|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1171 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy :) -część II
Cytat:
A co to za jedwab? Wiele z nich ma właśnie silikony i często gęsto alkohol (denat) i przy dłuższym stosowaniu moze wysuszyć (no chyba, że o innym kosmetyku mowa )
|
|
#1172 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nareszcie bede miała po dłuuuuuugich poszukiwaniach mój olej ale nieźle wziełam foto ze sklepu internetowego, w którym sprzedają go za 20 zł + koszty przesyłki
|
|
|
|
|
#1173 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1174 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jedwab był z Gliss Kura, taki różowy, do psikania ![]() Teraz mam inną wersję, do rozdwojonych końcówek z jakimiś olejkami pielęgnacyjnymi. Używam tego, bo łatwiej rozczesuje się włosy. No i nie obciąża (Hot Liss obciążał) Mimo wszystko chciałabym spróbować czegoś nowego.
Edytowane przez erethie Czas edycji: 2008-04-13 o 14:24 |
|
|
|
|
#1175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1176 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki Jolie za odp, uspokoiłam się trochę
Tak nagle mnie dopadło, że przecież po co ja go używam jak on i tak nic nie działa, ale nie jest rektyfikowany, więc jestem spokojna Na pewno i tak lepsze sa te nierafinowane, np. mój rafinowany nie pachnie kokosem ale na razie nie wybrzydzam ![]() Co do szamponu serwatkowego to się chyba skuszę i korci mnie jako wcierka bądź jakiś okład na skóre głowy albo generalnie na włosy , tylko nie wiem skąd wytrzasnąć taką serwatkę..dostanę ja normalnie w sklepie spożyczym/supermarkecie?
|
|
|
|
#1177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Milk Whey, Sodium Laureth Sulfate, Arktium Lappa (Burdock) Extract, NaCl, Fragrance, Cl 4490, Sodium Benzoate wydaje mi sie, ze w normalnych sklepach nie dostaniesz, tylko przez internet albo jakis targach
|
|
|
|
|
#1178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do serwatki to w sklepach raczej nie, ale mozna poszukać. Prędzej gdzieś na wsi od jakiegoś "farmera" od biedy można też sobie samemu wyprodukować
|
|
#1179 |
|
BAN stały
|
[quote=Jolie2601;7200987]Po pierwsze to jednak radzę odstawić żelazko- przy regularnym stosowaniu nic nie pomoże.
moja siostra uzywa zelazka od 4 lat i tylko odzywka dolce latte sprawila ze ma lekko zniszczone wlosy bo przy innej odzywce by chyba juz nie miala wogole wlosow hehhe bez odstawienia prostownicy nie ma szans na jakakolwiek regeneracje.....tak mi sie wydaje.....leppiej zebys w pore ja odstawila niz potem bys miala patrzec na wlosy i plakac jak juz bedzie za pozno....pomeczysz sie na poczatku z sianem a potem byc moze uda ci sie je nawilzyc i z regenerowac..zastanow sie nad tym.. ![]()
|
|
|
|
#1180 |
|
Raczkowanie
|
Kupiłam dzisiaj sobie odżywkę nawilżającą do włosów z biosilka. Wieczorem ją wypróbuje. Już nie mogę się doczekać
|
|
|
|
#1181 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1182 |
|
Raczkowanie
|
myslicie ze poduszka zeby nie niszyc wlosow musi byc jedwabna, czy stayna lub atlas starczy?
|
|
|
|
#1183 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szampon - owszem - kusił mnie i rozmyślałam nad jego zakupem, ale po zapoznaniu się ze składem dostałam swędziawki skalpu . Połączenie SLES i NaCl niestety nie działa na mnie najlepiej.Mogę za to wkleić skład szamponu jajecznego (dzięki uprzejmości pani z Allegro): Milk Whey, Sodium Laureth Sulfate, Eggs Yolk, NaCl, Fragrance, CI 15985, Sodium Benzoate Daję od razu linka do srony producenta bo z uwagi na niefortunny adres trudno ją wyszukać: http://www.nami-web.pl/ Co do serwatki - sporo jej powstaje przy produkcji paneer, a skądinąd wiem, droga Justin, że masz inklinacje w kierunku kuchni indyjskiej .Cytat:
|
|
|
#1184 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.haircareusa.com/images/fa...itioner_14.jpg Postaram się dzisiaj wstawić skład tej odżywki do odpowiedniego wątku, żeby ktoś kompetentny mógł ją ocenić |
|
|
|
|
#1185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niestety nie dla mnie to odzywka bo trzeba ją spłukiwać... A ja szukam nawilzajacej bez spłukiwania
|
|
|
|
|
#1186 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#1187 | |
|
Zakorzenienie
|
Ups, my mistake
![]() Cytat:
|
|
#1188 |
|
Zakorzenienie
|
Una to mnie zmotywowałaś teraz do zrobienia panneer'u, bo pamiętam, że kiedyś chciałam zrobić deser na bazie tego serka z przepisu Eternal, ale mi średnio szło ścinanie mleka (nie wiem do dzisiaj co robiłam źle i jak się mogło nie ściąć
) no i zaniechałam, a teraz aż mi ślinka zaczęła cieknąć na myśl o nim i sporej ilości serwatki i tym bardziej mnie to zmotytowało Genialny pomysł z tym serkiem, jak tylko dorwę mleko nie UHT to sobie zrobię ![]() ![]() ![]() Jak myślicie dziewczyny, w jakiej postaci ją najlepiej zużyć? (tzn. serwatkę ) i co do niej ewentualnie dodać? Zaraz wykombinuję jakis przepisik Truskawkowa dziękuję, że wkleiłas skład szamponu, niestety u mnie z tych samych powodów, co u Uny raczej odpada
|
|
|
|
#1189 |
|
Zakorzenienie
|
Co sądzicie o tej szczotce?
http://allegro.pl/item338738702_szcz...uza.html#photoTzn nie musi byc konkretnie ta tylko chodzi mi o to że z takimi "szpikulcami". Nie niszczy to wlosow, ani nie bedzie bardziej elektryzowac? I rzeczywiscie dzieki nim wlosy sie lepiej rozczesują?
|
|
|
|
#1190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1191 | |||
|
Zakorzenienie
|
pozwolilam sobie zacytowac post Izaluki tutaj, bo do watku o suplementach poprawiajacych wyglad skory juz nie pasuje
Cytat:
![]() zawsze mialas gęste wlosy a po paru latach farbowania okazuje sie, ze zostalo Ci 2/3 ![]() to nie jest regula, ale wiele osob ma podobne odczucia. ale wiadomo, farba farbie nierowna, niektore moga powodowac wieksze spustoszenie, inne zas sa delikatniejsze. gdybym nadal chciala farbowac swoje, to chyba uzywalabym samych profesjonalnych farb. roznica cenowa nie jest jakas drastyczna, jezeli kupujemy same np. na Allegro, ale efekt jest lepszy, wlosy mniej poniszczone. Cytat:
regularnie miesiaczkujesz? warto sprawdzic poziom hormonow. u ginekologa na fundusz to badanie jest na pewno bezplatne. a prywatnie to nie orientuje sie, ale to podstawowe chyba nie kosztuje jakos strasznie duzo.niestety w tym temacie jestem zupelnie nieobyta ![]() zajrzyj do wątku o wypadaniu wlosow http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=225859 tam udziela sie wiele sympatycznych wizazanek, ktore na pewno beda wiedzialy od czego konkretnie zaczac diagnozujac przyczyne nadmiernego wypadania wlosow ![]() lekarze niestety sa rozni, czesto bagatelizuja takie sprawy. ale na szczescie nie ma ludzi niezastapionych, trzeba pojsc do innego. w koncu nikt nie zainteresuje sie naszymi problemami niz my same ![]() Cytat:
![]() a nie masz przypadkiem podraznionej skory, nic nie swedzi, piecze, nie przetluszcza sie dziwnie? sa osoby, ktorym klasyczny Wax nie odpowiada, podraznia skore i po nim czesto wypadaja mocniej wlosy, zamiast odrastac. jezeli nadal go uzywasz to moze odstaw na jakis czas? jezeli problem sie nie poprawi to trzeba bedzie szukac innego winowajcy tataro-chmielowa Barwa jest super dla wlosow po przejsciach, ale dla skory glowy srednio ja moge uzywac od czasu do czasu, bo potem lapie stan zapalny. z tego co obserwuje, nie tylko ja.tak samo z nafta, jednym sluzy, a niektorym po tym leca bardziej wlosy. za to reszta kosmetykow, ktore uzywasz nie powinna byc potencjalnymi sprawcami wypadania. chociaz kosmetyki silikonowe warto zastapic innymi, nawilzajacymi. mi pasuje maseczka Gloria oraz polski Wax L`Biotica. wcierka z soku z czarnej rzodkwi to swietna sprawa. pachnie intensywnie, ale na wzmocnienie idealna. kuracje przeprowadzalam jakies z 2 miesiace temu, a moje wlosy trzymaja sie mocno glowy, a przedtem lecialy, co prawda umiarkowanie, ale zauwazalam. szczotke staram sie czyscic regularnie, ale wlosow praktycznie na niej nie znajduje, wystarczy umyc. sa bardzo mocne u nasady, warto sprobowac tego soku ale jak Cie rodzina wywali z chalupy za zapach to mnie nie wiń a wracajac do tabletek: nie wiem co Ci dokladnie poradzic ja z obecna wiedza kupilabym cos z aminokwasami siarkowymi. do tego tauryna, zielona herbata do picia i ew. biotyna.co osoba to opinia, wazne, zebys Ty byla zadowolona. Belisse stosowalam, ale wlosy nie wypadaly mi, wiec ciezko ocenic jej dzialanie. mysle, ze dziewczyny wiecej podpowiedza, w koncu kto ma sie znac lepiej niz Włosomaniaczki? ![]() |
|||
|
|
|
#1192 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ma też takie jakby "szpikulce", ale są ze szczeciny dzika tylko i wyłącznie i nie niszczy włosów ani bardziej nie elektryzuje. wręcz przeciwnie nie łamie tak włosów jak zwykła szczota, włosy sie mimo wszystko lepiej rozczesują i dodatkowo zwiększa krążenie w skórze głowy co z kolei oznacza pobudzenie wzrostu
|
|
|
|
|
#1193 |
|
Zakorzenienie
|
Justin, skoro nie szampon to moze kupic serwatke http://www.przyprawy.net/product_inf...roducts_id=700 i zrobic kompres na glowe?
|
|
|
|
#1194 |
|
Raczkowanie
|
"Serwatka suszona instant" Jezu jak to brzmi!
|
|
|
|
#1195 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
- ta z rozplątywaczami lepiej rozczesuje - bardziej elektryzuje (ale tylko na początku- potem już praktycznie wcale) - nie jest taka delikatna jak ta z samego włosia dzika Do solidnie splątanych włosów będzie lepsza, do szczotkowania w sumie też (lepiej "drapie"), ale jeśli włosy Ci się tak nie plączą to stawiała bym jednak na dzika w wersji solo
|
|
#1196 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Bez przesady hehe spij na czym ci wygodnie...hehe to dopiero jest maniaczka na dwor tez wogole nie wychodz bo wiatr tez niszczy włosy..nie przesadzajmy![]() nie gniewaj sie za ten żarcik |
|
|
|
|
#1197 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
?Ja też uwielbiam ichnie żarcie, ale z modyfikacjami: ilość chili dzielę zawsze przez 3 . Do gaszenia ognia w przełyku najlepszy jest jogurt .Cytat:
?? Nie przypuszczałam nawet, że to możliwe . W razie czego służę sprawdzoną recepturą. A jak nie paneer to pascha Marinika. Pychota . Przepis pałęta się gdzieś na forum cin cin. Tylko w tym przypadku będzie to luksusowa serwatka waniliowa ![]() Cytat:
Od tego wiecznego ślipienia niedowidzę trochę .Cytat:
![]() Uwielbiam serwatkę suszoną, zawsze wyjadam ją na sucho z płatków Nestle. To znaczy najpierw bakalie, dopiero potem serwatka .Cytat:
.Najpierw rozcieńczyć serwatką szampon, a po spłukaniu piany wetrzeć solidną porcję w skórę głowy i włosy, zostawić na jakieś 15 minut, a potem znowu spłukać. Ewentualnie wlać serwatkę do miski i moczyć w tym owłosienie. Niestety nie ręczę, że ten sposób sprawdzi się w praktyce.
|
|
|
#1198 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy moglybyscie sie wypowiadac w moim watku
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=248087 Bo to tez ma wplyw na zdrowe i piekne wlosy
|
|
|
|
#1199 |
|
BAN stały
|
a gdzie mozna ta czarna rzepe dorwac badz sok z niej????
|
|
|
|
#1200 |
|
Zakorzenienie
|
Czarna rzepa w warzywniaku potem tylko do sokowirowki
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:46.

. Możecie polecić coś na ochronę, nawilżenie włosów bez ich obciążania? Ścinałam ostatnio długie włosy, bo przez prostowanie zrobiło się siano i chyba nie znalazłabym nierozdwojonego włosa na swojej głowie. Używałam kiedyś zachwalanego Hot Liss, ale nie spełniło swojej roli. Teraz mam odżywkę z jedwabiem i wax, efektów powalających nie ma. Możecie coś polecić? Byle nie obciążało włosów, większość kosmetyków niestety ma tą wadę.
)

nareszcie bede miała po dłuuuuuugich poszukiwaniach mój olej
ale na razie nie wybrzydzam

i tym bardziej mnie to zmotytowało

ja z obecna wiedza kupilabym cos z aminokwasami siarkowymi. do tego tauryna, zielona herbata do picia i ew. biotyna.
. Przepis pałęta się gdzieś na forum cin cin. Tylko w tym przypadku będzie to luksusowa serwatka waniliowa