Chodzenie po górach - Strona 55 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-07, 22:29   #1621
kulbit
Zakorzenienie

Dot.: Chodzenie po górach

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
ja sie nocuje tak, ze nie musze przejezdzac przez miasto, wystarczy wjechac na Koscieliska i juz mozna jechac prosto do dolinek
spoko ja daje autku wypoczynek

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-07, 22:55   #1622
enderp
Przyczajenie

kurde, tyle juz gor zwiedzilismy razem, a w Tatry jakos nigdy.... i takie pytanie, kiedy w Tatry, zeby ludzi bylo jak najmniej ? Ostatnio na weekend majowy to ponoc prawdziwy szturm byl.... moze pazdziernik ?
Stary 2008-05-08, 10:06   #1623
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez enderp Pokaż wiadomość
kurde, tyle juz gor zwiedzilismy razem, a w Tatry jakos nigdy.... i takie pytanie, kiedy w Tatry, zeby ludzi bylo jak najmniej ? Ostatnio na weekend majowy to ponoc prawdziwy szturm byl.... moze pazdziernik ?
Ja właśnie dlatego jadę we wrześniu. W Zakopanem już po 15 sierpnia robi się luźniej.
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-08, 10:47   #1624
AryaxD
Wtajemniczenie

Ja byłam narazie na Babiej Górze...Cud.Lia nawet widziałam z odległóści 2 metrów
Chciałabym coś zdobyć wyższego niż Babia, ale póki co 24 jade na Stare Wierchy lub Luboń ( czy Lubacz...jakoś tak )
AryaxD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-08, 11:53   #1625
Malla
Nie depcze krokusów

Arya - Babia Góra jest wyjątkowa, wokół niej wytworzył się specyficzny klimat. Zazwyczaj polega on na tym, że ciągle pada, wieje i jest zimno, ale za to ma prawdziwe piętro alpejskie! Jeśli idziesz na Luboń Wielki, to super, bo Beskid Wyspowy jest bardzo wdzięcznym widokowo, niezatłoczonym miejscem z niemałymi szczytami. Ja niestety byłam w tamtych okolicach tylko parę razy na studiach na zajęciach terenowych.

lain - trzeba mieć własny namiot, czy wynajmuje się i wystarczą śpiwory? Jak z kuchnią turystyczną?

malin30 - Świnica mi się wytrwale opiera Co jak co, ale w trakcie burzy należy stamtąd wiać, a zawsze mi się takowa przytrafia w tym rejonie, grrr... Opisz swoje wrażenia, proszę! Rok temu byłam po 15 sierpnia i niestety wtedy nastąpiło trwałe załamanie pogody, burze gradowe, śnieg w wyższych partiach - przez 2 dni chodziliśmy, było parzące słońce, a potem nagle musieliśmy się ratować jaskiniami na Słowacji. W tym roku pojadę na dłużej pod koniec lipca, chciałabym ominąć drugą połowę sierpnia i zawitać znowu we wrześniu.

Z tą Łomnicą przeczytałam w trakcie naszych dyskusji o niej gdzieś w przewodniku czy na stronie internetowej.
"W jednym z przewodników czytamy, że przy dobrej pogodzie można z Łomnickiego Szczytu zobaczyć tak odległe góry jak karkonoska Śnieżka, Łysica w Górach Świętokrzyskich, Howerla w ukraińskiej Czarnohorze czy węgierskie Góry Tokajskie." (cytat z naprędce znalezionej strony na potrzeby tego postu)
No masakra po prostu.
Stary 2008-05-08, 12:38   #1626
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez AryaxD Pokaż wiadomość
Ja byłam narazie na Babiej Górze...Cud.Lia nawet widziałam z odległóści 2 metrów
Chciałabym coś zdobyć wyższego niż Babia, ale póki co 24 jade na Stare Wierchy lub Luboń ( czy Lubacz...jakoś tak )
Luboń Wielki kojarzy mi się z brakiem wody i po drodze, i na szczycie. W schronisku myliśmy się w jednej małej misce

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
malin30 - Świnica mi się wytrwale opiera Co jak co, ale w trakcie burzy należy stamtąd wiać, a zawsze mi się takowa przytrafia w tym rejonie, grrr... Opisz swoje wrażenia, proszę! Rok temu byłam po 15 sierpnia i niestety wtedy nastąpiło trwałe załamanie pogody, burze gradowe, śnieg w wyższych partiach - przez 2 dni chodziliśmy, było parzące słońce, a potem nagle musieliśmy się ratować jaskiniami na Słowacji. W tym roku pojadę na dłużej pod koniec lipca, chciałabym ominąć drugą połowę sierpnia i zawitać znowu we wrześniu.
Z pogodą w Tatrach to nie trafisz. Co roku jest inaczej. Mam nadzieję, że wrzesień będzie w tym roku łaskawy.
Świnicę zdobyłam "posiłkując się" wjazdem kolejką na Kasprowy. Idzie się grzbietami, a pod samą Świnicą jest niezła przepaść, a trzeba przejść przez rodzaj skalnego siodła. Moja mama miała z tym problem - krótkie nogi Potem na szczyt trzeba się podciągać na łańcuchach. Ale warto. Z góry widać lazurowe stawy w D5S. Najgorsze, że na szczycie jest mało miejsca, a niektórzy z turystów muszą się "dotlenić" papierosami Natomiast gorzej jest ze schodzeniem - znowu po tych łańcuchach. Po zdobyciu Świnicy, jak widzę zdjęcia z Orlej Perci, to normalnie mnie mrozi. Ale z drugiej strony chciałoby się to zdobyć.

Cytat:
Z tą Łomnicą przeczytałam w trakcie naszych dyskusji o niej gdzieś w przewodniku czy na stronie internetowej.
"W jednym z przewodników czytamy, że przy dobrej pogodzie można z Łomnickiego Szczytu zobaczyć tak odległe góry jak karkonoska Śnieżka, Łysica w Górach Świętokrzyskich, Howerla w ukraińskiej Czarnohorze czy węgierskie Góry Tokajskie." (cytat z naprędce znalezionej strony na potrzeby tego postu)
No masakra po prostu.
No to nieźle.
Stary 2008-05-08, 12:41   #1627
kulbit
Zakorzenienie

Kurcze dziewczyny, kiedy ja będę zdobywac takie trudne miejsca jak wy.. czasem mi sie wydaje, że nigdy

Stary 2008-05-08, 12:44   #1628
Malla
Nie depcze krokusów

Ja chyba też. Nie mam za sobą żadnego wybitnego szczytu, co najwyżej podejścia, trochę łańcuchów i rezygnacje z powodu pogody Z tych zdjęć z OP najstraszniejsze są z Granatów, między innymi szlak, z którego przy pięknej pogodzie spadł wspominany już tu przeze mnie student.

Chcę zrobić znajomym w weekend długą, łatwą, poglądową, panoramiczną wycieczkę (samochód trzeba by gdzieś zostawić):
Rusinowa Polana z Zazadni/Wierchporońca/Palenicy-Gęsia Szyja-Polana Waksmundzka-szlak zielony lub czarny i żółty do Murowańca-Czarny Staw-powrót Upłazem lub Jaworzynką. Wg przewodnika 7 godzin bez odpoczynków. Nie ma sensu chyba tak lecieć przy tylu wybitnych punktach widokowych po drodze... Ostatnio brakowało mi siedzenia na kamieniu i kontemplowania przyrody.
Stary 2008-05-08, 12:51   #1629
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Ja chyba też. Nie mam za sobą żadnego wybitnego szczytu, co najwyżej podejścia, trochę łańcuchów i rezygnacje z powodu pogody Z tych zdjęć z OP najstraszniejsze są z Granatów, między innymi szlak, z którego przy pięknej pogodzie spadł wspominany już tu przeze mnie student.
A na Babiej Górze nie byłaś? Tam tez jest trudne zejście po drabince, a pod nią pionowa przepaść.

Ja nie mam "zaliczonego" Giewontu właśnie z powodu pogody.

EDIT: A ta trasa, którą planujesz, jest super. Uwielbiam widoki z Rusinowej Polany i Gęsiej Szyi. Tylko że wejście na Szyję może być dla niektórych trudne A czemu nie dojedziecie busem na Palenicę? Jak zejdziecie Upłazem lub Jaworzynką, to dojdziecie do Kuźnic. Jak wrócicie po samochód?
Stary 2008-05-08, 12:55   #1630
Malla
Nie depcze krokusów

Byłam z grupą na terenówkach, Perć Akademicka. Przepaści nie widziałam, bo było takie mleko, że prowadził mnie łańcuch. Koleżanka mieszka pod Babią i opowiadała nam szczegółowo, co byśmy i gdzie widzieli, gdybyśmy cokolwiek widzieli.
Stary 2008-05-08, 13:00   #1631
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

My też nie mamy szczęścia co do pogody
bardzo często łapia nas burze jak juz jesteśmy na szcycie
raz nas złapała na Kościelcu, piorun walnął między mnie a TŻ aż mnie jakiś prąd przeszedł przez rękę i włosy prawię dęba stanęły, cała byłam naelektryzowana.
zwiewaliśmy z Kościelca w podskokach, niebo sine, coraz rozjaśniały błyskawice i okropne grzmoty
nie wiedziałam czy skulic się gdzieś pod skałą czy zmykać czym prędzej.

natępnego dnia wybralismy się na Kasprowy piechotkąa potem na świnicę, była ładna pogoda, zeszliśmy ze Świnicy w kierunku Przełęczy Zawrat mielismy jeszcze Zawrat zaliczyć ale patrzymy jakieś chmurki nadciągają więc po przygodach z dnia poprzedniego czympredzej skierowliśmy sią na doł do Hali Gąsiennicowej. Jak na złość wtedy nie było żadnej burzy a Zawrat był na wyciągnięcie ręki i nie skorzystaliśmy

Okropna burza złapała nas też w Bieszczadach, jak wchodziliśmy na Małą Rawkę była ładna pogoda, na szczycie zaczęło kropić z maleńkiej chmurki, zdecydowaliśmy się iść jeszcze na Wielką Rawkę i na Kremenarosa - zetknięcie trzech granic:polskiej, ukraińskiej i słowackiej. Jak tam dotarliśmy rozpetała się burza. I znowu nie ma gdzie uciec, albo przeczekać w krzakach na Kremenarosie albo wrócić na Rawki i z tamtą d w dół ale też i odkryta przestrzeń a na dodatek na Wielkiej Rawce jest wielki kamienny słup, który pewnie przyciąga pioruny. W końcu dołączyliśmy do jakiejś grupy i razem zeszliśmy, ale pietra miałam okropnego. Jak schodziliśmy to burza dalej szalała i przenosiła się nad Połoninę Wetlińską.

Piszecie o Łomnicy - marzy mi się, może nie wejscie ale nawet wjechanie kolejką, ale oczywiście dokąd można dojść wejde na piechotkę
Orla Perć tez mi się marzy jak i Rohacze Orlą zalićzyliśmy od Przełęczy Krzyżne do Granatów, musieliśmy zejść najbliższym zejsciem bo wody nam zbrakło. Przeżycia nie do opisania.

ale narazie pozostaja mi podróże palcem po mapie

Na Babią wchodziłam normalnym wejsciem - byłam wtedy na obozie wędrownym i opiekun nie chciał się zgodzic na wejście Percią Akademików
Yoolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-08, 13:45   #1632
Malla
Nie depcze krokusów

malin30 - samochód zostawilibyśmy w mieście i poruszalibyśmy się busami, ale towarzystwo raczej nie zechce i wejdziemy na halę Upłazem, a zejdziemy Jaworzynką - żeby nie było, że tą samą drogą ;]

Yoolia - jak byłam na Kościelcu, dotarłam do którejś tam skalnej płyty i zobaczyłam w oddali piorun - zwiałam na dół w podskokach, mój brat doszedł pod szczyt, zrobił parę fotek i zawrócił, a na szczycie stanął 2 tygodnie później w słońcu Nie wyobrażam sobie chodzenia po nim, jak jest mokro i ślisko, toż to prawie gładka płyta! I jak tam wrażenia z fragmentu OP? Planuję go na ten rok, Kozi mnie na razie nie kręci.
Stary 2008-05-08, 15:12   #1633
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

Cytat:
Yoolia - jak byłam na Kościelcu, dotarłam do którejś tam skalnej płyty i zobaczyłam w oddali piorun - zwiałam na dół w podskokach, mój brat doszedł pod szczyt, zrobił parę fotek i zawrócił, a na szczycie stanął 2 tygodnie później w słońcu Nie wyobrażam sobie chodzenia po nim, jak jest mokro i ślisko, toż to prawie gładka płyta! I jak tam wrażenia z fragmentu OP? Planuję go na ten rok, Kozi mnie na razie nie kręci.
no właśnie kiepsko się zchodzi a raczej w moim przypadku zbiega po sliskiej skale. Na szczęście nic się nie stało.

Co do OP to już samo wejście na Krzyżne jest męczące, najpierw chodnikiem przez kosodrzewiny potem monotonna droga po kamiennym chodniku jak przez pustynię, a na koniec wspinaczka w góre po kamiennych schodach i ciągle się zdaje, że końca nie widać ale za to na samej przełęczy widoki wszystko wynagradzają. Mogłabym tam spędzić cały dzień i napawać się widokami.
a juz sam ten odcinek zdaje się krótki ale naprawde jego przejście zajmuje sporo czasu. Coraz są podejścia albo zejścia po łańcuchach, wymaga sporo siły w rękach, w niektórych miejscach trzeba się na nich podciągać i pomagać sobie nogami.
zeskanowałam kilka fotek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg skanuj0006.JPG (27,9 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg skanuj0007.JPG (79,4 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg skanuj0008.JPG (111,4 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg skanuj0009.JPG (107,8 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg skanuj0010.JPG (75,1 KB, 25 załadowań)
Stary 2008-05-08, 15:16   #1634
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Yoolia Pokaż wiadomość
zeskanowałam kilka fotek

Podziwiam...

Stary 2008-05-08, 16:50   #1635
lain
Zakorzenienie

Cytat:
lain - trzeba mieć własny namiot, czy wynajmuje się i wystarczą śpiwory? Jak z kuchnią turystyczną?
trzeba miec wlasny. my kupilismy w zeszlym roku i szybko nam sie zwrocila ta inwestycja (nie moglo byc inaczej kiedy za dwie osoby placi sie 20 a nie 60 czy 70zl). kuchnia turystyczna jest i spokojnie mozna sobie gotowac co sie chce.
ten camping w Zakopcu akurat pod wzgledem infrastruktury zatrzymal sie gdzies w latach 80. ale ogolnie jest w porzadku
lain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-08, 17:08   #1636
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Skoro nadal pozostajemy w temacie burz, to oprócz tej gradowej w drodze na Giewont, uciekałam spod Siklawy przed nadchodzącą burzą, bo na czoło moreny zamykającej D5S pociągnięta jest stalowa lina, którą transportują różne rzeczy do schroniska, a wiadomo - metal przyciąga pioruny. Natomiast prawie w samym Zakopcu piorun strzelił jakieś 100 metrów ode mnie w stację transformatorową - rany, jakie iskry! Nogi miałam potem jak z waty. Niestety, odkąd dowiedziałam się o kilku wypadkach trafienia ludzi przez piorun w mieście (podobno jakąś dziewczynkę trafił na Krupówkach), burzy boję się jak cholera i po cichu odmawiam "Ojcze nasz"
Stary 2008-05-08, 18:21   #1637
Malla
Nie depcze krokusów

Yoolia - ze zdjęcia drugiego to chyba bym musiała zeskoczyć albo założyć szczudła :/

malin30 - mój brat wariat robił mi w burzy zdjęcia pod tą pionową skałką, która jest tuż przed wejściem do schroniska.
Stary 2008-05-08, 21:20   #1638
Alvesta
Zakorzenienie

dziewczyny, zapraszam do klubu jak są nowe funkcje to czemu ich nie wykorzystać

http://www.wizaz.pl/forum/group.php?groupid=11
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-08, 21:57   #1639
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
zeskanowałam kilka fotek
Wreszcie mogłam je obejrzeć, bo wcześniej - nie wiem czemu - nie otwierały mi się. Pewnie po tych zmianach dzisiaj na Wizażu.
Pierwsze i ostatnie zdjęcie - właśnie za te widoki kocham Tatry.

Alvesta już dołączyłam
Stary 2008-05-08, 22:12   #1640
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość

Alvesta już dołączyłam
Ja też

Stary 2008-05-08, 22:58   #1641
AfroJAzz
Rozeznanie

Cytat:
no właśnie kiepsko się zchodzi a raczej w moim przypadku zbiega po sliskiej skale. Na szczęście nic się nie stało.

Co do OP to już samo wejście na Krzyżne jest męczące, najpierw chodnikiem przez kosodrzewiny potem monotonna droga po kamiennym chodniku jak przez pustynię, a na koniec wspinaczka w góre po kamiennych schodach i ciągle się zdaje, że końca nie widać ale za to na samej przełęczy widoki wszystko wynagradzają. Mogłabym tam spędzić cały dzień i napawać się widokami.
a juz sam ten odcinek zdaje się krótki ale naprawde jego przejście zajmuje sporo czasu. Coraz są podejścia albo zejścia po łańcuchach, wymaga sporo siły w rękach, w niektórych miejscach trzeba się na nich podciągać i pomagać sobie nogami.
zeskanowałam kilka fotek
pieeeeeeeeeekne!!ja chce tam isc...
Stary 2008-05-08, 23:49   #1642
AryaxD
Wtajemniczenie

Dołączyłam do klubu

Szczerze mówiąc, nie mogę zbytnio określić Babiej Góry.Nie byłam na żadnej innej górze, więc nie mam porównania.Ale widok stamtąd i zachwycenie tym, że weszłam na Słowację , zobaczenie na żywo w środowisku naturalnym lisa, siadanie na tych cudownych skałach pod koniec drogi sa niezapomnianym wrażeniem.Pochwalę się w dodatku, że doszłam na nią w zwykłych adidasach <<smiech>> bo trekkingów wtedy nie miałam.
Jeśli faktycznie jest tak, że Luboń Wielki jest wspaniały, to chcialabym tam pojechać.Niestety to nie ode mnie zalezy, bo jadę z Klubu Sportowego, ale i na to, i na to chętnię wejdę

Na Babiej Górze byłam w piękną pogodę. Mieliśmy jechać w sobotę, ale zawróciliśmy w połowie drogi, zaczęło padać.Im bliżej, tym gorzej było.Za to na drugi dzień było piękne słoneczko.

Muszę powiedzieć, że zachwyciły mnie mchy na Babiej.Są piękne.

Ogólnie ja bym jeździła non stop do gór,ale funduszy znowu nie ma tak dużo, a to jednak jest przejazd ( benzyna ) i to nie mało.Druga sprawa, że nie mam za bardzo osób do łażenia po górach ( jestem nastolatką ) , tymbardziej tych powyżej 2000 m. p.n.m., a te to chyba już tylko Tatry.
Stary 2008-05-09, 00:02   #1643
Malla
Nie depcze krokusów

AryaxD - polecam wyprawy autem na gaz. Wychodzi tam i z powrotem z Krakowa jakieś 6zł na osobę, jeśli znajdą się 4. Trekkingi mam od roku, wcześniej też chodziłam w adidasach, nawet po deszczu. Prawdę mówiąc, po łańcuchach o wiele lepiej się chodzi w lżejszych butach, łatwiej znaleźć miejsce dla stopy.
Stary 2008-05-09, 09:32   #1644
AryaxD
Wtajemniczenie

Łal, strasznie tanio ! Ja na Babią Górę pojechałam z tatą oraz z jego kolegą z pracy wię koszty były na 2.
Narazie wczoraj nadbąknęłam mamie o tym, że mieliśmy coś w lecie jechac na tydzień w góry, mama powiedziała, że pomyslimy, więc może nam się uda pojechać co bym bardzo chciała

Na łańcuchach to ja bym się bała że albo jak na jakąs kałkę postawię nogę to ona runie pode mną, albo, że moje ręce tego nie wytrzymają :P ( nogi mam silne akurat )
Stary 2008-05-09, 09:35   #1645
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

Cytat:
Yoolia - ze zdjęcia drugiego to chyba bym musiała zeskoczyć albo założyć szczudła :/
właśnie o tym pisałam, że są odcinki, na których trzeba sobie pomagać i rękami i nogami, bywa tak, że trzeba niezle pokombinować, bo nie ma gdzie nogi postawić, mnie TŻ cały czas asekurował.
Po tym krótkim odcinku OP przyznam się , że schodziłam resztką sił.

Cytat:
Napisane przez Alvesta Pokaż wiadomość
dziewczyny, zapraszam do klubu jak są nowe funkcje to czemu ich nie wykorzystać

http://www.wizaz.pl/forum/group.php?groupid=11
już dołączyłam

Cytat:
Wreszcie mogłam je obejrzeć, bo wcześniej - nie wiem czemu - nie otwierały mi się. Pewnie po tych zmianach dzisiaj na Wizażu.
Pierwsze i ostatnie zdjęcie - właśnie za te widoki kocham Tatry.
ja tez miałam problemy z ogladaniem fotek na wizażu, potem odkryłam że trzeba 2x klinkąć ale teraz to już normalnie sie otwierają

Cytat:
Napisane przez AfroJAzz Pokaż wiadomość
pieeeeeeeeeekne!!ja chce tam isc...
ja też
Stary 2008-05-09, 10:25   #1646
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Trekkingi mam od roku, wcześniej też chodziłam w adidasach, nawet po deszczu. Prawdę mówiąc, po łańcuchach o wiele lepiej się chodzi w lżejszych butach, łatwiej znaleźć miejsce dla stopy.
A ja, jak pierwszy raz jechałam do Zakopanego, miałam już te górskie buty i powiem szczerze, że na Świnicy zdały swój test celująco - stopa "trzymała się" skały. Ale i tak na mokre drewno czy gładkie skały nie ma mocnych i w każdych, nawet najlepszych butach, trzeba uważać.
Stary 2008-05-09, 10:34   #1647
Malla
Nie depcze krokusów

Moje się strasznie ślizgają na mokrej powierzchni, ale podeszwę mają prawie gładką, więc co się dziwić. Widocznie to nie ten Vibram z rodziny antypoślizgowych.
Stary 2008-05-09, 10:53   #1648
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Moje się strasznie ślizgają na mokrej powierzchni, ale podeszwę mają prawie gładką, więc co się dziwić. Widocznie to nie ten Vibram z rodziny antypoślizgowych.
Jak masz gładką, to się nie dziwię. Ja mam profilowaną, ale w Słowackim Raju na drewnianych kładkach to musiałam uważać. Jak drewno jest mokre, to działa jak tafla lodowa
Stary 2008-05-10, 17:18   #1649
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Słyszałyście o tej turystce, co spadła w Tatrach i nic jej się nie stało? http://www.tygodnikpodhalanski.pl/ww...od=news&id=864
Stary 2008-05-10, 18:49   #1650
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Słyszałyście o tej turystce, co spadła w Tatrach i nic jej się nie stało? http://www.tygodnikpodhalanski.pl/ww...od=news&id=864
Miała dziewczyna więcej szczęści niz rozumu.. Dobrze, że udało jej się przetrwac!

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości