Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu cz. V - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-05-22, 21:51   #601
Paprotka_
Zakorzenienie

Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu cz. V

Nikt mnie w kolejce nie przepuścił nigdzie ale i nigdy o to nie prosiłam. Na większe zakupy jeżdżę z TŻ więc jak robi mi się słabo to on zostaje w kolejce a ja idę za kasy sobie usiąść. Jak idę na drobne (najczęściej jest to okoliczny bazarek) to staram się wybierać stoiska gdzie stoi tylko 1 lub 2 osoby. Zauważyłam natomiast zwiększoną życzliwość obcych kobiet. Lekarka robiąca mi USG piersi podczas poprzednich badań nigdy nie odezwała się do mnie ani słowem i przyjmowała mnie zwykle z marsem na czole, teraz rozpływała się w uśmiechach i pogawędkach. Starsza pani w sklepie strasznie przeżywała, że nie może pomóc mi pozbierać drobniaków (bała się, że jak ukucnie to już nie wstanie), sprzedawczyni zagaduje (nigdy wcześniej tego nie robiła) itd. Szkoda, że w normalnych warunkach nie spotykam się z taką życzliwością. Już się zastanawiałam czy to zbiorowe OZM że brzuch tak działa (bo wyraz twarzy mi się nie zmienił).

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
z całym szacunkiem do Ciebie i innych ciężarnych... nie można po prostu poprosić? ja się nie rozglądam cały czas w kolejce w sklepie czy w autobusie, czy przypadkiem nie stoi za mną ciężarna osoba. jak widzę to sama ustępuję miejsca, ale też nie rozglądam się jakoś specjalnie. zwłaszcza w autobusie, gdzie zazwyczaj siedzę i czytam.
Dla mnie jest o krępujące bo wiem, że jest dla innych utrudnieniem. Nie oczekuję, że ktoś się będzie rozglądał, nie miałam też żalu że byłam ignorowana we wcześniejszych miesiącach, bo faktycznie ktoś mógł nie być pewien czy to ciąża czy po prostu jestem gruba. Teraz jednak już wyraźnie widać ciążę i nieraz widzę, że ktoś zauważy ale nie reaguje. Skoro nie reaguje to nie ma ochoty mnie przepuścić, a skoro ochoty nie ma to po co go prosić? Poradziłam sobie tak jak to wyżej opisałam i nikomu nie zawadzam i do nikogo żalu nie mam.
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»

Edytowane przez Paprotka_
Czas edycji: 2017-05-22 o 21:56
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-22, 21:54   #602
fairywho
Raczkowanie

nie ten temat

Edytowane przez fairywho
Czas edycji: 2017-05-22 o 21:57
fairywho jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-22, 22:00   #603
czarownica jaga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Paprotka_ Pokaż wiadomość
Nikt mnie w kolejce nie przepuścił nigdzie ale i nigdy o to nie prosiłam. Na większe zakupy jeżdżę z TŻ więc jak robi mi się słabo to on zostaje w kolejce a ja idę za kasy sobie usiąść. Jak idę na drobne (najczęściej jest to okoliczny bazarek) to staram się wybierać stoiska gdzie stoi tylko 1 lub 2 osoby. Zauważyłam natomiast zwiększoną życzliwość obcych kobiet. Lekarka robiąca mi USG piersi podczas poprzednich badań nigdy nie odezwała się do mnie ani słowem i przyjmowała mnie zwykle z marsem na czole, teraz rozpływała się w uśmiechach i pogawędkach. Starsza pani w sklepie strasznie przeżywała, że nie może pomóc mi pozbierać drobniaków (bała się, że jak ukucnie to już nie wstanie), sprzedawczyni zagaduje (nigdy wcześniej tego nie robiła) itd. Szkoda, że w normalnych warunkach nie spotykam się z taką życzliwością. Już się zastanawiałam czy to zbiorowe OZM że brzuch tak działa (bo wyraz twarzy mi się nie zmienił).

Dla mnie jest o krępujące bo wiem, że jest dla innych utrudnieniem. Nie oczekuję, że ktoś się będzie rozglądał, nie miałam też żalu że byłam ignorowana we wcześniejszych miesiącach, bo faktycznie ktoś mógł nie być pewien czy to ciąża czy po prostu jestem gruba. Teraz jednak już wyraźnie widać ciążę i nieraz widzę, że ktoś zauważy ale nie reaguje. Skoro nie reaguje to nie ma ochoty mnie przepuścić, a skoro ochoty nie ma to po co go prosić? Poradziłam sobie tak jak to wyżej opisałam i nikomu nie zawadzam i do nikogo żalu nie mam.
Ja też w sumie żalu jako takiego nie mam, to było zresztą tyle lat temu, że ciężko mieć żal, ale uważam, że taka akcja jest potrzebna, po to żeby kobiety nie musiały prosić i żeby inni nie musieli się zastanawiać czy dany brzuszek jest ciążowy czy innego pochodzenia.

I am a WarriorZ

czarownica jaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-22, 22:12   #604
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
(...) Teraz jednak już wyraźnie widać ciążę i nieraz widzę, że ktoś zauważy ale nie reaguje. Skoro nie reaguje to nie ma ochoty mnie przepuścić, a skoro ochoty nie ma to po co go prosić? Poradziłam sobie tak jak to wyżej opisałam i nikomu nie zawadzam i do nikogo żalu nie mam.
jeśli kto widzi i nie przepuszcza, to jest wg mnie bardzo słabe. ale tak samo słabe jest niepoproszenie, jeśli widać, że ktoś naprawdę nie zauważył (bo np stoi tyłem) - a potem wylewanie swoich żalów wszem i wobec jacy to ludzie niekulturalni.

jak byłam jeszcze na studiach widziałam w autobusie awanturę (potem było też o tym trochę w internetach, bo aż kierowca się zainteresował co się dzieje). młody chłopak siedział i czytał, a za nim stanęła kobieta w zaawansowanej ciąży. postała tak z minutę za tym chłopakiem, a potem wręcz prawie rzuciła się na niego (do spółki ze jakimiś starszymi babciami) jaki to on jest niewychowany, chamski, i padło jeszcze kilka niecenzuralnych wyrazów, bo nie chciał ustąpić kobiecie w ciąży. jak sie zapytał kobiety czemu nie poprosiła, powiedziała cokolwiek bo jej zwyczajnie nie widział, to rozpętała się kolejna awantura jak to królewiczów trzeba o wszystko prosić, może jeszcze na kolanach błagać itd.
wiem że to już patologia, i gdyby nie ciąża to kobieta znalazłaby pewnie inny powód dla zrobienia sceny. ale ciężko oczekiwać od ludzi, że będą czytać w naszych myślach
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-22, 22:28   #605
karolowanka
Rozeznanie

Cytat:
smutno przeczytać, że matka tak bardzo wstydziła się wyglądu swojego dziecka, że zdjęcia dziadkom wysłać nie chciała.
(chyba też nie wyłapałaś żartobliwego tonu wypowiedzi )
pamietam jak jakis czas temu znalazlam stary album ze zdjeciami. Ogladam, ogladam i patrze, a tam taki maly pomarszcony brzydal zawiniety w biala chustke. Pobieglam z przerazeniem do mamy i pytam, co to za brzydkie dziecko. Mama zmieszana, rozglada sie, mysli i w koncu wypala ze to ja, jak sie urodzilam

Potem posmialismy sie jeszcze cala rodzina przy kolacji, ze rzeczywiscie jak sie urodzilam, to nie bylam pieknym noworodkiem, az sie wszyscy zastanawiali, czy wszystko ze mna w porzadku

ja tam sie nie czulam urazona, sa dzieci sliczne jak laleczki, sa troche mniej przeciez to nie od nas zalezy, zeby sie tego wstydzic! Grunt, ze troche z tego wyroslam

Edytowane przez karolowanka
Czas edycji: 2017-05-22 o 22:33
karolowanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-23, 07:10   #606
Mimiko
BAN stały

Cytat:
No, ale skąd ktoś ma wiedzieć, że ciężarna źle się czuje? Chyba, że chodzi o to, żeby bezwzględnie takie osoby przepuszczać, bez pytania?
Mimiko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-23, 07:14   #607
Paprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarownica jaga Pokaż wiadomość
Ja też w sumie żalu jako takiego nie mam, to było zresztą tyle lat temu, że ciężko mieć żal, ale uważam, że taka akcja jest potrzebna, po to żeby kobiety nie musiały prosić i żeby inni nie musieli się zastanawiać czy dany brzuszek jest ciążowy czy innego pochodzenia.
Tego nie neguję, na pewno ułatwiłoby życie Szczególnie, że nie każda ciężarna ma możliwość unikania kolejek i nie w każdej sytuacji da się to zrobić.

Cytat:
jak byłam jeszcze na studiach widziałam w autobusie awanturę (potem było też o tym trochę w internetach, bo aż kierowca się zainteresował co się dzieje). młody chłopak siedział i czytał, a za nim stanęła kobieta w zaawansowanej ciąży. postała tak z minutę za tym chłopakiem, a potem wręcz prawie rzuciła się na niego (do spółki ze jakimiś starszymi babciami) jaki to on jest niewychowany, chamski, i padło jeszcze kilka niecenzuralnych wyrazów, bo nie chciał ustąpić kobiecie w ciąży. jak sie zapytał kobiety czemu nie poprosiła, powiedziała cokolwiek bo jej zwyczajnie nie widział, to rozpętała się kolejna awantura jak to królewiczów trzeba o wszystko prosić, może jeszcze na kolanach błagać itd.
wiem że to już patologia, i gdyby nie ciąża to kobieta znalazłaby pewnie inny powód dla zrobienia sceny. ale ciężko oczekiwać od ludzi, że będą czytać w naszych myślach
No to już jest hardcore Sytuacja podobna do staruszek stojących tuż za siedzeniem i mających żal, że ktoś oczu z tyłu głowy nie ma i ich nie widzi...
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to

Edytowane przez Paprotka_
Czas edycji: 2017-05-23 o 07:17
Stary 2017-05-23, 07:31   #608
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Mimiko Pokaż wiadomość
No, ale skąd ktoś ma wiedzieć, że ciężarna źle się czuje? Chyba, że chodzi o to, żeby bezwzględnie takie osoby przepuszczać, bez pytania?
Wg mnie właśnie o to chodzi: by ciężarna miała pierwszeństwo bez względu na samopoczucie i to czy się upomni/ poprosi o to, by ją przepuszczono.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Stary 2017-05-23, 07:34   #609
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

A mnie tam zawsze dziwi, jak kobieta w ciąży ma siłę przejść cały sklep z wózkiem zapakowanym po brzegi, ale postać 10 min w kolejce nie może. Jak ktoś ma kilka rzeczy w koszyku a ja dużo, to przepuszczam niezależnie od płci /stanu.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-23, 07:45   #610
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
A mnie tam zawsze dziwi, jak kobieta w ciąży ma siłę przejść cały sklep z wózkiem zapakowanym po brzegi, ale postać 10 min w kolejce nie może. Jak ktoś ma kilka rzeczy w koszyku a ja dużo, to przepuszczam niezależnie od płci /stanu.

Ma prawo do pierwszeństwa, to powinno ono być respektowane i nie ma potrzeby by się tłumaczyła dlaczego ma siłę na przejście sklepu a już przy kasie woli ominąć kolejke.
Od tego są kasy pierwszeństwa.
Stary 2017-05-23, 07:49   #611
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:

Ta kobieta może musi te zakupy zrobić. Może to najlepszy dla niej czas i miejsce i okazja. Poza tym mnie np stanie w miejscu męczył dużo bardziej w ciąży niż chodzenie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2017-05-23, 07:51   #612
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Ja tylko mówię, że mnie to dziwi, nigdzie nie odmawiam im tego prawa. Tak samo jak dziwi mnie nazywanie dziecka brajan albo Jessica. Albo tak samo jak dziwi mnie podnoszenie dziecka do góry, żeby mu obwąchać tyłek, niezależnie od miejsca w którym się znajdujemy. No dużo zachowań mnie dziwi.

Stary 2017-05-23, 07:56   #613
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:

bo da się chodzić, nie da się stać, nogi drętwieją
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-23, 07:58   #614
cranberry juice
ctrl alt delete

Ja nie mam żadnego problemu, żeby przepuścić ciężarną z małymi zakupami. Ale już np. ciężarna z misiaczkiem to dla mnie przegięcie. Hellou - skoro misiaczek nie jest ciąży, to przecież ciężarna może iść usiąść, a on niech stoi. A jak dziewczyna tak straszliwie boi sie dużych skupisk ludzi i bakterii, że nie wysiedzi tych 15 minut, to misiaczek może sam przychodzić na zakupy, nie musi jej ciągnąć ze sobą

Ostatnio miałam taką sytuację, że przede mnie wbiła para - dziunia owszem, w widocznej ciąży, ale obok niej Sebix w pełnej formie, a w wózku - ino kiełbasa, mięsko na grilla, chipsy i browary.

Ogólnie staram sie nie stawać w kasach pierwszeństwa

cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-23, 08:04   #615
Paprotka_
Zakorzenienie

Cytat:

A to było wyjaśnione w linku z posta 593:

"Serce kobiety już od około 8 tygodnia ciąży - pracuje z obciążeniem o 60% większym.

Co za tym idzie ? Kobietom trudniej ustać, szybciej robi im się słabo, mdło i czarno przed oczami w bezruchu - co innego wysiłek chociażby spacer a co innego stanie w kolejce kiedy mięśnie ( nazywa się to pompą mięśniową) nie pomagają pracy serca."

Dopóki idę to się toczę, ale jak się zatrzymam to już długo nie postoję

PS. Przepraszam za te czcionki, przy kopiowaniu coś dziwnego się porobiło i nie mogę tego w żaden sposób ustawić.

Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
Stary 2017-05-23, 08:12   #616
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Ostatnio miałam taką sytuację, że przede mnie wbiła para - dziunia owszem, w widocznej ciąży, ale obok niej Sebix w pełnej formie, a w wózku - ino kiełbasa, mięsko na grilla, chipsy i browary.
kilka lat temu, w identycznej sytuacji, powiedziałam tylko:
- tego nie powinna pani jeść
i nie przepuściłam
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-23, 08:34   #617
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:

Miałam pisać, ale już Ci wyjaśnione, zresztą pod zdjęciem mamyginekolog też jest wyjaśnienie.

ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-23, 08:36   #618
cranberry juice
ctrl alt delete

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;74040231]kilka lat temu, w identycznej sytuacji, powiedziałam tylko:
i nie przepuściłam[/QUOTE]

Nie chciałam sie już kłócić z Senixem, ale w zasadzie - racja

A jeszcze jedna sytuacja mi sie przypomniała. Ale to nie ciężarna, tylko bejbik już na świecie. Stałam w kolejce, żeby kupić dosłownie mleko, masło i ze trzy rzeczy do obiadu. Za mną ustawili sie rodzice z małym dzieckiem i suchym prowiantem na miesiąc co najmniej. Dziecko wyło jak syrena policyjna. No sorry, ale nie przepuszczę - jest ich dwoje, niech matka wyjdzie, żeby chociażby przejść sie z dzieckiem po pasażu. Dziecko wyje. Rodzice nawet sie nad nim nie pochylą, tylko matka donośnym głosem komentuje w stylu "Ojej, Sebastianek tak strasznie nie lubi stać w kolejkach. No cicho już, Sebastianku, nie płacz, przecież jesteśmy w sklepie!" - Sebastianek jeszcze nie był w wieku, żeby rozumieć, co to sklep, więc wyje dalej
Kolejka posunęła sie nieco do przodu, wyłożyłam moje pięć produktów na taśmę.
Matka Sebastianka ciężko westchnęła, wyciągnęła z torby jakąś zabawkę, pogruchała nią Sebastiankowi przed oczami i MADŻIK - zapanowała błoga cisza, dziecko zajęło sie zabawką i płacz sie skończył

Stary 2017-05-23, 08:50   #619
Ka-Mila
Rozeznanie

GG do Ka-Mila

Ogólnie uważam, że jezeli nam się coś należy to powinniśmy to egzekwować. Jezeli ciężarna chce usiaść to co to za problem zwrócić komuś uwagę by ją puścił?

Kilka dni temu jechałam tramwajem, w którym są wytyczone miejsca na wózek. W tym miejscu stanął sobie duży rosły pan i zrzucił swoją sportową torbę na środku tego miejsca (było malo ludzi). Na najbliższym przystanku wjezdża młoda dziewczyna z wózkiem. Pan był odwórcony do niej tyłem a ona do niego kilka razy cichutkim głosem mówi "przepraszam, przepraszam". Próbowała podjechać no, ale od tyłu się nie dało - musiałaby wjechać w gościa z impetem. Idę więc do gościa i lekko potrząsam jego ramieniem i pytam czy może ustąpić. Pan faktycznie ocknął się z jakiegoś letargu (albo miał słaby słuch, albo intensywnie zamyslony) przeprosił bardzo kilka razy i się odsunął.
Boże... bądźmy ludzmi a poza tym tak jak napisalam wczesniej egzekwujmy to, co nam się należy. Jestem pewna, że dziewczyna wyszłaby z tym wózkiem i powiedziała wszem i w koło "o boże, co za cham! przepraszałam kilka razy i nic! ludzie nie ustępują miejsca".
Wszystkie problemy tego typu można rozwiązać w granicy kultury osobistej.
Stary 2017-05-23, 09:05   #620
ajah
wańka wstańka

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;74040231]kilka lat temu, w identycznej sytuacji, powiedziałam tylko:
Znaczy kobieta w ciąży moze kupować tylko to co może zjeść?
Stary 2017-05-23, 09:11   #621
Ka-Mila
Rozeznanie

GG do Ka-Mila

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość

Hehehehe tak, zanim ktoś ją przepuści nastąpi wrryfikacja zawartości koszyka

Stary 2017-05-23, 09:14   #622
Mimiko
BAN stały

Cytat:
Wg mnie właśnie o to chodzi: by ciężarna miała pierwszeństwo bez względu na samopoczucie i to czy się upomni/ poprosi o to, by ją przepuszczono.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Ok, rozumiem, w sumie nie widziałam o tym, że kobieta w ciąży ma takie trudności ze względu na inną pracę serca itd. Myślę, że kampania uświadamiająca ludziom, dlaczego powinno się ustąpić ciężarnej miejsca lub przepuścić w kolejce mogłaby coś zmienić w świadomości społeczeństwa. Oczywiście zawsze ktoś powie, że ciąża nie choroba itd., ale jednak to mogłoby pomóc, bo wyjaśnia, a nie na zasadzie jestem w ciąży=należy się.

Cytat:
Ja tylko mówię, że mnie to dziwi, nigdzie nie odmawiam im tego prawa. Tak samo jak dziwi mnie nazywanie dziecka brajan albo Jessica. Albo tak samo jak dziwi mnie podnoszenie dziecka do góry, żeby mu obwąchać tyłek, niezależnie od miejsca w którym się znajdujemy. No dużo zachowań mnie dziwi.

Na szczęście nigdy tego nie widziałam
Mimiko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-23, 09:20   #623
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Może kupować nawet wódkę na zgrzewki i trzy wagony papierosów, ale chyba w takiej sytuacji trochę niesmaczne jest domaganie sie przepuszczenia w kasie?

Stary 2017-05-23, 09:24   #624
Ka-Mila
Rozeznanie

GG do Ka-Mila

Cytat:
Może kupować nawet wódkę na zgrzewki i trzy wagony papierosów, ale chyba w takiej sytuacji trochę niesmaczne jest domaganie sie przepuszczenia w kasie?

Przecież nadal jest w ciazy a jej serce nadal pracuje o te 60% ciezej...
Nie jestesmy wszechwiedzacy i nie wiemy po co ktos kupuje np. kielbe na grilla i zgrzewke piwa - moze dla znajomych organizuje spotkanie?
Sadze, ze dopoki nie wyrąbie z gwinta za rogiem na Twoich oczach tej zgrzewki piwa to nic nie mozesz powiedziec na temat zasadnosci jej zakupow

Stary 2017-05-23, 09:26   #625
ajah
wańka wstańka

Cytat:

Jeśli mówisz o sytuacji, gdy zabiera sie ciężarna na zakupy jako kartę pierwszeństwa ibtylko po to by przy kasie nie czekać to dlanmmie jest to żenujące i slabe.

Jeśli mówisz o tym, że kupuje alkohol itd. To nie widzę w tym niczego zenujacego.
Stary 2017-05-23, 09:29   #626
ridja devojka
Zakorzenienie

Twoja ignorancja jest chyba większą niż twoja arogancja. Ciężko to inaczej skomentować.

Stary 2017-05-23, 10:07   #627
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Czasem się ktoś zamyśli i nie widzi co się wokół dzieje, dlatego też uważam że kobiety w ciąży powinny egzekwować swoje prawa i prosić o miejsce na siedzeniu czy w kolejce. Przecież takie skrępowanie może się skończyć upadkiem i szkodą dla dziecka, już trzeba myśleć o nim

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-23, 10:24   #628
Konto usunięte

Cytat:
Jeśli mówisz o sytuacji, gdy zabiera sie ciężarna na zakupy jako kartę pierwszeństwa ibtylko po to by przy kasie nie czekać to dlanmmie jest to żenujące i slabe.

Jeśli mówisz o tym, że kupuje alkohol itd. To nie widzę w tym niczego zenujacego.
a ja widzę:
miałam wtedy niemowlaka w wózku i pierwszeństwo też miałam

ale nie - ja mam pierwszeństwo !!!
i ********* się Karinka przed mój wózek

para zakupy robiła razem, przed płaceniem facet laskę zostawił i wyszedł przed kasy, ewidentnie zostawił ją po to by się wepchała

Edytowane przez Senses Woman
Czas edycji: 2017-05-24 o 18:41 Powód: wulgaryzm
Stary 2017-05-23, 10:39   #629
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-23, 10:43   #630
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez Mimiko Pokaż wiadomość

Na szczęście nigdy tego nie widziałam
UWAGA OBRZYDLIWE
http://www.yafud.pl/39102

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości