![]() |
#361 |
BAN stały
|
Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu cz. V
|
![]() ![]() |
![]() |
#362 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Zdecydowanie jakis typ ozm.
#363 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
to takie postępowanie z serii "dziecko od tego nie umrze" - no nie umrze, pewnie jeszcze nikt od chodzika nie umarł ale co się dziecko namęczy za te 30 lat to już będzie dziecka problem... Cytat:
![]() ktoś tu próbował takie zachowanie tłumaczyć zdrowiem dziecka ale nie jestem sobie w stanie wyobrazić choroby wywołującej takie zachowanie dziecka w której lepiej jest żeby dziecko tarzało się po podłodze i ryzykowało urazy (no niech się głową walnie o twardą posadzkę przykładowo) niż zabrać to dziecko w biezpieczne miejsce dorosłych mających różne napady nie zostawia się samym sobie - bo właśnie mogą się nieświadomie uszkodzić - a dla dziecka niby lepiej żeby się potłukło o twardą posadzkę?
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2017-05-03 o 10:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#364 |
Konto usunięte
|
To samo dotyczy problemów wielu młodych ludzi z żołądkiem i jelitami, jakieś zespoły jelita drażliwego itd. Pewnie mało kto to wiąże z faktem, że kiedyś dietę rozszerzało się po 2 miesiącu, kiedy jelita nijak nie są na to przygotowane. A i dzisiaj zdarzają się takie pomysły.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#365 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
np. przy kryzysie w autyzmie czasem warto odpuscić moment, by dziecko się uspokoiło. Wtedy dotykać i przenosić ciężko, bo może to wywołać jeszcze większy wybuch. Chociaż mama zprzykładu wydawała się jakos bnardzo bezradna.
![]() |
#366 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;73460716]To samo dotyczy problemów wielu młodych ludzi z żołądkiem i jelitami, jakieś zespoły jelita drażliwego itd. Pewnie mało kto to wiąże z faktem, że kiedyś dietę rozszerzało się po 2 miesiącu, kiedy jelita nijak nie są na to przygotowane. A i dzisiaj zdarzają się takie pomysły.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Ja mam w książeczce zdrowia wpisane, ze od dwóch tygodni wprowadzać soki. Aż włos sie jeży na głowie. A nawet teraz jest mnóstwo niemowlaków karmionych tak, ze niejednego dorosłego by zmogło. |
![]() ![]() |
![]() |
#367 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#368 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jakby sie ktos pytal to problemy z kręgosłupem to wina komputerow i braku ruchu. ---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;73462171]Ja też, a wiem, że mama mi dawała jakąś marchewkę czy coś tam na biegunkę, jak miałam kilka mcy. Z polecenia lekarza oczywiście. Ale że tak teraz ktoś robi i to też za poleceniem lekarza - nie pojmę. A znam osobiście takie przykłady. I to są mądre, fajne osoby. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Bo ludzie lekarza ufaja. Teraz troche bede generalizować, ale trudno. Zauwazylam ze lekarze 50+ to zadni w większości specjaliści. Oczywiscie sa wsrod nich wybitni, ale to mniejszosc, ale ich raczej w zwyklej przychodni nie znajdziesz. Ci lekarze zatrzymali swoja wiedzie na etapie studiów w PRL i od tej pory wcale sie nie dokształcali. Potem ktos idzie do takiego lekarza i mu ufa "bo ma doswiadczenie w zawodzie" i slucha tych porad. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#369 |
Konto usunięte
|
Tak, wiem, sama tego doświadczyłam. Znaleźć mądrego lekarza rodzinnego to połowa sukcesu w czymkolwiek związanym ze zdrowiem.
![]() ![]() |
![]() |
#370 |
Zadomowienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;73460716]To samo dotyczy problemów wielu młodych ludzi z żołądkiem i jelitami, jakieś zespoły jelita drażliwego itd. Pewnie mało kto to wiąże z faktem, że kiedyś dietę rozszerzało się po 2 miesiącu, kiedy jelita nijak nie są na to przygotowane. A i dzisiaj zdarzają się takie pomysły.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Nie zapomnę opowieści znajomej. Działo się to na szczęście już sporo lat temu. Przyszła babcia z małym dzieckiem, które było w wieku na rozszerzanie diety według ówczesnych wytycznych. I mówi babci co i jak można wprowadzać. Na co babcia: "Pani, ono żur żre!" |
![]() ![]() |
![]() |
#371 |
Konto usunięte
|
A to ja znam takie dzieci, które i całkiem współcześnie "żur żarły" nie mając roku nawet..
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#372 | ||||
Zakorzenienie
|
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] nierzadko niestety, część lekarzy jeszcze nie widzi nawet z tym problemu Cytat:
![]() Pani_Mada napisała Cytat:
Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;73462171]Ja też, a wiem, że mama mi dawała jakąś marchewkę czy coś tam na biegunkę, jak miałam kilka mcy. Z polecenia lekarza oczywiście. Ale że tak teraz ktoś robi i to też za poleceniem lekarza - nie pojmę. A znam osobiście takie przykłady. I to są mądre, fajne osoby. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] no wiesz, skoro lekarz kazał to się z lekarzem kłócić nie będą mi też polecali 4 tygodniowe dziecko herbatką z kopru poić - która w sumie jest normalnie dostępna i normalnie opisana jako produkt, który można podawać więc kto by sobie zawracał głowę jakimś WHO ![]() Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;73467986]A to ja znam takie dzieci, które i całkiem współcześnie "żur żarły" nie mając roku nawet.. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] niektórzy to się nawet dziwią, że dziecko grzybowej na wigilię nie zje...
![]() ![]() |
![]() |
#373 |
Zadomowienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;73467986]A to ja znam takie dzieci, które i całkiem współcześnie "żur żarły" nie mając roku nawet..
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Albo jedzą takie rzeczy, że ten żur byłby w sumie lepszy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#374 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
Naprawdę aż trudno uwierzyć, że po tylu latach CIĄGLE w szkołach nie ma szafek. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#375 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#376 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Albo w ogóle zrezygnować z zadawania prac domowych. Dokładnie, w ogóle zrezygnować. To WYŁĄCZNIE kwestia organizacji pracy szkoły. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#377 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#378 | |
Inez
|
Cytat:
Natomiast przedsiębiorczość moim zdaniem ma potencjał. W liceum miałam fajną nauczycielkę. Dzięki tym lekcjom orientowałam się o co chodzi z tymi wszystkimi zusami, podatkami. Raz w tygodniu taka lekcja nie zaszkodzi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#379 |
Zakorzenienie
|
W dzisiejszych czasach to wystarczy zeskanować książkę i mieć na komputerze, żeby z niej korzystać w domu, można się też z kimś umówić i nosić na przemian książki. Z wiekiem się tego nauczyłam, inaczej bym już z garbem chodziła. 8x podręcznik, ćwiczenie i zeszyt, plus słownik i coś do zjedzenia to sporo kilogramów by było
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#380 | |
BAN stały
|
Cytat:
w liceum natomiast to było zbawienie. książki zabierało się tylko przed sprawdzianami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#381 |
Zakorzeniona
|
Ja w ogóle nie pojmuję, czemu wszystkie szkolne podręczniki nie funkcjonują w formie z wyjmowanymi kartkami. Wtedy mielibyśmy dwa zdrowe dla kręgosłupa rozwiązania:
1. dziecko ma wszystkie podręczniki w całości w domu - wyjmuje jedynie kartki z odrobioną pracą domową i te, które nauczyciel wyznaczył do przyniesienia na kolejną lekcję. 2. lub dziecko ma je w szkole i analogicznie zabiera do domu tylko te kartki, na których jest do rozwiązania praca domowa. Dziecko mogłoby nosić do szkoły tylko cieniutką leciutką teczkę, w którą wkładałoby te kartki. Tym sposobem po 5 lekcjach dziecko niosłoby do domu 5 kartek, a nie 5 książek. |
![]() ![]() |
![]() |
#382 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#383 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#384 | |
Inez
|
Cytat:
W obu szkołach rko na rozlatujących się manekinach o wymiarach dorosłego. Reszta czysto teoretycznie. Bardzo się cieszę, że na początku liceum zrobiłam sobie podstawowy kurs pierwszej pomocy, gdzie pokazali nam wszystko "w praktyce". Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#385 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#386 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podstawówka to niestety początek ścieżki edukacyjnej i wszystkim się wydaje, że jak nauczyciel każe nosić książkę, to ją trzeba nosić. Tylko w praktyce się okazuje, że na lekcji ta książka wykorzystywana nie jest ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#387 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#388 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
A tysiące osób, które sie tym zawodowo zajmują, ciagle nie są w stanie na taki pomysł wpaść. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#389 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#390 |
tree hugger
|
Miałam takie książki do części przedmiotów w podstawówce ponad 15 lat temu.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:51.