Nasze kochane pierwiosnki 2008 - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-20, 13:18   #871
Carmela
Rozeznanie

Dot.: Nasze kochane pierwiosnki 2008

[1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;7614651]hej, napisz pls jak usypiasz córcię?
Ja na razie wprowadzam stałe okresy karmienia... ale ze spaniem to muszę mu pomagać...[/quote]

Po wieczornym karmieniu jest kapiel , bo moja cora nie lubi sie kapac z pustym zoladeczkiem , wtedy jest placz i ogolnie wielki lament wiec karmie ja przed kapaniem , po kapaniu zjada na dobitke ok 40-50 ml mleczka i po tym daje jej ok 15-20 minut na gadanie i troche ja z mezem zanudzamy , opowiadamy jej jakas bajeczke albo co jutro zrobimy , gdzie pojdziemy itp .Ona nie wytrzymuje wiecej niz 30 minut po kapieli , trze oczka , ciagnie sie za uszy , ziewa wiec zanosze ja do lozeczka , wlanczam muzyczke na niani , gasze swiatlo i wychodze ( nie chce wtedy smoka ) po ok 5-10 minutach jak sie konczy muzyczka Ola zawsze zaczyna marudzic wtedy ide , wlanczam melodjke jeszcze raz , podaje smoka ( wtedy juz zawsze chetnie go bierze ) daje jej buziaka i mowie dobranoc i wychodze .No i zasypia .. przewaznie od razu choc bywa ze nieraz lezy macha lapkami albo poprostu gapi sie na swiecace gwiazdki na niani az w koncu zasypia .
W dzien jak widze ze zaczyna marudzic lub ze pojawiaja sie inne oznaki zmeczenia to zanosze ja do lozeczka , zaslaniam zaslony , wlanczam melodyjke i wychodze .. generalnie schemat zawsze podobny . Nie pamietam kiedy mi zasnela na rekach ostatni raz , chyba raz ja ukolysalam jak ja bardzo bolalo uszko i bylo mi tak jej zal ze chcialam ja utulic do snu , ale to byl wyjatek .

Jesli chodzi o antykoncepcje to ja stosuje mini pigulke z tym ze nie wiem po co bo z mezem nie kochalam sie juz od 5 miesiecy KOMPLETNIE nie mam ochoty , poprostu jakos mnie to wogole nie kreci , zastanawiamsie nad udaniem sie do lekarza bo jak przed ciaza mialam straszny temperament to teraz wcale mi sie nie chce seksu Na sama mysl mnie ciarki przechodza ... Ani nie jestem zmeczona bo mala spi od 21 do 8-9 rano , ani nie moge narzekac na jakies bole , nie krwawie juz a mimo to ... Wczoraj mielismy z mezem rocznice slubu a ja caly dzien myslalam tylko o tym jak uniknac zblizenia Nie wiem co mi sie porobilo Maz jest wyrozumialy ale boje sie ze to nie moze trwac wiecznie
Carmela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-20, 13:43   #872
E---a
Raczkowanie

Jesli chodzi o antykoncepcje to ja stosuje mini pigulke z tym ze nie wiem po co bo z mezem nie kochalam sie juz od 5 miesiecy KOMPLETNIE nie mam ochoty , poprostu jakos mnie to wogole nie kreci , zastanawiamsie nad udaniem sie do lekarza bo jak przed ciaza mialam straszny temperament to teraz wcale mi sie nie chce seksu Na sama mysl mnie ciarki przechodza ... Ani nie jestem zmeczona bo mala spi od 21 do 8-9 rano , ani nie moge narzekac na jakies bole , nie krwawie juz a mimo to ... Wczoraj mielismy z mezem rocznice slubu a ja caly dzien myslalam tylko o tym jak uniknac zblizenia Nie wiem co mi sie porobilo Maz jest wyrozumialy ale boje sie ze to nie moze trwac wiecznie[/quote]

Carmela Skąd ja to znam, to KOMPLETNIE... Zaczynam myśleć o TYM jako o obowiązku małżeńskim, który musze spełnić.Brr!! Wybieram się do gina po minipigułkę, na razie nic w tym temacie się u mnie nie dzieje, ale widze, że mój mąż wykazuje pierwsze, delikatne oznaki zniecierpliwienia, a ja (niestety??) coraz bardziej i bardziej wczuwam się wyłącznie w rolę matki mojej Oleńki.A swoją drogą - faktcznie, nasze córeczki to astrologiczne bliźniaczki i to jeszcze o takich samych imionach!
dominikowa Śliczna ta twoja córeczka i słodziutka!

Odnośnie sapki, to ja stosuję sól morską Marimer (Marimar?) ale moja córeczka i tak czasami się męczy z zatkanym noskiem. Wtedy po prostu wręcz charczy i wyraźnie słyszę, że ma nosek porządnie zatkany. Jest tak zwłaszcza w nocy, gdy ma długa przerwę w zakrapianiu solą morską. W nocy nie zakrapiam jej celowo nie z własnej wygody, ale żeby jej nie rozbudzą, chociaz dzisiaj musiałamzrobić wyjątek od tej zasady, bo Ola wybitnie się męczyła i chyba ten zatkany nosek nawet ją wcześniej przebudził,bo obudziła się wcześniej niż zwykle.

gosiaczek071 Ja byam na wizycie u gina 6 tygodni po porodzie . Badanie bolało mnie strasznie - jak nigdy jeszcze u ginekologa. Lekarka tłumaczyła mi, że wszystko mam tam jeszcze bardzo unerwione i dlatego takie bolesne.Dodatkwo przepisła mi 2 lekarstwa w związku ze zbyt wysokim pH.
E---a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-20, 13:48   #873
E---a
Raczkowanie

Carmela oczywiście na poczatku mojego poprzedniego wpisu był cytyat twojego, nie wiem, dlaczego nie zaznaczył się jako cytat, chociaż tak go zaznaczyłam O ja poczatkująca forumowiczka...
Stary 2008-05-20, 14:24   #874
gosiqa
Rozeznanie

GG do gosiqa

Kasiu, Papryczko i Teso moja Agatka ma 6 tyg, ale od niedawna nauczyłam się ją skutecznie- oby nie zapeszyć- usypiać w dzień:
jak się obudzi i płacze- smok i przewijanie. potem karmienie- jak zaśnie przy cycu nie ma problemu jak nie to:
jak jest taka wyciszona, ale jeszcze nie chce spać- kładę na brzuszku i głaszczę lub klepię po pleckach- w łóżeczku,
jeśli się rozbudzi po karmieniu- zabawiam ją, gadam, próbuję wywołać uśmiechy i gurzenie- to jakieś pół do 1, 5 godz. Jak po tym popłakuje- daję cyca, zeby dopiła i jak wyżej, albo do wózka i wożę po kablach- troche ją trzęsie i wtedy zasypia. Podkładam jej wtedy pod policzek pieluszkę tzw. lulusię działa!
jeśli się przebudza, marudzi albo popłakuje w trakcie spania zawsze! biorę na ręce- przyczyna to zazwyczaj odbicie lub ulanie. Po tym śpi. Jak pomrukuje- próbuję dać smoka do possania.

No chyba, ze kolka, wtedy to inna jazda. Wczoraj padł jak na razie smutny rekord- nie spała od 16 do 0.10.
Dlatego zdecydowałąm w ostatniej chwili, że dam szczepionkę 6 w 1 żeby jej oszczędzić bólu po tych cierpieniach z powodu kolki. I nie żałuję- jak zobaczyłam igłę, to aż mnie ciary przeszły. A i tak dzieciak cierpiał- ona jak głodna albo się zdenerwuje, to tak rozdzierająco wrzeszczy, że aż się boję tego płaczu.
Biedne te nasze dzieciaki, co jedno to inny problem...
Na pewno się wszystko unormuje, trzeba tylko cierpliwości.
I z pewnością, każda z nas jest najlepszą mamą pod słońcem, !!!!!!!!!!!!

http://www.zapytajpolozna.pl/cache/5...d140d49094.png
gosiqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-20, 14:27   #875
E---a
Raczkowanie

Dziewczyny, czy któraś z was mogłaby mnie uświadomić, jak załączać zdjęcia?? Chciałabym przedstawić moją Oleńkę. A swoją drogą, czy wy też robicie tyyyyle zdjęc swoim skarbom? To prawdziwe szaleństwo. U mnie aparat stoi na półce w pokoju niuni i jak tylko ja lub mój mąż stwierdzimy, że Ola jest w jakiejś fajnej pozie lub śmiesznie wygląda, to cyk, cyk i leca fotki. W niedzielę wreszcie się zebrałam i poszłam wywołać niektóre (tylko wybrane zdjęcia) i wyszło mi...111. Oczywiście przy wywoływaniu 4 z nich obcięli mi i bedę musiała je wywołac jeszcze raz, bo zawsze mnie denerwuje, jak mi obetną przy wywoływaniu częśc zdjęcia.
Stary 2008-05-20, 17:46   #876
gosiqa
Rozeznanie

GG do gosiqa

Pod miejscem na posta masz "zarządzaj załącznikami" klikasz w to, poprzez "przeglądaj" wybierasz załącznik jaki chcesz dodać od siebie z kompa potem "załaduj" i to wsio

A u nas dzisiaj sceny dantejskie po tym szczepieniu- mała niezwykle rozdrażniona- nie można jej w ogóle dotknąć- pieluchę zmieniłąm jej w końcu po 5 godzinach, wrzask był niesamowity. teraz śpi biedna, ale długo nie mogłam jej uspokoić i położyć do wózka, bo cała sztywna i krzysząca chciała żebym ją tuliła. Oj, tak mi jej bardzo, bardzo szkoda ((

Stary 2008-05-21, 06:15   #877
E---a
Raczkowanie

Dziękuję gosiqa za instrukcję Wczoraj wieczorem próbowałam wysłać posta ale coś nie działało na wizażu, bo nie chciało się wysłać ani ze zdjęciem ani bez. Mam nadzieję, że teraz się uda i że załączyłam zdj. To moja Oleńka - zdj zrobione wczoraj. Ola ma 9 tygodni
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_1799.jpg (306,4 KB, 35 załadowań)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-05-21, 07:51   #878
gosiqa
Rozeznanie

GG do gosiqa

Proszę bardzo
śliczna ta Twoja córeczka. Witajcie w naszym gronie

Stary 2008-05-21, 08:58   #879
Myszka_80
Zakorzenienie

GG do Myszka_80 Send a message via Skype™ to Myszka_80

Cytat:
Napisane przez Ejva Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja tak niesmialo chce sie tu dolaczyc?
Mialam byc majowa, ale wyszlam na kwietniowa bo 27go kwietnia sie urodzil mi synus Konrad.

Maluszek bardzo kochany ale na razie to ciagle sie nie umiem pozbierac (to juz drugi dzidzius w domu starsza corcia ma teraz 20 m-cy) wiec nawet dokladnie nie poczytalam Was jeszcze, ale mam nadzieje ze przyjdzie taki dzien ze nadrobie i blizej Was poznam
Ejva gratulujemy
A my się na drugim wątku zastanawiamy gdzie się podziałaś .
Czekamy niecierpliwie na fotki

http://picasaweb.google.com/myszka1980

Moje "conieco" https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=24660

Myszka_80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-21, 11:59   #880
susola
Raczkowanie

GG do susola

ja juz nie wiem co sie z tym moim dzieckiem dzieje
Wczoraj mielismy usg brzuszka ze wzgledu na te kupki i placz. usg mielosmy na 8.30 a maly juz od 4 rano nie spal. pozniej jak wrocilismy to zjadl i caly czas spal od ok 10.30 do 17 z przerwami na jedzenie- dodam ze mu sie to nigdy nie zdazylo- jak juz spi w ciagu dnia to po 15-20 min gora. zasnal po 22 i pobudka przed2 rano na karmienie- a pozniej cyrk- nie spal to 4.30 rano. plakal i nic nie bylo go w stanie uspokoic Wogole to on nie chce byc na rekach- drze sie wtedy jeszcze bardziej- jejku juz nie wiem co robic, jestem taka zdolowana w dodatku znow zrobil dzis brzydka zielono szara kupke
usg wykazalo ze ma duzo gazow w brzuszku, a tak poza tym to wszystko w normie- dalam jeszcze mocz do zbadania i zobaczymy. juz sie tak zastanawiam czy to nie wina mleka- teraz je bebilon ha, wczesniej samo bebilon-moze on uczulony jest?juz sama nie wiem... moze ktoras z Was miala podobna sytuacje i cos mi poradzi.
Jak nie plakunia to jest boski, tak sie slodziutko usmiehca i cos po swojemu mowic chce zalaczam zdjecia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz 123.jpg (57,3 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 131.jpg (85,0 KB, 25 załadowań)

[vichy]279929[/vichy]
susola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-21, 12:52   #881
mała migotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez papryczka Pokaż wiadomość
co do drzemek w ciagu dnia, to ja mam akurat tak, ze ona naprawde prawie wcale nie spi! a jak juz jej sie zdarzy, to raz na dzien kilkanascie minut, wiec to nie jest tak, ze ma ich kilka w ciagu dnia... marcelina73, zazdroszcze takiego 3-godzinnego snu! np. przed chwila jakims cudem ja uspilam w wozku
tez tak mam czasami

Cytat:
Napisane przez Carmela Pokaż wiadomość
ja krwawilam 7 tygodni a jak skonczylam krwawic po porodzie to zaczelam brac mini pill i znow zaczelam krwawic ..i w sumie krew mnie zalewala 8 tygodni ..
aha, dzieki za informację

[1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;7614651]hej, napisz pls jak usypiasz córcię?
Ja na razie wprowadzam stałe okresy karmienia... ale ze spaniem to muszę mu pomagać...[/quote]
no włąsnie z tym usypianiem
mała migotka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-21, 13:33   #882
E---a
Raczkowanie

Ale przystojniak ten twój synek, susola. A dlaczego robiliście usg brzuszka? Z powodu jakiś niewłaściwych kupek? Bo moja Ola ostatnio zrobiła 4 zielone kupki i trochę się martwię.Lekarka powiedziała, żeby nic z tym nie robić.
A moja Ola to dzisiaj złota dziewczynka - po prostu nie mam w domu dziecka. cały czas śpi, trochę się ze mną pobawiła, trochę sama. Nawet nie kazała się za bardzo nosić na rekach (co u niej jest normą). Zauważyłam w ogóle, że ona tak dużo śpi, gdy pada deszcz. Dziś we Wrocławiu od rana cały czas pada.
Stary 2008-05-21, 14:49   #883
susola
Raczkowanie

GG do susola

Cytat:
Napisane przez E---a Pokaż wiadomość
Ale przystojniak ten twój synek, susola. A dlaczego robiliście usg brzuszka? Z powodu jakiś niewłaściwych kupek? Bo moja Ola ostatnio zrobiła 4 zielone kupki i trochę się martwię.Lekarka powiedziała, żeby nic z tym nie robić.
A moja Ola to dzisiaj złota dziewczynka - po prostu nie mam w domu dziecka. cały czas śpi, trochę się ze mną pobawiła, trochę sama. Nawet nie kazała się za bardzo nosić na rekach (co u niej jest normą). Zauważyłam w ogóle, że ona tak dużo śpi, gdy pada deszcz. Dziś we Wrocławiu od rana cały czas pada.
E---a pediatra mi zlecila bo maly duzo i czesto placze a kupki ma rozne- raz zielone, raz zolte. Ogolnie jest bardzo niespokojny

[vichy]279929[/vichy]
Stary 2008-05-21, 14:54   #884
amika79
Wtajemniczenie

Susola, E---a, Dominikowa, śliczne te Wasze dzieciaczki.

A ja mam w końcu chwilkę, by coś napisać. Mała jest ogólnie bardzo grzeczna i w sumie to mam czas na przeglądanie wizażu, ale z odpisywaniem jest gorzej... Co się za to zabiorę, to Basia się budzi i marudzi...

Wczoraj byliśmy u ortopedy na badaniu bioderek. Udało nam się ją zapisać na usg dwa tygodnie temu. Zdziwiliśmy się trochę, bo wszyscy nas przestrzegali, że terminy są bardzo odległe i że czasami to nawet kilka miesięcy się czeka... Z samej wizyty nie jestem w pełni usatysfakcjonowana (a zapisaliśmy ją do podobno dobrego specjalisty). Usg w końcu nie zostało zrobione, bo ortopedzie nie chciało się go zrobić. Zbadał ją "ręcznie" i powiedział, że wszystko jest w jak najlepszym porządku i, że nie ma potrzeby zrobienia badania usg. Aparat usg stał obok włączony. Pediatra na szkole rodzenia mówiła natomiast coś innego. Podobno niektórych wad nie da się wykryć bez usg. Byłam już zmęczona ponad godzinnym czekaniem w kolejce i nie miałam siły z nim o tym dyskutować. Poza tym zaraz po badaniu Baśka zsikała się mu na stół do badań i musiałam ratować siebie, stolik i ją przed powodzią. Podczas badania (które moim zdaniem jest dosyć brutalne, wszystkie dzieci przed Basią strasznie się darły i tego samego się po niej spodziewałam) Baśka z zadowoleniem poddała się rękom lekarza. Wywijał jej nóżkami i rączkami we wszystkie strony, a jej się to chyba podobało. Miałam wrażenie, że jest wręcz zadowolona.

Jeśli chodzi o kupy, to Basi też się zdarzyło zrobić zieloną. Od mojego pediatry wiem, że jeśli jest to sporadyczne, to nie należy się bardzo tym martwić. Natomiast jeśli maluszek robi takie kupki regularnie, to może być to reakcja alergiczna na to co mama je lub na sztuczne mleko. Susola, może warto zmienić mieszankę?

Jeszcze coś dodam odnośnie T. Hogg. Papryczka słusznie zauważyła, że brakuje w jej książce praktycznych rad jak sobie radzić z problemami. Ostatnio mam np. problem z zasypianiem Basi przy cycu w nocy. Budzi się jak zwykle o 2-3 w nocy i chce jeść. Przystawiam ją do cyca i ssie przez góra 7-8 min i zasypia tak, że jej nawet podszczypywanie nie budzi. Co ja mam wtedy zrobić? Oblać zimną wodą (głaskanie po policzku - tak jak zaleca T. Hogg - i zachęcanie do jedzenia wcale na nią wtedy nie działa) czy odpuścić? Ale wtedy nie obudzi się aż do rana (już to sprawdziłam), a rano ja mam cycki jak balony, bardzo bolące, mleko sika z nich strumieniami... Poza tym mam wrażenie, że ona się nie naje w tak krótkim czasie. Wcześniej z karmieniem w nocy nie było problemu.

Edytowane przez amika79
Czas edycji: 2008-05-21 o 15:16
amika79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-21, 14:54   #885
susola
Raczkowanie

GG do susola

Dziewczyny mam pytanie do tych ktore karmia modyfikowanym- czy podajecie do tego dodatkowo wit- cembion i devikap? Bo wit k pediatra kazala nie dawac bo jest w mleczku ale o tych pozostalych nic nie mowila.

[vichy]279929[/vichy]
Stary 2008-05-21, 14:56   #886
papryczka
Wtajemniczenie

no, ja tez juz zaczynam myslec o seksie - chociaz u mnie ta przerwa wynosi raptem 6,5 tygodnia, bo ostatnio rozbilismy to dzien przed porodem. ale i tak wydaje mi sie, ze to sto lat temu bylo, wiec nie wiem jak to jest jak kilka miesiecy sie nie kochalyscie - to naprawde sporo. mysle, ze zdecyduje sie na tabletki cerazette, ale musze jeszcze udac sie do lekarza. w sumie jedyne co mnie odstrasza teraz to te cycki pelne mleka!
a moja mala jest dzis okropna. wczoraj i przedwczoraj juz sie cieszylam, ze jest lepiej, a dzis mi ciagle ryczy....
papryczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-21, 14:58   #887
susola
Raczkowanie

GG do susola

Cytat:
Napisane przez amika79 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o kupy, to Basi też się zdarzyło zrobić zieloną. Od mojego pediatry wiem, że jeśli jest to sporadyczne, to nie należy się bardzo tym martwić. Natomiast jeśli maluszek robi takie kupki regularnie, to może być to reakcja alergiczna na to co mama je lub na sztuczne mleko. Susola, może warto zmienić mieszankę?
amika 79 i tak juz zmienilam z bebilon na bebilonHA i pediatra mowila ze poczekamy z 2 tyg z ty drugim mleczkim, ale ja widze jak maly sie meczy
Bosze siedze na tym internecie codziennie i szukam informacj- z tego co czytalam to moze byc alergia na mleko ale z drugiej str synus nie ma zadnych "oznak" na skorze- tylko brzuszek.A gdyby to byla kolka to raczej nie calymi dniami, prawda?

[vichy]279929[/vichy]
Stary 2008-05-21, 15:01   #888
susola
Raczkowanie

GG do susola

Cytat:
Napisane przez papryczka Pokaż wiadomość
no, ja tez juz zaczynam myslec o seksie - chociaz u mnie ta przerwa wynosi raptem 6,5 tygodnia, bo ostatnio rozbilismy to dzien przed porodem. ale i tak wydaje mi sie, ze to sto lat temu bylo, wiec nie wiem jak to jest jak kilka miesiecy sie nie kochalyscie - to naprawde sporo. mysle, ze zdecyduje sie na tabletki cerazette, ale musze jeszcze udac sie do lekarza. w sumie jedyne co mnie odstrasza teraz to te cycki pelne mleka!

a moja mala jest dzis okropna. wczoraj i przedwczoraj juz sie cieszylam, ze jest lepiej, a dzis mi ciagle ryczy....
papryczko powiem ci, ze ja juz probowalam, ale podchodzilismy z mezem jakies 5 razy bo sie balam ze bedzie bolalo. Bylam troche zawiedziona-odczucia sa inne- ie ze rozciagnieta tylko mnie "tam" cos gniecie i piecze Nie wiem, moze to w mojej glowie cos siedzi... Generalnie to na razie nie mam ochoty na seks...

[vichy]279929[/vichy]
Stary 2008-05-21, 16:59   #889
mała migotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez E---a Pokaż wiadomość
z moja jest to samo,spi cały dzień,tylko budzi się co 2-3h na karmienie. Ciekawe jaka będzie nocka?

Dziewczyny a skąd macie ta książke Hogg?
mała migotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-21, 18:00   #890
E---a
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez amika79 Pokaż wiadomość
Susola, E---a, Dominikowa, śliczne te Wasze dzieciaczki.

A ja mam w końcu chwilkę, by coś napisać. Mała jest ogólnie bardzo grzeczna i w sumie to mam czas na przeglądanie wizażu, ale z odpisywaniem jest gorzej... Co się za to zabiorę, to Basia się budzi i marudzi...

Wczoraj byliśmy u ortopedy na badaniu bioderek. Udało nam się ją zapisać na usg dwa tygodnie temu. Zdziwiliśmy się trochę, bo wszyscy nas przestrzegali, że terminy są bardzo odległe i że czasami to nawet kilka miesięcy się czeka... Z samej wizyty nie jestem w pełni usatysfakcjonowana (a zapisaliśmy ją do podobno dobrego specjalisty). Usg w końcu nie zostało zrobione, bo ortopedzie nie chciało się go zrobić. Zbadał ją "ręcznie" i powiedział, że wszystko jest w jak najlepszym porządku i, że nie ma potrzeby zrobienia badania usg. Aparat usg stał obok włączony. Pediatra na szkole rodzenia mówiła natomiast coś innego. Podobno niektórych wad nie da się wykryć bez usg. Byłam już zmęczona ponad godzinnym czekaniem w kolejce i nie miałam siły z nim o tym dyskutować. Poza tym zaraz po badaniu Baśka zsikała się mu na stół do badań i musiałam ratować siebie, stolik i ją przed powodzią. Podczas badania (które moim zdaniem jest dosyć brutalne, wszystkie dzieci przed Basią strasznie się darły i tego samego się po niej spodziewałam) Baśka z zadowoleniem poddała się rękom lekarza. Wywijał jej nóżkami i rączkami we wszystkie strony, a jej się to chyba podobało. Miałam wrażenie, że jest wręcz zadowolona.

Jeszcze coś dodam odnośnie T. Hogg. Papryczka słusznie zauważyła, że brakuje w jej książce praktycznych rad jak sobie radzić z problemami. Ostatnio mam np. problem z zasypianiem Basi przy cycu w nocy. Budzi się jak zwykle o 2-3 w nocy i chce jeść. Przystawiam ją do cyca i ssie przez góra 7-8 min i zasypia tak, że jej nawet podszczypywanie nie budzi. Co ja mam wtedy zrobić? Oblać zimną wodą (głaskanie po policzku - tak jak zaleca T. Hogg - i zachęcanie do jedzenia wcale na nią wtedy nie działa) czy odpuścić? Ale wtedy nie obudzi się aż do rana (już to sprawdziłam), a rano ja mam cycki jak balony, bardzo bolące, mleko sika z nich strumieniami... Poza tym mam wrażenie, że ona się nie naje w tak krótkim czasie. Wcześniej z karmieniem w nocy nie było problemu.
amika79 Skoro twoje dziecko po takim 7-8 minutowym karmieniu śpi już do rana, to znaczy że jest najedzona. Czas ssania piersi przez niemowlę nie jest wyznacznikiem. Czytałam, ze są niemwlęta, które potrafią"wyssać"pieś w 5 minut. Moja Ola też je max 10 minut i to jej wystarcza. Myśle, że w nocy, skoro twój dzidziuś śpi, to dobrze i nie warto go budzić - niech uczy się, że to noc i nabiera nawyków dłuższego spania. A mleko z piersi po prostu musiałabyś wtedy odciągać z samego rana, jak tylko się obudzisz. Ja tez wcześniej miałam takie piersi rano, kiedy się budziłam, ale teraz to mam już laktacj unormowaną - ilość mleka dopasowana do potrzeb małego ssaka.
Stary 2008-05-21, 18:28   #891
E---a
Raczkowanie

u mnie dzisiaj po południu było super karmiene - gdy Ola zaspokoiła już swój głód i potem tylko "ciumkała" cycusia, to co chwilę robiła sobie przerwę, patrzyła na mnie i tak słodko się do mnie uśmiechała! To było słodkie i myślę sobie dziewczyny, że - jakkolwiek górnolotnie to zabrzmi - dla takich chwil warto nie spać po nocach
Teraz siedzę ze śpiącą Ola na ramieniu i stukam w klawiaturę lewą ręką. |czekam na męża, żeby zrobić dziecku kąpiel , bo sama ni e podejmę się takiego wyzwania
Poza tym, to oczekuję na przyjazd teściowej, która zapowiedziała się na kilka dni
Stary 2008-05-21, 21:02   #892
papryczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mała migotka Pokaż wiadomość
Dziewczyny a skąd macie ta książke Hogg?
ja mam w wersji elektronicznej i papierowej tez. nie mialam kiedy czytac tej elektronicznej i nie lubie zreszta z monitora, a drukowac cala to bez sensu, wiec kupilam na allegro tradycyjna.

amika79 - moja corcia w nocy tez czasem tak krotko je, ale za to przy nastepnym karmieniu sobie odbija, hehe. jednak ciesz sie, ze masz tylko jedna pobudke, u mnie zwykle jest ich wiecej - w najlepszym wypadku dwie.

susola - ja jestem po cesarce, wiec mam nadzieje, ze tam na dole wszytsko bedzie jak dawniej
papryczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-21, 21:06   #893
gosiaczek071
Zakorzenienie

migotka ja mam na mailu ta ksiazke.

a co do sexu----> probowalismy wczoraj dwa razy...... i m a s a k r a !!!!!!!!!! bolalo mnie, jakby mi ktos tam kwasu nalał czy cos...pieklo jak nie wiem, wiec po sekundzie pwoidzialam mesowi ze nie dam rady.... staral;am sie nie myslec tym, ale to se ne da jednak 4 miesiace posuchy robi swoje... probujemy jeszze ale nie dzis, bo jestem chora!!!!!! obudzilam sie ze strasznie bolalcym gardle, nie moglak przelknac sliny, zastanawiam sei czy moglam zarazic mala... spala caly dzien z pzrerwami na jedzenie (budzila sie dosc zcesto) i spala tak do ok17 potem byl cyrk jak nigdy, caly czas musialm ja nosic bo jak tylko odkladalam to ryk i taki placz jakby ja ktos bil.... niwiem co sie z nia stalo, uspokoilam ja dpiero po kapieli ok.20 i spi... ale takiej masakry jeszzce u nas nie bylo... tesciowa to powinna dostac za rto przyzwyczajenie do noszenia i zasypiania na rekach.......... :/ [poza tm moja niunia jest sliczna i cudowna
gosiaczek071 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-21, 21:09   #894
gosiaczek071
Zakorzenienie

moja niunia co za 2 dni bskonczy 2 miesiace
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg piekna moja.jpg (59,8 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg hheeeh.jpg (51,2 KB, 15 załadowań)
Stary 2008-05-21, 21:09   #895
kasia_sloneczko
Zadomowienie

Amika też myślę ze jak ci się mała najada i zasypia to powinnaś ją odłożyć do łóżeczka i dać jej spać, a twoje piersi się unormują i same za parę dni przyzwyczają do takiej przerwy. Aleks dziś po kąpieli ściągnął mleko z dwóch piersi w ciągu 20 minut i to dla niego normalne tempo. Zawsze je bardzo szybko i ja go nie karmię dłużej niż 15 minut na raz, jedynie po kapieli trwa to dłużej. W nocy też błyskaiwcznie się najada.

Mnie zestresowali w szpitalu że dziecko zeby się najeść musi min. 10 min jeść a on wtedy jadł po 3-4 minuty więc go na siłę przystawiałam głupia. Teraz już wiem że u dzieci to nie ma reguł i trzeba robić jak im pasuje.

Susola a może w ogóle daj mu inną markę mleka zamiast bebilonu?

Myśmy dziś po 3 dniach samotnosci wybrali się na wczasy do babci, znaczy mojej mamy. Powiem wam ze samej wybrać się z małym dzieckiem to koszmar, ale udało się i Aleks już od 21 gzrecznie śpi. Teraz bardzo łądnie zasypia po kapieli. Daję mu cyca, odbijam i kładę do łóżeczka. On sobie leży ze smokiem i ciamka aż zaśnie, albo od razu bez smoka pada i śpi. W nocy podobnie wygląda zasypianie po karmieniu. W dzień to bardzo różnie jest raz trochę pośpi a innym razem wojuje całymi dniami i tylko drzemie. Najgorzej jak pada i nie można na spacer wyjść.

Wczoraj Aleks zasnął na cycku w nocy i zaczał śmiać się na głos i gadać przez sen! Ale to było słodkie
kasia_sloneczko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-21, 21:10   #896
bandola18
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez susola Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie do tych ktore karmia modyfikowanym- czy podajecie do tego dodatkowo wit- cembion i devikap? Bo wit k pediatra kazala nie dawac bo jest w mleczku ale o tych pozostalych nic nie mowila.
Jeśli karmisz tylko modyfikowanym to D3 i cebionu nie trzeba podawać bo jest w mleku. Ja z racji tej, że karmię też swoim daje 1 kroplę dziennie D3 i nic poza tym, ale jakbym nie podawała to nic by ie nie stało, bo niby wiosna słońce.
Tylko niestety ostatnio to tego słońca nie ma. U nas ciagle leje i jest wietrznie, już minęło parę dni jak kisimy się w domu.
A propos usypiania to ja nie mam takich problemów, jak Krzys jest najedzony to zasypia bez problemu, juz przy jedzeniu odpływa, kładę go do łóżeczka i śpi.
Natomiast strasznie drze sie przy przebieraniu i zmianie pieluchy jesli jest głodny, normalnie histeria. Teraz jak się obudzi to odrazu do cyca i potem dopiero go przewijam, a czasami nie chce cycka rzuca się, no i wariactwo z przebieraniem. A jak to jest u Was?
Za to lubi się kąpać, ale jak go wyciagam z wody to w ryk.
A czy wasze maluszki wydaja jakies odgłosy podczas snu? Mój to stęka i się wtedy przeciąga, albo zapiszczy, głośno westchnie. Fajne to jest, raz mnie przestraszył, bo zrobił to tak głośno i niespodziewanie.
Stary 2008-05-21, 22:26   #897
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

dziewczyny tez sie chce pochwalic swoim szkrabkiem W niedziele mial rowno 3 tygodnie

Malenstwo mam slodkie jak cukierek i przekochane. Wcale duzo nie placze. Ale ja go duzo nosze - jakos wyznaje zasade ze na poczatku jest mu to po prostu potrzebne. Pozniej bede sie martwic jak go oduczyc zasypiania na rekach

W sprawach seksu - na razie posucha, bo ani mi to w glowie. Z tego co pamietam poprzednim razem to 'pierwszy raz' byl chyba po dwoch miesiacach bo ja dluuugo krwawilam. Wiec nawet nie mysle poki co o antykoncepcji. Pamietajcie o cwiczeniach Kegla (chyba tak sie to pisze) i wszystko po jakims czasie wroci do normy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_4480.jpg (20,4 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4505.jpg (23,7 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4512.jpg (29,8 KB, 20 załadowań)

Heal my heart and make it clean
Open up my eyes to the things unseen
Show me how to love like you have loved me
Ejva jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-21, 22:37   #898
gosiaczek071
Zakorzenienie

evja piekne to twoje malenstwo a ile ma?
Stary 2008-05-21, 22:44   #899
ilonkaczapela
Zakorzenienie

było, że właśnie skończył 3 tygodnie
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-22, 07:41   #900
amika79
Wtajemniczenie

Jejqu, dziś w nocy było to samo. Ja mam (poszpitalną) schizę, że dziecko się nie najada i będzie spadać na wadze, dlatego tak przejmuję się tymi nocnymi karmieniami. Basia dzisiaj kończy miesiąc i mam wątpliwości czy taki maluszek może robić sobie w nocy 7dmio godzinne przerwy. Na razie nie będę jej zmuszać do jedzenia. Za dwa tygodnie mamy kolejną wizytę u pediatry i wtedy dopiero dokładnie skontrolują jej przyrost wagowy. W domu nie mam wagi dla niemowlaków, ale będę co kilka dni wchodzić z nią na normalną wagę (tak dla mojego psychicznego spokoju). Kurcze, tę moją schizę wywołało jedno zdanie szpitalnego pediatry.

Co do seksu, to my jeszcze nie zaczęliśmy. Minął dopiero miesiąc od mojego cięcia. Mam jeszcze brązowe plamienia co dwa dni. Z drugiej strony, tak się zastanawiam czy przy cięciu nie można wcześniej zacząć tzn. przed końcem połogu. W końcu pochwa była nienaruszona, a moja rana na brzuchu bardzo ładnie się goi. Gdybyśmy mogli zacząć wcześniej, to byłoby to nam bardzo na rękę. Do ginekologa idę dopiero za ponad trzy tygodnie.

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości