Wynajęłybyście profesjonalna firmę do organizacji swojego wesela? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-01-24, 15:24   #91
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30
Dot.: Wynajęłybyście profesjonalna firmę do organizacji swojego wesela?

Cytat:
Napisane przez CliniqueSimply Pokaż wiadomość
A z pogodą faktycznie nie ma co walczyć.. ale nią się nie przejmujmy, zawsze przygotowac trzeba sobie 2 scenariusze.
Tak, ale i tak nikt nie zakładał, że będzie padało. Było brane pod uwagę tylko zimno (fatalne zeszłoroczne lato), co byłoby jeszcze do przeżycia i do zrealizowania sesji fotograficznej po ślubie. Poza tym dwa dni poprzedzające ślub były piękne, więc wszyscy myśleli, że wróciło lato...
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 15:40   #92
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:
Cieszę się, że Wam sie udało i naprawde szczerze gratuluję. jesteście jednak jesli nie wyjątkami to w mniejszości, ja słyszałam wiele wiele opinni na ten temat od rodziny, od znajomych i na bieżąco czytam fora slubne z całego kraju i nie jest tak kolorowo jak piszecie...niestety.
Ja znajde tu klientów i nie po to tu jestem, nikogo nie namawiam na siłę, porostu rozmawiam..

A organizowanie, przygotowania z konsultantem sa równie miłe, tez sie lata po sklepach, tez się wybiera, tez sie przesłuchuje i ogląda bardzo duzo ofert tyle, że tych najlepszych.
Nie zgodzę się, że jesteśmy wyjątkami.
W mniejszości są pary, które organizują ślub przez pośrednika.
Też wybierałam wśród najlepszych ofert, sądzę, że pośrednik pokazałby mi to samo, co sama widziałam i wziął by za to kasę... nie dla mnie taka zabawa.

Cytat:
ja znajde tu klientów
ale nie tutaj chyba, że chcesz się z nami pożegnać.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 16:02   #93
Melliana
Rozeznanie

na pewno nie skorzystałabym - dla mnie propozycje pośredników to straszliwy kicz i tandeta - kiedyś miałam okazję przejrzeć kilka takich ofert. Nie dla mnie limuzyny, strzelające torty i balony z płatkami róż. Nie dla mnie spotkania celem ustalanie menu, wyboru serwetek i kwiatów do dekoracji stołu, przywieszek, złoconych wizytóweczek i rodzaju ciast - prawdę mówiąc, oboje nie mieliśmy nawet zamiaru zwracać uwagi na takie drobiazgi. Przerost formy nad treścią, ot, co. I wyciąganie kasy - napędzanie koniunktury. Nie lubię, jak mi się wmawia, że coś mi jest konieczne - fajerwerki i występy grupy tanecznej to naprawdę przegięcie. Dla mnie ślub miał być tylko duchowym przezyciem i takim był. Cudownym, ciepłym, pełnym miłosci i serdeczności od rodziny i przyjaciół.

Dodam jeszcze jedno - oboje jesteśmy mocno zapracowani, mieszkamy we Wrocławiu, a ślub i wesele mieliśmy w Łodzi - uwierzcie, że da się wszystko załatwić i na odległość i przy okropnym braku czasu. Więc oszczędność czasowa przy korzystaniu z pomocy pośrednika to kiepski argument.

Ograniczyliśmy się do minimum, właściwie do wynajęcia sali hotelowej + menu i dobrej kapeli. A zabawa była cudowna - wszyscy wspominają z rozrzewieniem, nawet pan z orkietsry był zszokowany, że nikogo nie trzeba na parkiet ciągnąć - nie było żandych zabaw, półgodzinnych oczepin z przyśpiewkami i żenujących żartów, a o 5 rano modliłam się, żeby moi kochani goście poszli wreszcie spać, bo szaleli dalej, a mnie już kopytka odpadały Zatem "atrakcje" były zupełnie zbyteczne.

Edytowane przez Melliana
Czas edycji: 2008-01-24 o 16:09 Powód: dopisek
Melliana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-29, 12:48   #94
CliniqueSimply
BAN stały

GG do CliniqueSimply
Wynajęłybyście profesjonalna firmę do organizacji swojego wesela?

Cytat:
Napisane przez Taverney Pokaż wiadomość
Nie zgodzę się, że jesteśmy wyjątkami.
W mniejszości są pary, które organizują ślub przez pośrednika.
Też wybierałam wśród najlepszych ofert, sądzę, że pośrednik pokazałby mi to samo, co sama widziałam i wziął by za to kasę... nie dla mnie taka zabawa.

ale nie tutaj chyba, że chcesz się z nami pożegnać.

Nie chce z Wami się przekomarzać, każdy ma swoje zdanie, tak jest ze wszytskim..

Powiem tylko, że to bardzo ciężka i odpowiedzialna praca chociaz jak dla mnie przemiła i nie wybrazam sobie robic czegokolwiek innego..

Prosze jednak pamietac ze kazda Para Mloda ma inne marzenia, wyobrazenia i wlasnie takie wesele im robimy. Jeszcze nikomu nie wcisnęłam (ani nie slyszalam aby ktorakolwiek firma namawiala) na siłę jakiejkolwiek atrakcji czy w ogóle czegokolwiek. To Para Młoda decyduje co bedzie na ich slubie i weselu. To Para Mloda decyduje o budzecie swojego wesela.... więc nie zgadzam się z opinią "naciągaczy" bo jest ona bardzo krzywdząca.

Edytowane przez CliniqueSimply
Czas edycji: 2008-05-30 o 11:41 Powód: post pod postem
CliniqueSimply jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-29, 15:22   #95
martitta
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Wynajęłybyście profesjonalna firmę do organizacji swojego wesela?

Witam drogie wizazanki!

Na poczatek odpowiem na pytanie jakie zadala CliniqueSimply : wynajelabym taka firme! I tak tez z reszta zrobilam z narzeczonym, po wielu przemysleniach i pytaniach do fachowcow o jakich tu mowa zdecydowalismy sie na wynajecie profesjonalnej firmy do zoorganizowania wesela, na poczatku tez nie bylam co do tego przekonana,myslalam ze jest to raczej dla ludzi z bogatszych sfer ze tak powiem ale to nie prawda wg mnie warto zaplacic 10% z budzetu jaki chcemy przeznaczyc na wesele i miec wszystkie problemy z glowy przynajmniej tak jest w moim przypadku poniewaz mieszkam za granica i ciezko byloby mi cokolwiek zalatwic wiec firma jest dla nas bardzo pomocna nie twierdze tez ze zalatwianie spraw weselnych to problem bo zgadzam sie ze jest to przyjemna sprawa jednak tez nie dla wszystkich ludzi ale taki konsultant wcale nie odbiera tej przyjemnosci przeciez caly czas przesyla zdjecia czy strony internetowe podwykonawco i sobie sami wszystko wybieramy prawda?I tak jak ktos napisal ze konsultanci narzucaja pewne rzeczy - przeciez to smieszne, sami ustalamy jak ma wygladac nasz slub co ma w nim byc a co nie jezeli ktos nie chce pokazow fajerwerkow to nie bedzie ich mial.Ja jestem wlasnie w trakcie przygotowan i jestem zadowolona i mam na wszystko wplyw nikt mi niczego nie narzuca, mimo tego ze slub bedzie na slasku a moj konsultant nie jest ze slaska spisuje sie swietnie, zostaly mi przedstawione oferty podwykonawcow ale wole ich np ze slaska i tak tez jest moj konsultant wyszukuje najlepszych podwykonawcow na slasku i nie koniecznie niewiadomo jakich drogich! Naprawde swietna sprawa i nie jest to zaden kich czy tez wyciaganie pieniedzy od ludzi!!!Nie rozumiem dlaczego co niektorzy obrazaja konsulantow i w tym Clinique przeciez ona do niczego nie namawia poprostu jest ciekawa jakie sa opinie!!Nikogo tu nie reklamuje nawet swojej firmy!! Ma napewno wystarczajaco duzo klientow! I na koniec dodam ze konsultanci slubni beda zaniedlugo na porzadku dziennym i jestem tego pewna wiele osob ma narazie takie zdanie jak wy ale to do czasu bo poprostu jak narazie jest to jeszcze nowosc!

Mam nadzieje ze nikogo nie urazilam i jezeli ktos bedzie mial do mnie jakies pytania prosze pisac

Pozdrowienia dla wszystkich!!
martitta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-29, 16:38   #96
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:
Ja NIE znajde tu klientów i nie po to tu jestem, nikogo nie namawiam na siłę, porostu rozmawiam..

- nie zauwazyłas że przypadkowo nie wpisane zostało NIE...

aaaa, to zmienia postać rzeczy. Dziękuję za korektę pomyłki

Cytat:
Nie chce z Wami się przekomarzać, każdy ma swoje zdanie, tak jest ze wszytskim..
nie przekomarzasz się. Wręcz przeciwnie: to dobrze wymienić poglądy z jednej i z drugiej strony

Cytat:
Powiem tylko, że to bardzo ciężka i odpowiedzialna praca chociaz jak dla mnie przemiła i nie wybrazam sobie robic czegokolwiek innego..
Zgodzę się, że łatwo nie jest, sama przez to przechodziłam, w dodatku, jak sama stwierdziłaś, nie miałam żadnego doświadczenia, bo pierwszy (i mam nadzieję ostatni) raz wychodziłam za mąż. I zgodzę się również, że organizacja ślubu i wesela i tej całej otoczki jest przemiła. Dlatego też nie wyobrażałam sobie, żebym mogła to, co dawało mi satysfakcję, powierzyć cudzej osobie: to tak, jak dać komuś upiec ciacho, na które masz bardzo wielką ochotę: jakaż większa jest satysfakcja, gdy zrobimy to sami? Tak czułam i tak zrobiłam. Kto nie umie piec i tak zda się na cukiernię.

Cytat:
.... więc nie zgadzam się z opinią "naciągaczy" bo jest ona bardzo krzywdząca.
Clinique, nikt tak nie twierdzi. To normalna działalność gospodarcza i dobrze, że sprawia Ci satysfakcję

Cytat:
Napisane przez martitta Pokaż wiadomość
...Nie rozumiem dlaczego co niektorzy obrazaja konsulantow i w tym Clinique przeciez ona do niczego nie namawia poprostu jest ciekawa jakie sa opinie!!
...
Mam nadzieje ze nikogo nie urazilam ...
Gratuluję ślubu
Ot widzisz: dla ludzi będących daleko od miejsca ślubu to jest idealne rozwiązanie, że mają kogoś, kto profesjonalnie wszystkiego dopilnuje.

Nie uraziłaś nikogo, przynajmniej w moderatorskiej ocenie

Jeśli widzisz, że ktoś dopuścił się obrażania i ataku na użytkowniczkę, możesz z powodzeniem zgłosić ten fakt moderatorowi, a on wyciągnie odpowiednie konsekwencję wobec bezczelnego obrażacza

Edytowane przez Taverney
Czas edycji: 2008-01-29 o 16:45 Powód: post pod postem - czyli skucha ;)
Stary 2008-01-29, 16:55   #97
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Nie rozumiem dlaczego co niektorzy obrazaja konsulantow i w tym Clinique przeciez ona do niczego nie namawia poprostu jest ciekawa jakie sa opinie!!
Nikt tu nie obraża konsultantów ślubnych. Tylko co niektóre z nas poczuły się same nieco urażone stwierdzeniem, że nie można samemu zorganizować super wesela i przyrównaniem tego do ogródka, że ten zaplanowany przez specjalistę jest świetny.
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-30, 11:44   #98
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
poniewaz mieszkam za granica i ciezko byloby mi cokolwiek zalatwic wiec firma jest dla nas bardzo pomocna

Nie rozumiem dlaczego co niektorzy obrazaja konsulantow i w tym Clinique

I na koniec dodam ze konsultanci slubni beda zaniedlugo na porzadku dziennym i jestem tego pewna wiele osob ma narazie takie zdanie jak wy ale to do czasu bo peoprostu jak narazie jest to jeszcze nowosc!
Jak sama napisałaś mieszkasz za granicą więc faktycznie pośrednik w załatwianiu pewnych spraw jest Ci potrzebny. Jednak dla osoby która jest cały czas na miejscu (tak jak ja i większość Młodych) taka osoba jest zbędna, przynajmniej z mojego punktu widzenia. Zresztą nawet mam koleżankę która mieszka w Kanadzie a i tak nie wynajęła firmy tylko rodzice załatwiają tu wesele - była na początku żeby wybrać salę, pozbierała od znajomych i z internetu różne propopozycje, później wybrali a rodzice podpisali umowy. Więc na odległość też można zaplanować ślub bez firmy.

A ja nie wiem skąd wywnioskowałaś że obrażamy Clinique? Ona zadała pytanie "Czy wynajęłyśmy profesjonalną firmę" a my jedynie odpowiedziałyśmy że nie i dlaczego. Super ze jesteś zadowolona ze swojego konsultanta, bo przecież nikt nie napisał że takie osoby to naciągacze czy oszuści. Z pewnością potrafią wszystko załatwić bo to przecież nic trudnego, ale my wolałyśmy przygotowania prowadzić same i tyle.

No tak pewnie będą na porządku dziennym bo coraz więcej osób emigruje i będą zmuszeni do załatwiania ślubu na odległość. Faktycznie może kiedyś się ludzie przekonają do takiej instytucji ale u mnie taka firma działa już kilka ładnych lat i nie zauważyłam żeby którykolwiek z moich znajomych czy rodziny był zainteresowany ofertą.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-30, 12:37   #99
CliniqueSimply
BAN stały

GG do CliniqueSimply

Dziękuję Martitta za wsparcie.

Nikt się przecież na nikogo nie obraża.
Każdy ma swoja opinię i może pisac co mu się podoba.
ta branża rośnie, dopiero się rozwija...i mam nadzieję, że będzie tak jak za granicą. szczególnie w USA korzystanie z konsultanta jest czyms naturalnym i oczywistym.

Muszę Wam powiedzieć, że nasi klienci to nie tylko pary, któe mieszkaja za granica ale większośc to jednak osoby, któe ciężko pracują od rana do wieczora i zwyczajnie nie mają czasu tym się zająć.

jesli macie pytania to ja chętnie odpowiem poopowiadam...

Pozdrawiam Was!
Stary 2008-02-01, 16:32   #100
martitta
Przyczajenie

Wink Dot.: Wynajęłybyście profesjonalna firmę do organizacji swojego wesela?

Witam ponownie!!

A no jest to fakt mieszkam za granica i poprost nie bylabym w stanie wszystkiego zalatwic ale tak jak napisala Clinique wiele osob z Polski ktorzy poprostu nie maja czasu bo pracuja, decyduja sie na wynajecie konsultanta.

Taverney co do
"Jeśli widzisz, że ktoś dopuścił się obrażania i ataku na użytkowniczkę, możesz z powodzeniem zgłosić ten fakt moderatorowi, a on wyciągnie odpowiednie konsekwencję wobec bezczelnego obrażacza " hihi ok jak co to sie zglosze tylko prosze nie bij za mocno hihi
I dziekuje (za gratulacje)
A co do obrazania to sadze ze to moglo obrazic co poniektore osoby szczegolnie konsulantow : "wyciąganie kasy" jak to napisala jedna z naszych kolezanek...No ale ok mniejsza z tym bo jeszcze wyjda z tego jakies niechciane klutnie
I zgadzam sie z wami ze samemu mozna zoorganizowac sobie wesele marzen, nie jest to regula ze tylko konsultanci zrobia to swietnie i pieknie i wogole lepiej od innych, tylko chodzi o to ze taki konsultant ma mnustwo profesjonalnych podwykonawcow ktorzy naprawde odwalaja kawal dobrej roboty i wcale nie sa drodzy to nie chodzi o wyciaganie kasy sami decydujemy kogo chcemy i jak co ma wygladac ale wiadomo ze sami to my znizek raczej sobie nie zalatwimy a taki konsultant potrafi Jest to naprawde wspaniala sprawa i jak dla mnie ogromna pomoc i ciesze sie ze wynajelam takiego konsultanta.
A wszystkim wam zycze zeby wasze przyszle sluby wyszly jak najlepiej i zeby byl to wasz wymarzony dzien!!!! A i tym ktore sie zdecyduja na wynajecie konsultanta zycze powodzenia w znalezieniu odpowiedniego i zeby wyszlo wszystko tak jak sobie wymarzycie!!!

POZDRAWIAM
martitta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-02, 07:38   #101
ladyinred85
Rozeznanie

Cytat:
Witajcie,
Moim zdaniem wynajęcie konsultanta ślubnego to duża OSZCZĘDNOŚĆ.
Dlatego, że jeżeli sami organizujecie slub i wesele bedziecie musieli jeździć bardzo wiele, szukać, chodzic na kilkadziesiąt spotkań, wykonac kilkadziesiąt telefonów, podpisac wiele umów ( o których zazwyczaj nie ma sie pojęcia ) itd.. Konsultant bierze wszytsko na siebie, z nim możecie spotkac sie raz na miesiąc i za jednym zamachem wybrac wszytskich podwykonawców....
A że mają oni często ceny nieco większe niż Wam sie wydaje to wynika to z tego, że konsultanc maja w swojej bazie najlepszych - a ci się cenią! Oni nie współpracują z bylekim, nie maja firm niewiarygodnych, niesprawdzonych..
(...)! Jesli jakis fotograf ma u konsultanta pracę conajmniej 20 razy w roku to da mu lepsza cene niz osobie z ulicy + bedzie bardziej sie starał niż dla osoby, któa trafia do niego jednorazowo.

A cena za koordynację ślubu i wesela wynikac musi z czegoś, nie płacimy im za darmo tak?
Pracują w 2-3 osoby od rana w sobote do wieczora nastepnego dnia ( w niedzielę), maja do dyspozycji telefony komórkowe i samochody, są na zawołanie, wiele tygodni wcześniej przygotowują scenariusz, który ustalaja razem z Młodymi i podwykonawcami.
(...)
Kurcze chodzic na kilkadziesiąt spotkań? to chyba lekka przesada Kazda sala ma swoja strone internetowa, sa maile, telefony (koszt wykonania tel. jezeli sie jest w graju to grosze), mozna z gory odrzucic wiele np na inna liczbe gosci, wyglad czy cene. wybrac kilka, a potem podjechac do nich w 1 dzien. takie spotkanie trwa chwile, ogladamy sale, pytamy o warunki, jedziemy do domku wszystko przemyslec i potem jedziemy jeszcze raz, podpisac umowe Kazda myslaca osoba umie podpisac umowe, wynegocjowac warunki Jezeli chodzi o to, co napisalas o fotografach, to np u mnie najlepsi fotografowie maja porezewowane wszystkie terminy na 1,5 roku przed, potem nie ma szans na termin np w wakacje. Myślę, ze w takiej sytuacji nie opłaca im sie wspolpracowac z taka firma, bo po co zarabiac mniej? skoro i tak maja wszystkie terminy obstawione? to samo sie zreszta tyczy sal i zespolow. A jezeli chodzi o obecnosc 3 osob na weselu, to kurcze nie wiem co oni mieliby tam robic? cały czas? przeciez wesela sie organizuje w lokalach, z obsluga...no oswieccie mnie bo nie wiem Dodam ze dla osoby mieszkajacej za granica to super sprawa Albo dla Arystokratow.

Własciwie "nachodzic" trzeba sie tylko przy orgaznizacji takiego wesela, gdzie wynajmuje sie sama sale, a do niej oddzielnieo bsluge, kucharke, dekoracje itp. Tylko ze po1, w duzych miastach sie od tego odchodzi ( po prostu nie ma takich sal), a po 2 ludzie robia to wlasnie aby oszczedzic (i to sporo), wiec raczej na organizatora sie nie pokusza

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2008-02-02 o 10:29 Powód: post pod postem/ poprawiłam cytat :-)
ladyinred85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 12:23   #102
CliniqueSimply
BAN stały

GG do CliniqueSimply

To znowu ja
Oświecę trochę w takim razie ladyinred bo widze, że masz sporo wątpliwości....

Konsultant ślubny, zwany inaczej wedding plannerem to pojęcie znane do tej
pory głównie z amerykańskich filmów ale coraz częściej pojawia się
też w Polsce.
Ich praca polega na kompleksowej organizacji ślubu i
wesela a także towarzyszących imprez takich jak wieczór panieński,
kawalerski, przyjęcia zaręczynowe ale także pomoc przy oświadczynach.

Jeżeli Para Młoda decyduje się za kompleksową organizację ślubu i wesela przez profesjonalistów zrzuca ze swoich barków wszelkie problemy. Są to wielokrotne spotkania z różnymi podwykonawcami, długotrwałe przygotowania. Para Młoda musi przecież spędzić wiele czasu na szukanie odpowiednich dla siebie usługodawców, musi borykać się z umowami, dokonywać wyborów, które często są bardzo trudne a to wynika z nieznajomości branży.
Do tego dochodzi stres, którego powodem jest brak czasu. Często okazuje się, że Narzeczeni zapominają o bardzo ważnym elemencie swojego wesela, czasami okazuje się, że polecony fotograf czy kamerzysta nie odpowiada ich wymaganiom etc…
Dzięki konsultantom ślubnym Para Młoda ma pewność, że ich wybory są trafne. Dzięki profesjonalistom Narzeczeni mają czas na podejmowanie decyzji, na każdym spotkaniu oglądają materiały podwykonawców, mają pewność, że nikt nikogo nie oszuka i na pewno nie zawiedzie.
Firma, która zajmuje się organizacją ślubów i wesel ma sprawdzonych usługodawców, u których ma rabaty a to oznacza, że dzięki nim wszystko jest znacznie tańsze niż gdyby Klient załatwiał wszystko na własną rękę!
Czasami Para Młoda boi się, że nie ma wpływu na to co robi konsultant ślubny, klienci pytają się czy nie będą musieli płacić za coś czego wcale nie chcą etc…To klient decyduje z kim chce współpracować i ile zapłaci za daną usługę, wedding planner stara się jak najbardziej dopasować budżet do wymagań Pary Młodej.
Nigdy też młodzi nie tracą przyjemności z organizowania własnego wesela co często zarzucają przeciwnicy takich firm.

Przede wszystkim Konsultant Ślubny, jego wiedza i doświadczenie pozwala
polecać Młodym Parom tylko sprawdzonych i zaufanych podwykonawców. Dzięki
niemu możemy uniknąć sytuacji, w których kamerzysta upija się,
kelnerzy sprzątają stoliki dużo przed czasem a dekoracja spada z sufitu na
głowy gości .

W tym wyjątkowym dniu najważniejsi uczestnicy wesela nie powinni już
troszczyć się o jego prawidłowy przebieg. Nie bez powodu wiele miesięcy Para Młoda
poświęca na dopracowanie każdego szczegółu, wydaje pokaźną sumę
pieniędzy aby w tym długo wyczekiwanym dniu móc cieszyć się i dobrze bawić.

Wbrew częstym obawom, współpraca z konsultantem ślubnym nie musi wiązać się
z ogromnymi kosztami. Jego
wynagrodzenie najczęściej obliczane jest jako ustalony procent od kosztu
usług całego budżetu weselnego, który na bieżąco ustala z Parą Młodą.

Firma zajmująca się planowaniem wesela oferuje na początek możliwość
niezobowiązującego spotkania i rozmowy na temat kształtu ewentualnej
współpracy co na pewno pozwoli Parze Młodej podjąć odpowiednią decyzję.

A co do koordynacji:

Koordynacja Dnia Ślubu polega na zsynchronizowaniu przygotowań Dnia Ślubu i przebiegu wszystkich jego części zgodnie ze wcześniej uzgodnionym i napisanym przez firmę scenariuszem. Scenariusz Dnia Ślubu jest to dokładnie co do minuty napisany rozkład Dnia, uwzględnia on skoordynowanie wszystkich podwykonawców, Pary Młodej oraz konsultantów. Jest on uzgadniany podczas przygotowań razem z Narzeczonymi oraz ze wszystkimi podwykonawcami.
Decydując się na tą ofertę Para Młoda zyskuje pewność, że ceremonia zaślubin i przyjęcie weselne odbędą się zgodnie z planem a nieprzewidziane sytuacje nie będą miały miejsca. O wszystko w imieniu narzeczonych zadbają dwie osoby. Jedna z nich będzie od rana w miejscu przyjęcia, tam nadzoruje prace restauracji jak i dekoratorek, zespołu itd., koordynuje ona przygotowania także w miejscu zaślubin. Druga osoba jest przy Parze Młodej i Jej najbliższych, dysponuje samochodem, kontroluje resztę podwykonawców jak np fryzjera, wizażystkę, florystkę oraz transport dla młodych i gości. Obie osoby są do dyspozycji od rana do zakończenia przyjęcia weselnego. Koordynatorzy są odpowiedzialni również za rozliczenie się z lokalem, kontrolują wszystkie sprawy związane z przyjęciem w czasie jego trwania i po jego zakończeniu.

Oznacza to, że nikt nie będzie niepokoił np panny młodej w ten dzień, wszytskie telefony, ustalenia, sprawy, odbywaja się tylko między konsultantem a podwykonawcami po to by Para Młoda i ich najbliźsi mogli być spokojni i usmiechnięci

Stary 2008-02-13, 13:35   #103
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ladyinred85 Pokaż wiadomość
Kazda myslaca osoba umie podpisac umowe, wynegocjowac warunki
Owszem, tylko dlaczego na forum pojawiają się posty w stylu:
"fryzjerka zrobiła mi na głowie kope siana", "Fotograf nie daje znaku życia", "zespół nie zagral wybranej przez nas muzyki", "sala przez nas zaklepana okazała się już zajeta przez inna parę", 'makijazystka umowiła się na 2 godziny przed ślubem, a przyjechała 10 minut przed wyjsciem do kościoła".
Nie wymyslam - sa to oryginalne problemy pojawiające się na tym forum.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-19, 19:34   #104
orchidea17
Przyczajenie

Dziewczyny, organizacja wesela z firmą to jest to!
Załatwiają wszystko, podczas wesela można się bawic do woli i nie trzeba myśleć, ze coś się moze nie udać, bo od pilnowania ma się zatrudnionych ludzi Ja sobie taka firme wynajęłam i powiem Wam jedno: ten dzień był CUDOWNY!!!!! Zero stresu (oprócz takiego typowego jak np. że sie pomyle w kosciele ), a i przy organizacji miałam tysiac razy mniej biegania.... mogłam sobie spokojnie powiedzieć czego oczekuję, za jakie pieniążki a oni mi podstawiali pod nos różne propozycje.....

a tak w P.S. to jestem z Krakowa.... i jakby któras chciała namiar na moja sprawdzona firme to służę pomocą Ale z tego co wiem to oni działają na terenie całego kraju więc jakby coś, to zapraszam dziewczynki
orchidea17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-18, 14:37   #105
tratata
Raczkowanie

GG do tratata
Question Wynajęłybyście profesjonalna firmę do organizacji swojego wesela?

cześć dziewczynki - jestem nowa na tym forum od jakiegoś czasu zastanawiam sie nad sensem istnienia takiej instytucji jak organizator ślubów oddałybyście w czyjeś ręce zorganizowanie tego waszego wyjątkowego dnia? zdecydowałybyście sie na planowanie ślubu i wesela po okiem czujnych profesjonalistów? czy jesteście zwolenniczkami indywidualnych przygotowań, z całą odpowiedzialnością za swoje decyzje?
pozdrawiam wszystkie szczęśliwe narzeczone i panie młode
tratata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-18, 15:50   #106
Taverney
Zakorzenienie

Dot.: organizator ślubów

dlaczego nie skorzystałaś z wyszukiwarki?
Łączę z wątkiem głównym
Stary 2008-03-18, 19:08   #107
soffera
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tratata Pokaż wiadomość
cześć dziewczynki - jestem nowa na tym forum od jakiegoś czasu zastanawiam sie nad sensem istnienia takiej instytucji jak organizator ślubów oddałybyście w czyjeś ręce zorganizowanie tego waszego wyjątkowego dnia? zdecydowałybyście sie na planowanie ślubu i wesela po okiem czujnych profesjonalistów? czy jesteście zwolenniczkami indywidualnych przygotowań, z całą odpowiedzialnością za swoje decyzje?
pozdrawiam wszystkie szczęśliwe narzeczone i panie młode
Nie wynajełabym firmy organizujacej wesele.
Mam duże zdolności organizacyjne więc terminy, załatwianie nie są dla mnie problemem. Wiem jak chce wyglądać, jak ma wyglądać wesele więc doradztwa też nie potrzebuje. Poza tym lubię mieć pełne ręce pracy oraz jestem zdania że sama wszystkiego dopilnuje najlepiej
soffera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-25, 17:23   #108
Pitbull
BAN stały

czesc dziewczyny ja za niecaly miesiac wychodze za maz i gdyby ktos mogl mi zwrocic czas z pewnoscia zatrudnilabym takiego konsultanta!!! teraz wiem ze nie zabralby mi calej przyjemnosci w organizowaniu tej uroczystosci a jedynie ulatwilby mi ja nie byloby tej calej bieganiny. taki konsultant przedstawilby mi tylko te najciekawsze propozycje a przede wszystkim to on by sie uzeral z nieodpowiedzialnymi podwykonawcami!!! ja np. doowiedzialam sie dwa tygodnie temu ze moja sukienka nie bedzie wygladala tak jak zaplanowalam mialam kilka dni na znalezienie tej wymarzonej nie mowiac o tym ze musialm sprostac nie tylko swoim wyobrazeniom o slubie ale i rodzicow oraz przyszlych tesciowdzieki bogu ze mam cudownego narzeczonego i caly czas mnie wspiera

no i siostre ktora zawszewkracza w odpowiednim momencie zeby mn przypomniec ze to moje marzenia w tej chwili sa najwazniejsze kasienko jestes kochana

Edytowane przez Taverney
Czas edycji: 2008-03-25 o 18:19 Powód: post pod postem - używaj opcji EDYTUJ! zamiast pisać posty pod postem.
Pitbull jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-25, 18:30   #109
kasientos
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Pitbull Pokaż wiadomość
no i siostre ktora zawszewkracza w odpowiednim momencie zeby mn przypomniec ze to moje marzenia w tej chwili sa najwazniejsze kasienko jestes kochana
witamy
ale siorka teraz musi sie czuc jakby ja na 100 koni wsadzono....

a co do pytania z watku:
taka agencja to jak dla mnie ulatwienie zycia dla narzeczonych... oni maja czas na radosc z tego zblizajacego sie swieta... nie bede musieli sie martwic(tak jak wiele z was juz to zauwazyla) o terminy.. i o tych nieodpowiedzalnych ludzi....

Elfir
zgadzam sie... sa to przypadki z zycia wziete... to jest normalne ze gdy termin nas goni chwytamy sie ostatecznosci.. i w ten sposob czesze nas fryzjer z klatki obok, bo tylko ten mial termin, a co z tego ze do tej pory strzygl tylko facetow
suknie szyje znajoma znajomej, ktora poza szyciem poszewek nic nie potrafi...
a ubieranie sali konczy sie na nadmuchaniu trzch balonow...

pewnei mnie zlinczujecie ze przesadzam.. ale musicie same przyznac ze odrobine prawdy w tym jest...

buziole
kasientos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-14, 13:01   #110
CliniqueSimply
BAN stały

GG do CliniqueSimply

Ja mam nadzieję, że będzie większe zaufanie do zawodu i większa sympatia do nas, konsultantów bo przykro sie czasem robi słysząc tak niemiłe argumenty.
ta firma, ta praca to całe moje życie, spełnianie marzeń swoich jak i marzeń klientów. Oddaję się całym sercem aby każdy klient był super zadowolony. Nikogo nie oszukuję ani nie wyciągam kasy...jak to niektóre dziewczyny nazwały.

w razie pytań, wątpliwości służę pomocą i pozdrawiam.
Stary 2008-04-15, 14:18   #111
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja mam nadzieję, że będzie większe zaufanie do zawodu i większa sympatia do nas, konsultantów bo przykro sie czasem robi słysząc tak niemiłe argumenty.
ta firma, ta praca to całe moje życie, spełnianie marzeń swoich jak i marzeń klientów. Oddaję się całym sercem aby każdy klient był super zadowolony. Nikogo nie oszukuję ani nie wyciągam kasy...jak to niektóre dziewczyny nazwały.

w razie pytań, wątpliwości służę pomocą i pozdrawiam.
Ja zauważyłam że większość argumentów "przeciw" takim organizacjom to chęć urządzenia wesela samemu, że to sama radość, szczęście itp. a nie problemy, więc nie ma się co czuć urażonym, bo tak jak Tobie organizacja wesel innym sprawia radość tak Nam - Młodym sprawia radość organizacji wesela dla Nas Samych.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-18, 18:00   #112
Minutka26
Raczkowanie

Ja pewnie chętnie wynajęłabym konsultanta żeby mieć w nim wsparcie i mniej stresów przeżywać, ale zważywszy na wydatki związane ze ślubem, nie jest to możliwe. Trzeba gdzieś szukać oszczędności - a taki konsultant to jak by na to nie patrzeć nie jest wydatek niezbędny, tak jak przykładowo: lokal, zespół, fotograf itd. A skoro tak .... to obcinanie wydatków siłą rzeczy zaczęło się właśnie od niego....
Minutka26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-18, 20:24   #113
ilonkaczapela
Zakorzenienie

ja również chyba nie miałabym nic przeciwko, jeżeli chodzi o stresy:
a pytałam się
CliniqueSimply o coś w watku o urozmaicaniu wesela. Mogłabyś tam zajrzeć?
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-18, 20:44   #114
Wisienki
Zakorzenienie

myśle ze gdybym mnie było na to stać i gdybym nie miała czasu wynajęcie profesjonalnej firmy było by dla mnie czymś oczywistym. Uważam,ze to doskonałe rozwiązanie szczególnie jeśli ktoś będzie miał duże wesele

Nie sądze aby to było pozbawianie sie przyjemności - wydaje mi sie ze jest wrecz przeciwnie, ktoś inny szarpie sie z rzeczywistością a dla mnie zostaje sama przyjemność, bez stesu czy wszystko bedzie na czas, ot sama wisienka na cieście

Osobiscie jednak uważam,ze wszystko można zorganizować samemu. Ponieważ jestem ubogim studentem i ciepie na nadmiar czasu swoje wesele zorganizuje sama - mam już kilka pomysłów - wesele w "karcznie" z wiejskim stołem, do ślubu pojadę bryczką, podobnie jak świadkowie i rodzice młodych,dla reszty gości znajdzie sie miejsce na wozach... znajomi z bractwa rycerskiego zaoferowali mi mini pokaz rycerski + tańce dworskie w bardzo przystępnej cenie - ale to by już była przesada.

Jak myślicie może wyjść fajnie???
Stary 2008-04-19, 12:26   #115
joarze
Raczkowanie

Dołączę się...
My wynajelismy konsultantkę - naszą kochaną pania Magde - i napewno nie będziemy tego żałować!!! Potrafi negocjowac ceny (naprawde!), wspaniale doradza, nie narzuca nam niczego, doskonale nas rozumie itd. i na pewno nie odbiera nam przyjemnosci organizowania, a wrecz przeciwnie!!!

Poczatkowo nie bylismy pewni, ale policzylismy szacunkowo koszty zalatwiania przez nas samych i poprownalismy z jej wynagrodzeniem... Dodatkowo wezielismy pod uwage to, ze calkiem inaczej przedstawiaja sie ceny dla osob tzw "z ulicy" a dla osob "stalych klientow" jak pani magda i wyszlo na to samo a odpadl nam stres i obawy zwiazane z nieumiejetnoscia organizowania takich imprez.

pozdrawiam

joarze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-19, 23:04   #116
Taverney
Zakorzenienie

i jedna i druga opcja, czyli samodzielna organizacja ślubu i przez pośrednika ma swoje plusy i minusy, nie demonizujmy żadnej z opcji, każdy ma wolny wybór, czy zorganizować sobie ślub samemu (i dać radę) czy kosztem podjęcia wyzwania pozwolić sobie na luz i oddać sprawę w drugie ręce.
Stary 2008-05-21, 18:22   #117
CliniqueSimply
BAN stały

GG do CliniqueSimply

Joarze... pani Magda - twoja konsultanta z jakiej jest firmy? Mam nadzieję, że możemy tu spokojnie polecać zaufane firmy

Powiem Wam, że tak jak któraś z Was już to podkreśliła - konsultant nie zabiera Wam ani odrobiny przyjemności z organizowania ślubu, wesela. Odbiera Wam z głowy problemy, szarpaniny, negocjacje i wszytskie iine mniej ciekawe historie.

Druga sprawa - nieprawdą jest, że wynajęcie konsultanta to doatkowy koszt, powiedziałabym że wręcz przeciwnie - to duża oszczędność
Spotykacie się z firmą organizująca raz na powiedzmy miesiąc czy raz na 3 miesiące, na spotkaniach wszytsko omawiacie, wszytsko załatwiaie mailem. Nie musiscie nigdzie dzwonić, jeździc, dowiadywać się, kombinować - to jest już spora oszczędność. A druga kwestia to rabaty, których nigdy nie wynegocjujecie tak jak zrobi to konsultant

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-21, 18:36   #118
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:

Druga sprawa - nieprawdą jest, że wynajęcie konsultanta to doatkowy koszt, powiedziałabym że wręcz przeciwnie - to duża oszczędność
Skoro konsultant nie jest bezpłatny i płacę mu za organizację wesela to jednak ponoszę jakiś koszt. Koszt dodatkowy oprócz opłat za wynajęcie sali/orkiestry/auta itp.
Oszczędność czego czasu? Żeby znaleźć profesjonalną i rzetelną firmę przygotowującą wesela też trzeba się rozejrzeć, poszukać, podzwonić i decyzja jest tak samo trudna jak przy samodzielnym wyborze lokalu, dekoratorki itd. Kółeczko się zamyka.
Stary 2008-05-21, 19:47   #119
ilonkaczapela
Zakorzenienie

ponosisz koszt honorarium, ale oszczędzasz na całej reszcie, ponieważ taka firma ma swoje umowy z innymi firmami i rabaty na wiele rzeczy. Jeżeli policzysz paliwo na dojazdy i szukanie wszelkich potrzebnych rzeczy. rachunki za telefon i właśnie różnicę w cenie dla ciebie a dla stałej firmy to może cię to wynieść nawet taniej
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-21, 20:09   #120
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Wiem na jakich zasadach funkcjonują takie firmy . Sama niedawno podejmowałam się organizacji czyiś wesel i czasem zaskakują mnie takie opinie, że jak samemu się wszystko przygotowuje, to tragedyja, bo przecież tyle się czasu traci, pieniędzy, jeździ się bóg wie gdzie..... Wielokrotnie w tym wątku wypowiadałam swoje zdanie na temat takiej współpracy z ową firmą. Nie wszystko jest różowe.

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2008-06-18 o 21:20 Powód: dopisek
m.a.r.t.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości