|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 39
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74972976]To spróbuję najpierw umówić się tu w mojej przychodni. Najwyżej mi tylko wyrwą. Ciekawe czy mogą mi zrobić coś więcej niż wyrwanie. Ale to pacjent może sobie decydować co chce zrobić z zębem? Właśnie o to mi chodzi, czy jak pójdę i powiem "niech mi pani to wyrwie tylko" to mi wyrwie czy będzie próbować leczyć itp.?[/QUOTE]
To zależy jak ząb pękł. Jeżeli nadaje się do kanałowego to mogą Ci opracować i zatkać kanały a górę nadbudują. Wtedy obędzie się bez implantów. Koszt jest uzależniony od ilości kanałów i zwykle zamyka się w kilkuset zł. Moja dentystka wychodzi z założenia, że lepszy ząb własny niż sztuczny i jeżeli jest szansa na uratowanie to próbuje. Kiedyś ząb mi pękł pionowo, od korony aż po korzeń i tego niestety nie dało się uratować. Innym razem ukruszyła się góra i dało się go odbudować. Mam też wyleczoną kanałowo ósemkę. Poczekaj co Ci lekarz powie, nie spiesz się z wyrywaniem bo to tylko pozornie najwygodniejsza opcja.
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
#3812 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#3813 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- Cytat:
Siostra mi właśnie powiedziała, że u nas w przychodni nie chcieli jej wyrwać "bo oni się tym nie zajmują". Mam tego wymagać w razie W? Są jakieś przepisy na to? No to jest chyba w umowie z NFZ co nie? |
||
|
|
|
#3814 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74973476]Wszystko mi jedno, byleby ten ząb wyglądał jak ząb a nie pół zęba
![]() ---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- No właśnie mi pękł aż od dziąsła do dołu (górna czwórka). Podejrzewam, że tylko usunięcie jest możliwe, ale jak się będzie dało taniej cokolwiek zrobić to z chęcią. Siostra mi właśnie powiedziała, że u nas w przychodni nie chcieli jej wyrwać "bo oni się tym nie zajmują". Mam tego wymagać w razie W? Są jakieś przepisy na to? No to jest chyba w umowie z NFZ co nie?[/QUOTE] Nie każdy dentysta Ci wyrwie zęba. Musi być chirurg chyba.
|
|
|
|
#3815 |
|
Zadomowienie
|
Nigdy nie chodziłam po górach (chyba że zaliczymy wejście na Morskie Oko jako dziesięciolatka). Jedziemy do Białego Dunajca w sierpniu (blisko Zakopanego). Mam dość słabą kondycję chociaż lubię chodzić - ze wspinaniem się będzie o wiele gorzej. Gdzie proponujecie pójść? Mogą to być jakieś "oklepane" miejsca, np. na pewno ponownie idziemy nad Morskie, bo ja prawie nic nie pamiętam, TŻ tam nie był
Mamy 4 pełne dni i jedną połówkę.
|
#3816 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74973476]Wszystko mi jedno, byleby ten ząb wyglądał jak ząb a nie pół zęba
![]() ---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- No właśnie mi pękł aż od dziąsła do dołu (górna czwórka). Podejrzewam, że tylko usunięcie jest możliwe, ale jak się będzie dało taniej cokolwiek zrobić to z chęcią. Siostra mi właśnie powiedziała, że u nas w przychodni nie chcieli jej wyrwać "bo oni się tym nie zajmują". Mam tego wymagać w razie W? Są jakieś przepisy na to? No to jest chyba w umowie z NFZ co nie?[/QUOTE] Moga odeslac cie do chirurga Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3817 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3818 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najpiękniejsza moim zdaniem Dolina 5 Stawów, jednak jest to najwyżej położona dolina i troszkę wysiłku trzeba włożyć, ale nie jakoś bardzo trudno. Przy okazji można zobaczyć największy wodospad w Polsce ![]() Polecam również wycieczkę do Schroniska Murowaniec, a tam na Czarny Staw Gąsienicowy - jeden z ładniejszych I może pokusicie się wejść na Mały Kościelec.Będąc nad Morskim Okiem warto też odwiedzić Czarny Staw pod Rysami. Podejście jest, ale dosyć krótkie i dają radę osoby starsze i dzieci, a naprawdę warto zobaczyć Morskie Oko z daleka. Z takich naprawdę lekkich wycieczek to możecie iść na Rusinową Polanę, piękne widoki, stamtąd łatwo osiągnąć Gęsią Szyję, ale nie jest jakoś bardzo widokowa. Ewentualnie Dolina Kościeliskiej - spacerowo. Z lekkich pozostaje też wjazd kolejką na Kasprowy Wierch (drogo i długie kolejki) i tańszy na Gubałówkę, a tam spacer po asfalcie w prawo i w lewo z budkami z pamiątkami.
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 Edytowane przez beatiska Czas edycji: 2017-06-26 o 19:54 |
|
|
|
|
#3819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kojarzy mi się, że w podstawówce jak byłam na wycieczkach szkolnych, to szliśmy do Doliny Kościeliskiej i Chochołowskiej. Nie dam sobie ręki uciąć, że to te, bo trochę lat minęło. Ale skoro dzieci dały radę, to trudne to musiało nie być O, tutaj jakaś strona z łatwymi szlakami http://www.przewodnikwtatry.pl/lato/...zki-latwe.html
|
|
|
|
|
#3820 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ze wspinaniem się miałam na myśli nie chodzenie pod górkę, bo na to się nastawiam, ale jakieś te liny, przypinki, wdrapywanie się na skały, ponoć np. na Rysy tak się wchodzi, więc to od razu z miejsca odpada. Na Gubałówkę chciałam wjechać, bo pamiętam tam był taki fajny "tramwaj" czy jak to nazwać i tu już o niego mi chodzi, a nie o lenistwo Dziękuję za propozycje, pogooglam, mam nadzieję, że poznajduję też średnie czasy takich wycieczek żeby wiedzieć jak dni rozplanować ![]() Edycja Cytat:
"Zbyt wiele w życiu widziałem, żeby nie wiedzieć, że kobiece przeczucia bywają cenniejsze niż wnioski analityka." Edytowane przez Luxanna Czas edycji: 2017-06-26 o 19:56 |
||
|
|
|
#3821 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3822 |
|
Inez
|
Ja polecam wejść na Nosal. Jest podejście, ale trasa jest krótka i bardzo przyjemna. A widoki z góry są cudowne.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3823 |
|
Zadomowienie
|
Czy żółty ser można zamrozić?
|
|
|
|
#3824 |
|
Zadomowienie
|
Ja bardzo lubię Dolinę Chochołowską, idzie się prawie po płaskim, a polana przed schroniskiem jest przepiękna.
Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka
|
#3825 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ma tam podział tras na początkujących i zaawansowanych
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#3826 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3827 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3828 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Miasto: Szczawnica. Tutaj widoczki: ![]() ![]() Szczawnica: ![]() Obok są trzy korony: zobacz widok: https://www.polskieszlaki.pl/trzy-korony.htm
|
|
#3829 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Co to za auto?
Chodzi mi o markę 1498508337269.jpgWysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3830 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jaguar? ![]() porównaj, dla mnie identyczne ![]() https://68.media.tumblr.com/c7e6f7e5...n6no1_1280.jpg - - - - - - - - - - Cytat:
o kurde, to kiepska ma przyszłość ... :P Cytat:
![]() poszukam, dziękuję! Cytat:
..klimatyzacja jest, ale jak wychodzę na pole to się dopiero zaczyna cierpienie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
może wody jednak za mało.... Cytat:
|
|
#3831 | |
|
hayat güzeldir ₊⋆ ☽
|
Cytat:
|
|
#3832 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3833 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74972976]To spróbuję najpierw umówić się tu w mojej przychodni. Najwyżej mi tylko wyrwą. Ciekawe czy mogą mi zrobić coś więcej niż wyrwanie. Ale to pacjent może sobie decydować co chce zrobić z zębem? Właśnie o to mi chodzi, czy jak pójdę i powiem "niech mi pani to wyrwie tylko" to mi wyrwie czy będzie próbować leczyć itp.?[/QUOTE]
Moim zdaniem znajdz dobrego dentyste, który Ci to naprawi. Ja np. Mialam mega słaby zab w orkopnym stanie. Razem z włóknem szklanym dałam 700 zl (w tym kanałowe), ale to była szóstka Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3834 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Między innymi dlatego nie chodzę po lekarzach, dentystach itp. No bez jaj, żeby ludzie musieli z własnej kieszeni za podstawowe rzeczy płacić. Ja nie chcę wiele byleby coś tam było zamiast dziury Mogliby to jakoś dofinansowywać czy coś. Kto to widział, żeby to szło w tysiące za jednego głupiego zęba. Ja rozumiem jakiś rak czy coś w ten deseń ale ząb? Masakra
|
|
|
|
|
#3835 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74979846]TŻ mi mówił, że jak był u dentysty z podobnym problemem to mu 1300zł za samo wstawienie zaśpiewali. Do tego jakieś wyrwanie, jakieś leczenie czy cena wizyty, zdjęcia czy Bóg wie co jeszcze... zaczynam się rozmyślać bo nie mam wolnych 2000zł
Między innymi dlatego nie chodzę po lekarzach, dentystach itp. No bez jaj, żeby ludzie musieli z własnej kieszeni za podstawowe rzeczy płacić. Ja nie chcę wiele byleby coś tam było zamiast dziury Mogliby to jakoś dofinansowywać czy coś. Kto to widział, żeby to szło w tysiące za jednego głupiego zęba. Ja rozumiem jakiś rak czy coś w ten deseń ale ząb? Masakra [/QUOTE]Mogłaś chodzić na przeglądy na NFZ. |
|
|
|
#3836 |
|
Konto usunięte
|
Mogłam. Tak samo jak chodziłam za nastolatki. Zawsze było trzeba do czegoś dopłacić. Bo część była na nfz a reszta już za dopłatą. Aparat też miałam, taki zdejmowany co prawda, ale kosztował fortunę dla mojego ojca, który sam na nas zarabiał. Co z tego jak nagle kazali do tego aparatu dopłacać. No ni dy rydy, zrezygnowałyśmy z siostrą w którymś momencie bo chodzić i płacić po 70x2zł co miesiąc za kontrolę i dodatkowo co jakiś czas za zmianę aparatu to było wtedy za dużo. Zresztą ja wychodziłam z założenia, że póki nic nie boli, nic się nie dzieje to jestem zdrowa. To tak jakbym poszła do lekarza żeby mi zbadał nie wiem np. nieregularne miesiączki mimo, że są regularne. No póki się nie czujesz chora to do lekarza nie idziesz. No przynajmniej ja.
|
|
|
|
#3837 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74979846]TŻ mi mówił, że jak był u dentysty z podobnym problemem to mu 1300zł za samo wstawienie zaśpiewali. Do tego jakieś wyrwanie, jakieś leczenie czy cena wizyty, zdjęcia czy Bóg wie co jeszcze... zaczynam się rozmyślać bo nie mam wolnych 2000zł
Między innymi dlatego nie chodzę po lekarzach, dentystach itp. No bez jaj, żeby ludzie musieli z własnej kieszeni za podstawowe rzeczy płacić. Ja nie chcę wiele byleby coś tam było zamiast dziury Mogliby to jakoś dofinansowywać czy coś. Kto to widział, żeby to szło w tysiące za jednego głupiego zęba. Ja rozumiem jakiś rak czy coś w ten deseń ale ząb? Masakra [/QUOTE]Pewnie, że super by było, jakby wszystkie wizyty lekarskie były za darmo, szybko i bez kolejek, ale niestety takiej służby zdrowia nie mamy. Co nie zmienia tego, że wg mnie lepiej iść co jakiś czas na kontrolę i jak trzeba coś wyleczyć, to to zrobić póki jest blahostka. Lepiej zapobiegać niż leczyć. Teraz masz problem z 1 zębem, ale skąd wiesz, że z innymi nic się złego nie dzieje? Jak nagle Ci się kilka zębów odezwie, to dopiero się zrobią kwoty. |
|
|
|
#3838 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3839 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74980116]Mogłam. Tak samo jak chodziłam za nastolatki. Zawsze było trzeba do czegoś dopłacić. Bo część była na nfz a reszta już za dopłatą. Aparat też miałam, taki zdejmowany co prawda, ale kosztował fortunę dla mojego ojca, który sam na nas zarabiał. Co z tego jak nagle kazali do tego aparatu dopłacać. No ni dy rydy, zrezygnowałyśmy z siostrą w którymś momencie bo chodzić i płacić po 70x2zł co miesiąc za kontrolę i dodatkowo co jakiś czas za zmianę aparatu to było wtedy za dużo. Zresztą ja wychodziłam z założenia, że póki nic nie boli, nic się nie dzieje to jestem zdrowa. To tak jakbym poszła do lekarza żeby mi zbadał nie wiem np. nieregularne miesiączki mimo, że są regularne. No póki się nie czujesz chora to do lekarza nie idziesz. No przynajmniej ja.[/QUOTE]
A wiesz, że jak masz w zębie ubytek (próchnicę), to niekoniecznie to od razu czujesz? Ile razy szłam na przegląd, nic mnie nie bolało, a jednak jakiś ząb był do leczenia. Akurat ginekolog to też ten lekarz, do którego się powinno chodzić kontrolnie. |
|
|
|
#3840 |
|
Konto usunięte
|
Wiem, i do onkologa też się idzie profilaktycznie i do dermatologa i do wszystkich się powinno chodzić profilaktycznie. Ale chyba tylko po informację bo reszta jest płatna. Trudno, pójdę jutro się zapisać i powiem co jest pięć i dodam, żeby mi zrobili cokolwiek co jest darmowe albo nie idzie w tysiące.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:36.

Mamy 4 pełne dni i jedną połówkę.

Między innymi dlatego nie chodzę po lekarzach, dentystach itp. No bez jaj, żeby ludzie musieli z własnej kieszeni za podstawowe rzeczy płacić. Ja nie chcę wiele byleby coś tam było zamiast dziury