Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu cz. V - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-05-02, 21:42   #361
Pani_Mada
BAN stały

Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu cz. V

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Zdrowie dziecka.
możesz coś więcej powiedzieć? jak się ma zdrowie dziecka do wzięcia go na ręce?
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-02, 22:38   #362
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Zdecydowanie jakis typ ozm.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-03, 10:47   #363
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
A z drugiej strony ja jako świadoma matka wiem, ze każde niemowlę powinien kontrolnie obejrzeć dobry fizjoterapeuta i wybieram sie z córka na kontrole, tym bardziej, ze jest po cc i z położenia pośladkowego, no i zeby pokazał nam jakieś fajne ćwiczenia dla niemowląt.
I czasem sie zastanawiam, ze chyba ze mną jest coś nie tak i jestem przewrażliwiona, jak widzę takie zdjęcia usadzonych maluszkow:

No ale skądś sie biorą potem te statystyki, ze zatrważająco dużo dzieci ma krzywy kręgosłup i inne ułomności.
sądzę, że wiele osób nie utożsamia tych późniejszych problemów z postępowaniem z tak wczesnego okresu dzieciństwa podczas gdy mi się wydaje, że obecni 20 - 30 latkowie, którzy narzekają na ból kręgosłupa to często ofiary chodzików czy wspierania na poduszkach - bo na dobrą sprawę to pod tym kątem moim rodzice w wieku 60+ mają się lepiej (oczywiście mają inne powody do zdrowotnych narzekań ale chociażby na ten nieszczęsny kręgosłup narzekają mniej)

to takie postępowanie z serii "dziecko od tego nie umrze" - no nie umrze, pewnie jeszcze nikt od chodzika nie umarł ale co się dziecko namęczy za te 30 lat to już będzie dziecka problem...

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
czy dla was pozwalanie dziecku na robienie scen na środku jedynego wyjścia ze sklepu to OZM?
dzisiaj w jednym sklepie na samym środku jedynego wyjścia ( i wejścia) ze sklepu rzucała się jakaś dziewczynka na oko 4-5 lat. rzucała się to mało powiedziane... tarzała się po podłodze, krzyczała, zanosiłac się od wrzasku i płaczu itd a matka spokojnie stała z boku i jej jedyną reakcją było " kochanie no chodź tutaj, pani chce wyjść". a ja i kilkoro innych ludzi stało z wózkami z zakupami czekając aż matka łaskawie zabierze swoje dziecko z przejścia. oczywiście matka nie wpadła na to sama, ktoś musiał się upomnieć o zakończenie tego cyrku.
swoją drogą ochroniarz przy wejściu też dobry... zamiast zareagować jakkolwiek udawał że nic nie widzi.
ja myślę, że jakby nie było to nie jest normalna sytuacja
ktoś tu próbował takie zachowanie tłumaczyć zdrowiem dziecka ale nie jestem sobie w stanie wyobrazić choroby wywołującej takie zachowanie dziecka w której lepiej jest żeby dziecko tarzało się po podłodze i ryzykowało urazy (no niech się głową walnie o twardą posadzkę przykładowo) niż zabrać to dziecko w biezpieczne miejsce
dorosłych mających różne napady nie zostawia się samym sobie - bo właśnie mogą się nieświadomie uszkodzić - a dla dziecka niby lepiej żeby się potłukło o twardą posadzkę?

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2017-05-03 o 10:51
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-03, 11:17   #364
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

To samo dotyczy problemów wielu młodych ludzi z żołądkiem i jelitami, jakieś zespoły jelita drażliwego itd. Pewnie mało kto to wiąże z faktem, że kiedyś dietę rozszerzało się po 2 miesiącu, kiedy jelita nijak nie są na to przygotowane. A i dzisiaj zdarzają się takie pomysły.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-03, 11:47   #365
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
sądzę, że wiele osób nie utożsamia tych późniejszych problemów z postępowaniem z tak wczesnego okresu dzieciństwa podczas gdy mi się wydaje, że obecni 20 - 30 latkowie, którzy narzekają na ból kręgosłupa to często ofiary chodzików czy wspierania na poduszkach - bo na dobrą sprawę to pod tym kątem moim rodzice w wieku 60+ mają się lepiej (oczywiście mają inne powody do zdrowotnych narzekań ale chociażby na ten nieszczęsny kręgosłup narzekają mniej)

to takie postępowanie z serii "dziecko od tego nie umrze" - no nie umrze, pewnie jeszcze nikt od chodzika nie umarł ale co się dziecko namęczy za te 30 lat to już będzie dziecka problem...

ja myślę, że jakby nie było to nie jest normalna sytuacja
ktoś tu próbował takie zachowanie tłumaczyć zdrowiem dziecka ale nie jestem sobie w stanie wyobrazić choroby wywołującej takie zachowanie dziecka w której lepiej jest żeby dziecko tarzało się po podłodze i ryzykowało urazy (no niech się głową walnie o twardą posadzkę przykładowo) niż zabrać to dziecko w biezpieczne miejsce
dorosłych mających różne napady nie zostawia się samym sobie - bo właśnie mogą się nieświadomie uszkodzić - a dla dziecka niby lepiej żeby się potłukło o twardą posadzkę?
a to dziecko tłukło głową o twardą posadzkę? Gdzie to wyczytałaś?
np. przy kryzysie w autyzmie czasem warto odpuscić moment, by dziecko się uspokoiło. Wtedy dotykać i przenosić ciężko, bo może to wywołać jeszcze większy wybuch. Chociaż mama zprzykładu wydawała się jakos bnardzo bezradna.
Stary 2017-05-03, 11:54   #366
_vixen_
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;73460716]To samo dotyczy problemów wielu młodych ludzi z żołądkiem i jelitami, jakieś zespoły jelita drażliwego itd. Pewnie mało kto to wiąże z faktem, że kiedyś dietę rozszerzało się po 2 miesiącu, kiedy jelita nijak nie są na to przygotowane. A i dzisiaj zdarzają się takie pomysły.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Ja mam w książeczce zdrowia wpisane, ze od dwóch tygodni wprowadzać soki. Aż włos sie jeży na głowie.
A nawet teraz jest mnóstwo niemowlaków karmionych tak, ze niejednego dorosłego by zmogło.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-03, 11:59   #367
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ja mam w książeczce zdrowia wpisane, ze od dwóch tygodni wprowadzać soki. Aż włos sie jeży na głowie.
A nawet teraz jest mnóstwo niemowlaków karmionych tak, ze niejednego dorosłego by zmogło.
Ja też, a wiem, że mama mi dawała jakąś marchewkę czy coś tam na biegunkę, jak miałam kilka mcy. Z polecenia lekarza oczywiście. Ale że tak teraz ktoś robi i to też za poleceniem lekarza - nie pojmę. A znam osobiście takie przykłady. I to są mądre, fajne osoby.

ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-03, 12:50   #368
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:

Ja bym do tych chodzikow dodala jeszcze to jak wygladaja plecaki malutkich dzieci. Jak widze te ogromne plecaki dzieci to mnie szlag trafia. Niestety jest tak ze im nizszy szczebel edukacji tym ciezszy plecak.
Ale jakby sie ktos pytal to problemy z kręgosłupem to wina komputerow i braku ruchu.

---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ----------

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;73462171]Ja też, a wiem, że mama mi dawała jakąś marchewkę czy coś tam na biegunkę, jak miałam kilka mcy. Z polecenia lekarza oczywiście. Ale że tak teraz ktoś robi i to też za poleceniem lekarza - nie pojmę. A znam osobiście takie przykłady. I to są mądre, fajne osoby.

Bo ludzie lekarza ufaja.
Teraz troche bede generalizować, ale trudno. Zauwazylam ze lekarze 50+ to zadni w większości specjaliści. Oczywiscie sa wsrod nich wybitni, ale to mniejszosc, ale ich raczej w zwyklej przychodni nie znajdziesz. Ci lekarze zatrzymali swoja wiedzie na etapie studiów w PRL i od tej pory wcale sie nie dokształcali.
Potem ktos idzie do takiego lekarza i mu ufa "bo ma doswiadczenie w zawodzie" i slucha tych porad.
Lumimi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-03, 13:05   #369
Konto usunięte

Tak, wiem, sama tego doświadczyłam. Znaleźć mądrego lekarza rodzinnego to połowa sukcesu w czymkolwiek związanym ze zdrowiem.

Stary 2017-05-03, 15:47   #370
cojarobietu_uu
Zadomowienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;73460716]To samo dotyczy problemów wielu młodych ludzi z żołądkiem i jelitami, jakieś zespoły jelita drażliwego itd. Pewnie mało kto to wiąże z faktem, że kiedyś dietę rozszerzało się po 2 miesiącu, kiedy jelita nijak nie są na to przygotowane. A i dzisiaj zdarzają się takie pomysły.

Nie zapomnę opowieści znajomej. Działo się to na szczęście już sporo lat temu. Przyszła babcia z małym dzieckiem, które było w wieku na rozszerzanie diety według ówczesnych wytycznych. I mówi babci co i jak można wprowadzać. Na co babcia: "Pani, ono żur żre!"
cojarobietu_uu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-03, 15:51   #371
Konto usunięte

A to ja znam takie dzieci, które i całkiem współcześnie "żur żarły" nie mając roku nawet..

Stary 2017-05-03, 16:39   #372
eyo
Zakorzenienie

nierzadko niestety, część lekarzy jeszcze nie widzi nawet z tym problemu

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
a to dziecko tłukło głową o twardą posadzkę? Gdzie to wyczytałaś?
np. przy kryzysie w autyzmie czasem warto odpuscić moment, by dziecko się uspokoiło. Wtedy dotykać i przenosić ciężko, bo może to wywołać jeszcze większy wybuch. Chociaż mama zprzykładu wydawała się jakos bnardzo bezradna.
a gdzie Ty wyczytałaś, że ja wyczytałam, że dziecko tłukło głową o twardą powierzchnię

Pani_Mada napisała

Cytat:
tarzała się po podłodze, krzyczała, zanosiła się od wrzasku i płaczu itd
na co ja odpisałam

Cytat:
(no niech się głową walnie o twardą posadzkę przykładowo)
ponieważ większość sklepów przy wyjściu posiada utwardzaną posadzkę a nie np. matę z pianki co przy stwierdzenie, że dziecko się po tej podłodze tarzało prowadzi chyba do logicznych wniosków, że istnieje ryzyko, że dziecko się poobija (i to nie małe skoro dziecko "tarza się" w niekontrolowany sposób)

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;73462171]Ja też, a wiem, że mama mi dawała jakąś marchewkę czy coś tam na biegunkę, jak miałam kilka mcy. Z polecenia lekarza oczywiście. Ale że tak teraz ktoś robi i to też za poleceniem lekarza - nie pojmę. A znam osobiście takie przykłady. I to są mądre, fajne osoby.

no wiesz, skoro lekarz kazał to się z lekarzem kłócić nie będą
mi też polecali 4 tygodniowe dziecko herbatką z kopru poić - która w sumie jest normalnie dostępna i normalnie opisana jako produkt, który można podawać więc kto by sobie zawracał głowę jakimś WHO

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
Ja bym do tych chodzikow dodala jeszcze to jak wygladaja plecaki malutkich dzieci. Jak widze te ogromne plecaki dzieci to mnie szlag trafia. Niestety jest tak ze im nizszy szczebel edukacji tym ciezszy plecak.
Ale jakby sie ktos pytal to problemy z kręgosłupem to wina komputerow i braku ruchu.[COLOR="Silver"]
(...)
ja w młodości jak oglądałam amerykańskie seriale z tymi ich szafkami w szkołach to mega im zazdrościłam - nie wiem jakim cudem przez te wszystkie lata w naszym kraju tego nie wprowadzili

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;73467986]A to ja znam takie dzieci, które i całkiem współcześnie "żur żarły" nie mając roku nawet..

niektórzy to się nawet dziwią, że dziecko grzybowej na wigilię nie zje...

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-03, 17:45   #373
cojarobietu_uu
Zadomowienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;73467986]A to ja znam takie dzieci, które i całkiem współcześnie "żur żarły" nie mając roku nawet..

Albo jedzą takie rzeczy, że ten żur byłby w sumie lepszy
Stary 2017-05-03, 17:47   #374
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
ja w młodości jak oglądałam amerykańskie seriale z tymi ich szafkami w szkołach to mega im zazdrościłam - nie wiem jakim cudem przez te wszystkie lata w naszym kraju tego nie wprowadzili
U mnie w szkole zostawiało sie rzeczy w szatni, w jakichś siatkach czy nawet na podłodze - matko i córko nie wyobrażacie sobie, jaka wieczna chryja o to była. Bo szatnia nie jest po to, żeby rzeczy tam zostawiać. Niektórzy nauczyciele popierali uczniów, inni szatniarki, no cyrk na kółkach nie z tego świata.
Naprawdę aż trudno uwierzyć, że po tylu latach CIĄGLE w szkołach nie ma szafek.

cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-03, 18:01   #375
cojarobietu_uu
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
U mnie w szkole zostawiało sie rzeczy w szatni, w jakichś siatkach czy nawet na podłodze - matko i córko nie wyobrażacie sobie, jaka wieczna chryja o to była. Bo szatnia nie jest po to, żeby rzeczy tam zostawiać. Niektórzy nauczyciele popierali uczniów, inni szatniarki, no cyrk na kółkach nie z tego świata.

Są szkoły, gdzie są szafki. Tylko one wcale nie rozwiązują problemu. Bo nagle dziecko ma na zadanie domowe zrobić z jednego przedmiotu jakieś ćwiczenia w zeszycie ćwiczeń, z drugiego coś napisać w zeszycie, z trzeciego coś przeczytać z książki i w gruncie rzeczy i tak musi większość rzeczy ze sobą targać. Do tego jeszcze ma przynieść farbki, atlas i flet. Musieliby też podręczniki, zadania i program do tego wszystkiego dostosować.
Stary 2017-05-03, 18:20   #376
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez cojarobietu_uu Pokaż wiadomość
Są szkoły, gdzie są szafki. Tylko one wcale nie rozwiązują problemu. Bo nagle dziecko ma na zadanie domowe zrobić z jednego przedmiotu jakieś ćwiczenia w zeszycie ćwiczeń, z drugiego coś napisać w zeszycie, z trzeciego coś przeczytać z książki i w gruncie rzeczy i tak musi większość rzeczy ze sobą targać. Do tego jeszcze ma przynieść farbki, atlas i flet. Musieliby też podręczniki, zadania i program do tego wszystkiego dostosować.
A ja w ogóle nie widzę problemu Zadania domowe za moich czasów odrabiało sie... na religii. Albo i na chemii, jak nauczyciel nie ogarniał sytuacji Wystarczyłoby wszelkie zapchajdziury, w stylu właśnie religii, przysposobienia obronnego i podstaw przedsiębiorczości (umówmy sie, ktoś sie nauczył tam czegoś sensownego?) zamienić na obowiązkową godzinę odrabiania lekcji
Albo w ogóle zrezygnować z zadawania prac domowych. Dokładnie, w ogóle zrezygnować.

To WYŁĄCZNIE kwestia organizacji pracy szkoły.

Stary 2017-05-03, 18:33   #377
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-03, 18:36   #378
Czarna2000
Inez

Cytat:
A ja w ogóle nie widzę problemu Zadania domowe za moich czasów odrabiało sie... na religii. Albo i na chemii, jak nauczyciel nie ogarniał sytuacji Wystarczyłoby wszelkie zapchajdziury, w stylu właśnie religii, przysposobienia obronnego i podstaw przedsiębiorczości (umówmy sie, ktoś sie nauczył tam czegoś sensownego?) zamienić na obowiązkową godzinę odrabiania lekcji
Albo w ogóle zrezygnować z zadawania prac domowych. Dokładnie, w ogóle zrezygnować.

Przysposobienie obronne to obecna edukacja dla bezpieczeństwa. Nie znam dokładnych programów, bo pewnie są też jakieś pierdoły jak alarmy czy system ochrony ludności cywilnej, ale jednak większą część materiału to pierwsza pomoc. I mnie coś trafia jak słyszę, że te lekcje są zawsze olewane. A potem byle uraz i ludzie nie mają pojęcia co zrobić. Wywalenie religii to dla mnie sprawa oczywista (chyba żeby zacząć uczyć dzieci o wszystkich religiach, nie tylko jednej słusznej).
Natomiast przedsiębiorczość moim zdaniem ma potencjał. W liceum miałam fajną nauczycielkę. Dzięki tym lekcjom orientowałam się o co chodzi z tymi wszystkimi zusami, podatkami. Raz w tygodniu taka lekcja nie zaszkodzi.

Czarna2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-03, 18:36   #379
Lottie69
Zakorzenienie

W dzisiejszych czasach to wystarczy zeskanować książkę i mieć na komputerze, żeby z niej korzystać w domu, można się też z kimś umówić i nosić na przemian książki. Z wiekiem się tego nauczyłam, inaczej bym już z garbem chodziła. 8x podręcznik, ćwiczenie i zeszyt, plus słownik i coś do zjedzenia to sporo kilogramów by było

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-03, 18:43   #380
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
(...)
(...)
ja miałam szafkę w podstawówce w klasie 1-3 i w liceum. w podstawówce to się zostawiało raczej tylko farby, bloki, itd. w książkach i tak zawsze było zadanie domowe
w liceum natomiast to było zbawienie. książki zabierało się tylko przed sprawdzianami a w plecaku/torebce nosiło się tylko długopis i kilka zeszytów
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-03, 18:51   #381
invisible_01
Zakorzeniona

Ja w ogóle nie pojmuję, czemu wszystkie szkolne podręczniki nie funkcjonują w formie z wyjmowanymi kartkami. Wtedy mielibyśmy dwa zdrowe dla kręgosłupa rozwiązania:
1. dziecko ma wszystkie podręczniki w całości w domu - wyjmuje jedynie kartki z odrobioną pracą domową i te, które nauczyciel wyznaczył do przyniesienia na kolejną lekcję.
2. lub dziecko ma je w szkole i analogicznie zabiera do domu tylko te kartki, na których jest do rozwiązania praca domowa. Dziecko mogłoby nosić do szkoły tylko cieniutką leciutką teczkę, w którą wkładałoby te kartki. Tym sposobem po 5 lekcjach dziecko niosłoby do domu 5 kartek, a nie 5 książek.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-03, 18:52   #382
cojarobietu_uu
Zadomowienie

Cytat:

Dokładnie o tym samym mówiłam Żeby to wszystko przeorganizować.

Cytat:
Napisane przez Czarna2000 Pokaż wiadomość
Przysposobienie obronne to obecna edukacja dla bezpieczeństwa. Nie znam dokładnych programów, bo pewnie są też jakieś pierdoły jak alarmy czy system ochrony ludności cywilnej, ale jednak większą część materiału to pierwsza pomoc. I mnie coś trafia jak słyszę, że te lekcje są zawsze olewane. A potem byle uraz i ludzie nie mają pojęcia co zrobić. Wywalenie religii to dla mnie sprawa oczywista (chyba żeby zacząć uczyć dzieci o wszystkich religiach, nie tylko jednej słusznej).
Natomiast przedsiębiorczość moim zdaniem ma potencjał. W liceum miałam fajną nauczycielkę. Dzięki tym lekcjom orientowałam się o co chodzi z tymi wszystkimi zusami, podatkami. Raz w tygodniu taka lekcja nie zaszkodzi.

Dokładnie I te informacje z pierwszej pomocy powinny być ciągle od nowa powtarzane. Z jednej strony pamiętam, że w LO mnie tego porządnie nauczono, z drugiej zastanawiam się, czy jednak nie powinni robić tego profesjonaliści z odpowiednim sprzętem, a nie nauczyciele...
Stary 2017-05-03, 19:02   #383
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:

Ale szafki to nie jest rozwiazanie problemu. Owszem dziecko moze zostawic rzeczy na plastyke czy stroj na wf, ale rzeczy ktore najwiecej waza czyli ksiazki juz nie. Bo dziecko dostaje zadanie domowe i musi do domu taszczyc te cwiczenia, zeszyty i podręczniki.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-05-03, 19:04   #384
Czarna2000
Inez

Cytat:
Napisane przez cojarobietu_uu Pokaż wiadomość
Dokładnie o tym samym mówiłam Żeby to wszystko przeorganizować.

Dokładnie I te informacje z pierwszej pomocy powinny być ciągle od nowa powtarzane. Z jednej strony pamiętam, że w LO mnie tego porządnie nauczono, z drugiej zastanawiam się, czy jednak nie powinni robić tego profesjonaliści z odpowiednim sprzętem, a nie nauczyciele...
Ja miałam w gimnazjum z panem od wf (no kto by się spodziewał), który często robił sobie z uczniami jaja (nierzadko suchary z podtekstem seksualnym). Mimo to pamiętam dokładnie to, czego nas uczył, ale były to podstawy z podstaw. W liceum miałam z jednym facetem edb i kulturę. Dla niego kultura była ważniejsza i często lekcje bezpieczeństwa przepadały.
W obu szkołach rko na rozlatujących się manekinach o wymiarach dorosłego. Reszta czysto teoretycznie.
Bardzo się cieszę, że na początku liceum zrobiłam sobie podstawowy kurs pierwszej pomocy, gdzie pokazali nam wszystko "w praktyce".

Czarna2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-03, 19:07   #385
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:

Tylko ze PP, PO czy inne zapchajdziury sa w szkole sredniej. Problem dotyczy podstawówki, bo w niej sa najciezsze plecaki. Moj plecak, a wlasciwie torebka w szkole sredniej wazyla moze 1/4 tego co dźwigałam w podstawówce. A w podstawówce nie ma zapchajdziur i raczej nie da zadan odrobic sie miedzy lekcjami.
Stary 2017-05-03, 20:01   #386
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
Tylko ze PP, PO czy inne zapchajdziury sa w szkole sredniej. Problem dotyczy podstawówki, bo w niej sa najciezsze plecaki. Moj plecak, a wlasciwie torebka w szkole sredniej wazyla moze 1/4 tego co dźwigałam w podstawówce. A w podstawówce nie ma zapchajdziur i raczej nie da zadan odrobic sie miedzy lekcjami.
Różnica w wadze plecaka wynika również z tego, że im dalej w edukację, tym mniejszą wagę przywiązuje się do noszenia wszystkiego, co się nauczycielom wymyśli w głowie.
Podstawówka to niestety początek ścieżki edukacyjnej i wszystkim się wydaje, że jak nauczyciel każe nosić książkę, to ją trzeba nosić. Tylko w praktyce się okazuje, że na lekcji ta książka wykorzystywana nie jest
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-03, 20:03   #387
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Stary 2017-05-03, 20:14   #388
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ja w ogóle nie pojmuję, czemu wszystkie szkolne podręczniki nie funkcjonują w formie z wyjmowanymi kartkami.
O właśnie.

A tysiące osób, które sie tym zawodowo zajmują, ciagle nie są w stanie na taki pomysł wpaść.

Stary 2017-05-03, 20:18   #389
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Stary 2017-05-03, 21:09   #390
isza89
tree hugger

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ja w ogóle nie pojmuję, czemu wszystkie szkolne podręczniki nie funkcjonują w formie z wyjmowanymi kartkami.
Miałam takie książki do części przedmiotów w podstawówce ponad 15 lat temu.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości