|
|
#931 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czemu nie chce się oświadczyć
|
|
|
|
|
#932 |
|
lubi eks swojego męża
|
[1=543bbe987440619e12121d6 98a00983792e834c8_5eadfb7 2e57b4;75335061]mega desperacja[/QUOTE]
Cholera, nie wiedziałam, że powiedzenie komuś, kogo się kocha, że chce się z nim spędzić całe życie, to taka desperacja ![]() Zależnie od definicji "oświadczania się", to ja się chyba swojemu facetowi oświadczyłam. My od początku wiedzieliśmy, że zależy nam na ślubie i będziemy się rozpatrywać wzajemnie w charakterze potencjalnych współmałżonków. Umówiliśmy się po prostu, że ten, kto będzie pewien jako pierwszy, powie. No i ja byłam pierwsza, więc powiedziałam, że już wiem, że chcę z nim spędzić całe życie. Nigdy nie wydawało mi się to jakieś obciachowe, wręcz przeciwnie, ukrywanie przed nim mojej miłości i zaangażowania wydawałoby mi się dziwne. Miałabym udawać, że w ogóle nie myślę o ślubie, żeby potem przy oświadczynach udawać wielce zaskoczoną i ogromnie wzruszoną? Serio, miałabym się z tym kryć, choć od lat ustalamy wszystko razem? Nie wiem, jakoś nie przyszło mi to do głowy. Myślę, że ta sytuacja może się wydawać dziwna zwolenniczkom wielkiej niespodzianki, ukrywanego pierścionka, klękania na kolano i ogólnie bardzo tradycyjnych oświadczyn. W takiej stereotypowo męskiej roli kobieta może faktycznie wydawać się nie na miejscu (?). A dla mnie nasza cicha rozmowa o miłości, w środku nocy, w ciemnym samochodzie, była całkiem normalna. W szczególności, że z tym facetem ustaliłam już szczegóły wspólnego wychowania dzieci i wzór kafelek do łazienki.
|
|
#933 |
|
Zadomowienie
|
Lisbeth bo człowiek w wieku 21 lat myśli ,że jest dorosły i będzie bawić się w dom. Na szczęście moi rodzice patrzyli na to trzeźwo a młodych często nie stać na śluby.
|
|
|
|
|
#934 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 17:16 |
|
|
|
|
#935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#936 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zresztą nie odpowiedziałaś mi na pytanie jak facet został narzeczonym, skoro nie chciałaś z nim ślubu. Oświadczył się, a ty powiedziałaś, że weźmiesz z nim ślub, chociaż wiedziałaś, że wcale nie zamierzasz? |
|
|
|
|
|
#937 |
|
Zadomowienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;75370401]Opłata za ślub cywilny to coś około 80zł jeśli dobrze pamiętam, a rodzice nie mają nic do gadania od momentu ukończenia przez dziecko 18 roku życia.
Zresztą nie odpowiedziałaś mi na pytanie jak facet został narzeczonym, skoro nie chciałaś z nim ślubu. Oświadczył się, a ty powiedziałaś, że weźmiesz z nim ślub, chociaż wiedziałaś, że wcale nie zamierzasz? Przecież napisałam. Człowiek w wieku 21 lat czuje się dorosły a bycie narzeczoną to tak dumnie brzmi Tak jasne , można wydać na odczepnego w wieku 20 lat 80 zł na ślub cywilny. Byle jak, byle gdzie a potem mieć kłopoty. Narzeczeństwo jest pewną deklaracją ale nie musi w przeciągu roku szczególnie w młodym wieku prowadzić do ślub i dzieci. W zasadzie jeśli przyjmujemy ,że po zaręczynach jest już wszystko tak zaklepane ,że kaplica to po co ten stan narzeczeństwa ? Można zaoszczędzić na pierścionku i dorzucić do kiecki. |
|
|
|
|
#938 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#939 |
|
Zakorzenienie
|
Czemu nie chce się oświadczyć
Stan narzeczeństwa to zaszłość starych czasów i zgodnie z tradycja jest przyrzeczeniem małżeństwa, czasem nawet spisywano umowy przy świadkach jako gwarancje. Ten czas służył przygotowaniu formalności, spisaniu umów, dogadaniu szczegółów finansowych i dotyczących dzieci.
W tym zakresie nie wiele się zmieniło, narzeczeństwo nie jest po to żeby się sprawdzić tylko, aby mieć czas na zorganizowanie ślubu. Szkoda, że niektórzy traktują je jako drugą bazę "chodzenia".. przez co zaręczyny i przysięgi realnie tracą na znaczeniu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Kmee Czas edycji: 2017-07-10 o 17:03 |
|
|
|
|
#940 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I zapewniam, że to nie "człowiek w wieku 21 lat czuje się tak i srak", tylko TY się tak czułaś, co nie stanowi zasady ogólnej dla całej populacji ludzi w tym wieku.I tak z ciekawości zapytam: jakie kłopoty przewidujesz z powodu wzięcia ślubu "byle jak"? O "byle gdzie" nie pytam, bo to się zazwyczaj robi w USC. |
|
|
|
|
|
#941 |
|
Zakorzenienie
|
Jak mnie zawsze śmieszy zakładanie,że jeśli ja miałam siano w głowie w wieku 21lat to ty pewnie też
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#942 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#943 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez xXBlankaXx Czas edycji: 2017-07-10 o 17:21 |
|
|
|
|
|
#944 |
|
BAN stały
|
Może nie miałaś. Nie twierdzę tak. Ale większość dwudziestulatków ma. Są niedojrzali, nie najmądrzejsi, a nawet śmieszni.
|
|
|
|
|
#945 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#946 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#947 |
|
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;75372031]Czyli co takiego robi ta mitologiczna większość dwudziestolatków, że cię śmieszą?[/QUOTE]
Oo też mnie to ciekawi. |
|
|
|
|
#948 |
|
Zakorzenienie
|
Nie uczestnicze w dyskusji o 20paro latkach, ale tak czytam ten wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post75372271
i chyba znalazłam odpowiedź na wasze pytanie ;-)
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#949 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#950 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;75373991]Nie, jeden wątek jednej osoby na publicznym forum nie odpowiada na moje pytanie dotyczące większości dwudziestolatków.[/QUOTE]
O rany, wiadomo
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#951 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja przynajmniej szczerze o sobie mowie z perspektywy czasu. Wtedy myslalam o sobie ,ze jestem taka dorosla. Mam kontak z ludzmi w tym wieku i wiekszosc ma siano w glowie. Nie ma w tym niczego zlego. Ja tego nie oceniam negatywnie. Taka kolej rzeczy. Mam tez starszych duzo znajomych i raczej tez nie twierdza ,ze w tym wieku byli tacy dorosli choc zakladali rodziny. Kolezanka ma 45 lat i podchodzi z duzym dystansem do swojego slubu i ciazy w wieku 21 lat ,choc malzenstwo bardzo udane Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#952 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie widzę w swoim zachowaniu niczego, co może być nieodpowiedzialne. I też szczerze o sobie mówię. Ja ślub brałam świadomie, bez nacisku nikogo. I z dystansem do tego może podchodzić osoba która tego żałuję. Ja nie brałam ślubu po to żeby bawić się w dom. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#953 | |
|
lubi eks swojego męża
|
Cytat:
Ile trzeba mieć lat żeby "odpowiedzialnie" i "dojrzale" wziąć ślub, urodzić dzieci? 40? 60? 80? Każdy człowiek z wiekiem się zmienia, więcej rozumie, więcej widzi, więcej wie, bo jest starszy. Każdy człowiek, patrząc wstecz, widzi, że kiedyś był mniej dojrzały. Czy ujmuje to słuszności jego decyzjom? Czy należy te decyzje przez to odkładać aż do śmierci? Moje babcie brały ślub mając lat 20 i nigdy mi nie powiedziały, że miały wtedy siano w głowie. Że były pełne życia, chętne do zabawy, naiwne, zwyczajnie młode - to i owszem. Ale nigdy, że były wtedy głupie, czy też "bawiły się w dom".
|
|
|
#954 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#955 |
|
Wtajemniczenie
|
Mi się życie wydawało prostsze niż jest w rzeczywistości, ale nie powiedziałabym, że miałam siano w głowie w wieku 20lat. Wręcz przeciwnie - już od liceum byłam bardzo poukładana i dojrzała. Wielu moich znajomych również
|
|
|
|
|
#956 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Chyba się zgubiłam - co ma temat dojrzałości do tego wątku? Że niby autorka jest za młoda na oczekiwanie oświadczyn?
|
|
|
#957 |
|
BAN stały
|
Ja zauważyłam, że ludzie mają siano w głowie albo poukładane od początku. Tylko tym z sianem się co jakiś czas wydaje, że już są dojrzali, chociaż z boku widać, że dalej siano.
|
|
|
|
|
#958 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Większość dorosłych (których ja znam), to takie dzieciaki w dorosłych ciałach, często już nawet starzejących się. |
|
|
|
|
|
#959 |
|
lubi eks swojego męża
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;7539258 1]Dojrzałego psychicznie spotkać, to jak trafić szóstkę w totka
![]() Większość dorosłych (których ja znam), to takie dzieciaki w dorosłych ciałach, często już nawet starzejących się.[/QUOTE] Za to ty na ich tle błyszczysz swoją dojrzałością niczym gwiazda, jedyna, wybrana, piękny lud
|
|
#960 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Mnie bardzo ciekawi kwestia problemów po slubie cywilnym. Jakie problemy generuje taki ślub i dlaczego elegancka sala w USC to jest byle gdzie?
Ja się tam cieszę że jestem dzieciuch w duszy. Starannie to w sobie pielegnuję. wysłane telepatycznie
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:50.