Czerwcowe mamusie 2017 cz. V - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-03-28, 09:48   #2401
monika860902
Zakorzenienie

Dot.: Czerwcowe mamusie 2017 cz. V

Cytat:
Napisane przez kacperkova Pokaż wiadomość
Hej!

U nas też dzisiaj pięknie, chwilę pobawilismy się na balkonie ;-)

Już zupę ugotowałam, teraz czekam, aż przestygnie i może na spacer skoczymy, dziś mam szkole rodzenia, ale nie wiem czy się wyrobie .

Miłego dzionka dziewczyny ;-)

Dzisiaj 28, to do terminu równe dwa miesiące ;-)

Mam pytanko, co rzucić na ciasto francuskie, żeby bylo szybko, smacznie i żeby dzieciom smakowało?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Keczup, ser, kukurydze i kurczak gyros albo wędzony. Pycha. Jak to mam na imprezach to idzue migiem.

[img]//www.suwaczki.com/tickers/p19uyx8d6i1d1j97.png[/img]
monika860902 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 09:58   #2402
malinka9191
Zakorzenienie

Dzien dobry.
U mas tez piekne slonce. Skusilam sie na 5 min spaceru nawet z corka.
Brzuch ciagle mi sie napina i boli okresowo.. a wizyta za 3 tyg dopiero :/
Stary 2017-03-28, 10:44   #2403
Mirissa
Raczkowanie

Jeszcze nie ma południa, a już pochłonęłam pół tabliczki czekolady. Jak tak dalej pójdzie, to zamiast ciuchów ciążowych będę musiała sobie szykować prześcieradło do ubrania...

U mnie też piękne słońce. Wczoraj wybawiłam się z maluchem na placu zabaw, a dziś odpoczywam. Nie wiem, czy podnoszenie go na zjeżdżalnię było dobrym pomysłem. W końcu kiedyś trzeba zacząć się oszczędzać!

Pannaanna, Caat - gratuluję udanych wizyt . Duże już macie dzieciaczki... teraz to już pójdzie z górki. A co do różnic między obwodem główki, brzuszka czy nóg... na tym etapie to się jeszcze wszystko wyrówna. Więc jeśli lekarz nie zgłaszał nieprawidłowości, to nie ma się czym przejmować. Każdy dzieć rośnie w swoim tempie.

Marika - przecież 1500 g to chyba całkowicie prawidłowa waga w 30 tyg. ciąży? więc nie rozumiem, dlaczego wg lekarza to za mało :/. Gdyby było coś nie, to na 100% poświęciłby dużo więcej czasu na samo USG. Ale faktycznie jeśli nie jesteś zadowolona z badania, to lepiej zapisać się na kolejne i mieć spokojną głowę.

Adatka - ja zamierzam iść na to 3 badanie genetyczne. W poprzedniej ciąży też je robiłam i jego wynik mnie uspokoił (a dodatkowy bonus - cudne foty buziola w 3D).
Tu jest fajne wyjaśnione, dlaczego warto je robić i co ono ma wykazać.
http://abcprenatalne.pl/tydzien32.html

Edytowane przez Mirissa
Czas edycji: 2017-03-28 o 10:52
Mirissa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 11:14   #2404
pannaanna_87
Zakorzenienie

To te wszystkie parametry zmierzył mi wczoraj moj gin.. Takze mysle ze następnym razem sie znowu przylozy.. U mnie kyzynka była na kawie..zjadłam 2 kostki czekolady 😝 ide zaraz robic porzadek w kosmetykach tzn ukladac je

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ----------

Kacperkowa ja robilam tak zawiniete ser i parowki..mniam

pannaanna_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 11:25   #2405
monika860902
Zakorzenienie

Nie wiem czy pisalam ale u nas tez pogoda cudna. Bylam na cmentarzu i zakupach. Kupilam sobie nawet sukienkę. Zaraz biore sie za porzadki w szafie

Stary 2017-03-28, 11:27   #2406
pannaanna_87
Zakorzenienie

Monika pochwal sie kiecka u nas tez slonecznie

Stary 2017-03-28, 11:35   #2407
kacperkova
Zadomowienie

Dzięki dziewczyny. Ja robiłam z parowkami też , a teraz chyba z szynką albo z gyrosem.

i

Mamusia majowa 2017

Książki: 6 /2017
kacperkova jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-03-28, 11:54   #2408
daiquiricubano
Zadomowienie

Dzień dobry! Ale dziś pięknie i słonecznie ja juz po wstępnym sprzątaniu i spacerze łączonym z pobytem w piaskownicy teraz mój dziec najukochanszy śpi, a drugi najukochanszy delektuje się kawa bezkofeinowa z mlekiem i odrobina słodyczy

Monika, ciesze się, że krwawienie ustąpiło. To faktycznie musiało być podrażnienie, pewnie o tej luteiny. Ale już jest dobrze, a jutro zweryfikuje to lekarz, wiec lux! Zajmij się na spokojnie swoimi rzeczami, albo korzystaj ze słonka

