Praca magisterska - dyskusja - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-04-09, 08:20   #691
Aralia83
Raczkowanie

Dot.: Praca magisterska - dyskusja

Cytat:
Napisane przez emi_lka Pokaż wiadomość
Dzięki Aralia Jest jeszcze jeden problem - muszę to zrobić do 15 maja...:-( Mam nadzieję, że to jakoś wyjdzie...Wiem, że tak naprawdę to, co do tej pory napisałam, napisałam w bardzo krótkim czasie (tylko długo się do tego zbierałam...), więc może się uda.
Popatrz na to z tej perspektywy, że masz jeszcze caaaaaaaały miesiąc ,
a nawet trochę więcej
Aralia83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-09, 08:52   #692
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

ufff a ja mam dzis prezentacje streszczenia mojej pracy na chorwackim i juz sie stresuje musze jeszcze cos dopisac bo nie skonczylam jeszcze nawet mam nadzieje ze mnie nie zrypia jak psa bo ta pani co mam dzis z nia zajecia mozliwe ze bedzie naszym recenzentem a jutro ide do promotorki, ciekawe czy przeczytala moja prace od zeszlego tygodnia?? obstawiam ze nie, ale i tak sie stresuje

Ciekawe jak tam nasz Madzialenka bo wczoraj miala sie dowiedziec jak tam jej praca zostala oceniona i nic sie nie chwali?? Ciekawe czy juz pije z radosci czy co
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-09, 09:52   #693
emi_lka
Zakorzenienie

Samba powodzenia w szlifowaniu i wygłaszaniu;-) Też mnie zastanawia nieobecność Madzialenki...
emi_lka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-09, 11:31   #694
23klaudia
Przyczajenie

czesc wszystkim!! właśnie zaczynam pisać prace magisterską i nie bardzo wiem jak prawidłowo ją pisać. o pracy licencjackiej wole zapomnieć ponieważ jej pisanie szło mi bardzo ciiężko, miałam 4 książki, poprzepisywałam fragmenty z każdej z nich, także fragmenty z ustaw i tak powstała moja praca, do tego przypisy uzupełniałam przed każdą wizytą u promotora tak żeby było, dodam jeszcze że tych książek z których przepisywałam fragmenty tekstów do swojej pracy nie zamieściłam w bibliografii z obawy że za dużo jest poprzepisywane, podobnie z przypisami, kilka przypisów aby uzupełnić luki bo na każdej stronie musiał być przypis powpisywałam jeszcze z innych książek specjalnie wypożyczonych do tego celu. ehh jak widzicie jestem troche zagubiona, teraz chce przyłożyć się do pracy magisterskiej, mam troche więcej czasu bo aktualnie nie pracuje, więc prosze o kilka uwag odnośnie pisania pracy, odnośnie przypisów, jak prawidłowo wejść w pisanie pracy, pozdrawiam.
23klaudia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-09, 11:36   #695
Aralia83
Raczkowanie

Co rozumiesz przez przepisywanie?
Nie macie czegoś takiego jak antyplagiat na uczelni. Mnie uprzedzili, że wszystko muszę pisać własnymi słowami.
Całą pracę napisałaś z 4 książek?
Stary 2008-04-09, 12:59   #696
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 23klaudia Pokaż wiadomość
czesc wszystkim!! właśnie zaczynam pisać prace magisterską i nie bardzo wiem jak prawidłowo ją pisać. o pracy licencjackiej wole zapomnieć ponieważ jej pisanie szło mi bardzo ciiężko, miałam 4 książki, poprzepisywałam fragmenty z każdej z nich, także fragmenty z ustaw i tak powstała moja praca, do tego przypisy uzupełniałam przed każdą wizytą u promotora tak żeby było, dodam jeszcze że tych książek z których przepisywałam fragmenty tekstów do swojej pracy nie zamieściłam w bibliografii z obawy że za dużo jest poprzepisywane, podobnie z przypisami, kilka przypisów aby uzupełnić luki bo na każdej stronie musiał być przypis powpisywałam jeszcze z innych książek specjalnie wypożyczonych do tego celu. ehh jak widzicie jestem troche zagubiona, teraz chce przyłożyć się do pracy magisterskiej, mam troche więcej czasu bo aktualnie nie pracuje, więc prosze o kilka uwag odnośnie pisania pracy, odnośnie przypisów, jak prawidłowo wejść w pisanie pracy, pozdrawiam.
23klaudia mnie też dziwi, że takie coś przeszło, może jeszcze antyplagiat nie był wdrożony u was. W każdym razie trzeba uważać.

Co do trybu pisania pracy, to najpierw musisz sobie przemyśleć temat i mniej więcej skonstruować jakiś (początkowo) ramowy plan. Przejrzyj sobie literaturę, żeby się zorientować jakie elementy tematu są ważne.

Później gromadzenie materiałów - czytanie, zaznaczanie ważnych rzeczy - i pisanie

Przypisy wstawiasz gdy cytujesz lub gdy przytaczasz, przywołujesz cudze poglądy. Na temat formy przypisów znajdziesz dużo info w necie. W razie problemów pisz.
Stary 2008-04-09, 13:43   #697
23klaudia
Przyczajenie

te przepisywane fragmenty książek to było tak że kilka zdań z tej książki, potem z tej, z tej itd. nie całymi stronami czy dużymi fragmentami. praca powstała dokładnie z 4 książek i 2 ustaw i własnymi słowami jeśli coś było w tej pracy to zdania nie ułożone przeze mnie ale przez autora książki z której pisałam której to nie podałam w bibliografii. to dobieranie i przepisywanie fragmentów było i męczące i czasochłonne a i tak na egzaminie prawie nic z pracy nie wiedziałam tylko jakieś wykute regułki na inne pytania. teraz plan pracy już mam ułożony przez promotora, książki też wypożyczyłam, teraz musze czytac, czytac, czytac i zobaczymy czy coś bede umiała ułożyć sama własnymi słowami.
23klaudia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-04-09, 13:54   #698
emi_lka
Zakorzenienie

Moim zdaniem samodzielne pisanie pracy daje ten komfort, że się dokładnie wie, co w niej jest i niektórych rzeczy w ogóle nie trzeba się uczyć, bo przez ciągłe obcowanie z materiałami i tworzenie pracy to się utrwala. Wiadomo, że są takie rozdziały, w których trzeba zrekonstruować czyjeś poglądu, nie da się uniknąć odtwórczości, ale to nie to samo, co kompilowanie różnych fragmentów w jedną całość.

Sama po sobie wiem, że czasami trudno znaleźć własne słowa, zwłaszcza, gdy ktoś świetnie coś ujął - niekiedy trzeba wydoskonalić więc sztukę parafrazy, ale w odpowiednich granicach;-)

Dobrze, że już masz plan i lektury, i fajnie, że masz założenie, żeby napisać samemu. Trzymam kciuki!
Stary 2008-04-09, 14:05   #699
Aralia83
Raczkowanie

Cytat:

Sama po sobie wiem, że czasami trudno znaleźć własne słowa, zwłaszcza, gdy ktoś świetnie coś ujął - niekiedy trzeba wydoskonalić więc sztukę parafrazy, ale w odpowiednich granicach;-)
Bardzo dobrze to ujęłaś. Właśnie te najlepsze fragmenty najtrudniej wykorzystać nie robiąc stylistycznych błędów.
Stary 2008-04-09, 18:24   #700
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aralia83 Pokaż wiadomość
Bardzo dobrze to ujęłaś. Właśnie te najlepsze fragmenty najtrudniej wykorzystać nie robiąc stylistycznych błędów.
ufff ja juz wrocilam ze szkoly i o dziwo moje streszczenie i zalozenia sie spodobaly takze troche mnie to podbudowalo, bo sie balam ze ta kobita na mnie nawrzeszczy ze bez sensu jedno co mnie martwi to ze zapytala co w tej pracy bedzie mojego i wlasnego wlasnie tego pytania balam sie najbardziej bo ja mam taki temat, ze kurde nie wiem co ja tam swojego moge wymyslic?? mianowicie pisze o dazeniach strony chorwackiej do powstania jezyka serbsko-chorwackiego, a nastepnie o dazeniach do jego rozpadu wiadomo, ze nie zylam w tych czasach, a nawet jesli zylam (w czasie rozpadu Jugoslawii mialam 6 lat) to mnie to malo interesowalo, takze wydaje mi sie ze moge sie opierac tylko na tym co pisze w ksiazkach bo ciezko jest wymyslec cos innego

a jutro mam seminarium magisterskie - ciekawe czy promotorka choc zerkla do mojej pracy
Stary 2008-04-09, 20:45   #701
emi_lka
Zakorzenienie

Samba, super, że się spodobało Też trochę nie wyobrażam sobie, co może być Twojego w tego typu pracy? Musiałabyś ewentualnie zrobić jakieś badania (ale jak teraz?)albo wymyślić jakąś swoją tezę...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-09, 21:39   #702
Maddy84
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to Maddy84

Cytat:
Napisane przez SAMBAdiJANEIRO Pokaż wiadomość
ufff ja juz wrocilam ze szkoly i o dziwo moje streszczenie i zalozenia sie spodobaly takze troche mnie to podbudowalo, bo sie balam ze ta kobita na mnie nawrzeszczy ze bez sensu jedno co mnie martwi to ze zapytala co w tej pracy bedzie mojego i wlasnego wlasnie tego pytania balam sie najbardziej bo ja mam taki temat, ze kurde nie wiem co ja tam swojego moge wymyslic?? mianowicie pisze o dazeniach strony chorwackiej do powstania jezyka serbsko-chorwackiego, a nastepnie o dazeniach do jego rozpadu wiadomo, ze nie zylam w tych czasach, a nawet jesli zylam (w czasie rozpadu Jugoslawii mialam 6 lat) to mnie to malo interesowalo, takze wydaje mi sie ze moge sie opierac tylko na tym co pisze w ksiazkach bo ciezko jest wymyslec cos innego
Hmmm... A ja mam dla Ciebie pomysł i propozycję A mianowicie mogłabyś jeszcze spojrzeć na to wszystko od strony psychologicznej tzn. te dążenia do powstania i później do rozpadu przenieść w szerszą perspektywę. Tu polecam Ericha Fromma i jego "Ucieczkę od wolności". On analizując zjawisko faszyzmu, wsadza go w szerszy kontekst psychologii społecznej + ogólnej psychologii jednostki i stara się udowodnić na konkretnych przykładach, że ludzie najpierw dążą do jednego, a później sami starają się od tego wyzwolić. Przy okazji bardzo ciekawa książka. Sama wykorzystuję ją w swojej pracy Z tym, że w odniesieniu do oddziaływania historii na człowieka.
Stary 2008-04-09, 22:02   #703
emi_lka
Zakorzenienie

Wow, super trop!

Maddy jak tam prezentacja?
Stary 2008-04-09, 22:13   #704
Maddy84
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to Maddy84

Cytat:
Wow, super trop!

Maddy jak tam prezentacja?
Jutro się okaże :P Mam nadzieję, że nie polegnę bo nie jest to niestety prezentacja pracy a jedynie jednego z artykułów, który zostanie w niej jeszcze wykorzystany (bądź też nie - czas pokaże :P), a który wcale nie był mi na rękę, ale promotorka się uparła. Całkowicie kłóci się on z moją wizją pracy, ale... za 12h all będzie wiadome
Stary 2008-04-09, 22:57   #705
sadex
Raczkowanie

O, ja też piszę pracę, nie mam za bardzo pojęcia, jak to ma wyglądać, więc idę na żywioł. piszę z literatury,w dodatku nie po polsku, mam mnóstwo cytatów i nie wiem, czy nie za dużo. najgorzej będzie z teorią, bo oprę się co najwyżej na info z netu, bo książek na ten temat w polsce nie ma. nie wiem, czy wyrobię 80 stron w związku z tym ;>
i ask for silence i ask for sex give me a ray gun tell me how to dress call my mother call the priest tell them my lover has turned a beast i ask for strength a clear head maybe a razor to paint you red i want radar i want a light i want division i want to fight
sadex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-10, 07:38   #706
Aralia83
Raczkowanie

Samba na szczęście na darmo się stresowałaś. Może rzeczywiście jak ktoś tu już napisał jesteśmy zbyt krytyczne w stosunku do siebie.
Oby mi też dobrze poszło w poniedziałek.
Stary 2008-04-10, 07:42   #707
asia_z
Zakorzenienie

ja dalej tworzę program. Na razie zrobiłam grafikę,. ale nie do końca. Jeju, nie wiem, może 1/10 pracy mam za sobą.
Stary 2008-04-10, 07:45   #708
Aralia83
Raczkowanie

