to fiołkowa leśna norka.

na razie finito
Stary 2008-04-06, 12:16   #3863
your Angel
czyli Endżi

Favkes, aleś różne oblicza fiołka wywąchała Pięknie napisane

A ja po raz kolejny nadziwić się nie mogę jak to możliwe żeby w zapachu uchwycić zapach goracych kamieni, parującego od ciepła powietrza... Gris Clair
Stary 2008-04-06, 17:45   #3864
kropka75
Zakorzenienie

Dziś zrobiłam sobie dwa testy:

- Envy Me - i pierwsze co pomyślałam, to: zapach dla Burn Różowe, kwiatowe słodkości, młodzieńcze, wiosenne, zdecydowanie w jej typie. Dla mnie trochę za młodzieżowe i dość ulotne, ale miłe...

- Envy Me 2 - wersja zielona tego co wyżej; kolorki dobrane idealnie; kwiatowe, słodkawe ale ze świeżą, zieloną nutą. Też radosne, młodzieńcze i wiosenne. I też niekoniecznie dla mnie. Chyba.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-06, 19:12   #3865
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
Dzisiejsze testy - poszukiwania fiołka idealnego - dla porównania mam bukiecik fiołków w kieliszku - z przykrością stwierdzam, ze nie znalazłam nic, co chociaz w 20 % przypomina zapach, którego szukam.Mam w wazoniku słodkawy zapach zielonej rosy, słońca o poranku migoczacego między zielonymi liśćmi.Trawy pachnącej ziemią z której dopiero co się wydostała. To naturalny fiołek.

Zaczynamy:

La Violetta - A.Goutal - którą darzyłam olbrzymią sympatią dotychczas. W starciu z prawdziwym zapachem kwiatów, niestety, dziś poległa od ciosu pudrem
Za mało zieleni, za mało wilgoci, nie ma rosy, nie pręży się nie kusi, nie woła, nie porywa serca. Puder, słodki puder z ciocinej szafy - tak mi się jawi dziś, w starciu z prawdziwym kwiatem - to zaskakujące zważywszy, że obok Verte Violette,była najbardziej żywym i zielonym zapachem fiołka do tej pory

Podsumowując La Violetta to fiołkowa mumia, zabalsamowana z przypudrowanym noskiem

Verte Violette -Ktoś zerwał garść kwiatków i rzucił na stół zamiast włożyć, do wody - pewnie o nich zapomniał - szkoda, bo mogły żyć kilka dni a nie kilka minut - Verte Violette to zamordowany fiołek, może przypadkiem, może celowo.
Podobnie jak w La Violetta, aczkolwiek tutaj zauważam oznaki życia, trochę zielonej rosy i mniej pudru, przez co staje się fiołkiem ale no niestety - zwiędnięty, podsuszony?

Calypso - nie dość, ze puder, nie dość, ze słodycz - to jeszcze umyka tak szybko - jak prawdziwy fiołek, który ma krótkie życie - Calypso znika jednak w rekordowym tempie - Fiołkowy Speedi Gonzales.

Violetta - Penhaligons - to już wiadomo - chemia, chemia i jeszcze raz chemia. Fiołek labolatoryjny.

Violetta di Parma - Borsari - jak dotychczas najwierniejszy obraz fiołka w mojej karierze Nie jest to jednak ten fiołek, którego tak szukam - to fiołek parmeński a ja szukam leśnego - tego naszego
Ten ma sporo wilgoci, jest to jednak wilgoć ziemista, mroczna, nie ma światła poranka, brakuje mu żywości zielonej łodygi. To fiołek skradający się gdzieś miedzy kamiennymi płytami nagrobnymi by ożywić ten martwy cmentarz - fiołek, który zapodział się nocą na kamiennym pustkowiu przypadkiem rozsiany. Fiołek Zombie.

Genie du Bois - Keiko Mecheri - Najbliższy moim oczekiwaniom, aczkolwiek fiołek niestety nie występuje tutaj solo. Jest w zasadzie dodatkiem do leśnego runa

Jestem robaczkiem pełzającym w leśnym runie, wokół jest przyjemny chłód i mrok, mech nasączony ziemistą wilgocią chroni moje ciało przed wysuszeniem, co chwila napotykam różne rośliny, wonne korzenie - aż wreszcie docieram do fiołka, którego woń miesza się z resztą poszycia .... mam swoje miejsce - tutaj zamieszkam to fiołkowa leśna norka.

na razie finito
Favkes - fiolkowa siostro, mam podobne wrazenia odnosnie opisanych przez Ciebie perfum
Z tym, ze mnie akurat najbardziej przypadly do gustu Verte Violette, ktore nie maja az tyle goryczki, co Violetta di Parma.

Tak jak Ty mysle jednak, ze nie istnieja perfumy wiernie oddajace te przecudna, naturalna won - (tym bardziej, ze zapachu "na perfumy" nie pobiera sie z samych kwiatow).

Nie wiem czy testowalas juz Bois de Violette?- to dla mojego nosa blizniak Feminite dB, tylko z wyraznie fiolkowa nuta.
BdV sa oczywiscie zapachem bardziej drzewnym niz fiolkowym, ale przecudny oddech fiolka, jaki dotarl do moich nozdrzy zaraz po pierwszym otwarciu kartonika- byl jednym z najpiekniejszych, jakie dane mi bylo powachac w perfumach
Niestety, podczas noszenia nie udaje mi sie juz "doczekac" tego aromatu, ktory musial przeniknac przez korek flakonu i przez kilka tygodni/miesiecy (?) dojrzewal w kartoniku.
Cuuudo.
Kattarina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-06, 19:13   #3866
burn-it-up
Zakorzenienie

GG do burn-it-up

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Dziś zrobiłam sobie dwa testy:

- Envy Me - i pierwsze co pomyślałam, to: zapach dla Burn Różowe, kwiatowe słodkości, młodzieńcze, wiosenne, zdecydowanie w jej typie. Dla mnie trochę za młodzieżowe i dość ulotne, ale miłe...
No proszę.Czyli mam zapach dopasowany do mojej osoby.
BTW Kropeczko,próbki nadal nie doszły świntuchy na poczcie pewnie się wyperfumowały.Eh...
Stary 2008-04-06, 20:10   #3867
Favkes
Zakorzenienie

GG do Favkes

Cytat:
Napisane przez Kattarina Pokaż wiadomość

Nie wiem czy testowalas juz Bois de Violette?- to dla mojego nosa blizniak Feminite dB, tylko z wyraznie fiolkowa nuta.
BdV sa oczywiscie zapachem bardziej drzewnym niz fiolkowym, ale przecudny oddech fiolka, jaki dotarl do moich nozdrzy zaraz po pierwszym otwarciu kartonika- byl jednym z najpiekniejszych, jakie dane mi bylo powachac w perfumach
Niestety, podczas noszenia nie udaje mi sie juz "doczekac" tego aromatu, ktory musial przeniknac przez korek flakonu i przez kilka tygodni/miesiecy (?) dojrzewal w kartoniku.
Cuuudo.
Kasiu - tak testowałam Bois de Violette, dzięki Eenax - wczoraj - dla mojego nosa to jedna z trzech sióstr rodziny d'Bois, czyli Feminite du Bois, Genie de Bois ,... no i właśnie Bois de Violette - są niemal identyczne. FdB umyka mi najszybciej, potem BdV a najtrwalsze jest Genie de Bois - więc pod ten opis mogę podstawić wszystkie trzy
Stary 2008-04-08, 15:23   #3868
ishtar4
Rozeznanie

Emerald Dream Estee Lauder - bardzo zwyczajny ogórek z aloesem., w typie zielonej Escady Signature
Rumeur 2 Rose Lanvin - naprawdę ciekawy, różano-cytrynowy z ładnym drzewnym tłem, z klasykiem łączy go aldehydowa intensywność, połączenie róży i grapefruita budzi skojarzenia z Baby Doll, ostra cytrynowa nuta jakby przeniesiona z Eau de Rubylips

Edytowane przez ishtar4
Czas edycji: 2008-04-08 o 22:25
ishtar4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-08, 19:42   #3869
szugarbejb
Zakorzenienie

Juliette Has A Gun :

- Miss Charming - kwaśne płatki róży, nietrwałe (2 godziny), lekko cierpkie. Oprócz tej róży nic więcej. Nudy.

- Lady Vengeance - owoc dzikiej róży z paczulą, po 2 godzinach z dodatkiem kadzidła. Nudy.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-08, 20:04   #3870
burn-it-up
Zakorzenienie

GG do burn-it-up

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
Juliette Has A Gun :

- Miss Charming - kwaśne płatki róży, nietrwałe (2 godziny), lekko cierpkie. Oprócz tej róży nic więcej. Nudy.

- Lady Vengeance - owoc dzikiej róży z paczulą, po 2 godzinach z dodatkiem kadzidła. Nudy.
Asiu,w którym Douglasie dopadłaś i czy pamiętasz może jakie są ceny mniej wiecej

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości