|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1441 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Dot.: Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna - CZĘŚĆ XIII
Tak zaczęłam wnikać i co się okazuje: Kupiłam wersję z prawdziwą perłą (ma zatopioną perłę), mydło mam w kartoniku, a Herbs & Hydro Pure sprzedaje w szarym papierze owiniętym swoją etykietą (brzydko to wygląda, zapakowane byle jak). Moje mydło ma identyczny skład, co ich, wygląda też identycznie, tzn ma tę literę V wytłoczoną. Coś mi tu śmierdzi, oni podpisują się, że to ich mydła, ale to nie oni je produkują na pewno, ukrywają też nazwę producenta (Vespera), nigdzie jej nie widać, ani w opisach, ani na fotkach (fotki są rozmyte, nie widać napisów). Dobrze, że nie kupiłam na targach, bo bym się wściekła.
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2017-03-17 o 22:12 |
|
|
|
#1442 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna - CZĘŚĆ XIII
Cytat:
|
|
|
|
|
#1443 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() I jeszcze w dodatku na stronie w opisie piszą, że to mydło (z perłą oraz pearl extract) zawiera wyłącznie roślinne składniki .
|
|
#1444 |
|
BAN stały
|
A coś więcej możesz w tym temacie napisać ?
bo składy wcale nie są takie złe i spokojnie można je nazwać naturalnymi. No ale ja mało doświadczona w temacie jestem więc chętnie się dowiem coś więcej w tym temacie
|
|
|
|
#1445 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Weźmy pierwszy z brzegu krem do twarzy Klik Zawiera substancje niedopuszczalne lub "dyskusyjne" w kosmetykach naturalnych, w dodatku kosztuje majątek: glycol stearate, parfum (fragrance), polyacrylamide, laureth-7, polysorbate 20, butylene glycol, carbomer, c13-14 isoparaffin, phenoxyethanol, propylene glycol, bha, bht, Dla mnie ten skład jest zły. EDIT: A jednak to wszystko jest Erbario!
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2017-03-17 o 22:43 |
|
|
|
|
#1446 |
|
Konto usunięte
|
Dzięki Sylwiusaka, w takim razie się wstrzymam
Nie macie czasem wrażenia, że co firma, to olejek z drzewa herbacianego inaczej pachnie?? Już zaczęłam wątpić w oryginalność co poniektórych, bo mam odniesienie do Australian Organic- ten zapach wdrukował mi się w zmysły i potem już nie spotkałam żadnego, który pachniałby tak samo; oczywiście zdaję sobie sprawę, że mogą być niewielkie różnice w zależności od gatunku i części rośliny, z której był pozyskany, ale żeby aż tak się od siebie różniły? Przykład: ostatnio pisałam, że dodałam olejek do wcierki Vianek i że to fajnie podkręciło jej zapach. Był to olejek z firmy Aromatika. Teraz z kolei dodałam do nowej butelki olejek Etja i wszystko się zmieniło- zapach jest zdecydowanie inny i więcej, niż mało przyjemny ![]() Mam jeszcze olejek z jakiejś firmy z UK no name i to chyba jest jakaś totalna podróba, bo pachnie bardzo dziwnie- jakoś tak chemicznie. Już nie wiem, co o tym myśleć, ale intuicja podpowiada, aby kupować oryginalne australijskie produkty (chociaż ten z Aromatiki fajnie mi się skomponował z Viankiem Edytowane przez 9d7b7132c96a8dd7d39f4ca1b65b4d26fef991fe_65a5443115010 Czas edycji: 2017-03-18 o 13:22 |
|
|
|
#1447 |
|
Zakorzenienie
|
Pisałyście o śluzie ślimaka. Z BingoSpa można kupić: http://bingospa.eu/Sluz-ze-slimaka-BingoSpa.html Co o nim powiecie? Dodatkowo jest promocja: przy zakupie powyżej 50zł obowiązuje kod KOLAGEN BINGOSPA, który będzie dołożony gratis
|
#1448 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1449 |
|
Zadomowienie
|
W sklepie e-naturalne jest weekend darmowej dostawy od 50zł.
|
#1450 |
|
Zakorzenienie
|
[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;71996246]
Nie macie czasem wrażenia, że co firma, to olejek z drzewa herbacianego inaczej pachnie?? Już zaczęłam wątpić w oryginalność co poniektórych, bo mam odniesienie do Australian Organic- ten zapach wdrukował mi się w zmysły i potem już nie spotkałam żadnego, który pachniałby tak samo; oczywiście zdaję sobie sprawę, że mogą być niewielkie różnice w zależności od gatunku i części rośliny, z której był pozyskany, ale żeby aż tak się od siebie różniły? Przykład: ostatnio pisałam, że dodałam olejek do wcierki Vianek i że to fajnie podkręciło jej zapach. Był to olejek z firmy Aromatika. Teraz z kolei dodałam do nowej butelki olejek Etja i wszystko się zmieniło- zapach jest zdecydowanie inny i więcej, niż mało przyjemny ![]() Mam jeszcze olejek z jakiejś firmy z UK no name i to chyba jest jakaś totalna podróba, bo pachnie bardzo dziwnie- jakoś tak chemicznie. Już nie wiem, co o tym myśleć, ale intuicja podpowiada, aby kupować oryginalne australijskie produkty (chociaż ten z Aromatiki fajnie mi się skomponował z Viankiem Też mam takie doświadczenia, co firma to trochę inne właściwości. Mnie najbardziej odpowiadają olejki Primavery, ale już np ich roll-ony i mieszanki do aromaterapii w ogóle nie. Ostatnio kupiłam po raz drugi olejek szałwiowy i używam do skóry głowy i twarzy. Edytowane przez chimay Czas edycji: 2017-03-20 o 16:10 |
|
|
|
#1451 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Przypomniało mi się, że jeszcze Australian Body Care i Olivia Care pachniały podobnie do Australian Organic. Z Primavery miałam tylko trawę cytrynową w zestawie z mydłem i balsamem do ciała, a że nie przepadam zbytnio za tym zapachem solo, to nie mam z czym porównać; ale to chyba zacna firma, jeżeli chodzi o aromatoterapię. Zastanawiają mnie też ceny olejków, bo np. rzeczony tea tree oil w ilości 10 ml ma przedział cenowy od poniżej 10zł (Etja, Optima Plus i inne, w tym sklepy z półproduktami) do pow. 40zł (Bergland, Alva, Tisserand, Dr. Organic, Essential Care i jeszcze bardziej wypaśne firmy typu Farfalla lub Primavera właśnie) Edytowane przez 9d7b7132c96a8dd7d39f4ca1b65b4d26fef991fe_65a5443115010 Czas edycji: 2017-03-19 o 09:50 |
|
|
|
|
#1452 |
|
Zakorzenienie
|
[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;72015176]I jak- działa regulująco na sebum i zwęża pory, czy jakiś inny cel chcesz osiągnąć? W jakim stężeniu go używasz?
Przypomniało mi się, że jeszcze Australian Body Care i Olivia Care pachniały podobnie do Australian Organic. Z Primavery miałam tylko trawę cytrynową w zestawie z mydłem i balsamem do ciała, a że nie przepadam zbytnio za tym zapachem solo, to nie mam z czym porównać; ale to chyba zacna firma, jeżeli chodzi o aromatoterapię. Zastanawiają mnie też ceny olejków, bo np. rzeczony tea tree oil w ilości 10 ml ma przedział cenowy od poniżej 10zł (Etja, Optima Plus i inne, w tym sklepy z półproduktami) do pow. 40zł (Bergland, Alva, Tisserand, Dr. Organic, Essential Care i jeszcze bardziej wypaśne firmy typu Farfalla lub Primavera właśnie) Używam, bo nic innego mi nie pozostało. Retinoidy sprezentowały mi najgorszy w życiu trądzik, kwasy zostawiły w spadku nadwrażliwą, rozregulowaną skórę bez jakiegokolwiek pozytywnego działania na trądzik zaskórnikowy i łojotok. Regulująco na sebum działają u mnie tylko leki, które niedługo będę odstawiać i czymś się muszę ratować. Poza kombinowaniem z dietą, olejkami i ewentualnie wewnętrznie ziołami (nie czuję się na siłach brać za ten temat) nie ma innych metod regulacji łojotoku o podłożu hormonalnym, kosmetyki nic tu nie dają. Testuję więc po kolei olejki, chyba w sumie tylko dlatego, że nie jestem gotowa zaakceptować faktu, że niewiele (lub nic) się z tym da zrobić. Co do stężenia, to na początku miałam z tym problem, bo jedna kropla dodana do olejku myjącego mnie podrażniała, ale po około 2 tygodniach skóra się przyzwyczaiła i teraz nawet jak polecą 2 krople, to nic się nie dzieje. Na skórę głowy dodaję 2-3 krople do szamponu, który zostawiam na głowie na jakieś 3-5 minut i pryskam też po myciu sprejem z olejków, minimalnej ilości alkoholu do ich rozpuszczenia (jakieś pół łyżeczki) i wody. Wolę taki sposób niż gotowe wcierki, które albo zawierają bardzo często dużo alkoholu albo jakieś składniki filmotwórcze, które w efekcie skracają świeżość włosów. Co do cen, to dużo zależy od pochodzenia, rodzaju rośliny i trudności uzyskania danego olejku. Ale np olejek z drzewa herbacianego Dr Organic jest droższy od olejku Farfalli, która deklaruje, że ich produkt pochodzi z dzikich zbiorów, więc nie wiem, o co chodzi. Edytowane przez chimay Czas edycji: 2017-03-19 o 14:07 |
|
|
|
#1453 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ponoć te zioła mogą też regulować sebum http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=4497.0 |
|
|
|
|
#1454 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Oczywiście nie winię produktu, tylko nie wiedziałam, że nie wolno. Miałam olejek z Kej i Etja, bardzo się od siebie różniły, Kej był dużo lepszy i o wiele prawdziwiej pachniał, miałam ze 3 opakowania, ale przy trzecim jego jakość się pogorszyła i upodobniła do Etji, który w zapachu był bardziej cytrusowy niż "herbaciany".
|
|
#1455 |
|
Zakorzenienie
|
[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;72031121]A jaką dietę masz na myśli- coś w tym rodzaju? http://www.qchenne-inspiracje.pl/201...zbyc.html#more
Ponoć te zioła mogą też regulować sebum http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=4497.0[/QUOTE] Dzięki za link o ziołach Ta dieta z pierwszego linka to w zasadzie żadna konkretna dieta, tylko zbiór dość przypadkowych zaleceń. Przypuszczam, że u mnie właściwy trop może prowadzić w kierunku cięcia węglowodanów i to być może obojętnie jakiego pochodzenia, oczyszczonych czy nie, eko czy nie. Teraz jestem na eliminacji nabiału, więc zastępuję go właśnie zwiększoną ilością węgli, kasz, pieczywa żytniego, bezglutenowego i owoców i niestety przetłuszczam się coraz mocniej. Jak skończę eksperyment beznabiałowy, to wrócę do obniżenia węgli i zobaczę, co się będzie działo. |
|
|
|
#1456 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 9d7b7132c96a8dd7d39f4ca1b65b4d26fef991fe_65a5443115010 Czas edycji: 2017-03-19 o 19:17 |
|
|
|
|
#1457 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Patrzcie jakie cudeńko: Klik. Czegoś takiego nie ma jeszcze chyba żadna polska marka, tzn ma, ale w cenie powyżej 100 zł, a to serum kosztuje ok. 30. Są też inne rzeczy z tej serii.
Przyszedł mój krem pod oczy z EkoKrem, dostałam też 2 próbki. opakowanie jest super! I wklejam ostatnie przypadkowe zakupy stacjonarne, ale nie wszystko jest moje.
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2017-03-20 o 15:09 |
|
|
|
#1458 |
|
Zakorzenienie
|
Też się ostatnio obkupiłam w parę naturalnych kosmetyków. I po raz kolejny przekonuję się, że tańsze francuskie eko jest równie dobre jak droższe niemieckie. Mam dwa smarowidła do ciała: So'Bio Etic z oślim mlekiem KLIK oraz i+m Madame Inge KLIK. Jeśli chodzi o pielęgnację, to jest na takim samym poziomie tzn bardzo dobra, może tylko ten mus i+m jest w aplikacji bardziej "luksusowy". Zupełnie inaczej wyobrażałam sobie jednak ten rzekomo luksusowy zapach. Niestety czuję w nim męczące nuty typowe dla niemieckiego eko czyli kwaskowo-słodką wanilię, jakieś olejki do ciasta. Na szczęście jest to mniej wiercący zapach niż w tańszych Laverach i Sante.
Z So'Bio Etic mam też krem do rąk z oślim mlekiem i polecam jak ktoś lubi kremy, które nie znikają od razu. Zrobiłam też drugie zamówienie u Pony Hütchen i tym razem trafiłam idealnie zapachowo. Wybrałam sobie: Dandyrella i Erlkönig w travel size oraz próbki Citrus Fizz i Honigschnütchen. Dandyrella pachnie mi wodnie, ziołowo i kardamonem. Erlkönig bardzo leśnie i liściasto. Honigschnütchen to chyba najładniejszy miodowy zapach jaki znam, bo te które do tej pory miałam (np masło Mythos) były sztuczne, gryzące. Ten jest ciepły i obok miodu pachnie mi trochę mydłem. Citrus Fizz to skórka cytrynowa, też bardzo przyjemny, pewnie będzie idealny na lato. |
|
|
|
#1459 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Mythos zapachy są średnie te miodowe, z Dr Organic też. Z miodowych kosmetyków teraz mam próbkę mydełka wiedeńskiego i to jest pierwszy kosmetyk, którego miodowy zapach mi się podoba, czysty miód, ale nie intensywny, nie gryzie właśnie w nos. Mam Erlkonig w próbce, właśnie z ciekawości wącham, bo już mi się zapomniał, ale to ten, który mnie osobiście pachnie najbardziej męsko, z tych które wąchałam, mimo wszystko unisex, ładny jest.
|
|
#1460 |
|
Zadomowienie
|
Ja na razie zdecydowanie wolę te francuskie. Bardziej mi odpowiadają składem. Jak mam okazję to kupuję coś na próbę np. z Lavery, ale nie przypadło mi na razie nic do gustu na tyle, żeby do tego wrócić. Z So Bio mam krem nawilżający z aloesem, podklad długotrwały, korektor BB, tusz do rzęs i żel pod prysznic. Kremu mam już drugą tubkę i mi pasuje bardzo. Do innych już nie podchodzę. Żel pod prysznic jest zwykły a korektor i tusz mogą być. Mam chęć kupić jeszcze maseczkę dotleniającą i krem BB w najbliższym czasie.
|
|
|
|
#1461 |
|
Zakorzenienie
|
Na Skarby Syberii jest akcja Witaj Wiosno - 15% rabatu i dodatkowy kosmetyk w paczce
|
#1462 |
|
Rozeznanie
|
Mieszkam w Niemczech a kosmetykow niemieckich rowniez raczej niewiele kupuje
Wczoraj zawitala rodzinka mojego faceta z Litwy i przywiezli mi kosmtkow poza tym byl nowy box niespodzianka wiec troche nowosci sie uzbieralo ![]() Zdjecie 1. 1. VIVI zel do twarzy 2. VIVI krem do rak 3. VIVI balsam do ciala 4. Rasa krem do rak Zdjecie 2. 1. Evolve Organic Beauty krem do twarzy 2. PHB Ethical Beauty eyeliner 3. Oils of heaven olejek arganowy 4. Siahsoaps mydlo Black beauty 5. Naturtalent krem pod oczy 6. I+M Berlin krem do stop (produkty 1-6 sa z boxu Vegan Beauty Basket) 7. Madara maska do twarzy 8. SoBio plyn 2fazowy do demakijazu oczu 9. Fun'Ethic woda micelarna Niektorych produktow jeszcze nie testowalam, ale juz lubie krem do stop, plyny do demakijazu i micelarny, maske oraz krem do twarzy
|
|
|
|
#1463 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Madara wprowadza teraz na Litwie nową tańszą markę, która ma być bardziej masowa i dla młodszych klientek. To doskonały przykład, że można robić fajne kosmetyki, do tego z certyfikatem ekologicznym nie tylko na Zachodzie. U nas jeszcze trochę jest do zrobienia...
|
|
#1464 |
|
Rozeznanie
|
ooo dzieki za info o Madarze, nie wiedzialam ze beda nowa linie wypuszczac, bardzo fajnie
|
|
|
|
#1465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#1466 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1467 |
|
Konto usunięte
|
kajaccn
zdawaj relacje
|
|
|
|
#1468 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Fajne nabytki! Czekamy na recenzje! ---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ---------- Cytat:
Dobra informacja, mam nadzieję, że i u nas będzie dostępna. Lubię Madarę, ale nie są to kosmetyki, które kupuję regularnie właśnie ze względu na cenę. Widziałyście może reklamę kosmetyków Be Organic z Kasią Bujakiewicz w tv? Fajnie, że w ogóle jakaś marka się reklamuje w ten sposób, bo dotrze na pewno do większej rzeszy potencjalnych klientek. No i kosmetyki są dość dobrze dostępne (apteki i niektóre Rossmany). Chociaż mnie te kosmetyki akurat nie przekonują
|
||
|
|
|
#1469 | ||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() Cytat:
i miło, że nie reklamuje byle czego, jednak czuć, że ma świadomość, skoro postanowiła sprzedać lico akurat takiej marce
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2017-03-23 o 10:15 |
||
|
|
|
#1470 | |
|
Zadomowienie
|
[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;72140026]kajaccn
zdawaj relacje [/QUOTE]Teraz się robi relacje na insta ![]() Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:41.