PM 2018 cz. 6 - Strona 105 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-07-05, 14:17   #3121
mia00
Zakorzenienie

Dot.: PM 2018 cz. 6

Cytat:
Napisane przez girlandzia Pokaż wiadomość
Moja siostra ma taką sytuację,że swoich chrzestnych widziała na oczy chyba tylko na chrzcinach

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ----------

Ciężko mi w to uwierzyć...
Dom umeblowany?Czy wykończony w sensie, że ściany pomalowane?
Kinder, Girlandzia
Oni tam mieszkają, za tą kasę - podobno domek nie duży, ale mega wykończony i w środku fajny rozstaw.
Co prawda ten chłopak robił dużo sam.

U mnie jak ktoś ma działkę to budowa wg mnie lepiej się opłaca. Ja np. nie wyobrażam sobie życia w bloku, dla mnie domek, ogródek, kawałek miejsca na grilla to fajna rzecz.

2019 - 12
2020 - 9
2021 - 4
mia00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-05, 14:34   #3122
KinderCountry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mia00 Pokaż wiadomość
Kinder, Girlandzia
Oni tam mieszkają, za tą kasę - podobno domek nie duży, ale mega wykończony i w środku fajny rozstaw.
Co prawda ten chłopak robił dużo sam.

U mnie jak ktoś ma działkę to budowa wg mnie lepiej się opłaca. Ja np. nie wyobrażam sobie życia w bloku, dla mnie domek, ogródek, kawałek miejsca na grilla to fajna rzecz.
Wiesz, tak z każdą pozycją w planie budowy można zrobić.
zapłacić za gładzie, pomalowanie, położenie kafli, dachu, kominka albo zrobić to samemu
zapłacić za wywiezienie ziemi, albo wynająć samą koparkę i zrobić to samemu
kupić meble kuchenne Junona w promocji w brw albo kupić wymarzone lakierowane na lata
kupić baterię do łazienki z gazetki za 69,90 i wymienić ją za 3-4 lata, albo kupić droższą i mieć ją aż Ci się nie znudzi
budować z pustaków albo jednak wybrać nowocześniejszy i lepszy materiał
położyć blachę na dach, albo konkretną dachówkę
mieć 3 pokoje z kuchnią albo jednak zdecydować na większą przestrzeń dla każdego członka rodziny
ogrodzić siatką albo pięknym ogrodzeniem

Jest mnóstwo rzeczy, na których można faktycznie oszczędzić (czyli np zrobić ile się da samemu)- ale na to trzeba mieć czas, a u nas nie ma chętnych bezrobotnych, którzy położą nam kafelki.
Jest też dużo rzeczy na których można pozornie oszczędzić, a jeśli to ma być dom to w moim rozumieniu na lata, dlatego nie kupiłabym "byle taniej".
Ziarnko do ziarnka z tych "lepszych" materiałów, mebli, instalacji i robi się ogromna kwota. Ja wiem, że u nas nie przeszłoby "kupmy tańszy ten kibel, może nie będzie zły" ani "80m kwadratowych to już spoko dom", dlatego u nas poszłyby na to horrendalne pieniądze, których nie mamy Dlatego z mojej strony byłabym spokojniejsza o wykończenie mieszkania, niż domu.
KinderCountry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-05, 14:43   #3123
madz88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mansikkaa Pokaż wiadomość
Ja bym odmowila bycia chrzestna ale to dlatego, że do kościoła nie chodzę. Moja mama w tym roku została chrzestna chociaż według prawa katolickiego nie powinna ale ksiądz nic nie pytał
Tz ma chrzesniaczke i wiadomo daje jej prezenty z okazji świąt ale one są symboliczne bliska rodzina jest to jak przyjezdza to zawsze daje dużo ziemniaków ekologicznych czekam aż trochę urośnie i będzie można ją brać do wesołego miasteczka itp bo teraz to tata tata
Ja też nie mogłam być chrzestna wg prawa kanonicznego ale proboszcz wydał zgodę i zostałam nie miałam bierzmowania, zrobiłam je jakieś 2-3 lata później

---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

Cytat:
Moja siostra ma taką sytuację,że swoich chrzestnych widziała na oczy chyba tylko na chrzcinach

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ----------

Ja moja na komunii widziałam. Ale zastanawiam się czy nie wyciągnąć do niej ręki i nawiązać kontakt tym bardziej że wiem że teraz ma trudny emocjonalnie czas

madz88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-05, 14:43   #3124
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:

Znam kilka takich sytuacji z własnego otoczenia. Kuzynka nawet nie zapraszala chrzestnego na ślub, bo niby wujek, a ma jak się mija z nim na ulicy, to nawet dzień dobry nie powie. Stwierdziła, że po co? Żeby pomyślał, że kasę chce od niego?
TZ też ma wątpliwości, czy jego chrzestni zjawia się na ślubie.
Ale racja, że ludzie powariowali i sami nakrecaja tą spiralę, że tylko kasa, kasa i kasa. 2000 na chrzciny? W pale się nie mieści. Ja swojemu chrzesniakowi dałam póki co najdroższy prezent na komunię - rower za 800 zł. Nie wydaje mi się, żeby większe kwoty miały jakikolwiek sens przy takich uroczystościach. Ale i on jest z takich dzieci, które ucieszy każdy prezent.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2017-07-05, 14:44   #3125
mia00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KinderCountry Pokaż wiadomość
zapłacić za gładzie, pomalowanie, położenie kafli, dachu, kominka albo zrobić to samemu
kupić meble kuchenne Junona w promocji w brw albo kupić wymarzone lakierowane na lata
kupić baterię do łazienki z gazetki za 69,90 i wymienić ją za 3-4 lata, albo kupić droższą i mieć ją aż Ci się nie znudzi
mieć 3 pokoje z kuchnią albo jednak zdecydować na większą przestrzeń dla każdego członka rodziny

Jest mnóstwo rzeczy, na których można faktycznie oszczędzić (czyli np zrobić ile się da samemu)- ale na to trzeba mieć czas, a u nas nie ma chętnych bezrobotnych, którzy położą nam kafelki.
Jest też dużo rzeczy na których można pozornie oszczędzić, a jeśli to ma być dom to w moim rozumieniu na lata, dlatego nie kupiłabym "byle taniej".
Ziarnko do ziarnka z tych "lepszych" materiałów, mebli, instalacji i robi się ogromna kwota. Ja wiem, że u nas nie przeszłoby "kupmy tańszy ten kibel, może nie będzie zły" ani "80m kwadratowych to już spoko dom", dlatego u nas poszłyby na to horrendalne pieniądze, których nie mamy Dlatego z mojej strony byłabym spokojniejsza o wykończenie mieszkania, niż domu.
Kinder, a ja mówiłam, że mają meble z ikei? Nie wiem czy się orientujesz w cenach wykonawstwa, ale np. dach czy elewacja teraz wychodzi na to ze 40% a nawet więcej to cena pracy człowieka, więc jak mógł to zrobić sam to nie dziwię się, że zaoszczędził tyle. Mój tż budowlankę zna i zna się na rzeczy i złego słowa na ten dom.
Ponadto twierdzisz, że wszystko co drogie to lepsze? Ja się z tym nie sądzę. Ludzie pchają kasę w ten szary steropian a on wcale nie lepszy tylko należy do normalnego coś tam zrobić. Grunt jest taki, by mieć dobrego fachowca, który nie zedrze kasy i by umiał doradzić na czym można zaoszczędzić a co należy zrobić porządniej.

2019 - 12
2020 - 9
2021 - 4
Stary 2017-07-05, 14:48   #3126
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:

Przede wszystkim jak się kupuje mieszkanie nawet w stanie surowym, to płacisz za tę podstawę, ile sobie żądają i ani grosza więcej. A w przypadku budowy to robi się tyle, na ile ma się kasy. No i w przypadku mieszkania jak masz kasę, to urzadzasz jak tylko chcesz.
Budowa prosta nie jest, mówią, że nawet jak się oszacuje budżet, to lepiej jeszcze doliczyć +/- 30%. Coś za coś.

Stary 2017-07-05, 14:52   #3127
piankowa
Wtajemniczenie

Ja teraz właśnie stoję przed dylematem czy mieszkanie czy dom. Przez wiele lat myślałam, że tylko dom, ale teraz zastanawiam się czy nie lepiej poczekać z domem i na poczatek mieszkanie.
Wiem, że mieszkanie na wsi doceniłam dopiero gdy miałam około 17 lat, ale jako dziecko bardzo źle to wspominam.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
piankowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-05, 14:57   #3128
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez piankowa Pokaż wiadomość
Ja teraz właśnie stoję przed dylematem czy mieszkanie czy dom. Przez wiele lat myślałam, że tylko dom, ale teraz zastanawiam się czy nie lepiej poczekać z domem i na poczatek mieszkanie.
Wiem, że mieszkanie na wsi doceniłam dopiero gdy miałam około 17 lat, ale jako dziecko bardzo źle to wspominam.

Ja mieszkałam całe życie na wsi i często wiem, że ładnie i fajnie to jest tylko na zdjęciach. To też jest ciężka sprawa, zwłaszcza z ogrzewaniem. A nie będziemy wiecznie młodzi. Moja ciotka całe życie mieszkała na wsi, obecnie jest sama, wdowa, córki już dawno mężatki i ona poważnie rozważa sprzedaż domu i kupno kawalerki w mieście. Zwyczajnie nie ma już tyle siły.

Stary 2017-07-05, 15:08   #3129
KinderCountry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madz88 Pokaż wiadomość
Ja też nie mogłam być chrzestna wg prawa kanonicznego ale proboszcz wydał zgodę i zostałam nie miałam bierzmowania, zrobiłam je jakieś 2-3 lata później
Też nie powinnam być chrzestną, byłam 2 razy
Cytat:
Kinder, a ja mówiłam, że mają meble z ikei? Nie wiem czy się orientujesz w cenach wykonawstwa, ale np. dach czy elewacja teraz wychodzi na to ze 40% a nawet więcej to cena pracy człowieka, więc jak mógł to zrobić sam to nie dziwię się, że zaoszczędził tyle. Mój tż budowlankę zna i zna się na rzeczy i złego słowa na ten dom.
Ponadto twierdzisz, że wszystko co drogie to lepsze? Ja się z tym nie sądzę. Ludzie pchają kasę w ten szary steropian a on wcale nie lepszy tylko należy do normalnego coś tam zrobić. Grunt jest taki, by mieć dobrego fachowca, który nie zedrze kasy i by umiał doradzić na czym można zaoszczędzić a co należy zrobić porządniej.
Nie wiem, czy czytałaś co napisałam, ale właśnie o tym, że ani u mnie, ani u tej znajomej nie ma kto "nadrobić" tej robocizny- 40%, a nawet i więcej czasem, czyli za każdą rzecz musieli oni jak i my musielibyśmy zapłacić. Dlatego cena wykończenia i budowy automatycznie byłaby sporo wyższa.
A co do cen, to mnie nie stać na "najtańsze". Nikt mnie nie przekona, że najtańsze cokolwiek, jest długoletnie. Czy to najtańsze meble, kanapa, buty, słuchawka prysznicowa, ubrania- to wszystko trzeba wielokrotnie kupować kolejne, a co za tym idzie finalnie dajesz za to więcej niż zamierzałaś. Dlatego my zawsze uderzamy w średnią półkę cenową. Nie stać mnie na najdroższe, żeby poczuć się lepiej z odpowiednią marką, a też nie stać mnie na tanie, żeby to wymienić za jakiś czas- zazwyczaj krótszy niż bym chciała.

A "szary styropian" - o czym mowa?

Cytat:
Napisane przez MissCath Pokaż wiadomość
Przede wszystkim jak się kupuje mieszkanie nawet w stanie surowym, to płacisz za tę podstawę, ile sobie żądają i ani grosza więcej. A w przypadku budowy to robi się tyle, na ile ma się kasy. No i w przypadku mieszkania jak masz kasę, to urzadzasz jak tylko chcesz.
Budowa prosta nie jest, mówią, że nawet jak się oszacuje budżet, to lepiej jeszcze doliczyć +/- 30%. Coś za coś.

Dla mnie sytuacja z mieszkaniem jest klarowna. Ktoś chce mi je sprzedać za 170 tys i ja mu tyle daję i wiem, że tyle mnie wyniosło. Przy budowie wychodzi zawsze tysiąc rzeczy "nie tak". Ja domu nie budowałam, ale nikt ze znajomych mi osób nie założył np. 400tys na działkę+budowę+wykończeni e i tyle faktycznie go wyszło. Z tego co opowiadali znajomi, te kwoty przy wykończeniu upływają jak szalone.

---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ----------

Cytat:
Ja mieszkałam całe życie na wsi i często wiem, że ładnie i fajnie to jest tylko na zdjęciach. To też jest ciężka sprawa, zwłaszcza z ogrzewaniem. A nie będziemy wiecznie młodzi. Moja ciotka całe życie mieszkała na wsi, obecnie jest sama, wdowa, córki już dawno mężatki i ona poważnie rozważa sprzedaż domu i kupno kawalerki w mieście. Zwyczajnie nie ma już tyle siły.

To też jest u mnie argument na nie dla domu. Trzeba dbać o otoczenie domu, kosić trawę, przydałyby się jakieś kwiatki, jakiś ogródek warzywny. Z góry wiem, ze Tż tego nie będzie robił- chyba że zaprzestałby głupiego nawyku spania Wszystko to by spadło na mnie, a ja się nie czuję na siłach, żeby zapierdzielać przy garach, przy dzieciach, w ogrodzie, przy mopie i jeszcze pracować.

Dom to marzenie tżta i trochę moje z dzieciństwa, ale znam realia jak to wygląda i szczerze mówiąc, wolę umyć 60m2 w mieszkaniu i mieć czas pójść z dzieckiem na rolki niż patrzeć, czy mi pomidory nie zarosły. Pewnie jestem leniwa, ale mam to na uwadze

Edytowane przez KinderCountry
Czas edycji: 2017-07-05 o 15:10
Stary 2017-07-05, 15:09   #3130
mia00
Zakorzenienie

Tylko kwestia jest taka, że jak kupujesz mieszkanie np. od developera to wychodzi milion dziwnych rzeczy - krzywe ściany, to źle to tamto.
A uwierzcie mi, ze na wielu rzeczach da się zaoszczędzić, ostatnio szwagier robił sam szafę do przedpokoju i do sypialni, najlepsze prowadnice i inne takie i wyszło całkiem taniej.
Tylko jest kwestia taka, że właśnie nie każdy to potrafi.

Mieszkając na wsi faktycznie, trzeba trawę wykosić, odśnieżyć w zimie. Z ogrzewaniem jest wyjście, bo teraz są piece gazowe i aby się włącza i wyłącza.

2019 - 12
2020 - 9
2021 - 4
Stary 2017-07-05, 15:13   #3131
KinderCountry
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko kwestia jest taka, że jak kupujesz mieszkanie np. od developera to wychodzi milion dziwnych rzeczy - krzywe ściany, to źle to tamto.
A uwierzcie mi, ze na wielu rzeczach da się zaoszczędzić, ostatnio szwagier robił sam szafę do przedpokoju i do sypialni, najlepsze prowadnice i inne takie i wyszło całkiem taniej.

Mieszkając na wsi faktycznie, trzeba trawę wykosić, odśnieżyć w zimie. Z ogrzewaniem jest wyjście, bo teraz są piece gazowe i aby się włącza i wyłącza.
To chyba jasne, że jak się robi samemu szafę zamawiając elementy to wyjdzie taniej. Kwestia jest też taka, czy ktoś ma czas to robić Nie każdy pracuje na etacie 8h dziennie.
Stary 2017-07-05, 15:14   #3132
piankowa
Wtajemniczenie

Cytat:

Dokładnie. Nie tylko ogrzewanie ale całe wszystko na około domu. Trawa, rośliny, śmieci, dojazdy. Jak coś się dzieje to ty to naprawiasz a nie zarządca...
Do tego gdybyśmy chceli jechać na "wieś" to oboje rodziców posiadają domy i nas nie wygonią gdy wpadniemy w odwiedziny. A mieszkanie w mieście jest lepsze szczególnie z małymi dziećmi.

Stary 2017-07-05, 15:17   #3133
mansikkaa
Zakorzenienie

Mi na wsi u tz.się podoba a byłam wychowana w mieście.
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
mansikkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-05, 15:27   #3134
KinderCountry
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie. Nie tylko ogrzewanie ale całe wszystko na około domu. Trawa, rośliny, śmieci, dojazdy. Jak coś się dzieje to ty to naprawiasz a nie zarządca...
Do tego gdybyśmy chceli jechać na "wieś" to oboje rodziców posiadają domy i nas nie wygonią gdy wpadniemy w odwiedziny. A mieszkanie w mieście jest lepsze szczególnie z małymi dziećmi.

Teraz dużo nowych mieszkań jest "bezczynszowymi", co mi się w ogóle nie podoba, bo jak w takim bloku coś padnie, to jest afera. Jak się ma dziwnych sąsiadów, to będą wojny o wszystkie naprawy, konserwacje, odśnieżanie. Już wolę płacić spółdzielni niż się użerać z ludźmi. W domu przynajmniej tylko właściciel decyduje o wydatkach, a w takim pseudo bezczynszowym bloku, jak dach przecieka, to chętni za zapłatę są tylko z ostatnich pięter
Stary 2017-07-05, 15:45   #3135
piankowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Mi na wsi u tz.się podoba a byłam wychowana w mieście.
To tak jak mowie, ja zaczęłam to doceniać mając około 17 lat. jak już byłam względnie samodzielna i miałam chłopaka z samochodem^^
Ale często np. nie mogłam gdzieś iść, bo nie miałam jak wrócić.rezygnowalam z zajęć pozalecyjnych. Wkurzali mnie znajomi, którzy w ostatniej chwili zmieniali plany, bo im dojazd do centrum zajmował 10 minut mi godzinę.
Uczyłam sie w mieście i też mialam czasem problemy z powrotami i dojazdami.
Raz nawet z domu "uciekłam" w ramach buntu.
Dlatego coraz bardziej zastanawiam się nad miastem

Stary 2017-07-05, 15:54   #3136
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:

Właśnie o to chodzi i miałam dokładnie tak samo. Jak jesteś dzieckiem, to w zasadzie jest się skazanym na autobusy itd. W mieście mam więcej możliwości i myślę też o tym pod kątem tego, że kiedyś chcę mieć dzieci.
A właśnie, koleżanka z pracy w ciąży jest. Jestem ciekawa, czy zaproponują mi jej stanowisko. Bardzo bym chciała...

Stary 2017-07-05, 16:08   #3137
KinderCountry
Zakorzenienie

Cytat:
To tak jak mowie, ja zaczęłam to doceniać mając około 17 lat. jak już byłam względnie samodzielna i miałam chłopaka z samochodem^^
Ale często np. nie mogłam gdzieś iść, bo nie miałam jak wrócić.rezygnowalam z zajęć pozalecyjnych. Wkurzali mnie znajomi, którzy w ostatniej chwili zmieniali plany, bo im dojazd do centrum zajmował 10 minut mi godzinę.

Moja kuzynka tak kijowo miała. Do chłopaka ją ojciec 5 lat dowozil i przywoził. Ze znajomymi wyjść to do lasu najprędzej, bo nikomu się nie chciało godzinę dojeżdżać.
Stary 2017-07-05, 16:16   #3138
madz88
Zakorzenienie

Cytat:
Teraz dużo nowych mieszkań jest "bezczynszowymi", co mi się w ogóle nie podoba, bo jak w takim bloku coś padnie, to jest afera. Jak się ma dziwnych sąsiadów, to będą wojny o wszystkie naprawy, konserwacje, odśnieżanie. Już wolę płacić spółdzielni niż się użerać z ludźmi. W domu przynajmniej tylko właściciel decyduje o wydatkach, a w takim pseudo bezczynszowym bloku, jak dach przecieka, to chętni za zapłatę są tylko z ostatnich pięter
Szczerze pierwsze słyszę o takich blokach. Ciekawe.

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ----------

Cytat:

Ja nie wyobrażam sobie mieszkania poza miastem, nawet w bliskiej odległości, absolutnie tylko 1 strefa taxi jak to u mnie mówią

madz88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-05, 16:18   #3139
Manami
Wtajemniczenie

Ja też zdecydowanie na tym etapie życia wolałabym kupić przestronne mieszkanie w nowym budownictwie z tarasem niż dom wolnostojący, nawet jakby miały kosztować tyle samo. Zwyczajnie nie mam czasu na zajmowanie się niepotrzebnym metrażem i ogródkiem

PM 2018

Manami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-05, 16:54   #3140
poziomkowa91
Wtajemniczenie

Widzę temat domów vs mieszkania

Nasz częsty temat ostatnio z tż. My chcemy sie budować i mieć mały ale swój domek Mój tż jest w wykształcenia budowlańcem więc on mówi że odniósłby życiową porażkę jakby domu nam nie wybudował. A u mnie w rodzinie i w rodzinie tż, jak i sam tż wszyscy dużo potrafią jeśli chodzi o kwestie budowlane także wiele moglibyśmy zaoszczędzić Ale i tak potrzebujemy sporo pieniędzy.

Dlatego dezycja zapadła taka że będziemy mieszkać jakieś 3 może 4 lata w bloku a później domek

Przez rok po ślubie będziemy wynajmować (nie chcemy z rodzicami ani moimi ani jego - wszyscy nam to odradzają )
A w 2019 mam nadzieje dostaniemy mieszkanie o które sie staramy. Ma się dopiero zacząć budować w tym roku

---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ----------

Mi tak bardzo nie zależy na domu. Uważam że jak już kupimy mieszkanie to sobie pięknie je zrobimy

A tżowi bardzo zależy na garażu, tarasie...grill i te sprawy Ja mieszkałam w domu całe życie i wiem ile też pracy jest koło domu

"Dotąd dwoje, choć jeszcze nie jedno.
Odtąd jedno, choć nadal dwoje"
A&P
poziomkowa91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-05, 17:38   #3141
girlandzia
:)

Cytat:

A co do cen, to mnie nie stać na "najtańsze". Nikt mnie nie przekona, że najtańsze cokolwiek, jest długoletnie. Czy to najtańsze meble, kanapa, buty, słuchawka prysznicowa, ubrania- to wszystko trzeba wielokrotnie kupować kolejne, a co za tym idzie finalnie dajesz za to więcej niż zamierzałaś. Dlatego my zawsze uderzamy w średnią półkę cenową. Nie stać mnie na najdroższe, żeby poczuć się lepiej z odpowiednią marką, a też nie stać mnie na tanie, żeby to wymienić za jakiś czas- zazwyczaj krótszy niż bym chciała.
Też jestem z tych osób, które wolą kupić coś droższego i mieć na lata
girlandzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-05, 17:58   #3142
piankowa
Wtajemniczenie

Mnie w tym momencie czeka remont pokoju u rodzicow skoro mam tam jeszcze mieszkać przez niemal rok. No i musze w końcu kupić sobie porządne łóżko. Po tylu latach na wynajmowanym i wersalce w domu skoro nie będę miała mieszkania to chociaż łóżko sobie sprawię.

Stary 2017-07-05, 18:11   #3143
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:

Ale w przypadku kupna od dewelopera można żądać naprawy usterki w ramach reklamacji. Mieszkanie od dewelopera ma swoje wady, ale jest też rynek wtórny, przy którym wiesz co kupujesz. Ale chodzi mi głównie o to, że deweloper żąda za mieszkania powiedzmy 200 tys., płacisz je i reszta Cię nie obchodzi. A w przypadku rynku wtórnego możesz też śmiało negocjować. W przypadku budowy nigdy nie wiesz, czy na wszystko starczy. Praktycznie nie znam osoby, która by się wybudowała i miała wszystko skończone na tip-top w ciągu kilku lat. Nierzadko ludzie mieszkają, spłacają kredyty, a i tak wiele rzeczy nie jest pokończone, a wręcz przeciwnie. Bo pieniędzy nie starczyło.

Nie każdy ma znajomych, rodzinę, która coś potrafi, którzy zrobią ot tak (no i nie wyobrażam sobie, żeby np. wujkowi nie zapłacić nic za tę robotę, w końcu poświęcił swój czas).

Ogrzewanie gazowe na wsi wychodzi drożej niż grzanie węglem i drewnem niestety.

Nie piszę tego, by zniechęcać do budowy - ktoś chce, ma chęć, fundusze - to śmiało. Ale warto rozważyć wszystkie za i przeciw. Bo znam całkiem sporo osób, które właśnie domek na wsi wyobrażały sobie całkiem inaczej, niż wyszło w praktyce, niejedni wręcz żałują, że wydali tyle kasy na budowę (i nawet jej nie dokończyli często), a mogli to włożyć w większe mieszkanie. A to wszystko wynikało z błędnych wyobrażeń - bo byli u kogoś w gościach, to wydawało im się fajnie.

27 lat mieszkałam na wsi i niestety, ma to naprawdę wiele ograniczeń. Mam jeszcze o tyle szczęście, że mieszkałam na wiosce, gdzie nawet jakbym nie miała auta, to autobus do Zielonej Góry jeździ co godzinę. A znam takie wioski, gdzie nawet autobusu nie ma i bez auta to jak bez ręki.

Kinder, słyszałam o mieszkaniach bezczynszowych, ale właśnie tu kryje się haczyk w postaci tego, że nie wiesz, kogo będziesz mieć za sąsiadów. A użerać się z kimś... To już wolę zapłacić i żeby spółdzielnia załatwiała remonty, usterki itd.
Stary 2017-07-05, 18:20   #3144
piankowa
Wtajemniczenie

Moja wioska była taka, że do najbliższego transportu do miasta miałam 3 km,a do autobusu z drugiej strefy 4 km. Jaka ja byłam szczupła jak w młodości drogę w ta i z powotem pokonywałam 3-4 razy dziennie. Ale za to jaka glupia, bo tą drogę pokonywałam często po nocy (nie mówiąc rodzicom w jaki sposób wracałam).

Stary 2017-07-05, 18:25   #3145
poziomkowa91
Wtajemniczenie

Wcinam bób Jak ja lubię ten czas kiedy jest młody bób który uwielbiam

Dawno nie miałam takiego wolnego, odpoczynkowego popołudnia jak dzis

Zmieniając temat - co myślicie o solarium? Korzystacie?

"Dotąd dwoje, choć jeszcze nie jedno.
Odtąd jedno, choć nadal dwoje"
A&P
poziomkowa91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-05, 18:28   #3146
mansikkaa
Zakorzenienie

Mi bób się smakuje. Może za rok posadze w ogródku i spróbuje inaczej zrobić. Za to fasolkę szparagową uwielbiam

Ja do solarium nic nie mam. Wiadomo z umiarem ale sama nie korzystam i nie zamierzam. Unikam słońca i opalenizny chociaż wystarczy mi godzina na dworze i już opalona jestem
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
mansikkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-05, 18:34   #3147
MissCath
Zakorzenienie

Mam podobne zdanie, co Mansikkaa. Jak ktoś chce, to jego sprawa, ja nie korzystam, bo po prostu ja się nie opalam. Nie zapomnę, jak długo skóra mnie bolała po przyjeździe z Grecji I krem z filtrem 50 nie dał kompletnie nic.
Stary 2017-07-05, 18:36   #3148
pinaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez poziomkowa91 Pokaż wiadomość
Wcinam bób Jak ja lubię ten czas kiedy jest młody bób który uwielbiam

Dawno nie miałam takiego wolnego, odpoczynkowego popołudnia jak dzis

Uuuu jadłabym U mnie jeszcze się ostatnio nie nadawał, trzeba obadać jak się teraz ma sytuacja

Raz w życiu byłam w solarium, jako osoba towarzysząca ja się nie opalam, cały rok blada chodzę

---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ----------

Cytat:
Mi bób się smakuje. Może za rok posadze w ogródku i spróbuje inaczej zrobić. Za to fasolkę szparagową uwielbiam
Wczoraj jadłam fasolkę szparagową, pyszna była
Stary 2017-07-05, 18:53   #3149
piankowa
Wtajemniczenie

Nie chodzę do solarów. Mam wrażliwą skórę i źle znoszę jak przesadzę (w moim przypadku to 4 minuty może być już za duzo). Do tego ten zapach jest nieprzyjemny. Ale kiedyś chodziłam

Stary 2017-07-05, 19:01   #3150
girlandzia
:)

Cytat:
Napisane przez poziomkowa91 Pokaż wiadomość
Nie korzystam
girlandzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości