❤ Mamusie Lutowe 2018 ❤ - Strona 90 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-08-17, 08:03   #2671
201710041131
Konto usunięte

Dot.: ❤ Mamusie Lutowe 2018 ❤

A dla mnie "robta co chceta", powinno być cc na życzenie, ale oczywiście płatne jak za prywatna operacje. U mojego męża w pracy jeszcze kilka lat temu robili takie porody, kosztowały 6 tysięcy i czemu nie, jak ktoś chce to wolna wola, każdy ma chyba swój rozum.

Ja np po trzecim dziecku będę robiła cycki, to tez ingerencja w organizm, operacja, poważna jak każda. Zapłacę. I jeśli kobieta jest w stanie zabulic te 6 tysi to czemu nie mantego zrobić?

---------- Dopisano o 08:03 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ----------

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Mój pierworodny był mega absorbującym niemowlakiem, ryczał dużo i często, przez pierwszy rok budził się co godzinę na cyca (serio), ogólnie do 2 roku życia nie przespał ani jednej nocy dlatego tak sobię myślę, że gorzej być nie może, to drugie dziecko może będzie spokojniejsze

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
HNB? Tez mam nadzieję na lowa albo chociaż normalsa... Ale jestem w grupie dla matek dzieci takie jak moje i widzę, ze w większości kolejne dzieci to tez hajnidy

Na pocieszenie powiem, ze nie w 100% przypadków i tego się trzymam
201710041131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-17, 08:11   #2672
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez novakia Pokaż wiadomość
To jak psychicznie kobieta nie jest gotowa to niech sie nie decyduje na dziecko. Ma 9 miesiecy żeby sie oswoić.

---------- Dopisano o 07:47 ---------- Poprzedni post napisano o 07:46 ----------

Opieka nad dzieckiem wymaga wiekszego wysilku psychicznego niż poród. Serio

---------- Dopisano o 07:50 ---------- Poprzedni post napisano o 07:47 ----------

Poza tym kurcze czasem po cc kobieta cierpi jeszcze pare miesiecy, to dopiero trzeba znosic psychicznie. No nie rozumiem takich wyborów

zgadzam się z każdym słowem. Tez nie potrafię pojąć jak decydując się na dziecko kobieta nie przewiduje że po drodze jest poród i ma paniczny strach przed nim który przyprawia o gęsia skórkę i pragnienie cc

---------- Dopisano o 08:11 ---------- Poprzedni post napisano o 08:09 ----------

Cytat:
Napisane przez szuuu Pokaż wiadomość
A dla mnie "robta co chceta", powinno być cc na życzenie, ale oczywiście płatne jak za prywatna operacje. U mojego męża w pracy jeszcze kilka lat temu robili takie porody, kosztowały 6 tysięcy i czemu nie, jak ktoś chce to wolna wola, każdy ma chyba swój rozum.

Ja np po trzecim dziecku będę robiła cycki, to tez ingerencja w organizm, operacja, poważna jak każda. Zapłacę. I jeśli kobieta jest w stanie zabulic te 6 tysi to czemu nie mantego zrobić?

---------- Dopisano o 08:03 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ----------

HNB? Tez mam nadzieję na lowa albo chociaż normalsa... Ale jestem w grupie dla matek dzieci takie jak moje i widzę, ze w większości kolejne dzieci to tez hajnidy

U nas w lipcówkach 1:1
Jeden starszak hnb i młodszy to przy nim anioł. A drugie dwójka hnb
Oliwka 21.07.2016
alloffkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-17, 08:24   #2673
Petit_Papillon
luckygirl

❤ Mamusie Lutowe 2018 ❤

Cytat:
Napisane przez alloffkowa Pokaż wiadomość
zgadzam się z każdym słowem. Tez nie potrafię pojąć jak decydując się na dziecko kobieta nie przewiduje że po drodze jest poród i ma paniczny strach przed nim który przyprawia o gęsia skórkę i pragnienie cc
To ja Ci odpowiem - normalnie
Ponieważ mam prawie 30 lat i to ostatni czas kiedy moge zająć w ciaze, bo czym bede starsza tym bedzie ciężej i coraz bardziej niebezpiecznie...
I oczywiście przewiduje, ze po drodze jest poród. Musiałbym byc naprawdę głupia, zeby tego nie przewidzieć, ale nie każda jest taka odważna jak Wy. Każda jest inna, wiec niestety.
Nie spodziewałam sie tylko takiej fali hejtu...
Poza tym jak wczesniej wspominałam, mam także astmę, która z tego co wyczytałam jest wskazaniem do cc - a ja jak mam leki to zaczynam sie dusić...

14.07.2014
16.07.2016

Edytowane przez Petit_Papillon
Czas edycji: 2017-08-17 o 08:26
Petit_Papillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-17, 08:25   #2674
Shelby_a
Zadomowienie

Kurcze ale dziewczyny pocieszacie... Nornalnie juz mi sie macierzynstwa odechciewa. Generalnie to chcialabym dodac, ze istnieje jeszcze presja spoleczenstwa i rodziny. Wszyscy ci wmawiaja, ze musisz miec dzieci i taka slabsza osoba w koncu sie zlamie.

Shelby_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-17, 08:28   #2675
Petit_Papillon
luckygirl

Cytat:
Napisane przez Shelby_a Pokaż wiadomość
Kurcze ale dziewczyny pocieszacie... Nornalnie juz mi sie macierzynstwa odechciewa. Generalnie to chcialabym dodac, ze istnieje jeszcze presja spoleczenstwa i rodziny. Wszyscy ci wmawiaja, ze musisz miec dzieci i taka slabsza osoba w koncu sie zlamie.

Właśnie. Są tez i takie przypadki. Ale przecież każda kobieta to urodzona matka

14.07.2014
16.07.2016

Stary 2017-08-17, 08:33   #2676
agatka553
Rozeznanie

Ja w swojej wypowiedzi nie chciałam nikogo hejtować, straszyć! Tak jak napisałam, mnie.nikt nie ostrzegał,że jest aż tak ciężko. I sobie myślałam przecież on kiedyś śpi to ja wtedy ogarnę siebie, dom itd. Wolałambym wtedy usłyszeć parę nieprzyjemnych historii, które dałyby mi do myślenia.
Dziewczyny ja teraz nastawiam się,że będzie jescze gorzej, bo mój młody był raczej bezproblemowy i sobie myślę, że takiego szczęścia nie mam,a i tak parę razy płakałam. Więc tu rada bierzcie pod uwagę najgorsze wersje, później zdecydowanie jest lepiej mile się zaskoczyć

Wysłane z mojego HUAWEI CUN-L21 przy użyciu Tapatalka
agatka553 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-17, 08:43   #2677
M a g d a l e n a
Wtajemniczenie

Każda z nas jest inna... Każda ma inne nastawienie do porodu, do macierzyństwa i w ogóle inne pobudki do zajścia w ciążę. Tak jak porody są przeróżne, tak i noworodki. Podam Wam przykład mojej kuzynki. Zaszła w planowaną i chcianą ciążę. Przez cały okres panikowała przed porodem. Mimo bardzo niskiego progu bólu i wielkiej paniki (nawet na szczepienia później z dzieckiem chodził mąż, bo ona mdleje na widok igły), urodziła naturalnie. Trafiło jej się "złote dziecko". Żadnych kolek, płaczy. Dziecko jadło, spało i trzeba było mu pieluchę zmieniać. Ale niestety jak wspomina poród, ma taką traumę, że mówi na dzień dzisiejszy, że nie chce więcej dzieci (może jej się zmieni, może nie). Tak więc nie ma reguły i to że kobieta boi się porodu, nie znaczy że ma rezygnować z macierzyństwa. Bo domyślam się, że chęć posiadania rodziny jest większa niż paniczny strach przed porodem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
M a g d a l e n a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-17, 08:46   #2678
Petit_Papillon
luckygirl

Ja absolutnie nie zakładam, ze bedzie cudownie i błogo. Nastawiam sie na to, ze bedzie ciężko, ale mam nadzieje, ze jakos to oboje wytrzymamy, dotrzemy sie tzn ja bede rozumiała o co Maleństwu chodzi i po pewnym czasie juz bedzie lepiej. Ale jak bedzie to czas pokaże. Nasłuchałam sie tyle różnych historii od moich koleżanek, ze jestem juz chyba nastawiona na każda opcje albo i nie

A o porodach nasłuchałam sie tylko najgorszego, także i one mnie w jakis sposób nastraszyły.

---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:45 ----------

Cytat:
Napisane przez M a g d a l e n a Pokaż wiadomość
Każda z nas jest inna... Każda ma inne nastawienie do porodu, do macierzyństwa i w ogóle inne pobudki do zajścia w ciążę. Tak jak porody są przeróżne, tak i noworodki. Podam Wam przykład mojej kuzynki. Zaszła w planowaną i chcianą ciążę. Przez cały okres panikowała przed porodem. Mimo bardzo niskiego progu bólu i wielkiej paniki (nawet na szczepienia później z dzieckiem chodził mąż, bo ona mdleje na widok igły), urodziła naturalnie. Trafiło jej się "złote dziecko". Żadnych kolek, płaczy. Dziecko jadło, spało i trzeba było mu pieluchę zmieniać. Ale niestety jak wspomina poród, ma taką traumę, że mówi na dzień dzisiejszy, że nie chce więcej dzieci (może jej się zmieni, może nie). Tak więc nie ma reguły i to że kobieta boi się porodu, nie znaczy że ma rezygnować z macierzyństwa. Bo domyślam się, że chęć posiadania rodziny jest większa niż paniczny strach przed porodem.

W punkt!

14.07.2014
16.07.2016

Stary 2017-08-17, 08:57   #2679
zVenus
Zakorzenienie

Ja się już nie wypowiadam.na temat.porodu ☺ ja miałam lekki i każdej z nas takiego życzę. Po takim porodzie chce się więcej i więcej dzieci ja w godzine po porodzie już myślałam że mogę znów rodzić. Jednak decyzję o drugim dziecku przekladalam z różnych prywatnych powodów przez 2 lata.
Myślę niech każda przeżywa to wszystko na swój sposób a my w tej grupie nie krytykujmy.sie. Może uda się jakoś trzymać razem i wspierać żeby było łatwiej i żeby było przyjemniej. Jest masa tematów gdzie każda będzie miała inne zdanie...grunt to się nie obrażać i nie urazac będzie dobrze babeczki!!!

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
zVenus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-17, 09:00   #2680
Petit_Papillon
luckygirl

Właśnie o to chodzi - każda przeżywa to na swój sposób. Ma swoje obawy, swoje leki. Jedna boi sie porodu, druga boi sie co bedzie po porodzie, trzecia i tego i tego. I tak jak mówisz zVenus bedzie jeszcze miliard tematów, gdzie zdania będą podzielone.
Ja nie poczułam sie ani urażona, ani obrażona. Po prostu wyraziłam swój punkt widzenia i tyle

14.07.2014
16.07.2016

Stary 2017-08-17, 09:02   #2681
alloffkowa
Zakorzenienie

❤ Mamusie Lutowe 2018 ❤

Jaki hejt. dziewczyny, jak każde odmienne zdanie będziecie nazywać hejtem to nasz grupa nie dotrwa do porodu, trochę luzu proponuje ile kobiet tyle zdań i musicie się nauczyć dyskutować bo naprawdę nim nastanie luty to się wszystkie pozabijają
Oliwka 21.07.2016
Stary 2017-08-17, 09:05   #2682
Petit_Papillon
luckygirl

Ja to odebrałam jako hejt - wybacz. Teksty w stylu - jak sie boisz porodu, masz lek to po co zachodzisz były dla mnie mega złośliwe.
Nie znamy sie wzajemnie i takie ocenianie kogos po paru postach było mało fajne.

Nie bede sie juz tak angażowała w dyskusje, ktore niepotrzebnie bede mnie denerwowały a nerw mi poli co starczy i nie chciałabym, zeby moje dziecko urodziło sie znerwicowane

14.07.2014
16.07.2016

Stary 2017-08-17, 09:05   #2683
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Jaki hejt. dziewczyny, jak każde odmienne zdanie będziecie nazywać hejtem to nasz grupa nie dotrwa do porodu, trochę luzu proponuje ile kobiet tyle zdań i musicie się nauczyć dyskutować bo naprawdę nim nastanie luty to się wszystkie pozabijają
O to to to. Siekiery w ruch
Luz luz i jeszcze raz luz.
Będzie fajnie

zVenus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-17, 09:07   #2684
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Petit_Papillon Pokaż wiadomość
Ja to odebrałam jako hejt - wybacz. Teksty w stylu - jak sie boisz porodu, masz lek to po co zachodzisz były dla mnie mega złośliwe.
Nie znamy sie wzajemnie i takie ocenianie kogos po paru postach było mało fajne.

Nie bede sie juz tak angażowała w dyskusje, ktore niepotrzebnie bede mnie denerwowały a nerw mi poli co starczy i nie chciałabym, zeby moje dziecko urodziło sie znerwicowane

Jeśli to dla Ciebie hejt to naprawdę współczuje
Oliwka 21.07.2016
Stary 2017-08-17, 09:10   #2685
Petit_Papillon
luckygirl

❤ Mamusie Lutowe 2018 ❤

Cytat:
Jeśli to dla Ciebie hejt to naprawdę współczuje

Wiesz co nikt mnie nigdy nie hejtowal, ale tak dla mnie to hejt. Poczułam sie troche urażona, bo moze zaraz ktoś ki zacznie zaglądać w macice i jak nie chce rodzic naturalnie to moze nie jestem godna matka.

---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ----------

I jak to nazwiesz w takim razie? Bo sorry, ale poczułam sie tak, ze ten tekst był skierowany konkretnie do mnie, bo nie przypominam sobie, zeby któraś inna dziewczyna napisała o gęsiej skórce.

14.07.2014
16.07.2016

Stary 2017-08-17, 09:25   #2686
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz co nikt mnie nigdy nie hejtowal, ale tak dla mnie to hejt. Poczułam sie troche urażona, bo moze zaraz ktoś ki zacznie zaglądać w macice i jak nie chce rodzic naturalnie to moze nie jestem godna matka.

---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ----------

I jak to nazwiesz w takim razie? Bo sorry, ale poczułam sie tak, ze ten tekst był skierowany konkretnie do mnie, bo nie przypominam sobie, zeby któraś inna dziewczyna napisała o gęsiej skórce.
Skoro dla Ciebie prowadzenie dyskusji to hejt to naprawdę współczuje Ci nastawienia do życia, skoro każde odmienne zdanie uważasz za hejt. A ja gdybym chciała Ci pocisnąć to bym zacytowała Twój komentarz. A ja poparłam wypowiedz NOVAKIA i uzupełniłam ja o swoje trzy grosze. Wiec Twoje odczucia to Twój problem i na tym kończę dyskusję bo nie chce hejtować
Oliwka 21.07.2016
Stary 2017-08-17, 09:35   #2687
Petit_Papillon
luckygirl

Wiesz jak dla mnie to juz nie była dyskusja, a naskakiwanie, stad moje skierowanie tego jako hejt - naprawdę nie chce mi sie Tobie tego tłumaczyć, bo Ty swoje, a ja swoje. Twoje pociski miałabym głęboko w poważaniu, bo gdybym sie tym bardzo przejęła to pewnie juz nie zajrzałaby więcej do tego wątku, a jak widać zaglądam i nawet prowadzę z Tobą dyskusje. Twoje podsmiechiwanie tez na mnie nie działa, śmiej sie do woli, jeżeli poprawi Ci to nastrój.
A czy ja kiedyś powiedziała, ze to Twój problem? Nie przypominam sobie... Ty masz gdzies moje odczucia, podobnie jak ja Twoje - także racja, skończmy te dyskusje 🤣

14.07.2014
16.07.2016

Stary 2017-08-17, 09:38   #2688
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Oby było lepiej w takim razie

Widze, ze przechodzimy na złośliwości - nie ma problemu...
Psychicznie moze nie byc gotowa na poród. Psychicznie moze nie byc gotowa na te pierwsze miesiące, bo No moze sobie zupełnie inaczej to wyobrażać, stad są depresje i różne zaburzenia nerwowe.
Ja absolutnie nie zgadzam sie z tym, ze kobieta jest stworzona do rodzenia dzieci, mimo ze fizycznie jest dobrego przygotowana przez naturę. To jest umniejszanie jej roli. Ma byc tylko matka i tyle? Sorry ale ja sie nie zgadzam. Moze ja nie jestem stworzona do rodzenia dzieci w takim razie, ale chce mieć dziecko, bo chce mieć z Mężem pełna rodzine, chce zostawić pozniej po sobie jaka czesc siebie na świecie, a przede wszystkim chce obdarzyć miłością ta mała istotkę.
Każda z Nas ma swoje zdanie - zarówno na poród, na wychowanie, na wszystko. I takie przegadywanie siebie jest bez sensu.
Ja z mojej strony kończę te dyskusje. Nie wiem jak bede rodził. Poród naturalny mnie przeraża i tyle. I nie jestem dziecinna, nie jestem niedojrzała, bo mam swoje lata. To jest moje pierwsze dziecko. Jestem pierwszy raz w ciąży. Przeżywam to na swój sposób. Zwłaszcza, ze moje dziecko jest wyczekane i jest swojego rodzaju cudem. Liczę na to, ze bedzie aniołem, nie diabłem i w tym bede sobie tkwić póki nie zobaczę jak rola matki jest trudna - na wlanej skórze.

A teraz wracam do pracy, bo chce jak najszybciej skończyć, zeby pójść spac
Ja się tylko odniosę do pogrubionego. Totalnie się nie zgadzam. Depresje poporodowe zdarzają się również u kobiet odpowiednio przygotowanych, również tych, które rodzą kolejne dzieci, więc bardzo dobrze wiedzą co i jak. To nie jest kwestia przygotowania, to jest kwestia działania hormonów na które nie mamy żadnego wpływu.

Cytat:

Starsza HNB, młodsza anioł. Z tym, że myślę, że gdyby młodsza była pierwsza to bym jej za takiego anioła nie uważała

Cytat:

A tego to już totalnie nie rozumiem... No dobra, nastolatką uginająca się pod presją rodziny i otoczenia ok, ale dorosła kobieta? Skoro potrafi się ugiąć w tak ważnej sprawie, to w jakich jeszcze....

Cytat:
Napisane przez agatka553 Pokaż wiadomość
Ja w swojej wypowiedzi nie chciałam nikogo hejtować, straszyć! Tak jak napisałam, mnie.nikt nie ostrzegał,że jest aż tak ciężko. I sobie myślałam przecież on kiedyś śpi to ja wtedy ogarnę siebie, dom itd. Wolałambym wtedy usłyszeć parę nieprzyjemnych historii, które dałyby mi do myślenia.
Dziewczyny ja teraz nastawiam się,że będzie jescze gorzej, bo mój młody był raczej bezproblemowy i sobie myślę, że takiego szczęścia nie mam,a i tak parę razy płakałam. Więc tu rada bierzcie pod uwagę najgorsze wersje, później zdecydowanie jest lepiej mile się zaskoczyć

Wysłane z mojego HUAWEI CUN-L21 przy użyciu Tapatalka
A bo o tym się nie mówi, do tego bombarduje się nas obrazkami słodkich dzidziusiów i uśmiechniętych mam Że o płaskich brzuchach w miesiąc po porodzie nie wspomnę
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-17, 09:49   #2689
Petit_Papillon
luckygirl

Figa moze masz racje. Nie wiem - nie zagłębiłam sie w powody powstawania depresji poporodowych. Nie czytałam na ten temat. Napisałam tak jak myslalam, ale skoro mówisz, ze to kwestia działania hormonów to moze i tak to jest.

14.07.2014
16.07.2016

Stary 2017-08-17, 10:00   #2690
OtTakaJa
Zakorzenienie

Cytat:

Już trudno, niech sie drze, będę nosić, ale chociaż niech lepiej spi niż brat, a już będę szczęśliwsza Ale pociesza mnie to, że teraz A. może spać na zawołanie.

Wczoraj mu powiedziałam, że bobas jak się urodzi to będzie pił mleko z piersi i że on też tak pił to odp. "bleee chyba sobie żartujesz, ja miałem butelke"

A jeszcze odnośnie porodów. Ja myślę, że każda z nas jakoś sie boi. Jedne już wiemy co i jak a inne będą po raz pierwszy rodzić. Ja się nastawiłam na najgorsze bóle, bo przecież w tv tak mówią, że to horror itp i jakbym tak czekała to bym urodziła w kiblu. Ale w sumie dzieki temu się miło zaskoczyłam. Dziewczyny, każda jakoś musi urodzić i nie obrażajmy się za inny punkt widzenia, bo do lutego zostanie nas garstka.

OtTakaJa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-17, 10:13   #2691
Petit_Papillon
luckygirl

Nikt sie nie obraza jak to sie mowi - jak weszło to musi tez i wyjść, a jak wyjdzie to sie okaże.

Zmieniając temat - czy któraś z Was jest z Warszawy albo okolic, ale np ma lekarza w Warszawie?

14.07.2014
16.07.2016

Stary 2017-08-17, 12:01   #2692
Shelby_a
Zadomowienie

Dziewczyny potrzebuje porady Chcialam sobie kupic ksiazke "W oczekiwaniu na dziecko" i zastanawiam sie czy to stare wydanie jest ok. Niby najnowsze jest z 2010 a nigdzie nie moge znalezc z ktorego roku jest to pierwsze. A roznice w cenie sa ogromne

Stary 2017-08-17, 12:02   #2693
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny potrzebuje porady Chcialam sobie kupic ksiazke "W oczekiwaniu na dziecko" i zastanawiam sie czy to stare wydanie jest ok. Niby najnowsze jest z 2010 a nigdzie nie moge znalezc z ktorego roku jest to pierwsze. A roznice w cenie sa ogromne

Ja miałam tą wersje i nie polecam, strasznie nieaktualna wiedza, wyrzuciłam. IMG_1502964149.720105.jpg
Oliwka 21.07.2016
Stary 2017-08-17, 12:13   #2694
Petit_Papillon
luckygirl

Cytat:

Ja mam ta stara - dostałam z pracy, ale kupiłam sobie nowa i ta jest lepsza. Po tym jak kupiłam dostałam tez od przyjaciółki druga, także w tej chwili mam dwie - jedna nowka sztuka bedzie moze na prezent na zaś

14.07.2014
16.07.2016

Stary 2017-08-17, 12:15   #2695
Shelby_a
Zadomowienie

Cytat:
Ja miałam tą wersje i nie polecam, strasznie nieaktualna wiedza, wyrzuciłam. Załącznik 7196086
Jak myślisz od jakich lat mogę się poważnie rozglądać za książką żeby wiedza była ok? Chciałabym w miarę możliwości kupić używaną, ale też bez przesady.
Stary 2017-08-17, 12:28   #2696
karska
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ZwariowanaWariatka Pokaż wiadomość
Poważnie zastanawiam się nad szkoła rodzenia. W pierwszej ciazy nie chodziłam i żałuje. U nas jest niestety tylko prywatna i płatna ale niedużo. Wiecie w który miesiącu najlepiej jest się zapisać?

Też chcę zapisać się do szkoły rodzenia, ale nie wiem czym mam się kierować i na co zwracać uwagę. Znalazłam jedną darmową szkołę (prawie darmową bo wpisowe 100zł dla pary), ale plan w ogóle mnie nie przekonuje. Inne kosztują 450-500zł, każda oferuje "zwiedzanie" porodówki, pielęgnację niemowlęcia. W jednej są nawet ćwiczenia na sztucznym bobasie jak kąpać, przewijać, porady laktacyjne, nauka noszenia w chuście itp. I są już zapisy na listopad więc chyba muszę szybko podjąc decyzję

Cytat:
Napisane przez zVenus Pokaż wiadomość
Ja po porodzie miałam momenty zwątpienia totalnego. Myślę że to samopoczucie potegowal fakt że moje dziecko było trudne. Mało spało dużo plakalo. Ale powiem Wam że najbardziej dla mnie przerażające było to że skończyła się moja wolność i niezależność. Że cokolwiek chcę zrobić gdziekolwiek pójść muszę temu człowiekowi zapewnić opiekę. Zanim zdecydowaliśmy się na dziecko prowadziliśmy mega rozrywkowy tryb życia...szybko się przestawilam na inny tryb bo strasznie mi było dobrze być mamą ale jednak podświadomość robiła swoje...i cały czas myślałam o tym że moje życie się strasznie zmieni i nie cofne tego. Teraz takich obaw nie mam bo aż tak się to życie nie zmieni z drugim dzieckiem. Ale można miec niezłego doła wiem o tym

U nas na szczęście wszyscy znajomi mają już dzieci i najczęściej robimy domówki. Każdy przychodzi z dzieckiem i jest fajnie U nikogo nie zauważyłam odmawiania sobie wyjść, czy wakacji, mam nadzieje że i u nas tak będzie.

Cytat:
Napisane przez novakia Pokaż wiadomość
Jeju tak lecicie z postami że nie idzie nadążyć😯
Co do rodzaju porodu to ja bym nie chciala cc nawet jakby mi płacili... A cc na zyczenie to najwieksza glupota, naprawdę. Nawet jak ktos jest mega bojacy, to jak zaczyna sie juz wlasciwy moment to nie myslisz o takich rzeczach, to dzieje sie tu i teraz, hormony działają itp a kobieta stworzona jest do rodzenia takze sory... Nie zgadzam sie za to ze zapomina sie o bolu - ja mialam porod sn lekki i mozna powiedziec przyjemny, szybki bardzo, ale bolalo - i pamietam ten bol do dzis, dalo sie go przeżyć, nie byl nie do zniesienia ale pamietam go i nie zapomne.
No i poród to pikuś przy opiece nad noworodkiem... Ja nie znam dziecia ktory bylby spokojny, tylko jadl i spał i robil kupke, pierwsze 3 miesiace to tak jak mówią- czwarty trymestr ciazy, dziecko sie drze nie wiesz czemu, ma kolki srolki i inne takie klocki, ze masz dosyc dzieciaka i marzysz zeby zamknęlo buzke... Zostawic dziadkom takiego maluszka? W zyciu. Sumienie i serce matki nie pozwala...

To chyba moje otoczenie jest dziwne bo nie znam dziecka, które ciągle płacze i jest nieznośne (poza jednym, chorym). I boję się, że mam taką wizję aniołka ciągle śpiącego, jedzącego i robiącego kupy pachnące fiołkami, a tu trafi się diabełek

Cytat:
Oby było lepiej w takim razie

Widze, ze przechodzimy na złośliwości - nie ma problemu...
Psychicznie moze nie byc gotowa na poród. Psychicznie moze nie byc gotowa na te pierwsze miesiące, bo No moze sobie zupełnie inaczej to wyobrażać, stad są depresje i różne zaburzenia nerwowe.
Ja absolutnie nie zgadzam sie z tym, ze kobieta jest stworzona do rodzenia dzieci, mimo ze fizycznie jest dobrego przygotowana przez naturę. To jest umniejszanie jej roli. Ma byc tylko matka i tyle? Sorry ale ja sie nie zgadzam. Moze ja nie jestem stworzona do rodzenia dzieci w takim razie, ale chce mieć dziecko, bo chce mieć z Mężem pełna rodzine, chce zostawić pozniej po sobie jaka czesc siebie na świecie, a przede wszystkim chce obdarzyć miłością ta mała istotkę.
Każda z Nas ma swoje zdanie - zarówno na poród, na wychowanie, na wszystko. I takie przegadywanie siebie jest bez sensu.
Ja z mojej strony kończę te dyskusje. Nie wiem jak bede rodził. Poród naturalny mnie przeraża i tyle. I nie jestem dziecinna, nie jestem niedojrzała, bo mam swoje lata. To jest moje pierwsze dziecko. Jestem pierwszy raz w ciąży. Przeżywam to na swój sposób. Zwłaszcza, ze moje dziecko jest wyczekane i jest swojego rodzaju cudem. Liczę na to, ze bedzie aniołem, nie diabłem i w tym bede sobie tkwić póki nie zobaczę jak rola matki jest trudna - na wlanej skórze.

A teraz wracam do pracy, bo chce jak najszybciej skończyć, zeby pójść spac
Ja też jestem gotowa na bycie matką, ale na poród jeszcze nie. Tzn może panicznie się go nie boję, bo nie myślę o tym, ale nawet nie potrafię sobie tego wyobrazić i dla mnie to abstrakcja.
Może też wyjdę na nieprzygotowaną psychicznie do macierzyństwa i takie tam, ale póki co obawiam się o mój stan fizyczny do tej pory byłam aktywna, regularnie ćwiczyłam, miałam swoją wymarzoną figurę. Boję się, że te lata pracy przepadną, pojawią mi się rozstępy i mega obwisły brzuch. Nie chcę tu nikogo urazić. Może to głupi powód ale nic nie poradzę. Już teraz mówię do męża "patrz, urósł mi brzuch", i jego odpowiedź "przecież w ciąży jesteś"

Cytat:
Ja miałam tą wersje i nie polecam, strasznie nieaktualna wiedza, wyrzuciłam. Załącznik 7196086
Właśnie czytam te wydanie
karska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-17, 12:39   #2697
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Jak myślisz od jakich lat mogę się poważnie rozglądać za książką żeby wiedza była ok? Chciałabym w miarę możliwości kupić używaną, ale też bez przesady.

Ja z takich dobrych książek o ciąży polecam KSIĘGĘ CIĄŻY SEARSÓW. Ma spójna i aktualna wiedzę na temat ciąży. Jest tez druga cześć już o dziecku. A z humorem jest fajna CIĘŻARÓWKA PRZEZ 9 MIESIĘCY. Czytałam starsze wydanie ale nie przypominam sobie żeby pisali jakieś farmazony

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

Ale ogółem polecam nowe wydania książek. W ciągu ostatnich lat bardzo się zmieniło postrzeganie dziecka. Odeszło się od musztry i zostawiania do wypłakania i farmazonów typu: niech popłacze to mu się płuca rozszerza 🤦☠♀️. Teraz się pielęgnuje rodzicielstwo w bliskości
Oliwka 21.07.2016
Stary 2017-08-17, 12:50   #2698
Shelby_a
Zadomowienie

Zdecydowalam sie i zamowilam nowe w promocji. Przekonalo mnie to ze czesc o dziecku jest z tego roku wiec bardziej aktualnie nie bedzie

Generalnie to chyba juz mi sie wlaczyl tryb wicia gniazda, bo znalazlam u mnie w miescie uzywane moje wymarzone lozeczko i nie moge przestac myslec o kupnie Nie wiem jak to sie skonczy

Stary 2017-08-17, 13:39   #2699
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Zdecydowalam sie i zamowilam nowe w promocji. Przekonalo mnie to ze czesc o dziecku jest z tego roku wiec bardziej aktualnie nie bedzie

Generalnie to chyba juz mi sie wlaczyl tryb wicia gniazda, bo znalazlam u mnie w miescie uzywane moje wymarzone lozeczko i nie moge przestac myslec o kupnie Nie wiem jak to sie skonczy

Ja łóżeczko to nie ale mam namiętna potrzebę kupienia czegoś dzieciowego Noo ale czekam na potwierdzenie płci. Wtedy wyjazd robią wszystkie ubranka z kartonów i będę segregować co zostawić a co sprzedać...
Oliwka 21.07.2016
Stary 2017-08-17, 14:01   #2700
figa84
Zakorzenienie

Cytat:

Też tak miałam przy pierwszym dziecku, przy drugim kupiłam najtańsze, przy 3 nie kupuje
Z takich gadżetów dziecięcych będę myśleć nad wózkiem
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości