|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#661 | ||
Zakorzeniona Zmorah
|
Dot.: Cera tłusta, mieszana, odwodniona, problematyczna - ZBIORCZY CZ.III
Cytat:
Gliceryna to alkohol tłuszczowy, który wiąże wilgoć w naskórku, jest rozpuszczalnikiem oraz promotorem przejścia dla niektórych aktywnych substancji, też jej nie lubię, mnie nie zapycha, ale w wielu formulacjach, zwłaszcza płynnych powoduje klejenie skóry, tworzy lepką warstewkę, która chociaż jest lekka, to jednak przyciąga brud i się w dodatku błyszczy. Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2017-05-02 o 21:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#662 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Olejkow myjacych nie chce- nie umiem sie do tego przekonac. Jak slysze "olejek" to oczyma wyobrazni widze moje poklady sebum zmieszane z olejkiem tworzace tlusta klejaca maz �� Maseczke wezme. A spray czuc lawenda? Ma olejek lawendowy w skladzie ktore nie trawie. ���� No nie chodzi mi o pół sklepu zlituj sieraczej o ewentualne namiary na "must have" zebym za kilka tygodni nie przeczytala ma wątku o czyms swietnym i co jest wiedza powszechna a ja gamon nie zamowilam. Tym bardziej ze dopiero zaczynam przygodę z waszym watkiem��
Jestem...żoną ![]() Jestem...mamą ![]() Edytowane przez naiat Czas edycji: 2017-05-03 o 06:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#663 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#664 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Spray czuć olejkiem manuka , więc pachnie dziwacznie, nie nadaje się za bardzo na dzień. Ale na noc miodzio, cudownie uspokaja skórę i goi wypryski różnego rodzaju. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#665 |
Zakorzenienie
|
Ishani wiem ze wiele osob poleca olejki myjace. Moja glowa nie moze jednak tego przeskoczyc. Ja lubie uczucie takiej "suchej" czystosci. Olejek kojarzy mi sie z zostawieniem filmu na skorze. Moze sie myle i jak kiedys dorwe probke to chetnie sprobuje ale w ciemno nie kupię- nie ten etap wtajemniczenia😊
![]() |
#666 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wczoraj zamówiłam sobie kolejny BRTC Deep Cleansing Oil KLIK. Używam olejków myjących także do masażu, bo są lżejsze i o wiele łatwiej się je potem usuwa, a przy normalnym oleju najpierw muszę umyć dobrze twarz, potem nałożyć olej, a po masażu znowu umyć twarz i to dwuetapowo przy użyciu żelu na koniec, bo nic innego mi tego oleju nie rusza. Olejek myjący usuwa się sam, po połączeniu z wodą. Edytowane przez chimay Czas edycji: 2017-05-03 o 11:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#667 | ||
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Pudry sypkie Ecocera mnie kuszą, Mydło jakieś naturalne, np. kastylijskie albo Le Chatelard Alepia olej wspaniały (do ciała i np. biustu jest polecany) Szampony (Bentley Organic, Bjobj) Maseczki Dizao Gorvita żyworódka w płynie (jeżeli jest skłonność do podrażnień) Alva spray regenerujący (szalenie chwalony, ponoć śmierdziuch, ale goi) Ava eco garden peeling-maska ryż z ogórkiem Hesh maseczka tonizująca (na początku polecam ją dodawać do innych kosmetyków, peelingów, żeli, mleczek, bo jej działanie jest rodem z piekła w czystym stężeniu, poza tym robi peeling, bo ma drobinki). Gorzkie jądra pestek moreli ![]() Sylveco pomadka peelingująca ![]() Amilie pędzel do różu ![]() Avebio (Ambrozje) Bioline (Hydrolaty) Burt's Bees (usta) Donegal (ciekawi mnie rękawica do demakijażu i mają też taki płatek silikonowy, jak FYB) Rapan Beauty No i z ruskich kosmetyków też mleczka, lotiony oczyszczające, niektóre serum (trzeba czytać składy, żeby nie wybrać tłustego) Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#668 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#669 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masażu palcami nie lubię, nie mam do tego cierpliwości, a tutaj chodzi przede wszystkim o regularność, więc nie może być to coś męczącego i nielubianego, bo wiadomo, że szybko się odechce. Edytowane przez chimay Czas edycji: 2017-05-03 o 11:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#670 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#671 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Guashę mam od 2 miesięcy, kupiłam po jednym filmiku Magdaleny Lach, pomyślałam sobie, że to by było coś dla mnie i rzeczywiście podoba mi się to proste urządzenie. Na mówienie o efektach na razie jeszcze za wcześnie. Poza tym różne są techniki tego masażu, on ma niby odprowadzać limfę, ale jedni masują szyję i czoło do góry, inni w dół. Ja robiłam najpierw w dół, potem w górę, ale która metoda jest lepsza to nie wiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#672 |
Zadomowienie
|
chimay ciekawie to wszystko się zapowiada, pewnie bardziej się zainteresuję bliżej 30, teraz jeszcze chwilę poudaję, że problem starzenia mnie nie dotyczy
![]() Zainwestowałam chwilę temu w plasterki na wypryski corsx. Sprawdzają się u mnie tylko przy jednym rodzaju pryszczy, tzn takich, które już wyszły na wierzch i straszą, ale nie da się ich wycisnąć ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Ishani Czas edycji: 2017-05-08 o 11:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#673 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie bieda z kosmetykami myjącymi. Krem myjący Whamisa w ogóle mi nie podszedł, nie nadaje się do solowego mycia, a w dwuetapowym nie za bardzo wiem, gdzie go upchnąć, bo nie emulguje dobrze np filtra, pozostawia na skórze film, mam wrażenie, że taki dość woskowy, a na domiar złego szczypie w oczy. Oczekiwałam zdecydowanie czegoś innego. Doszłam też do wniosku, że najpewniejsze dla mnie środki myjące to olejki i liquidy, bo od nich mogę oczekiwać mniej więcej tego samego poziomu oczyszczenia i zachowywania się na skórze, jak również używać ich w zależności od potrzeby i ochoty albo solo albo do dwuetapowego mycia. W przypadku rozmaitych kremów, melting cream i cleanserów o jeszcze wymyślniejszych postaciach jest niestety loteria, nigdy nie wiadomo, co się producentowi uwidziało umieścić pod tą postacią. Poza Whamisą mam tylko żel COSRX, za mocny dla mnie do codziennego używania oraz olejek The Face Shop Real Blend Deep Cleansing Oil KLIK, który ogólnie fajnie myje, ale niestety zlekceważyłam fakt, że ma nie dość że Caprylic/Capric Triglyceride, to jeszcze Isopropyl Myristate i to najprawdopodobniej ten drugi jest odpowiedzialny za to, że po kilku dniach używania wyskakują mi drobne, czerwone pryszczyki. Nie jest to żadne zapychanie (bo to jest długofalowe), raczej jakiś rodzaj podrażnienia, skoro reakcja występuje dość szybko. Szkoda, bo produkt bardzo przyjemny w używaniu i ujęły mnie te chebzie zatopione w butelce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#674 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja umyłam wczoraj twarz miodem i powiem Wam, że włączam to do pielęgnacji ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#675 |
Zadomowienie
|
Chimay a takie zwyczajne olejki w stylu biochemia urody u ciebie odpadają? U mnie sprawdzają się świetnie, a kosztują grosze. O higienę też się nie obawiam bo trzema tylko emulgator dodać i już. A jeśli nie chcesz, to może olejek myjący whamisa, zamiast pianki?
Miramej a jaki był efekt na skórze po tym myciu miodem? Ja ostatnio myje rano twarz mączką owsianą, może będę dodawać kropelkę ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#676 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Olejek z BU miałam dawno temu, ale: nie mieszkam w Polsce i nie lubię półproduktów, więc to w ogóle odpada. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#677 | |||
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Znacie może ten lek na skórę Dexapolcort ![]() Niestety, z Rossa wycofują całą serię do twarzy z granatem, serum już u mnie nie ma w ogóle. A, i kupiłam Lirene mleczko w sprayu KIDS spf 20, to o którym kiedyś pisałam, że lekkie, dobre do twarzy, bo testowałam, utrafiłam za 12 zł, bo normalnie to kosztuje 30 zł, ale op. było ufajdolone czymś czarnym. .
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2017-05-08 o 21:04 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#678 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#679 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() W zeszłym roku miał wlaśnie pod pachami wysypkę i nawet podejrzewałam czy nie użył może mojego dezodorantu cichaczem, bo miałam jakiegoś Adidasa wtedy. Trochę był ubaw, bo się nie przyznawał ![]() Dzięki za rady ![]()
![]() |
![]() |
#680 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() No i kapiel w soli ale to już pewnie przesada dla niego co? Mi w stanach depresji i swedzenia wszystkiego i wszędzie przynosiła ulgę i goila miejsca chore. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#681 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2017-05-08 o 22:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#682 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też ani Sudocremu ani Tormentiolu nie stosowałam, nie pomagały a też uczulały. Ale ja mam na lanolinę też uczulenie, jak jest jej za dużo w kosmetyku to podrażnia. Z bardziej optymistycznych tematów zachęcona kosmetykami Kivvi- no podoba mi się ten żel Pyrus Cydonia, bo dobrze myje, skóra jest odświeżona ale nie wysuszona a dodatkowo zapach coraz bardziej mi się podoba- zapragnęłam coś jeszcze spróbować i myślę o czymś takim: https://www.jagodowysklep.pl/pl/p/Ki...FcXgGAodTaQNOQ Pewnie bym stosowała dopiero latem, bo na razie mam się czym smarować na dzień. A ponieważ Alterrę wycofują to szukam zamiennika. I ciągle szukam nawilżającej maseczki żelowej, bo oczywiście te które mi by pasowały przeważnie są drogie (marzy mi się sataverde ale bez przesady) i pewnie w końcu się ugnę i kupię jakąś niedrogą, żeby tylko coś mieć. I już wymagania co do składu też obniżyłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#683 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ja ostatnio się szarpnęłam na maseczkę nawilżającą 100% Pure, ale ona jest kremowa.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#684 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W zasadzie to może być każda sól, byle by nie miała sztucznizny mam tu na myśli również taką kuchenną bez substancji przeciwzbrylających. Ja ponieważ miałam duży problem i często się moczyłam w dużych roztworach to stosowałam sól morską, ale kuchenną. 1 kg starczał mi na 2-3 kąpiele, więc żeby nie zbankrutować nie kupowałam tych ładnych ![]() No właśnie ja nie chcę kremowej, nie lubię ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#685 | ||
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Z podobnych do Alterry serum to mnie bardzo interesuje Klik Z maseczek taką zauważyłam Klik A tę miałam kiedyś, w super cenie dorwałam, z resztą pisałam Ci, ale bardzo trudno dostępna, super była i bardzo wydajna Klik Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#686 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Och ta maseczka LN wygląda cudnie ale poza moim zasięgiem na razie. A tą So Bio nawet się nie zainteresowałam bo nie doczytałam, że jest kremowo-żelowa. Miałam upatrzoną dotleniającą ale się nie mogłam zdecydować. Może wybiorę jednak pomiędzy nimi. Ala ta seria upiększająca SoBio od dawna mnie kusi. Serum fajne no i tańsze. Będę miała zagwostkę bo jeszcze jest Ava ![]() Co do Kivvi to ja trójglicków bardzo nie unikam, ale mam ochotę coś z tej serii wypróbować jeszcze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#687 |
Raczkowanie
|
mozecie polecić produkt do stosowania codziennego, coś mniej bogatszego niz tradycyjny krem. serum, ale czy istnieje serum gotowe z dobrymi wlasciwosciami? tak, aby nawilzalo, mialo wl. antyoksydacyjne i utrzymywaly to nawilzenie no i nie zapychaly. jak narazie znalazlam tylko te z mazidel.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#688 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Odpakowałam wczoraj ten filtr Lirene Klik. Pomijając już fakt, że jak na produkt polecany dla dzieci od 7 miesiąca życia, skład jest tragiczny, to jeszcze zaraz po wodzie trójglicki, ale konsystencja jest mega lekka, jak wodny krem, z tym, że to mleczko, bardzo, bardzo wodniste, podoba mi się, zastyga na skórze, nie marze się, nie klei, zero tłustości. Mleczko ma różowy kolor, naniesione w dużej ilości bieli skórę, ale będę używać, ta konsystencja bardzo mi pasuje. Poza tym zapach- jest bardzo przyjemny, guma balonowa ![]() Podaję skład: Aqua, Caprylic/Capric Triglyceride, Butylene Glycol, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate, Octocrylene, Ethylhexyl Triazone, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Sodium Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Isohexadecane, Triethanolamine, Carbomer, Polysorbate 80, Methylparaben, Diazolidynyl Urea, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Parfum, CI 16035. Choć skład na to nie wskazuje, to po nałożeniu mleczko daje efekt ukojenia i nawodnienia skóry, bardzo przyjemne uczucie. W składzie zero olejów, silikonów, gliceryny i alkoholu. Polubiłam się bardzo z peelingiem enzymatycznym w proszku e-naturalne z owoców tropikalnych. Cudo!
![]() |
![]() |
#689 |
Zakorzenienie
|
Przed dwoma tygodniami odstawiłam tabletki anty i już widać tego skutki. Twarz wymaga zebrania sebum i zmatowienia po 3 godzinach, zamiast po pięciu jak przez ostatnie pół roku. Pod koniec miesiąca odstawiam sterydy i jestem pewna, że też po tygodniu-dwóch wróci do jeszcze gorszej formy (czyli swojej "normalnej") czyli będzie właściwie nie do zmatowienia tak całkowicie i będę musiała ją bibułkować/pudrować najdalej co 2 godziny.
Zauważyłam też, że najwyraźniej wraz ze zwiększoną produkcją tłuszczu zmienił się też jego skład, bo trudniej mi go usunąć podczas mycia. Tak chwalony przeze mnie ostatnio kremowy żel Zatik przestał się nadawać do solowego mycia, czuję pod palcami zalegającą warstwę i muszę domywać drugim produktem. Z braku laku jest to żel COSRX. Będę się rozglądać za ziołami. Dotychczasowe eksperymenty z dietami nie nastrajają mnie optymistycznie. Chodzi głównie o to, że ja po prostu cierpię psychicznie przy mocnych ograniczeniach typu całkowita eliminacja jakiejś grupy produktów. Jak jeszcze dało radę z nabiałem (do którego po 8 tygodniach wróciłam), to nie udało mi się na czas dłuższy niż 2 tygodnie przestawić na dietę niskowęglowodanową. Próbowałam przez kilka miesięcy, ale skończyło się to tym, że obecnie nie mogę patrzeć bez cofki np na jajka sadzone i awokado. Skutecznie udało mi się odstawić samo mleko, słodycze (oprócz gorzkiej czekolady), makarony, wszelkiego rodzaju gotowe półprodukty i dania, produkty słodzone syropem glukozowo-fruktozowym, większość pieczywa (poza pumperniklem i chlebem żytnim tego rodzaju). Ale jak coś odstawiam, to muszę mieć zastępstwo i dla tych wymienionych takie zastępstwo znalazłam, a dla węglowodanów w ogólności niestety nie, bo i takiego nie ma. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#690 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() ![]() A ostatnio kanał "pod mikroskopem" na YT wrzucił film na temat tabletek antykoncepcyjnych, trochę się przeraziłam, polecam obejrzeć.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:51.