Nasze codzienne jadłospisy, część V - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-11, 15:49   #781
smak6malin
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część V

Cytat:
Napisane przez MartaS1992 Pokaż wiadomość
No właśnie... A kalafior, brokuły??
Mam jeszcze kilka pytan:
Jaka oliwa jest najlepsza do smażenia??
Co jest lepsze kefir smakowy 0% czy maślanka smakowa 0% Bo nie ma napisane nic na opakownaiu i niewiem... A sam chudy twarożek czy z warzywami mi nie smakuje... i musze sobie czymś osłodzić dlatego mieszam z odrobiną kefiru
A kto Ci powiedział, że kalafior i brokuły nie są dobre na R ?
No najlepsza jest pełnowartościowa oliwa z oliwek.Smakowy kefir albo maślanka do twarogu z warzywami ? Na twoim miejscu dodałabym do tego twarożku jakieś przyprawy. Co do tej maślanki i kefiru to obojętnie moim zdaniem, jak chcesz wiedzieć które ma więcej białka, jakie są ilości tłuszczy i węgli to znajdź w sklepie, takie na których będzie to zaznaczone.

smak6malin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 16:11   #782
karolinka86
Zakorzenienie

Dziewczyny, prosze o rade, gdyz mam problem z komponowaniem tych mniejszych posilkow, czyli 2 sniadania i podwieczorku
Czy na R taki podwieczorek to dobry przyklad:
2 kromki pieczywa chrupkiego 3 zboza(po 30 kcal) z sekiem twarozkowym/homo ze swiezym szczypiorkiem i pomidorem(2 plasterki) oraz male jablko do tego

Co o tym sadzicie?Z gory dzieki...Jak pisalyscie, sam owoc to malo...A zwyklego pieczywa tez bym nie chciala jesc na kazdy posilek

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 16:11   #783
Maggie_90
Wtajemniczenie

[quote=smak6malin;7515908]

Cytat:
Napisane przez Maggie_90 Pokaż wiadomość
Przestań nie przejmuj się, od czasu do czasu trzeba zaszaleć. Mam nadzieję, że dzisiaj już wszelkie wyrzuty przeszły.
Oj biedna, dobrze, że wróciłaś
Dziękuję bardzo Dzisiaj wcale nie lepiej, mam taką ochotę na słodkie, że nie wiem, czy dzisiaj wytrzymam, juz i tak za bardzo pogrzeszyłam D
Niech przestanie padać to pójdę pobiegać i w nagrodę zjem jeszcze jednego pierniczka

Cytat:
No właśnie... A kalafior, brokuły??
Mam jeszcze kilka pytan:
Jaka oliwa jest najlepsza do smażenia??
Co jest lepsze kefir smakowy 0% czy maślanka smakowa 0% Bo nie ma napisane nic na opakownaiu i niewiem... A sam chudy twarożek czy z warzywami mi nie smakuje... i musze sobie czymś osłodzić dlatego mieszam z odrobiną kefiru
Moim zdaniem oliwa z oliwek/pestek winogron.
Najlepszy kefir i maślanka naturalna do 3% tłuszczu- nawet chcąc schudnąć nie mozna ich drastycznie ograniczać, potem pojawiają się problemy z okresem. Co z tego, że smakowe mają 0%tłuszczu, jak mają mnóstwo węglowodanów? Lepiej weź naturalną i dodaj owoc.

Twarożek możesz jeść na kanapce, dopraw ulubonymi ziółkami, od czasu do czasu łyżeczka niskosłodzonego dżemu też nie zaszkodzi

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 16:19   #784
Maggie_90
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, prosze o rade, gdyz mam problem z komponowaniem tych mniejszych posilkow, czyli 2 sniadania i podwieczorku
Czy na R taki podwieczorek to dobry przyklad:
2 kromki pieczywa chrupkiego 3 zboza(po 30 kcal) z sekiem twarozkowym/homo ze swiezym szczypiorkiem i pomidorem(2 plasterki) oraz male jablko do tego

Co o tym sadzicie?Z gory dzieki...Jak pisalyscie, sam owoc to malo...A zwyklego pieczywa tez bym nie chciala jesc na kazdy posilek
A dlaczego nie 'zwykłe pieczywo"- w sensie np. razowe? Lepsze niż chrupkie, zdecydowanie.
Taki podwieczorek jest ok, ale do 16-17 (ze względu na owoce)

Moje grzeszne U- piernikowo dzisiaj.

1. 225 ml mleka 0,5%, w nim gotowane 2 śliwki suszone, morelka i 1/2 małego jabłka, 4 łyżki BF, garść płatków zdrowy błonnik, 2 małe pierniki

2. galaretka drobiowa (z marchwią, groszkiem), cieniutka kromka razowca z tostera z plastrem oscypka i ketchupem, 1/2 pomidora, rzodkiewka, mały kawałek sernika (normalnego, taki puszyyyysty)

3. mała enchilada z mięsem wieprzowym i kukurydzą, trochę fasoli, dużo sałatek (niestety chyba z majonezem)
deser: 2 pierniczki

4. sałatka warzywna i z kurczakiem jak wczoraj, 3 orzechy włoskie, pół kubka barszczu (razem 4 łyżki)

5. 100g wieśniaka, plasterek szynki, pół ogórka, rzodkiewka lub jeszcze inne warzywa

Jak ja chcę pierniiiiczkiiiiiiiiiii a juz za dużo zjadłam, waga zaczęła wracać do normy i znowu teraz zawalę

Na 'szczęście' goście pojutrze jadą, ale przywieźli ponad... 1,5 kg pierników, o zgrozo

Stary 2008-05-11, 16:21   #785
brak-nicka
Raczkowanie

U
I Owsianka (40 g płatków owsianych, 150 g serka homo naturalnego, jabłko, cynamon), cappuccino marcepanowe bez cukru.
II 2 kromki chleba razowego z serem żółtym i pieczarkami -> zapieczone, polane ketchupem, marchewka.
III Gałka ziemniaków, 3 paluszki rybne, surówka z marchwi i jabłka.
IV 150 g serka ananasowego z 2 łyżkami otrąb owsianych, 30 g orzechów ziemnych, ogórek.
V 150 g serka homo naturalnego, 4 rzodkiewki.

brak-nicka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 16:21   #786
MartaS1992
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez smak6malin Pokaż wiadomość
A kto Ci powiedział, że kalafior i brokuły nie są dobre na R ?
No najlepsza jest pełnowartościowa oliwa z oliwek.Smakowy kefir albo maślanka do twarogu z warzywami ? Na twoim miejscu dodałabym do tego twarożku jakieś przyprawy. Co do tej maślanki i kefiru to obojętnie moim zdaniem, jak chcesz wiedzieć które ma więcej białka, jakie są ilości tłuszczy i węgli to znajdź w sklepie, takie na których będzie to zaznaczone.
Niee, chodzilo mi o to ze nie smakuje mi twarożek z warzywami, przyprawamy tylko SAM z czymś słodkim... Dziś niestety z jogurtem owocowym bo nie maialam nic innego. Ok, poszukam z oznaczeniami. Nikt mi nie mówił o brokułach... tak tylko zapytałam czy one też?

R

10.30 Śn: 3 x ( kromka chleba fitnes ze słonecznikem (1-27g), plasterki polędwicy sopockiej, liście sałaty, ogórek, pomidor)
14.00 O: 1 duży ziemniak, pierś z kurczaka(waga hmm... 6cmx6cm 7x7 coś koło tego) duszona z pieczarkami, brokułami, mizeria: cały ogórek, troche kefiru nat., łyżka śmietany przyparwy.
17.00 P: ok.100 g twarogu chudego, troche kefiru nat., 4 łyżki jogurtu owocowego
K: (ok. 20) hmm... pewnie to samo co na podwieczorek : 150g twarogu, kefir, jogyrt
MartaS1992 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 16:23   #787
mloda_to_glupia
Wtajemniczenie

GG do mloda_to_glupia

a ja mam pytanie... mge offa malutkiego zrobic? bo niestety nie moge jesc, taka sie czuje caly czas pelna... dzis do brzuszka powedrowalo niezbyt dobre na diecie ale: 2 ziemniaki mlode, troche gulaszu bez smietany ani maki tylko taki sobie zwykly no i mizeria... nic wiecej... 3 czerwone herbatki narazie... no i wczoraj podobnie... a waga rosnie albo stoi w miejscu a co do jedzenia chce jesc 5 malych posilkow dziennie ale jakos nie moge sie zmusic... co zrobic?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-05-11, 16:23   #788
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
A dlaczego nie 'zwykłe pieczywo"- w sensie np. razowe? Lepsze niż chrupkie, zdecydowanie.
Tak, podwieczorek jem w tych godzinach
Razowe pieczywo tez bardzo lubie, szczegolnie takie z ziarnami...Tylko wydawalo mi sie, ze jak juz je jem zwykle na sniadanie i kolacje, to juz za duzo bedzie jak na R A to chrupkie takie leciutkie jest...

A co robic w przypadku, gdy danego dnia pije kawe?Najbardziej lubie tak ok.godz.po sniadaniu...Czy wtedy juz zrezygnowac mam z 2śn.? No, zeby kcal za duzo nie bylo tego dnia?

Stary 2008-05-11, 16:30   #789
agatka-a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Toffiee Pokaż wiadomość
Które orzechy sa najbardziej obgate w NNKT i ile mien więcej dziennie pownno sie ich jeść? Czy równie wartościowe sa wiórki kokosowe i migdały?
każdy rodzaj ma inne składniki mineralne, jedne są uboższe w białko czy wazne pierwiastki inne bogatsze
tu sobie przeglądnij
http://www.dobradieta.pl/tabele.php?...p&main=9&sub=0
co do wiórek, nie są to NNKT a nasycone, na R należy je ograniczyć
agatka-a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 16:32   #790
bojestemtegowarta
Rozeznanie

Lokalizacja: -"Tam, gdzie..." Cholera. "Tam, gdzie..." - ''Dobranoc'' - powiedział Diabeł.

Cytat:
Taki sobie ten jadłospis, dużo pieczywa, mogło by być więcej warzyw, NNKT. Dużo węgli, zawsze jesz tyle pieczywa?
Czemu nie ma piątego posiłku?
Gotowana marchewka nie jest dobra na R, gdyż ma wtedy wysoki IG, który nie sprzyja redukcji.
nie zawsze, ale w niedzielę zwykle tak (rodzinne sniadanie - świętośc i tradycja - muszę zjesc wszytsko wtedy, dlatego tak dużo :/ ). Sałatkę z ok. 1/2 puszki tuńczyka. Sałatka i szprotki tez były polane odrobina oliwy. Obiad lekki bo się napchałam tymi kanapkami. 5 posiłku nie ma bo się napchałam fasolką, no i mam wyrzuty sumienia z tym chlebem wiem, wiem, że spowalniam metabolizm, ale wydaje mi sie że zjadłam dziś za duzo.
bojestemtegowarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 16:52   #791
Maggie_90
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak, podwieczorek jem w tych godzinach
Razowe pieczywo tez bardzo lubie, szczegolnie takie z ziarnami...Tylko wydawalo mi sie, ze jak juz je jem zwykle na sniadanie i kolacje, to juz za duzo bedzie jak na R A to chrupkie takie leciutkie jest...

A co robic w przypadku, gdy danego dnia pije kawe?Najbardziej lubie tak ok.godz.po sniadaniu...Czy wtedy juz zrezygnowac mam z 2śn.? No, zeby kcal za duzo nie bylo tego dnia?
Że co? Bo wypijesz kawę i z tego powodu niby masz nie jeść II sniadania??!! A to dlaczego? Gorzka kawa parzona bez mleka i bez cukru ma chyba 4 kcal... masz jeść normalne II śniadanie, a jeśli musisz słodką to kup słodzik.

Jesli uważasz, że pieczywa jest za duzo, to kolację zjedz czysto białkową (wskazane) albo na śniadanie tego dnia zjedz owsiankę, tak, żeby tylko w dwóch posiłkach był chleb Chrupkie pieczywo od czasu do czasu też nie zaszkodzi, ale jest wysoko przetworzone, najlepszy normalny razowy.

Stary 2008-05-11, 16:59   #792
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Że co? Bo wypijesz kawę i z tego powodu niby masz nie jeść II sniadania??!! A to dlaczego? Gorzka kawa parzona bez mleka i bez cukru ma chyba 4 kcal... masz jeść normalne II śniadanie, a jeśli musisz słodką to kup słodzik.
A nie powiedzialam dokladnie, przepraszam Kawe lubie oslodzic, ale plaska lyzeczke Czasem zjem herbatnika (wg.tabeli na opakowaniu 26 kcal) lub male ciasteczko- zdarza sie W takim przypadku i tak mam jesc 2 sn??

Cytat:
Jesli uważasz, że pieczywa jest za duzo, to kolację zjedz czysto białkową (wskazane) albo na śniadanie tego dnia zjedz owsiankę, tak, żeby tylko w dwóch posiłkach był chleb Chrupkie pieczywo od czasu do czasu też nie zaszkodzi, ale jest wysoko przetworzone, najlepszy normalny razowy.
Dzieki za rade bardzo lubie serek bialy i twarozek wiec sie ciesze, ze moge go jesc bez wyrzutow sumienia

Stary 2008-05-11, 17:00   #793
gaia
Zadomowienie

mloda_to_glupia jak ty strasznie dużo schudłas w niecałe półtora miesiąca??!! Rozumiem, że to ten przedmaturalny stres działa jako wspanialy wspomagacz?

smak6malin od ponad tygodnia nie moge nigdzie na osiedlu dostać chudego. Ale może taki płt. jest nawet lepszy w mojej sytuacji.
Dziękuję za ocenę

Będę odchudzoną inżynierką
68,5 68 67 66 65 64 63 62 61 60
gaia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 17:04   #794
mloda_to_glupia
Wtajemniczenie

GG do mloda_to_glupia

Przedmaturalny stres i MŻ...

i jedzenie bardziej racjonalnych posilkow. takich jak tu opisuja wszyscy...
Stary 2008-05-11, 17:12   #795
smak6malin
Wtajemniczenie

[quote=Maggie_90;7520218]
Cytat:

Dziękuję bardzo Dzisiaj wcale nie lepiej, mam taką ochotę na słodkie, że nie wiem, czy dzisiaj wytrzymam, juz i tak za bardzo pogrzeszyłam D
Niech przestanie padać to pójdę pobiegać i w nagrodę zjem jeszcze jednego pierniczka

Proszę Lepiej teraz zgrzeszyć czymś małym, bo potem jak się ta ochota zbierze, to może być nieciekawie.

Cytat:

1. 225 ml mleka 0,5%, w nim gotowane 2 śliwki suszone, morelka i 1/2 małego jabłka, 4 łyżki BF, garść płatków zdrowy błonnik, 2 małe pierniki mało białka, mogłaś tu wrzucić jakiś homo czy wieśniaka

2. galaretka drobiowa (z marchwią, groszkiem), cieniutka kromka razowca z tostera z plastrem oscypka i ketchupem, 1/2 pomidora, rzodkiewka, mały kawałek sernika (normalnego, taki puszyyyysty) to ten sernik dietetyczny czy już normalny robiłaś ?

3. mała enchilada z mięsem wieprzowym i kukurydzą, trochę fasoli, dużo sałatek (niestety chyba z majonezem) ok
deser: 2 pierniczki mogłaś tu dorzucić jakieś warzywo

4. sałatka warzywna i z kurczakiem jak wczoraj, 3 orzechy włoskie, pół kubka barszczu (razem 4 łyżki) czemu tylko 3?

5. 100g wieśniaka, plasterek szynki, pół ogórka, rzodkiewka lub jeszcze inne warzywa ładnie

Jak ja chcę pierniiiiczkiiiiiiiiiii a juz za dużo zjadłam, waga zaczęła wracać do normy i znowu teraz zawalę

Na 'szczęście' goście pojutrze jadą, ale przywieźli ponad... 1,5 kg pierników, o zgrozo
4 małe to tak dużo ? Oj nie przesadzaj.

Cytat:
Napisane przez brak-nicka Pokaż wiadomość
U
I Owsianka (40 g płatków owsianych, 150 g serka homo naturalnego, jabłko, cynamon), cappuccino marcepanowe bez cukru. ok
II 2 kromki chleba razowego z serem żółtym i pieczarkami -> zapieczone, polane ketchupem, marchewka. ok
III Gałka ziemniaków, 3 paluszki rybne, surówka z marchwi i jabłka. zamiast paluszków rybnych polecałabym normalną rybę lub fileta, nie wiadomo co wkładają do tych paluszków
IV 150 g serka ananasowego z 2 łyżkami otrąb owsianych, 30 g orzechów ziemnych, ogórek. ok
V 150 g serka homo naturalnego, 4 rzodkiewki. ok

Jw.

Cytat:
Niee, chodzilo mi o to ze nie smakuje mi twarożek z warzywami, przyprawamy tylko SAM z czymś słodkim... Dziś niestety z jogurtem owocowym bo nie maialam nic innego. Ok, poszukam z oznaczeniami. Nikt mi nie mówił o brokułach... tak tylko zapytałam czy one też?

R

10.30 Śn: 3 x ( kromka chleba fitnes ze słonecznikem (1-27g), plasterki polędwicy sopockiej, liście sałaty, ogórek, pomidor) ok
14.00 O: 1 duży ziemniak, pierś z kurczaka(waga hmm... 6cmx6cm 7x7 coś koło tego) duszona z pieczarkami, brokułami, mizeria: cały ogórek, troche kefiru nat., łyżka śmietany przyparwy. ok
17.00 P: ok.100 g twarogu chudego, troche kefiru nat., 4 łyżki jogurtu owocowego jogurt owocowy na R odpada
K: (ok. 20) hmm... pewnie to samo co na podwieczorek : 150g twarogu, kefir, jogyrt ok, możesz dodać jakieś warzywa
Jogurty owoce na R odpadają, już lepiej zjeść owoc do tego serka. Polecam też spróbować wieśniaka z mieszanką : orzechy, sezam, słonecznik etc. Nie brokuły i kalafior mogą być, tylko bez dodatków typu bułka tarta itd.
Poza tym mało NNKT w Twoim jadłospisie.

Cytat:
Napisane przez bojestemtegowarta Pokaż wiadomość
nie zawsze, ale w niedzielę zwykle tak (rodzinne sniadanie - świętośc i tradycja - muszę zjesc wszytsko wtedy, dlatego tak dużo :/ ). Sałatkę z ok. 1/2 puszki tuńczyka. Sałatka i szprotki tez były polane odrobina oliwy. Obiad lekki bo się napchałam tymi kanapkami. 5 posiłku nie ma bo się napchałam fasolką, no i mam wyrzuty sumienia z tym chlebem wiem, wiem, że spowalniam metabolizm, ale wydaje mi sie że zjadłam dziś za duzo.
Rozumiem. Lepiej w takim razie byłoby rozłożyć te posiłki na mniejsze, a nie upchać takie ilości w czterech.

smak6malin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 17:12   #796
Asilos Magdalena
Zadomowienie

gaia- cieszę się, że waga ruszyła, gratuluję

Moja dzisiejsza R:

9.00 śniadanie: marchewka; owsianka na wodzie: 3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrębów pszennych, jabłko, cynamon, łyżka wiejskiego light, 5 łyżek homo naturalnego (według moich łyżek to ok. 180g.). Po śaniadniu mocna kawa mielona z mlekiem.

12.00 II śniadanie: jajecznica ze szpinakiem: 3 białka, 1 żółtko, duuuużo szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1,5 łyżki podprażonego słonecznika, łyżka oliwy.

15.00 obiad: 2 filety rybne przyprawione bazylią i odrobiną soli- ugotowane na parze, 5 dużych łyżek brązowego ryżu, miseczka brokuł ugotowanych na parze.

U mnie jest dopiero po 17.00 a śpiąca jestem potwornie więc teraz piję drugą mocną mieloną kawę z odrobiną mleka.

przede mną:

18.00 podwieczorek: duża kromka pełnoziarnistego chleba, 180g. wiejskiego light, pomidor, łodyżka selera.

20.00 godzinka ćwiczeń w domu

21.00 kolacja: 150g. homo naturlanego + jakieś warzywko

Dużo dziś się ruszałam, bo od rana pracuję, a pracę mam w ruchu

Asilos Magdalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 17:13   #797
effa_j
Wtajemniczenie

hej dziewczyny na waszym forum jestem nowa chcialabym dobrze zastosowac sie do zasad diety redukcyjnej.Mam zatem pytanie a zarazem prosbe codziennie bede pisac to co zjadalam moge liczyc na jakies wskazowki i krytyke oczywiscie chce podkrecic troche metabolizm moze zacznie szybciej spalac tluszczyk.
a wiec tak na sniadanko chudy bialy serek z jogurtem naturalnym i zurawiona a i plasterek chudej szynki
na obiadek dwa golabki z chudziutkiego mieska <mama robila> + sos pomidorowy bez zadnych dodatkow no i to w sumie wszystko wiem ze malo ale ciezo mi jest 5 posilkow dziennie nie mowiac juz o 8 aha 2x czerwona herbata i 1x zielona no i lampka wina aktualnie.Na kolacje planuje jogurt pol na pol z mlekiem + otreby i jakis owoc banan a moze jablko co wy na to??
effa_j jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 17:33   #798
funky87
Zakorzenienie

Moje U ( na kacu)

ś:
250g jogurtu 0% wiśniowego
3 łyżki musli, 1 łyżka zarodków,
1 łyżka serka wiejskiego light
gruszka

IIś
140 g jogurtu naturalnego
grejpfrut (drugie śniadanie dość skromne bo późno , jakąś 1h przed obiadem )

O: 2 duże młode ziemniaczki z koperkiem
6 kotletów sojowych z bulionu
duuużo wiosennej sałatki

później : jabłuszko
2 grejpfruty

P:
150g homo brzoskwiniowego
1 łyżka zarodków
2 łyżki rodzynek,2 jabłka
kawa z mlekiem

edit: K: 2 kromki żytniego, 100g wiejskiego, 2 plastry szynki, papryka, miseczka sałatki wiosennej

btw: początek dnia lekkostrawny z wiadomego względu

Edytowane przez funky87
Czas edycji: 2008-05-11 o 18:16
funky87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 17:37   #799
201705250937
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agatka-a Pokaż wiadomość
każdy rodzaj ma inne składniki mineralne, jedne są uboższe w białko czy wazne pierwiastki inne bogatsze
tu sobie przeglądnij
http://www.dobradieta.pl/tabele.php?...p&main=9&sub=0
co do wiórek, nie są to NNKT a nasycone, na R należy je ograniczyć
Dzięki Z tych tabelek wynika , że najwięcej NNKT mają włoskie. Ale mak, dynia i pestki dyni i słonecznika też mają b. duzo.
201705250937 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 17:55   #800
Maggie_90
Wtajemniczenie

Cytat:
A nie powiedzialam dokladnie, przepraszam Kawe lubie oslodzic, ale plaska lyzeczke Czasem zjem herbatnika (wg.tabeli na opakowaniu 26 kcal) lub male ciasteczko- zdarza sie W takim przypadku i tak mam jesc 2 sn??
Dzieki za rade bardzo lubie serek bialy i twarozek wiec sie ciesze, ze moge go jesc bez wyrzutow sumienia
A nie lepiej mimo wszystko cukier zastąpić słodzikiem, a skoro juz musisz tego herbatnika, to po prostu dołożyć go do II śniadania? Nie powinno sie rezygnować z posiłków, na R tym bardziej.

[quote=smak6malin;7520880]
Cytat:

1. 225 ml mleka 0,5%, w nim gotowane 2 śliwki suszone, morelka i 1/2 małego jabłka, 4 łyżki BF, garść płatków zdrowy błonnik, 2 małe pierniki mało białka, mogłaś tu wrzucić jakiś homo czy wieśniaka

2. galaretka drobiowa (z marchwią, groszkiem), cieniutka kromka razowca z tostera z plastrem oscypka i ketchupem, 1/2 pomidora, rzodkiewka, mały kawałek sernika (normalnego, taki puszyyyysty) to ten sernik dietetyczny czy już normalny robiłaś ?

3. mała enchilada z mięsem wieprzowym i kukurydzą, trochę fasoli, dużo sałatek (niestety chyba z majonezem) ok
deser: 2 pierniczki mogłaś tu dorzucić jakieś warzywo

4. sałatka warzywna i z kurczakiem jak wczoraj, 3 orzechy włoskie, pół kubka barszczu (razem 4 łyżki) czemu tylko 3?

5. 100g wieśniaka, plasterek szynki, pół ogórka, rzodkiewka lub jeszcze inne warzywa ładnie

Proszę Lepiej teraz zgrzeszyć czymś małym, bo potem jak się ta ochota zbierze, to może być nieciekawie.
4 małe to tak dużo ? Oj nie przesadzaj.
Dzięki Ale że niby nadal mam zwracać taką uwagę na ilość białka? Wątpię, żeby zwykli ludzie dokładali specjalnie do płatków z mlekiem łyżkę twarogu czy homo, bo to za mało białka jak na jeden posiłek, moim zdaniem nie można popadać w skrajności...

Orzechy tylko 3, bo było ich dużo w sałatce. Pierniczki były zaraz po obiedzie, gdzie warzyw było dużo No i sałatek zjadłam o wiele więcej, jeszcze z pomidorkiem i 2 plastraami szynki.
A sernik normalny, ze sklepu.

Stary 2008-05-11, 18:11   #801
*skarbeczek*
Raczkowanie

Maggie_90 jak patrzę na Twój podpis to Ci zazdroszczę I tak Ci się ładnie udało tyle zrzucić na redukcji tak? Wow

Ja mam pytanko:
Taki zestawik:
2 tosty pełnoziarniste upieczone w tosterze posmarowane jak wystygną twarogiem chudym plus po 2 plastry pomidora na każdy plus posypka ziołami prowansalskimi może być na kolację? Dołożę jeszcze pól serka homo z cynamonem bo mi został

Cel => 58
JEST: 64.8 kg BYłO: 65.7kg

a6w 5/31

8abs 5/31

Nowa praca
*skarbeczek* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 18:17   #802
Maggie_90
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez *skarbeczek* Pokaż wiadomość
Maggie_90 jak patrzę na Twój podpis to Ci zazdroszczę I tak Ci się ładnie udało tyle zrzucić na redukcji tak? Wow

Ja mam pytanko:
Taki zestawik:
2 tosty pełnoziarniste upieczone w tosterze posmarowane jak wystygną twarogiem chudym plus po 2 plastry pomidora na każdy plus posypka ziołami prowansalskimi może być na kolację? Dołożę jeszcze pól serka homo z cynamonem bo mi został

Teoretycznie tak, w praktyce to chyba z 62 kg, te 2 kg to raczej zatrzymana woda po wyjeździe była Ale jeszcze chcę troszkę z nóżek schudnąć, ćwiczę mięśnie brzucha i chcę wrócić do 55,5 kg Czyli jak z powrotem zacznę 'normalne' utrzymanie, to chyba powinno jeszcze 0,5 kg spaść, tym bardziej, że chcę zacząć biegać (jestem z siebie dumna- dzisiaj drugi raz, 20 minut tylko z dwoma krótkimi przerwami )
I właśnie się zastanawiam, czy jeden pierniczek dziennie może mi w tym przeszkodzić
Hmmm, ja myslę, że lepsze na śniadanie Chyba że 3 h przed snem, chociaż ja tam jestem i tak za kolacją wyłącznie białkową, jeśli to redukcja

Stary 2008-05-11, 18:52   #803
Krytia
Zadomowienie

GG do Krytia

Śnwsianka(1 łyżka owsianych, 2 żytnich) twarożek homo naturalny,1 łyżka jogobelli, 1 maślanki truskawkowe, 1jogurtu nat, 1otrąb, 3 musli, 1 twarogu, banan

2Śn. 3kromki grahama, 1 łyżka paprykarza, 50g twarogu, jabłko

Ob. 1,5 parówki sojowej, 160g warzyw na patelnie(białych i zielonych), 5 młodych ziemniaków,2 kotleciki sojowe, dużo przypraw <--- to wszystko razem na patelnie (boskie wyszło), miseczka sałatki

P:homo truskawkowy,100g truskawek,banan, 0,5 jabłka,cynamon

K:wiejski, 1 łyżka jogobelli,
2kromki grahama i 2 żytniego z soją (z tostera) plasterek wędliny sojowej, 30g twarogu, łyżka paprykarza sojowego z kaszą gryczaną, łyżeczka masła orzechowego, pomidorek kokt, kawałek ogórka, 0,5 jabłka,cynamon
20g orzeszków w miodzie, 20g orzeszków w chili(uzależnienie?)

razem: troche poniżej 2400
i jak? a czy ja nie jem za dużo bananów?
Niebo mnie nie chce,
a piekło obawia się,
że nim zawładnę.
Liz Taylor
Życie jest do kitu i tyle.
Krytia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 18:54   #804
Annie1441
Wtajemniczenie

Na P. nie ma czegoś takiego jak za dużo :P
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 18:57   #805
misis188
Raczkowanie

Przepraszam
Normalnie dzis to juz przesadzilam. Nie napisze wam co jadlam ale byly m.in. biszkopt kakaowy-wlasnej roboty, troche masy orzechowej bo torta robilam i schabowy
Jutro tez pewno nie bedzie za postnie i tez beda kalorie i tort ale od wtorku juz obiecuje poprawe.
misis188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 19:00   #806
deMitia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Krytia Pokaż wiadomość
Śnwsianka(1 łyżka owsianych, 2 żytnich) twarożek homo naturalny,1 łyżka jogobelli, 1 maślanki truskawkowe, 1jogurtu nat, 1otrąb, 3 musli, 1 twarogu, banan Płatków możesz sypnąć więcej...

2Śn. 3kromki grahama, 1 łyżka paprykarza, 50g twarogu, jabłko Ładnie, jakiś owoco dodaj.

Ob. 1,5 parówki sojowej, 160g warzyw na patelnie(białych i zielonych), 5 młodych ziemniaków,2 kotleciki sojowe, dużo przypraw <--- to wszystko razem na patelnie (boskie wyszło), miseczka sałatki Mało kalorycznie jak na obiadek.

P:homo truskawkowy,100g truskawek,banan, 0,5 jabłka,cynamon Ładnie.

K:wiejski, 1 łyżka jogobelli,
2kromki grahama i 2 żytniego z soją (z tostera) plasterek wędliny sojowej, 30g twarogu, łyżka paprykarza sojowego z kaszą gryczaną, łyżeczka masła orzechowego, pomidorek kokt, kawałek ogórka, 0,5 jabłka,cynamon
20g orzeszków w miodzie, 20g orzeszków w chili(uzależnienie?) Ładnie

razem: troche poniżej 2400
i jak? a czy ja nie jem za dużo bananów?
Nie ma czegos takiego jak za dużo na P Staraj się przkraczać te 2400, nie zchodzić niżej.
Stary 2008-05-11, 19:01   #807
deMitia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez misis188 Pokaż wiadomość
Przepraszam
Normalnie dzis to juz przesadzilam. Nie napisze wam co jadlam ale byly m.in. biszkopt kakaowy-wlasnej roboty, troche masy orzechowej bo torta robilam i schabowy
Jutro tez pewno nie bedzie za postnie i tez beda kalorie i tort ale od wtorku juz obiecuje poprawe.
Ale kogo Ty przepraszasz? I za co? Za to zjadłaś torcika? No zjadałaś, smakował? Smakował... no niech Ci na zdrowie pójdzie! Nie martw się!
Stary 2008-05-11, 19:20   #808
Krytia
Zadomowienie

GG do Krytia

Cytat:
Napisane przez deMitia Pokaż wiadomość
Nie ma czegos takiego jak za dużo na P Staraj się przkraczać te 2400, nie zchodzić niżej.

W 2śn. przecież jest jabłko
a jeszcze deser był po obiedzie tylko zapomniałam:
2 ciasteczka owsiane własnej roboty
2gałki lodów i 2 mentosy, petitek lu go

Wiem że nie powinnam schodzić poniżej 2400 ale jakoś tak wyszło
Niebo mnie nie chce,
a piekło obawia się,
że nim zawładnę.
Liz Taylor
Życie jest do kitu i tyle.
Krytia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 20:19   #809
misis188
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez deMitia Pokaż wiadomość
Ale kogo Ty przepraszasz? I za co? Za to zjadłaś torcika? No zjadałaś, smakował? Smakował... no niech Ci na zdrowie pójdzie! Nie martw się!
No w zasadzie to siebie przepraszam bo za ten weekend mi kg przybyl Torta dzis dopiero robilam a jutro go bede jesc ale i tak wiem ze bedzie pyacha a na jutro juz mam twarozek gotowy-zaczne zdrowo dzien
misis188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 20:27   #810
mloda_to_glupia
Wtajemniczenie

GG do mloda_to_glupia

czy to normalne ze waga wieczorem przed snem jest o mniej wiecej 2 kg wieksza niz rano po wstaniu?

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości