Rossmann cz. XXX - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > ROSSMANNiaczki

Notka

ROSSMANNiaczki Forum ROSSMANNiaczki to miejsce, w którym znajdziesz informacje o promocjach sieci Rossmann, konkursach, kodach promocyjnych przeznaczonych tylko dla Wizażanek.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-07-02, 12:25   #1261
MissChievousTess
Zakorzenienie

Dot.: Rossmann cz. XXX

Cytat:
Napisane przez czekoladowoo Pokaż wiadomość
Dziewczyny potrzebuje jakiegoś kremu na dzień, moją mixe muszę używać na noc bo wszystko inne okazuje się chwilowo za ciężkie i zapycha. Myślałam o czymś z witaminą C, ale lepiej krem z wit. C + krem z filtrem czy zamiast kremu jakieś serum z wit. C i krem z filtrem?
Witamina C na to słońce? Poza tym takie połączenie witamina C i filtry UV to takie średnie bo w takim kombo ani jeden, ani drugi składnik nie działa tak, jak powinien.
Weź coś lekkiego z filtrami lepiej. Ja dobrze wspominam np. Sunwards Fluid Emulsion z Synchroline. Vichy Capital Soleil do cery tłustej, z tzw. suchym efektem też jest dobre. A jak wszystko zapycha to może podrażniłaś sobie cerę nadmiernym złuszczaniem w te upały albo odwodniłaś i broni się nadmiarem sebum?
Lepiej zamiast witaminy C to bym kupiła jakąś wodę termalną i psikała w dzień, a na noc maseczki np. z białą glinką albo te AA z węglem, żeby skórę ukoić. Może też być wina tego czym myjesz twarz, może to za mocno usuwać sebum i dodatkowo podrażniać. Ja mam np. teraz też żel z Tołpa Rosacal i mnie twarz ukoił po tym jak produkty typu pianki z uwagi na upały trochę za bardzo twarz mi podrażniły. Inna opcja to podrażnienia od własnego potu czyli efekt nie używania pudru. Także polecam trochę pudru. Nawet na krem z filtrem. Jak od potu krem filtrem spływa nam po twarzy to też skóra na to źle reaguje. Mam cerę suchą, a i tak ostatnio muszę po pudry na dzień po kremach z filtrami sięgać. Tym bardziej powinny to teraz robić osoby z cerą mieszaną czy tłustą. Tylko pudrami bez talku w składzie bo takie mogą zapychać. W upały może zapychać też fluid na silikonach, więc lepiej sięgać np. po makijaż mineralny czy barwny puder (ja mam z Bourjois Silk Edition) niż po wszelkie fluidy. Przez ostatnich kilka dni nawet moja cera nie tolerowała najlżejszych podkładów płynnych z uwagi na upały. Sięgałam tylko po kremy z filtrem, pudry i mgiełkę szyprową ziaja do twarzy oraz po maseczki z węglem AA. No i jeszcze po tonik różany Evree, do czasu do czasu bo nie jest to czysty hydrolat różany i jeden składnik drażniący ma, który też w upały może zaszkodzić. A jak Cię zapycha to może być też tak, że źle reagujesz na filtry chemiczne i trzeba kupić fizyczne dla alergików.W sieci aptek ziko widziałam np. takie w formie mgiełki.
Edycja: to ten produkt:http://www.e-zikoapteka.pl/bioderma-...nym-100-g.html
Możesz spróbować tego zamiast innych filtrów bo może się okazać, że szkodzą Ci filtry chemiczne po które sięgasz.

Edytowane przez MissChievousTess
Czas edycji: 2017-07-02 o 12:28
MissChievousTess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-02, 12:42   #1262
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MissChievousTess Pokaż wiadomość
Witamina C na to słońce? Poza tym takie połączenie witamina C i filtry UV to takie średnie bo w takim kombo ani jeden, ani drugi składnik nie działa tak, jak powinien.
Weź coś lekkiego z filtrami lepiej. Ja dobrze wspominam np. Sunwards Fluid Emulsion z Synchroline. Vichy Capital Soleil do cery tłustej, z tzw. suchym efektem też jest dobre. A jak wszystko zapycha to może podrażniłaś sobie cerę nadmiernym złuszczaniem w te upały albo odwodniłaś i broni się nadmiarem sebum?
Lepiej zamiast witaminy C to bym kupiła jakąś wodę termalną i psikała w dzień, a na noc maseczki np. z białą glinką albo te AA z węglem, żeby skórę ukoić. Może też być wina tego czym myjesz twarz, może to za mocno usuwać sebum i dodatkowo podrażniać. Ja mam np. teraz też żel z Tołpa Rosacal i mnie twarz ukoił po tym jak produkty typu pianki z uwagi na upały trochę za bardzo twarz mi podrażniły. Inna opcja to podrażnienia od własnego potu czyli efekt nie używania pudru. Także polecam trochę pudru. Nawet na krem z filtrem. Jak od potu krem filtrem spływa nam po twarzy to też skóra na to źle reaguje. Mam cerę suchą, a i tak ostatnio muszę po pudry na dzień po kremach z filtrami sięgać. Tym bardziej powinny to teraz robić osoby z cerą mieszaną czy tłustą. Tylko pudrami bez talku w składzie bo takie mogą zapychać. W upały może zapychać też fluid na silikonach, więc lepiej sięgać np. po makijaż mineralny czy barwny puder (ja mam z Bourjois Silk Edition) niż po wszelkie fluidy. Przez ostatnich kilka dni nawet moja cera nie tolerowała najlżejszych podkładów płynnych z uwagi na upały. Sięgałam tylko po kremy z filtrem, pudry i mgiełkę szyprową ziaja do twarzy oraz po maseczki z węglem AA. No i jeszcze po tonik różany Evree, do czasu do czasu bo nie jest to czysty hydrolat różany i jeden składnik drażniący ma, który też w upały może zaszkodzić. A jak Cię zapycha to może być też tak, że źle reagujesz na filtry chemiczne i trzeba kupić fizyczne dla alergików.W sieci aptek ziko widziałam np. takie w formie mgiełki.
Edycja: to ten produkt:http://www.e-zikoapteka.pl/bioderma-...nym-100-g.html
Możesz spróbować tego zamiast innych filtrów bo może się okazać, że szkodzą Ci filtry chemiczne po które sięgasz.
Wszędzie piszą że wit. C i filtry to idealne połączenie na lato Stąd się zastanawiałam. To ja już nic nie wiem
Filtr mnie żaden nie zapchał bo póki co jeszcze nie kupiłam, zapchały mnie kremy z naturalnymi składnikami więc teraz się goje tą mixą ale widze że podkłady mi się na niej ważą nagle Więc będę ją używać na noc.
Typowe filtry mnie zapychały ale kremy z dodatkiem wysokiego filtra już nie, miałam np pharmaceris z spf30 i było ok. Teraz widziałam wyszedł lirene z spf50 i tak się zastanawiam nad nim.
http://www.rossmann.pl/Produkt/Liren...ml,407840,5881

Nie wiem czy pod taki krem to musze jeszcze coś nakładać? Bo to już jest chyba zwykły filtr więc musiałabym pod niego coś nałożyć... tylko co?

Niczym się nie złuszczam też teraz, standardowe peelingi, i do tego maski z glinką, algi. Nic więcej... Do mycia używam olejku z Vianka plus przemywam żelem micelarnym. Ale wydaje mi się że to mi służy bo właśnie w końcu nie mam ściągniętej buzi po myciu.

A co do upałów, to u mnie jak narazie może z 3-4 dni upałow były
czekoladowoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-02, 12:42   #1263
elizka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cochebomba Pokaż wiadomość
Obecnie używam matujący fluid SPF50 i mam co do niego mieszane uczucia. Rzeczywiście nie błyszczy się i nie bieli skóry, ale nie jest do końca komfortowy w użytkowaniu. Bardzo intensywnie pachnie i ten zapach czuć na twarzy w ciągu dnia. Makijaż przy tym filtrze praktycznie odpada, bo nawet jak odczekam godzinę po jego aplikacji, to moje podkłady się rolują (np. L'Oreal true match, Vichy dermablend, Catrice HD liquid coverage). Używany solo jest w porządku gdyby nie ten zapach. Na pewno dobrze chroni przed słońcem, bo testowałam go także na plaży.
Jak go skończę to wrócę do filtrów azjatyckich, bo lepiej współgrają z makijażem. Chyba, że któraś z Was ma coś do polecenia z drogeryjnej półki, to chętnie zakupię
Ja aktualnie używam już drugie opakowanie filtru Pharmaceris S 50+. Jest bardzo wydajny.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

elizka1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-02, 12:51   #1264
Make4Up
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mabi84 Pokaż wiadomość
A co polecacie do walki z cellulitem dostępne w Rossku?
Gąbka Syrena antycellulitowa. Sama kupiłam nową bo stara zaczęła żyć swoim życiem Wszelkiej maści masażery. Kiedyś kupiłam olejek Lirene z bańką chińską, olejek zużyłam, a bańki nie jeszcze się nie przemogłam LOL boję się siniaków :P na YT są filmiki jak wykonać taki masaż, zresztą przed użyciem bańki i tak najlepiej skórę rozmasować.

Z kosmetyków to zużyłam serum w srebrnym opakowaniu z zielona zakrętką z Eveline. Miewałam też inne wersje ale albo jakieś srebrne albo złote drobiny w nich, a skład wcale nie lepszy od wersji 3D Zresztą to tylko wspomagacz, bo samo serum problemu nie rozwiąże to biorę te w promkach, czasem coś innego niż Eveline.
Teraz kończę Bielendę http://bielenda.pl/produkty/slim-cel...m-antycellulit Kupiłam je w CND kilka miesięcy temu. Całkiem fajny skład ma bo na 2 miejscu olej z pestek winogron a za nim oliwa z oliwek, gliceryna, a trochę dalej ekstrakt z bluszczu, ekstrakt z Centella asiatica, algi Laminaria Digitata, spirulina, ekstrakt owocu Amlaki, wit. E, kwas hialuronowy i reszta składu. Lekko lejące, bardzo fajnie się wchłania i nie chłodzi mocno, mentol jest na dole składu.

[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;75127876]Ja go mam i lubię. Nie jest to podkład kryjący, nadaje sie do raczej bezproblemowej cery. Nadaje mokre wykończenie, nie każdemu to odpowiada.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]

Mnie mimo tłustej kusi na lato, na dłoni nałożony z testera trochę zastygł. Na filmikach i zdjęciach w necie wygląda na skórze cudnie. Nawet na trądzikowej jak TU Jak się zdecyduję to już pewnie nie będzie :P

Cytat:
Obecnie używam matujący fluid SPF50 i mam co do niego mieszane uczucia. Rzeczywiście nie błyszczy się i nie bieli skóry, ale nie jest do końca komfortowy w użytkowaniu. Bardzo intensywnie pachnie i ten zapach czuć na twarzy w ciągu dnia. Makijaż przy tym filtrze praktycznie odpada, bo nawet jak odczekam godzinę po jego aplikacji, to moje podkłady się rolują (np. L'Oreal true match, Vichy dermablend, Catrice HD liquid coverage). Używany solo jest w porządku gdyby nie ten zapach. Na pewno dobrze chroni przed słońcem, bo testowałam go także na plaży.
Jak go skończę to wrócę do filtrów azjatyckich, bo lepiej współgrają z makijażem. Chyba, że któraś z Was ma coś do polecenia z drogeryjnej półki, to chętnie zakupię
Ziaja Sopot Sun antyoksydacyjny z wit. C SPF 50, trzeba trochę odczekać wiadomo, ale wchłania się do matu i potem spokojnie można nakładać makijaż.
Make4Up jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-02, 12:56   #1265
Sasabina
maskott

Cytat:
dzięki
Stary 2017-07-02, 12:57   #1266
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Make4Up Pokaż wiadomość

Ziaja Sopot Sun antyoksydacyjny z wit. C SPF 50, trzeba trochę odczekać wiadomo, ale wchłania się do matu i potem spokojnie można nakładać makijaż.
To ten? Nie trzeba już nic pod niego nakładać?
http://www.rossmann.pl/Produkt/Ziaja...ml,343282,5881
Stary 2017-07-02, 13:26   #1267
Make4Up
Zakorzenienie

Cytat:
A możesz podać dlaczego tak uważasz? Masz jakieś źródło, czy to Twoje własne odczucia? Bo ja w wielu miejscach czytałam, że świetnie się uzupełniają. Sama witamina C nie jest fotouczulająca, tylko w promieniach słonecznych traci działanie. Jak gdzieś piszą inaczej to chętnie poczytam, ale skoro kosmetolog uważa, że tak jest to komu wierzyć? Myślę, że gdyby tak nie było to Ziaja nie władowała by wit. C do swojego filtra 50tki, który jest świetny zresztą. Tak ja używam serum LIQ CC z tym filtrem teraz.

Cytat:
Wszędzie piszą że wit. C i filtry to idealne połączenie na lato Stąd się zastanawiałam. To ja już nic nie wiem
Filtr mnie żaden nie zapchał bo póki co jeszcze nie kupiłam, zapchały mnie kremy z naturalnymi składnikami więc teraz się goje tą mixą ale widze że podkłady mi się na niej ważą nagle Więc będę ją używać na noc.
Typowe filtry mnie zapychały ale kremy z dodatkiem wysokiego filtra już nie, miałam np pharmaceris z spf30 i było ok. Teraz widziałam wyszedł lirene z spf50 i tak się zastanawiam nad nim.
http://www.rossmann.pl/Produkt/Liren...ml,407840,5881

Nie wiem czy pod taki krem to musze jeszcze coś nakładać? Bo to już jest chyba zwykły filtr więc musiałabym pod niego coś nałożyć... tylko co?

Niczym się nie złuszczam też teraz, standardowe peelingi, i do tego maski z glinką, algi. Nic więcej... Do mycia używam olejku z Vianka plus przemywam żelem micelarnym. Ale wydaje mi się że to mi służy bo właśnie w końcu nie mam ściągniętej buzi po myciu.

A co do upałów, to u mnie jak narazie może z 3-4 dni upałow były
Dokładnie, też wszędzie o tym czytałam.

Może wystarczy serum nawilżające jak to z Bielendy http://www.rossmann.pl/Produkt/Biele...en,346157,7108

Albo coś w typie emulsji? http://www.rossmann.pl/Produkt/Perfe...ml,407430,7092 U mnie czeka w zapasach, ale ktoś pisał że jest ok.

Tylko mnie raczej nic nie zapycha. Nawet przed okresem. Minimalne krostki.
Stary 2017-07-02, 13:31   #1268
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
A możesz podać dlaczego tak uważasz? Masz jakieś źródło, czy to Twoje własne odczucia? Bo ja w wielu miejscach czytałam, że świetnie się uzupełniają. Sama witamina C nie jest fotouczulająca, tylko w promieniach słonecznych traci działanie. Jak gdzieś piszą inaczej to chętnie poczytam, ale skoro kosmetolog uważa, że tak jest to komu wierzyć? Myślę, że gdyby tak nie było to Ziaja nie władowała by wit. C do swojego filtra 50tki, który jest świetny zresztą. Tak ja używam serum LIQ CC z tym filtrem teraz.

Dokładnie, też wszędzie o tym czytałam.

Może wystarczy serum nawilżające jak to z Bielendy http://www.rossmann.pl/Produkt/Biele...en,346157,7108

Albo coś w typie emulsji? http://www.rossmann.pl/Produkt/Perfe...ml,407430,7092 U mnie czeka w zapasach, ale ktoś pisał że jest ok.

Tylko mnie raczej nic nie zapycha. Nawet przed okresem. Minimalne krostki.
Myślałam o tym serum
Dzięki za info o tej Ziaji, chyba ją kupie Może narazie będę ją używać samą a jak skóra będzie czegoś jeszcze potrzebować to wtedy to serum kupie.

Wit. C jest mało stabilna ale też chroni przed wolnymi rodnikami które podobno przy filtrach mogą się szybciej wytwarzać. Ale mogłam coś pokręcić
Stary 2017-07-02, 13:42   #1269
cochebomba
Raczkowanie

Ja też czytałam w wielu źródłach, że serum lub krem z witaminą C + wysoki filtr typu SPF30/50 to idealne połączenie. Co więcej, stosuję taką pielęgnację. Rok temu latem używałam serum Liq CC 15% + filtr SPF50 ze Skin79. W tym roku mam serum Synchrovit 10% + póki co fluid matujący SPF50 z Sunozon, ale niedługo się skończy i zmienię na coś innego. Mi taki system bardzo służy.
Dziękuję za wszystkie polecenia filtrów
cochebomba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-02, 14:05   #1270
MissChievousTess
Zakorzenienie

Cytat:
Proszę bardzo:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17614223
Większość takich formuł zawiera filtry, które nie są fotostabilne i choćby dlatego szkodzi. Owszem są z filtrami fotostabilnymi, ale jest ich niewiele, są bardzo drogie. Witamina C prowadzi do złuszczania się skóry, sprawia, że skóra jest wrażliwsza na promieniowanie IR i UVA, co sprzyja przebarwieniom i nadmiernemu wydzielaniu sebum latem, kiedy naskórek się złuszcza i ochrona skóry przed słońcem i potem jest przez to słabsza. O bakteriach czy miejskim pyle nie mówiąc. Inna sprawa, że obecnie wielu dermatologów zaczyna mówić coraz głośniej o tym, że ani stosowanie filtrów nie jest tak zdrowe jak nam się wydaje jeśli to filtry chemiczne i o tym, że tak wysoka ochrona UV w naszej szerokości geograficznej przy niedoborach witaminy D3 w populacji wcale nie sprzyja naszemu zdrowiu. Mało kto sięga po kombo witamina C albo witaminy i filtry fizyczne, więc większość osób sięgających po filtry UV chemiczne i witaminę C latem, nie daj boże wraz z peelingiem chemicznym, kwasami, retinolem i czym tam jeszcze najnormalniej w świecie skórze szkodzi. Jak jeszcze dowali do tego silikon w podkładzie na dzień no to różne stany zapalne, alergie i łojotok gotowy.
Tu choćby o tym jak niektóre filtry UV mogą zwiększać ryzyko raka piersi lub powodować agresywniejszy rozwój tej choroby:
http://journals.plos.org/plosone/art...l.pone.0060567
Wiem, że w pogoni za młodością kobiety pokochały filtry, ale wcale filtry UV nie są tylko i wyłącznie korzystne dla ludzi. Jak najbardziej mają swoją mroczną stronę i choćby dlatego także filtry powinno się stosować z umiarem.

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

A jak ktoś chce się chronić przed wolnymi rodnikami to należy dostarczać przeciwutleniacze, owszem, ale z diety. Czyli jeść dużo flawonoidów, karotenoidów z warzyw, owoców. Lepiej zrobić np. koktajl pietruszkowy z pomarańcza, jabłka i pęczku pietruszki zielonej niż paprać twarz kremem. Efekt będzie dużo lepszy.

Edytowane przez MissChievousTess
Czas edycji: 2017-07-02 o 14:02
MissChievousTess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-02, 14:08   #1271
czekoladowoo
Zakorzenienie

Ja w zasadzie filtry używam tylko latem, mam jasna karnacje i tendencje do przebarwień z każdego małego pryszczyka No i zimą jeśli stosuje kwasy, jeśli nie to nie używam z tego względu że fakt - filtry nie są też takie super zdrowe.
Stary 2017-07-02, 14:14   #1272
MissChievousTess
Zakorzenienie

Jak jesteście ciekawe to o filtrach jest też tu:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997468/
Sama mam cerę naczynkową, więc czasem po filtr muszę sięgnąć, ale filtrowania się non stop, najwyższymi filtrami nie praktykuję. Poza tym nawet na kremie pisze, że nic nie zastąpi unikania ekspozycji na słońce miedzy 11.00 a 15.00 latem. Na każdym moim kremie jest taka adnotacja. I w praktyce ucieczki do cienia w upał czy zakrycia się kapeluszem/chustą nic nie zastąpi. Podobnie jak unikania światła monitorów komputera, które też przyśpiesza fotostarzenie skóry choć nikt smaruje się filtrem z myślą o kilku godzinach pracy przed komputerem. A dla skóry nie ma różnicy- i to promieniowanie i to promieniowanie.
Stary 2017-07-02, 14:15   #1273
Make4Up
Zakorzenienie

Cytat:
Tak ten. Możesz i spróbować sam używać. Ja używam teraz serum z wit. C, ale gdyby nie ono to otworzyłabym tą emulsję z Perfecty. Myślę że z serum z Bielendy to nie powinno Cię nic zapchać.

Cytat:
Myślałam o tym serum
Dzięki za info o tej Ziaji, chyba ją kupie Może narazie będę ją używać samą a jak skóra będzie czegoś jeszcze potrzebować to wtedy to serum kupie.

Wit. C jest mało stabilna ale też chroni przed wolnymi rodnikami które podobno przy filtrach mogą się szybciej wytwarzać. Ale mogłam coś pokręcić
No tak jest
http://www.biochemiaurody.com/slownik/ascorbicacid.html

"Witamina C sama w sobie nie wywołuje przebarwień a wręcz je rozjaśnia, nie jest fotouczulająca i nie reaguje ze słońcem. Jak każdy kwas może jednak wywołać podrażnienie i wówczas wzrasta ryzyko powstania przebarwień.
[...]
Warto też wiedzieć, że nie należy witaminy C w postaci kwasu askorbinowego łączyć z niacynamidem (wit B3). Chodzi o to, że kwas askorbinowy jest aktywny w niskim pH, które z kolei może sprawić, że niewinny skądinąd niacynamid, zamieni się w drażniący nikotynamid. Oznacza to, że nie należy stosować na serum z wit. C kremu z niacynamidem, ale można już nałożyć jedno na dzień a drugie na noc. Można też łączyć wit. B3 z pochodnymi witaminy C, bo one nie potrzebują już tak niskiego pH." - z bloga Ziemoliny

Zresztą to czy jest upał czy słońce to nie ma znaczenia. Za fotostarzenie skóry odpowiada promieniowanie UVA, a je mamy cały rok niezależnie od pogody.
Stary 2017-07-02, 14:21   #1274
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
Jak jesteście ciekawe to o filtrach jest też tu:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997468/
Sama mam cerę naczynkową, więc czasem po filtr muszę sięgnąć, ale filtrowania się non stop, najwyższymi filtrami nie praktykuję. Poza tym nawet na kremie pisze, że nic nie zastąpi unikania ekspozycji na słońce miedzy 11.00 a 15.00 latem. Na każdym moim kremie jest taka adnotacja. I w praktyce ucieczki do cienia w upał czy zakrycia się kapeluszem/chustą nic nie zastąpi. Podobnie jak unikania światła monitorów komputera, które też przyśpiesza fotostarzenie skóry choć nikt smaruje się filtrem z myślą o kilku godzinach pracy przed komputerem. A dla skóry nie ma różnicy- i to promieniowanie i to promieniowanie.
Ja się smaruje
Na słońcu nie siędzę, raczej się w ogóle nie opalam. Ale jak widzę rano że słońce już porządnie nawala to się smaruje mimo że czeka mnie tylko godzina drogi a potem będę siedziała w pracy. Ale tak jak mówiłam, to tylko latem albo jak używam kwasów.

Cytat:
Tak ten. Możesz i spróbować sam używać. Ja używam teraz serum z wit. C, ale gdyby nie ono to otworzyłabym tą emulsję z Perfecty. Myślę że z serum z Bielendy to nie powinno Cię nic zapchać.

No tak jest

"Witamina C sama w sobie nie wywołuje przebarwień a wręcz je rozjaśnia, nie jest fotouczulająca i nie reaguje ze słońcem. Jak każdy kwas może jednak wywołać podrażnienie i wówczas wzrasta ryzyko powstania przebarwień.
[...]
Warto też wiedzieć, że nie należy witaminy C w postaci kwasu askorbinowego łączyć z niacynamidem (wit B3). Chodzi o to, że kwas askorbinowy jest aktywny w niskim pH, które z kolei może sprawić, że niewinny skądinąd niacynamid, zamieni się w drażniący nikotynamid. Oznacza to, że nie należy stosować na serum z wit. C kremu z niacynamidem, ale można już nałożyć jedno na dzień a drugie na noc. Można też łączyć wit. B3 z pochodnymi witaminy C, bo one nie potrzebują już tak niskiego pH." - z bloga Ziemoliny

Zresztą to czy jest upał czy słońce to nie ma znaczenia. Za fotostarzenie skóry odpowiada promieniowanie UVA, a je mamy cały rok niezależnie od pogody.
Dzięki To dzisiaj sobie wejde po ten filtr przed pracą, wolę się nie nabawić przebarwień po tym moim zapchaniu ostatnim
Stary 2017-07-02, 14:52   #1275
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf
Konto usunięte

Cytat:
Mnie mimo tłustej kusi na lato, na dłoni nałożony z testera trochę zastygł. Na filmikach i zdjęciach w necie wygląda na skórze cudnie. Nawet na trądzikowej jak TU Jak się zdecyduję to już pewnie nie będzie :P
Nie myslalam, ze on ma takie krycie 😃 U mnie nie ma czego kamuflować, wiec sie w sumie nie zagłębialam w temat. Uwielbiam to jego wykończenie, cera wyglada tak promiennie i zdrowo.
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-02, 15:46   #1276
Make4Up
Zakorzenienie

Cytat:
Proszę bardzo:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17614223
Większość takich formuł zawiera filtry, które nie są fotostabilne i choćby dlatego szkodzi. Owszem są z filtrami fotostabilnymi, ale jest ich niewiele, są bardzo drogie. Witamina C prowadzi do złuszczania się skóry, sprawia, że skóra jest wrażliwsza na promieniowanie IR i UVA, co sprzyja przebarwieniom i nadmiernemu wydzielaniu sebum latem, kiedy naskórek się złuszcza i ochrona skóry przed słońcem i potem jest przez to słabsza. O bakteriach czy miejskim pyle nie mówiąc. Inna sprawa, że obecnie wielu dermatologów zaczyna mówić coraz głośniej o tym, że ani stosowanie filtrów nie jest tak zdrowe jak nam się wydaje jeśli to filtry chemiczne i o tym, że tak wysoka ochrona UV w naszej szerokości geograficznej przy niedoborach witaminy D3 w populacji wcale nie sprzyja naszemu zdrowiu. Mało kto sięga po kombo witamina C albo witaminy i filtry fizyczne, więc większość osób sięgających po filtry UV chemiczne i witaminę C latem, nie daj boże wraz z peelingiem chemicznym, kwasami, retinolem i czym tam jeszcze najnormalniej w świecie skórze szkodzi. Jak jeszcze dowali do tego silikon w podkładzie na dzień no to różne stany zapalne, alergie i łojotok gotowy.
Tu choćby o tym jak niektóre filtry UV mogą zwiększać ryzyko raka piersi lub powodować agresywniejszy rozwój tej choroby:
http://journals.plos.org/plosone/art...l.pone.0060567
Wiem, że w pogoni za młodością kobiety pokochały filtry, ale wcale filtry UV nie są tylko i wyłącznie korzystne dla ludzi. Jak najbardziej mają swoją mroczną stronę i choćby dlatego także filtry powinno się stosować z umiarem.

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

A jak ktoś chce się chronić przed wolnymi rodnikami to należy dostarczać przeciwutleniacze, owszem, ale z diety. Czyli jeść dużo flawonoidów, karotenoidów z warzyw, owoców. Lepiej zrobić np. koktajl pietruszkowy z pomarańcza, jabłka i pęczku pietruszki zielonej niż paprać twarz kremem. Efekt będzie dużo lepszy.
Dzięki zobaczę. A co z tym, że różne filtry się wzajemnie stabilizują mineralne z chemicznymi i właśnie witamina C też je stabilizuje. To co mamy na półkach to mieszanki różnych filtrów i składników, które wzajemnie na siebie działają.
Ehhh jak to mówią im głębiej w las tym więcej drzew Generalnie ze wszystkim tak jest, że w nadmiarze szkodzi czy to coś z żywności czy z chemii, czy kosmetyki. Za mało witamin źle za dużo też źle
Z badaniami to też jest tak że najpierw coś zostanie odkryte jakie to wspaniałe itd. potem znowu kolejne badania, coś zostaje obalone i tak w koło. Różni badacze różne podejścia mają.

To co obecnie używam mi służy. Nigdy wcześniej nie używałam serum z wit. C. też go stale nie zamierzam używać. Samo w sobie jest tłuste i lepkie, długo się wchłania ale wchłania. Potem duża ilość filtra i też muszę odczekać. Podkładu używam HD Catrice i mimo mojej tłustej to tylko najgorzej wyglądał nos, a reszta znośnie. Nie czuję, że mi coś spływa, a też nie zapycha mnie, więc to co piszesz zależy od wrażliwości skóry.

Tak z przekory kupiłam Embryolisse z parafiną, jak przyjdzie jego kolej dam znać jak się spisuje
Na noc zaczęłam używać Biodermę Hydrabio Crème, jest treściwy i czuć jakby zostawiał warstwę okluzyjną, ale rano budzę się z matową twarzą. Na razie po dwóch razach jestem zobaczę jak dalej.

Cytat:
Ja się smaruje
Na słońcu nie siędzę, raczej się w ogóle nie opalam. Ale jak widzę rano że słońce już porządnie nawala to się smaruje mimo że czeka mnie tylko godzina drogi a potem będę siedziała w pracy. Ale tak jak mówiłam, to tylko latem albo jak używam kwasów.

Dzięki To dzisiaj sobie wejde po ten filtr przed pracą, wolę się nie nabawić przebarwień po tym moim zapchaniu ostatnim
Też myślę nad tym filtrem z Lirene który podałaś wcześniej. Najważniejsze żeby filtr działał, i był znośny pod makijaż. Tak jak MissChievousTess pisze promieniowanie jest też z monitorów, ale jak słońca nie ma to też je mamy. UVA przenika przez szyby, tkaniny. Tylko też nie jestem zwolenniczką chorobliwego unikania słońca. Przede wszystkim unikam poparzeń słonecznych i nie dopuszczam do tego żeby mi skóra schodziła.

Z droższych kremów pod filtr to może Bioderma Hydrabio Gel-Crème? Może gdzieś w aptece popytaj o próbki. Albo Hydrabio
Perfecteur SPF 30.
Stary 2017-07-02, 15:49   #1277
czekoladowoo
Zakorzenienie

Narazie sprobuje ta Ziaje i serum z Bielendy. Chwilowo na Bioderme mnie nie stac

Ten Lirene czytałam ma dobre opinie, witaminy C nie ma, ale ma bodajze witaminę E.

U mnie w pracy to monitorow pod dostatkiem. Pod moim nosem mam 3 plus wieeeelka szybę nad glowa

Co do opalania to czasem usiade na balkonie i bez filtra. Ale twarzy wogole nie opalam a ciało z umiarem. Jak na plaze to filtr koniecznie i nie leze dluzej niz godzinę-dwie bo zaczyna mnie juz wszystko wkurzac i nie wyleze

Edytowane przez czekoladowoo
Czas edycji: 2017-07-02 o 15:50
Stary 2017-07-02, 16:02   #1278
Arwenka1
Rozeznanie

Cytat:

No tak jest

[...]

No właśnie ,ja teraz chce postawić na ochronę przeciwsłoneczną,witaminę C i nawilżanie.Mam krem z filtrem Bielendy ,filtr matujący SunOzon,,do nawilżania super dla mnie jest esencja z Perfecty i żelowe maseczki Bielendy (z tej niebieskiej serii),chce dokupić też nawilżające serum.Witaminę C mam w mikrodermabrazji z Mincera z w serum Bielendy z kwasem glikolowym.Przez ten kwasowy dodatek to serum jest nienajlepsze na lato.Jakiego używacie serum na lato?
Arwenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-02, 16:15   #1279
Make4Up
Zakorzenienie

[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;75139476]Nie myslalam, ze on ma takie krycie 😃 U mnie nie ma czego kamuflować, wiec sie w sumie nie zagłębialam w temat. Uwielbiam to jego wykończenie, cera wyglada tak promiennie i zdrowo.[/QUOTE]

To przez nacisk dołączoną gąbeczką niby się buduje krycie.
TU i TU też wygląda pięknie. Tylko kolorystycznie to chyba 7 bym potrzebowała.
Stary 2017-07-02, 16:54   #1280
Konto usunięte

Cytat:
To przez nacisk dołączoną gąbeczką niby się buduje krycie.
TU i TU też wygląda pięknie. Tylko kolorystycznie to chyba 7 bym potrzebowała.
No ja kupiłam te 1 na zapas 😃 Na jesień powinna byc ok, juz bledne, ale trójka jeszcze daje rade. Nie lubie podkładów L'Oreala, alevten im sie wybitnie udał. Zainspirowali sie Azjatami i wyszło im to na dobre. Jak mam go na ryju to sie wiecznie zachwycam idealnoscia mojej cery 😆
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-02, 16:59   #1281
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84

Cytat:
Gąbka Syrena antycellulitowa. Sama kupiłam nową bo stara zaczęła żyć swoim życiem Wszelkiej maści masażery. Kiedyś kupiłam olejek Lirene z bańką chińską, olejek zużyłam, a bańki nie jeszcze się nie przemogłam LOL boję się siniakówna YT są filmiki jak wykonać taki masaż, zresztą przed użyciem bańki i tak najlepiej skórę rozmasować.

Z kosmetyków to zużyłam serum w srebrnym opakowaniu z zielona zakrętką z Eveline. Miewałam też inne wersje ale albo jakieś srebrne albo złote drobiny w nich, a skład wcale nie lepszy od wersji 3D Zresztą to tylko wspomagacz, bo samo serum problemu nie rozwiąże to biorę te w promkach, czasem coś innego niż Eveline.
Teraz kończę Bielendę http://bielenda.pl/produkty/slim-cel...m-antycellulit Kupiłam je w CND kilka miesięcy temu. Całkiem fajny skład ma bo na 2 miejscu olej z pestek winogron a za nim oliwa z oliwek, gliceryna, a trochę dalej ekstrakt z bluszczu, ekstrakt z Centella asiatica, algi Laminaria Digitata, spirulina, ekstrakt owocu Amlaki, wit. E, kwas hialuronowy i reszta składu. Lekko lejące, bardzo fajnie się wchłania i nie chłodzi mocno, mentol jest na dole składu.
Dziękuję, coś pokombinuje żałuję tylko że nie zrobiłam tego wcześniej
Stary 2017-07-02, 16:59   #1282
Make4Up
Zakorzenienie

[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;75142546]No ja kupiłam te 1 na zapas �� Na jesień powinna byc ok, juz bledne, ale trójka jeszcze daje rade. Nie lubie podkładów L'Oreala, alevten im sie wybitnie udał. Zainspirowali sie Azjatami i wyszło im to na dobre. Jak mam go na ryju to sie wiecznie zachwycam idealnoscia mojej cery ��[/QUOTE]

On jest produkowany w Korei

Co do filtrów to ponoć azjatyckie wcale tak dobrze nie chronią przed UVA, lepsze są australijskie. KLIK

Edytowane przez Make4Up
Czas edycji: 2017-07-02 o 17:04
Stary 2017-07-02, 17:13   #1283
Konto usunięte

Cytat:
On jest produkowany w Korei
O widzisz, musze sie chyba lepiej opakowaniem przyglądać 😃
Stary 2017-07-02, 18:15   #1284
MissChievousTess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evanka99 Pokaż wiadomość
Peeling-maska stop naczynkom z perfecty. Ideał
Dziękuję za sugestię. Właśnie dorwałam na promo w Superpharm. Zobaczę co to za cudo.
Stary 2017-07-02, 21:30   #1285
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Ma filtr przenikający i parabeny (jedni ich unikają, inni nie), więc tak średnio w sumie.

Fajny jest krem do opalania dla dzieci z Lidla, bez filtrów przenikających i parabenów. Jest teraz w promocji za 12,99 (100ml).
Sobie kupiłam fluid spf 30 Sun Ozon (teraz 6,99 w promocji) do opalania na działce. Tak na co dzień nie używam, manię mam za sobą. Smarowałam nawet siedząc przed komputerem (i zakładałam okulary przeciswłoneczne :cwaniak: ale to było daaaawno, z 10 lat temu)

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-02, 22:25   #1286
ceccylia_paladin
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Używałyście już żeli do opalania Sun Ozon? Ciekawią mnie one, ale obawiam się klejenia.
Mam krem do opalania 30 i lepi sie
ceccylia_paladin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-02, 22:27   #1287
kokolino4
Raczkowanie

Czy ktoś już stosował ten nowy podkład o konsystencji galaretki ?? Aqua Jelly z Bell Hypoalergenic ?

http://www.rossmann.pl/Produkt/Bell-...5-,412781,7166
kokolino4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-02, 23:06   #1288
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ceccylia_paladin Pokaż wiadomość
Mam krem do opalania 30 i lepi sie
Pytałam o żel

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-02, 23:10   #1289
wiolka1115
Rozeznanie

Doradzcie proszę odżywkę do mycia włosów

wiolka1115 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-07-02, 23:22   #1290
Make4Up
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Ma filtr przenikający i parabeny (jedni ich unikają, inni nie), więc tak średnio w sumie.

Fajny jest krem do opalania dla dzieci z Lidla, bez filtrów przenikających i parabenów. Jest teraz w promocji za 12,99 (100ml).
Sobie kupiłam fluid spf 30 Sun Ozon (teraz 6,99 w promocji) do opalania na działce. Tak na co dzień nie używam, manię mam za sobą. Smarowałam nawet siedząc przed komputerem (i zakładałam okulary przeciswłoneczne :cwaniak: ale to było daaaawno, z 10 lat temu)
Jak się nie jest w ciąży, albo matką karmiącą to nie ma przeciwwskazań. Ani jednego ani drugiego nie demonizuję, ale jak ktoś chce wykluczyć to droga wolna.

Na rynku pojawił się Avene Sunsimed, który nie jest kosmetykiem a wyrobem medycznym, a jego skład opiera się na filtrach chemicznych. Producent zaznaczył, że w związku z brakiem danych dotyczących stosowania produktu przez kobiety w ciąży lub matki karmiące, kobiety należące do tych grup przed użyciem powinny skontaktować się z lekarzem. Ale wszystko inne musiało zostać przebadane od a do z, żeby coś dostało znak CE i było wyrobem medycznym musi mieć potwierdzoną skuteczność wg konkretnych norm europejskich. Dlatego ja wolę dostępne u nas kosmetyki, a nie azjatyckie. Mamy restrykcyjne normy, kosmetyki także muszą być odpowiednio opisane.

Cytat:
Napisane przez kokolino4 Pokaż wiadomość
Czy ktoś już stosował ten nowy podkład o konsystencji galaretki ?? Aqua Jelly z Bell Hypoalergenic ?

http://www.rossmann.pl/Produkt/Bell-...5-,412781,7166
Ciekawy, to chyba nowość jeszcze nie widziałam. Dziś dopiero dopadłam do szafy AA. Fajne wydają, się bazy rozświetlajace i rozświetlacze w kamieniu i pomada do brwi w kolorze blond bodajże. Reszta mnie nie zachwyciła. Może podkładom musiałabym więcej czasu poświęcić, ale tak to nic szczególnego.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum ROSSMANNiaczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości