|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1681 |
|
BAN stały
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy :) -część II
uzywal ktos moze szamponu alepia z 7 olejami???
|
|
|
|
#1682 |
|
Raczkowanie
|
Moja opinia - ten szampon stanowczo nie nadaje się dla osób z
przetłuszczającą się skórą głowy.
|
#1683 |
|
Zakorzenienie
|
Witam i od razu mam dwa pytania:
1. Czy ktoras z dziewczyn stosujaca olejek Dabur Amla zauwazyla zwiekszona ilosc wypadajacych wlosow przy splukiwaniu? Pytam, bo mam wlosy z gatunku "nie wypadajacych" i zastanawiam sie, czy mogla im zaszkodzic Amla czy nieprofesjonalny masaz cebulek, ktory wykonywalam - aczkolwiek bardzo delikatnie i zgodnie z zaleceniami. 2. Pytanie do Jolie jako uzytkowniczki Castingu Pod koniec trzymania jej na wlosach odczulam pieczenie skory glowy z przodu. Trzymam tyle, ile jest zalecane do pokrycia pierwszych siwkow - dluzsza wersja z ulotki. Oczywiscie po myciu wszystko bylo OK, szczypanie uspokoilo sie w ciagu paru godzin. Jednak sam objaw troche mnie zaniepokoil. Podejrzewam trzy mozliwosci:a) powinnam trzymac po prostu krocej, bo z jakiegos powodu farba moze podrazniac skore glowy b) moge miec chora skore glowy, po tym co zafundowalam wlosom w zeszle wakacje. Przypomne tylko, ze wyladowaly na niej w ciagu tygodnia dwa dekoloryzatory, jeden rozjasniacz i kilka farb...Bo wlasciwie po tej "masakrze" i 3 miesiecznym odstepie czasu miedzy farbowaniami przypominam sobie, ze po nalozeniu Garniera takze szczypala mnie glowa i bylo to znacznie silniejsze niz przy uzywaniu Castinga obecnie. Zadnych innych objawow chorej skory glowy nie mam: wlosy sa gestsze niz kiedykolwiek wczesniej, nie wypadaja, nie sa slabe. c) tego Castinga jest znacznie wiecej w opakowaniu niz jest mi potrzebne, bo mam teraz krotkie wlosy. Kiedy wszystkie pasma sa juz nasycone Castingiem to co zostalo(dosc sporo) wyciskam na czubek glowy i probuje na sile upchnac na wlosach. W zwiazku z czym farba ma kontakt ze skora glowy. To chyba blad? jednak na ulotce jest napisane, ze nalezy zuzyc cala zawartosc tubki. Hmmm? Pytania nieco infantylne, ale niestety moja wiedza o farbowaniu jest jeszcze ograniczona ![]()
|
|
|
|
#1684 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ad.2 ciężko definitywnie stwierdzić, ale wydaje mi się, że to kwestia podraznienia na substancję utleniającą (standardowe farby są na amoniaku- wybitnie drażniący, casting zaś jest na H2O2- tez może podrażniać, przy czym stężenie jest nie duże- dlatego casting jest taki łagodny). Skoro farby masz za dużo to dziel na 2 farbowania. Wtey skóra nie będzie tak "pływać" w farbie i bardzo możliwe, że nie będzie reagować. Pierwszą połowe zżyj rozrabiając farbę w miseczce i nakładając pędzelkiem, a drugą połowę już standardowo - z buteleczki z aplkatorem
|
|
#1685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[szykuja sie zakupy, bo nie mam pedzelka do farbowania...jest jakis niedrogi, ktory warto kupic czy to raczej obojetne..? ]
|
|
|
|
|
#1686 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1687 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pocwiczymy - zobaczymy
|
|
|
|
|
#1688 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. A pędzelek? Jeden piernik - jaki kupisz taki będzie - ale IMO wygodne są takie, które mają szpic na końcu - łatwiej przekłada się partie włosów [np. coś na tn kształt http://e-fryzjer.pl/pedzel-farbowani...iem-p-42.html]
|
|
#1689 |
|
BAN stały
|
jak oczyszczacie wlosy z silikonow???czy wystarczy raz umyc szamponem z sls??
|
|
|
|
#1690 |
|
Raczkowanie
|
DZiękuje wszystkim wizazankom które mi odpowiedziałay .Napiszcie mi jeszcze prosze jak po umyciu czeszecie to dużo macie włosów????Bardzo Was prosze.
|
|
|
|
#1691 |
|
Zakorzenienie
|
jest wątek o silikonach - tam wszystk znajdziesz
|
#1692 |
|
Raczkowanie
|
Mam teraz taki kolor włosów jak Pani poniżej, jaką farbę polecacie, ewentualnie jaki zabieg (oprócz używania rozjaśniacza, nie chce niszczyć włosów; doprowadziłam je w końcu do porządku
), aby rozjaśnić o tak ok. 2 tony
Chcesz swego zwycięstwa? Nawet o tym nie myśl ![]() Nawet najpodlejszy człowiek zmięknie, gdy wysłucha sumienia... Myślisz, że różnimy się? Nawet nie masz pojęcia, jak bardzo jesteśmy podobni.. Mrauu...
|
|
|
|
#1693 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny chciałam Wam zadać pytanie odnośnie lotionu Seboradin Niger. Ostatnio zawracałam Wam głowe na jego temat. Stwierdziłam, że musze sobie kupić i faktycznie poszłam w sobote do apteki. Fakt, byłam tylko w jednej aptece... Pan farmaceuta pokazał mi lotion, który kosztuje 17 zł z czarnej rzodkwi i powiedział, że jest droższy bo zmienili opakowanie i pewnie dodali jakiś składnik. Nie kupiłam go, bo ja chce ten stary. Czy któraś z Was ma ten nowy?czy lepiej kupić ten starszy?poza tym jest troszke róznica w cenie
|
|
|
|
#1694 |
|
Wtajemniczenie
|
kurde a ja nie wiem co robić
moje włosy całkowicie się już nie układają, a nie chcę ich niszczyć prostownicą a jestem na etapie zapuszczania, czy suszenie ich takim letnim nawiewem nie zniszczy ich tak bardzo? np co 3 dni? bo już wyglądam beznadziejnie... :P
|
|
|
|
#1695 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli ktoś lubi prostować albo bawić się lokówkami, ja polecam Hot Liss do prostowania firmy L'oreal. Włosy nie są aż tak podatne na gorący strumień powietrza, a włosy wyglądają jak z reklamy Pantene lub Schauma... Przynajmniej moje tak wyglądają :P
Chcesz swego zwycięstwa? Nawet o tym nie myśl ![]() Nawet najpodlejszy człowiek zmięknie, gdy wysłucha sumienia... Myślisz, że różnimy się? Nawet nie masz pojęcia, jak bardzo jesteśmy podobni.. Mrauu...
|
|
|
|
#1696 |
|
BAN stały
|
mi prostonica i lokowka kojarzy sie z popalonymi i porozdwajanymi koncowkami...a ty bawisz sie tak???i jaka jest kondycja wlosow??jezeli suuper to jestem pod wrazeniem
|
|
|
|
#1697 |
|
Raczkowanie
|
Nom, niezłe są. Lecz bardzo nadrabiam odżywkami. Podcinam końcówki co 2 miechy. Ale ogólnie nie narzekam na stan włosów
Aktualnie narzekam na kolor. Końcówki zbyt ciemne, a nie chce bawić się rozjaśniaczem, bo akurat tego włosy moje nie lubią :/
|
|
|
|
#1698 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1699 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
np. rumianek, miód, cytryna(?)
|
||
|
|
|
#1700 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Możesz ewentualnie spróbować z rozjaśniaczem w sprayu- jest żarłoczny, ale nie aż tak jak klasyczne rozjaśnianie farbą[rozjaśniaczem]
|
|
#1701 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w aptece i dopiero teraz kapnęłam się, ze jest to nowa formuła: ma nieco zmieniony skład, a mianowicie ma więcej alkoholu a mniej wody oraz więcej tataraku a mniej czarnej rzodkwiINCI: Alcohol(and) Diethyl Phthalate (and) Propylene Glicol, Aqua, Hypericum Perforatum Extract, Pinus Oil, Calamus Extract, Raphanus Nigra Extract, Coriander Oil, Thymol, Tea Tree Oil, Castor Oil, Cl 17200 Wskazania: zalecany dla osób cierpiących na łojotokowe zapalenie skóry, łuszczycę, łupież, świąd skóry, do włosów słabych i skłonnych do wypadania Działanie: Wytwarzany na bazie tradycyjnej, sprawdzonej receptury. Zaw. naturalne wyciągi roślinne: z czarnej rzodkwi, dziurawca, tataraku, naturalne olejki eteryczne oraz specj. wyselekcj. skąłdkini hamujące rozwój flory bakteryjenj w mieszkach włosówych. Stosos. systematycznie wzmacnia cebulki włosów, stymuluje ich odrost, działa p/zapalnie i p/lupieżowo, chroni przed szkodliwym działaniem czynników zewn. narazie miziałam nim skóre głowy parę razy, więc o efektach napsiac nie migę (jakbyś była aw aptece to poproś o taki z atomizerem, jak nie mają to neich ci zamówią, bo są takie dostępne napewno , a poza tym łątwiej się go dozuje ![]() ooo ten: http://www.vitanea.pl/index.phtml?ap...pid=45138&k=89 Cytat:
![]() ja tak robię i uważam, ze wtedy mniej wypada włosów bo się je mniej ciągnie ![]() a poza tym czytałam, ze włosy mokre ulegają uszkodzeniom podczas czesania Cytat:
|
|||
|
|
|
#1702 |
|
Zakorzenienie
|
Na rozjasnienie moze sposob z miodem z forum LU:
http://laboratoriumurody.pl/forum/mi...ghlight=mi%F3d lub olejkami eterycznymi: http://laboratoriumurody.pl/forum/ol...osow,t989.html
|
|
|
|
#1703 |
|
Zakorzenienie
|
nikaa2 dziekuję Ci slicznie za odpowiedź
|
|
|
|
#1704 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Oczywiscie nie chodzi mi o to zeby go nie kupować, bo napewno wielu osobom bedzie służył, tylko że dla mnie nie jest już taki interesujący jak był wcześniej
|
||
|
|
|
#1705 |
|
Raczkowanie
|
Muszę się Wam przyznać i ukorzyć. Mam w jutro wizytę u
fryzjera - farbowanie włosów. KONIECZNOSC ! Dwa miesiące odpoczywały ! Kudełki zaczęły mi się już takie ładniutkie robić - a tu znowu droga przez mękę. Mam nadzieję, że się na mnie nie obrażą . Mam w domu trochę sklepowych dobrodziejstw. A co Wy robicie, aby udobruchać skalp po męczarniach w zakładzie fryzjerskim ?! Jajko i oliwa z paroma kroplami cytryny ?! A może tak już dzisiaj jakieś silikoniki ?! Tfu ! Tfu ! Herezja !
|
#1706 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1707 |
|
Raczkowanie
|
Helfowych - olejków pozbyłam się, został jedynie ten czysty
kokosowy. Inne nie służyły, tak jakbym tego pragnęła ! Ale za to - całą "puchę" polskiego WAXu mam ! Tulipanna - dzięki ! Ale będzie smarowanko-nakładanko !
|
#1708 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki słoneczko ![]() Co do wypowiedzi Tulipanny - podpisuję się po tym... Okladzik z Waxu Moc Natury NAPRAWDĘ działa cuda
|
|
|
|
|
#1709 |
|
Raczkowanie
|
Odkąd zaczelam dbac o wlosy ; uzywajac kosmetykow o sprawdzonych skladach oraz unikajac silikonow moje wlosy przestaly sie krecic. nie zupelnie ale loczki przeszly w fale. to chyba kara boska
za to ze wczesniej moich kreciolkow chcialam sie pozbyc i notorycznie je prostowalam. teraz wole miec loczki, ale one juz sie tak nie kreca . ponadto znacznie szybciej sie przetluszczaja. dawniej moglam myc wlosy co 4 dni teraz co drugi dzien mycie jest konieczne (dodam ze jak wczesniej wspomnialam odrzucilam silikony wiec powinny wygadac lepiej niz kiedy je stosowalam pod wzgledem swiezosci)teraz uzywam raczej tanich szamponow (zazwyczaj nawilzajacych i odbudowujacych (typu ziaja, joanna), waxa zagranicznego, odzywki do lokow nivea i innych skladowo poprawnych wspomagaczy. czy przyczyna moze byc zbytnie nawilzenie wlosow? tak sobie to tlumacze ze moze to rozprostowuje i przetluszcza moje wlosy ?
|
#1710 |
|
Zakorzenienie
|
Co do tego nowego składu Seboradinu, to akurat więcej tataraku a mniej rzepy mi nie przeszkadza - można przecież stosować dodatkowo szampon z wyciągiem z rzepy a potem Seboradin. Natomiast fakt, że więcej jest alkoholu niż wody mnie niepokoi. Może podrażniać, ale i nadmiernie wysuszać, a takie nadmierne wysuszanie przecież może wręcz wzmagac produkcję łoju
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:25.

Pod koniec trzymania jej na wlosach odczulam pieczenie skory glowy z przodu. Trzymam tyle, ile jest zalecane do pokrycia pierwszych siwkow - dluzsza wersja z ulotki. Oczywiscie po myciu wszystko bylo OK, szczypanie uspokoilo sie w ciagu paru godzin. Jednak sam objaw troche mnie zaniepokoil. Podejrzewam trzy mozliwosci:

moje włosy całkowicie się już nie układają, a nie chcę ich niszczyć prostownicą a jestem na etapie zapuszczania, czy suszenie ich takim letnim nawiewem nie zniszczy ich tak bardzo? np co 3 dni? bo już wyglądam beznadziejnie... :P