|
|
#481 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Listopadówki 2017 cz. 2
Cytat:
|
|
|
#482 |
|
Zakorzenienie
|
Taa... ale łatwo powiedzieć, trudniej zrobić...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#483 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Trzymam kciuki za twój spokój, twój organizm i maluszka.
|
|
|
#484 |
|
Zakorzenienie
|
Tego nie wiadomo... wszystko zalezy jak bedzie przebiegał konflikt...
|
|
|
#485 |
|
Zadomowienie
|
Ja też mam konflikt i niby pierwsza ciąża ale chciałabym sprawdzić, co tylko się da.
Dziewczyny chyba powoli zaczyna mnie brać na kupowanie ciuszków. Tyle że totalnie nie jestem w temacie. Teraz wszystko na krótki rekaw i bez nogawek. To bez sensu na zimę? Ile i czego kupić??? Tak na początek Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#486 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na poczatek najwiecej bodziakow z dlugim rekawem, spiochow, kaftanikow i pajacy. Rzeczy typu spodenki, bluzeczki warto miec tylko kilka szt.na wyjscia do lekarza. Na codzień zakladałam rzeczy ktore nie uciskają brzuszka, wygodne i bawelniane. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez kana158 Czas edycji: 2017-05-21 o 13:07 |
||
|
|
|
#487 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dokładnie. Najważniejsze ze wiecie i możecie działać. I na tym sie staraj skupić. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#488 |
|
Rozeznanie
|
Wrzucam to, co kiedyś znalazłam
Mam nadzieję, że się komuś przyda Można przypiąć to w pierwszym poście Lista wyprawkowa – dla noworodka/niemowlaka urodzonego jesienią-zimą Ubranka – na początek najlepiej sprawdziły się u nas pajacyki i body z długim/krótkim rękawkiem. Ubranka w roz 56 najlepiej kupić po dwie-trzy sztuki, natomiast te w roz 62 w nieco większej ilości. Jeżeli maluszek będzie początkowo ‘pływał’ w ubrankach 62 to zobaczycie, że po tygodniu będą już w sam raz. Jeżeli chodzi o firmy – ja najbardziej polecam firmę NEXT – cena adekwatna do jakości. Ubranka są rewelacyjne, nie tracą na jakości nawet prane dzień w dzień. Można je później spokojnie przekazać dalej. Ja podchodzę do sprawy tak – wolę mieć mniej ubranek dla córki, a lepszej jakości, niż wiele, ale byle-jakich. Dobrze sprawdzają się u nas ubranka z H&M. Mam też trochę ubranek ze Smyka – też są w porządku. Pajacyki tylko i wyłącznie Next ![]() • Pajacyki roz 56 – 3 sztuki ; roz 62 – 5 sztuk • Body z długim rękawkiem roz 56 – 4 sztuki ; roz 62 – 6 sztuk • Body z krótkim rękawkiem roz 56 – 2 sztuki ; roz 62 – 4 sztuki • Półśpiochy roz 62 – 4 sztuki • Bluza roz 62 – 1 sztuka • Kombinez polarkowy miś roz 62-68 – 1 sztuka • Kombinezon zimowy, ocieplany roz 62-68 – 1 sztuka • 2 czapeczki bawełniane • 1 czapka zimowa roz 40 • 4 pary skarpetek w najmniejszym rozmiarze Pokój – u nas początkowo córka spała albo w rożku albo pod kocykami. W momencie kiedy zaczęła być bardziej ruchliwa zakupiłam śpiworek i od tamtego czasu codziennie w nim śpi, dlatego polecam, bo widzę że się sprawdza. Mama też spokojniejsza, że maluszek jest bezpieczny i niczym się w nocy nie przykryje. Dziecko nie potrzebuje, a nawet nie jest wskazane aby spało na poduszkach, dlatego poduszka i kołdra to dopiero na później. • łóżeczko • materac • lampka przy łóżeczku – duża pomoc przy wieczornym wstawaniu do maleństwa. Nie musi być specjalna lampka. Początkowo taką kupiłam, ale okazała się zbyt słaba i po jakimś czasie kupiliśmy najzwyklejszą małą lampkę, mocowaną do przewijaka. Sprawdza się idealnie. • 2-3 prześcieradła na materac • 2 podkłady nieprzemakalne pod prześcieradło (polecam fimę Snibbs) • otulaczek, np Woombie albo otulaczek z Motherhood – poczytajcie w wolnej chwili o spowijaniu noworodków • przewijak – np. montowany na łóżeczko • organizer do łóżeczka (u nas rewelacyjnie sprawdza się z firmy Munchkin – wszystko pod ręką) • 1 gruby kocyk • 2 cienkie kocyki • rożek ! (świetna sprawa na początek) 1-2 sztuki • śpiworek do łóżeczka (ja polecam te z firmy La Millou) • pieluszki tetrowe – około 20sztuk, ja polecam firmę Motherhood. Pieluszek używam do wszystkiego, zawsze warto mieć ich więcej. • Pieluszki flanelowe – 3 sztuki, też firma Motherhood • zwykły kosz na śmieci przy łóżeczku – bardzo ułatwia proces przewijania. Należy pamiętać aby opróżniać taki kosz codziennie • pudełko/kosz na brudne ubranka – podobnie, duże ułatwienie – raz dwa, ubranka są rozdzielone i można je wrzucać prosto do pralki Akcesoria • wózek 3w1 – my mamy wózek X-Lander X-Pulse i fotelik Cybex Aton 4 • uchwyt na kubek do wózka – kawka zimą na spacerze mrrr • uchwyt do wózka na zakupy – bardzo przydatny gadżet • śpiworek do gondoli • torba do wózka z: przewijak, pieluszka tetrowa, kilka pieluszek jednorazowych, maść do dupci, ubranka na zmianę – taki zestaw warto mieć przy sobie • chusta! I obowiązkowo lekcja u doradcy tuż po porodzie. Cudowna sprawa, wiem jak chustonoszenie jest magiczne, dlatego polecam z całego serca • Wanienka + stelaż (my mamy z firmy Childhome) – chociaż początkowo polecam kąpiele w umywalce, o ile macie dość dużą. Dla takiego świeżaczka wanienka jest duża, a samo rozkładanie jej to sporo zabawy. W umywalce kąpaliśmy córcie jakoś do 2 miesiąca życia. • 2 ręczniki • smoczki według upodobań – 2-3 sztuki tych od 0m+ (u nas córcia lubi z wszystkich firm, ale zwłaszcza te z Lovi darzy wielką miłością i zasysaniem) • pudełko na smoczek (np. do torebki) • butelka na wszelki wypadek (my mamy z Aventa) • kilka saszetek bądź buteleczek 90ml mleka modyfikowanego (nawet jak planujecie karmić tylko piersią nigdy nic nie wiadomo ... warto mieć w szafie na czarną godzinę) Pielęgnacja/artykuły higieniczne • patyczki do uszu dla dzieci • szczotka do włosów z miękkiego włosia • zestaw do obcinania paznokci – specjalny mini dla maluszków • specjalny płyn/proszek/płyn zmiękczający do prania – u nas sprawdzają się kule do prania EcoZone i płyn/żel z Yelpa • olejek ze słodkich migdałów – świetny do kąpieli, do ciała, na ciemieniuchę • olej kokosowy – do balsamowania ciałka • Linomag zielony – 2-3 sztuki • Bepanthen – 2 opakowania • Sudocrem – najmniejsze, mini opakowanie • A na dupcie i tak najlepsza mąka ziemniaczana • Pieluszki jednorazowe – polecam po 2 opakowania w roz 1 i roz 2 z różnych firm. U nas najlepiej sprawdzają się Pampersy Premium Care • Chusteczki nawilżające – podobnie, najlepiej mieć kilka sztuk z różnych firm, choć w domu polecam zwykłą wodę i waciki kwadratowe – najlepsze dla skóry • Pudełko na chusteczki nawilżające, po to aby nie wysychały, np. z Rossmanna Babydream • No właśnie – kilka opakowań wacików kwadratowych (np z Rossmanna firmy Tami, albo z Biedronki – bardzo fajne) • Podkłady do przewijania np. z Pampersa (warto mieć np. w torbie, przydadzą się u lekarza/u znajomych) Apteczka • Espumisan 100 • Pedicetamol – na wszelki wypadek • Ampułki 0,9% NaCl – do przemywania, do noska i oczek • Aspirator do noska Katarek – uwielbiam! • Octanisept – do pępuszka • Wit K – według zaleceń ze szpitala • Wit D – polecam poprosić pediatrę o receptę na kropelki np. Vigantol – dużo wygodniejsza i przyjemniejsza sprawa niż kapsułki twist-off • Gaziki jałowe • Termometr Dla mamy • 2 koszule do karmienia – u mnie bardzo sprawdziły się te z Italian Fashion z guziczkami z przodu • 3 biustonosze do karmienia – ja polecam firmę Royce Lingerie i wyprawę do brafitterki 3-4 tygodnie przed porodem • wkładki laktacyjne – używam cały czas. Mam wielorazówki z Aventa i przetestowałam chyba wszystkie jednorazowe (jakoś wciąż je preferuję) i najbardziej lubię z firmy Johnson’s Baby • podkłady do szpitala i na pierwsze dni po porodzie – świetne są z firmy Seni • podpaski do szpitala i na pierwsze dni po porodzie – to samo, firma Seni – 2-3 opakowania • majtki siateczkowe poporodowe – +/- 6 sztuk, ja miałam z firmy Bella • krem na brodawki np. Maltan – mi się w ogóle nie przydał, w pierwszych dniach wystarczał własny pokarm, który działał zbawiennie • Tantum Rosa – podobnie, w ogóle mi się nie przydał • Nakładki na brodawki np. Avent (warto mieć, mi się nie przydały) • Laktator – to czy będziecie potrzebowały elektronicznego czy ręczny wystarczy, wyjdzie pewnie po porodzie. Ja laktator kupiłam właśnie po porodzie. Warto mieć jak chcecie gdzieś wychodzić i zostawić maluszka pod opieką kogoś innego – wtedy wystarczy ręczny (ja mam ręczny z Aventa) – jeżeli będziecie ściągać pokarm okazjonalnie. Jeżeli okaże się, że będziecie miały problemy laktacyjne, odpukać, wtedy elektryczny może okazać się zbawienny • Poduszka do karmienia – ja mam fasolkę z Motherhood i używam jej praktycznie przy każdym karmieniu • Herbatka laktacyjna (miałam z Dary Natury – po porodzie piłam sobie takie herbatki raz-dwa razy dziennie) Dodatkowe/edukacja/zabawa • Miś Szumiś • Mr B z dwoma wkładami • Gryzak Żyrafa Sophie – ja mam ten mniejszy, teraz malutka ciągle go ‘mamla’ • Karty edukacyjne czarno-białe 0m+ • Mydełko do obsranych ubranek – dr Beckmann – najlepsze, wszystko schodzi! • Spray dezynfekujący do mycia zabawek, powierzchni, przewijaka, łóżeczka itd – Bentley Organic Co jest według mnie zbędne: • Karuzelka • Ochraniacze na łóżeczko • Kołdra, poduszka • Specjalny kosz na pieluszki – wymysł totalny ... • Podgrzewające pudełko na chusteczki nawilżające – podobnie ... • Termometr do wanienki – bez sensu, lepiej sprawdzić łokciem, rodzic czuje czy temp jest dobra czy nie • Ochraniacz na przewijak – według mnie dużo lepiej sprawdzą się zwykłe pieluszki tetrowe albo flanelowe |
|
|
|
#489 |
|
Raczkowanie
|
Fajna rozsądna lista, nie z wszystkim się zgadzam ale jedna z ciekawszych (można poszukać tańszych zamienników). Niestety jak na blogach się poczyta to są to często sponsorowane posty..
|
|
|
#490 |
|
Wtajemniczenie
|
Koniecznie taką listę musimy przypiąć na pierwszy post. Daje obraz co będzie mniej więcej potrzebne.
|
|
#491 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No, ja bym olewała te propozycje firm na Allegro wszystko można dużo taniej kupić
|
|
|
|
|
#492 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tez bede szukała tańszych odpowiedników bo inaczej zbankrutuje.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#493 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja też zrobiłam listę prezentów, przez stronę lista-osobista i będę rozsyłać gościom Baby Shower Żeby mnie wyprawka jak najmniej pociągnęła po kieszeni
|
|
|
|
|
#494 |
|
Zadomowienie
|
Letstry ozłocę Cię za tę listę
póki co rozkminiam co to body śpiochy kaftanik... 30 lat na karku a podstawowej wiedzy nie mam 😂Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#495 |
|
Zadomowienie
|
Ja na szczęście mam obiecane trzy worki ciuchów jesienno- zimowych (włącznie z kombinezonem, spiworkiem i jakimiś kocami). Inaczej byśmy zbankrutowali...
|
#496 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja to wszystko ogarnęłam na stronie H&M Cytat:
Ja niestety nie mam nikogo kto by mi zaoferował taką pomoc
|
||
|
|
|
#497 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja też mam problemy z biodrami od dziecka niestety 😞 ale takiego bólu to jeszcze nigdy nie czułam. Letstry dzięki za listę 😘 jest ekstra!!!! Może faktycznie by ją przypiął do początkowej strony co? To się nie zgubi nikomu 😊
|
|
#498 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No to współczuję i wiem co czujesz Spróbuj ten Apap, całkiem pewnie nie pomoże, ale nawet ulga w tej sytuacji to dużo! Przypomnijmy założycielce wątku jak się pojawi!
|
|
|
|
|
#499 |
|
Zakorzenienie
|
Zaobserwowalam dzisiaj coś nowego. Jak byłam pod prysznicem i podniosłam nogę do góry to czułam taki ucisk w dole brzucha. Jakbym balon tam miała, który uciskam jak przyciskam noga.
|
#500 |
|
Raczkowanie
|
też witam się niedzielnie
![]() chyba w całej PL taka kiepska pogoda dziś - u mnie też wietrznie, i tak brrrrrr ![]() Dziewczyny, wy się już umawiałyście na połówkowe? Ja dzwoniłam i nie zapisują jeszcze na lipiec ze względu na urlopy :-( jeju.. te konflikty serologiczne to jakaś czarna magia - ja na szczęście mam + p.s. ale fajna ta lista!! taka .. szzczegółowa dziobun, ja też świeżak w tej materii.. no i niestety nie mamy w bliskiej rodzinie chłopców - prędzej dla dziewczynki coś by się znalazło - mamy obiecany wózek (unisex), a ubranka... sami będziemy inwestować, więc będę rozkminiać ją na czynniki pierwsze
Szczęśliwa Żona 30.08.2014 ![]() Aniołek Nasz 13.01.2017 Czekamy na Ciebie Listopad 2017 Edytowane przez aniusia0110 Czas edycji: 2017-05-21 o 19:49 |
|
|
|
#501 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#502 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ponad 20 stopni
|
|
|
|
|
#503 | |
|
Idealna Źona; )
|
Cytat:
Fajna lista w wakacje zapewne wezmę się za zakupy; ) |
|
|
|
|
#504 |
|
Rozeznanie
|
U mnie zauważyłam zazwyczaj na odwrót z pogoda niż u Was. Dziś od rana jest tak ciepło, słońce do tej pory daje radę. Przyjemnie grzeje.
Co do list wyprawkowych, zapisałam sobie właśnie tę z naszego wątku części 1. Kilka znalazłam sama na necie i podglądałam też do innych wątków mam sierpniowych i czerwcowych. Na ich podstawie na prawdę można stworzyć idealna dla siebie. A korci mnie coraz bardziej żeby kupić już jakieś śpioszki czy wybierać juz łóżeczko. Ahhh ale jeszcze się wstrzymam. Walczę, choć pooglądać zawsze miło i już rozeznać się w temacie . Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#505 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem umówiona na połówkowe na 22.06, będzie akurat skończone 20 tygodni. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#506 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mam 12 czerwca i to też będzie skończone 20 tygodni
|
|
|
|
|
#507 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie!
Zrobię za jakiś czas swoją listę wyprawkową dla porównania bo moje doświadczenia nieco inne 😊 ps. Uwielbiałam kosz na brudne pieluszki - szczególnie gdy córka zaczęła jeść więcej niż mleko 😜
|
#508 |
|
Wtajemniczenie
|
Czyli mówicie Że skończone 20 tygodni powinno byc? Nie mam doświadczenia w połówkowym bo z Kuba nie robiłam (15 lat temu
) a w żadnej innej ciąży nie doszłam tak daleko. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#509 |
|
Zadomowienie
|
Ja też juz jestem umowiona na połówkowe. Umowilam się jak tylko wyszlam z prenatalnych.
Odnośnie ciuszków to mam koleżankę, która jest mega rozrzutna, kupuje bardzo dużo drogich rzeczy a potem je oddaje często nieużywane. No i mam to szczęście, że zimą urodził jej się synek i obiecała mi część rzeczy 😀 jestem pewna że będą dobrej jakosci, tylko chciałabym już wiedzieć, co tam dla mnie ma żeby resztę dokupić a z drugiej strony nie chcę się napraszać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#510 |
|
Zadomowienie
|
Ja na połówkowe jestem umówiona na 7.06, bo akurat w Polsce będziemy. To będzie jakieś 19t 3d jeśli dobrze liczę... Mam nadzieję że nie za wcześnie... Z drugiej strony z tego co kojarzę to tu w Irlandii mi za darmo przysługuje wtedy i mam wizytę umówioną dokładnie tydzień później. Tylko że 3d nie robią a my chcemy
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:30.

Mam nadzieję, że się komuś przyda
Można przypiąć to w pierwszym poście 

12.09.2015
ale takiego bólu to jeszcze nigdy nie czułam.
jest ekstra!!!! Może faktycznie by ją przypiął do początkowej strony co? To się nie zgubi nikomu 

.
) a w żadnej innej ciąży nie doszłam tak daleko.