Czerwcowe mamusie 2017 cz. V - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-04-07, 14:01   #3901
Daga825
Wtajemniczenie

Dot.: Czerwcowe mamusie 2017 cz. V

Mi za pierwszym razem po ciąży spadło, ale po 3 miesiącach znowu poszło w górę i niestety już potem diagnoza była jaka była, także leki już na zawsze będą że mną.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Daga825 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-07, 14:07   #3902
VelaLuca
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tunia89 Pokaż wiadomość
Ja przynajmniej wiem, że nie ma tam żadnych odchyleń
I najprawdopodobniej podniesione TSH to wynik ciąży
U mnie też TSH to wynik ciąży, bo od tej strony immunologicznej wyniki są dobre, jedynie to TSH podwyższone. Przed ciążą było idealne, 1,1 a w 7tc już 3,26.
Muszę zapytać moją jaki ma plan na mnie po porodzie, bo jeszcze o tym nie rozmawiałyśmy.

Ja mam już tyle planów na "po porodzie" że laktator i butelka to konieczność u mnie. Mam tylko nadzieje że mała będzie chciała współpracować
Stary 2017-04-07, 14:11   #3903
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vanessa1781 Pokaż wiadomość
No i przespałam dyżur gina na oddziale. Ale jest ciut lepiej. Plamien nie ma, brzuch boli, ale juz nie okresowo tylko takie rozpieranie promieniujące do krzyza- to ponoć też nie dobrze
No nic, leżę plackiem, mąż przywiózł obiad od mojej mamy, tak ze ja chodzę tylko siku. Nie mogę się doczekać wizyty i tego ze powie że jest wszystko ok

Vela - ja dla Karolinki też miałam wiekszosc rzeczy w ten wzór białe gwiazdki na szarym. Pamiętam jak mama mi prala tą pościel komentowała pod nosem jak można dziecku takie szarości kupić
No i wózek mam czarno-grafitowy

Jeśli chodzi o prawo do macierzyńskiego jest on udzielany od DNIA PORODU! Może byc udzielony 6 tygodni przed porodem, ale to przy określonych warunkach i wtedy potrzebne jest zaświadczenie od lekarza o przewidywanej dacie porodu.
Jeśli zwolnienie jest wystawione np.do 20 czerwca a urodzisz 12 to chorobowe jest płacone do 11 a od 12 macierzyński.

U mnie w szpitalu wszyscy lekarze uważają że ciąż a donoszona to skończone 38 tygodni. Dlatego mi krążek w poprzedniej ciazy wyciągnął w 38t2d a teraz -jeśli dotrwać - sciągnie dokładnie tak samo bo wtedy bede miala wizytę.
Dzieci urodzone w 38 tygodniu trwania i przed tym tygodniem to wczesniaki- moja kuzynka urodziła w 37 i musiała przejsc wszystkie badania dla wcześniaków lacznie z włóczeniem dziecka po okulistach, neurologach itp.
Dlatego ja czekam do 31.05. 1.06 u mnie będzie 38t1d.
Pierwsze slusze zeby dzieci z 37 tc byly wczesniakami. Sama mama corke 37 +3 i wczesniakiem ona na bank nie jest.

Do poczytania :
http://www.wczesniaki.org.pl/pl,wczesniaki
Stary 2017-04-07, 14:43   #3904
daiquiricubano
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malinka9191 Pokaż wiadomość
Pierwsze slusze zeby dzieci z 37 tc byly wczesniakami. Sama mama corke 37 +3 i wczesniakiem ona na bank nie jest.

Do poczytania :
http://www.wczesniaki.org.pl/pl,wczesniaki
To chyba bardziej chodzi o to, że od 38 uważany jest poród jako w terminie niby. A donoszony jest od 37, ale wiadomo, że lepiej, aby dziecko dosiedziało do 38, niby tydzień tylko, ale i tak dziecko nadal duzo rośnie.

---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

Cytat:
Napisane przez Daga825 Pokaż wiadomość
Usg nie jest konieczne do dobrania leków w dobrej dawce. Aczkolwiek nie każdy lekarz się zgodzi żeby go nie robić. Ja miałam 2 usg tarczycy już w ciąży. Płaciłam łącznie 140zl.

---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

Druga majówka rodzi

Ale jak to rodzi?! Znowu idą parami?!

daiquiricubano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-07, 14:45   #3905
pannaanna_87
Zakorzenienie

Vanesska kciuki za wizyte!!!!

Pospalam godzine ale Miki tak kopal po bokach..ze masakra..chyba obiad smakowal..

Druga majowka rodzi..masakra.

Maz pojechal wymienic bobini bo jeden ciekl..zobaczymy. Dziś ma powiesic lustro i haki na torebki
Vela eh pod koniec kwietnia musze sie zabrac za ta wyprawke..

pannaanna_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-07, 14:46   #3906
ewelinka2311
Wtajemniczenie

co te majówki powariowały? już? :p
strach się bać maja bo serio u nas się zacznie
ewelinka2311 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-07, 14:49   #3907
daiquiricubano
Zadomowienie

https://mataja.pl/2014/05/pospiech-w...zynic-roznice/

Nie wiem, czy wam to już wrzucałam, ale czytałam to w pierwszej ciąży i byłam w dzikim szoku, jak jeden głupi tydzien w brzuchu mamy może wpłynąć na wielkość mózgu 🤔 są dziewczyny, które chcą wywoływać ciążę juz w 37 tc, bo im ciężko, ale mimo wszystko im dłużej dziecko posiedzi tym lepiej. Nawet jeśli donoszone jest w 37 to lepiej dalej poczekać... życzę, żeby każda z nas wytrwala jak najdłużej 😊

daiquiricubano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-07, 14:55   #3908
Daga825
Wtajemniczenie

Chyba jednak ta druga ma falstart hehe 😝. Umieją trzymać w napięciu miałam cienka 20min drzemke i teraz mnie boli głowa, a w domu nic nie jest zrobione..

Stary 2017-04-07, 14:57   #3909
pannaanna_87
Zakorzenienie

Tez bym chciala jak najdluzej ale wiem..ze minimum to ostatni maj i bede szczesliwa jak donosze.

Vela dzieki..tego pierwszego sprzedawce przeglądałam. Zapisuje..bo ma ochraniacze na kolyske..przybornik a ciezko znaleźć w takich mniejszych rozmiarach..plus na gumke przescieradla no i moze rozek tez tam kupie..jest wzor ktory bede miala na zaglowku..zygzal szary.. No i drugi mysle szaro blekitne gwiazdeczki..

Zobaczy..czy materialu.mi zostanie

Stary 2017-04-07, 15:01   #3910
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez daiquiricubano Pokaż wiadomość
To chyba bardziej chodzi o to, że od 38 uważany jest poród jako w terminie niby. A donoszony jest od 37, ale wiadomo, że lepiej, aby dziecko dosiedziało do 38, niby tydzień tylko, ale i tak dziecko nadal duzo rośnie.

---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

Ale jak to rodzi?! Znowu idą parami?!

pewnie ze lepiej jak siedzi dluzej. Najlepiej do 40 tygodnia i tp. Nie bez powodu ciaza tyle trwa

Ale nie zgodze sie ze dzieciaki z 38 tyg (czy jak kto woli 37 tc + iles tam) sa wczesniakami

Sama bym chciala wytrzymac gdzies chociaz do polowy maja. Tak zeby mial mi aie kto pierworodna zajac orzy okazji. Ale.moje minimim to 07.05 (w ostatecznosci 01.05)
Stary 2017-04-07, 15:29   #3911
VelaLuca
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pannaanna_87 Pokaż wiadomość
Tez bym chciala jak najdluzej ale wiem..ze minimum to ostatni maj i bede szczesliwa jak donosze.

Vela dzieki..tego pierwszego sprzedawce przeglądałam. Zapisuje..bo ma ochraniacze na kolyske..przybornik a ciezko znaleźć w takich mniejszych rozmiarach..plus na gumke przescieradla no i moze rozek tez tam kupie..jest wzor ktory bede miala na zaglowku..zygzal szary.. No i drugi mysle szaro blekitne gwiazdeczki..

Zobaczy..czy materialu.mi zostanie

Ta dziewczyna szyje też różne rzeczy "pod wymiar" bo dzwoniłam do niej i pytałam o prześcieradło na przewijak, ale znalazłam gdzie indziej więc już zamówiłam razem z tym rogalem. Ale mówiła że nie ma problemu Więc jak Ci coś nie pasuje z rozmiarem to zawsze można zadzwonić i dopytać

Wyprałam te pieluszki w 60 stopniach, wszystkie przeżyły
Te białe, całe kolorowe i flanelowe super. A te tetrowe ze wzorkami to na sześć - 4 są ok, a 2 takie mizerne się zrobiły.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-04-07, 15:56   #3912
ewelinka2311
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez VelaLuca Pokaż wiadomość
Ta dziewczyna szyje też różne rzeczy "pod wymiar" bo dzwoniłam do niej i pytałam o prześcieradło na przewijak, ale znalazłam gdzie indziej więc już zamówiłam razem z tym rogalem. Ale mówiła że nie ma problemu Więc jak Ci coś nie pasuje z rozmiarem to zawsze można zadzwonić i dopytać

Wyprałam te pieluszki w 60 stopniach, wszystkie przeżyły
Te białe, całe kolorowe i flanelowe super. A te tetrowe ze wzorkami to na sześć - 4 są ok, a 2 takie mizerne się zrobiły.
Rozeszły się czy wyblakły?

Stary 2017-04-07, 16:08   #3913
Daga825
Wtajemniczenie

Ja trochę poprasowalam i brzuch mnie tak ciągnie, że nie wiem jak te wielkie ilości zrobię. Chyba bardzo powoli mi to będzie szło

Stary 2017-04-07, 16:08   #3914
VelaLuca
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ewelinka2311 Pokaż wiadomość
Rozeszły się czy wyblakły?

Kolory zostały, skurczyły się mam wrażenie i zrobiły się takie cieniutkie, wyglądają jak robione na szydełku bo takie dziurki się porobiły Może po prasowaniu się zejdą Ale to tylko dwie sztuki więc nie jest źle
Stary 2017-04-07, 16:11   #3915
pannaanna_87
Zakorzenienie

Odkryłam ameryke..kiedys uslyszalam..ze z wody z ciecierzycy da się zrobic weganski dietetyczny majonez.. To naprawde smakuje jak majonez...

Woda z puszki z ciecieszycy..lyzla octu..mozna dac soku z cytryny..lyzka musztardy..troche soli..troche cukru..szklanka oleju..miksujemy blenderem z 4 min i gotowe wstawilam do lodowki
.pozniej jeszcze raz zmiksuje moze będzie gestszy.. Ale jak chcecie to najpierw zmiksujcie ta wode z octem i musztarda a dopiero pozniej dodajcie olej i jeszcze raz zmiksujcie. Bez jajek..itp a to naprawde smakuje jak pyszny majonez można jesc salatki wielkanocne bez obaw ::-D

Stary 2017-04-07, 16:16   #3916
VelaLuca
Wtajemniczenie

Wiecie co, zmobilizowały mnie te majówki i wzięłam się za kupowanie rzeczy dla siebie. I tak to trzeba zrobić więc uznałam że zrobię to szybciej

Zamówiłam szlafrok i koszule do karmienia, trochę droga kurde, ale przekonało mnie to że nie ma guzików tylko zamek (któraś pisała tu że te guziczki lubią się rozpinać) no i jest wiązana na dole, bardziej wygląda jak sukienka niż taka typowa koszula. A że ja śpię tylko w koszulach nocnych to na pewno posłuży mi na długo

Sorry za wielkie zdjęcia ale nie chce mi się ich zmniejszać

Stary 2017-04-07, 16:18   #3917
pannaanna_87
Zakorzenienie

Super ta koszula nocna ::-D

Stary 2017-04-07, 16:32   #3918
Daga825
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiecie co, zmobilizowały mnie te majówki i wzięłam się za kupowanie rzeczy dla siebie. I tak to trzeba zrobić więc uznałam że zrobię to szybciej

Zamówiłam szlafrok i koszule do karmienia, trochę droga kurde, ale przekonało mnie to że nie ma guzików tylko zamek (któraś pisała tu że te guziczki lubią się rozpinać) no i jest wiązana na dole, bardziej wygląda jak sukienka niż taka typowa koszula. A że ja śpię tylko w koszulach nocnych to na pewno posłuży mi na długo

Fajna koszula i szlafrok taki też uniwersalny, wcale nie wygląda jak jakiś do szpitala czy cus

Stary 2017-04-07, 16:35   #3919
paula.cw
Zakorzenienie

Cytat:
Odkryłam ameryke..kiedys uslyszalam..ze z wody z ciecierzycy da się zrobic weganski dietetyczny majonez.. To naprawde smakuje jak majonez...

Woda z puszki z ciecieszycy..lyzla octu..mozna dac soku z cytryny..lyzka musztardy..troche soli..troche cukru..szklanka oleju..miksujemy blenderem z 4 min i gotowe wstawilam do lodowki
.pozniej jeszcze raz zmiksuje moze będzie gestszy.. Ale jak chcecie to najpierw zmiksujcie ta wode z octem i musztarda a dopiero pozniej dodajcie olej i jeszcze raz zmiksujcie. Bez jajek..itp a to naprawde smakuje jak pyszny majonez można jesc salatki wielkanocne bez obaw ::-D

Jak kupię ciecierzycę w zalewie to na pewno wypróbuję.
Ja robię "majonez fit" z jajka i serka homo naturalnego.

Cytat:

Też mi się te koszule podobają. Ale właśnie szkoda mi trochę. Niby to nie dużo ale chciałam ze dwie kupić. Może stacjonarnie gdzieś upoluję. To nie jest zakup pierwszej potrzeby na szczęście.

Zamówiłam materiały Będą miętowe jeżyki i miętowa minie plus szare zygzaki

Kobiecy blog o treningu siłowym i zdrowym odżywianiu- artykuły, jadłospisy, przepisy- Zapraszam
paula.cw jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-04-07, 17:35   #3920
Daga825
Wtajemniczenie

Do szpitala?
http://allegro.pl/m-l-koszula-nocna-...942174824.html

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ----------

Bardzo tania i jeszcze ładne staniki tam mają

Stary 2017-04-07, 17:47   #3921
ewelinka2311
Wtajemniczenie

Cytat:
Kolory zostały, skurczyły się mam wrażenie i zrobiły się takie cieniutkie, wyglądają jak robione na szydełku bo takie dziurki się porobiły Może po prasowaniu się zejdą Ale to tylko dwie sztuki więc nie jest źle
e tam, do wycierania buźki mogą być :p moje białe wszystkie super, a jak szybko schną

Cytat:

z takiej wody z puszki?

Cytat:

świetna piżama, podrzuć link
Stary 2017-04-07, 17:48   #3922
pannaanna_87
Zakorzenienie

Ewelinka dokladnie..ta woda z puszki po ciecierzycy konserwowej.. mniam naprawdę jestem w szoku

Stary 2017-04-07, 17:52   #3923
VelaLuca
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Daga825 Pokaż wiadomość
Do szpitala?
http://allegro.pl/m-l-koszula-nocna-...942174824.html

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ----------

Bardzo tania i jeszcze ładne staniki tam mają

Ahhh ta cena Usunęłabym tylko tą kokardę z tasiemki. Na lato idealna myślę.

W ogóle jedna koszula do karmienia wystarczy do szpitala czy bierzecie 2?
Cytat:
Napisane przez ewelinka2311 Pokaż wiadomość
e tam, do wycierania buźki mogą byćmoje białe wszystkie super, a jak szybko schną

z takiej wody z puszki?

świetna piżama, podrzuć link
Jak wejdę na kompa to wrzucę

Stary 2017-04-07, 17:55   #3924
monika860902
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula.cw Pokaż wiadomość
Jak kupię ciecierzycę w zalewie to na pewno wypróbuję.
Ja robię "majonez fit" z jajka i serka homo naturalnego.

Też mi się te koszule podobają. Ale właśnie szkoda mi trochę. Niby to nie dużo ale chciałam ze dwie kupić. Może stacjonarnie gdzieś upoluję. To nie jest zakup pierwszej potrzeby na szczęście.

Zamówiłam materiały Będą miętowe jeżyki i miętowa minie plus szare zygzaki
Chyba wiem jakie jezyki. Tez je chcialam ale przysłali koniki i juz nie odsylalam

---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ----------

Cytat:
Ahhh ta cena Usunęłabym tylko tą kokardę z tasiemki. Na lato idealna myślę.

W ogóle jedna koszula do karmienia wystarczy do szpitala czy bierzecie 2?

Jak wejdę na kompa to wrzucę

Ja biore 3

[img]//www.suwaczki.com/tickers/p19uyx8d6i1d1j97.png[/img]
monika860902 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-07, 18:03   #3925
adatka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tunia89 Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Adatka nawet mi nie mów, że tabletki na zgage brać przy tym $/%_; cukrze nie wolno. Ja msm zgage bawet po wodzie mineralnej. Śpię wysoko bo mam normalną poduche, poduche ciążową i dwa jaśki, aby jakoś przespać noc. Raz to obudziłam się z takim refluksem, że prawie wymiotowałam ;(. Poprostu nie dam rady bez tych tabletek. Po każdym posiłku zgaga czy to śniadanie czy obiad czy kolacja. Czy wstanę rano czy idę spać. W nocy budzę się też ze zgagą ;(. I jak bez Manti mam dotrwać jeszcze dwa i pół miesiąca? Jak mi to daje ulgę wieczorem, że chociaż zasnąć mogę? ;(;(;(
U mnie mdłości wymienione zostały na zgage ;(. Bo było identycznie

Wysłane z mojego GT-N5110 przy użyciu Tapatalka
mo tak pisze u mnie na opakowaniu jeszcze tłustymi literami ,że zawiera bardzo duzo cukru i ze osoby z cukrzycą nie powiny tego uzywac :/ njp i tez tak sie mordowąłam całą noc do 2 człapałam bo jjak siadłam tylko to juz piekło ,tez az na wymioty własnie taki ostry ból w gardle czy w klatce sama juz nie wiem okropnie :/ jutro zapytam o jakies bez cukru na pewno mają w aptece bo wykorkuje.

ja tam zamawiam kocyk minky co nie znaczy ,że innego miec nie będe ,jak bedzie zimny dzien to czemu miałabym minky nie okryc? a jak bedzie upał to tylko pieluszką nic strasznego chyba w tym minky -te połozne to przesadzają
Stary 2017-04-07, 18:04   #3926
tunia89
Zakorzenienie

Adatka tylko ja mam zgage 24h ;( nie ma mowy, abym bez tabletek wytrwała. A jakie brałaś?

Wysłane z mojego GT-N5110 przy użyciu Tapatalka

<3 33/40 <3

jestem zołzą i dobrze mi z tym
tunia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-07, 18:31   #3927
pannaanna_87
Zakorzenienie

Ja dzis zjadlam banan..serek..warzywa z kasza i narazie zgagi nie mam..zobaczymy w nocy.. W ogole czuje się taka jakas pelna ciagle..bo ten brzuch juz taki pod cyce..wszystko uciska eh

Stary 2017-04-07, 18:38   #3928
maajjaa88
Zadomowienie

Agatka lazanki zrobione? Kiedy mnie zapraszasz na nie??

Ewelinka i Paulina dzieki za podpowiedzi. A przed pomalowaniem hybrydy musze pilowac moja plytke czy nie? Maluje jak lakierem, do lampy i na to baza? Nie ukrywam, ze denerwuja mnie odpryskujacy lakier czy scierajacy sie juz nastepnego dnia

Mam lakiery kupione nad morzem i one dlugo wytrzymuja, ale nie pojade specjalnie po lakier haha

Dziewczyny a kupujecie gruszke do nosa? Polozna mowila wczoraj, ze juz sie odchodzi od gruszek. A aspirator do noska jaki polecacie?
maajjaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-07, 18:45   #3929
jelonekhihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maajjaa88 Pokaż wiadomość
Agatka lazanki zrobione? Kiedy mnie zapraszasz na nie??

Ewelinka i Paulina dzieki za podpowiedzi. A przed pomalowaniem hybrydy musze pilowac moja plytke czy nie? Maluje jak lakierem, do lampy i na to baza? Nie ukrywam, ze denerwuja mnie odpryskujacy lakier czy scierajacy sie juz nastepnego dnia

Mam lakiery kupione nad morzem i one dlugo wytrzymuja, ale nie pojade specjalnie po lakier haha

Dziewczyny a kupujecie gruszke do nosa? Polozna mowila wczoraj, ze juz sie odchodzi od gruszek. A aspirator do noska jaki polecacie?
Ja mam Fridę i Katarek
jelonekhihi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-07, 18:47   #3930
VelaLuca
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jelonekhihi Pokaż wiadomość
Ja mam Fridę i Katarek
Ten Katarek jest do odkurzacza tak?
Jego można używać już od pierwszych dni czy raczej jak dziecko jest starsze?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości