|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 | |
|
Oby do wiosny
|
Dot.: Joga
Hahaha jak to fajnie zabrzmiało
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3452 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie tak w połowie marca zaczęli się zbierać. Zauważyłam już kilka takich fal. W stylu "forma na lato", "forma na lato, bo już czerwiec", "nowy rok, nowa ja", "muszę zmieścić się w sukienkę na sylwestra".
|
|
|
|
|
|
#3453 | |
|
Oby do wiosny
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3454 |
|
Przyczajenie
|
Polecicie jakieś kanały Youtube z dobrymi filmikami z treningami jogi?
|
|
#3455 |
|
Oby do wiosny
|
Nie dalej jak 2 strony wcześniej o tym rozmawiałyśmy...
|
|
|
|
|
#3456 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam wczoraj na grupie 1 (u nas to zajęcia dla osób z co najmniej półroczną praktyką) i spoko, dałam radę. Dynamiczne zajęcia, nie ma ciągłego powtarzania jak prawidłowo wykonać pozycję, można się spocić no i 12 osób a nie 30
na koniec zajęć było stanie na głowie i wszyscy! stali. Oprócz mnie Stanie było przy ścianie więc sobie podeszłam plecami do ściany na prostych nogach i próbowałam podnosić nogi do góry na zmianę. Nie dałam rady podnieść obu nóg, z resztą nawet nie próbowałam. Nie wiem jak to się robi. Chyba mam za słabe ręce bo czuję ciężar ciała na głowie a nie na przedramionach. Dziewczyny tak pięknie, lekko podnosiły nogę za nogą. Czy ta praca wychodzi z brzucha?
|
|
|
|
|
#3457 | |
|
Oby do wiosny
|
Cytat:
Tak nogi z brzucha idą. A próbowałaś wpierw 1 a potem 2? Jeśli nie idzie to zwyczajnie daj sobie czas, i próbuj tak jak robiłaś z nogami na zmianę, albo nawet nie unosząc ich wcale, tylko ustawiać tułów, a stopy niech muskają podłogę palcami. Kiedyś nauczycielka powiedziała mi, ze fajnie jest uczyć się stawać na głowie przy listwie drabinki. Opierasz o nią plecy, a dłonie zamiast za głową zaplatasz ciut dalej, na listwie drabinki. To fajnie "ustawia" ciało. |
|
|
|
|
|
#3458 |
|
Raczkowanie
|
A może próbować wchodząc po ścianie?
|
|
|
|
|
#3459 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny, za rady
Macmiki, do stania na rękach wchodziliśmy wczoraj po ścianie i tak właśnie będę sobie wzmacniać ramiona |
|
|
|
|
#3460 | |
|
Oby do wiosny
|
Cytat:
Takie stanie przy ścianie jest świetne, genialnie wzmacnia barki ramiona i plecy. Robicie to w parach? Strasznie to lubię. |
|
|
|
|
|
#3461 |
|
Zakorzenienie
|
Każdy sam. Instruktor pomagał w razie potrzeby. Dziewczyny z tej grupy też to lubią, wszystkie się cieszyły
|
|
|
|
|
#3462 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja mam jakieś lęki i w ogóle źle się czuję w pozycjach odwróconych |
|
|
|
|
|
#3463 | |
|
Oby do wiosny
|
Cytat:
Układa się stopy na ramionach ćwiczącego, wzdłóż łopatek i dociska się ostrożnie stopy, kierując ruch w górę a nie w stronę pleców. Ćwiczący ma "iść" za tym ruchem. W ogóle strasznie lubię pracę w parach |
|
|
|
|
|
#3464 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to Śniegowa staje ja się oswajam oparta plecami o ścianę ![]() ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Cytat:
Praca w parach dużo daje, to fakt. Dzięki niej skumałam o co chodzi w niektórych pozycjach, jednak ja mam lekką blokadę, nie lubię dotykać się z obcymi ludźmi ale pracuję nad tym Instruktorzy nam mówią "proszę się przyzwyczajać do obcych stóp"
|
||
|
|
|
|
#3465 | |
|
Oby do wiosny
|
Cytat:
Tak, dokładnie. No tak, to może przeszkadzać nieco. |
|
|
|
|
|
#3466 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#3467 |
|
Oby do wiosny
|
|
|
|
|
|
#3468 |
|
Raczkowanie
|
Ja jestem leniem jednak, obudziłam się wczoraj rano, uznałam, że na jogę nie zdążę i nie poszłam
Pół dnia spędziłam w łóżku ![]() Trochę żałuję |
|
|
|
|
#3469 |
|
Zakorzenienie
|
Czasami regeneracja jest nam potrzebna
|
|
|
|
|
#3470 |
|
Oby do wiosny
|
Zdecydowanie.
Czasem o tym zapominam
|
|
|
|
|
#3471 |
|
Raczkowanie
|
Jasne, ale czuję się teraz taka niedociągnięta
W piątek sztangi, w sobotę zumba (plus wieczorem impreza, po której średnio się czułam - mam kaca po byle ilości alkoholu), może joga by pomogła
|
|
|
|
|
#3472 |
|
Oby do wiosny
|
Oh... No tak...
|
|
|
|
|
#3473 |
|
Konto usunięte
|
Polecacie może konkretną formę jogi?
jest tego tyle, że ciężko się zdecydować, a chciałabym trafić na jakąś bardziej dynamiczną formę, żeby się nie zniechęcić na samym początku, coś pośredniego
|
|
|
|
|
#3474 |
|
Oby do wiosny
|
[1=31c9a84442a0f6271174f32 fdbc72b03cc25e6bc_6360619 31f487;72853616]Polecacie może konkretną formę jogi?
jest tego tyle, że ciężko się zdecydować, a chciałabym trafić na jakąś bardziej dynamiczną formę, żeby się nie zniechęcić na samym początku, coś pośredniego [/QUOTE]Ja bardzo lubię (chyba najpopularniejszą u nas) jogę Iyengara. Nie wiem czy taka dynamiczna jest dobra na start- przy szybkich zmianach pozycji jest mniejsza precyzja ruchów, i łatwiej o niedociągnięcia więc pewnie łatwiej o kontuzję. Mogę się mylić, bo z dynamiczną nie mam dużego doświadczenia. Może jest tak, ze nauczyciele tez to biorą pod uwagę. Wnioski wyciągam trochę z tego artykułu KLIK |
|
|
|
|
#3475 |
|
Zakorzenienie
|
Na początek nie polecam dynamicznej odmiany. Trzeba czasu, żeby ciało nauczyło się pozycji. Po pół roku praktyki (takiej intensywnej - zajęcia miałam 3-4 razy w tygodniu) poszłam na Vinjasa Krama. Bardzo mi się podoba ale wciąż jestem cienki bolek. Zmiany pozycji są dość szybkie a pozycje wymagają ode mnie dużej siły i sprawności. Tak jak pisze Śniegowa - odbija się to na technice. Postanowiłam jednak chociaż raz w tygodniu praktykować tę vinjasę bo lubię być porządnie przeciągnięta po macie i czuć, jak pot leje mi się do nosa przy psie z głową w dół
|
|
|
|
|
#3476 |
|
Raczkowanie
|
Hahah, ja wczoraj dostałam smsa, że jogę mam przeniesioną pół godziny później i czy przyjdę, bo będziemy na...piłkach
dość dziwne doświadczenie
|
|
|
|
|
#3477 |
|
Oby do wiosny
|
Joga na płkach?
|
|
|
|
|
#3478 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#3479 | |
|
Oby do wiosny
|
Cytat:
Lubię trening z piłkami, faktycznie mocno pracują mięśnie głębokie i ciężko z równowagą, ale nie chciałabym by mi odgórnie zamieniono jogę na piłki... |
|
|
|
|
|
#3480 |
|
Crazy turtle lady
|
Ja z 3 tygodnie nie byłam na jodze i mi bardzo jogi brakuje. Praca i lenistwo wzieło góre, ja sie czasem zastanawiam czemu tam mam skoro ogólnie jestem pracowita, ogarnieta, nie mam problemu z organizacja ale jak mam isc na joge po robocie albo cokolwiek ze sportu to czuje niechec.
Ciezkie zycie "sofy kanapowej" jak to mój mąż mówi. Z jednej strony mi jogi brakuje a z drugiej jestem obrzydliwym leniem ![]() Ale ból pleców i łokcia chyba mnie skutecznie zmotywuje żeby się wybrac jutro
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:32.

U mnie tak w połowie marca zaczęli się zbierać. Zauważyłam już kilka takich fal. W stylu "forma na lato", "forma na lato, bo już czerwiec", "nowy rok, nowa ja", "muszę zmieścić się w sukienkę na sylwestra".

ja się oswajam oparta plecami o ścianę