A dużo masz jeszcze czasu na pisanie, bo tak naprawdę jeśli się przysiądzie (i jest literatura) to można napisać w 2 miesiące.
Pierwszą połowę pracy napisałam w miesiąc (potem zaczęł się kłopoty za źródłami).
Stary 2008-04-10, 09:26   #709
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:

Ciekawe jak tam nasz Madzialenka bo wczoraj miala sie dowiedziec jak tam jej praca zostala oceniona i nic sie nie chwali?? Ciekawe czy juz pije z radosci czy co
stesknily się??

a co do mojej prace hm.. promotorka powiedziala, ze miała tyleee roboty ze tylko połowe mi sprawdziła i ze odda ja dopiero na kolejnym seminarium czyli... we wtorek ech

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-10, 09:36   #710
karolinka86
Zakorzenienie

Mam pytaniue do osob, ktore przeprowadzaly ankiety i maja je zanalizowac w 3cim rozdziale...

Jak to dokladnie zrobic trzeba?Mam napisac po prostu cos w stylu: na pytanie (i tu je podac) ludzie odpowiadali tak i tak? Z uwzglednieniem na rozne zmienne oczywiscie np.wiek, plec itp?
Zaluzmy ze mam pytan ok.15...Przeciez ten 3ci rozdz.wyjdzie mi malutki....
Jak Wy to robicie? Prosze o rade, bo niedlugo musze oddac prace a nie mam seminarium w najblizszym czasie

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-10, 09:43   #711
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

wiesz każdy promotor chce inaczej
to sie dokaldnie nazywa analiza wyników badan własnych
nie mozesz tam pisac tak jak nam napisałas, czyli po kolei wypisywac pytania i jak ci ludzie na nie odpowiedzieli. ja miłam 21 pytan a wyszlo ma ponad 40 stron (we wtorek zobczymy jak to bedzie) musisz nie tylko pokazac jak ci ludzie odpowiadali ale tez wyciagac z tego jakies wnioski, wziąc pod uwagę problemy badawcze jakie zawrałas w metodologii itp

Stary 2008-04-10, 09:56   #712
karolinka86
Zakorzenienie

Dzieki Sprobuje cos napisac...A jesli bedzie zle, to chyba nic takiego sie nie stanie...Calosc pracy dopiero pierwszy raz oddaje do poprawy, wiec mam prawo sie pomylic?

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-10, 10:36   #713
emi_lka
Zakorzenienie

Madzialenka widzę, że nie było tak źle... Gratulacje Przodowniczko, podziwiam za hart ducha - masz niemały, skoro już masz pracę w całości

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-10, 10:49   #714
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
Madzialenka widzę, że nie było tak źle... Gratulacje Przodowniczko, podziwiam za hart ducha - masz niemały, skoro już masz pracę w całości
ale ja przeciez jeszcze nic nie wiem. dopiero we wtorek odda mi prace, bo teraz sie nie wyrobiła

Stary 2008-04-10, 11:01   #715
emi_lka
Zakorzenienie

Wnioskuję z Twojego spokoju;-) W każdym razie masz już całość, to dla mnie na razie abstrakcja.
Stary 2008-04-10, 11:06   #716
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
Wnioskuję z Twojego spokoju;-) W każdym razie masz już całość, to dla mnie na razie abstrakcja.
duzo juz masz??

oj ze spokojem to u mnie gorzej, bo sie baaardzo denerwuje, wiesz to pierwsze sprawdzenie i nie wiem czy wogóle pisze w dobrym kierunki,a o czesci praktycznej to juz nawet nie wspomne

Stary 2008-04-10, 12:34   #717
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
Samba, super, że się spodobało Też trochę nie wyobrażam sobie, co może być Twojego w tego typu pracy? Musiałabyś ewentualnie zrobić jakieś badania (ale jak teraz?)albo wymyślić jakąś swoją tezę...
dzieki pytalam na poczatku pisania pracy czy mam zrobic jakies badania, a jesli tak to na jakiej zasadzie, chodzi mi o to czy na przyklad ankiete wsrod chorwatow czy jakies badania roznic pomiedzy wyrazami w jezyku chorwackim a jezyku serbskim czy jeszcze cos innego. To promotor popatrzyl na mnie jak na wariatke i powiedzial mi: jakie badania? pani ma pisac o tym ze kiedys sie chcieli laczyc a teraz sie rozdzielaja ekstra podejscie myslalam o tym zeby napisac jakies opinie zwyklych ludzi na temat tego podzialu czy cos w tym stylu (takie opinie mozna by znalezc w internecie) ale przeciez i tak musze podac zrodlo tych opinii wiec nie beda to moje wlasne mysli

Cytat:
Napisane przez Maddy84 Pokaż wiadomość
Hmmm... A ja mam dla Ciebie pomysł i propozycję A mianowicie mogłabyś jeszcze spojrzeć na to wszystko od strony psychologicznej tzn. te dążenia do powstania i później do rozpadu przenieść w szerszą perspektywę. Tu polecam Ericha Fromma i jego "Ucieczkę od wolności". On analizując zjawisko faszyzmu, wsadza go w szerszy kontekst psychologii społecznej + ogólnej psychologii jednostki i stara się udowodnić na konkretnych przykładach, że ludzie najpierw dążą do jednego, a później sami starają się od tego wyzwolić. Przy okazji bardzo ciekawa książka. Sama wykorzystuję ją w swojej pracy Z tym, że w odniesieniu do oddziaływania historii na człowieka.
wow dzieki ja wlasnie mam zamiar napisac cos o rozczarowaniach ta wspolnota jezykowa i problemach z odnalezieniem siebie w tej nowej rzeczywistosci takze na pewno przydalaby mi sie ta ksiazka dzieki zaraz bede przegladac katalogi internetowe bibliotek

Cytat:
Napisane przez Aralia83 Pokaż wiadomość
Samba na szczęście na darmo się stresowałaś. Może rzeczywiście jak ktoś tu już napisał jesteśmy zbyt krytyczne w stosunku do siebie.
Oby mi też dobrze poszło w poniedziałek.
hehehe ja to napisalam na pewno dobrze Ci pojdzie trzymam kciuki

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
stesknily się??

a co do mojej prace hm.. promotorka powiedziala, ze miała tyleee roboty ze tylko połowe mi sprawdziła i ze odda ja dopiero na kolejnym seminarium czyli... we wtorek ech
jasne gdzie sie podziewalas?? oj to znow tydzien stresu nie martw na pewno dobrze bedzie.

A ja dzis bylam na seminarium, oczywiscie pani nawet nie spojrzala na moja prace od zeszlego tygodnia bo miala tyyyyle roboty, no ale o to to sie moglam zalozyc. Bede jej truc dupe co tydzien az to wreszcie przeczyta bo inaczej to nie wiem Najgorsze jest to ze dzis sie pytalismy czy beda jakies zagadnienia przed obrona czy cos, a ona mowi ze jeszcze sie zastanowimy, ale moze wam damy i walnelam nam przykladem tylko ze nawet nie zdazylam zapamietac w kazdym razie cos tam zaczela o jezyku czarnogorskim i bulgarskim, a ja na nia takie oczy ze chyba to nie dla nas pytanie, bo my chorwacki studiujemy, no a ona ale powinniscie wiedziec takie rzeczy chyba przed ta obrona, o ile mnie dopuszcza do niej bede musiala przeczytac cala biblioteke
Stary 2008-04-10, 13:03   #718
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
duzo juz masz??
Jednej pracy 21 stron, drugiej 31 str. Ale moje najnowsze założenie jest takie, że skupiam się na razie na tej pierwszej, drugą odkładam. Więc w ciągu miesiąca muszę napisać jedną.

Cytat:

A ja dzis bylam na seminarium, oczywiscie pani nawet nie spojrzala na moja prace od zeszlego tygodnia bo miala tyyyyle roboty, no ale o to to sie moglam zalozyc. Bede jej truc dupe co tydzien az to wreszcie przeczyta bo inaczej to nie wiem
Nie rozumiem tego nieczytania, to chamstwo, bez względu na wszelki argumenty promotorów
Stary 2008-04-11, 08:31   #719
emi_lka
Zakorzenienie

Hej Dziewczynki!Jak tam Wasze zmagania? Ja dziś mam cały dzień praktyki, weekend też z głowy - 25-lecie małżeństwa moich rodziców, więc będziemy świętować, więc dopiero od poniedziałku będę mogła na poważnie się zabrać do pisania. Stres z dnia na dzień co raz większy... Miłego dnia!!!
Stary 2008-04-11, 08:33   #720
asia_z
Zakorzenienie

ja piszę... jednak dzisiaj zawiesze pisanie programu na rzecz teorii już mi się to wszystko śni po nocach...

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości