Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna - CZĘŚĆ XIII - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Biochemia kosmetyczna

Notka

Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-03-15, 19:51   #1411
Papryczkaaa
Przyczajenie

Dot.: Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna - CZĘŚĆ XIII

Hej, dziewczyny!

Przepraszam, jeśli zaburzam rozmowę i piszę nie na temat, ale bardzo potrzebuję Waszej rady
Przed chwilką byłam na poczcie odebrać paczkę z zagranicy (z lovelula). W opakowaniu są dziury, paczka jest pognieciona, sklejona taśmą (mogła być otwarta) i ma naklejki "Paczka uszkodzona". Nie odebrałam.

Nie wiem co robić. Czy kontaktować się ze sklepem czy załatwiać z pocztą?

Miałyście coś takiego?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 17236887_1482574061786835_566479456_o.jpg (82,5 KB, 50 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 17310833_1482574048453503_715614714_o.jpg (83,2 KB, 44 załadowań)
Papryczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-15, 20:13   #1412
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Dot.: Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna - CZĘŚĆ XIII

Cytat:
Napisane przez Sicilia Pokaż wiadomość
Najciemniej pod latarnią Gapa ze mnie, że nie zauważyłam
Ja się znudziałam Annabelle. Mam wrażenie, że wszystkie te ich proszki są takie same. Za to mam mini zestaw Earthncity i zauważyłam, że tamten proszek jest bardziej drobny, przez co znacznie lepiej się rozprowadza i lepiej wygląda na twarzy - czyli mało go widać, nie ma maski, a twarz jest wymodelowana. Także po roku używania Annabelle przerzucam się teraz na Earthncity
Ja jestem wierna podkładowi kryjącemu, pędzlowi Flat top i teraz kupiłam korektor i pędzel kabuki. Jestem Golden Fair, aczkolwiek teraz po zimie jest ciut za ciemny i za żółty i sprawdzałam na targach, to bardziej by mi teraz pasowała tonacja Natural. Nie czuję jednak zbytnio ciągoty do pozostałych produktów, pudry mnie w ogóle nie zaciekawiły, patrzyłam na ofertę pudrów Ecolore, ale też zupełnie bezpłciowe mi się wydały, dlatego, jeśli będę szukać pudru, to albo wybiorę sprawdzony już LL mat, albo Earthnicity, bo mnie właśnie ciekawi puder tej marki od dawna

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Mnie Annabelki nie podpasowały, mam Clare Blanc i jestem mega zadowolona
Cytat:
Napisane przez Persefona_12 Pokaż wiadomość
Ja też
Miałam wrażenie, że Annabelle podrażniają mi skórę. Mam formułę matującą. Za każdym razem po aplikacji czułam jakby mnie twarz swędziała? A po całym dniu z tymi mineralami miałam zanieczyszczoną mocno. Z Clare Blanc jestem zadowolona, są bardziej, jakby to ująć- delikatne. One mi przypominają minerały Lily Lolo, ale wg mnie lepiej kryją.
Ja zamierzam długo przy podkładzie Annabelle zostać, bo chyba z 5 lat szukałam podkładu mineralnego, który by mi odpowiadał we wszystkim i ten jest pierwszy, który spełnia moje wszystkie oczekiwania. Mnie bardzo pasuje na szczęście, bo mam dość poszukiwań, byłam już zrezygnowana i nie szukałam, ale dorwałam próbkę zupełnie przypadkiem i przepadłam pierwszy raz w życiu, jeśli o minerały chodzi. Wcześniej idealnie podpasowały mi jedynie minerały Meow, ale są drogie i niedostępne w Polsce, nie dla mnie taka zabawa

---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

Cytat:
Napisane przez Papryczkaaa Pokaż wiadomość
Hej, dziewczyny!

Przepraszam, jeśli zaburzam rozmowę i piszę nie na temat, ale bardzo potrzebuję Waszej rady
Przed chwilką byłam na poczcie odebrać paczkę z zagranicy (z lovelula). W opakowaniu są dziury, paczka jest pognieciona, sklejona taśmą (mogła być otwarta) i ma naklejki "Paczka uszkodzona". Nie odebrałam.

Miałyście coś takiego?
Wydaje mi się, że dobrze zrobiłaś nie odbierając paczki, nigdy nie miałam takiej przygody, więc nie wiem, co teraz, raz otrzymałam paczkę uszkodzoną, ale ją odebrałam, bo wiedziałam co się uszkodziło, bo paczka była cała mokra, i tylko hydrolat mógł narobić tego bigosu.

A dowiedziałaś się czegoś na poczcie, wydaje mi się że powinien być sporządzony jakiś protokół

Korah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-15, 20:35   #1413
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też
Miałam wrażenie, że Annabelle podrażniają mi skórę. Mam formułę matującą. Za każdym razem po aplikacji czułam jakby mnie twarz swędziała? A po całym dniu z tymi mineralami miałam zanieczyszczoną mocno. Z Clare Blanc jestem zadowolona, są bardziej, jakby to ująć- delikatne. One mi przypominają minerały Lily Lolo, ale wg mnie lepiej kryją.
Ja też miałam matujący AM, u mnie się warzył. Clare Blanc jest idealne na razie.

