|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2071 |
Rozeznanie
|
Dot.: Co dziś ukręciłaś Wizażanko? Nasze zmagania z recepturami kosmetyków
Może Ci coś przereagowało?
Nie mam fachowej wiedzy więc nie będę zgadywać ale przeczytaj tą notkę o moczniku na blogu ervish, może będzie Ci łatwiej odkryć co się stało. http://ervish.blogspot.com/2015/09/m...dzik-urea.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2072 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2073 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jak zrobić żel-krem z dostępnych skladników?
![]() |
#2074 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2075 |
CORELIPS
|
Dziewczęta, jeśli chcę znaaacznie ocieplić (zażółcić dosłownie) BB krem - powinnam zmieszać z nim Żółcień Żelazową czy Color Yellow Blend? Będę brała próbkę na początek ale nie wiem, który wybór będzie lepszy
![]() Color Yellow Blend posiada oprócz czystej żółcieni żelazowej jeszcze mikę i stearynian magnezu, więc mniej żółci? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2076 |
Matka Smoka
|
Hop hop! Ale tu cisza
![]() Czy któraś z Was kręci może jakieś masła do brody dla tż? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2077 |
mar_jolka
|
hej.. moze ktos ma doswiedczenie wlasne z tym serum https://ervish.blogspot.com/2015/03/...erum-z_15.html
Bede bardzo wdzieczna za opinie... Chcilabym sobie to wlasnie ukrecic ale wolalabym jakies opinie osoby ktora juz to stosowala ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2078 |
Rozeznanie
|
dziewczyny, ukręciłam tonik z kwasem salicylowym na takich gramaturach:
Kwas salicylowy 1,6% 0,8 g Spirytus salicylowy 18,4% 9,2 g Woda 80% 40 g kwas nie rozpuścił się, oddzielił się na górze. czy tak powinno być? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2079 |
Zakorzenienie
|
Nie. Tonik z kwasem salicylowym jest trudny do wykonania, żeby wszystko ładnie się rozpuściło musisz dokupić Polysorbate 80, a spirytus salicylowy zamienić na zwykły, spożywczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2080 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2081 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2082 |
Zadomowienie
|
Hop hop, odświeżamy wątek?
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2083 |
Zakorzenienie
|
Ja chce sie nauczyć
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- Dziewczyny, co myślicie o takiej recepturze: 1. Zastanawia mnie czy mogłabym olej z truskawki zamienić na granat a tamanu na cacay? Nie wiem jakie są zasady dobierania oleju do serum.. na co się patrzy. 2. Zamienić ekstrakt z rozmarynu na werbenę. Mam podobny problem do powyższego ![]() Receptura (25ml) Faza wodna Hydrolat 16.71ml Kwas hialuronowy 1% 2.5ml Aloes zatężony 10krotnie 1ml Witamina B3 0.2ml Kwas alfa-liponowy w liposomach 1.5ml Ekstrakt z lukrecji gładkiej, szczypta lub kwas glicyrynyzowy Faza tłuszczowa (olejowa) Olej z nasion truskawki 1.2ml (polecam oleje jagodowe, są jednymi ze stabilniejszych olejów i działają silnie antyoksydacyjnie, dodatkowo świetnie wygładzają skórę i nadają kosmetykom jedwabistą konsystencję, doskonale się rozprowadzają) Olej tamanu 0.4ml Olejowa witamina C (tetraizopalmitynian askorbylu) 1.6ml (37 kropli) Emulgator SLP 0.15ml Olejowy ekstrakt z rozmarynu, 5 kropelek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2084 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Przy codziennym uzywaniu ceramidów mam straszny przetluszcz. Cytat:
![]() Nie jestem guru od składów, nie przeceniaj mnie ![]() ![]() ![]() Od siebie moge polecić super bazę recepturową z Aroma- Zone. Po francusku, ale bezproblemowo dacie sobie radę ![]() ![]() Cytat:
![]() Marchewka fajna, ale macerat marchwiowy czy ekstrakt CO2 może barwic .Olejek eteryczny możesz dać - na 10 ml ze dwie krople. Możesz dać cacay zamiast skwalanu, mozesz też dać np. 5 ml cacay i 3,2 skwalan - będzie lżejsze niz na samym cacay. Cytat:
![]() Pierwsze swoje serum zrobiłam zaraz jak otwarto Mazidła ![]() ![]() Potem czytałam blogi, opracowania dotyczące poszczególnych składników, szukałam sklepów z półproduktami, gdzie czytajac opisy poszczególnych substancji mozna sie wiele nauczyc. No i duzo testowałam na własnej skorze... Cytat:
![]() Olejowy ekstrakt z rozmarynu ma konserwować oleje, ale w tym przypadku wcale nie musi byc uzyty, bo całośc (teoretycznie* zemulgowana )powinna byc zakonserwowana "*Teoretycznie", bo SLP rozwarstwi się to po godzinie, wtedy szlag trafi liposomy, bo liposomów z czystymi olejami nie wolno łączyć. ![]() Z powyższego przepisu ja zrobiłabym z tego dwa sera i odpusciła emulgatory. Jedynym dobrym emulgatorem, po którym mi sie jeszcze nic nie rozwarstwiło jest Simulgreen, ale w Polsce nie do kupienia, a i wymaga podgrzania. Jak chcesz jednak krem o takim składzie to możesz zrobic na TYM emulgatorze z ZSK . I teraz zamiast oleju z Tamanu dac jojobe albo olej abisyński (oba mozna podgrzewac), zrobić, tak jak jest napisane na ZSK - zemulgowac cześc fazy wodnej (np. polowę hydrolatu) z cześcią fazy olejowej (jojoba albo abisyński), bo wystudzeniu dodawać reszte składników. Z tym, że po dodaniu po kolei każdego składnika dobrze wymieszac. Mozesz natomist zrobic sobie z fazy wodnej taką esencje ( + obowiazkowo konserwant), a z fazy tłuszczowej serum olejowe i nakładaj jedno po drugim (w tym wypadku moja propozycja: esencja, poczekac, aż się wchłonie, spryskac twarz hydrolatem i na mokrą kilka kropel serum olejowego . Oleje jagodowe nie są absolutnie najstabilniejszymi olejami ! wrecz przeciwnie - często przy duzej zawartosci kwasu linolowego sa bardzo mało stabilne. Zobacz opisy : 1.Olej z nasion truskawki : - na Mazidlach (pomimo, iż piszą, że jagodowe oleje stabilne) Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci - na ZSK: Przechowywanie : Po otwarciu zalecamy przechowywanie oleju w lodówce. - na Ecospa: Uwagi: Trzymać w lodówce. Ze względu na wysoką zawartość NNKT olej jest podatny na jełczenie . Olej z malin : - na Mazidłach: Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w lodówce. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci. - na ZSK : Przechowywanie: Po otwarciu zalecamy przechowywanie oleju w lodówce. - na Ecospa : Uwagi: Trzymać w lodówce. Ze względu na wysoką zawartość NNKT olej jest podatny na jełczenie. - na Aroma-Zone :Huile végétale très sensible Ăâ☠ l'oxydation (BARDZO wrażliwy na oksydację! ). Se conserve 6 Ăâ☠ 8 mois après ouverture dans un endroit très frais (de préférence au réfrigérateur), dans son emballage d'origine, fermé, Ăâ☠ l'abri de l'air et de la lumière. Oleje podatne na jełczenie czy tez oleje wymagająca przechowywania w lodowce na pewno nie są jednymi ze stabilniejszych olejów. Oleje w recepturach można wymieniać na takie, jakie lubisz ![]() Edytowane przez kasiamagda Czas edycji: 2017-06-02 o 12:07 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2085 |
Zakorzenienie
|
Zrobiłam dzis serum pompujace
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2086 |
Angelika
|
Witam,
Mam pytanko. Chciałabym zrobić hydrolat z kocanki dla TŻ (skóra naczynkowa z rumieniem) i dla siebie z innego zioła. Czy do zrobienia hydrolatu potrzebne są świeże zioła czy mogą być suszone np: 1496522192548.jpg Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Zastanawiam się też czy zamiast bawić się w robienie hydrolatu w garnku (czasochłonne) lub w kawiarce, której nie posiadam nie mogę po prostu zaparzyć ziół jak herbatę i odcedzić? Mam wrażenie, że wtedy działanie byłoby lepsze Edytowane przez MalutkaKoteczka Czas edycji: 2017-06-03 o 21:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2087 |
Zakorzenienie
|
Jeśli po prostu zaparzysz zioła to będzie napar a nie hydrolat. Na pewno będzie miał jakieś tam właściwości.
Nie rozumiem po co bawić się w robienie hydrolat skoro można je zamówić no. na mazidlach za nieduże pieniążki. Zrobienie samemu hydrolat jest niezwykle trudne i wątpię żeby udało się uzyskać ten sam wynik co w kupnym hydrolacie... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2088 | |
Angelika
|
Cytat:
![]() A czytałam dużo o hydrolatach z kawiarki i garnka, przy czym tem w garnku to zbyt długi proces. Czyli się nie opłaca kupować kawiarki? A już myślałam, że kupie kawiarke i będe robić hydrolaty zaoszczędzając te 12 zł. ![]() To chyba zostaną mi te napary. Jakoś włącza mi się sknerstwo jak myśle o kupnie hydrolatu. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez MalutkaKoteczka Czas edycji: 2017-06-04 o 11:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2089 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2090 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No, zapachy własnych mieszanek sa czasami....trudne do przewidzenia. Kiedy mnie wychodzi taki apteczno - fervexowy zapach dodaje albo ciut olejku eterycznego (ale tu też różnie może byc0, albo mojego ulubionego naturalnego zapachu . Z drugiej strony to ja nawet lubię jak surowo pachną własne kosmetyki. Czekam z niecierpliwoscia na testy twarzowe i SERDECZNIE GRATULUJĘ ![]() ![]() Cytat:
![]() Hydrolat to produkt uboczny przy produkcji olejków eterycznych po destylacji parą wodną świeżych roślin lub ich części. To, co możemy zrobić w domu to może być napar / odwar / wywar czy infuzja, które to na pewno nie będa takiej czystosci jak gotowe i najlepiej certyfikowane hydrolaty. W kawiarki i inne takie nigdy nie bawiłabym się ze względu na wątpliwą sterylność kawiarki. Jeśli już to proponuje Ci zrobic cos na zasadzie infuzji i wodnego ekstraktu : np.20 g suszonych ziół zalać przegotowaną, wystudzona do 70 stopni wodą (80-100ml), odstawić na 24 godziny, czasem wstrząsając, potem odcedzić, zakonserwowac i dac do lodówki. A chcąc wyciagnąć jeszcze więcej z ziół - polecam najpierw przepłukać je spirytusem, później takie przepłukane i lekko odsączone ,ale nie suche) zalać jw.wodą. Spirytus jest rozpuszczalnikiem substancji, które do wody nie przejdą, wiec wyciągniesz więcej. A w takim wodnym rozcieńczonym przeciez ekstrakcie będzie go w tym przypadku bardzo niewiele. Cytat:
Cytat:
Raczej też gotowanie / zaparzanie we wrzątku niszczy także niektore substancje zawarte w ziołach... Dobre hydrolaty mozna naprawde niedrogo kupić . Poza tym one są bardzo wydajne ![]() Ja swoje kupuję przeważnie tu , ceny są niższe niż w Polsce (ok. wysyłka ok. 8 euro, ale przy większych zakupach i tak się opłaca), i mam pewność, ze są czyste, że nie zepsują sie po tygodniu. Nie namawiam jednak, zawsze mozna zrobić / kupic to, co bardziej komus odpowiada ![]() Cytat:
Owszem, mozna dodac olejku eterycznego do wody czy naparu , ale do tego potrzebny jest solubilizator, bo olejki eteryczne z wodą nie mieszają się. ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2091 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze zależy do czego chcemy tych hydrolatów/naparów używać. Jeśli chodzi o spryskanie sobie twarzy czymś zdrowym i pachnącym to odwar się nada pewnie. Jak użyć do produkcji kosmetyków to nie zaryzykowałabym chyba.
Teraz płucze sobie usta naparem z szałwii i po paru dniach stania w łazience dziwnie mi to pachnie. Może jakby trzymać to w lodówce i co parę dni robić nową porcję byłoby ok. Tylko komu się chce a szczególnie któremu TŻowi?:p to mi się czasem po olejek do lodówki nie chce iść. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2092 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2093 |
Angelika
|
Tania kawiarka jest za 25zł. To najwyżej robiłabym jednorazowe napary z małą ilością wody do jednorazowego przemycia twarzy dla TŻ.
A dla siebie chciałam hydrolat z kwasem połączyć, ale może lepiej jednak kupić, albo jakieś serum/tonik kwasowy, bo nie bardzo widzę dodawać do naparu konserwant, a co dopiero kwas. (Bardziej tonik, bo to nie na twarz nawet, a do przebarwien poza twarz ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez MalutkaKoteczka Czas edycji: 2017-06-04 o 17:00 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2094 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ---------- Cytat:
No i może sie lepić. Zależy od ilości kwasu ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2095 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny a ja planuje dziś zrobić lekkie serum do codziennego stosowania, i planuje je stworzyć z:
Hydrolat z róży białej, olej malinowy (5%), bioferment z bambusa, Beta glukan, kompleks ceramidowy, jedwab hydrolizowany, niacynamid i kwas hialuronowy. Co sądzicie o takim składzie? Zastanawiam się czy nie za dużo tych dobroci, chociaż wszystko ma być w ilościach 2-3%. Btw nie mam jedynie pojęcia ile dać żelu hialuronowego, chce go dodać żeby serum miała trochę bardziej gęsta konsystencję a nie taka woda. Jednocześnie wszystkie przepisy z ha które znajduje są zawsze na jego bazie, a ja bym tego nie chciała. Macie pomysł ile go dodać? Btw kasiamagda kompleks ceramidowy podobno jest do skóry zniszczonej przez kwasy i kuracje pezeciwtradzikowe, a ja mam właśnie taką skórę, mam problem z rogowaceniem, dlatego bym chciała pouzywac ceramidow na codzień. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2096 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Bardzo ładne ![]() No i konserwant. Kwasu hialuronowego dałabym 20 %, wyjdzie i tak serum wodne, ale na końcu zawsze możesz dodać odrobinę gumy ksantanowej (jeszcze lepiej akacjowej, ale nie wiem, czy jest w PL dostępna). Do Twojego serum jednak , do zagęszczenia, najbardziej pasuje mi alginat . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2097 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Konserwant oczywiście, mam feog ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Ishani Czas edycji: 2017-06-05 o 11:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2098 | |
Angelika
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2099 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2100 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No i ukręciłam swoje pierwsze od stu lat serum ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:32.