Prezenty ślubne, co zamiast kwiatów - wątek zbiorczy - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-03, 10:18   #151
joanaros
Zakorzenienie

Dot.: Prezenty ślubne - wątek zbiorczy

Idąc tylko na ślub myślę, że można dać kwiaty lub jakąś ładną bombonierkę. Byłam na wielu takich ślubach, gdzie młodzi życzyli sobie słodycze zamiast kwiatów lub maskotki czy przybory szkolne, które później zawieźli do domu dziecka.
Jeśli chodzi o prezenty weselne to nie jestem ich zwolenniczką. Każdy ma swoje gusta nawet odnośnie pościeli, sprzętów, czy zastawy. Dochodzę do wniosku , że jeśli mam dać coś, co potem będzie leżało nieużywane, to wolę dać pieniążki a młodzi zawsze je na coś przeznaczą. A daję tyle na ile mnie stać
joanaros jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-04, 14:04   #152
izazusia
Wtajemniczenie

GG do izazusia

Na ślubny prezent nie trzeba wiele-myślę że liczy się wyobraźnia.
Bylismy u kolezanki na weselu moj Kamil robił im zdjecia.
Oprocz pieniazkow(a tych nie dalismy wiele bo bodajże 200zl-studenci) po slubie dostali od nas album.
Kam byl z nimi tez na sesji z profesjonalnym fotografem ale to nasz album jest z nimi w Norwegii to nim sie chwalą.Zdjecia sa robione naturalnie bez ustawiania,maja na nich swoje uśmiechy-takie szczere a nie pozowane.
Musze przyznac ze naprawde swietnie to wyszlo!
Dobry motyw to również portfele- czerwony dla panny i czarny dla kawalera.Rowniez takim prezentem obdarowaliśmy znajomych- z tym ze portfele byly bardzo pożądne skórzane (koszt jednego ok 100 zl)Mielismy zniżkę bo mama TZ ma sklep z galanteriądo portfeli wlozylismy po 100 zl z karteczka-w czerwonym-na drobne przyjemności a w czarnym- pieniążki na czarną godzine
izazusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-12, 09:06   #153
arancha
Raczkowanie

wreszcie znalazlam ten watek tez sie zastanawiam co wreczyc mojej kumpeli na prezent i kilka pomyslow mi sie naprawde podoba posciel z kiliszkami na ktorych wygrawerowano imiona i posciel jest kapitalnym pomyslem ale faktycznie nalezalo by sie zasatnowic jakie mlodzi lubia wzory i ajaki jest rozmiar poscieli,jeszcze mam troche czasu wiec bede sledzic propozycje
arancha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-15, 12:31   #154
Nerine
Przyczajenie

Talking Dot.: Prezenty ślubne - wątek zbiorczy

Witam wszystkie Wizażystki Mój ślub dopiero przede mną, ale niedawno byłam na ślubie koleżanki i dostała od znajomych świetny prezent na "noc poślubną", jak było napisane na karteczce Kolorowe kajdanki, śmieszna bielizna, olejki do masażu, smakowe prazerwatywy, mały poradnik miłosny i itp. Wszystko spakowane w dwa ozdobne pudełka w kształcie serc, dla niego i dla niej Prezent wywołał małą furorę, bo oczywiście zamiast otworzyć go w nocy to pokazali gościom Ale nikt nie był oburzony, nawet starsze ciotki oglądały z zainteresowaniem
Ale taki prezent warto dać tylko "luzackim" znajomym, o których wiadomo że się nie obrażą
Nerine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-24, 10:36   #155
arancha
Raczkowanie

Nerine bardzo orginalny pomysł i osobiście mogłabym otrzymać taki prezencik na swim ślubie no może lepiej przed ślubem,niestety nie mogę tak zaszaleć z moją koleżanką ponieważ jest konserwatywna nie mówiąc o jej narzeczonym.
Stary 2008-02-24, 22:14   #156
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Nerine prezent oryginalny może nawet bardziej na wieczór panieński/kawalerski
Stary 2008-02-27, 13:45   #157
vanessa21
Raczkowanie

A co myslicie o ekspresie do kawy?? Nie za bardzo jest to oklepane? Bo moi rodzice maja teraz slub chrzesniaka i prosili zebym znalazla cos fajnego, moze w internecie coby przyoszczedzic, a ten ekspres saeco jest teraz w promocji: http://www.agito.pl/cisnieniowe/saec...574.38234.html
vanessa21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-27, 14:21   #158
izazusia
Wtajemniczenie

GG do izazusia

ekspres jest fajny ale co jeśli dostaną takich kilkaZnajoma dala swoim przyjaciołom frytkownice, hehe zdziwiła sie potem troszke ze wystawili ja na allegro ale...jeszcze z 3 osoby wpadly na taki sam pomysł...To jest właśnie to- kiedys w sklepach nic nie bylo,mlodzi dostawali wiec prezenty wygrzebane spod lady... teraz tego jest pełno wiec niech lepiej sami zdecyduja czego im potrzeba
izazusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-02, 18:58   #159
madi82
Zakorzenienie

My dostaliśmy raclette- coś a la grill polecam wzystkim, bardzo pyszne jedzonk amożna wyczarowac i przede wszystkim oryginalne. Poza tym dostaliśmy źelazko, z którego jestesmy bardzo zadowoleni, pościel satynową super aha i poprosiliśmy zamiast kwiatów o WINKO i goście sie spisali.
madi82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-03, 16:02   #160
AneczkaKoziol
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vanessa21 Pokaż wiadomość
A co myslicie o ekspresie do kawy?? Nie za bardzo jest to oklepane? Bo moi rodzice maja teraz slub chrzesniaka i prosili zebym znalazla cos fajnego, moze w internecie coby przyoszczedzic, a ten ekspres saeco jest teraz w promocji: http://www.agito.pl/cisnieniowe/saec...574.38234.html
To też zależy. Jeśli państwo młodzi mają już mieszkanie albo chociażby mają szczegółowy plan jak je urządzić to taki ekspres mógłby nie być na miejscu. My osobiście preferujemy minimalistyczny, niemalże ascetyczny styl - w mieszkaniu wszystko musi być proste i "jakby od linijki" (nie jest pusto - podobny styl do japońskiego tylko jako że nie preferuje "robienia się na japonkę" zamieniliśmy kilka elementów) - w naszym mieszkaniu taki ekspres mimo że bardzo ładny wyglądałby jakby wyrwany z kontekstu - po prostu mógłby popsuć wygląd kuchni.

Moja biżuteria
No i strona

AneczkaKoziol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-14, 12:00   #161
arancha
Raczkowanie

Jezeli chodzi o zakup expresu do kawy to zawsze sie smije z mojej przyjaciółki ponieważ ona dostała 4 na swoim ślubie

może powinny Panie młode sie wypowiadać co chciałyby otrzymać i uzsykamy może odopwiedz co zkupić na ślub

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2008-03-17 o 20:34 Powód: post pod postem
Stary 2008-03-14, 18:00   #162
soffera
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez arancha Pokaż wiadomość
może powinny Panie młode sie wypowiadać co chciałyby otrzymać i uzsykamy może odopwiedz co zkupić na ślub
Z tymi prezentami to teraz trudna sprawa bo wiele par urządza się już przed ślubem. My mamy o dziwo potrzebne wszystkie sprzety a potrzebujemy mebli No takich prezentów to nikt nie robi Prosimy wszystkich o pieniążki, ale po cichu planujemy zrobić mini listę rzeczy dla tych, którzy się uprą na kupowany prezent. A są takie uparciuchy.
soffera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-15, 12:03   #163
Mneme
Rozeznanie

Witam serdecznie

Za trzy tygodnie jest wesele mojej kuzynki. Nie jest to bliska rodzina, jednak od dobrych kilku lat mieszka w domu obok mnie, więc nasze kontakty są na poziomie trochę bliższej rodzinki.

Na wesele idę ja, moi rodzice, oraz jako mój chłopak (jako moja osoba towarzysząca). I tutaj nasuwa się moje pytanie, czy my jako jakby nie było oddzielna para (ja i mój chłopak) powinniśmy dać im oddzielny prezent? Czy wystarczą np. kwiaty? (biorąc pod uwagę, że moi rodzice dadzą im na pewno troszkę droższy prezent).
Dodam, że kuzynka jest w ciąży, ale nie wiem czy wypada dawać jej coś dla maluszka.
Mneme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-17, 07:29   #164
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007

Cytat:
Napisane przez soffera Pokaż wiadomość
Z tymi prezentami to teraz trudna sprawa bo wiele par urządza się już przed ślubem. My mamy o dziwo potrzebne wszystkie sprzety a potrzebujemy mebli No takich prezentów to nikt nie robi Prosimy wszystkich o pieniążki, ale po cichu planujemy zrobić mini listę rzeczy dla tych, którzy się uprą na kupowany prezent. A są takie uparciuchy.
No dokładnie. Mam ciocię, która ostatnio zaciągnęła mnie do sklepu z drogimi rzeczami do domu. Takie dodatki kompletnie nie są w moim stylu i mieszkanie też zamierzam mieć inaczej urządzone i co mam teraz zrobić?
Jeżeli chodzi o prezenty to w ogóle nie jestem zwolenniczką dawania prezentów rzeczowych. Najlepiej dać pieniążki, które młodym najbardziej się przydadzą i według mnie najbardziej ich ucieszą.

Cytat:
Napisane przez Mneme Pokaż wiadomość
Witam serdecznie

Za trzy tygodnie jest wesele mojej kuzynki. Nie jest to bliska rodzina, jednak od dobrych kilku lat mieszka w domu obok mnie, więc nasze kontakty są na poziomie trochę bliższej rodzinki.

Na wesele idę ja, moi rodzice, oraz jako mój chłopak (jako moja osoba towarzysząca). I tutaj nasuwa się moje pytanie, czy my jako jakby nie było oddzielna para (ja i mój chłopak) powinniśmy dać im oddzielny prezent? Czy wystarczą np. kwiaty? (biorąc pod uwagę, że moi rodzice dadzą im na pewno troszkę droższy prezent).
Dodam, że kuzynka jest w ciąży, ale nie wiem czy wypada dawać jej coś dla maluszka.
Wydaje mi się, że dla maluszka to raczej nie. To w końcu ich ślub i ich święto. Od dawania czegoś dla maluszka są chrzciny lub zwykłe odwiedziny. Co do tego prezentu to nie znam się na tym za bardzo ale...czy dostałaś oddzielne zaproszenie? Jeżeli tak to chyba powinnaś dać coś oddzielnie.
gosia1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-17, 17:09   #165
Mneme
Rozeznanie

No właśnie tak samo mi się wydawało, jeśli chodzi o prezent dla maluszka.

A co do zaproszenia, to jeszcze go nie dostałam, bo nie możemy się zebrać, żeby nam wszystkim pasowało... i tak odkładamy to spotkanie już od jakiegoś czasu. Nasze stosunki są dość bliskie, więc najpierw dostaliśmy zaproszenie słowne, a oficjalnie jeszcze nie. Ehh...
Mneme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-19, 18:50   #166
arancha
Raczkowanie

przygotowana lista rzeczy przez młodych faktycznie wiele rozwiązuje
Stary 2008-04-19, 22:16   #167
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

za miesiąc mamy wesele (kuzyn męża, chrzestna naszego synka ) dogadalismy się, ze miło jest dostać jakiś prezent zeby była jakaś pamiatka a nie tylko koperty.
Kupuję im więc noże w bloczku Berghoffa (sama takie dostalam i sobie chwalę), pewnie ze 300zł w kopertę. A zamiast kwiatów (bo nie chcą) Kamasutrę+czerwone prześcieradło EDIT: wypatrzyłam dziś kadzidełka "Erotyka" i olejek zapachowy "Kamasutra" więc pewnie coś jeszcze dorzucę do zestawu
Poniewaz nasz 1,5roczny synek dostał osobne zaproszenie, to myślę zeby od niego tez cos dać... moze taki "Zestaw na miesiąc miodowy": słoik miodu (jakiś fajny słoik), mala butelka trójniaczka i może świeczka propolisowa...

Edytowane przez 1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Czas edycji: 2008-04-20 o 21:56
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-09, 19:28   #168
nikitatka
Raczkowanie

Ślubne prezenty.

Jako zaproszony goś poczuwam się i chcę zarazem kupić prezent. Jest nas 15 osób, grupa ze studiów, postanowiliśmy się złożyć. Wyszło nam okołó 4000 zł:P Całkiem sporo. Czy możecie polecić co można kupić super ekstra bo nie ma żadnej listy preznetów. Młoda para się przeprowadza do nowego mieszkania więc może coś w tym klimacie, nie wiem sama
nikitatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-09, 21:35   #169
Taverney
Zakorzenienie

Dot.: Ślubne prezenty.

ja Ci mogę polecić korzystanie z wyszukiwarki, to naprawdę pożyteczna rzecz
łączę
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-12, 08:51   #170
AneczkaKoziol
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez arancha Pokaż wiadomość
(..) może powinny Panie młode sie wypowiadać co chciałyby otrzymać i uzsykamy może odopwiedz co zkupić na ślub
Heh - my to mamy problem Od 2 lat mieszkamy razem i praktycznie wszystko prócz mebli (wynajmujemy więc meble zazwyczaj są w mieszkaniach) już mamy. Myśleliśmy sobie że może jakieś mniej "przyziemne" rzeczy, typu płyty z muzyką, zestawy książek czy też drobny sprzęt elektroniczny (typu odtwarzacz mp3) o którym marzymy a nigdy nie mamy odwagi kupić (bo są przecież ważniejsze rzeczy). Ale kiedy zadano nam pytanie "co chcemy dostać" i powiedzieliśmy o tym zostaliśmy zganieni że "na ślub daje się rzeczy praktyczne - płyty czy książki to sobie sami możemy kupować". No i się zastanawiam czy nie wisi nad nami widmo "11 żelazek" (a żelazko już mamy) w myśl zasady praktycznych prezentów. Pościel zresztą taką jaką chcemy kupiliśmy sobie w zeszłym miesiącu (czyli mamy razem już 3 komplety - 1 nasza i 2 dla ewentualnych odwiedzających i na przebranie podczas prania) i więcej nam nie potrzeba.
Ale ogólnie wychodzę z założenia że niech ludzie dają co chcą - zastanawiam się na ile "listy prezentów" to dobre rozwiązanie - w końcu założycielka tematu marudziła że para młoda nie odpowiedziała "kupcie co chcecie". Nie nastawiamy się na prezenty bo część osób odkłada na przyjazd na ślub i raczej to będzie dla nas prezentem ale na pocieszenie można powiedzieć że zawsze jest allegro :P ps czy wszystkim tak się sypie edycja posta?

Moja biżuteria
No i strona

Stary 2008-05-12, 09:15   #171
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007

Cytat:
Napisane przez nikitatka Pokaż wiadomość
Jako zaproszony goś poczuwam się i chcę zarazem kupić prezent. Jest nas 15 osób, grupa ze studiów, postanowiliśmy się złożyć. Wyszło nam okołó 4000 zł:P Całkiem sporo. Czy możecie polecić co można kupić super ekstra bo nie ma żadnej listy preznetów. Młoda para się przeprowadza do nowego mieszkania więc może coś w tym klimacie, nie wiem sama
4000 to na seri sporo najlepiej byłoby zapytać młodych. Po co macie kupować im drogą rzecz, która będzie zbędna, lepiej mieć pewność.
Stary 2008-05-12, 23:06   #172
kilinka
Raczkowanie

Cytat:
Jak macie tyle kasy a oni się przeprowadzają to ja bym kupiła im jakiś super płaski i wypasiony telewizro. Pewnie mają jakieś panieński jeszcze albo kawalerski a w nowym mieszkaniu powinien być nowy telewizor Może ich delikatnie podpytaj czy by im się przydał albo co będą robili ze starymi. Ja bym się ucieszyła na ich miejscu.
kilinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-13, 07:35   #173
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007

Cytat:
Napisane przez kilinka Pokaż wiadomość
Jak macie tyle kasy a oni się przeprowadzają to ja bym kupiła im jakiś super płaski i wypasiony telewizro. Pewnie mają jakieś panieński jeszcze albo kawalerski a w nowym mieszkaniu powinien być nowy telewizor Może ich delikatnie podpytaj czy by im się przydał albo co będą robili ze starymi. Ja bym się ucieszyła na ich miejscu.
Zależy od ludzi. W moim przypadku radości z telewizora raczej by nie było. Wolałabym np bon do biura podróży. Dlatego najbezpieczniej podpytać młodych.
Stary 2008-05-13, 12:12   #174
AneczkaKoziol
Raczkowanie

Cytat:
U mnie telewizora też nie ma i chyba jeśli nic się nie zmieni to nie będzie długo (albo i nigdy) - już bardziej z projektora bym się ucieszyła chociaż też bym wolała dużo innych rzeczy - dlatego z taką kasą to trzeba pytać.

Moja biżuteria
No i strona

Stary 2008-05-13, 20:44   #175
nikitatka
Raczkowanie

Mam panny młodej powiedziała mi że coś wspominali o telewizorze nowym że by chcieli sobie kupić ale teraz ta przeprowadzka i wesele więc to odkładają na później. W takim razie to jest dobry pomysł na prezent. Tylko że ja nie wiem jaki im kupić ten telewizro a to jest sporo pieniędzy. Macie jakiś pomysł.
nikitatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-13, 20:51   #176
ilonkaczapela
Zakorzenienie

skoro to od kilku osób ze studiów, to zapytaj czy ktoś się zna, bo łatwo można kupić badziewie. I nie suferuj się opinią sprzedawcy, bo im się często płaci za reklamowanie konkretnego modelu, który nie schodzi.

Najlepiej wejdź na jakieś forum o rtv, jeżeli nikt u was się na tym nie zna.
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 10:35   #177
nightgirl
Raczkowanie

Cytat:
Mam panny młodej powiedziała mi że coś wspominali o telewizorze nowym że by chcieli sobie kupić ale teraz ta przeprowadzka i wesele więc to odkładają na później. W takim razie to jest dobry pomysł na prezent. Tylko że ja nie wiem jaki im kupić ten telewizro a to jest sporo pieniędzy. Macie jakiś pomysł.
hej
niedawno miałam wesele przyjaciółki i miałam podobny dylemat - również złożyliśmy się na telewizor. chcieliśmy kupić coś naprawdę fajnego. wywiedziałam się ile mają miejsca w pokoju, w którym ma wisieć... bo to determinuje jego wielkość. zdecydowaliśmy się na LG Scarlet reklamowany ostatnio jako najbardziej designerki tv roku... mój chłopak dobrze zna sie sprzęcie i to on powiedział że warto akurat ten wybrać.

ps. państwo młodzi byli zachwyceni prezentem

nightgirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 13:04   #178
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
No taaa...telewizor w końcu najmądrzejszy członek rodziny, każdy by skakał ze szczęścia, gdyby go dostał, normalnie wreszcie można by mieć go nieustająco włączonego jak w typowym polskim domu, MUSI w chałupie być
Nie kupowałabym takiego prezentu, bo nie dla każdego TV jest wartością fundamentalną. Bezpiecznej dać te pieniądze, tym bardziej, że to spora kwota.

A kupowanie rzeczy typu tania pościel (czy też droga...) uważam za nietakt. Nie chciałabym, żeby ktoś wybierał pod czym mam spać. To intymna sprawa, niech każdy sam nabywa wg swoich gustów.
Zresztą i tak nic nie przebije prezentu w postaci ręczników z hipermarketu, bo i takie ludzie wręczają na weselach... Po najmniejszej linii oporu, i estetycznej, i pomysłowej, i finansowej.
calkiem-spoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 13:30   #179
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007

Cytat:
A skoro wiecie, że chcieliby telewizor sprawa jest całkiem jasna. Poczytaj na necie opinie na temat telewizorów albo porozmawiaj z kimś kto się na tym zna. Na rynku jest taka różnorodność, że z cała pewnością coś wybierzecie.
Stary 2008-05-14, 15:08   #180
AneczkaKoziol
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez calkiem-spoko Pokaż wiadomość
No taaa...telewizor w końcu najmądrzejszy członek rodziny, każdy by skakał ze szczęścia, gdyby go dostał, normalnie wreszcie można by mieć go nieustająco włączonego jak w typowym polskim domu, MUSI w chałupie być
Nie kupowałabym takiego prezentu, bo nie dla każdego TV jest wartością fundamentalną.
Nie generalizuj ja nie mam i duża część moich znajomych też nie ma (jedni kupili dla świętego spokoju po naganie nauczycielki uczącej ich dziecko-pierwszaka że "ograniczają jego zdolności poznawcze świata" ale i tak tylko zbiera kurz)

Cytat:
Napisane przez calkiem-spoko Pokaż wiadomość
A kupowanie rzeczy typu tania pościel (czy też droga...) uważam za nietakt. Nie chciałabym, żeby ktoś wybierał pod czym mam spać. To intymna sprawa, niech każdy sam nabywa wg swoich gustów.
Zresztą i tak nic nie przebije prezentu w postaci ręczników z hipermarketu, bo i takie ludzie wręczają na weselach... Po najmniejszej linii oporu, i estetycznej, i pomysłowej, i finansowej.
I tak nic nie pobije prezentu jaki dostał mój tata i jego żona czyli plastikowa świnka-skarbonka chyba z jakiejś promocji bo tandetna była strasznie.

Moja biżuteria
No i strona

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości