Aparaty ortodontyczne cz. XVI - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-06-28, 08:57   #3241
Quadesha
Zakorzenienie

Dot.: Jaki aparat ortodontyczny?

No jeden separator mam i sie trzyma. Jedybe co to mega boli mnie ten zab, normalnie jakby był zepsuty.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Quadesha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-28, 09:34   #3242
spamie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Quadesha Pokaż wiadomość
No jeden separator mam i sie trzyma. Jedybe co to mega boli mnie ten zab, normalnie jakby był zepsuty.

To, ze boli zab to akurat normlane. Ja tez tak mialam i rowniez martwilam sie czy aby nie jest popsuty, ale wszystko bylo w jak najlepszym porzadku. Jezeli nie musisz seperatorow dlugo nosic, to nie jest tak zle. Mnie tak po 4-5 dniach dopiero naprawde zaczely bolec zeby...
spamie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-28, 09:39   #3243
karoli77
Przyczajenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI

Aparat na zęby to niestety niemały wydatek. Jednak uważam, że to jedna z najlepszych inwestycji. J się zdecydowałam rok temu, nie dość ze w końcu pozbędę się kompleksu z powodu zębów, to wiem też że to na plus dla zdrowia.xxx

Edytowane przez 67660fbe4431ef874c547a9fe9d74590b5092d2a_69337201e3f4a
Czas edycji: 2017-06-29 o 12:03
karoli77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-28, 09:40   #3244
Quadesha
Zakorzenienie

Ja widziałam, ze u mnie mozna placic nawet na raty przez jakaś tam firme.

Stary 2017-06-28, 15:22   #3245
Maryd12
Przyczajenie

Hej dziewczyny!
Witałam sie z Wami parę miesięcy temu, kiedy szukałam dobrego ortodonty. Wiele sie zmieniło od tamtego czasu od dwóch miesięcy jestem szczęśliwą aparatką. Zdecydowałam sie na aparat kryształowy i juz na 3 wizycie był na moich zębach. Nie musiałam usuwać zębów i rozpychać szczęki ortodontka zdecydowała o piłowaniu w przestrzeniach międzyzębowych. Czy któraś z Was to przeszła? Naszczescie obyło sie u mnie bez separatorow i pierścieni, aparat trzyma sie na czterech metalowych zamkach Załączam zdjęcia 1 dzien vs 30 dzien, oraz 2 miesiąc
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_5792.jpg (107,1 KB, 62 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_5929.jpg (68,2 KB, 51 załadowań)

Edytowane przez Maryd12
Czas edycji: 2017-06-28 o 17:43 Powód: Błąd wybrania zdjecia
Maryd12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-28, 17:02   #3246
Filifonka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Maryd12 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!
Witałam sie z Wami parę miesięcy temu, kiedy szukałam dobrego ortodonty. Wiele sie zmieniło od tamtego czasu od dwóch miesięcy jestem szczęśliwą aparatką. Zdecydowałam sie na aparat kryształowy i juz na 3 wizycie był na moich zębach. Nie musiałam usuwać zębów i rozpychać szczęki ortodontka zdecydowała o piłowaniu w przestrzeniach międzyzębowych. Czy któraś z Was to przeszła? Naszczescie obyło sie u mnie bez separatorow i pierścieni, aparat trzyma sie na czterech metalowych zamkach Załączam zdjęcia 1. 1 dzien vs 30 dzien, 2. 1.dzien vs 2 miesiąc
Nie jestem pewna czy to o to chodzi ale ja miałam przecierane miedzy zębami takim jakby papierem ściernym ;-)
Filifonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-28, 17:39   #3247
spamie
Raczkowanie

Ja tez mialam nadpilowywane zeby, aby zadnego nie trzeba bylo usowac. Fachowo ten zabieg nazywa sie stripping.
Stary 2017-06-28, 17:46   #3248
Maryd12
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Filifonka Pokaż wiadomość
Nie jestem pewna czy to o to chodzi ale ja miałam przecierane miedzy zębami takim jakby papierem ściernym ;-)
Cytat:
Napisane przez spamie Pokaż wiadomość
Ja tez mialam nadpilowywane zeby, aby zadnego nie trzeba bylo usowac. Fachowo ten zabieg nazywa sie stripping.
I jakie macie odczucia? Czy jest to zabieg bolesny? Ja powiem szczerze, martwię się, że po takim zabiegu szybciej będą mi się psuły zęby
Stary 2017-06-28, 18:12   #3249
asik1503
Zakorzenienie

.
22.08.18
IG

Edytowane przez asik1503
Czas edycji: 2017-06-28 o 18:13
asik1503 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-28, 18:12   #3250
asik1503
Zakorzenienie

Cytat:
I jakie macie odczucia? Czy jest to zabieg bolesny? Ja powiem szczerze, martwię się, że po takim zabiegu szybciej będą mi się psuły zęby
Ja też miałam stripping i to nie raz... to nie boli raczej jest lekko niekomfortowe ale trwa bardzo krótko no i nic się z zębami nie dzieje bez obaw
22.08.18
IG
Stary 2017-06-28, 18:18   #3251
spamie
Raczkowanie

Cytat:
Po pierwsze zabieg jest calkowicie bezbolesny. Po drugie, jakos nie zauwazylam roznicy na zebach. Stripping mialam robiony 3 miesiace temu, przy zakladaniu aparatu i jak do tej pory z zebami wszystko jest ok. Szczerze mowiac lepiej zrobic stripping niz usuwac zdrowe zeby, czego nie powinno sie robic.
Stary 2017-06-28, 18:26   #3252
spamie
Raczkowanie

Talking Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI

Gdyby, ktoras z Was zastanawiala sie jeszcze nad tym czy zakladac aparat, czy warto. To ja Wam powiem, ze warto. Nawet jak na poczatku niekiedy trzeba sie pomeczyc. Swoj aparat zalozylam pod koniec marca, a ponizej mozecie zobaczyc na zdjeciach przebieg mojego trzymiesiecznego leczenia. Na kazdym zdjeciu jestem dopiero po zalozeniu nowych drutow. Niby to dopiero 3 miesiace, ale jak widac efekty juz sa.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20170628_180121.jpg (156,1 KB, 74 załadowań)
Stary 2017-06-29, 09:09   #3253
Maryd12
Przyczajenie

Cytat:
Po pierwsze zabieg jest calkowicie bezbolesny. Po drugie, jakos nie zauwazylam roznicy na zebach. Stripping mialam robiony 3 miesiace temu, przy zakladaniu aparatu i jak do tej pory z zebami wszystko jest ok. Szczerze mowiac lepiej zrobic stripping niz usuwac zdrowe zeby, czego nie powinno sie robic.
Cytat:
Napisane przez asik1503 Pokaż wiadomość
Ja też miałam stripping i to nie raz... to nie boli raczej jest lekko niekomfortowe ale trwa bardzo krótko no i nic się z zębami nie dzieje bez obaw
Dzięki, za dodanie otuchy, boję się już mniej

Cytat:
Gdyby, ktoras z Was zastanawiala sie jeszcze nad tym czy zakladac aparat, czy warto. To ja Wam powiem, ze warto. Nawet jak na poczatku niekiedy trzeba sie pomeczyc. Swoj aparat zalozylam pod koniec marca, a ponizej mozecie zobaczyc na zdjeciach przebieg mojego trzymiesiecznego leczenia. Na kazdym zdjeciu jestem dopiero po zalozeniu nowych drutow. Niby to dopiero 3 miesiace, ale jak widac efekty juz sa.
piękne
Stary 2017-06-29, 11:14   #3254
chouette_
Wtajemniczenie

Maryd, spamie, efekty super
Może kiedyś się odważę wrzucić swoje fotki

Na ostatniej wizycie założyłam szaro-srebrne ligatury, bo byłam ciekawa czy nie będę się rzucać w oczy. Na początku super, a po 2-3 tygodniach przebarwiły się i mają jakąś żółtą poświatę i wyglądają okropnie
No nic, dalej szukam swojego koloru
Drzwi zamknęły się i Włóczykij wszedł w las. Miał przed sobą sto mil ciszy."

chouette_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-29, 11:33   #3255
spamie
Raczkowanie

Cytat:
http://static.wizaz.pl/forum/images/...mp/oklaski.gif

Dzięki, za dodanie otuchy, boję się już mniej

piękne
Nie ma sprawy
Cytat:
Napisane przez chouette_ Pokaż wiadomość

Na ostatniej wizycie założyłam szaro-srebrne ligatury, bo byłam ciekawa czy nie będę się rzucać w oczy. Na początku super, a po 2-3 tygodniach przebarwiły się i mają jakąś żółtą poświatę i wyglądają okropnie
Dzieki dziewczyny, jestem na prawde zadowolona z efektow aparatu, nie spodziewalam, ze po tak szybkim czasie beda juz takie efekty.

Edytowane przez spamie
Czas edycji: 2017-06-29 o 11:39
Stary 2017-06-29, 12:27   #3256
Filifonka
Rozeznanie

Cytat:

Zabieg bezbolesny ;-) miałam wykonywany kilkukrotnie podczas całego leczenie i nie zauwazylam zeby negatywnie wplynal na zeby ;-) wiec bez obaw ;-) orto wie co robi i na pewno panuje nad tym zeby nie naruszyć za bardzo szkliwa
Filifonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-29, 20:22   #3257
ankacg
Raczkowanie

Ja też mam mieć stripping w dolnym łuku właśnie po to, aby nie usuwać zębów

Wypowiem się jednak na temat samego usuwania zębów.
Ostatnio pisałam, że miałam ekstrakcję. Z górnego łuku konieczne było usunięcie dwóch czwórek, byłam tego świadoma już na początku leczenia, zaufałam w tej sprawie mojej orto, która mówiła, że normalnie naprawdę nie jest za usuwaniem zdrowych zębów, ale u mnie to konieczność jeśli chcę mieć naprawdę wszystko "jak trzeba". Dała mi opcję wyprostowania zębów bez wyrywania, ale mówiła, że wtedy mój problem z profilem jeszcze się pogłębi. Jeśli chodzi o mój profil no to właśnie, mam tyłozgryz i moje wargi są jakby wywinięte, wystające. Kiedyś tego nie wiązałam w ogóle ze zgryzem, ale po zrobieniu zdjęć rentgenowskich było widoczne pod jak dziwnym kątem wychylone są moje zęby, to wyjaśniało ułożenie warg. Co więcej, nie zawsze tak było, już kiedyś w wieku dziecięcym nosiłam aparat stały, wtedy nie miałam usuwanych żadnych zębów, nosiłam wcześniej Hassa i zęby teoretycznie się "zmieściły", ale to wtedy profil całkowicie się popsuł.
Oczywiście miałam dużo obaw, bo czytałam, że obecnie zębów się nie usuwa itp. , jednak sprawa profilu trochę przeważyła, moja ortodontka jest młodą osobą, wszystko tłumaczyła racjonalnie, na podstawie analiz moich zdjęć, miała jakieś tabelki wykresy itp. mówiła, że w moim przypadku wszystko przemawia za tym, aby te dwie czwórki usunąć. Zostały usunięte tydzień temu.
Co mogę stwierdzić po tym czasie?
Już teraz widzę poprawę w profilu! Myślałam, że będę musiała poczekać, aż zęby się konkretnie poprzesuwają, ale wcale nie. Poprawa jest naprawdę widoczna z czego cieszę się niezmiernie Wreszcie nie mam, aż takiego "dzióbka", a to dopiero początek zmian Oczywiście będę informować na bieżąco, ale piszę to wszystko, bo może komuś się przydadzą takie informacje. Na razie uwazam, ze decyzja była bardzo dobra, oczywiście jeśli ktoś nie musi wyrywać zębów to niech tego nie robi, bo jasne, że szkoda, to dwa zdrowe zęby, ale w moim wypadku już naprawdę skoczyła samoocena mimo, że jestem aktualnie szczerbata
27.03.2017 - założyłam aparat na górę
ankacg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-29, 20:57   #3258
asik1503
Zakorzenienie

Ja dzisiaj "świętuję" rocznicę założrnia góry aktualnie od nachodzących na siebie jedynek jestem na etapie szpary miedzy nimi i pocieszam się, że już połowa za mną
22.08.18
IG
Stary 2017-06-29, 21:43   #3259
ankacg
Raczkowanie

Cytat:
Ja dzisiaj "świętuję" rocznicę założrnia góry aktualnie od nachodzących na siebie jedynek jestem na etapie szpary miedzy nimi i pocieszam się, że już połowa za mną
No to jest co świętować Szybko zleciało, co ?
27.03.2017 - założyłam aparat na górę
ankacg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-29, 21:55   #3260
czekoladowoo
Zakorzenienie

Mi za chwile stuknie 3.5 roku. Zaczynam powoli myslec ze zdejme te druty na emeryturze i sprzedam

czekoladowoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-29, 23:32   #3261
asik1503
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ankacg Pokaż wiadomość
No to jest co świętować Szybko zleciało, co ?
Nie mam pojęcia kiedy aż trudno mi uwierzyć
22.08.18
IG
Stary 2017-06-30, 00:20   #3262
Maryd12
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez chouette_ Pokaż wiadomość

Dziękuje, ja tez wstydziłam sie wrzucić zdjęcia z powodu moich żółtych zębów i tak trafiło do posta zdjecie na ktorym nieudolnie próbowałam je wybielić...: spojrzałam na post, przypomniałam sobie ile mam lat i wymieniłam zdjecie na nieobronione

Nie mamy idealnych zębów, ale działamy dla poprawy samopoczucia, zdrowia.. dbamy o siebie

Jeśli chodzi o ligatury, wymieniłam sobie pare razy sama ( w tajemnicy przed orto) pije dużo herbaty, pale papierosy i po 3 tyg nie mogłam na nie patrzeć
Stary 2017-06-30, 10:19   #3263
chouette_
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziękuje, ja tez wstydziłam sie wrzucić zdjęcia z powodu moich żółtych zębów i tak trafiło do posta zdjecie na ktorym nieudolnie próbowałam je wybielić...: spojrzałam na post, przypomniałam sobie ile mam lat i wymieniłam zdjecie na nieobronione

Nie mamy idealnych zębów, ale działamy dla poprawy samopoczucia, zdrowia.. dbamy o siebie

Jeśli chodzi o ligatury, wymieniłam sobie pare razy sama ( w tajemnicy przed orto) pije dużo herbaty, pale papierosy i po 3 tyg nie mogłam na nie patrzeć
W sumie to tylko te i jasnoniebieskie się przebarwiły. Najlepiej sprawdzają się u mnie różowe i chyba przy tych pozostanę. A sama chyba nie dałabym rady zmienić
Drzwi zamknęły się i Włóczykij wszedł w las. Miał przed sobą sto mil ciszy."

chouette_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-30, 11:09   #3264
Brenda1020
Przyczajenie

przynam,że nie prześledziłam całego wąttku....ja chodzę do dr Mlosek na ursynowie do ken med od jakiegoś roku bo tak jakoś na początku lipca ww zeszlym roku założyłam kryształowy aparat generalnie mam dużą wadę zgryzu ....nie wiem mam bardzo mieszane uczucia do pani doktor... ktoś był słyszał o niej? ostatnio pojechałam aż na Białołękę do innej doktor w celu podpytania ale oczywiscie usłyszałam,że ona się nie bedzie wypowiadać o innej doktor itp itd czyli standard powiedziałaby mi gdybym u niej sobie od nowa załozyła aparat ...no więc co tam wydam sobie kolejne 6 tysięcy co tam........... dr mlosek regularnie od samego początku chce mi głównei wciskać swoich znajomych !!! od początku czuję się jakbym przychodziła na bazar a nie do doktora, twierdzi ze dla mnie najlepiej byłoby zrobić operację wysunięcia brody więc poleca mi swojego znajomego z polanicy robi to na każdej wizycie to już jest nie do wytrzymania na początku jeszcze to zlewałam ale mam już dość i zjednej strony nie chce wyjść do niej za ostro a z drugiej ile można? i jeszcze teksty w stylu bo wtedy bedzie pani taka bardziej rasowa kobietka czyli nie wiem czy pani doktor chce mi leczyc zęby czy to jak wygladam bo ze wzgledow medycznych druga doktórka stwierdzila, ze nie jest to wcale konieczne,że można oszukać aparatem ..... nie wiem no jeszcze mi pewnie z rok został noszenia aparatu nie bardzo mnie stać zeby znow wywalić na nowy u kogoś innego mam mega mieszane uczucia dlatego pytam czy ktoś tez u niej był? jakieś przemyślenia?
Brenda1020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-30, 12:08   #3265
Maryd12
Przyczajenie

Z pomocą idzie nitka dentystyczna, nawijam gumkę na nitkę, zaczepiam gumkę o jeden róg zamka i naciągam nitką na pozostałe rogi. Mam tylko nadzieje ze nie wpływa to na przebieg leczenia. Zaraz ide do innej ortodontki na piaskowanie, zapytam
Stary 2017-06-30, 12:29   #3266
asik1503
Zakorzenienie

Cytat:
Z pomocą idzie nitka dentystyczna, nawijam gumkę na nitkę, zaczepiam gumkę o jeden róg zamka i naciągam nitką na pozostałe rogi. Mam tylko nadzieje ze nie wpływa to na przebieg leczenia. Zaraz ide do innej ortodontki na piaskowanie, zapytam
Też tak robię tylko ja biorę dwa kawałki nitki i rozciągam ligaturkę sekundy i założona
Czy wpływa? Na pewno wpływa brak ligatury i może ewentualnie jak jest np. w ósemke zawinięta
22.08.18
IG
Stary 2017-06-30, 15:16   #3267
Quadesha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Brenda1020 Pokaż wiadomość
przynam,że nie prześledziłam całego wąttku....ja chodzę do dr Mlosek na ursynowie do ken med od jakiegoś roku bo tak jakoś na początku lipca ww zeszlym roku założyłam kryształowy aparat generalnie mam dużą wadę zgryzu ....nie wiem mam bardzo mieszane uczucia do pani doktor... ktoś był słyszał o niej? ostatnio pojechałam aż na Białołękę do innej doktor w celu podpytania ale oczywiscie usłyszałam,że ona się nie bedzie wypowiadać o innej doktor itp itd czyli standard powiedziałaby mi gdybym u niej sobie od nowa załozyła aparat ...no więc co tam wydam sobie kolejne 6 tysięcy co tam........... dr mlosek regularnie od samego początku chce mi głównei wciskać swoich znajomych !!! od początku czuję się jakbym przychodziła na bazar a nie do doktora, twierdzi ze dla mnie najlepiej byłoby zrobić operację wysunięcia brody więc poleca mi swojego znajomego z polanicy robi to na każdej wizycie to już jest nie do wytrzymania na początku jeszcze to zlewałam ale mam już dość i zjednej strony nie chce wyjść do niej za ostro a z drugiej ile można? i jeszcze teksty w stylu bo wtedy bedzie pani taka bardziej rasowa kobietka czyli nie wiem czy pani doktor chce mi leczyc zęby czy to jak wygladam bo ze wzgledow medycznych druga doktórka stwierdzila, ze nie jest to wcale konieczne,że można oszukać aparatem ..... nie wiem no jeszcze mi pewnie z rok został noszenia aparatu nie bardzo mnie stać zeby znow wywalić na nowy u kogoś innego mam mega mieszane uczucia dlatego pytam czy ktoś tez u niej był? jakieś przemyślenia?
No wlasnie oszukać. Czyli zamaskowac wade. A na starość problemy ze zgryzem. Operacje mozna zrobić na NFZ lekarza możesz sama wybrać

Cytat:
A gdzie i za ile kupujesz gumki?

Stary 2017-06-30, 19:49   #3268
trustmyself
Zakorzenienie

GG do trustmyself

A ja mam małą załamkę... 22 lipca minie mi rok z aparatem na górze, a zęby "stanęły". Po usunięciu górnej piątki orto "pcha" zęby w jej miejsce, a one jak na złość prawie się nie ruszają. Robi mi się w porywach mała przerwa, a muszę cały łuk przesunąć aż o 4 mm! Coś mi się zdaje, że zamiast przewidywanych 3 lat w aparacie, zrobią się 4.

Narysuj mnie
Pociągnij kreskę
Dodaj uczucia
Stwórz...

To nie pech, że trafiamy na siebie, to głupie szczęście.
trustmyself jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-01, 13:05   #3269
Maryd12
Przyczajenie

Cytat:
Też tak robię tylko ja biorę dwa kawałki nitki i rozciągam ligaturkę sekundy i założona
Czy wpływa? Na pewno wpływa brak ligatury i może ewentualnie jak jest np. w ósemke zawinięta
Super pomysł! wyprobuje
Orto powiedziała, że samodzielna wymiana nie ma wpływu na leczenie, ale trzeba uwazac na zamki kosmetyczne by się nie połamały.

Cytat:
Napisane przez Quadesha Pokaż wiadomość
No wlasnie oszukać. Czyli zamaskowac wade. A na starość problemy ze zgryzem. Operacje mozna zrobić na NFZ lekarza możesz sama wybrać

A gdzie i za ile kupujesz gumki?

Kupuję w shop-dent szybka wysyłka, a ligatury kosztują 1,76 zł koszty przesyłki są stosunkowo do ligatur wysokie, ale zawsze zamawiam tam pasty do zębów wiec przy okazji zamawiam ligatury. Minusem jest tez to, że nie można wybrać koloru kolorowych ligatur. W uwagach napisałam, że chcę pastelowy róż i dostałam ostry różowy- ale różowy , ale przezroczyste można kupić bez problemu.

Edytowane przez Maryd12
Czas edycji: 2017-07-01 o 23:53
Stary 2017-07-02, 14:54   #3270
okiemmarzycielki
Przyczajenie

Witajcie dziewczyny mam pytanko Jakiego ortodontę polecacie w Siedlcach, Mińsku Mazowieckim, Warszawie?? z góry dziękuję
okiemmarzycielki jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości