Pierwszy raz samolotem - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-04, 19:17   #1111
Anecka
Zakorzenienie

Dot.: Pierwszy raz samolotem

No wiec kupilam w koncu te 2 bilety na trase Londyn - Wroclaw i powrotny.. 84 funty i zrobilam to przez neta ale na innym kompie :P DOSTALAM NA maila kod, wiec mam pytanie.. mam sobie spisac kod czy drukowac calego maila z tymi informacjami itp.? Zaznaczylam tez odprawe przez neta wiec o ile mi wiadomo musze 5 dni przed wylotem w necie "sie odprawic" ;-).. pozniej jakies karty pokladowe sie drukuje?

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-04, 19:41   #1112
jamci
Przyczajenie

Jestem na etapie szukania linii. A w jaki sposób płaci się kartą ? Jaka to ma być karta? Czy mogę zapłacić kartą innej osoby ( wtedy podaję jej czy swoje dane?)A co potem dalej trzeba robić jak zakupie kartą ? Zadaje być może banalne pytania ale to mój pierwszy w życiu będzie lot.
jamci jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-04, 21:03   #1113
yesta
Raczkowanie

uff kupilam bilety, nareezcie! powiedzcie mi tylko jak dlugo czeka sie na maila z potwierdzeniem?kupilam 2 h temu i jeszcze nei dostalam.
yesta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-04, 22:05   #1114
ewulinek@vp.pl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
No wiec kupilam w koncu te 2 bilety na trase Londyn - Wroclaw i powrotny.. 84 funty i zrobilam to przez neta ale na innym kompie :P DOSTALAM NA maila kod, wiec mam pytanie.. mam sobie spisac kod czy drukowac calego maila z tymi informacjami itp.? Zaznaczylam tez odprawe przez neta wiec o ile mi wiadomo musze 5 dni przed wylotem w necie "sie odprawic" ;-).. pozniej jakies karty pokladowe sie drukuje?
mozesz sobie spisać ( np. w telefonie ) , możesz wydrukować jak wolisz...
w norwegiana air shuttle należy drukować tą ostatnią stronę , bo wyświetla się kod paskowy ktory ma ułatwić proces odprawy.
ale jeśli nie ma nic takiego , to jak spiszesz numer potwierdzenia to starczy.
Co do odprawy on line - otrzymujesz emailem kartę pokładową, którą wraz z paszportem lub dowodem pokazujesz przed wejściem na pokład.

Cytat:
Napisane przez jamci Pokaż wiadomość
Jestem na etapie szukania linii. A w jaki sposób płaci się kartą ? Jaka to ma być karta? Czy mogę zapłacić kartą innej osoby ( wtedy podaję jej czy swoje dane?)A co potem dalej trzeba robić jak zakupie kartą ? Zadaje być może banalne pytania ale to mój pierwszy w życiu będzie lot.
hm...najlepiej wejść w warunki płatności w wybranej linii - musisz mieć kartę
kredytową , będąc na stronie płatności na pewno poproszą o wpisanie numeru karty, daty ważności, i CVV - znajduje się na odwrocie karty płatniczej. Są to trzy ostatnie cyfry wydrukowane przy numerze karty na pasku do podpisu).
czesto trzeba podać dane właściciela karty ( imię, nazwisko, adres) wpisujesz dane wlasciciela karty - inaczej płatność nie przejdzie.
potem klikasz na KUP - trwa autoryzacja - do minuty ok. i wyskakuje Twój elektroniczny bilecik - najlepiej wydrukować sobie tą stronę masz tam numer lotu, datę lotu i najważniejsze numer potwierdzenia. i wsio. owocnego szukania lotu - jak najtanszego zycze
Cytat:
Napisane przez yesta Pokaż wiadomość
uff kupilam bilety, nareezcie! powiedzcie mi tylko jak dlugo czeka sie na maila z potwierdzeniem?kupilam 2 h temu i jeszcze nei dostalam.
to czesto zalezy od linii - z mojego doświadczenia od ryanair szybko przychodzą potwierdzenia, inne linie hm...nawet do 2 dni. nie ma co się denerwować - na pewno dojdą a spisałas numer potwierdzenia po zakupie?
ewulinek@vp.pl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-05, 11:28   #1115
berruska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gasta18 Pokaż wiadomość
No tak mówią.... i chyba tak jest Kupiłam bilet w jedną stronę Rzeszów-Wawa- NY zapłaciłam 1540zł
Niechciało mi się za bardzo szukać tańszych połączeń... będzie i LOT w sumie zawsze latam LOTem
w porównaniu z tanimi liniami to baaaardzo drogo wychodzi LOT, no ale co kto lubi

berruska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-05, 12:23   #1116
mishki
Raczkowanie

A ja raz w zyciu lecialam LOTem i juz nigdy w zyciu sie nie zdecyduje na nasza linie lotnicza.. Jak dla mnie najlepszy jest Swiss i Lufthansa. A latalam juz chyba 8 roznymi liniami i porownujac LOT do innych linii to niebo i ziemia...

mishki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-05, 13:36   #1117
yesta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ewulinek@vp.pl Pokaż wiadomość
to czesto zalezy od linii - z mojego doświadczenia od ryanair szybko przychodzą potwierdzenia, inne linie hm...nawet do 2 dni. nie ma co się denerwować - na pewno dojdą a spisałas numer potwierdzenia po zakupie?
dzieki! juz sie zaczelam denerwowac, ze cos nie tak. wydrukowalam cale potwierdzenie, cale szczescie
a powiedzcie mi jeszcze jak to jest z odprawa, bo tam jest napisane, ze kosztuje 3 funty, czyli na lotniksku jeszcze bede musiala za to placic, czy to jest juz wliczone?
Stary 2008-05-05, 13:41   #1118
berruska
Rozeznanie

Cytat:
dzieki! juz sie zaczelam denerwowac, ze cos nie tak. wydrukowalam cale potwierdzenie, cale szczescie
a powiedzcie mi jeszcze jak to jest z odprawa, bo tam jest napisane, ze kosztuje 3 funty, czyli na lotniksku jeszcze bede musiala za to placic, czy to jest juz wliczone?
i też jestem tego ciekawa. Chyba na lotnisku..
3 funty kosztuje? a nie ok 9 euro?

Stary 2008-05-05, 17:04   #1119
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

A ja wylatuję już za 11 dni, nie mogę się doczekać.

Tylko powiedzcie mi, lecę wizzair, czy wystarczy podać nr rezerwacji czy muszę wydrukować potwierdzenie?
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-05, 19:04   #1120
Hollywood1408
Przyczajenie

Dziękuję założycielce tego wątku Jest niesamowicie przydatny! Ja w tegoroczne wakacje wybieram się na Kretę. I nie mam pojęcia jak będzie to wszystko wygladało. Może ktoś się już tam wybierał, np. z biura podróży Triada Pozdrawiam serdecznie
Hollywood1408 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-05, 22:14   #1121
ewulinek@vp.pl
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;7453183]A ja wylatuję już za 11 dni, nie mogę się doczekać.

Tylko powiedzcie mi, lecę wizzair, czy wystarczy podać nr rezerwacji czy muszę wydrukować potwierdzenie?[/quote]

ja lece za tydzień też się troche boję czeka mnie 5 godzin lotu...

wystarczy ze sobie gdzies spiszesz numer potwierdzenia...nie musisz drukowac tego wszystkiego
Stary 2008-05-06, 14:07   #1122
kirsa18
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez gasta18 Pokaż wiadomość
No tak mówią.... i chyba tak jest Kupiłam bilet w jedną stronę Rzeszów-Wawa- NY zapłaciłam 1540zł
Niechciało mi się za bardzo szukać tańszych połączeń... będzie i LOT w sumie zawsze latam LOTem

hhah ;D
ja lece do NY 12 czerwca.
kirsa18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-06, 20:49   #1123
Anecka
Zakorzenienie

No dobra.. moze ktos kto niedawno pierwszy raz polecial samolotem, opisze to w kilku zdaniach Bo czytalam ze jak sie wznosi, tzn juz odbija od ziemi to niezle telepie

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2008-05-06, 21:58   #1124
yesta
Raczkowanie

Zaczynam sie denerwowac, minely juz dwa dni, a ja jeszcze nei dostalam maila z potwierdzeniem poczekam jeszcze do jutrzejszego wieczora i jak nic nie dostane to napisze maila, jak sadzicie nie za bardzo panikuje?
Stary 2008-05-06, 22:49   #1125
ewulinek@vp.pl
Zakorzenienie

Cytat:
Zaczynam sie denerwowac, minely juz dwa dni, a ja jeszcze nei dostalam maila z potwierdzeniem poczekam jeszcze do jutrzejszego wieczora i jak nic nie dostane to napisze maila, jak sadzicie nie za bardzo panikuje?
nie panikuj...pracuję w biurze podroży - i z mojego doświadczenia wynika, że te potwierdzenia dochodzą...szybciej lub później parę razy w ogóle nie doszły...ale jak wydrukowałaś stronę odrazu po zakupie to wszystko gra - masz tam numer potwierdzenia i status rezerwacji na pewno był potwierdzony.

Yesta a co to za linia w ogole?

Edytowane przez ewulinek@vp.pl
Czas edycji: 2008-05-06 o 22:50 Powód: dopiska
Stary 2008-05-06, 22:54   #1126
yesta
Raczkowanie

Dobrze, ze mozna zapytac kogos, kto zna sie na tym lepij niz ja !
Linia Ryanair.Status jest oczekujacy, z dopiskiemm, ze rezerwacja nei jest potwierdzona, dopoki nie otrzymam emaila.
Stary 2008-05-06, 22:59   #1127
ewulinek@vp.pl
Zakorzenienie

Cytat:
Linia Ryanair.Status jest oczekujacy, z dopiskiemm, ze rezerwacja nei jest potwierdzona, dopoki nie otrzymam emaila.
hm...może to przez tą odprawę online teraz zwątpiłam - jak kupuję z ryanaira bilety to po kliknięciu KUP TERAZ wyskakiwało mi po autoryzacji karty strona z numerem potwierdzenia i statusem : potwierdzona. ( odrazu to drukuję i jest spokoj ) a potem czekam na maila- ktory idzie ...nieraz moment, a nieraz czekałam nawet 2 dni.
ale może faktycznie to oczekianie związane jest z odprawą przez internet .
Stary 2008-05-07, 11:13   #1128
berruska
Rozeznanie

Cytat:
może lepiej zadzwoń, po co się denerwować niepotrzebnie

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
No dobra.. moze ktos kto niedawno pierwszy raz polecial samolotem, opisze to w kilku zdaniach Bo czytalam ze jak sie wznosi, tzn juz odbija od ziemi to niezle telepie
duże znaczenie ma też pogoda, u mnie nie telepało, jak wracałam to w Krakowie była wielka ulewa i przy lądowaniu już się trochę czuło.
Ale ogolnie lot jest bardzo przyjemny, spodoba Ci się
u mnie nawet jak były turbulencje to tak sie tego nie czuło, gorzej telepie na polskich drogach
Lepsze wrażenie jak dla mnie było przy zmianach wysokości, jak zmienia się ciśnienie, zatykają uszy, i widoki są jeszcze piękniejsze

Stary 2008-05-07, 11:49   #1129
moinka
Przyczajenie

witam wszystkich, lecę na kretę i zastanawiam się czy wogóle wsiądę do samolotu czytając niektóre wypowiedzi.
Zresztą pogubiłam sie bo kazdy pisze coś innego.
interesuje mnie bagaż - ile można zabrać kg do głownego na osobę i co można zabrać do podręcznego /wymiary i kg/, a pozatym wszystko inne mnie interesuje, tylko nie straszcie - i tak mam stresa..pozdrawiam
moinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-07, 12:01   #1130
berruska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez moinka Pokaż wiadomość
interesuje mnie bagaż - ile można zabrać kg do głownego na osobę i co można zabrać do podręcznego /wymiary i kg/, a pozatym wszystko inne mnie interesuje, tylko nie straszcie - i tak mam stresa..pozdrawiam
spokojnie! nie ma się czego bać, latanie jest przyjemne!
a waga bagażu zależy od linii jakimi lecisz

Stary 2008-05-07, 12:31   #1131
moinka
Przyczajenie

aegan airlines /greckie linie - podobno 20kg i 5 podręcznego także już wiem ale jakby jakieś superporady bardzo poprosze bo ja już odlatuję....ze strachu..
Stary 2008-05-07, 12:37   #1132
moinka
Przyczajenie

Witam, a gdzie konkretnie i kiedy lecisz, bo ja też się tam wybieram.

Dziękuję założycielce tego wątku Jest niesamowicie przydatny! Ja w tegoroczne wakacje wybieram się na Kretę. I nie mam pojęcia jak będzie to wszystko wygladało. Może ktoś się już tam wybierał, np. z biura podróży Triada Pozdrawiam serdecznie
Stary 2008-05-07, 12:59   #1133
berruska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez moinka Pokaż wiadomość
aegan airlines /greckie linie - podobno 20kg i 5 podręcznego także już wiem ale jakby jakieś superporady bardzo poprosze bo ja już odlatuję....ze strachu..
to na pewno na stronie linii doczytasz też co można włożyć do podręcznego. Ja teraz się nie orientuję jak jest z woreczkami na płyny jeśli jakieś chcemy wziąć w podręcznym.. no ale może ktoś się na ten temat dokładniej wypowie Latanie nie jest takie straszne, uwierz

Stary 2008-05-07, 14:34   #1134
ewulinek@vp.pl
Zakorzenienie

tak wygląda sytuacja z płynami w bagażu podręcznym :

Nowe zasady przewozu bagażu podręcznego
Urząd Lotnictwa Cywilnego

Unia Europejska Wprowadza Nowe Zasady Ochrony w Portach Lotniczych

W związku z pojawieniem się nowego zagrożenia dla lotnictwa cywilnego - płynnych materiałów wybuchowych, Unia Europejska przyjęła nowe środki ochrony dot. pasażerów oraz ich bagażu.

Nowe środki ograniczają ilość płynów, które pasażerowie mogą przenosić przez stanowiska kontroli bezpieczeństwa. Mają one zastosowanie do wszystkich pasażerów korzystających z portów lotniczych UE, niezależnie od kierunku ich podróży.

Nowe środki ochrony oznaczają, że w punktach kontroli bezpieczeństwa, każdy pasażer i jego bagaż muszą zostać poddani kontroli pod kątem wykrycia niedozwolonych płynów, niezależnie od przeszukania w zakresie innych zabronionych do przewozu przedmiotów.
Nowe zasady obowiązują od 6 listopada 2006 roku we wszystkich
portach lotniczych Unii Europejskiej

Podczas pakowania bagażu kabinowego radzimy pamiętać, że:
  • od 6 listopada dozwolone jest przewożenie tylko niewielkich ilości płynów w bagażu kabinowym lub w osobistej torebce - niezależnie od kierunku podróży;
  • od 6 listopada płyny przewożone w bagażu kabinowym muszą znajdować się w pojemnikach, z których żaden nie może przekraczać 100 ml - muszą być one zapakowane w jedną przezroczystą plastikową i zamykaną torbę o pojemności nie przekraczającej jednego litra (np. torebka dwuścienna o wymiarach 22 cm/15cm), które powinny być dostępne w portach lotniczych.
Podczas kontroli bezpieczeństwa na lotnisku, każdy pasażer jest zobowiązany do:
  • przekazania do sprawdzenia - bez wezwania służb ochrony - plastikowych toreb z opakowaniami zawierającymi substancje płynne w punktach kontroli bezpieczeństwa;
  • zdjęcia swojego nakrycia wierzchniego (płaszcza, kurtki) - zostaną one oddzielnie prześwietlone przy użyciu urządzenia rentgenowskiego, podczas gdy pasażer będzie kontrolowany przy zastosowaniu bramki magnetycznej do wykrywania metali;
Bez zmian pozostają:
  • zasady dot. przewozu substancji płynnych w bagażu rejestrowanym - nowe regulacje dotyczą tylko bagażu kabinowego;
  • zasady dot. przewozu w bagażu kabinowym lekarstw i innych środków medycznych, w tym pokarmów dla dzieci przeznaczonych do spożycia podczas podróży - w tym przypadku nie ma ograniczeń odnośnie ilości;
  • zasady dot. przewozu płynów (np. perfum, alkoholi) zakupionych w sklepach położonych na lotnisku za punktem kontroli kart pokładowych. Jeśli zakupiony towar został zapakowany i zabezpieczony w plastikowej torbie przez personel sklepu - nie należy jej otwierać do momentu sprawdzenia w punkcie kontroli bezpieczeństwa (w tym przypadku nie ma również ograniczeń dot. ilości);
Jeśli podróż obejmuje przesiadkę w innym porcie lotniczym UE, wciąż mają Państwo prawo do zakupu płynów w sklepach położonych na unijnym lotnisku lub na pokładzie wspólnotowego przewoźnika.

Uwaga!
Definicja substancji płynnych obejmuje:
  • wodę i inne napoje, zupy, syropy
  • perfumy
  • żele (np. do włosów, kąpieli)
  • pasty (w tym pasty do zębów)
  • kosmetyki w płynnej formie (błyszczyk, podkład, tusz do rzęs)
  • kremy, odżywki i oliwki
  • spraye
  • substancje płynne pod ciśnieniem (np. żele do golenia, dezodoranty)
  • inne substancje o podobnej konsystencji
  • Pasażer odpowiada za zawartość swojego bagażu.
  • Nie wolno pozostawiać bagażu bez opieki na terenie portu lotniczego. Pozostawiony bagaż zostanie poddany kontroli, a koszty operacji obciążą jego właściciela.
  • Zalecane jest stosowanie walizek/toreb z zamknięciem (kłódki, zamki szyfrowe, zamki z kluczykiem itp.).
  • Ze względu na bezpieczeństwo własne oraz innych pasażerów nie należy przyjmować żadnych przedmiotów do przewozu (paczek, prezentów, kopert itp.).
  • Przed odprawą biletowo-bagażową podróżni są obowiązani usunąć z bagażu podręcznego oraz z rzeczy osobistych przedmioty niedopuszczone do przewozu w kabinie pasażerskiej, tj.: noże zwykłe, składane lub sprężynowe, topory, broń białą, pałki, narzędzia, żyletki, brzytwy, nożyczki, pilniki do paznokci, ostrza do kruszenia lodu, pincety, czekany, ciupagi góralskie, łańcuchy, korkociągi, imitacje ww. przedmiotów itp.
  • Przedmioty niedopuszczone do przewozu w kabinie pasażerskiej nie będą przyjmowane do depozytu.
  • Ze względów bezpieczeństwa obowiązuje całkowity zakaz przewozu następujących artykułów: substancji gazowych pod ciśnieniem; substancji żrących, chemicznie aktywnych; materiałów wybuchowych, pistoletów, amunicji, sztucznych ogni, kapiszonów, petard; materiałów łatwopalnych ciekłych i stałych; materiałów radioaktywnych, walizek i neseserów z zainstalowanym systemem alarmowym; środków utleniających; substancji trujących chemicznych lub biologicznych; innych artykułów niebezpiecznych, określonych przepisami przewoźnika.
  • W ograniczonych ilościach mogą być przewożone środki medyczne i kosmetyki przydatne w podróży.
  • Przy przewozie bagażu prosimy pamiętać o obowiązujących ograniczeniach wagowych, wynikających z wewnętrznych przepisów przewoźnika.
  • Sugerujemy Państwu oznakowanie bagażu specjalnymi przywieszkami lub naklejkami dostępnymi przy stanowiskach odprawy. W przypadku zagubienia bagażu pomogą one zidentyfikować jego właściciela.
  • Szczegółowych informacji dotyczących przewozu bagażu na pokładach samolotów udzielają przewoźnicy lotniczy.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bagaz!!!.JPG (19,5 KB, 37 załadowań)
Stary 2008-05-07, 14:46   #1135
berruska
Rozeznanie

ewulinek dzięki Ci! super, teraz mamy wszystko w jednym miejscu, jasno wyjasnione

Stary 2008-05-07, 14:48   #1136
yesta
Raczkowanie

wrrrr nie moge sie z nimi skontaktowac zauwazylam teraz ze na koncu przy platnosci jest napisane oczekujaca, nei wiem co mam teraz zrobic? bo skoro wyskoczyl mi numer rezerwacji to chyba trnsakcja zostala dokonana, tak? placilam karta kredytowa mastercard(nie moja) probowalm wpisac dane na stronie , tam gdzie mozna dokonywac zmian rezerwacji, ale wyskakuje, ze sie nie zgadzaja a email podalam na pewno poprawny
Stary 2008-05-07, 16:08   #1137
ewulinek@vp.pl
Zakorzenienie

Cytat:
wrrrr nie moge sie z nimi skontaktowac zauwazylam teraz ze na koncu przy platnosci jest napisane oczekujaca, nei wiem co mam teraz zrobic? bo skoro wyskoczyl mi numer rezerwacji to chyba trnsakcja zostala dokonana, tak? placilam karta kredytowa mastercard(nie moja) probowalm wpisac dane na stronie , tam gdzie mozna dokonywac zmian rezerwacji, ale wyskakuje, ze sie nie zgadzaja a email podalam na pewno poprawny
hm..a masz możliwość sprawdzić czy pieniądze zeszły z konta!?

0300 303033 to jest numer do nich - 2 zł z groszami za minutę, ale lepiej zadzwonić i mieć pewność o co chodzi! Konsultant mówi po polsku , więc spoko! hm..a może nie ma środków na karcie- i pobierze z karty gdy będą na niej środki i wtedy zmieni się
status na potwierdzony - hm..nie wiem już wymyślam co to może znaczyć

w ogóle jakbyś chciała zrobić podgląd swojej rezerwacji , to po lewej stronie u dołu głównej strony masz Mój lot , wchodziłas w to ? tam masz rożne opcje żeby zobaczyć swoją rezerwację .

1.można podać numer karty którą zakupiłaś bilet
2. wpisać adres mailowy i kierunki lotu.

Powinno się wyświetlić jak dane są prawidłowe!!

Edytowane przez ewulinek@vp.pl
Czas edycji: 2008-05-07 o 16:14 Powód: dopiska
Stary 2008-05-07, 16:22   #1138
yesta
Raczkowanie

ehhh wreszcie sie dodzwonilam, ale to jest wszystko strasznei zakrecone. pod tym numerem odezwala sie babeczka i po angielsku mi powiedziala ze mnusze zadzwonic na inny numer, ze tutaj mnie nei moze obsluzyc.podala mi nr no i zadzwonilam(pominmy fakt, ze 5 zl za minute) okazalo sie ze musze kupic bilet jeszcze raz bo nei dostali od banku autoryzaji karty czy cos
Stary 2008-05-07, 16:25   #1139
yesta
Raczkowanie

Cytat:
podbijam jeszcze raz pytanie(nie odprawiam sie online)
Stary 2008-05-07, 19:22   #1140
Anecka
Zakorzenienie

Ja po 2 nieudanych probach kupilam bilet Ryanaira przez neta, przyszedl mail w 5 minut, status pisalo, potwierdzono. Jeszcze tylko odprawic sie online i .. lecimy Online sie odprawia w terminie od 5 dni do 4 godzin przed odlotem? Bo moj narzeczony chcial od razu to robic :P

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości