![]() |
#91 |
hakuna matata
|
Dot.: Sprawa Karoliny Piaseckiej
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Konto usunięte
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;73137911]ta kobieta bez wykształcenia, pracy rodziny, z jedna koszulą na grzbiecie znajdzie pomoc w domu samotnej matki. A jej męża może wsadzą do więzienia za przeoc domową. Nikt jej mężowi dzieci pod opiekę nie da.
A z tego co czytałam Pani Karolina miała już wiosek w sądzie o odebrane praw rodzicielskich. Znaczy jej mieli odebrać dzieci. Gdyby uciekła z jedną walizką i dziećmi nie sądzisz że by ją szybko znaleźli i oddali dzieci pod opiekę ich tatusiowi? ..[/QUOTE] Brzmi to paradoksalnie, ale to prawda. Kobieta bez tych nagrań=dowodów w najlepszym razie zostałaby zrobiona wariatką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Konto usunięte
|
.Tak, dokładnie. Pewnie byłoby gadanie, że chce od męża pieniędzy, że chce zniszczyć jego karierę, że przecież taka ładna para była i tak się pięknie do zdjęć uśmiechali. I że pewnie "tylko" ją tam raz, czy dwa po alkoholu szturchnął, więc to nic takiego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
BAN stały
|
Prawdę mówiąc nie oceniam tej kobiety w żadną stronę (nawet się tą sprawą nie interesowałam).
Zrozumiałe jest, że jeśli wyniosła z domu bardzo toksyczne wzorce (typu ''jaki mąż by nie był, to nie waż się odejść'') oraz że byc może bała się wpływów męża (znana postać, choćby tylko lokalnie, wyobrażam sobie, że łatwo zastraszyć takimi tekstami żonę), sprawa się odwlekła. Ale moim zdaniem trochę przesadzacie z wsiadaniem na LaMbria. Też dziewczyna wyszła z toksycznej rodziny i tez musiała sprzątać psychiczny bałagan w sobie. 10 lat to sporo, a za mąż wychodzi się będąc dorosłym. Jest 2017 rok, sama wyszukiwarka google ma 19 lat, szeroki dostęp do wiedzy, male przenośne dyktafony były już w latach 90tych. YT założono 12 lat temu. To nie są/nie były lata 50te ani nawet 70te czy 80te. I na to należy zwrócić uwagę. Jak dla mnie dobrze, że kobieta w ogóle odeszła i taka sprawa wyszła z ukrycia. Ale trzeba też zawsze umieć oddzielać jedno od drugiego. Powinna była umieć odejść wcześniej. No, ale nie umiała. Jej tajemnicą pozostanie dlaczego była bierna wcześniej zamiast wcześniej podjąć walkę. Lincz jej się nie należy na pewno. Na słowa wsparcia, że się wyrwała z matni, zasługuje. Ale jak każdy człowiek popełniła błędy najwyraźniej tkwiąc w tym dekadę, i raczej nie ma co udawać, ze nie. Tylko podkreślam, nie każdy człowiek jest silny i umie się wewnątrz zbuntować. Nie jest niczyją winą, że silny nie jest. Tylko, z 2 str, teoretycznie, tego się od ludzi wymaga. No bo czyż nie ? Gruby jesteś? nie żryj, nic prostszego. Słabo zarabiasz? boś nieudacznik. itd. No to trudno aby ktoś inny wybiórczo odnosił się do innych spraw. Typu tobie to wolno mieć problemy, a mnie to już nie. I jak zwykle, z boku ocenia się i rozwiązuje cudze problemy najprościej. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2017-04-23 o 12:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
rany, a dlaczego jedni potrafią kończyć liceum na piątkach, a inni lecą ledwo na dwójach, dlaczego jedni w 5 min uzależniają się od byle używki, a inni nie mają żadnych uzależnień, dlaczego jedni potrafią oprzeć się wpływom środowiska, a inni nie? to jest tak absurdalna dyskusja, że aż nie wierzę, że się odbywa.
nie wiem, dlaczego ta kobieta 10 lat żyła z oprawcą, ale mogła przecież odejść wcześniej - aha. a może najpierw wypadałoby poznać czyjeś motywy i powody, a dopiero potem pisać, co mogła a czego nie mogła zrobić? tak fajnie jest mówić ludziom, co powinni byli robić w przeszłości? co to niby wnosi? to tak jak z paleniem fajek - ludzie wiedzą, że to złe i może prowadzić do poważnych chorób, a jednak to robią. proponuję więc przejść się na oddział onkologii, znaleźć pacjentów z rakiem płuc i pouczyć ich, że nie powinni byli palić, przecież mamy XXI wiek, są gumy do żucia, są plastry, mogli przecież rzucić fajki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
BAN stały
|
Cytat:
Zabronisz mówić ''palenie jest szkodliwe'' bo komuś kto zachorował, będzie przykro? O tym jest mowa. Zaczarujesz rzeczywistość? To, że komuś się współczuje, nie równa się temu, że pewnych sytuacji się nie ocenia. nie wmówisz mi także, że ludzie łatwo i szybko nie przypinają drugiemu łatki. I nawet że osoba która cierpi z automatu staje się święta i wyrozumiała dla wszystkich wokół. To nie jest 50 lat temu, że człowiek był bezwolny i mógł polegać jedynie na tym, co ludzie we wsi powiedzo (kto tam jakieś ksiunżki czytał albo słyszał o grupach wsparcia dla innych udręczonych). I o tym mowa. A może ten wątek przeczyta inna kobieta, która tkwi w matni np. od 5 lat. I co jej powiesz, tak masz rację, nie masz żadnych możliwości, narzędzi, tkwij w matni kolejnych 5 lub 25 lat? No chyba też nie o to chodzi. ---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Ja uważam , że zawsze lepiej jest zmienić swoje życie nawet późno, niż wcale. Wracanie do przeszłości i gadki ''oj mogłeś to zrobić x czasu temu'' są bezużyteczne bo czasu nie cofną. No ale fakt jest faktem. Na pewno lepiej jest z uwagi na dzieci , skoro już nie na siebie , gehennę ukrócić jak najszybciej. I sorry za szczerość nie ma się tez co obrażać na prawdę. Co innego hejt a co innego nazywanie rzeczy po imieniu. Ja tak odbieram posty LaMbria. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2017-04-23 o 13:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
I tak powiem
|
Ale wy serio sądzicie że taka awantura jak na tym nagraniu to była codzienność? To tak nie wygląda w praktyce. Awantura to jest raz na jakiś czas. A w międzyczasie jest "miesiąc miodowy", czyli kupowanie kwiatów, wspólne wypady do restauracji, no i myślenie: "OK, było chuyowo, ale teraz będzie wszystko dobrze, ułoży się". I tak do następnej awantury, a potem schemat się powtarza, i tak w koło.
Swoją drogą, nie wiedziałem że można poznać czyjeś życie przez ostatnie 10 lat, na podstawie 30 minut nagrania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
żyjemy w czasach ciemnogrodu, gdzie nadal rozlicza się ofiarę z zaniechania, gdy padła ofiarą przestępstwa. Żyjemy w czasach, gdzie mimo ogromnego dostępu do wiedzy, ludzie z uporem maniaka bronią się przed jej zdobywaniem i powtarzają jak mantrę bzdury, ze mogła czy powinna odejść wcześniej. Wielka szkoda, że nie omawia się ta głośno charakterystyki psychofaga jakim jest Rafał Piasecki: kłaca, pozorant, agresor i manipulator.
![]() |
![]() |
#99 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Żyję w prawie 200 tysięcznym mieście w Polsce. Polityk, radny jest tu osobą wpływową i myślę, że takim również na danym terenie był mąż bohaterki wątku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
A ja się zastanawiam gdzie w tym wszystkim jest dobro dzieci. Dlaczego teraz w mediach rozgłasza się sprawę kosztem spokoju i prawa do anonimowości ich dzieci. Na czym zyskują dzieci po nagłośnieniu tej sprawy? Dlaczego nie dogadali się polubownie jak cywilizowani ludzie, bez całego cyrku medialnego? Pan ten jest osoba publiczną i dużo traci na upublicznianiu szczegółów ich życia. Moim zdaniem ta pani tez gra w nieczyste karty i założę się że nie wszystko jest tu czarno- białe. Były pieniądze- i to chyba duże, bo BMW "trochę" kosztuje, mąż na stanowisku, to na agresję przymykała oko. I bron boże nie próbuje tu wybielić oprawcy, tylko uważam ze matka tez ma swoje ukryte interesy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Widocznie na spokojnie i w cywilizowany sposób nie mogli się dogadać. Nie próbujez wybielić sprawcy, tylko sugerujesz, że kobieta dawała się szmacić dla kasy. ![]() Sprawa jest bardzo czarno- biała a Rafał Piasecki, właśnie na takie podejście jak twoje liczy, bo ona na pewna jest też winna, w końcu go prowokowała środkowymi palcami.
![]() |
![]() |
#102 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pogrubione: krzywdzący jest ten komentarz. Ona zarabiała. Nie leżała i nie pachniała, czekając na "pinążki" męża. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
Publikowanie publicznie takich filmików niczego dobrego nie przyniesie dzieciom, i o tym piszę. A to że zarabiała na siebie nie wyklucza ze korzystała również z profitów męża.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Nawet jeśli korzystała z zarobków męża to co w związku z tym? Pomijam już kwestię jak Piasecki komentował kwestie finansowe w nagraniu.
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Jak widzisz nie tylko ja jedna mam wątpliwości w tej sprawie, a co do winy rozstrzygnie sąd. Ja nie wierzę że ta kobieta była ideałem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
Nic, jest to jeden z modelów rodziny, oczywiście miała prawo, ale wygląda na to ze właśnie dlatego siedziała cicho. ---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ---------- I jeszcze raz podkreślam, pranie domowych brudów przy użyciu mediów to moim zdaniem najgorsze co mogła zrobić dla dzieci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Ona się przecież wyprowadzila do Warszawy. Piasecki pojechał do niej dogadać się tak bardzo polubownie ze go z mieszkania wyprowadzili w kajdankach.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#110 | ||
wańka wstańka
|
Cytat:
Ja twierdzę, że nie zasłużyła na takie traktowanie przez męża choćby nie wiem co robiła. A wg Piaseckiego powody jego wybuchu były banalne i błah. Cytat:
![]() |
![]() |
#111 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Ty mówisz o nagłaśnianiu. Jest i druga strona, mogą pojawiać się głosy obronne że trudne dziecinstwo itp. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Przecież gdyby go nie zdyskredytowała publicznie na wszystkich możliwych frontach, on zrobiłby z niej wariatkę, zabrał dzieci... a sam rżnął jedynego sprawiedliwego. To była jej jedyna broń. Dobrze, że z niej skorzystała.
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
To jest twoja interpretacja tej sytuacji. Moja jest inna. Ja widzę tu kobietę, która nie stawia dobra dzieci ponad swoim, najpierw toleruje przemoc domową, a potem nagłaśniając całą te sytuację w mediach niszczy życie emocjonalne swoich dzieci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
no, wg ciebie to ona jest temu winna. ![]()
![]() |
![]() |
#115 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W mojej pracy jestem często prowokowana. Gdybym pozwoliła sobie na niegrzeczność, wulgaryzmy dostałabym dyscyplinarne zwolnienie. Gdybym podjęła walkę musiałabym uderzyć wysoko (w sensie władzy) i mieć dowody czyli nagrania inaczej zniszczą mnie. Edytowane przez 201803120844 Czas edycji: 2017-04-23 o 14:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Nagrania w necie są po to żeby zrobić z tego publiczny cyrk i coś ugrać. Moim zdaniem powinny być użyte jako dowód w sądzie a nie do wzbudzania sensacji. Nie neguję że matka jest ofiarą przemocy. Ale postępuje z krzywdą dla dzieci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | ||||
Zakorzenienie
|
uważam (abstrahując od tej konkretnej sytuacji), że są takie sytuacje, w których skoro człowiek czegoś nie zrobił, tzn. że zrobić tego nie mógł. inna sprawa, co powinien był zrobić. ludzie często mylą czasownik mógł z powinien.
Cytat:
i chyba się nie rozumiemy. ja nie uważam, że mówienie o wyjściach z takiej sytuacji jest złe. ba, nawet tak jak mówisz gdyby weszła na ten wątek osoba z podobnym problemem, to super by było, gdyby o tych wyjściach poczytała. tylko moim zdaniem ważniejsze jest dogłębne poznanie mechanizmu, który sprawia, że kobieta tkwi w takiej sytuacji 10 lat. trzeba ten mechanizm poznać i dopiero na tej podstawie oceniać. w moim odczuciu ocenianie kogoś bez znajomości jego pobudek jest płytkie i po prostu idiotyczne, mam prawo tak sądzić, ale jednocześnie uważam, że jeśli ktoś chce tak robić - proszę bardzo, jego życie. ja natomiast w takich sprawach egzekwuję politykę zera tolerancji i zawsze, gdy tylko zobaczę u kogoś takie płytkie zachowanie, odpowiednio to skomentuję. Cytat:
Cytat:
ano może przeczyta. jak najbardziej należy rozmawiać o narzędziach, które w takich sytuacjach są dostępne, nie przeczę. i trzeba też zawsze przypominać, że te sytuacje nie są tak bardzo bez wyjścia, jak ofierze się wydaje. ale warto też rozmawiać o metodach manipulacji stosowanych przez oprawcę, o mechanizmach, które ułatwiają ofierze tkwienie z oprawcą. a przede wszystkim - trzeba zacząć demonizować oprawców na wszystkie możliwe sposoby. o nich też trzeba zacząć rozmawiać. trzeba przechylić szalę dyskusji z ofiary na oprawcę. za dużo się rozmawia o tym, co ofiara powinna była zrobić, a za mało o tym, dlaczego oprawca jej to zrobił i jak należy go ukarać. a ponadto za mało rozmawia się też o tym, co uczyniło z ofiary ofiarę, a z oprawcy oprawcę. Cytat:
co innego opowiedzieć swoją historię, ku przestrodze, bez wywyższania się. a la'Mbria nie dość, że dobitnie podkreśliła, jak bardzo jej się to nie mieści w głowie i czego to ona by nie zrobiła w takiej sytuacji, to jeszcze oceniła tę kobietę pod kątem tego, jaką jest matką. to normalne, że ktoś ma braki w wiedzy na temat ludzkiej psychiki, ale że ktoś się tym tak bardzo chwali? to jest dla mnie dość ciekawe. oczywiście nie zabraniam jej takich wypowiedzi, niech gada co chce. tylko przy tym całym najeździe na ofiarę - czy la'Mbria wspomniała gdzieś, jakie narzędzia ma do dyspozycji ofiara, żeby odejść od przemocowca? nie, skupiła się na krytyce. skoro chce sobie takie świadectwo wystawić, droga wolna. ja w takich sytuacjach zawsze reaguję i reagować będę. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Konto usunięte
|
Nie, nie są po to. Są po to, aby przerwać zaklęty krąg milczenia.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2017-04-23 o 14:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ale pierwszymi ofiarami w takich rodzinach są dzieci bo te nie mają żadnego wyboru, są zbyt małe by samodzielnie myśleć. Czy 10letnia niemoc matki faktycznie zasługuje aż na takie usprawiedliwienie ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:06.