Ewelina, u mnie w druga stronę przegięcie paly - wszystkie baby dookoła, które rodziły jakieś 100 lat temu, jak tylko słyszały, że mam urodzić dziecko 3,5 kg to się za głowę łapały! Ze jak to tak, że mnie rozerwie itp inne ciekawe historie! Nie ma to, jak być podtrzymywana na duchu zresztą Wam kiedyś pisałam, jak pewna pani sprzedawczyni w mothercare, gdy kompletowalam wyprawkę, zapytała o szacunkowa wagę, to usłyszawszy odpowiedz, sprzedała mi tylko ubranka na 62 cm (z wielką troska i nadzieja, że się przydadzą i ma nadziej, że TAKIE DUŻE DZIECKO SIĘ W NIE ZMIEŚCI). Także tego... uwielbiam złote rady i historię z serii, gdy ja rodziłam to bla bla bla

Mówicie, że kwietniowki szaleją? Ja tam od czasu do czasu coś poczytam, ale ostatnio nie mam zbyt dużo czasu swoją drogą te, co mają termin na początek czerwca to pewnie zaczną juz w maju okupowac porodowke Ja jestem z końca, wiec się nawet na lipiec nastawiam, choć nie ukrywam, że fajnie byłoby urodzić wcześniej, żeby więcej z tego czerwca i lata malutka skorzystała po co ja te otulacz kupuje, przecież nie na zimę

Jak byliśmy ostatnio na weekend w Krynicy, to mieszkaliśmy w hotelu typowo pod dzieci zrobionym. No i było mnóstwo rodzin z takimi maluchami 0-3 lata. Poznałam jedna mamę, która ma starsza córkę i młodszego syna (różnica wieku jest taka jak u nas). No i sytuacja taka, że jestesmy w "pokoju zabaw", Leon z jakiegoś powodu wylądował u mnie na rękach no i rozmawiam z ową mama i pytam, kiedy urodziła syna, a ona do mnie, że w ub roku w kwietniu... termin miała na czerwiec, ale tak się przeciazyla od noszenia córki, że aż sobie poród wywolala... wiec i takie historie się zdarzają... ja od tamtej pory trochę mniej noszę syna, ale z drugiej strony, żadna nie zna dnia ani godziny

Wyprawka. Mój mąż to chyba sobie średnio zdaje sprawę z tego, że coś trzeba dziecku kupić... tzn. grubsze rzeczy typu meble, czy przygotowanie ogólne mieszkania (jak nasz remont np.) to tak, ale ubrania, kosmetyki, kocyki? No way! On chyba myśli, że takie rzeczy same do domu trafiają zdaje sobie sprawę, że ja coś tam kupuje, bo widzi, że jak wracamy z galerii to coś tam tacham zawsze, ale kurierzy w ciągu dnia go omijają, wiec świadom do końca nie jest

Ania, skoro twój lekarz ci to wszystko pomiędzy i robi tak dokładne badania, jesteś zadowolona i usatysfakcjonowana wizytami, to nie rób tego III usg prywatnie. Gdyby go coś zaniepokoilo to sam by pewnie cie gdzie wysłał... 300 zł piechotą nie chodzi, a skoro jesteście odpowiednio zbadani przez twojego gina, to w sumie po co płacić za to samo?

Kacperkova, ja też robie czasem ciasto francuskie z mozarella i parowkami. Pychotka! Ale nie wiem, czy te parówki to dobry pomysł dla dziecka? Ja nie podaje mojemu, wiec i nie wiem, ale dla dorosłych to super przekąska czy tam kolacja

Edytowane przez daiquiricubano
Czas edycji: 2017-03-28 o 11:57
daiquiricubano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 12:01   #2409
starry_eyes
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mmona24 Pokaż wiadomość
Też myślałam, że to kocyki ale są urocze!

Monika, dobrze, że krwawienie szybko przeszło i oby się już nie powtórzyło. Ja też raz tak miałam i też po zaaplikowaniu luteiny i przeszło zaraz, więc trzeba być dobrej myśli

Gratuluję też udanych wizyt, rosną nam te dzieciaczki
I jeszcze w temacie III prenatalnego USG - też miałam robić (wcześniejsze dwa robiłam u innego gina niż u prowadzącej), ale tym razem moja gin dokładnie Małą pomierzyła, więc już odpuściłam

starry_eyes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 12:26   #2410
maajjaa88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malinka9191 Pokaż wiadomość
Dzien dobry.
U mas tez piekne slonce. Skusilam sie na 5 min spaceru nawet z corka.
Brzuch ciagle mi sie napina i boli okresowo.. a wizyta za 3 tyg dopiero :/

Wlasnie z takiego powod lekarz skierowal mnie do szpitala.

Mnie znowu podbrzusze boli i nie wiem czy dzwonic do gin i pakowac sie na wroclaw czy co robic. Mam juz dosc tych ciaglych poblemow.

Bylam na usg III trymestrum. Mala zdrowa, pecherzyk sie unormowal. Wazy 1138 gramow, wychodzi dzisiaj 28+0 lub 28+2 dni z pomiarow usg. Mala ulozona posladkowo, lekarz mowil ze w moim przypadku oby to jak najdluzej trwalo bo wtedy glowka nie napiera na szyjke. Takze moge miec i cesarke ale zeby porod odbyl sie w czerwcu.
maajjaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 12:38   #2411
marikaxp
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez daiquiricubano Pokaż wiadomość
Dzień dobry! Ale dziś pięknie i słonecznie ja juz po wstępnym sprzątaniu i spacerze łączonym z pobytem w piaskownicy teraz mój dziec najukochanszy śpi, a drugi najukochanszy delektuje się kawa bezkofeinowa z mlekiem i odrobina słodyczy

Monika, ciesze się, że krwawienie ustąpiło. To faktycznie musiało być podrażnienie, pewnie o tej luteiny. Ale już jest dobrze, a jutro zweryfikuje to lekarz, wiec lux! Zajmij się na spokojnie swoimi rzeczami, albo korzystaj ze słonka

Ewelina, u mnie w druga stronę przegięcie paly - wszystkie baby dookoła, które rodziły jakieś 100 lat temu, jak tylko słyszały, że mam urodzić dziecko 3,5 kg to się za głowę łapały! Ze jak to tak, że mnie rozerwie itp inne ciekawe historie! Nie ma to, jak być podtrzymywana na duchu zresztą Wam kiedyś pisałam, jak pewna pani sprzedawczyni w mothercare, gdy kompletowalam wyprawkę, zapytała o szacunkowa wagę, to usłyszawszy odpowiedz, sprzedała mi tylko ubranka na 62 cm (z wielką troska i nadzieja, że się przydadzą i ma nadziej, że TAKIE DUŻE DZIECKO SIĘ W NIE ZMIEŚCI). Także tego... uwielbiam złote rady i historię z serii, gdy ja rodziłam to bla bla bla

Mówicie, że kwietniowki szaleją? Ja tam od czasu do czasu coś poczytam, ale ostatnio nie mam zbyt dużo czasu swoją drogą te, co mają termin na początek czerwca to pewnie zaczną juz w maju okupowac porodowke Ja jestem z końca, wiec się nawet na lipiec nastawiam, choć nie ukrywam, że fajnie byłoby urodzić wcześniej, żeby więcej z tego czerwca i lata malutka skorzystała po co ja te otulacz kupuje, przecież nie na zimę

Jak byliśmy ostatnio na weekend w Krynicy, to mieszkaliśmy w hotelu typowo pod dzieci zrobionym. No i było mnóstwo rodzin z takimi maluchami 0-3 lata. Poznałam jedna mamę, która ma starsza córkę i młodszego syna (różnica wieku jest taka jak u nas). No i sytuacja taka, że jestesmy w "pokoju zabaw", Leon z jakiegoś powodu wylądował u mnie na rękach no i rozmawiam z ową mama i pytam, kiedy urodziła syna, a ona do mnie, że w ub roku w kwietniu... termin miała na czerwiec, ale tak się przeciazyla od noszenia córki, że aż sobie poród wywolala... wiec i takie historie się zdarzają... ja od tamtej pory trochę mniej noszę syna, ale z drugiej strony, żadna nie zna dnia ani godziny

Wyprawka. Mój mąż to chyba sobie średnio zdaje sprawę z tego, że coś trzeba dziecku kupić... tzn. grubsze rzeczy typu meble, czy przygotowanie ogólne mieszkania (jak nasz remont np.) to tak, ale ubrania, kosmetyki, kocyki? No way! On chyba myśli, że takie rzeczy same do domu trafiają zdaje sobie sprawę, że ja coś tam kupuje, bo widzi, że jak wracamy z galerii to coś tam tacham zawsze, ale kurierzy w ciągu dnia go omijają, wiec świadom do końca nie jest

Ania, skoro twój lekarz ci to wszystko pomiędzy i robi tak dokładne badania, jesteś zadowolona i usatysfakcjonowana wizytami, to nie rób tego III usg prywatnie. Gdyby go coś zaniepokoilo to sam by pewnie cie gdzie wysłał... 300 zł piechotą nie chodzi, a skoro jesteście odpowiednio zbadani przez twojego gina, to w sumie po co płacić za to samo?

Kacperkova, ja też robie czasem ciasto francuskie z mozarella i parowkami. Pychotka! Ale nie wiem, czy te parówki to dobry pomysł dla dziecka? Ja nie podaje mojemu, wiec i nie wiem, ale dla dorosłych to super przekąska czy tam kolacja

Mój mąż myśli tak samo 😂. A parówki mają fajne składy np te z lidla dla dzieci

marikaxp jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-03-28, 12:40   #2412
caat
Zakorzenienie

Jak Wam dziś mija dzień Mamusie?

Zawiozłam z rana męża do pracy, zatankowałam i umyłam auto, nastawiłam pranie, pozmywałam naczynia i ogarniam szafę - takiego mam dziś powera

To chyba ta pogoda tak na mnie działa
caat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 12:48   #2413
daiquiricubano
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marikaxp Pokaż wiadomość
Mój mąż myśli tak samo 😂. A parówki mają fajne składy np te z lidla dla dzieci

A które dokładnie parówki? Specjalne dla dzieci jakies? Ja zawsze kupuje te lepsze, muszą mieć min. 90% mięsa, innych nawet nie biorę z półki 😉 ale Leonowi jeszcze nie podawałam, jakoś tak zawsze co innego mu wynajde na śniadanie 😉

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ----------

Cytat:
Napisane przez maajjaa88 Pokaż wiadomość

Mnie znowu podbrzusze boli i nie wiem czy dzwonic do gin i pakowac sie na wroclaw czy co robic. Mam juz dosc tych ciaglych poblemow.

Bylam na usg III trymestrum. Mala zdrowa, pecherzyk sie unormowal. Wazy 1138 gramow, wychodzi dzisiaj 28+0 lub 28+2 dni z pomiarow usg. Mala ulozona posladkowo, lekarz mowil ze w moim przypadku oby to jak najdluzej trwalo bo wtedy glowka nie napiera na szyjke. Takze moge miec i cesarke ale zeby porod odbyl sie w czerwcu.
Ależ ty jesteś biedna! Kurcze, jak cie tak ma bolec cały czas to może faktycznie lepiej dla własnego spokoju i lepszego psychicznego samopoczucia być pod stałą opieką? A tak tylko siedzisz i się zamartwiasz 🙁 dobrze, że z Malutka wszystko w porządku i rośnie zdrowo. Żeby tylko długo wytrzymała w maminym brzuszku ❤

daiquiricubano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 12:52   #2414
jelonekhihi
Zakorzenienie

Chyba świeże powietrze na mnie źle działa, bo chodzę jak pijana. Byłyśmy z córą na spacerze. Po drodze wypłaciłam kasę z bankomatu, a ona do mnie "To co mamusia, Rossman?" Skąd ja to dziecko wzięłam Prawie nic nie kupiłyśmy, same głupotki, a kasa poszła. Jednak taki niby powolny spacerek to duży wysiłek dla mnie.
jelonekhihi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 12:57   #2415
VelaLuca
Wtajemniczenie

Dzień dobry
Ale ciepło dzisiaj, aż się cała zgrzałam, oby ta wiosna już z nami została do samego lata!

Wysprzątałam auto dzisiaj, bo jutro jadę na przegląd a takim brudasem w środku to byłby wstyd Co ja tam znalazłam, jakie skarby Moje dwie szminki, 7 zł, tusz do rzęs, dwie rolki do ubrań, okulary, opakowania po McFlurrach i B-Smarcie z KFC
Trochę się omachałam, teraz brzuch boli więc leżę i odpoczywam

Cytat:
Napisane przez Daga825 Pokaż wiadomość
Bardzo sprawnie, wstaje rano, czytam a tam kolejne dzieci przez noc przybywają

Zaraz trzeba będzie się przerzucić na majówki 😂
A potem MY!
Ale fakt, kwietniówki szaleją, wszystkie chcą się przed świętami rozpakować

Cytat:
Napisane przez adatka Pokaż wiadomość
hejka u mnie z rana słoneczko za oknem aż chce się życ
ja od wczoraj jakos odpukac dobrze sie czuje nie wiem czy to zasługa tego ,że moja mała ułozyła sie inaczej,lepiej chodze,lepiej spie i nic mnie nie boli rwa sie uciszyła kolka wczoraj troche dawała znac ale tak minimalnie ,że nawet nospy nie brałam więc jest super! oby tak cały czas,jedynie co jak połaze za długo a wczoraj przesadziłam troche bo i zakupy i chate posprzatałam troche to brzuch juz robiła sie ciezki i plecy bolały musiałam się wcześniej połozyc spac bo juz nogi odmawiały posłuszeństwa. W czwartek wizyta mam nadzieje ze bedzie wszystko ok.
nie wiem czy się zapisywac na te 3 prenatalne czy nie? w sumie leci 29 tydz to chyba juz za późno :/ do 32 mozna? czy do kiedy?
Mówie mojemu męzowi ,że trzeba zaczac cos kupowac małej a on mi się pyta po co mi to wszystko potrzebne :conf used: nie wiem czy z księzyca spadł czy co? ale co ty masz zamiar kupowac? eee no nic wszystko juz mam
Super że lepiej się czujesz. Nareszcie! Oby już tak do końca

Cytat:
Napisane przez mmona24 Pokaż wiadomość
Moj mąż to samo... jak zobaczyl moje notatki i tak pozycja "kocyk bambusowy" to stwierdzil ze jwstem nienormalna😂
Tez jak cos zamawiam i mu mowie to sie dziwi ze to jest niezbedne😜
To mój chłop jakiś inny Co prawda przeraził się jak pokazałam mu listę, chciałam zareagować że to wszystko jest naprawdę potrzebne, ale nie musiałam bo sam mi to powiedział.
Zapytał nawet czy na te apteczne rzeczy wystarczy 800 zł, więc chyba jest świadom wydatków

Cytat:
Napisane przez monika860902 Pokaż wiadomość
No ja juz prawie na finiszu z przygotowaniami 😃
Zazdroszczę, też bym już chciała wszystko pozamawiać, ale za wszy chyba.
Wciąż czekam na kasę z Zusu. Zwolnienie wystawione 1 marca, zaniesione 6, a z ich strony cisza. Wiem że mają 30 dni na wypłatę, ale mogliby się pospieszyć... Chyba że szykują mi jakąś bombę i 29 dnia odmówią wypłaty zasiłku, wtedy będzie zabawa dopiero

---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ----------

Cytat:
Maja dobrze że z malutką jest wszystko w porządku Zobaczysz że wytrzyma pięknie do czerwca, nigdzie nie będzie jej tak dobrze jak w brzuszku mamusi
Stary 2017-03-28, 13:04   #2416
monika860902
Zakorzenienie

Maja no to malutka sie duza juz robi. Ponad kilo to juz duze dziecko 😃 dobrze ze z malutką ok.
Krawawienie mialam przed aplikowaniem luteiny- takie sprostowanko. Ale juz nic nie ma. W nocy latalam ciagle sprawdzac i tez juz nic nie bylo. Jutro powiem mojej gin.

Wczoraj byla u mnie kolezanka. Troche mnie wkurzyla bo zaczela opowiadac ze nasza wspolna znajoma urodzila i pyta czy widzialam wage. Mowie ze nie o ona tak zaczepnie ze prawie 4 kg. No i czy widzialam ile ma cm..mowie ze nie a ona znowu takim tonem ze 60 cm. I tekst " a widzisz, mowilam abys mnie sluchala, ja jestem doswiadczona, i mowilam abys nie kupowala ciuszkow na 56 a ty i tak kupilas" wrrrr😤 ale mnie ten tekst wnerwil troche. Juz mialam na koncu języka ze przeciez ona zadnych ciuszkow nie musiala kupowac do 2 lat corki bo wszystko dostawala. A ja sobie kupic musialam bo nie pojde w spranych do lekarza czy takich nie wezme do szpitala ( ona dostala od kuzyki cale reklamowki po jej corce ktora jest starsza o 1.5 roku id jej corki)

---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ----------

Cytat:
Napisane przez caat Pokaż wiadomość
Jak Wam dziś mija dzień Mamusie?

Zawiozłam z rana męża do pracy, zatankowałam i umyłam auto, nastawiłam pranie, pozmywałam naczynia i ogarniam szafę - takiego mam dziś powera

To chyba ta pogoda tak na mnie działa
Ja tez troche szafe ogarnelam 😁 pozamiatalam, obiad robie i czekam na meza az: 1. Rozbierze i sprawdzi co z nasza pralka 2. Dokonczy malowac sciane 3. Zlozy komode malego 😃

---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ----------

Cytat:
Napisane przez VelaLuca Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Ale ciepło dzisiaj, aż się cała zgrzałam, oby ta wiosna już z nami została do samego lata!

Wysprzątałam auto dzisiaj, bo jutro jadę na przegląd a takim brudasem w środku to byłby wstyd Co ja tam znalazłam, jakie skarby Moje dwie szminki, 7 zł, tusz do rzęs, dwie rolki do ubrań, okulary, opakowania po McFlurrach i B-Smarcie z KFC

A potem MY!

To mój chłop jakiś inny Co prawda przeraził się jak pokazałam mu listę, chciałam zareagować że to wszystko jest naprawdę potrzebne, ale nie musiałam bo sam mi to powiedział.
Zapytał nawet czy na te apteczne rzeczy wystarczy 800 zł, więc chyba jest świadom wydatków

Wciąż czekam na kasę z Zusu. Zwolnienie wystawione 1 marca, zaniesione 6, a z ich strony cisza. Wiem że mają 30 dni na wypłatę, ale mogliby się pospieszyć... Chyba że szykują mi jakąś bombę i 29 dnia odmówią wypłaty zasiłku, wtedy będzie zabawa dopiero

---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ----------

Maja dobrze że z malutką jest wszystko w porządku Zobaczysz że wytrzyma pięknie do czerwca, nigdzie nie będzie jej tak dobrze jak w brzuszku mamusi
Nie no to wspolczuje Ci i wogole tych wyplat z zusu. Ja naszczescie dostaje z zakladu pracy....wiec kasa na czas.

Stary 2017-03-28, 13:07   #2417
caat
Zakorzenienie

Cytat:
Nie no to wspolczuje Ci i wogole tych wyplat z zusu. Ja naszczescie dostaje z zakladu pracy....wiec kasa na czas.
U mnie była kontrola, bo teraz ZUS bardzo się zaostrzył i sprawdzają każdego jak mogą. Także nie życzę tego nikomu.

Na razie dostałam od nich pierwszy przelew - zobaczymy jak im teraz pójdzie
Stary 2017-03-28, 13:10   #2418
jelonekhihi
Zakorzenienie

Mi się śniło, że była kontrola z zusu u mnie Odemnie z domu do zusu są 3 min spacerku, ale nikt się jeszcze od listopada nie pofatygował. Może już nie przyjdą.
jelonekhihi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 13:16   #2419
Daga825
Wtajemniczenie

Cytat:
A które dokładnie parówki? Specjalne dla dzieci jakies? Ja zawsze kupuje te lepsze, muszą mieć min. 90% mięsa, innych nawet nie biorę z półki 😉 ale Leonowi jeszcze nie podawałam, jakoś tak zawsze co innego mu wynajde na śniadanie 😉

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ----------

Ależ ty jesteś biedna! Kurcze, jak cie tak ma bolec cały czas to może faktycznie lepiej dla własnego spokoju i lepszego psychicznego samopoczucia być pod stałą opieką? A tak tylko siedzisz i się zamartwiasz 🙁 dobrze, że z Malutka wszystko w porządku i rośnie zdrowo. Żeby tylko długo wytrzymała w maminym brzuszku ❤

My te bio parówki albo piratki kupujemy młodej

Daga825 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-03-28, 13:16   #2420
monika860902
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie była kontrola, bo teraz ZUS bardzo się zaostrzył i sprawdzają każdego jak mogą. Także nie życzę tego nikomu.

A jak wyglada ta kontrola?

Stary 2017-03-28, 13:16   #2421
ewelinka2311
Wtajemniczenie

Cytat:

Jejku jeden dzień w domu i juz stres na nowo

Moja w tej chwili tez posladkowo ułożona, chyba że się ostatnio przekręciła bo myślałam że mi coś rozerwie tak się szarpałaale jak co to jeszcze trochę czasu mają na obroty

W Twoim przypadku to chyba rzeczywiście lepiej jakby jak najdłużej tak leżała.

ewelinka2311 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 13:20   #2422
Daga825
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ewelinka2311 Pokaż wiadomość
Jejku jeden dzień w domu i juz stres na nowo

Moja w tej chwili tez posladkowo ułożona, chyba że się ostatnio przekręciła bo myślałam że mi coś rozerwie tak się szarpałaale jak co to jeszcze trochę czasu mają na obroty

W Twoim przypadku to chyba rzeczywiście lepiej jakby jak najdłużej tak leżała.

Mnie dziś też tak szarpal podczas drzemki, aż jakby mi ktoś tam pompowal balon czy coś dziwne uczucie

Daga825 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-28, 13:20   #2423
VelaLuca
Wtajemniczenie

A i melduje się po wizycie

Malutka przebadana od stóp do głów - sprawdzone wszystkie narządy: serce, nerki, pęcherz moczowy, dość długo padał serducho - posprawdzał wszystkie komory, przedsionki, żyły i aortę. Później przeszedł do główki i też dość długo ją oglądał. Aż się zaniepokoiłam w pewnym momencie ale wszystko jest ok. Kręgosłup również idealny. Ilość wód prawidłowa

Wszystkie wymiary brzuszka i kości udowej i główki idealnie pokrywają się z terminem OM i z USG również wychodzi 27t5d.

Niestety mała ułożona jest pośladkowo. W dodatku ma skierowaną buzię w stronę moich pleców, więc nawet nie udało się jej podejrzeć dzisiaj. Nie mam żadnej fotki buźki, dostałam za to zdjęcia kręgosłupa, brzuszka i główki
Dajemy jej czas do 34 tc aby się obróciła, lekarz mówił że do tego czasu powinna to zrobić, jeśli nie to później szanse maleją...
Jestem przerażona wizją cesarki Mam nadzieję że mała się obróci, ma jeszcze 6 tygodni więc liczę na nią, mocno
Co prawda ja się swojej mamie nie obróciłam mam nadzieję że nie jest to genetycznie uwarunkowane

Oczywiście D-dimery wciąż za wysokie, dostałam zwiększoną dawkę heparyny, teraz będę wstrzykiwać sobie 2 razy więcej tego leku. Odstawiamy je dopiero 2 dni przed porodem, a później znów powrót do nich po porodzie przez kilka tygodni ...

Odradzono mi również podróż nad morze w maju...tzn. aby nie jechać samochodem. Sam pobyt jak najbardziej, wręcz wskazany, ale ta jazda Powiedział że pociąg albo samolot. Niby samolotem moglibyśmy lecieć, nie wiem muszę to obgadać z rodzicami i mężem. Oni musieliby jechać autem z psem a my dolecielibyśmy do Gdańska.
Niby chodzi o to aby zminimalizować ryzyko jakiejś stłuczki czy wypadku, ale ja codziennie robię minimum 40 km samochodem i równie dobrze mogę mieć strzała u siebie na wsi albo jadąc na paznokcie czy szkołę rodzenia. Więc chyba nie ma co aż tak panikować bo wypadek może się zdarzyć wszędzie. Pojedziemy na pewno tylko zastanowimy się jeszcze jak

Rozpisane mam również wszystkie wizyty do końca ciąży. Jak tak pisaliśmy te terminy i przeglądaliśmy kalendarz, to się okazało że zostało raptem 4 wizyty i koniec! Na prawdę dzisiaj po raz pierwszy poczułam takie przerażenie że to już, za chwilę....

Mam też umówione już dwa razy terminy na KTG 29 maja i 13 czerwca. A 19 czerwca jedziemy już położyć się na oddział do Krakowa, jeśli oczywiście dotrwamy
Zrobiło się poważnie

A, Blanka waży 1132 g, w 27t5d
Stary 2017-03-28, 13:22   #2424
marikaxp
Rozeznanie

Cytat:

Piratki. One nie mają 90% tylko ok 85% ale nie mają też konserwantu , który jest w prawie każdych parówkach.

Cytat:
Dzień dobry

A potem MY!

Załóż sobie PuE - ja trochę za tym kontem się nachodziłam, ale teraz loguje się i widzę kiedy i ile dostanę "zasiłku".

Cytat:
Maja no to malutka sie duza juz robi. Ponad kilo to juz duze dziecko 😃 dobrze ze z malutką ok.
Krawawienie mialam przed aplikowaniem luteiny- takie sprostowanko. Ale juz nic nie ma. W nocy latalam ciagle sprawdzac i tez juz nic nie bylo. Jutro powiem mojej gin.

Wczoraj byla u mnie kolezanka. Troche mnie wkurzyla bo zaczela opowiadac ze nasza wspolna znajoma urodzila i pyta czy widzialam wage. Mowie ze nie o ona tak zaczepnie ze prawie 4 kg. No i czy widzialam ile ma cm..mowie ze nie a ona znowu takim tonem ze 60 cm. I tekst " a widzisz, mowilam abys mnie sluchala, ja jestem doswiadczona, i mowilam abys nie kupowala ciuszkow na 56 a ty i tak kupilas" wrrrr😤 ale mnie ten tekst wnerwil troche. Juz mialam na koncu języka ze przeciez ona zadnych ciuszkow nie musiala kupowac do 2 lat corki bo wszystko dostawala. A ja sobie kupic musialam bo nie pojde w spranych do lekarza czy takich nie wezme do szpitala ( ona dostala od kuzyki cale reklamowki po jej corce ktora jest starsza o 1.5 roku id jej corki)

---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ----------

Ja tez troche szafe ogarnelam 😁 pozamiatalam, obiad robie i czekam na meza az: 1. Rozbierze i sprawdzi co z nasza pralka 2. Dokonczy malowac sciane 3. Zlozy komode malego 😃

---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ----------

Przecież dziecko 4 kg ,które ma 60cm spokojnie zmieści się w 56 tym bardziej , że jest na początku zwinięte. Ja kupiłam nawet kilka 50.
Cytat:
Napisane przez jelonekhihi Pokaż wiadomość
Mi się śniło, że była kontrola z zusu u mnie Odemnie z domu do zusu są 3 min spacerku, ale nikt się jeszcze od listopada nie pofatygował. Może już nie przyjdą.
Do mnie też nie a tego się spodziewałam, bo miałam umowę zmienioną krótko przed ciążą.

Stary 2017-03-28, 13:27   #2425
pannaanna_87
Zakorzenienie

Jeszcze jadlam ciasto fr ze szpinakiem i lososiem pycha..dzieci tez sie zajadaja..mozna przemycić cos zdrowego.
Arletka chyba tak zrobie..skoro wszystko jest wporzadku..lek dokladnie wszystko bada i sam odradza.. Bo zbadaja dokladnie to co on tylko on niema certyfikatu i tyle..obym nie zalowala.. Mam nadzieje..ze nic nie zostalo pominiete na polowkowym..

Ja zrobilam porzadek z kosmetykami..bizuteria i pierdami..maz konczy malowac..czekam na mame..zrobie obiad i bierzemy sie za szafe. Dzis ma wpasc jeszcze jedna kolezanka to mi troche pomoze.
Pospacerowalam z psem..10 min..takie ciepelko..eh cudownie..marzy mi sie jakis weekend poza domem..ale moze chociaz w piatek zaliczymy z mezem kino
W maju trzeba sie wsiąść za wyprawke apteczno kosmetyczna..to juz niema zartow

Pojde chyba w czwartek na zajecia w szkole rodzenia.. Jest o karmieniu piersia i problemach..diecie.. Chyba nie za wczesnie na takie zajecia a cos w glowie zostanie.. W kwietniu niema pielegnacji noworodka..mam nadzieje.ze będzie w maju bo to juz ostatni dzwonek a musze sie zapisac! W kwietniu sa natomiast fazy porodu..szczepienia..cos o cesarce..polog..takie luzne zajecia wiec sie przejdę a w maju bede celowac na pielegnacje

---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ----------

Maja super..ze wszystko sie unormowalo..moj tez ulozony posladkowo..ale tak przebiera nogami..tak mnie kopie na dole..ze wszystko mnie boli..niby to ok ale i tak rozwazam ortopede.. Jak boli Cie jak na okres to dzwon..ja dopytalam mojego gina..mowie mu ze mam rozne bole ale nie okresowe..to pow..ze ok ale jak typowe na okres to dzownic i szpital..

Stary 2017-03-28, 13:34   #2426
VelaLuca
Wtajemniczenie

Cytat:

Kontrola była u Ciebie w pracy czy w domu?
Zus ma do mnie 20 km w jedną stronę więc może nie będzie im się chciało przyjeżdżać, choć na swojej działalności kontrola raczej w 90% pewna Niech mnie kontrolują, sprawdzają nie boję się tego, tylko przez to zwykle obsuwa się wypłata zasiłku a na to nie mogę sobie pozwolić bo cała wyprawka czeka

Jak dostałaś pierwszą wypłatę to te kolejne raczej też są pewne

---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ----------

Cytat:
Napisane przez marikaxp Pokaż wiadomość
Załóż sobie PuE - ja trochę za tym kontem się nachodziłam, ale teraz loguje się i widzę kiedy i ile dostanę "zasiłku".
Mam PUE założone od października już, ale ani słowem nie pisze tam nic o zasiłkach. Bo na razie czekam na decyzję czy mi w ogóle go przyznają, jeśli tak to wtedy powinna pojawić się tam informacja o wypłacie i terminach, ale na razie cisza. Im się nie spieszy
Stary 2017-03-28, 13:34   #2427
pannaanna_87
Zakorzenienie

Vela aj cudowne wiesci..bardzo dobrze posprawdzal Blanke.. Jedz nad morze..szalenie zazdroszcze..wypadek moze zdarzyc sie wszedzie..mi zostaja teznie w miescie obok..pojade na pewnoo 4 wizyty.. Czas zapiernicza jak szalony..

Stary 2017-03-28, 13:45   #2428
marikaxp
Rozeznanie

Cytat:
Zus ma do mnie 20 km w jedną stronę więc może nie będzie im się chciało przyjeżdżać, choć na swojej działalności kontrola raczej w 90% pewna Niech mnie kontrolują, sprawdzają nie boję się tego, tylko przez to zwykle obsuwa się wypłata zasiłku a na to nie mogę sobie pozwolić bo cała wyprawka czeka

---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ----------

Mam PUE założone od października już, ale ani słowem nie pisze tam nic o zasiłkach. Bo na razie czekam na decyzję czy mi w ogóle go przyznają, jeśli tak to wtedy powinna pojawić się tam informacja o wypłacie i terminach, ale na razie cisza. Im się nie spieszy
Ja nie miałam tej zakładki- świadczeniobiorca. Musiałam do nich jechać i mi aktywowali. Jak Dzwoniłam na infolinie to twierdzili , że sama się aktywuje przy pierwszej wypłacie i sama się nie aktywowała. W tej zakładce są informacje odnośnie zasiłków.

Stary 2017-03-28, 13:46   #2429
caat
Zakorzenienie

Cytat:
A jak wyglada ta kontrola?

Wolałabym tego tu nie pisać

Cytat:

Oni nie byli tylko przysłali pismo, żeby się do nich przejść

Dokładnie - moja wypłata obsunęła się w terminie i to dość sporo, a to że dostanę kolejną to wiem, tylko pytanie czy przyjdzie tak jak ta wcześniejsza czy może wcześniej
Stary 2017-03-28, 13:46   #2430
VelaLuca
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pannaanna_87 Pokaż wiadomość
Vela aj cudowne wiesci..bardzo dobrze posprawdzal Blanke.. Jedz nad morze..szalenie zazdroszcze..wypadek moze zdarzyc sie wszedzie..mi zostaja teznie w miescie obok..pojade na pewnoo 4 wizyty.. Czas zapiernicza jak szalony..

Dlatego chyba pierwszy raz oleje lekarza Nie chcę aż tak dmuchać na zimne. W dodatku nie jadę maluchem tylko dużym autem więc i bardziej komfortowo i w psychice lepiej 😉

Proszę zdjęcie tapety ☺ Nie wszystkim akurat może się podobać ale to taki nasz styl, skandynawski ☺ 1490705202701.jpg1490705212738.jpg

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości