![]() |
#31 |
BAN stały
|
Dot.: Granice tolerancji w związku
Nie rozumiem tego. Znam kogoś od lat, jest moim przyjacielem, mam ze starych znajomości rezygnować, bo nowopoznany facet ma z moją wieloletnią przyjaźnią problem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Gdyby nie sama idea, ale forma spotkań (w domu) przeszkadzała mojemu partnerowi, to bym bez większego problemu ją zmieniła. Gdyby przeszkadzały mu spotkania jako takie, to pewnie byśmy się rozstali.
![]() |
![]() |
#33 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Tyle że to jest kwestia tego, że my sobie naprawdę ufamy i on zna dobrze moich przyjaciół, wie, że żaden z nich by nic nie odwinął. [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;75370486]Granice są tam, gdzie je sobie postawiła. Skoro tak robi, to znaczy, że granic nie przekracza.[/QUOTE] ![]() Cytat:
Powiedzmy, że zaczęliby się spotykać na mieście zamiast w mieszkaniu. Skąd Twój brat miałby mieć pewność, że byli w jakiejś knajpce a nie w jego sypialni czy hotelowym pokoju? Takie domysły też się mogą przecież zacząć - i tak źle, i tak niedobrze ![]() Ktoś powinien podjąć szczerą rozmowę z bratem, brat powinien otworzyć się ze swoimi problemami emocjonalnymi. Być może ma jakiejś podstawne podejrzenia(*), być może ma po prostu problemy z dużymi pokładami zazdrości. (*) Ja ze swoimi przyjaciółmi zachowuję się bardzo swobodnie, dla niewtajemniczonego obserwatora mogłoby to być szokujące ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
[1=ad661336dba67467d5566b7 c0c939a9c82ec46ac_5f7e487 29cea2;75383911]To ich sprawa, niech oni się dogadują w tej kwestii i szukają porozumienia. Najgorzej jest jak zaczyna się wpieprzać ktoś 3.[/QUOTE]
Ja się nie wtrącam . Ostatnio brat zaczął ze mną rozmawiać na ten temat . Ja nie widzę w tym nic dziwnego , on był oburzony moim podejściem wiec napisałam post z ciekawości jaki pogląd mają na to inni ---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ---------- Tak mu powiedziałam to usłyszałam że jestem za bardzo" wyzwolona" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
po drugiej stronie szafy
|
Takie ma chłop poglądy, ma do nich prawo. Tylko ciężko im będzie utrzymać ten związek w obecnej sytuacji. Zamęczą się po prostu tymi kłótniami.
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Autorko, nie powinnaś się wtrącać. Ten problem powinni sobie (brat i jego dziewczyna) przepracować między sobą, albo się rozstać. Nie Twój cyrk, nie Twoje małpki. Wyraziłaś swoje zdanie, brat je zna, pewnie też innych osób się w tej sprawie radził, ale ostatecznie to powinno opierać się tylko i wyłącznie na to tym co on czuje i uważa i na tym co czuje i uważa jego dziewczyna. Nie baw się w doradcę na siłę, nie wtrącaj. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
po drugiej stronie szafy
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;75391146]Bo co to znaczy za bardzo wyzwolona? Za bardzo na co?
![]() Na bycie jego partnerką na przykład? Ja tu nie widzę control freaka, po prostu facet ma inne podejście do tematu, nic w tym złego.
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
Też bym tak powiedziała, gdyby nie fakt, że był oburzony i skomentował to w pejoratywny sposób. No i mówił to do swojej siostry i o swojej siostrze, a związek z nią go raczej nie dotyczy.
Edytowane przez 18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a Czas edycji: 2017-07-11 o 11:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
po drugiej stronie szafy
|
Ze swoją siostrą rozmawiał o podejściu do sytuacji w związku. On by z kobietą o takich poglądach być nie chciał, bo są dla niego skandaliczne - ma prawo i wciąż nie widzę tu control freaka.
![]() |
#42 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
po drugiej stronie szafy
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;7539214 6]W takim razie to chyba koniec tematu
![]() To zależy od jego dziewczyny i od tego czy zgodzi się na spotkania z przyjacielem w innej scenerii. Albo od czasu i od tego, czy on się przyzwyczai do tego, że ona się z tym przyjacielem spotyka w takiej a nie innej formie. Generalnie jak w każdym związku - kwestia komunikacji.
![]() |
#44 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dla gościa chodzi raczej o wykluczenie przyjaciela z kręgu znajomych dziewczyny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
po drugiej stronie szafy
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;7539244 1]Ale tak jak mówiłam - powiedzmy, że ta się zgodzi, będzie wychodzić wieczorem z przyjacielem do knajpki. Czy przez to stanie się mniej "wyzwolona"? I czy chłopak dzięki temu może być spokojniejszy o relację z przyjacielem? [/QUOTE]
Nie wiem jak w jego przypadku - ja byłam spokojna o wyjścia ówczesnego partnera z jego eks do knajpy, a w przypadku spotkań w domu bym czuła bardzo duży dyskomfort. Ludzie są różni, mają granice w różnych miejscach ![]()
![]() |
#46 |
Inez
|
Ja rozumiem, że brat może mieć coś przeciwko formie tych spotkań. Osobiście też raczej nie chciałabym żeby mój partner spędzał wieczory, noce przy winie w pustym mieszkaniu z inną kobietą. Oczywiście niech się spotykają, jak najbardziej, ale w nieco innych okolicznościach.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
po drugiej stronie szafy
|
Równie typowe dla Wizażu - rozmowa na temat granic, dopuszczalności lub braku ich przesunięcia i podjęcie decyzji co dalej w związku z usłyszanymi informacjami staje się przemocą/pozwoleniem na przemoc.
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
No jakby...ustawianie kobiety pod swoje widzimisię to jest niekwestionowana przemoc.
![]() |
![]() |
#51 |
po drugiej stronie szafy
|
Konkretna rozmowa na temat przekonań, granic, gotowości na ustępstwa lub jej braku i podjęcie decyzji o rozstaniu lub kontynuowaniu relacji na wspólnie ustalonych zasadach jest przemocą, tak. Na Wizażu.
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tu nie ma rozmowy na temat granic. Jest rozmowa na temat dopuszczalności ich przesuwania przez partnera. Dlatego, jak to zwykle na wizażu bywa, mam okazję się zdumieć skalą przyzwolenia na takie zachowania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
po drugiej stronie szafy
|
I tej rozmowy im trzeba.
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
nie, im trzeba jasnego postawienia sprawy: on nie ma prawa zmuszać jej do przesuwania granic. Co zdaje się dziewczyna już wykonała. Rozmowa natomiast jest na wizażu, bo jak wiadomo, koneserek związków opartych na kompromisach, poświęceniach, naruszaniu cudzych granic i tym podobnych karesach tu pod dostatkiem.
A także, ad jeden z poprzednich komentarzy: negocjować to w związku można część wspólną. Są jednak części oddzielne i, wedle zdrowych standardów i wedle dziewczyny brata Autorki oraz Autorki, przyjaźnie sprzed związku i ich rytuały do części oddzielnych się zaliczają. Części oddzielne się akceptuje względnie przyjmuje do wiadomości. Co na wizażu jest stwierdzeniem z gatunku wyzwolonych. Podejrzewam, że z przyczyn wyłuszczonych wyżej. Edytowane przez rembertowa Czas edycji: 2017-07-11 o 18:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
BAN stały
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;75407946]Nie widzę żadnej różnicy miedzy tymi rytuałami. To, czy opisana sytuacja jest przemocą i ograniczaniem, zależy od kontekstu. Gdyby facet sadził teksty o 'wyzwoleniu' albo zaczął się oburzać zamiast rozsądnie wytłumaczyć swoje stanowisko, to owszem, uważałabym to za ograniczanie i przemoc.[/QUOTE]
Jak i ja. A zdanko " wybieraj, co dla ciebie ważniejsze " , które słyszałam kiedyś w jednym związku zadziałało, jak plachta na byka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
po drugiej stronie szafy
|
Doris, przecież to jasne. Nie widzisz problemu w rezygnacji/zmianie jakiegoś swojego przedzwiązkowego rytuału dla komfortu Twojego partnera - jesteś ofiarą przemocy. Wymagasz żeby Twój partner miał podobnie - jesteś przemocowcem.
Dlaczego? Przecież to jest właśnie taki wybór.
![]() |
#60 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A tak serio: mocno się zastanawiam czym wg niektórych tutaj jest poważny związek, miłość z drugą osobą (nie mówię o jakichś tygodniowych, czy miesięcznych znajomościach), skoro nie mogą i nie zamierzają zrezygnować z czegokolwiek, co mogłoby jednak związkowi nie służyć i co może jednak uchodzi, gdy jest się singlem, ale niekoniecznie gdy się już kogoś ma. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2017-07-12 o 08:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:11.