|
|
#151 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Prezenty ślubne - wątek zbiorczy
Idąc tylko na ślub myślę, że można dać kwiaty lub jakąś ładną bombonierkę. Byłam na wielu takich ślubach, gdzie młodzi życzyli sobie słodycze zamiast kwiatów lub maskotki czy przybory szkolne, które później zawieźli do domu dziecka.
Jeśli chodzi o prezenty weselne to nie jestem ich zwolenniczką. Każdy ma swoje gusta nawet odnośnie pościeli, sprzętów, czy zastawy. Dochodzę do wniosku , że jeśli mam dać coś, co potem będzie leżało nieużywane, to wolę dać pieniążki a młodzi zawsze je na coś przeznaczą. A daję tyle na ile mnie stać
|
|
|
|
|
#152 |
|
Wtajemniczenie
|
Na ślubny prezent nie trzeba wiele-myślę że liczy się wyobraźnia.
Bylismy u kolezanki na weselu moj Kamil robił im zdjecia. Oprocz pieniazkow(a tych nie dalismy wiele bo bodajże 200zl-studenci) po slubie dostali od nas album. Kam byl z nimi tez na sesji z profesjonalnym fotografem ale to nasz album jest z nimi w Norwegii to nim sie chwalą.Zdjecia sa robione naturalnie bez ustawiania,maja na nich swoje uśmiechy-takie szczere a nie pozowane. Musze przyznac ze naprawde swietnie to wyszlo! Dobry motyw to również portfele- czerwony dla panny i czarny dla kawalera.Rowniez takim prezentem obdarowaliśmy znajomych- z tym ze portfele byly bardzo pożądne skórzane (koszt jednego ok 100 zl)Mielismy zniżkę bo mama TZ ma sklep z galanterią do portfeli wlozylismy po 100 zl z karteczka-w czerwonym-na drobne przyjemności a w czarnym- pieniążki na czarną godzine
|
|
|
|
|
#153 |
|
Raczkowanie
|
wreszcie znalazlam ten watek
tez sie zastanawiam co wreczyc mojej kumpeli na prezent i kilka pomyslow mi sie naprawde podoba posciel z kiliszkami na ktorych wygrawerowano imiona i posciel jest kapitalnym pomyslem ale faktycznie nalezalo by sie zasatnowic jakie mlodzi lubia wzory i ajaki jest rozmiar poscieli,jeszcze mam troche czasu wiec bede sledzic propozycje
|
|
|
|
|
#154 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkie Wizażystki
Mój ślub dopiero przede mną, ale niedawno byłam na ślubie koleżanki i dostała od znajomych świetny prezent na "noc poślubną", jak było napisane na karteczce Kolorowe kajdanki, śmieszna bielizna, olejki do masażu, smakowe prazerwatywy, mały poradnik miłosny i itp. Wszystko spakowane w dwa ozdobne pudełka w kształcie serc, dla niego i dla niej Prezent wywołał małą furorę, bo oczywiście zamiast otworzyć go w nocy to pokazali gościom Ale taki prezent warto dać tylko "luzackim" znajomym, o których wiadomo że się nie obrażą
|
|
|
|
|
#155 |
|
Raczkowanie
|
Nerine bardzo orginalny pomysł i osobiście mogłabym otrzymać taki prezencik na swim ślubie no może lepiej przed ślubem,niestety nie mogę tak zaszaleć z moją koleżanką ponieważ jest konserwatywna nie mówiąc o jej narzeczonym.
|
|
|
|
|
#157 |
|
Raczkowanie
|
A co myslicie o ekspresie do kawy?? Nie za bardzo jest to oklepane? Bo moi rodzice maja teraz slub chrzesniaka i prosili zebym znalazla cos fajnego, moze w internecie coby przyoszczedzic, a ten ekspres saeco jest teraz w promocji: http://www.agito.pl/cisnieniowe/saec...574.38234.html
|
|
|
|
|
#158 |
|
Wtajemniczenie
|
ekspres jest fajny ale co jeśli dostaną takich kilka
Znajoma dala swoim przyjaciołom frytkownice, hehe zdziwiła sie potem troszke ze wystawili ja na allegro ale...jeszcze z 3 osoby wpadly na taki sam pomysł...To jest właśnie to- kiedys w sklepach nic nie bylo,mlodzi dostawali wiec prezenty wygrzebane spod lady... teraz tego jest pełno wiec niech lepiej sami zdecyduja czego im potrzeba
|
|
|
|
|
#159 |
|
Zakorzenienie
|
My dostaliśmy raclette- coś a la grill polecam wzystkim, bardzo pyszne jedzonk amożna wyczarowac i przede wszystkim oryginalne. Poza tym dostaliśmy źelazko, z którego jestesmy bardzo zadowoleni, pościel satynową super aha i poprosiliśmy zamiast kwiatów o WINKO i goście sie spisali.
|
|
|
|
|
#160 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#161 |
|
Raczkowanie
|
Jezeli chodzi o zakup expresu do kawy to zawsze sie smije z mojej przyjaciółki ponieważ ona dostała 4 na swoim ślubie
może powinny Panie młode sie wypowiadać co chciałyby otrzymać i uzsykamy może odopwiedz co zkupić na ślub Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2008-03-17 o 20:34 Powód: post pod postem |
|
|
|
|
#162 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No takich prezentów to nikt nie robi Prosimy wszystkich o pieniążki, ale po cichu planujemy zrobić mini listę rzeczy dla tych, którzy się uprą na kupowany prezent. A są takie uparciuchy.
|
|
|
|
|
|
#163 |
|
Rozeznanie
|
Witam serdecznie
![]() Za trzy tygodnie jest wesele mojej kuzynki. Nie jest to bliska rodzina, jednak od dobrych kilku lat mieszka w domu obok mnie, więc nasze kontakty są na poziomie trochę bliższej rodzinki. Na wesele idę ja, moi rodzice, oraz jako mój chłopak (jako moja osoba towarzysząca). I tutaj nasuwa się moje pytanie, czy my jako jakby nie było oddzielna para (ja i mój chłopak) powinniśmy dać im oddzielny prezent? Czy wystarczą np. kwiaty? (biorąc pod uwagę, że moi rodzice dadzą im na pewno troszkę droższy prezent). Dodam, że kuzynka jest w ciąży, ale nie wiem czy wypada dawać jej coś dla maluszka. |
|
|
|
|
#164 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeżeli chodzi o prezenty to w ogóle nie jestem zwolenniczką dawania prezentów rzeczowych. Najlepiej dać pieniążki, które młodym najbardziej się przydadzą i według mnie najbardziej ich ucieszą. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#165 |
|
Rozeznanie
|
No właśnie tak samo mi się wydawało, jeśli chodzi o prezent dla maluszka.
A co do zaproszenia, to jeszcze go nie dostałam, bo nie możemy się zebrać, żeby nam wszystkim pasowało... i tak odkładamy to spotkanie już od jakiegoś czasu. Nasze stosunki są dość bliskie, więc najpierw dostaliśmy zaproszenie słowne, a oficjalnie jeszcze nie. Ehh... |
|
|
|
|
#166 |
|
Raczkowanie
|
przygotowana lista rzeczy przez młodych faktycznie wiele rozwiązuje
|
|
|
|
|
#167 |
|
Konto usunięte
|
za miesiąc mamy wesele (kuzyn męża, chrzestna naszego synka
) dogadalismy się, ze miło jest dostać jakiś prezent zeby była jakaś pamiatka a nie tylko koperty.Kupuję im więc noże w bloczku Berghoffa (sama takie dostalam i sobie chwalę), pewnie ze 300zł w kopertę. A zamiast kwiatów (bo nie chcą) Kamasutrę+czerwone prześcieradło EDIT: wypatrzyłam dziś kadzidełka "Erotyka" i olejek zapachowy "Kamasutra" więc pewnie coś jeszcze dorzucę do zestawu ![]() Poniewaz nasz 1,5roczny synek dostał osobne zaproszenie, to myślę zeby od niego tez cos dać... moze taki "Zestaw na miesiąc miodowy": słoik miodu (jakiś fajny słoik), mala butelka trójniaczka i może świeczka propolisowa... Edytowane przez 1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 Czas edycji: 2008-04-20 o 21:56 |
|
|
|
|
#168 |
|
Raczkowanie
|
Ślubne prezenty.
Jako zaproszony goś poczuwam się i chcę zarazem kupić prezent. Jest nas 15 osób, grupa ze studiów, postanowiliśmy się złożyć. Wyszło nam okołó 4000 zł:P Całkiem sporo. Czy możecie polecić co można kupić super ekstra bo nie ma żadnej listy preznetów. Młoda para się przeprowadza do nowego mieszkania więc może coś w tym klimacie, nie wiem sama
|
|
|
|
|
#169 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ślubne prezenty.
ja Ci mogę polecić korzystanie z wyszukiwarki, to naprawdę pożyteczna rzecz
łączę |
|
|
|
|
#170 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Od 2 lat mieszkamy razem i praktycznie wszystko prócz mebli (wynajmujemy więc meble zazwyczaj są w mieszkaniach) już mamy. Myśleliśmy sobie że może jakieś mniej "przyziemne" rzeczy, typu płyty z muzyką, zestawy książek czy też drobny sprzęt elektroniczny (typu odtwarzacz mp3) o którym marzymy a nigdy nie mamy odwagi kupić (bo są przecież ważniejsze rzeczy). Ale kiedy zadano nam pytanie "co chcemy dostać" i powiedzieliśmy o tym zostaliśmy zganieni że "na ślub daje się rzeczy praktyczne - płyty czy książki to sobie sami możemy kupować". No i się zastanawiam czy nie wisi nad nami widmo "11 żelazek" (a żelazko już mamy) w myśl zasady praktycznych prezentów. Pościel zresztą taką jaką chcemy kupiliśmy sobie w zeszłym miesiącu (czyli mamy razem już 3 komplety - 1 nasza i 2 dla ewentualnych odwiedzających i na przebranie podczas prania) i więcej nam nie potrzeba. Ale ogólnie wychodzę z założenia że niech ludzie dają co chcą - zastanawiam się na ile "listy prezentów" to dobre rozwiązanie - w końcu założycielka tematu marudziła że para młoda nie odpowiedziała "kupcie co chcecie". Nie nastawiamy się na prezenty bo część osób odkłada na przyjazd na ślub i raczej to będzie dla nas prezentem ale na pocieszenie można powiedzieć że zawsze jest allegro :P ps czy wszystkim tak się sypie edycja posta?
|
|
|
|
#171 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#172 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może ich delikatnie podpytaj czy by im się przydał albo co będą robili ze starymi. Ja bym się ucieszyła na ich miejscu. |
|
|
|
|
|
#173 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#174 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
chociaż też bym wolała dużo innych rzeczy - dlatego z taką kasą to trzeba pytać.
|
|
|
|
#175 |
|
Raczkowanie
|
Mam panny młodej powiedziała mi że coś wspominali o telewizorze nowym że by chcieli sobie kupić ale teraz ta przeprowadzka i wesele więc to odkładają na później. W takim razie to jest dobry pomysł na prezent. Tylko że ja nie wiem jaki im kupić ten telewizro a to jest sporo pieniędzy. Macie jakiś pomysł.
|
|
|
|
|
#176 |
|
Zakorzenienie
|
skoro to od kilku osób ze studiów, to zapytaj czy ktoś się zna, bo łatwo można kupić badziewie. I nie suferuj się opinią sprzedawcy, bo im się często płaci za reklamowanie konkretnego modelu, który nie schodzi.
Najlepiej wejdź na jakieś forum o rtv, jeżeli nikt u was się na tym nie zna. |
|
|
|
|
#177 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
niedawno miałam wesele przyjaciółki i miałam podobny dylemat - również złożyliśmy się na telewizor. chcieliśmy kupić coś naprawdę fajnego. wywiedziałam się ile mają miejsca w pokoju, w którym ma wisieć... bo to determinuje jego wielkość. zdecydowaliśmy się na LG Scarlet reklamowany ostatnio jako najbardziej designerki tv roku.. . mój chłopak dobrze zna sie sprzęcie i to on powiedział że warto akurat ten wybrać. ps. państwo młodzi byli zachwyceni prezentem
|
|
|
#178 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
, normalnie wreszcie można by mieć go nieustająco włączonego jak w typowym polskim domu, MUSI w chałupie być Nie kupowałabym takiego prezentu, bo nie dla każdego TV jest wartością fundamentalną. Bezpiecznej dać te pieniądze, tym bardziej, że to spora kwota. A kupowanie rzeczy typu tania pościel (czy też droga...) uważam za nietakt. Nie chciałabym, żeby ktoś wybierał pod czym mam spać. To intymna sprawa, niech każdy sam nabywa wg swoich gustów. Zresztą i tak nic nie przebije prezentu w postaci ręczników z hipermarketu, bo i takie ludzie wręczają na weselach... Po najmniejszej linii oporu, i estetycznej, i pomysłowej, i finansowej. |
|
|
|
|
|
#179 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#180 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja nie mam i duża część moich znajomych też nie ma (jedni kupili dla świętego spokoju po naganie nauczycielki uczącej ich dziecko-pierwszaka że "ograniczają jego zdolności poznawcze świata" ale i tak tylko zbiera kurz)Cytat:
chyba z jakiejś promocji bo tandetna była strasznie.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:47.

tez sie zastanawiam co wreczyc mojej kumpeli na prezent i kilka pomyslow mi sie naprawde podoba posciel z kiliszkami na ktorych wygrawerowano imiona i posciel jest kapitalnym pomyslem ale faktycznie nalezalo by sie zasatnowic jakie mlodzi lubia wzory i ajaki jest rozmiar poscieli,jeszcze mam troche czasu wiec bede sledzic propozycje
Kolorowe kajdanki, śmieszna bielizna, olejki do masażu, smakowe prazerwatywy, mały poradnik miłosny i itp. Wszystko spakowane w dwa ozdobne pudełka w kształcie serc, dla niego i dla niej

No takich prezentów to nikt nie robi
chyba z jakiejś promocji bo tandetna była strasznie.