![]() |
#1081 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Panny Młode 2008 cz.II
Cytat:
![]() ![]() z miłą chęcią bym Wam dała trochę słoneczka, ale i u nas zaczyna go ubywać, jakieś chmurzyska przyszły, pewnie od Was ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1082 |
Wtajemniczenie
|
Hehe nie ma to jak polska zawiść
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1083 |
Wtajemniczenie
|
W Szczecinie pogoda też do ..., na szczęście jeszcze nie pada
![]() Samochód pożyczamy od kolegi, który i tak będzie na naszym weselu ![]() Jak na razie w dniu naszego ślubu jesteśmy jedyni, a poza tym jakoś nie mam specjalnych wymagań jeżeli chodzi o wystrój kościoła, ale jeżeli ktoś będzie ślubował z nami to trzeba się będzie jakoś dogadać ![]() Wszystkiego naj naj naj ślubującym (jeszcze) pannom ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1084 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() miłej zabawy życzę, a ja dziś też imprezuję tyle, że nigdzie nie wychodzę, bo przychodzą do nas ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1085 |
Zadomowienie
|
Och Wy imprezowiczki,ja też bym pomelanżowała,ale niestety leczę chore gardło
![]() Ale odbije sobie w przyszłym tygodniu ![]()
#1086 |
Rozeznanie
|
ranyyyyy!!! wczoraj ledwo nadrobiłam zaległości w czytaniu a dzis znowu trzeba było gonić
![]() nawet nie wiem na jaki temat pisać: samochód: my jedziemy naszym "misiakiem" wyglada całkiem nieźle, jest srebrny i przynamniej nie trzeba płacić za niego i martwić się że z rana tzreba czysty oddać itp. ale jakby co to kolega TZ (nasz świadek) zaproponował że nam skombinuje za free audi A8 ![]() okres: wg ostatnich wyliczen jakbym sobie przesunela okres na weekendzie majowym (a mialam w planach) to akurat by mi wypadł na ślub więc daruje sobie przesunięcia i w maju jakos sobie poradze bo an ślubie chce być od tego wolna ![]() ![]() kościół: u nas sprawa sama się rozwiązała..proboszcz nie pozwala na żadne dekoracje ![]() ![]() no a nasz śłub akurat jest ostatni bo o 17- nie chcielismy żeby nam goście padli o 21 na weselu w sierpniu dlatego taka pora ![]()
...obmyśliłam dla nas dobry plan, razem zestarzejmy się, wciąż tak mało jest dobranych par. Nie ma sensu szukać już, z nikim wcześniej nam nie było tak. Szansę mógł nam dać sam Bóg... 16.08.2008 ![]() http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080816020113.png |
![]() ![]() |
![]() |
#1087 |
Raczkowanie
|
No tak... jak ja moge czesciej zagladac na wizaz, to pustki, a jak nie mam dostepu do netu, to 10 stron przybywa
![]() ![]() Tak siedziałam teraz i myślałam o zaproszeniach, które za tydzień już będą no i oczywiscie zaczelam zastanawiac sie jak odmieniac nazwiska na zaproszeniach. Obczytalam sie niezle hehe w tych polskich zasadach i juz wszystko wiem ![]() No i po nitce do klebka - znowu zaczelam zastanawiac sie czy nazwisko meza przyjac czy podwojne (bo panienskie samo odpada)?! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1088 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do nazwiska ja juz zdecydowalam i bede miec dwu-członowe ![]() ![]() Pozdrowionka
![]() ![]() |
![]() |
#1089 |
Zakorzenienie
|
Babeczko ja znowu kiedys zastanawialam sie na ddwuczlonowym, ale teraz postanowilam, ze przyjme nazwisko meza, choc moje mi sie podoba
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1090 |
Zakorzenienie
|
Ja też przyjmuję nazwisko męża, bo akurat tak się składa że oboje mamy nazwiska których pisownie często mylą. I weź tu przy załatwianiu czegokolwiek tłumacz pisownię dwóch nazwisk, chyba bym ześwirowała dość prędko
![]() A poza tym nazwisko mojego TŻ-ta mi się bardzo podoba i dobrze komponuje się z moim imieniem ![]() ![]()
#1091 |
Zadomowienie
|
Ja bedę miała nazwisko męża,bo on sie tak uparł,że szok
![]() Swojego nie chce zostawiac,a dwuczłonowe,nie pasuje zupełnie...
#1092 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Strasznie ambicjonalnie większość facetów do tego tematu podchodzi z tego co zauważyłam ![]()
![]() |
#1093 |
Raczkowanie
|
No od razu lepiej, ze cos napisalyscie
![]() W sumie jest duzo powodow co do wyboru nazwiska: - po mezu, bo tak wypada, - panienskie, bo po mezu brzydko, - po mezu, bo panienskie brzydkie, - oba, bo oba krotkie i ladnie brzmia - albo oboje przyjmuja podwojne - albo maz przyjmuje panienskie zony itd. Tak sobie zaczelam dumać, że gdybym przyjela nazwisko meza, to czulabym sie tak, jakbym wszystko zaczynala od nowa, jakby tamta Marcysia nie istniała nigdy... A tak przynajmniej zachowam ciaglosc i jednoczesnie podkresle, ze identyfikuje sie ze swoja rodzina... Tak sobie filozofuje ![]() ![]() Ciekawe co na to moj luby ![]() EDIT: wlasnie rozmawialam z moim TZ (bo akurat jest na wyjezdzie, wiec sie nie mozemy spotkac) jak zwykle wywolam go telepatycznie ![]() no i coz... zachwycony nie byl, ale wlasnie cos w tym jest, ze czesc facetow tak sie obrusza jesli chodzi o te tematy :/ powiedzial, ze wolalby pojedyncze, ale oczywiscie moja wola bedzie ostateczna (tyle, ze powiedzial to takim tonem jakby potem do konca zycia mial mi to wypominac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1094 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a ja po prostu sobie zazartowalam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1095 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() 7 liter to nie dlugie, moje i panienskie i po TZ maja po 6 wiec bede Joanna XXXXXX-XXXXXX ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1096 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A tak powanie to rzeczywiscie faceci maja na tym punkcie jakies kompleksy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1097 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
domyslam sie, ze moj przyszly tesc spadlby z krzesla, gdybym tak zazartowala ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1098 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mój TŻ do podwójnego nazwiska ma stosunek następujący: babka zostawia sobie furtkę jak coś, żeby po ewentualnym rozwodzie nie mieć problemów, czytaj: nie kocha do końca i zakłada z góry rozwód. I za nic mu nie przetłumaczysz, że to właśnie dlatego, że kobieta zmieniając nazwisko może się czuć jakby zmieniała tożsamość, że może chcieć zaznaczyć że wywodzi się z takiej a takiej rodziny itp. Poza tym mówi że nazwisko wspólne to podkreślenie że jesteśmy jednością, a podwójne to już tak nie do końca. ale jak mu powiedziałam, że w takim razie można też przyjąć nazwisko żony, to żebyście widziały jak się obruszył. ![]() ![]() Ale z drugiej strony też powiedział mi dużo mądrych rzeczy, że w gruncie rzeczy podwójne nazwisko to też czasem kłopot (a chociażby przeglądnijcie wątek właśnie o nazwiskach czy o wypisywaniu zaproszeń), a społeczeństwo też jeszcze krzywo patrzy jak mężczyzna przyjmuje nazwisko żony. Jak ktoś na takie rzeczy nie zwraca uwagi, to ok, ale czasem niestety głupie uwagi innych osób moga zaboleć
![]() |
#1099 |
Raczkowanie
|
No to masz piekne drugie imie
![]() Najlepiej "przespij sie z tym" albo zapytaj kogos postronnego np w pracy jak brzmi calosci (imie + dwa nazwiska) Ale musze przyznac, ze Ci wspolczuje, bo to jest pewnie dla Ciebie trudna decyzja. Moj ukochany na szczescie nie mial zbyt duzych obiekcji do dwuczlonowego nazwiska - uffff
![]() |
#1100 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Pytalam rodzicow i rodzenstwo: mama mowi, ze ladnie oba brzmia, siostra jest za, ale to dlatego, ze tez chce podwojne w przyszlosci, bratu to wisi i powiewa, a tate zaskoczylam pytaniem ale mowi, ze nie ma p/wskazan... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1101 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja tez jestem za, poniewaz ogolnie podobaja mi sie dwuczlonowe
![]() ![]() |
![]() |
#1102 |
Zakorzenienie
|
Ja też uważam że dwuczłonowe są fajne
![]() ![]() ![]()
#1103 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Uswiadamiac, uswiadamiac i jeszcze raz uswiadamiac naszych TZ !!!!
![]() ![]() |
![]() |
#1104 |
Raczkowanie
|
No coraz bardziej zaczynam być przekonana do podwójnego nazwiska
![]() No bo w sumie jakie sa minusy? - czasem w rubryczce sie nie zmiesci? ![]() - maz bedzie sie foszyl? ;D phi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1105 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do uswiadamiania to lepiej zaczac przed slubem, co by sie przyzwyczail to tego co bedzie po ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1106 |
Zakorzenienie
|
U mnie dziś było ładnie. Nadal świeci słońce (matko,ale mam brudne okna
![]() Co do tematu podwójnego nazwiska - ja mam takie. Długie imię i dwa długie nazwiska, ale jakoś mieszczę się w rubryczkach ![]() ![]()
#1107 |
Rozeznanie
|
ja tez przyjme nazwisko meza
![]()
#1108 |
Rozeznanie
|
oo..widze że temat idealny dla mnnie bo u mnie jest nazwiskowy problem
![]() Kwestia wygląda tak: - mam nazwisko po ojcu z którym nie utrzymuje ciepłych kontaktów, bo tłukł moja mame więc jego nazwisko źle mi sie kojarzy i zreszta spora częśc jego rodziny toteż asy spod ciemnej gwiazdy :/ ![]() - odkąd skończyłam 16 lat chciałam je zmienic na panieńskie Mamy, ale wszscy mi powtarzali, że za pare lat wyjdę za mąz i kłopot zniknie ![]() - mineło 12 lat od tamtej pory i nadal jestem "wolna" ![]() - na konto swojego nazwiska sporo zrobilam i jestem znana pod nim - nazwisko TŻ mi sie nie podoba - TŻ powiedział mi kiedyś że nie wyobraża sobie mnie o tym samamy co on nazwisku, poznał mnie jako ava A i nie umie nawet wymówić ava B - przed chwila spytał mnie o to dokładnie - o nazwisko - i powiedziałm mu co usłyszałam od niego kiedyś: że nie wypbraża sobie mnie ze swoim nazwiskiem, a on na to że w sumie podtrzymuje - na podwójne raczej sie nie piszę bo oba razem z moim imieniem brzmią smiesznie.. ![]() No i zonk. Zostać przy znienawidzonym nazwisku okjca i innych typów od ktorych chcialam sie uwolnić od dziecka? ![]() ![]() Zmienic "tożsamość" próbując cos ugadać z TŻem? ![]() buuuu ![]() ![]()
![]() |
#1109 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() - bierzemy ślub - zmiana nazwiska i zaczynanie od nowa bo to taka tradycja - musimy rodzić dzieci - jak facet przytyje to "dobrze wygląda" ale kobieta z kilkoma kg nadwagi to już gruba świnia co nie dba o siebie - facet zaliczający panienkę za panienką to macho mający powodzenie a kobieta to k.....a itd itd itd Dość tego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1110 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Moje Mam imię (5 liter) nazwisko (13 liter), bardzo lubię moje nazwisko, ładnie brzmi, jest mało spotykane (jak się ktoś nazywa to jest 90% szans, ze to ktos z mojej rodziny). troche pożyłam pod tym moim nazwiskiem i zrobiłam trochę na swój rachuneki, dużo sie posługuję nazwiskiem. Chciałabym je zostawić. Dwuczłonowe Imię - 5 liter, nazwisko -13 nazwisko mojego TŻ - 5 liter w sumie za długo. Poza tym tak jak psiałam wyzej dużo się pośługuję swoim imieniem i nazwiskiem, a dodatkowe 5 liter to naparwdę bardzo dużo (mam duzo papierologii). Poza tym te dwa nazwiska źle współbrzmią. Moja kończy się na -ska a mojego TŻ jest takie bezoosobowe kończy się na -el. Przyjąć nazwisko męża To tak jak przekreślić prawie 30 lat mego życie. Moje nazwisko mi sie bardziej podoba i wcale nie chcę się nazywac jak on, ale jego naziwsko jest krótsze. poza tym rozmaiwałam z nim i wkurzył się jak nie wiem. Zaczął mówić, ze jak udowodnię, (ze gdyby on trafił do szpitala) że jestem ejgo żoną jak nie mamy tych samych nazwisk - mówił o nagłej potrzebie (tak jkaby to samo nazwisko coś załatwiało). Poza tym stwierdził, ze nei chce bym ja nazywała się inaczej on inaczej a nasze dziecko tak jak on (czyli inaczej niż ja) - i z tyym się zgadzam. Generalnie jest niezłe zamieszanie, ale neistety chyba będę musiała zostać Panią -el ![]() (dobrze, ze on nie widzi co pisze), ale naparwde to trudna decyzja |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:25.