|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1411 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna - CZĘŚĆ XIII
Hej, dziewczyny!
Przepraszam, jeśli zaburzam rozmowę i piszę nie na temat, ale bardzo potrzebuję Waszej rady ![]() Przed chwilką byłam na poczcie odebrać paczkę z zagranicy (z lovelula). W opakowaniu są dziury, paczka jest pognieciona, sklejona taśmą (mogła być otwarta) i ma naklejki "Paczka uszkodzona". Nie odebrałam. Nie wiem co robić. Czy kontaktować się ze sklepem czy załatwiać z pocztą? ![]() Miałyście coś takiego? |
|
|
|
#1412 | ||||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Dot.: Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna - CZĘŚĆ XIII
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Cytat:
![]() A dowiedziałaś się czegoś na poczcie, wydaje mi się że powinien być sporządzony jakiś protokół
|
|
#1413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;71908566]A jakich odcieni CB używacie i czy macie jakieś porównania z innymi minerałami [/QUOTE]Ja mam Golden 620, z Annabelle pasował mi Sunny Fairest, z Neauty Golden Fair, z Pixie Butter Cream.
|
|
|
#1414 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A jeśli coś będzie nie tak, to szybko napisać do lovelula (wraz ze zdjęciami) i oni na 100% doślą albo wymienią na nowy produkt/y. Bo teraz to nie wiesz co reklamować, a w środku, mimo tragicznego wyglądu, zamówienie może być kompletne.
|
|
#1415 |
|
Zakorzenienie
|
[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;71908566]O, to dobra wiadomość, bo szukam czegoś zamiast Lauressa- rozejrzę się po odcieniach
A jakich odcieni CB używacie i czy macie jakieś porównania z innymi minerałami [/QUOTE]Ja mialam kilka Clare Blanc. Mnie najbardziej pasują goldeny ale ja mam zolte tony (620 i 640). Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1416 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli odmówiłaś odebrania to poczta odeśle do nadawcy, ale nie wiem co wtedy sklep zrobi. Najlepiej skontaktuj sie ze sklepem
|
|
#1417 |
|
Zadomowienie
|
Testuję korektor pod oczy Reviving Pixie i muszę przyznać, że jest fajny. Wiele dobrego o nim czytałam i sprawdzają się te opinie. Dobrze kryje (nawet moje genetyczne cienie) a warstwa, którą nakładam wcale nie jest gruba. Wklepuję go w skórę, nie rozcieram. Potem nakładam na całą twarz podkład Clare Blanc i efekt jest bardzo zadowalający. Korektor nie wchodzi w załamania. Trzyma się mocno i nie powoduje rozmazywania tuszu (co mi się zdarza przy korektorze So Bio). Zamówiłam też próbki rozświetlającego pudru Pixie Moon Kissed i Sun kissed. Moon jest chłodnym odcieniem a Sun ciepłym. Moon jeśli o mnie chodzi lepszy byłby na zimę (jestem zima, więc zimne odcienie lubię). A Sun stosuję teraz i daje bardzo delikatny efekt. Bałam się świecenia a tak nie jest. Bardziej jest to naturalny glow. Akurat na teraz bardzo fajny dla mnie, bo o tej porze roku moja skóra jest blada i ma brzydki odcień. A z tym pudrem ma zdrowy wygląd.
|
|
|
|
#1418 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co ważne najjaśniejszy kolor, jest naprawdę bardzo jasny, nieporównywalnie do drogeryjnych podkładów i korektorów. Dziewczyny, czy podkłady mineralne nadają się do cery suchej, z dużą skłonnością do przesuszania? Używam teraz koreańskiego BB i sprawdza się super, no ale do naturalnego to mu daleko
|
|
|
|
|
#1419 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Co do minerałów na suchej skórze to u mnie się sprawdzają. Czasem spryskuję twarz mgiełką, żeby nie było tak matowego efektu ale jestem bardzo zadowolona. Mam do Was pytanie - szukam maseczki oczyszczającej do twarzy. Myślę nad takim setem z Madary, bo zwiera maskę Detox i Peel. Używałyście? A może polecacie coś innego? |
|
|
|
|
#1420 |
|
Konto usunięte
|
Dzięki dziewczyny
|
|
|
|
#1421 |
|
Zadomowienie
|
Stosowała któraś z Was może peeling enzymatyczny Clochee https://www.clochee.com/p/pielegnacj...g-enzymatyczny ?
|
#1422 |
|
Zakorzenienie
|
[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;71934826]Dzięki dziewczyny
[/QUOTE]mnie skręca z żalu jak sobie przypominam o tym, że juz ich nie ma.... a wiesz co ostatnio, robiąc porządki w szafkach kosmetycznych, znalazłam torebkę z próbkami lauressa zamawiałam sobie kiedyś, odłożyłam, zapomniałam.... a teraz znalazłam próbki primerów, wykończeniówki, różów, chyba nawet jakis bronzer ucieszyłam się jak dziecko!
|
#1423 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja tam mam zakamuflowane jakieś rzeczy o których pewnie zapomniałam, ale niestety z całą pewnością nie jest to LauressCodziennie parzę smętnie jak mi go ubywa |
|
|
|
|
#1424 |
|
Zakorzenienie
|
[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;71938776]Szczęściara!
Ja tam mam zakamuflowane jakieś rzeczy o których pewnie zapomniałam, ale niestety z całą pewnością nie jest to LauressCodziennie parzę smętnie jak mi go ubywa Ja tych zapaśnych 3 opakowań, kupionych na wyprzedaży, jeszcze nie tknęłam. I nie tknę jeszcze długo, bo obecnego podkładu mam chyba jeszcze połowę. Nie wiem co zrobię jak kiedyś dojdę do ostatniego opakowania....
|
#1425 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mam już "Twój" tonik włosowy Orientany- dorwałam w aptece ![]() Faktycznie trochę unosi włosy, bo jak dzisiaj psiknęłam sobie na suche (w ciągu dnia, pomiędzy pracami, bo miałam takie jakieś niewyjściowe) i jak wyschły, to były lekko usztywnione i uniesione Ale fakt- zapach mocno ziołowy, taki "z przytupem"; Vianek przy nim wypada całkiem blado, jeśli chodzi o intensywność, natomiast jako zapach jest taki bardziej perfumeryjny, niż naturalny, nawet po dodaniu olejku z drzewa herbacianego. A tak przy okazji, to ostatnio powzięłam info, że olej tamanu wyjątkowo dobrze komponuje się z olejkiem ylang ylang, jeśli komuś nie pasuje zapach samego oleju i zamierzam to sprawdzić (z czystej ciekawości, bo mnie akurat pasuje ).
Edytowane przez 9d7b7132c96a8dd7d39f4ca1b65b4d26fef991fe_65a5443115010 Czas edycji: 2017-03-16 o 20:04 |
|
|
|
|
#1426 |
|
Zakorzenienie
|
[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;71947801]Ja niestety już uszczuplam zapasy
Mam już "Twój" tonik włosowy Orientany- dorwałam w aptece ![]() Faktycznie trochę unosi włosy, bo jak dzisiaj psiknęłam sobie na suche (w ciągu dnia, pomiędzy pracami, bo miałam takie jakieś niewyjściowe) i jak wyschły, to były lekko usztywnione i uniesione Ale fakt- zapach mocno ziołowy, taki "z przytupem"; Vianek przy nim wypada całkiem blado, jeśli chodzi o intensywność, natomiast jako zapach jest taki bardziej perfumeryjny, niż naturalny, nawet po dodaniu olejku z drzewa herbacianego. A tak przy okazji, to ostatnio powzięłam info, że olej tamanu wyjątkowo dobrze komponuje się z olejkiem ylang ylang, jeśli komuś nie pasuje zapach samego oleju i zamierzam to sprawdzić (z czystej ciekawości, bo mnie akurat pasuje ).[/QUOTE]Cieszę się, że tonik orientany zrobił na Tobie dobre, pierwsze wrażenie ![]() Mi zapach vianka się nie podoba, ale ja nie lubię mentolowych i eukaliptusowych zapachów, a tu są one w parze ale zapach to tylko zapach ![]() Użyłam toniku vianka raz (wczoraj wieczorem), miał dobre wejście, ale zobaczymy co dalej. Na pewno super zmiękcza włosy, sprawia, że są bardzo aksamitne w dotyku. Trochę działa na objętość i unosi włosy u nasady. Nie przedłużył świeżości, ale sprawił, że włosy i tak wyglądały lepiej. Okaże się co będzie przy regularnym stosowaniu. Ciekawe info z tym tamanu i ylang chociaż ja też zapach tamanu lubię. Tylko neem nie trawię
|
#1427 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A co Cię tak przeraziło w Erbario Toscano (Aromaty Toskanii są tylko importerem marki Erbario ) ??Z tego co widziałam to mają jedną linię kosmetyków certyfikowanych ale z pozostałymi reklamują się jako naturalne. Edytowane przez trendseterka1980 Czas edycji: 2017-03-16 o 21:22 |
|
|
|
|
#1428 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
|
|
#1429 |
|
Zadomowienie
|
[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;71934826]Dzięki dziewczyny
[/QUOTE]Stacjonarnie Clare Blanc mieli w sklepach Organique, nie wiem jak tam jest z probkami ale może chociaż kolor sprawdzić. |
|
|
|
#1430 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie wiem, jak pachnie(??) neem solo i chyba nie będę sprawdzać , chociaż jako składnik w produktach np. 100% Pure i właśnie w tym toniku Orientany nie jest jakoś szczególnie uciążliwy, a wygląda na to, że działa wystarczająco dobrze.Cytat:
|
||
|
|
|
#1431 |
|
Zadomowienie
|
Wiedziałyście, że twarda woda ma nie tylko zły wpływ na włosy, ale również przyśpiesza przetłuszczanie skóry, łatwiej pojawiają się wypryski, przy cerze naczynkowej wszelkie mankamenty są bardziej podkreślone i pojawia się rumień przez rozszerzanie naczyń.
Chyba zacznę myć twarz przegotowaną wodą, bo problem z rumieniem mam coraz większy i jeśli to coś pomoże, to może i o filtrze pomyślę. Mamy spory problem z wodą, bo czajnik muszę odkamieniać kwaskiem tak raz w tygodniu (wtedy też mniej prądu pobiera), armatura też szybko nadaje się do czyszczenia, ale znowu taka woda po przegotowaniu jest lepsza do picia. Na włosy super sprawdzają się u mnie szampony z octem (ostatnio rewelacyjny szampon Dermaclay z octem i glinką, trochę drogi, niewydajny, ale włosy po nim miękkie, uniesione, błyszczące, a w słońcu to już w ogóle A będąc w Poznaniu nie mam żadnego problemu z włosami, choć woda też jest dość twarda, umyję byle czym, a i tak wyglądają i układają się super.
https://wizaz.pl/forum/album.php?albumid=25663 Edytowane przez sylwiusaka Czas edycji: 2017-03-17 o 11:47 |
|
|
|
#1432 |
|
Zadomowienie
|
[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;71961616]
![]() Nie wiem, jak pachnie(??) neem solo i chyba nie będę sprawdzać , chociaż jako składnik w produktach np. 100% Pure i właśnie w tym toniku Orientany nie jest jakoś szczególnie uciążliwy, a wygląda na to, że działa wystarczająco dobrze.O! To super- nawet nie wiedziałam, bo wpadam tam średnio raz na pół roku po maskę anty-age i wypadam, nie rozglądając się zbytnio, a chyba powinnam [/QUOTE]Ja zauważyłam przechodząc obok, bo raczej w ogóle nie zaglądam do tego sklepu . Ale kusi mnie z ich oferty maska z herbatą, bo miałam kiedyś próbkę i bardzo fajna była. Jeśli czegoś naturalnego, żelowego i nawilżającego nie znajdę to pewnie się skuszę na nią. Już się chciałam zdecydować na maskę Orientany z algami filipińskimi, ale w składzie glikol propylenowy A fajna ta maska anty-age?A nie przepraszam to był peeling żelowy Orientany, ale wymyśliłam sobie żeby go używać jako peeling i maska
Edytowane przez Persefona_12 Czas edycji: 2017-03-17 o 12:14 |
|
|
|
#1433 | ||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Jednak moja skóra i włosy tę wodę dużo lepiej znoszą. Moim zdaniem nie chodzi tylko o samą twardość, co o skład chemiczny ogólnie oraz przyzwyczajenie, skoro od dziecka był kontakt z inną wodą.Cytat:
Aqua, Seaweed Trehalose (naturalny disacharyd z alg), Plant Glycerin (z oleju kokosowego), Algae Exstract (ekstrakt z alg filipińskich), Hydrogenated Castor Oil (utwardzony olej rycynowy), Avena Sativa Bran (owies),Hydrogenated Jojoba wax (utwardzony wosk z jojoba), Xanthan Gum (naturalna substancja żelujaca), Allantoin (z żywokostu lekarskiego), EDTA, Sodium Hydroxide Z Orientany te maski w płatach mają brzydkie składy, niby odpowiedniki tych w słoikach, ale składy zupełnie inne. Z tego co widzę, to na stronie Orientany została tylko maska-krem z papają, tak jakby wycofują pozostałe wersje ![]()
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2017-03-17 o 12:28 |
||
|
|
|
#1434 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
), ale najbardziej lubię ją za zapach, który pozostaje na włosach cały dzień i przypomina lekkie, kwiatowo-owocowe perfumy; dlatego lubię ją mieć na stanie i używam od czasu do czasu, ale jako odzywki
Edytowane przez 9d7b7132c96a8dd7d39f4ca1b65b4d26fef991fe_65a5443115010 Czas edycji: 2017-03-17 o 13:03 |
|
|
|
|
#1435 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No widziałam właśnie, że jest tylko ta z papają a te w płatach mnie nie interesują. Póki co szukam. Może coś w końcu znajdę
|
|
|
|
|
#1436 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Strasznie to było wkurzające, zwłaszcza, że włosy po niej były zbyt miękkie, a mnie raczej zależy na usztywnieniu i przez to na uniesieniu u nasady ![]() A skąd ten szampon, bo spodobał mi się ![]() A ta płukanka cytrynowa Dr. Bonner's fajna, bo dumam nad nią, od kiedy ubywa mi stopniowo cydru JMO? Edytowane przez 9d7b7132c96a8dd7d39f4ca1b65b4d26fef991fe_65a5443115010 Czas edycji: 2017-03-17 o 13:35 |
|
|
|
|
#1437 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym ludzie zapominają, że tak samo ważnym czynnikiem jak jakość wody jest jakość rur, którymi ona płynie. U mnie w Polsce swego czasu płynął z kranów okropny w smaku syf, tylko w mocnej kawie nie było czuć smaku tej wody, ale herbatę przestałam w ogóle pić, co parę dni tachałam zgrzewkę mineralki. Po paru latach wymieniono część kanalizacji na osiedlu i woda nagle stała się neutralna w smaku. Edytowane przez chimay Czas edycji: 2017-03-17 o 13:44 |
|
|
|
|
#1438 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Też mam właśnie taki osad na początku, a po jakimś czasie robi się kamień. [1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;71969811]Ja mam twardą, ale czasem myłam włosy w takiej miękkiej ze studni i nie mogłam dokładnie spłukać szamponu ![]() Strasznie to było wkurzające, zwłaszcza, że włosy po niej były zbyt miękkie, a mnie raczej zależy na usztywnieniu i przez to na uniesieniu u nasady ![]() A skąd ten szampon, bo spodobał mi się ![]() A ta płukanka cytrynowa Dr. Bonner's fajna, bo dumam nad nią, od kiedy ubywa mi stopniowo cydru JMO?[/QUOTE] A to może woda była za zimna i dlatego tak ciężko szło ze spłukiwaniem. Latem często robię ostanie płukanie zimną wodą, próbowałam też tak odżywkę spłukiwać, ale strasznie długo to trwało. Szampon miałam z mondebio https://www.mondebio.com/hygiene-nat...0ml/28571.html. Tylko coś ostatnio nie przysyłają żadnych promocji na wysyłkę, więc myślałam żeby ze strony producenta zamówić, jednak nie widzę tam opakowania 400ml, a tych małych nie chcę. Płukanka niezła, teraz używam razem z odżywką i jest lepiej, a na początku stosowałam zamiast odżywki i czegoś mi brakowało, ale coś tak czuję, że płukanka JMO będzie lepsza To się jeszcze wstrzymaj, a ja zrobię dla Ciebie próbkę Bronners. Zrobiłam już pierwszą próbę, umyłam buzię przegotowaną wodą, pozwoliłam wyschnąć i jest różnica, nie było żadnego ściągnięcia i czułam, że jest znacznie gładsza. Zapowiada się obiecująco
|
|
#1439 | ||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Znalazłam w drogerii Jasmin mydła Vespera po 6,99zł, na targach te mydła były na stoisku Herbs & Hydro Pure po 12 zł i w ich sklepie też tyle kosztują!!!!!
Cytat:
Cytat:
![]() Ja zawsze robię ostatnie płukanie woda, maski, oleje i odżywki najpierw spłukuję ciepłą, a na koniec puszczam krótko strumień zimnej, aczkolwiek zimą nie lodowatą.
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2017-03-17 o 19:15 |
||
|
|
|
#1440 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Na internecie te mydła kiedyś widziałam za ok 6,50 tylko strona była dla mnie podejrzana, ale może to jest właściwa cena tych mydeł. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:58.

Gapa ze mnie, że nie zauważyłam

Co ważne najjaśniejszy kolor, jest naprawdę bardzo jasny, nieporównywalnie do drogeryjnych podkładów i korektorów.

ostatnio, robiąc porządki w szafkach kosmetycznych, znalazłam torebkę z próbkami lauressa
. Mimo wszystko ludzie do nich po 2 godziny stali w kolejce. Prawie wszystkie stoiska coś ekstra oferowały. Annabelle, Sylveco i MDM mieli największe oblężenie, chociaż większość stoisk nie mogło narzekać. Wyjątki też były, np. CollagenShop, zaliczyli koncertową porażkę, nikt do nich nie podchodził, a jeśli już, to natychmiast odchodził, mieli bardzo luksusowe stoisko, pięknie doświetlony stół, na nim białe prześcieradło, na którym stały dosłownie 2 małe, kwadratowe opakowania kolagenu w proszku (suple), wersja dla kobiet i druga dla mężczyzn, stoisko w nikim kompletnie nie wzbudziło zainteresowania, przedstawiciele w takiej sytuacji powinni umieć zainteresować klientów, zagadać, podać chociaż jakieś broszury informacyjne, ulotki, ale siedzieli tylko za tym stołem i nic więcej.
), ale najbardziej lubię ją za zapach, który pozostaje na włosach cały dzień i przypomina lekkie, kwiatowo-owocowe perfumy; dlatego lubię ją mieć na stanie i używam od czasu do czasu, ale jako odzywki