[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;71908566]A jakich odcieni CB używacie i czy macie jakieś porównania z innymi minerałami [/QUOTE]

Ja mam Golden 620, z Annabelle pasował mi Sunny Fairest, z Neauty Golden Fair, z Pixie Butter Cream.

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-15, 20:43   #1414
sylwiusaka
Zadomowienie

Cytat:
Hej, dziewczyny!

Miałyście coś takiego?
Ja bym odebrała, w środku produkty mogą być ok.
A jeśli coś będzie nie tak, to szybko napisać do lovelula (wraz ze zdjęciami) i oni na 100% doślą albo wymienią na nowy produkt/y. Bo teraz to nie wiesz co reklamować, a w środku, mimo tragicznego wyglądu, zamówienie może być kompletne.
sylwiusaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-15, 22:01   #1415
Linka25
Zakorzenienie

[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;71908566]O, to dobra wiadomość, bo szukam czegoś zamiast Lauressa- rozejrzę się po odcieniach

A jakich odcieni CB używacie i czy macie jakieś porównania z innymi minerałami [/QUOTE]
Ja mialam kilka Clare Blanc. Mnie najbardziej pasują goldeny ale ja mam zolte tony (620 i 640).

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-16, 07:52   #1416
anula_ga
Zakorzenienie

Cytat:
Hej, dziewczyny!

Miałyście coś takiego?
Należało odebrać, otworzyć w obecności pracownika poczty, spisać protokół uszkodzeń lub braków i złożyc reklamację do sklepu przesyłając protokół. Bez tego sklep może nie uznać Ci reklamacji.

Jeśli odmówiłaś odebrania to poczta odeśle do nadawcy, ale nie wiem co wtedy sklep zrobi. Najlepiej skontaktuj sie ze sklepem
Stary 2017-03-16, 10:42   #1417
Persefona_12
Zadomowienie

Testuję korektor pod oczy Reviving Pixie i muszę przyznać, że jest fajny. Wiele dobrego o nim czytałam i sprawdzają się te opinie. Dobrze kryje (nawet moje genetyczne cienie) a warstwa, którą nakładam wcale nie jest gruba. Wklepuję go w skórę, nie rozcieram. Potem nakładam na całą twarz podkład Clare Blanc i efekt jest bardzo zadowalający. Korektor nie wchodzi w załamania. Trzyma się mocno i nie powoduje rozmazywania tuszu (co mi się zdarza przy korektorze So Bio). Zamówiłam też próbki rozświetlającego pudru Pixie Moon Kissed i Sun kissed. Moon jest chłodnym odcieniem a Sun ciepłym. Moon jeśli o mnie chodzi lepszy byłby na zimę (jestem zima, więc zimne odcienie lubię). A Sun stosuję teraz i daje bardzo delikatny efekt. Bałam się świecenia a tak nie jest. Bardziej jest to naturalny glow. Akurat na teraz bardzo fajny dla mnie, bo o tej porze roku moja skóra jest blada i ma brzydki odcień. A z tym pudrem ma zdrowy wygląd.
Persefona_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-16, 11:56   #1418
poison.iv
Wtajemniczenie

Cytat:
Testuję korektor pod oczy Reviving Pixie i muszę przyznać, że jest fajny. Wiele dobrego o nim czytałam i sprawdzają się te opinie. Dobrze kryje (nawet moje genetyczne cienie) a warstwa, którą nakładam wcale nie jest gruba. Wklepuję go w skórę, nie rozcieram. Potem nakładam na całą twarz podkład Clare Blanc i efekt jest bardzo zadowalający. Korektor nie wchodzi w załamania. Trzyma się mocno i nie powoduje rozmazywania tuszu (co mi się zdarza przy korektorze So Bio). Zamówiłam też próbki rozświetlającego pudru Pixie Moon Kissed i Sun kissed. Moon jest chłodnym odcieniem a Sun ciepłym. Moon jeśli o mnie chodzi lepszy byłby na zimę (jestem zima, więc zimne odcienie lubię). A Sun stosuję teraz i daje bardzo delikatny efekt. Bałam się świecenia a tak nie jest. Bardziej jest to naturalny glow. Akurat na teraz bardzo fajny dla mnie, bo o tej porze roku moja skóra jest blada i ma brzydki odcień. A z tym pudrem ma zdrowy wygląd.
Też lubię korektor Pixie, używam od około 3 miesięcy i skóra pod oczami ma się dobrze Co ważne najjaśniejszy kolor, jest naprawdę bardzo jasny, nieporównywalnie do drogeryjnych podkładów i korektorów.
Dziewczyny, czy podkłady mineralne nadają się do cery suchej, z dużą skłonnością do przesuszania? Używam teraz koreańskiego BB i sprawdza się super, no ale do naturalnego to mu daleko
poison.iv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-16, 12:10   #1419
Kinga4452
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez poison.iv Pokaż wiadomość
Też lubię korektor Pixie, używam od około 3 miesięcy i skóra pod oczami ma się dobrze Co ważne najjaśniejszy kolor, jest naprawdę bardzo jasny, nieporównywalnie do drogeryjnych podkładów i korektorów.
Dziewczyny, czy podkłady mineralne nadają się do cery suchej, z dużą skłonnością do przesuszania? Używam teraz koreańskiego BB i sprawdza się super, no ale do naturalnego to mu daleko
Ja mam korektor z Pixie i również jestem zadowolona . Co do minerałów na suchej skórze to u mnie się sprawdzają. Czasem spryskuję twarz mgiełką, żeby nie było tak matowego efektu ale jestem bardzo zadowolona.

Mam do Was pytanie - szukam maseczki oczyszczającej do twarzy. Myślę nad takim setem z Madary, bo zwiera maskę Detox i Peel. Używałyście? A może polecacie coś innego?
Kinga4452 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-16, 13:19   #1420
9d7b7132c96a8dd7d39f4ca1b65b4d26fef991fe_65a5443115010
Konto usunięte

Dzięki dziewczyny - ja mam z Lauressa kolor radiant neutral, więc chyba powinnam celować w średni neutral lub beż; jeśli krycie jest lepsze niż w LL to powinno być ok, ale Lauress był tak cudnie dopasowany, że poprzeczka ustawiona jest bardzo wysoko. Chciałabym jednak znaleźć następcę, bo zapasy powoli się kończą
9d7b7132c96a8dd7d39f4ca1b65b4d26fef991fe_65a5443115010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-16, 14:17   #1421
_Kornelia_
Zadomowienie

Stosowała któraś z Was może peeling enzymatyczny Clochee https://www.clochee.com/p/pielegnacj...g-enzymatyczny ?
Stary 2017-03-16, 14:20   #1422
anula_ga
Zakorzenienie

[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;71934826]Dzięki dziewczyny - ja mam z Lauressa kolor radiant neutral, więc chyba powinnam celować w średni neutral lub beż; jeśli krycie jest lepsze niż w LL to powinno być ok, ale Lauress był tak cudnie dopasowany, że poprzeczka ustawiona jest bardzo wysoko. Chciałabym jednak znaleźć następcę, bo zapasy powoli się kończą [/QUOTE]
mnie skręca z żalu jak sobie przypominam o tym, że juz ich nie ma....
a wiesz co ostatnio, robiąc porządki w szafkach kosmetycznych, znalazłam torebkę z próbkami lauressa zamawiałam sobie kiedyś, odłożyłam, zapomniałam.... a teraz znalazłam próbki primerów, wykończeniówki, różów, chyba nawet jakis bronzer ucieszyłam się jak dziecko!
Stary 2017-03-16, 14:54   #1423
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez anula_ga Pokaż wiadomość
mnie skręca z żalu jak sobie przypominam o tym, że juz ich nie ma....
a wiesz co ostatnio, robiąc porządki w szafkach kosmetycznych, znalazłam torebkę z próbkami lauressa zamawiałam sobie kiedyś, odłożyłam, zapomniałam.... a teraz znalazłam próbki primerów, wykończeniówki, różów, chyba nawet jakis bronzer ucieszyłam się jak dziecko!
Szczęściara! Ja tam mam zakamuflowane jakieś rzeczy o których pewnie zapomniałam, ale niestety z całą pewnością nie jest to Lauress
Codziennie parzę smętnie jak mi go ubywa
9d7b7132c96a8dd7d39f4ca1b65b4d26fef991fe_65a5443115010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-16, 15:24   #1424
anula_ga
Zakorzenienie

[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;71938776]Szczęściara! Ja tam mam zakamuflowane jakieś rzeczy o których pewnie zapomniałam, ale niestety z całą pewnością nie jest to Lauress
Codziennie parzę smętnie jak mi go ubywa [/QUOTE]
Ja tych zapaśnych 3 opakowań, kupionych na wyprzedaży, jeszcze nie tknęłam. I nie tknę jeszcze długo, bo obecnego podkładu mam chyba jeszcze połowę.
Nie wiem co zrobię jak kiedyś dojdę do ostatniego opakowania....
Stary 2017-03-16, 20:02   #1425
Konto usunięte

Cytat:
Ja tych zapaśnych 3 opakowań, kupionych na wyprzedaży, jeszcze nie tknęłam. I nie tknę jeszcze długo, bo obecnego podkładu mam chyba jeszcze połowę.
Nie wiem co zrobię jak kiedyś dojdę do ostatniego opakowania....
Ja niestety już uszczuplam zapasy

Mam już "Twój" tonik włosowy Orientany- dorwałam w aptece
Faktycznie trochę unosi włosy, bo jak dzisiaj psiknęłam sobie na suche (w ciągu dnia, pomiędzy pracami, bo miałam takie jakieś niewyjściowe) i jak wyschły, to były lekko usztywnione i uniesione
Ale fakt- zapach mocno ziołowy, taki "z przytupem"; Vianek przy nim wypada całkiem blado, jeśli chodzi o intensywność, natomiast jako zapach jest taki bardziej perfumeryjny, niż naturalny, nawet po dodaniu olejku z drzewa herbacianego.
A tak przy okazji, to ostatnio powzięłam info, że olej tamanu wyjątkowo dobrze komponuje się z olejkiem ylang ylang, jeśli komuś nie pasuje zapach samego oleju i zamierzam to sprawdzić (z czystej ciekawości, bo mnie akurat pasuje ).

Edytowane przez 9d7b7132c96a8dd7d39f4ca1b65b4d26fef991fe_65a5443115010
Czas edycji: 2017-03-16 o 20:04
Stary 2017-03-16, 20:39   #1426
anula_ga
Zakorzenienie

[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;71947801]Ja niestety już uszczuplam zapasy

Mam już "Twój" tonik włosowy Orientany- dorwałam w aptece
Faktycznie trochę unosi włosy, bo jak dzisiaj psiknęłam sobie na suche (w ciągu dnia, pomiędzy pracami, bo miałam takie jakieś niewyjściowe) i jak wyschły, to były lekko usztywnione i uniesione
Ale fakt- zapach mocno ziołowy, taki "z przytupem"; Vianek przy nim wypada całkiem blado, jeśli chodzi o intensywność, natomiast jako zapach jest taki bardziej perfumeryjny, niż naturalny, nawet po dodaniu olejku z drzewa herbacianego.
A tak przy okazji, to ostatnio powzięłam info, że olej tamanu wyjątkowo dobrze komponuje się z olejkiem ylang ylang, jeśli komuś nie pasuje zapach samego oleju i zamierzam to sprawdzić (z czystej ciekawości, bo mnie akurat pasuje ).[/QUOTE]

Cieszę się, że tonik orientany zrobił na Tobie dobre, pierwsze wrażenie oby tak dalej
Mi zapach vianka się nie podoba, ale ja nie lubię mentolowych i eukaliptusowych zapachów, a tu są one w parze ale zapach to tylko zapach
Użyłam toniku vianka raz (wczoraj wieczorem), miał dobre wejście, ale zobaczymy co dalej. Na pewno super zmiękcza włosy, sprawia, że są bardzo aksamitne w dotyku. Trochę działa na objętość i unosi włosy u nasady. Nie przedłużył świeżości, ale sprawił, że włosy i tak wyglądały lepiej.
Okaże się co będzie przy regularnym stosowaniu.

Ciekawe info z tym tamanu i ylang chociaż ja też zapach tamanu lubię. Tylko neem nie trawię
Stary 2017-03-16, 21:20   #1427
trendseterka1980
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Korah Pokaż wiadomość

O żelu Vianka napisałam tuż nad Twoim postem Na razie raz użyłam, więc to tylko wstępne wieści. Już wiem, że do mojej skóry jest zdecydowanie za delikatny w oczyszczaniu, ale liczę na złuszczanie Dam znać jak dłużej poużywam.

Dawali do wyboru pomadkę lub maseczkę do wyboru, a kosmetyki też mieli taniej, niż w sklepach, miło z ich strony

Najbardziej mnie rozczarowało Annabelle, bo nie dali żadnej oferty promocyjnej, ceny katalogowe i żadnego rabatu, ani próbek, nic , tylko makijaż robili, a i tak bym się nie doczekała na swoją kolej, ale kupić u nich musiałam. Mimo wszystko ludzie do nich po 2 godziny stali w kolejce. Prawie wszystkie stoiska coś ekstra oferowały. Annabelle, Sylveco i MDM mieli największe oblężenie, chociaż większość stoisk nie mogło narzekać. Wyjątki też były, np. CollagenShop, zaliczyli koncertową porażkę, nikt do nich nie podchodził, a jeśli już, to natychmiast odchodził, mieli bardzo luksusowe stoisko, pięknie doświetlony stół, na nim białe prześcieradło, na którym stały dosłownie 2 małe, kwadratowe opakowania kolagenu w proszku (suple), wersja dla kobiet i druga dla mężczyzn, stoisko w nikim kompletnie nie wzbudziło zainteresowania, przedstawiciele w takiej sytuacji powinni umieć zainteresować klientów, zagadać, podać chociaż jakieś broszury informacyjne, ulotki, ale siedzieli tylko za tym stołem i nic więcej.

Nie podobało mi się jeszcze to, że sporo marek było pseudo naturalnych, wstęp otrzymały chyba tylko dlatego, że są z Krakowa i okolic. Lanzaloe, Stara Mydlarnia, Aromaty toskanii, Tiande, Iwoniczanka, Dr. Duda, Phytocode też taki nie do końca. Aromaty Toskanii miały fajne perfumy, byłam przekonana, że to naturalna firma, ale dzisiaj weszłam na ich stronę, to się przeraziłam, nie wiem nawet, czy naturalne te perfumy, wydawały się naprawdę spoko, ale sama już nie wiem

Ponarzekałam sobie, ale ogólnie to było bardzo fajnie i miło spędziłam czas.

One Ingredient też było stoisko, ale nie przypatrywałam się bliżej.

A co Cię tak przeraziło w Erbario Toscano (Aromaty Toskanii są tylko importerem marki Erbario ) ??

Z tego co widziałam to mają jedną linię kosmetyków certyfikowanych ale z pozostałymi reklamują się jako naturalne.

Edytowane przez trendseterka1980
Czas edycji: 2017-03-16 o 21:22
trendseterka1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-16, 22:32   #1428
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Cytat:
Napisane przez trendseterka1980 Pokaż wiadomość
A co Cię tak przeraziło w Erbario Toscano (Aromaty Toskanii są tylko importerem marki Erbario ) ??

Z tego co widziałam to mają jedną linię kosmetyków certyfikowanych ale z pozostałymi reklamują się jako naturalne.
Pisałam konkretnie o sklepie AT, to nie są naturalne kosmetyki niestety

Stary 2017-03-16, 23:31   #1429
Persefona_12
Zadomowienie

[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;71934826]Dzięki dziewczyny - ja mam z Lauressa kolor radiant neutral, więc chyba powinnam celować w średni neutral lub beż; jeśli krycie jest lepsze niż w LL to powinno być ok, ale Lauress był tak cudnie dopasowany, że poprzeczka ustawiona jest bardzo wysoko. Chciałabym jednak znaleźć następcę, bo zapasy powoli się kończą [/QUOTE]

Stacjonarnie Clare Blanc mieli w sklepach Organique, nie wiem jak tam jest z probkami ale może chociaż kolor sprawdzić.
Stary 2017-03-17, 10:17   #1430
Konto usunięte

Cytat:
Cieszę się, że tonik orientany zrobił na Tobie dobre, pierwsze wrażenie oby tak dalej
Mi zapach vianka się nie podoba, ale ja nie lubię mentolowych i eukaliptusowych zapachów, a tu są one w parze ale zapach to tylko zapach
Użyłam toniku vianka raz (wczoraj wieczorem), miał dobre wejście, ale zobaczymy co dalej. Na pewno super zmiękcza włosy, sprawia, że są bardzo aksamitne w dotyku. Trochę działa na objętość i unosi włosy u nasady. Nie przedłużył świeżości, ale sprawił, że włosy i tak wyglądały lepiej.
Okaże się co będzie przy regularnym stosowaniu.

Ciekawe info z tym tamanu i ylang chociaż ja też zapach tamanu lubię. Tylko neem nie trawię
- dla mnie oba fajne; widać przynajmniej, że działają, bo ostatnio miałam ten https://e-purelife.pl/pl/p/Tonik-wzm...na-NOWOSC/1556 i choć skład super, to efekty nie są powalające, przynajmniej u mnie
Nie wiem, jak pachnie(??) neem solo i chyba nie będę sprawdzać , chociaż jako składnik w produktach np. 100% Pure i właśnie w tym toniku Orientany nie jest jakoś szczególnie uciążliwy, a wygląda na to, że działa wystarczająco dobrze.
Cytat:
Stacjonarnie Clare Blanc mieli w sklepach Organique, nie wiem jak tam jest z probkami ale może chociaż kolor sprawdzić.
O! To super- nawet nie wiedziałam, bo wpadam tam średnio raz na pół roku po maskę anty-age i wypadam, nie rozglądając się zbytnio, a chyba powinnam
Stary 2017-03-17, 11:36   #1431
sylwiusaka
Zadomowienie

Wiedziałyście, że twarda woda ma nie tylko zły wpływ na włosy, ale również przyśpiesza przetłuszczanie skóry, łatwiej pojawiają się wypryski, przy cerze naczynkowej wszelkie mankamenty są bardziej podkreślone i pojawia się rumień przez rozszerzanie naczyń.
Chyba zacznę myć twarz przegotowaną wodą, bo problem z rumieniem mam coraz większy i jeśli to coś pomoże, to może i o filtrze pomyślę. Mamy spory problem z wodą, bo czajnik muszę odkamieniać kwaskiem tak raz w tygodniu (wtedy też mniej prądu pobiera), armatura też szybko nadaje się do czyszczenia, ale znowu taka woda po przegotowaniu jest lepsza do picia.
Na włosy super sprawdzają się u mnie szampony z octem (ostatnio rewelacyjny szampon Dermaclay z octem i glinką, trochę drogi, niewydajny, ale włosy po nim miękkie, uniesione, błyszczące, a w słońcu to już w ogóle , szampon Cattier też kocham, choć tutaj efekt push up i objętości jest trochę mniejszy) oraz wszelkie płukanki. Na pewno wolniej się przetłuszczają, są bardziej błyszczące i nawilżone.
A będąc w Poznaniu nie mam żadnego problemu z włosami, choć woda też jest dość twarda, umyję byle czym, a i tak wyglądają i układają się super.

Edytowane przez sylwiusaka
Czas edycji: 2017-03-17 o 11:47
Stary 2017-03-17, 12:10   #1432
Persefona_12
Zadomowienie

[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;71961616]- dla mnie oba fajne; widać przynajmniej, że działają, bo ostatnio miałam ten https://e-purelife.pl/pl/p/Tonik-wzm...na-NOWOSC/1556 i choć skład super, to efekty nie są powalające, przynajmniej u mnie
Nie wiem, jak pachnie(??) neem solo i chyba nie będę sprawdzać , chociaż jako składnik w produktach np. 100% Pure i właśnie w tym toniku Orientany nie jest jakoś szczególnie uciążliwy, a wygląda na to, że działa wystarczająco dobrze.

O! To super- nawet nie wiedziałam, bo wpadam tam średnio raz na pół roku po maskę anty-age i wypadam, nie rozglądając się zbytnio, a chyba powinnam [/QUOTE]

Ja zauważyłam przechodząc obok, bo raczej w ogóle nie zaglądam do tego sklepu . Ale kusi mnie z ich oferty maska z herbatą, bo miałam kiedyś próbkę i bardzo fajna była. Jeśli czegoś naturalnego, żelowego i nawilżającego nie znajdę to pewnie się skuszę na nią. Już się chciałam zdecydować na maskę Orientany z algami filipińskimi, ale w składzie glikol propylenowy A fajna ta maska anty-age?

A nie przepraszam to był peeling żelowy Orientany, ale wymyśliłam sobie żeby go używać jako peeling i maska

Edytowane przez Persefona_12
Czas edycji: 2017-03-17 o 12:14
Stary 2017-03-17, 12:27   #1433
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Cytat:
Napisane przez sylwiusaka Pokaż wiadomość
Wiedziałyście, że twarda woda ma nie tylko zły wpływ na włosy, ale również przyśpiesza przetłuszczanie skóry, łatwiej pojawiają się wypryski, przy cerze naczynkowej wszelkie mankamenty są bardziej podkreślone i pojawia się rumień przez rozszerzanie naczyń.
Chyba zacznę myć twarz przegotowaną wodą, bo problem z rumieniem mam coraz większy i jeśli to coś pomoże, to może i o filtrze pomyślę. Mamy spory problem z wodą, bo czajnik muszę odkamieniać kwaskiem tak raz w tygodniu (wtedy też mniej prądu pobiera), armatura też szybko nadaje się do czyszczenia, ale znowu taka woda po przegotowaniu jest lepsza do picia.
Na włosy super sprawdzają się u mnie szampony z octem (ostatnio rewelacyjny szampon Dermaclay z octem i glinką, trochę drogi, niewydajny, ale włosy po nim miękkie, uniesione, błyszczące, a w słońcu to już w ogóle , szampon Cattier też kocham, choć tutaj efekt push up i objętości jest trochę mniejszy) oraz wszelkie płukanki. Na pewno wolniej się przetłuszczają, są bardziej błyszczące i nawilżone.
A będąc w Poznaniu nie mam żadnego problemu z włosami, choć woda też jest dość twarda, umyję byle czym, a i tak wyglądają i układają się super.
Tak, twarda woda to ponoć upiór dla skóry i włosów, ale nie tylko twarda. Mieszkając w UK miałam największe problemy ze skórą i włosami, a wcale woda twarda tam nie była, wręcz odwrotnie, ponoć była najwyższej jakości, zdatna do picia bez gotowania, itp, a kamień był inny, był, że tak powiem osad tylko, który jednak nie był twardy, tylko taki mazisty. U mnie, tu gdzie mieszkam woda jest niby średnio twarda, ale jednak kamień jest na porządku dziennym Jednak moja skóra i włosy tę wodę dużo lepiej znoszą. Moim zdaniem nie chodzi tylko o samą twardość, co o skład chemiczny ogólnie oraz przyzwyczajenie, skoro od dziecka był kontakt z inną wodą.

Cytat:
Ja zauważyłam przechodząc obok, bo raczej w ogóle nie zaglądam do tego sklepu . Ale kusi mnie z ich oferty maska z herbatą, bo miałam kiedyś próbkę i bardzo fajna była. Jeśli czegoś naturalnego, żelowego i nawilżającego nie znajdę to pewnie się skuszę na nią. Już się chciałam zdecydować na maskę Orientany z algami filipińskimi, ale w składzie glikol propylenowy A fajna ta maska anty-age?

A nie przepraszam to był peeling żelowy Orientany, ale wymyśliłam sobie żeby go używać jako peeling i maska
Skład maski filipińskiej, ma EDTĘ:
Aqua, Seaweed Trehalose (naturalny disacharyd z alg), Plant Glycerin (z oleju kokosowego), Algae Exstract (ekstrakt z alg filipińskich), Hydrogenated Castor Oil (utwardzony olej rycynowy), Avena Sativa Bran (owies),Hydrogenated Jojoba wax (utwardzony wosk z jojoba), Xanthan Gum (naturalna substancja żelujaca), Allantoin (z żywokostu lekarskiego), EDTA, Sodium Hydroxide

Z Orientany te maski w płatach mają brzydkie składy, niby odpowiedniki tych w słoikach, ale składy zupełnie inne. Z tego co widzę, to na stronie Orientany została tylko maska-krem z papają, tak jakby wycofują pozostałe wersje

Edytowane przez Korah
Czas edycji: 2017-03-17 o 12:28
Stary 2017-03-17, 13:01   #1434
Konto usunięte

Cytat:

Maska jak maska- skład ma niezły (a przynajmniej miała, bo ostatnio nie sprawdzałam ), ale najbardziej lubię ją za zapach, który pozostaje na włosach cały dzień i przypomina lekkie, kwiatowo-owocowe perfumy; dlatego lubię ją mieć na stanie i używam od czasu do czasu, ale jako odzywki

Czas edycji: 2017-03-17 o 13:03
Stary 2017-03-17, 13:09   #1435
Persefona_12
Zadomowienie

Cytat:
Tak, twarda woda to ponoć upiór dla skóry i włosów, ale nie tylko twarda. Mieszkając w UK miałam największe problemy ze skórą i włosami, a wcale woda twarda tam nie była, wręcz odwrotnie, ponoć była najwyższej jakości, zdatna do picia bez gotowania, itp, a kamień był inny, był, że tak powiem osad tylko, który jednak nie był twardy, tylko taki mazisty. U mnie, tu gdzie mieszkam woda jest niby średnio twarda, ale jednak kamień jest na porządku dziennym Jednak moja skóra i włosy tę wodę dużo lepiej znoszą. Moim zdaniem nie chodzi tylko o samą twardość, co o skład chemiczny ogólnie oraz przyzwyczajenie, skoro od dziecka był kontakt z inną wodą.

Skład maski filipińskiej, ma EDTĘ:
Aqua, Seaweed Trehalose (naturalny disacharyd z alg), Plant Glycerin (z oleju kokosowego), Algae Exstract (ekstrakt z alg filipińskich), Hydrogenated Castor Oil (utwardzony olej rycynowy), Avena Sativa Bran (owies),Hydrogenated Jojoba wax (utwardzony wosk z jojoba), Xanthan Gum (naturalna substancja żelujaca), Allantoin (z żywokostu lekarskiego), EDTA, Sodium Hydroxide

Z Orientany te maski w płatach mają brzydkie składy, niby odpowiedniki tych w słoikach, ale składy zupełnie inne. Z tego co widzę, to na stronie Orientany została tylko maska-krem z papają, tak jakby wycofują pozostałe wersje

No widziałam właśnie, że jest tylko ta z papają a te w płatach mnie nie interesują. Póki co szukam. Może coś w końcu znajdę
Stary 2017-03-17, 13:22   #1436
Konto usunięte

Cytat:
Ja mam twardą, ale czasem myłam włosy w takiej miękkiej ze studni i nie mogłam dokładnie spłukać szamponu
Strasznie to było wkurzające, zwłaszcza, że włosy po niej były zbyt miękkie, a mnie raczej zależy na usztywnieniu i przez to na uniesieniu u nasady
A skąd ten szampon, bo spodobał mi się
A ta płukanka cytrynowa Dr. Bonner's fajna, bo dumam nad nią, od kiedy ubywa mi stopniowo cydru JMO?

Czas edycji: 2017-03-17 o 13:35
Stary 2017-03-17, 13:43   #1437
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
To jest bardzo ciekawy temat. Przeprowadziłam się niedawno i cera mi się bardziej przetłuszcza, bez bibułek już ani rusz. W poprzednim miejscu woda miała 15 stopni w skali twardości czyli była w przedziale dość twarda, a tu gdzie teraz mieszkam ma ledwo 5 czyli jest miękka. Oczywiście w grę mogą wchodzić też inne czynniki powiększające przetłuszczanie, jem więcej węglowodanów, przesilenie wiosenne itd.

Poza tym ludzie zapominają, że tak samo ważnym czynnikiem jak jakość wody jest jakość rur, którymi ona płynie. U mnie w Polsce swego czasu płynął z kranów okropny w smaku syf, tylko w mocnej kawie nie było czuć smaku tej wody, ale herbatę przestałam w ogóle pić, co parę dni tachałam zgrzewkę mineralki. Po paru latach wymieniono część kanalizacji na osiedlu i woda nagle stała się neutralna w smaku.

Edytowane przez chimay
Czas edycji: 2017-03-17 o 13:44
chimay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-17, 15:37   #1438
sylwiusaka
Zadomowienie

Cytat:
[/FONT][/COLOR]
Też miałam spore problemy, u mnie adaptacja to z rok trwała i chyba nie znam nikogo, kto po przeprowadzce na wyspy nie miał problemów ze skórą.
Też mam właśnie taki osad na początku, a po jakimś czasie robi się kamień.

[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;71969811]Ja mam twardą, ale czasem myłam włosy w takiej miękkiej ze studni i nie mogłam dokładnie spłukać szamponu
Strasznie to było wkurzające, zwłaszcza, że włosy po niej były zbyt miękkie, a mnie raczej zależy na usztywnieniu i przez to na uniesieniu u nasady
A skąd ten szampon, bo spodobał mi się
A ta płukanka cytrynowa Dr. Bonner's fajna, bo dumam nad nią, od kiedy ubywa mi stopniowo cydru JMO?[/QUOTE]

A to może woda była za zimna i dlatego tak ciężko szło ze spłukiwaniem. Latem często robię ostanie płukanie zimną wodą, próbowałam też tak odżywkę spłukiwać, ale strasznie długo to trwało.
Szampon miałam z mondebio https://www.mondebio.com/hygiene-nat...0ml/28571.html.
Tylko coś ostatnio nie przysyłają żadnych promocji na wysyłkę, więc myślałam żeby ze strony producenta zamówić, jednak nie widzę tam opakowania 400ml, a tych małych nie chcę.

Płukanka niezła, teraz używam razem z odżywką i jest lepiej, a na początku stosowałam zamiast odżywki i czegoś mi brakowało, ale coś tak czuję, że płukanka JMO będzie lepsza
To się jeszcze wstrzymaj, a ja zrobię dla Ciebie próbkę Bronners.

Zrobiłam już pierwszą próbę, umyłam buzię przegotowaną wodą, pozwoliłam wyschnąć i jest różnica, nie było żadnego ściągnięcia i czułam, że jest znacznie gładsza. Zapowiada się obiecująco
Stary 2017-03-17, 19:08   #1439
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Znalazłam w drogerii Jasmin mydła Vespera po 6,99zł, na targach te mydła były na stoisku Herbs & Hydro Pure po 12 zł i w ich sklepie też tyle kosztują!!!!!

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
To jest bardzo ciekawy temat. Przeprowadziłam się niedawno i cera mi się bardziej przetłuszcza, bez bibułek już ani rusz. W poprzednim miejscu woda miała 15 stopni w skali twardości czyli była w przedziale dość twarda, a tu gdzie teraz mieszkam ma ledwo 5 czyli jest miękka. Oczywiście w grę mogą wchodzić też inne czynniki powiększające przetłuszczanie, jem więcej węglowodanów, przesilenie wiosenne itd.

Poza tym ludzie zapominają, że tak samo ważnym czynnikiem jak jakość wody jest jakość rur, którymi ona płynie. U mnie w Polsce swego czasu płynął z kranów okropny w smaku syf, tylko w mocnej kawie nie było czuć smaku tej wody, ale herbatę przestałam w ogóle pić, co parę dni tachałam zgrzewkę mineralki. Po paru latach wymieniono część kanalizacji na osiedlu i woda nagle stała się neutralna w smaku.
W UK to była taka woda, że ja miałam wrażenie, że ona nic nie robi, nie myje i dosłownie w dotyku nawet była tłusta. Szampony czy żele do mycia, a najbardziej mydła, to zamiast się spłukiwać, to w kontakcie z tą wodą jeszcze bardziej się zapieniały i trzeba było wylać hektolitry wody, żeby spłukać śliską warstwę mydła, np. z dłoni, zwykłe umycie rąk stawało się wręcz celebracją. Człowieka po prostu krew zalewała, a włosy w ogóle się nie układały, były wiecznie przyklapnięte i jednocześnie spuszone, bo tam jest wilgotny klimat, skóra była z wierzchu tłusta, jak smalec, a w środku sucha jak wiór i piekła aż z tej suchości i nic nie szło z tym zrobić, żadne kosmetyki nie działały, albo działały przez chwilę.

Cytat:
Też miałam spore problemy, u mnie adaptacja to z rok trwała i chyba nie znam nikogo, kto po przeprowadzce na wyspy nie miał problemów ze skórą.
Też mam właśnie taki osad na początku, a po jakimś czasie robi się kamień.

A to może woda była za zimna i dlatego tak ciężko szło ze spłukiwaniem. Latem często robię ostanie płukanie zimną wodą, próbowałam też tak odżywkę spłukiwać, ale strasznie długo to trwało.
U mnie adaptacja w ogóle się nie powiodła
Ja zawsze robię ostatnie płukanie woda, maski, oleje i odżywki najpierw spłukuję ciepłą, a na koniec puszczam krótko strumień zimnej, aczkolwiek zimą nie lodowatą.

Edytowane przez Korah
Czas edycji: 2017-03-17 o 19:15
Stary 2017-03-17, 21:05   #1440
Persefona_12
Zadomowienie

Cytat:
Znalazłam w drogerii Jasmin mydła Vespera po 6,99zł, na targach te mydła były na stoisku Herbs & Hydro Pure po 12 zł i w ich sklepie też tyle kosztują!!!!!
To chyba sobie narzucili niemałą marżę
Na internecie te mydła kiedyś widziałam za ok 6,50 tylko strona była dla mnie podejrzana, ale może to jest właściwa cena tych mydeł.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości