![]() |
#3721 |
Madi
|
Dot.: Sierpniówki 2017 ♥ cz.3
Brzuszek do brzuszka? W sensie przutylanie brzuszka dziecka do mojego ?
#3722 |
Zakorzenienie
|
Niom, na leżaco zupełnie na początku, tak sie mniej połyka powietrza przypadkowo
|
![]() ![]() |
![]() |
#3723 | |
Madi
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3724 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Byłam dziś na badaniu. Wyjątkowo gin sam mnie posadził na samolot. Szyjka OK, macica 1 cm pod pępkiem. W związku z tą "jasną plamką" na sercu dostałam skierowanie na echo tętna płodu. Poza tym, mam zrobić krzywą cukrową i test na przeciwciała w związku z możliwością wystąpienia konfliktu serologicznego (ja mam AB Rh-, TŻ - A Rh+), ale podobno w pierwszej ciąży nie odgrywa to aż tak dużej roli. Lekarz mnie uspokoił, bo powiedział, że każdego miesiąca zdarza mu się kilka tych "jasnych plamek" i nigdy żadna nie przełożyła się na patologię, a pracuje już kilkadziesiąt lat w zawodzie. Uff ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3725 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3726 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Mąż właśnie składa drugą komodę. Jutro Wam wrzucę fotkę, jak zrobię w świetle dziennym ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3727 |
Zakorzenienie
|
Martoolka
witaj w klubie, mój wrócił z pracy o 18 i zastał 6 krzeseł do skręcenia do jadalni ![]() no właśnie, sezon grillowy, jutro po stomatologu jadę na zakupy, w sobotę będzie cudnie ![]()
![]() |
#3728 | |
Madi
|
Cytat:
relaksik ![]() ![]()
![]() |
#3729 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3730 | |
Zakorzenienie
|
Akurat to byla biogaia, ale sa rozne
Cytat:
![]() ![]() ![]() Itakasia to jakos namiary na siebie musisz dac czy cos ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3731 |
Zakorzenienie
|
GRILL...małpuję pomysł
![]() ![]()
![]() |
#3732 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dużo wcześniej zamówiliśmy cały system mebli do pokoju dziecięcego i teraz mąż jak ma czas to systematycznie coś składa. Jak złoży komodę, to mu zostanie duża szafa i łóżeczko do złożenia. Musimy jeszcze dokupić fotel i firankę ![]() Salon już prawie gotowy. Musimy tylko skompletować zdjęcia do multiramy i ją zawiesić. Za tydzień dotrą poduszki ozdobne do narożnika i to będzie wszystko. Z dużych misji została nam jeszcze kuchnia do ogarnięcia - musimy przeorganizować się w szafkach ![]() Chcemy teraz to wszystko odhaczyć, żeby mieć na kilka lat spokój, bo wiadomo, że przy dziecku trudniej się zorganizować ![]() ---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3733 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3734 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3736 |
Rozeznanie
|
Ja dziś byłam na świadomej mamie. Jak było pisze według planu:
1) pierwsza kąpiel - położna wybrała 1 tatę, który kąpał lalkę w wiaderku. Wiadro stało na ziemi jak nie siedziałaś w 1 rzędzie to nie widziałaś nic. Była za naturalną pielęgnacją jak mąka ziemniaczana do pupy, 1/3 łyżeczki oleju kokosowego do wody zamiast oliwki. 2) chustonoszenie. Pokazała 2 wiązania na sobie i mówiła czemu chusty są dobre, jakie są typy i żeby wybierać te 100% bawełny. 5 ochotników tatusiów wiązało lalki pod jej okiem. 3) poród od a do z. Omawiał ginekolog-położnik z 40 letnim stażem. Kiedy do szpitala, jakie znieczulenia dostępne itp 4) rola taty podczas porodu. Położna opowiadała jak po raz 1 tatusiów wypuścili na porodówkę, kiedy do szpitala, żeby nie informować od razu rodziny tylko po porodzie bo będą dzwonić czy już po, żeby nie zmuszać do przecinania pępowiny, że najlepiej tata kąpie dziecko i żeby go dopuszczać, a nie że sama najlepiej przewinę, ubiorę itd 5) ochrona karmienia piersią. To krótka filmowa reklama butelki Canpol 6) bankowanie krwi pępowinowej. ten sam film co wszędzie 7) żywienie kobiet ciężarnych. Dietetyczka mówiła jak komponować posiłki, dużo warzyw, białka, posiłki co 2 max 4h 8) uwarunkowanie rozwoju mowy. lekarz się wypowiadała, że smoczki max do roku, żeby potem mówić do dzieci poprawną polszczyzną i nie zasłaniać ust, żeby mogło nas naśladować 9) poród domowy. 2 położne, na całe województwo max 11 takich porodów, że się surowo wybiera kandydatów i że czasami i tak kończy się w szpitalu 10) losowanie nagród. Książki, płyta z muzyką dla dzieci, bon do szkoły rodzenia, bon na porady laktacyjne, bon na sesję ciążową, kosmetyki. Nic nie wygrałam jak zwykle Edytowane przez oriane Czas edycji: 2017-03-30 o 20:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#3737 | |
Zadomowienie
|
A ja na kolacje zjadłam słoiczek czereśni z kompotu
![]() no i zgagę mam od południa ![]() A i dzięki za rady, może wezmę jakaś upoluje na allegro, zobaczymy co mąż powie bo on woli klasycznie iść do sklepu przymierzyć i zobaczyć.... Wysłane za pomocą mTalk ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- Cytat:
![]() A co do mąki ziemniaczanej to popieram, jak moja córka miała brzydką dupe to właśnie mąka ziemniaczana jej szybko wyleczyła zaczerwienienia. Wysłane za pomocą mTalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3738 |
Zakorzenienie
|
Ja poszłam do fryzjera niby końcówki pociąć a cos nam z fryzjerka strzeliło do głowy i orznelam sie na krótko
![]() ![]() Jak na złość jeszcze pokończyły mi sie prawie wszystkie kosmetyki z kolorowki, wydałam dzisiaj miliardy.... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
II kreseczki - 11.09.2014r. ![]() 26 lipca - kolejny rok razem! ![]() Julek - 10.05.2015r. 21:40 ![]() pierogowamama.com |
![]() ![]() |
![]() |
#3739 |
Raczkowanie
|
Hej.
Witam nowe Mamusie Sierpnióweczki. ![]() Jak Was czytam, to Wy już tyle rzeczy macie dla maluszków, robicie pokoje, składacie szafy. A ja nic nic nic. Parę rzeczy na strychu u teściów po małym szwagierki i ewentualnie gondolę na pierwsze miesiące jeśli się zdecydujemy. Sama nie kupiłam jeszcze ani jednej rzeczy. Raz, że się boję i mam jeszcze jakiś taki hamulec w sobie żeby za wcześnie nie kupować. Dwa - bo jeszcze momentami czuję, jakby mnie ten cały matrix dzieciowy nie dotyczył. ![]() ![]() No i po trzecie - nie chce mi się łazić po sklepach, wybierać. Ja to jestem bardzo niezdecydowana. Nie znoszę zakupów jak nie wiem co mam kupić. Może po poznaniu płci będzie mi łatwiej. Poza tym przeraża mnie ilość tego wszystkiego, co trzeba będzie zakupić dla maluszka. Zwariuję! Jak zwykle zostawię wszystko na ostatnią godzinę, a czas tak szybko zasuwa. Równo 3 mies temu dowiedziałam się, ze jestem w ciąży. Piszecie też jak długo czeka się na kasę z ZUS-u a często gęsto jeszcze i pracodawca nie chce za te pierwsze 33 dni zapłacić. Co za chory system. Gdybyśmy faktycznie były samotnymi matkami to ja nie wiem za co by przyszło żyć przez ten czas? Dziewczyny, miałam dzisiaj okropny sen. Byłam na USG, wszystko fajnie, dzidzia brykała i kręciła się w kółko na monitorze. A nagle kobieta robiąca usg pokazuje mi plamkę w główce dziecka i mówi, że maluch ma "wadę mózgu". Ja się pytam czy to się wchłonie, a ona do mnie, że to nieodwracalne. Popędziłam z płaczem do mamy mówiąc jej, ze ja nie dam rady z takim dzieckiem, że dlaczego ja itp. ![]() ![]() CC dobrze, że lekarz Cię uspokoił. Wszystko będzie dobrze z Twoim maleństwem, zobaczysz. |
![]() ![]() |
![]() |
#3740 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3741 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja dopiero dobilam do mieszkania, z koleżanką nie mogliśmy się godzinę pod blokiem rozstać. Dostałam od niej skarpetki dla maluszka ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3742 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
On za bardzo nie zwraca uwagi na takie rzeczy, mowi ze to mi ma sie podobać ![]() ![]() ![]()
II kreseczki - 11.09.2014r. ![]() 26 lipca - kolejny rok razem! ![]() Julek - 10.05.2015r. 21:40 ![]() pierogowamama.com |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3743 |
Przyczajenie
|
bianca30 - ja też nic jeszcze nie mam i na razie nie planuję, wolę poczekać jeszcze troszkę, tak do 30 tygodnia chociaż, a wtedy zaszaleję z zakupami
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3744 |
Rozeznanie
|
Jutro mamy jechać z mężem na zakupy. Miałam zrobić listę, część już świątecznych (to, co można kupić wcześniej, żeby później zostało już tylko to, co trzeba kupić na koncu). Ale przerasta mnie myślenie.
Najchętniej jajko bym ugotowała i nara. Nie mam natchnienia ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3745 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, ma moze ktoras z was Fiata Croma? Przymierzam sie do zakupu za moja micre.
1490905915747.jpg Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3746 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Głowa mnie zaczęła boleć i idę spać. Zauważyłam, że jak za krótko śpię (wstaję szybciej), albo mam słabą noc, to mi właśnie wtedy siada wzrok i boli głowa. :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3747 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3748 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3749 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Uff, przede mną cała batalia. Na pierwszy ogień wstawienie drzwi do pokoju dziecięcego i łazienki. Później łóżeczko, fotel do karmienia, szafka ścienna (nad boczną ścianką łóżeczka, przy przewijaku, na różne kosmetyki i inne pierdoły) i regał (docelowo na książki i zabawki dziecka - pewnie zwykły Billy z IKEA, ale trzeba po niego pojechać). Powinnam teoretycznie odmalować mieszkanie i wyremontować łazienkę (miałam w planach meble i lustro na wymiar do łazienki), ale chyba sobie daruję z powodów organizacyjnych i finansowych. Łóżko z naszej sypialni, która będzie pokojem dziecięcym, będę musiała przerzucić do salonu i jakoś to zaaranżować, żeby po ludzku wyglądało, a jest to niezły bydlak (200 x 220 m) ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3750 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:07.