|
|
#3121 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: PM 2018 cz. 6
Cytat:
Oni tam mieszkają, za tą kasę - podobno domek nie duży, ale mega wykończony i w środku fajny rozstaw. Co prawda ten chłopak robił dużo sam. U mnie jak ktoś ma działkę to budowa wg mnie lepiej się opłaca. Ja np. nie wyobrażam sobie życia w bloku, dla mnie domek, ogródek, kawałek miejsca na grilla to fajna rzecz.
|
|
|
|
#3122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zapłacić za gładzie, pomalowanie, położenie kafli, dachu, kominka albo zrobić to samemu zapłacić za wywiezienie ziemi, albo wynająć samą koparkę i zrobić to samemu kupić meble kuchenne Junona w promocji w brw albo kupić wymarzone lakierowane na lata kupić baterię do łazienki z gazetki za 69,90 i wymienić ją za 3-4 lata, albo kupić droższą i mieć ją aż Ci się nie znudzi budować z pustaków albo jednak wybrać nowocześniejszy i lepszy materiał położyć blachę na dach, albo konkretną dachówkę mieć 3 pokoje z kuchnią albo jednak zdecydować na większą przestrzeń dla każdego członka rodziny ogrodzić siatką albo pięknym ogrodzeniem Jest mnóstwo rzeczy, na których można faktycznie oszczędzić (czyli np zrobić ile się da samemu)- ale na to trzeba mieć czas, a u nas nie ma chętnych bezrobotnych, którzy położą nam kafelki. Jest też dużo rzeczy na których można pozornie oszczędzić, a jeśli to ma być dom to w moim rozumieniu na lata, dlatego nie kupiłabym "byle taniej". Ziarnko do ziarnka z tych "lepszych" materiałów, mebli, instalacji i robi się ogromna kwota. Ja wiem, że u nas nie przeszłoby "kupmy tańszy ten kibel, może nie będzie zły" ani "80m kwadratowych to już spoko dom", dlatego u nas poszłyby na to horrendalne pieniądze, których nie mamy |
|
|
|
|
|
#3123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie miałam bierzmowania, zrobiłam je jakieś 2-3 lata później---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- Ja moja na komunii widziałam. Ale zastanawiam się czy nie wyciągnąć do niej ręki i nawiązać kontakt tym bardziej że wiem że teraz ma trudny emocjonalnie czas |
|
|
|
|
|
#3124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
TZ też ma wątpliwości, czy jego chrzestni zjawia się na ślubie. Ale racja, że ludzie powariowali i sami nakrecaja tą spiralę, że tylko kasa, kasa i kasa. 2000 na chrzciny? W pale się nie mieści. Ja swojemu chrzesniakowi dałam póki co najdroższy prezent na komunię - rower za 800 zł. Nie wydaje mi się, żeby większe kwoty miały jakikolwiek sens przy takich uroczystościach. Ale i on jest z takich dzieci, które ucieszy każdy prezent. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ponadto twierdzisz, że wszystko co drogie to lepsze? Ja się z tym nie sądzę. Ludzie pchają kasę w ten szary steropian a on wcale nie lepszy tylko należy do normalnego coś tam zrobić. Grunt jest taki, by mieć dobrego fachowca, który nie zedrze kasy i by umiał doradzić na czym można zaoszczędzić a co należy zrobić porządniej.
|
|
|
|
#3126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Budowa prosta nie jest, mówią, że nawet jak się oszacuje budżet, to lepiej jeszcze doliczyć +/- 30%. Coś za coś. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3127 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja teraz właśnie stoję przed dylematem czy mieszkanie czy dom. Przez wiele lat myślałam, że tylko dom, ale teraz zastanawiam się czy nie lepiej poczekać z domem i na poczatek mieszkanie.
Wiem, że mieszkanie na wsi doceniłam dopiero gdy miałam około 17 lat, ale jako dziecko bardzo źle to wspominam. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3129 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A co do cen, to mnie nie stać na "najtańsze". Nikt mnie nie przekona, że najtańsze cokolwiek, jest długoletnie. Czy to najtańsze meble, kanapa, buty, słuchawka prysznicowa, ubrania- to wszystko trzeba wielokrotnie kupować kolejne, a co za tym idzie finalnie dajesz za to więcej niż zamierzałaś. Dlatego my zawsze uderzamy w średnią półkę cenową. Nie stać mnie na najdroższe, żeby poczuć się lepiej z odpowiednią marką, a też nie stać mnie na tanie, żeby to wymienić za jakiś czas- zazwyczaj krótszy niż bym chciała. A "szary styropian" - o czym mowa? Cytat:
---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ---------- Cytat:
Wszystko to by spadło na mnie, a ja się nie czuję na siłach, żeby zapierdzielać przy garach, przy dzieciach, w ogrodzie, przy mopie i jeszcze pracować. Dom to marzenie tżta i trochę moje z dzieciństwa, ale znam realia jak to wygląda i szczerze mówiąc, wolę umyć 60m2 w mieszkaniu i mieć czas pójść z dzieckiem na rolki niż patrzeć, czy mi pomidory nie zarosły. Pewnie jestem leniwa, ale mam to na uwadze Edytowane przez KinderCountry Czas edycji: 2017-07-05 o 15:10 |
||||
|
|
|
|
#3130 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko kwestia jest taka, że jak kupujesz mieszkanie np. od developera to wychodzi milion dziwnych rzeczy - krzywe ściany, to źle to tamto.
A uwierzcie mi, ze na wielu rzeczach da się zaoszczędzić, ostatnio szwagier robił sam szafę do przedpokoju i do sypialni, najlepsze prowadnice i inne takie i wyszło całkiem taniej. Tylko jest kwestia taka, że właśnie nie każdy to potrafi. Mieszkając na wsi faktycznie, trzeba trawę wykosić, odśnieżyć w zimie. Z ogrzewaniem jest wyjście, bo teraz są piece gazowe i aby się włącza i wyłącza.
|
|
|
#3131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie każdy pracuje na etacie 8h dziennie.
|
|
|
|
|
|
#3132 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Do tego gdybyśmy chceli jechać na "wieś" to oboje rodziców posiadają domy i nas nie wygonią gdy wpadniemy w odwiedziny. A mieszkanie w mieście jest lepsze szczególnie z małymi dziećmi. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3133 |
|
Zakorzenienie
|
Mi na wsi u tz.się podoba
a byłam wychowana w mieście.
|
|
#3134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3135 |
|
Wtajemniczenie
|
To tak jak mowie, ja zaczęłam to doceniać mając około 17 lat. jak już byłam względnie samodzielna i miałam chłopaka z samochodem^^
Ale często np. nie mogłam gdzieś iść, bo nie miałam jak wrócić.rezygnowalam z zajęć pozalecyjnych. Wkurzali mnie znajomi, którzy w ostatniej chwili zmieniali plany, bo im dojazd do centrum zajmował 10 minut mi godzinę. Uczyłam sie w mieście i też mialam czasem problemy z powrotami i dojazdami. Raz nawet z domu "uciekłam" w ramach buntu. Dlatego coraz bardziej zastanawiam się nad miastem ![]() Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A właśnie, koleżanka z pracy w ciąży jest. Jestem ciekawa, czy zaproponują mi jej stanowisko. Bardzo bym chciała... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3138 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#3139 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też zdecydowanie na tym etapie życia wolałabym kupić przestronne mieszkanie w nowym budownictwie z tarasem niż dom wolnostojący, nawet jakby miały kosztować tyle samo. Zwyczajnie nie mam czasu na zajmowanie się niepotrzebnym metrażem i ogródkiem
|
|
#3140 |
|
Wtajemniczenie
|
Widzę temat domów vs mieszkania
![]() Nasz częsty temat ostatnio z tż. My chcemy sie budować i mieć mały ale swój domek Ale i tak potrzebujemy sporo pieniędzy.Dlatego dezycja zapadła taka że będziemy mieszkać jakieś 3 może 4 lata w bloku a później domek ![]() Przez rok po ślubie będziemy wynajmować (nie chcemy z rodzicami ani moimi ani jego - wszyscy nam to odradzają )A w 2019 mam nadzieje dostaniemy mieszkanie o które sie staramy. Ma się dopiero zacząć budować w tym roku ![]() ---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ---------- Mi tak bardzo nie zależy na domu. Uważam że jak już kupimy mieszkanie to sobie pięknie je zrobimy A tżowi bardzo zależy na garażu, tarasie...grill i te sprawy Ja mieszkałam w domu całe życie i wiem ile też pracy jest koło domu
|
|
#3141 | |
|
:)
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3142 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie w tym momencie czeka remont pokoju u rodzicow skoro mam tam jeszcze mieszkać przez niemal rok. No i musze w końcu kupić sobie porządne łóżko. Po tylu latach na wynajmowanym i wersalce w domu skoro nie będę miała mieszkania to chociaż łóżko sobie sprawię.
Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie każdy ma znajomych, rodzinę, która coś potrafi, którzy zrobią ot tak (no i nie wyobrażam sobie, żeby np. wujkowi nie zapłacić nic za tę robotę, w końcu poświęcił swój czas). Ogrzewanie gazowe na wsi wychodzi drożej niż grzanie węglem i drewnem niestety. Nie piszę tego, by zniechęcać do budowy - ktoś chce, ma chęć, fundusze - to śmiało. Ale warto rozważyć wszystkie za i przeciw. Bo znam całkiem sporo osób, które właśnie domek na wsi wyobrażały sobie całkiem inaczej, niż wyszło w praktyce, niejedni wręcz żałują, że wydali tyle kasy na budowę (i nawet jej nie dokończyli często), a mogli to włożyć w większe mieszkanie. A to wszystko wynikało z błędnych wyobrażeń - bo byli u kogoś w gościach, to wydawało im się fajnie. 27 lat mieszkałam na wsi i niestety, ma to naprawdę wiele ograniczeń. Mam jeszcze o tyle szczęście, że mieszkałam na wiosce, gdzie nawet jakbym nie miała auta, to autobus do Zielonej Góry jeździ co godzinę. A znam takie wioski, gdzie nawet autobusu nie ma i bez auta to jak bez ręki. Kinder, słyszałam o mieszkaniach bezczynszowych, ale właśnie tu kryje się haczyk w postaci tego, że nie wiesz, kogo będziesz mieć za sąsiadów. A użerać się z kimś... To już wolę zapłacić i żeby spółdzielnia załatwiała remonty, usterki itd.
|
|
|
#3144 |
|
Wtajemniczenie
|
Moja wioska była taka, że do najbliższego transportu do miasta miałam 3 km,a do autobusu z drugiej strefy 4 km. Jaka ja byłam szczupła jak w młodości drogę w ta i z powotem pokonywałam 3-4 razy dziennie. Ale za to jaka glupia, bo tą drogę pokonywałam często po nocy (nie mówiąc rodzicom w jaki sposób wracałam).
|
|
|
|
#3145 |
|
Wtajemniczenie
|
Wcinam bób
![]() ![]() Jak ja lubię ten czas kiedy jest młody bób który uwielbiam![]() Dawno nie miałam takiego wolnego, odpoczynkowego popołudnia jak dzis ![]() Zmieniając temat - co myślicie o solarium? Korzystacie?
|
|
#3146 |
|
Zakorzenienie
|
Mi bób się smakuje. Może za rok posadze w ogródku i spróbuje inaczej zrobić. Za to fasolkę szparagową uwielbiam
Ja do solarium nic nie mam. Wiadomo z umiarem ale sama nie korzystam i nie zamierzam. Unikam słońca i opalenizny chociaż wystarczy mi godzina na dworze i już opalona jestem
|
|
#3147 |
|
Zakorzenienie
|
Mam podobne zdanie, co Mansikkaa. Jak ktoś chce, to jego sprawa, ja nie korzystam, bo po prostu ja się nie opalam. Nie zapomnę, jak długo skóra mnie bolała po przyjeździe z Grecji
I krem z filtrem 50 nie dał kompletnie nic.
|
|
#3148 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie jeszcze się ostatnio nie nadawał, trzeba obadać jak się teraz ma sytuacja ![]() Raz w życiu byłam w solarium, jako osoba towarzysząca ![]() ---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ---------- Cytat:
|
|
|
#3149 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie chodzę do solarów. Mam wrażliwą skórę i źle znoszę jak przesadzę (w moim przypadku to 4 minuty może być już za duzo). Do tego ten zapach jest nieprzyjemny. Ale kiedyś chodziłam
|
|
|
|
#3150 |
|
:)
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:42.

bliska rodzina jest to jak przyjezdza to zawsze daje dużo ziemniaków ekologicznych
szczęśliwa Panna Młoda 

Nie każdy pracuje na etacie 8h dziennie.

I krem z filtrem 50 nie dał kompletnie nic.