|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1021 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Dot.: Cera tłusta, mieszana, odwodniona, problematyczna - ZBIORCZY CZ.III
Cytat:
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2017-06-09 o 22:01 |
|
|
|
|
|
#1022 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja muszę zmyć jak wracam do domu, w przeciwnym razie skóra coraz bardziej sie zanieczyszcza i potem tylko problem. Jeszcze parę lat temu bez problemu chodziłam w makijażu cały dzień, często w weekendy, nie było mowy o wyjściu z domu bez chociażby pudru. Makijaz od kąd noszę zawsze zmywałam dość dokładnie, kiedyś to było mleczko, żel i tonik (i serio to było jakieś 15 lat temu, więc mówienie że etapowe oczyszczanie to hit ostatnich lat to skąd ja o tym wiedziałam wtedy bez internetu, blogów itp?) obecnie olejek, żel, tonik, czasami jeszcze micel do oczu. Im skóra starsza, tym wiecej mam z nią zachodu a odpowiednia pielęgnacja to już w zasadzie mus.
|
|
|
|
|
|
#1023 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 05:51 ---------- Poprzedni post napisano o 05:42 ---------- Cytat:
faktycznie płyny micelarne potrafią tak się dziwnie lepic - znam to uczucie bo przedtem stosowalam tylko je. No ale teraz przezucilam się na olejek różany z evree który jest świetny i bardzo ładnie zmywa makijaż a dodatkowo skora jet mieciutka po nim ale potem oczywiście ponownie myje twarz pianka badz żelem żeby ja jeszcze bardziej oczyścić. Nie ma nic gorszego niż boe zmyty makijaz- serio. Później cala pościel ubabrana od podkładu, pudru itd.
Edytowane przez kokietka007 Czas edycji: 2017-06-10 o 06:45 |
||
|
|
|
|
#1024 | ||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
To "hit" chyba właśnie dla takich kompletnie nieogarniętych kosmetycznie osób, którym nikt w dzieciństwie nie dał przykładu, jak dbać o skórę.Cytat:
Olejów niestety moja skóra nie toleruje bez wyjątku póki co. Za to uwielbiam myć twarz mleczkami nietłustymi.
|
|
|
#1025 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1026 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem skąd we mnie przekonanie, że podkład mineralny będzie pudrowo wyglądał na twarzy
Ale tak zawsze mi się wydawało.
|
|
|
|
|
#1027 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Taki efekt się uzyskuje, jeśli skóra nie jest odpowiednio nawilżona lub nałożymy za dużo podkładu lub użyjemy nieodpowiedniego pędzla. Są też takie podkłady, które dają taki efekt i nic z tym nie można zrobić, można ewentualnie poratować się mgiełką utrwalającą makijaż, z reguły niweluje ona efekt pudrowości i scala cały makijaż.
|
|
#1028 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1029 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie podkłady mineralne wyglądało jak ciasto po 3-4 godzinach
|
|
|
|
|
#1030 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
|
|
|
#1031 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#1032 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1033 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Mówię to z autopsji, jak nakładałam za dużo podkładu to efekt był brzydki, pudrowy, suchy, z godziny na godzinę jednak sucha warstwa pochłaniała wydzielane przez skórę sebum i robiło się ciasto. Jak nakładam minimalne ilości, to efekt krycia jest taki sam, a jednak podkład jest niewidoczny na skórze, nawet gdy zaczyna mnie wybłyszczać. Podkreśla to wiele osób oraz producentów minerałów, bo nakładana ilość naprawdę jest istotna i ja również to zaobserwowałam. Równie ważna jest technika nakładania. Zdarzają się jednak podkłady, na które nic nie można poradzić, nie przeczę
|
|
|
#1034 | |
|
Zakorzenienie
|
A ja napisałam jak u mnie sprawdzały się, a raczej nie sprawdzały się podkłady mineralne
Przepraszam że "zmieniłam" temat![]() Cytat:
![]() Mam skórę tłustą, wydziela dużo sebum jak przebywam w zamkniętych pomieszczeniach i z klimatyzacją i miałam ciasto na twarzy Edytowane przez IzzieSt Czas edycji: 2017-06-10 o 17:17 |
|
|
|
|
|
#1035 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Zgadzam się, dlatego też się w nim udzielam, jako osoba o niedoskonałej cerze i służę radą, na ile potrafię, gdyż również miałam ten problem z minerałami.
|
|
#1036 |
|
Konto usunięte
|
Ja to nie moge ostatnio... wysypalo mnie wszedzie, to wyglada jak jakies uczulenie czy huk wie co to jest, ale mam to i na czole i na policzkach obu, niektore sa czerwone, niekotre cieliste ale tych krostek jest masa i mega czuc pod palcem :/ nie wiem co mam z tym robic, aktualnie probuje jak najmniej uzywac do twarzy.
A zrobilo mi sie to jak rano (2 dni temu) zrobilam peeling pasta migdalowa, na to nalozylam 2 kropelki serum z witamina C + E i na to filtr, wieczorem cala skora wlasnie usypana takimi krostkami |
|
|
|
|
#1037 |
|
Zakorzenienie
|
Czytam co naskrobałyście i aż mi się przypomniała historia sprzed kilku dni. Zadałam koleżance pytanie i patrze na nią, licząc, że odpowie. Ona nie odpowiada, myślałam, że myśli, a ona po prostu nie usłyszała i po chwili jak tak na nią patrzyłam mówi do mnie "no nie patrz tak na mnie, mam wczorajszy makijaż, bo spałam u chłopaka i nie miałam czym go zmyć
Ta sama osoba kilka dni wcześniej tłumaczyła innej znajomej, że gąbka do makijażu tylko na początku wchłania podkład, a potem już nie, bo już ma go wchłoniętego. Na moje wtrącenie się "ale przecież to się myje, więc codziennie będzie wchłaniała tak samo, chyba, że zacznie już zasychać" usłyszałam "no dobra, ale to raz na jakiś czas, przecież tego się nie myje tak często!" I aż mi przykro, bo mojej cerze daleko do takiej, jaką ona ma. Najprawdopodobniej nigdy nie będę miała, chyba, że przejdę kurację izotekiem, a potem przez kilka lat będę używała kwasów, żeby wyrównać fakturę skóry 😕 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1038 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Też mnie to zawsze wkurza, że muszę się nagimnastykować, żeby jakoś wyglądać a niektórzy po prostu mają ładną cerę i już. |
|
|
|
|
|
#1039 | ||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Na pierwszy rzut oka, to za dużo tych dobroci, bo serum pewnie też olejowe, albo silikonowe, na koniec filtr, to się musiało tak skończyćCytat:
|
|
|
#1040 |
|
Raczkowanie
|
Ach, wiecie, ale to się zemści prędzej czy później. My w młodym wieku z konieczności wyrobiłyśmy sobie nawyk dobrej pielęgnacji cery, w dodatku kuracje antytrądzikowe są jednocześnie kuracjami przeciwstarzeniowymi.
Ludzie niedbający o cerę zaczynają się przejmować nią dopiero, gdy pojawiają się pierwsze oznaki starzenia, a wtedy to już trudniejsze do opanowania niż kiedy parę lat wcześniej zaczęło się działać prewencyjnie. Edytowane przez iwace Czas edycji: 2017-06-10 o 22:36 |
|
|
|
|
#1041 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Samorobiona. Prawdopodobnie masz racje, przedobrzylam o to serum. Dodatkowo nie wiem, czy mi sie nie zepsulo juz. Teraz dwa dni nie bede uzywac i we wtorek uzyje, zobacze czy cos sie ze skora stanie, jak nie to ok, jak tak to do wyrzucenia juz Edytowane przez 201708250935 Czas edycji: 2017-06-10 o 23:13 |
|
|
|
|
|
#1042 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1043 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1044 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ona za bardzo nie dba o swoja skore i wiele kroków w pielęgnacji pomija, nie raz byłam świadkiem jej nie zmytego makijażu a cerę ma śliczna, taka nieskazitelną nie ma ani jednego Pryszcza, wągra. Nic tylko pozazdroscic ! i ja się pytam gdzie tu jest sprawiedliwość ? ja staram się bardzo dbać o cerę a i tak nadal mam niedoskonalosci, których ciężko się pozbyć :-( no ale to prawda ze kiedyś się to na niej odbije... Kiedyś uzywalam produktów przeznaczonych typowo do cery tradzikowej ale zamiast zadowalających efektów to taka pielęgnacja wyszła mi bokiem i zamiast pomóc to jeszcze bardziej zaszkodziła. Tragedia ! No ale takie kosmetyki typowe dla skory problematyczne są zwykle bardzo wysuszające i maja tragiczny skład wiec nie ma czego się spodziewać. Człowiek uczy się na błędach !
|
|
|
|
|
|
#1045 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Wypróbowałam emulsję do mycia Bielendy Neuro glicol+C i mam mieszane uczucia. Ma drobinki pumeksu, nie jakieś bardzo mocne, bo nie jest ich dużo, ale są dość mocno wyczuwalne na skórze. Sama aplikacja i konsystencja produktu wiele obiecuje po sobie, bo fajnie po nałożeniu przywiera do skóry i zamienia się w taką jakby pastę i ma się wrażenie, że fajnie emulguje na skórze i czyści, ale jednak po zmyciu jakiegoś szału nie ma, jeśli chodzi o czystość porów i gładkość, zdecydowanie trzeba użyć dodatkowo gąbeczki, albo myjki silikonowej. Tyle po pierwszym użyciu, być może po kilku użyciach objawi pozytywny wpływ na stan skóry, czułam też ściągnięcie po zmyciu, no zobaczymy z czasem, jak będzie.
|
|
#1046 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1047 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Średnio na jeża
![]() Aqua, Sodium Cocoyl Alaninate, Acrylates Copolymer, Cocamidopropyl Beatine, Glycerin, Sodium Cocoamphoacetate, Pumice, Coco Glucoside, Glycolic Acid, Acetyl Hexapeptide-8, Caprylyl Glycol, 3-0-Ethyl Ascorbic Acid, Polysorbate 20, Triethanolamine, Disodium Edta, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Oil, Parfum (Fragrance), Butylphenyl Methylpropional, Hexyl Cinnamal, Limonene, CI 77891.
|
|
#1048 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1049 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oj tam, drogi pewnie nie był, więc strata mniej bolesna
|
|
|
|
|
|
#1050 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:00.

Ja rozumiem jak ktoś juz naprawdę jest padniety i pada z nóg, no to wiadomo ze nie będzie robił całego rytuału ale tą twarz chociaż mógłby oczyścić ... A sam płyn micelarny nie pomoże takie moje zdanie

Ale tak zawsze mi się wydawało.