Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 39 - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-06-26, 19:25   #3811
Paprotka_
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 39

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74972976]To spróbuję najpierw umówić się tu w mojej przychodni. Najwyżej mi tylko wyrwą. Ciekawe czy mogą mi zrobić coś więcej niż wyrwanie. Ale to pacjent może sobie decydować co chce zrobić z zębem? Właśnie o to mi chodzi, czy jak pójdę i powiem "niech mi pani to wyrwie tylko" to mi wyrwie czy będzie próbować leczyć itp.?[/QUOTE]

To zależy jak ząb pękł. Jeżeli nadaje się do kanałowego to mogą Ci opracować i zatkać kanały a górę nadbudują. Wtedy obędzie się bez implantów. Koszt jest uzależniony od ilości kanałów i zwykle zamyka się w kilkuset zł. Moja dentystka wychodzi z założenia, że lepszy ząb własny niż sztuczny i jeżeli jest szansa na uratowanie to próbuje. Kiedyś ząb mi pękł pionowo, od korony aż po korzeń i tego niestety nie dało się uratować. Innym razem ukruszyła się góra i dało się go odbudować. Mam też wyleczoną kanałowo ósemkę. Poczekaj co Ci lekarz powie, nie spiesz się z wyrywaniem bo to tylko pozornie najwygodniejsza opcja.
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-26, 19:28   #3812
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez sydunia Pokaż wiadomość
Pochłaniacz wilgoci - przynajmniej ja po takiej nazwie kupowałam kiedyś na allegro.
dzięki przecież to oczywiste
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-26, 19:33   #3813
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rukolka Pokaż wiadomość
Serio chcesz kazać wyrwać sobie czwórkę i zostać z dziurą? Mnie by ucieszyła każda możliwość leczenia. Jak powiesz, że chcesz tylko wyrwać to Ci wyrwie. Przecież Cię nie zmusi.
Wszystko mi jedno, byleby ten ząb wyglądał jak ząb a nie pół zęba

---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ----------

Cytat:
Napisane przez Paprotka_ Pokaż wiadomość
To zależy jak ząb pękł. Jeżeli nadaje się do kanałowego to mogą Ci opracować i zatkać kanały a górę nadbudują. Wtedy obędzie się bez implantów. Koszt jest uzależniony od ilości kanałów i zwykle zamyka się w kilkuset zł. Moja dentystka wychodzi z założenia, że lepszy ząb własny niż sztuczny i jeżeli jest szansa na uratowanie to próbuje. Kiedyś ząb mi pękł pionowo, od korony aż po korzeń i tego niestety nie dało się uratować. Innym razem ukruszyła się góra i dało się go odbudować. Mam też wyleczoną kanałowo ósemkę. Poczekaj co Ci lekarz powie, nie spiesz się z wyrywaniem bo to tylko pozornie najwygodniejsza opcja.
No właśnie mi pękł aż od dziąsła do dołu (górna czwórka). Podejrzewam, że tylko usunięcie jest możliwe, ale jak się będzie dało taniej cokolwiek zrobić to z chęcią.
Siostra mi właśnie powiedziała, że u nas w przychodni nie chcieli jej wyrwać "bo oni się tym nie zajmują". Mam tego wymagać w razie W? Są jakieś przepisy na to? No to jest chyba w umowie z NFZ co nie?
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-26, 19:34   #3814
rukolka
Zakorzenienie

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74973476]Wszystko mi jedno, byleby ten ząb wyglądał jak ząb a nie pół zęba

---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ----------

No właśnie mi pękł aż od dziąsła do dołu (górna czwórka). Podejrzewam, że tylko usunięcie jest możliwe, ale jak się będzie dało taniej cokolwiek zrobić to z chęcią.
Siostra mi właśnie powiedziała, że u nas w przychodni nie chcieli jej wyrwać "bo oni się tym nie zajmują". Mam tego wymagać w razie W? Są jakieś przepisy na to? No to jest chyba w umowie z NFZ co nie?[/QUOTE]
Nie każdy dentysta Ci wyrwie zęba. Musi być chirurg chyba.
rukolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-26, 19:36   #3815
Luxanna
Zadomowienie

Nigdy nie chodziłam po górach (chyba że zaliczymy wejście na Morskie Oko jako dziesięciolatka). Jedziemy do Białego Dunajca w sierpniu (blisko Zakopanego). Mam dość słabą kondycję chociaż lubię chodzić - ze wspinaniem się będzie o wiele gorzej. Gdzie proponujecie pójść? Mogą to być jakieś "oklepane" miejsca, np. na pewno ponownie idziemy nad Morskie, bo ja prawie nic nie pamiętam, TŻ tam nie był Mamy 4 pełne dni i jedną połówkę.
Stary 2017-06-26, 19:37   #3816
eibhlin87
Zakorzenienie

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74973476]Wszystko mi jedno, byleby ten ząb wyglądał jak ząb a nie pół zęba

Siostra mi właśnie powiedziała, że u nas w przychodni nie chcieli jej wyrwać "bo oni się tym nie zajmują". Mam tego wymagać w razie W? Są jakieś przepisy na to? No to jest chyba w umowie z NFZ co nie?[/QUOTE]
Moga odeslac cie do chirurga

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2017-06-26, 19:38   #3817
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rukolka Pokaż wiadomość
Nie każdy dentysta Ci wyrwie zęba. Musi być chirurg chyba.
Rozumiem czyli nie będę tracić czasu i od razu się zapiszę gdzie indziej
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-26, 19:51   #3818
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luxanna Pokaż wiadomość
Nigdy nie chodziłam po górach (chyba że zaliczymy wejście na Morskie Oko jako dziesięciolatka). Jedziemy do Białego Dunajca w sierpniu (blisko Zakopanego). Mam dość słabą kondycję chociaż lubię chodzić - ze wspinaniem się będzie o wiele gorzej. Gdzie proponujecie pójść? Mogą to być jakieś "oklepane" miejsca, np. na pewno ponownie idziemy nad Morskie, bo ja prawie nic nie pamiętam, TŻ tam nie był Mamy 4 pełne dni i jedną połówkę.
Polecam zatem doliny, nie zawsze to spacerek asfaltem, ale jest pięknie i trochę pomęczyć się warto.
Najpiękniejsza moim zdaniem Dolina 5 Stawów, jednak jest to najwyżej położona dolina i troszkę wysiłku trzeba włożyć, ale nie jakoś bardzo trudno. Przy okazji można zobaczyć największy wodospad w Polsce
Polecam również wycieczkę do Schroniska Murowaniec, a tam na Czarny Staw Gąsienicowy - jeden z ładniejszych I może pokusicie się wejść na Mały Kościelec.
Będąc nad Morskim Okiem warto też odwiedzić Czarny Staw pod Rysami. Podejście jest, ale dosyć krótkie i dają radę osoby starsze i dzieci, a naprawdę warto zobaczyć Morskie Oko z daleka.

Z takich naprawdę lekkich wycieczek to możecie iść na Rusinową Polanę, piękne widoki, stamtąd łatwo osiągnąć Gęsią Szyję, ale nie jest jakoś bardzo widokowa. Ewentualnie Dolina Kościeliskiej - spacerowo.
Z lekkich pozostaje też wjazd kolejką na Kasprowy Wierch (drogo i długie kolejki) i tańszy na Gubałówkę, a tam spacer po asfalcie w prawo i w lewo z budkami z pamiątkami.
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6

Edytowane przez beatiska
Czas edycji: 2017-06-26 o 19:54
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-26, 19:53   #3819
sydunia
Zakorzenienie

Cytat:
Gubałówka - tu spokojnie sobie poradzisz.
Kojarzy mi się, że w podstawówce jak byłam na wycieczkach szkolnych, to szliśmy do Doliny Kościeliskiej i Chochołowskiej. Nie dam sobie ręki uciąć, że to te, bo trochę lat minęło. Ale skoro dzieci dały radę, to trudne to musiało nie być

O, tutaj jakaś strona z łatwymi szlakami http://www.przewodnikwtatry.pl/lato/...zki-latwe.html
sydunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-26, 19:55   #3820
Luxanna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
Polecam zatem doliny, nie zawsze to spacerek asfaltem, ale jest pięknie i trochę pomęczyć się warto.
Najpiękniejsza moim zdaniem Dolina 5 Stawów, jednak jest to najwyżej położona dolina i troszkę wysiłku trzeba włożyć, ale nie jakoś bardzo trudno. Przy okazji można zobaczyć największy wodospad w Polsce
Polecam również wycieczkę do Schroniska Murowaniec, a tam na Czarny Staw Gąsienicowy - jeden z ładniejszych I może pokusicie się wejść na Mały Kościelec.
Będąc nad Morskim Okiem warto też odwiedzić Czarny Staw pod Rysami. Podejście jest, ale dosyć krótkie i dają radę osoby starsze i dzieci, a naprawdę warto zobaczyć Morskie Oko z daleka.

Z takich naprawdę lekkich wycieczek to możecie iść na Rusinową Polanę, piękne widoki, stamtąd łatwo osiągnąć Gęsią Szyję, ale nie jest jakoś bardzo widokowa. Ewentualnie Dolina Kościeliska - spacerowo.
Z lekkich pozostaje też wjazd kolejką na Kasprowy Wierch (drogo i długie kolejki) i tańszy na Gubałówkę, a tam spacer po asfalcie w prawo i w lewo z budkami z pamiątkami.
Oja, a myślałam, że Czarny Staw i Czarny Staw Gąsienicowy to to samo, ale wtopa
Ze wspinaniem się miałam na myśli nie chodzenie pod górkę, bo na to się nastawiam, ale jakieś te liny, przypinki, wdrapywanie się na skały, ponoć np. na Rysy tak się wchodzi, więc to od razu z miejsca odpada.
Na Gubałówkę chciałam wjechać, bo pamiętam tam był taki fajny "tramwaj" czy jak to nazwać i tu już o niego mi chodzi, a nie o lenistwo
Dziękuję za propozycje, pogooglam, mam nadzieję, że poznajduję też średnie czasy takich wycieczek żeby wiedzieć jak dni rozplanować

Edycja

Cytat:
Gubałówka - tu spokojnie sobie poradzisz.
Kojarzy mi się, że w podstawówce jak byłam na wycieczkach szkolnych, to szliśmy do Doliny Kościeliskiej i Chochołowskiej. Nie dam sobie ręki uciąć, że to te, bo trochę lat minęło. Ale skoro dzieci dały radę, to trudne to musiało nie być

O, tutaj jakaś strona z łatwymi szlakami http://www.przewodnikwtatry.pl/lato/...zki-latwe.html
Dziękuję za stronę, super!

Edytowane przez Luxanna
Czas edycji: 2017-06-26 o 19:56
Luxanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-26, 20:07   #3821
LeejdiNaati
Zakorzenienie

Cytat:
Ja ze swojej strony również polecę Gubałówkę, Czarny Staw - wejście po kamiennych schodach od Morskiego Oka (ja kondycji nie mam prawie wcale a tam weszłam i nie żałowałam - widoki przepiękne ) no i Dolinę Kościeliską.
Stary 2017-06-26, 20:58   #3822
Czarna2000
Inez

Ja polecam wejść na Nosal. Jest podejście, ale trasa jest krótka i bardzo przyjemna. A widoki z góry są cudowne.

Czarna2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-26, 21:02   #3823
Temperament
Zadomowienie

Czy żółty ser można zamrozić?
Temperament jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-26, 21:03   #3824
semantique
Zadomowienie

Ja bardzo lubię Dolinę Chochołowską, idzie się prawie po płaskim, a polana przed schroniskiem jest przepiękna.

Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka
Stary 2017-06-26, 21:05   #3825
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Oja, a myślałam, że Czarny Staw i Czarny Staw Gąsienicowy to to samo, ale wtopa
Ze wspinaniem się miałam na myśli nie chodzenie pod górkę, bo na to się nastawiam, ale jakieś te liny, przypinki, wdrapywanie się na skały, ponoć np. na Rysy tak się wchodzi, więc to od razu z miejsca odpada.
Na Gubałówkę chciałam wjechać, bo pamiętam tam był taki fajny "tramwaj" czy jak to nazwać i tu już o niego mi chodzi, a nie o lenistwo
Dziękuję za propozycje, pogooglam, mam nadzieję, że poznajduję też średnie czasy takich wycieczek żeby wiedzieć jak dni rozplanować
Popatrz też na bloga: Ruda z wyboru
ma tam podział tras na początkujących i zaawansowanych
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-26, 21:26   #3826
patusia22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Temperament Pokaż wiadomość
ja mrożę
patusia22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-26, 21:31   #3827
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Temperament Pokaż wiadomość
Ja mrożę i nic się z nim nie dzieje .

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-26, 22:13   #3828
Friese
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli odległość 50 km Wam nie przeszkadza to polecam dla widoków Palenica - wjedziesz kolejką a jest tam bardzo ładnie
Miasto: Szczawnica.
Tutaj widoczki:

Szczawnica:

Obok są trzy korony: zobacz widok: https://www.polskieszlaki.pl/trzy-korony.htm

Friese jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-26, 22:19   #3829
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Co to za auto?
Chodzi mi o markę 1498508337269.jpg

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-26, 22:23   #3830
Friese
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Co to za auto?
Chodzi mi o markę Załącznik 7124746

jaguar?

porównaj, dla mnie identyczne
https://68.media.tumblr.com/c7e6f7e5...n6no1_1280.jpg

- - - - - - - - - -
Cytat:
Napisane przez Friese Pokaż wiadomość
Upały: czy jest jakaś opcja żeby sobie z nimi poradzić?
Czy organizm się przyzwyczaja?

No nie mogę wytrzymać, masakra dla mnie, upały w PL trwały powiedzmy 2-3 tyg i koniec. A tu we Włoszech (jestem tu 4 msce) to ponad już 1-1.5 msca upałów i źle to znoszę :P
A teraz jadę na parę mscy do Portugalii gdzie podobno jest jeszcze bardziej gorąco... ja nie umiem sobie z tym poradzić, piję dziennie z 3 l wody, noszę okrycie głowy, staram się jak najczęściej chodzić w cieniu, ciągle się wachluję wachlarzem jak zwiedzam - czy ja się przyzwyczaję? :P

Dziwiłam się i nie rozumiałam, że np ciemnoskórzy chodzą w kurtkach zimowych latem, i myślałam "no bez przesady, jest lato", ale teraz rozumiem, jak u nich, tam gdzie się wychowali są mega upały 40*C i przyjeżdżają do Europy gdzie jest 25*C to mogą marznąć... jak w PL jest 25-30*C to nazywa się "plaga upałów" a tu jest z 40*C i ja nie mam siły chodzić po zewnątrz, zwiedzanie to dla mnie jak kara , bycie w słońcu odbiera mi radość życia :P

Wiem że może dla niektórych z Was to "dziwny problem" ale jak wyjeżdżałam na wakacje w ciepłe miejsce to trwały one max 2-3 tyg a teraz mieszkam w miejscu które jest dużo bardziej cieplejsze niż Polska i to ciepło trwa stale :P
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74967511]Moja mama od lat mieszka we Włoszech - do tej pory się nie przyzwyczaiła do upałów i ciągle na nie narzeka. Ale też ma problemy z tarczycą (nadczynność), więc nie wiem na ile to jest nieprzyzwyczajenie a na ile tarczyca.[/QUOTE]
o kurde, to kiepska ma przyszłość ... :P

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
Próbowałaś wody termalne ew. mgiełki? Możesz się psikać ile wlezie, a chwila ochłody zapewniona .

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
nie, nigdy nie słyszałam o tym
poszukam, dziękuję!

Cytat:
Napisane przez Hiiro Pokaż wiadomość
Do upalow nie da sie przyzwyczaic. Brak nadwagi pomaga. Mozna tez kupic klimatyzacje do sypialni.
dzięki ..klimatyzacja jest, ale jak wychodzę na pole to się dopiero zaczyna cierpienie

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
A ja szybko się przyzwyczajam, muszę tylko pamiętać, by chodzić wolniej niż zwykle. Ja jedna z rodziny, nie wiem czemu.
zazdroszczę!!!

Cytat:
Napisane przez kalinolistek Pokaż wiadomość
Ja również kiepsko znoszę upały. Pocenie jeszcze zniosę, martwi mnie inny problem - czasem tak źle się czuję, że zbiera mi się na wymioty i jest mi słabo. Jak sobie z tym poradzić? Póki co zawsze piłam dużo wody i starałam się wrócić jak najszybciej do domu. Poleżałam z godzinkę i potem było ok, ale nie jest to uniwersalne rozwiązanie.
brak ochrony głowy?
może wody jednak za mało....

Cytat:
Napisane przez Taranka Pokaż wiadomość
Ja się nie przyzwyczaiłam, może nie utrudnia mi to funkcjonowania ale jest nieprzyjemnie. Moja mama mieszka w Hiszpanii od dziesięciu lat i też się nie przyzwyczaiła.
Teraz są okropne upały, wyjdę spod prysznica i znowu jestem spocona, okna w mieszkaniu są non stop zasloniete, od jakiegoś czasu śpię na podłodze z włączonym wiatrakiem ��. Tyle lodów i arbuza ile zjadłam w tym roku to w życiu nie zjadłam.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
ja też ile arbuzów, ile lodów, sorbetów, wody z lodem, drinków gorzkich z lodem, i ciągle jestem klejąca od tego upałuuuu wrrrrr... także oki, brak perspektyw :P[
Friese jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-26, 22:26   #3831
leille
hayat güzeldir ₊⋆ ☽

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Co to za auto?
Chodzi mi o markę Załącznik 7124746

Jaguar XF, ale mogę się mylić.
Stary 2017-06-26, 22:27   #3832
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez Friese Pokaż wiadomość
jaguar?

porównaj, dla mnie identyczne
https://68.media.tumblr.com/c7e6f7e5...n6no1_1280.jpg

- - - - - - - - - -

o kurde, to kiepska ma przyszłość ...

nie, nigdy nie słyszałam o tym
poszukam, dziękuję!

dzięki ..klimatyzacja jest, ale jak wychodzę na pole to się dopiero zaczyna cierpienie

zazdroszczę!!!

brak ochrony głowy?
może wody jednak za mało....

ja też ile arbuzów, ile lodów, sorbetów, wody z lodem, drinków gorzkich z lodem, i ciągle jestem klejąca od tego upałuuuu wrrrrr... także oki, brak perspektyw :P[
Dzięki ;D

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-26, 22:43   #3833
Quadesha
Zakorzenienie

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74972976]To spróbuję najpierw umówić się tu w mojej przychodni. Najwyżej mi tylko wyrwą. Ciekawe czy mogą mi zrobić coś więcej niż wyrwanie. Ale to pacjent może sobie decydować co chce zrobić z zębem? Właśnie o to mi chodzi, czy jak pójdę i powiem "niech mi pani to wyrwie tylko" to mi wyrwie czy będzie próbować leczyć itp.?[/QUOTE]

Moim zdaniem znajdz dobrego dentyste, który Ci to naprawi. Ja np. Mialam mega słaby zab w orkopnym stanie. Razem z włóknem szklanym dałam 700 zl (w tym kanałowe), ale to była szóstka

Quadesha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-26, 22:53   #3834
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Quadesha Pokaż wiadomość
Moim zdaniem znajdz dobrego dentyste, który Ci to naprawi. Ja np. Mialam mega słaby zab w orkopnym stanie. Razem z włóknem szklanym dałam 700 zl (w tym kanałowe), ale to była szóstka

TŻ mi mówił, że jak był u dentysty z podobnym problemem to mu 1300zł za samo wstawienie zaśpiewali. Do tego jakieś wyrwanie, jakieś leczenie czy cena wizyty, zdjęcia czy Bóg wie co jeszcze... zaczynam się rozmyślać bo nie mam wolnych 2000zł Między innymi dlatego nie chodzę po lekarzach, dentystach itp. No bez jaj, żeby ludzie musieli z własnej kieszeni za podstawowe rzeczy płacić. Ja nie chcę wiele byleby coś tam było zamiast dziury Mogliby to jakoś dofinansowywać czy coś. Kto to widział, żeby to szło w tysiące za jednego głupiego zęba. Ja rozumiem jakiś rak czy coś w ten deseń ale ząb? Masakra
Stary 2017-06-26, 22:56   #3835
patisia123
Zakorzenienie

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74979846]TŻ mi mówił, że jak był u dentysty z podobnym problemem to mu 1300zł za samo wstawienie zaśpiewali. Do tego jakieś wyrwanie, jakieś leczenie czy cena wizyty, zdjęcia czy Bóg wie co jeszcze... zaczynam się rozmyślać bo nie mam wolnych 2000zł Między innymi dlatego nie chodzę po lekarzach, dentystach itp. No bez jaj, żeby ludzie musieli z własnej kieszeni za podstawowe rzeczy płacić. Ja nie chcę wiele byleby coś tam było zamiast dziury Mogliby to jakoś dofinansowywać czy coś. Kto to widział, żeby to szło w tysiące za jednego głupiego zęba. Ja rozumiem jakiś rak czy coś w ten deseń ale ząb? Masakra [/QUOTE]

Mogłaś chodzić na przeglądy na NFZ.
patisia123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-26, 23:03   #3836
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez patisia123 Pokaż wiadomość
Mogłaś chodzić na przeglądy na NFZ.
Mogłam. Tak samo jak chodziłam za nastolatki. Zawsze było trzeba do czegoś dopłacić. Bo część była na nfz a reszta już za dopłatą. Aparat też miałam, taki zdejmowany co prawda, ale kosztował fortunę dla mojego ojca, który sam na nas zarabiał. Co z tego jak nagle kazali do tego aparatu dopłacać. No ni dy rydy, zrezygnowałyśmy z siostrą w którymś momencie bo chodzić i płacić po 70x2zł co miesiąc za kontrolę i dodatkowo co jakiś czas za zmianę aparatu to było wtedy za dużo. Zresztą ja wychodziłam z założenia, że póki nic nie boli, nic się nie dzieje to jestem zdrowa. To tak jakbym poszła do lekarza żeby mi zbadał nie wiem np. nieregularne miesiączki mimo, że są regularne. No póki się nie czujesz chora to do lekarza nie idziesz. No przynajmniej ja.
Stary 2017-06-26, 23:05   #3837
sydunia
Zakorzenienie

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74979846]TŻ mi mówił, że jak był u dentysty z podobnym problemem to mu 1300zł za samo wstawienie zaśpiewali. Do tego jakieś wyrwanie, jakieś leczenie czy cena wizyty, zdjęcia czy Bóg wie co jeszcze... zaczynam się rozmyślać bo nie mam wolnych 2000zł Między innymi dlatego nie chodzę po lekarzach, dentystach itp. No bez jaj, żeby ludzie musieli z własnej kieszeni za podstawowe rzeczy płacić. Ja nie chcę wiele byleby coś tam było zamiast dziury Mogliby to jakoś dofinansowywać czy coś. Kto to widział, żeby to szło w tysiące za jednego głupiego zęba. Ja rozumiem jakiś rak czy coś w ten deseń ale ząb? Masakra [/QUOTE]

Pewnie, że super by było, jakby wszystkie wizyty lekarskie były za darmo, szybko i bez kolejek, ale niestety takiej służby zdrowia nie mamy. Co nie zmienia tego, że wg mnie lepiej iść co jakiś czas na kontrolę i jak trzeba coś wyleczyć, to to zrobić póki jest blahostka. Lepiej zapobiegać niż leczyć. Teraz masz problem z 1 zębem, ale skąd wiesz, że z innymi nic się złego nie dzieje? Jak nagle Ci się kilka zębów odezwie, to dopiero się zrobią kwoty.
Stary 2017-06-26, 23:12   #3838
Konto usunięte

Cytat:
Pewnie, że super by było, jakby wszystkie wizyty lekarskie były za darmo, szybko i bez kolejek, ale niestety takiej służby zdrowia nie mamy. Co nie zmienia tego, że wg mnie lepiej iść co jakiś czas na kontrolę i jak trzeba coś wyleczyć, to to zrobić póki jest blahostka. Lepiej zapobiegać niż leczyć. Teraz masz problem z 1 zębem, ale skąd wiesz, że z innymi nic się złego nie dzieje? Jak nagle Ci się kilka zębów odezwie, to dopiero się zrobią kwoty.
No ja mam na przeżycie 500-600zł ciekawe z czego mam płacić za te niby darmowe wizyty. Serio ja chodziłam kiedyś na tzw. przeglądy. Na których była mowa "no trzeba zrobić to i to" No to robimy. Po robocie do zapłaty a to 70zł a to 140zł. To ja mam przegląd darmowy, czyli informację, że coś jest źle. Super. Ja wiem, że mam chorego zęba. Niech mi go ktoś naprawi na nfz a nie mnie o tym informuje na nfz
Stary 2017-06-26, 23:13   #3839
sydunia
Zakorzenienie

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74980116]Mogłam. Tak samo jak chodziłam za nastolatki. Zawsze było trzeba do czegoś dopłacić. Bo część była na nfz a reszta już za dopłatą. Aparat też miałam, taki zdejmowany co prawda, ale kosztował fortunę dla mojego ojca, który sam na nas zarabiał. Co z tego jak nagle kazali do tego aparatu dopłacać. No ni dy rydy, zrezygnowałyśmy z siostrą w którymś momencie bo chodzić i płacić po 70x2zł co miesiąc za kontrolę i dodatkowo co jakiś czas za zmianę aparatu to było wtedy za dużo. Zresztą ja wychodziłam z założenia, że póki nic nie boli, nic się nie dzieje to jestem zdrowa. To tak jakbym poszła do lekarza żeby mi zbadał nie wiem np. nieregularne miesiączki mimo, że są regularne. No póki się nie czujesz chora to do lekarza nie idziesz. No przynajmniej ja.[/QUOTE]

A wiesz, że jak masz w zębie ubytek (próchnicę), to niekoniecznie to od razu czujesz? Ile razy szłam na przegląd, nic mnie nie bolało, a jednak jakiś ząb był do leczenia.

Akurat ginekolog to też ten lekarz, do którego się powinno chodzić kontrolnie.
Stary 2017-06-26, 23:15   #3840
Konto usunięte

Cytat:
A wiesz, że jak masz w zębie ubytek (próchnicę), to niekoniecznie to od razu czujesz? Ile razy szłam na przegląd, nic mnie nie bolało, a jednak jakiś ząb był do leczenia.

Akurat ginekolog to też ten lekarz, do którego się powinno chodzić kontrolnie.
Wiem, i do onkologa też się idzie profilaktycznie i do dermatologa i do wszystkich się powinno chodzić profilaktycznie. Ale chyba tylko po informację bo reszta jest płatna. Trudno, pójdę jutro się zapisać i powiem co jest pięć i dodam, żeby mi zrobili cokolwiek co jest darmowe albo nie idzie w tysiące.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości