|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#871 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Lipcówki 2017 ❤ cz. 9 Pierwsze chwile z maluszkami
PESTYCYDA dzięki, optymistyczniej patrzę na sprawę, jak tak piszesz. Byliśmy na dwóch wizytach póki co. Metoda to bobath.
DARIETTA u mnie na warsztatach była nas 6 jeśli dobrze pamiętam (no plus mój mąż, ale liczę nasza parę jako jedność ) i uważam że było bardzo kameralnie i jak najbardziej można się nauczyć. Więc myślę że 10 osób też jest ok.
|
#872 |
|
Wtajemniczenie
|
Cashmere ja tez tesknilam trzymam kciuki za symetrie.
Nadal na pampkach 2 jedziecie?bo ja dzis tescowe 3 kupilam bo 2 ledwo ledwo juz. Dziewczyna od sab simolex mnie wystawila jutro rano sie umowilam z inna mieszka ulice obok na szczescie. Poszlam z W o 17.30 na spacer jeszcze i po pieluchy do tesco i spal jak kamien o 20 go obudzilam na kapiel troche podkadl masaZ byl i termoforek i spi a my z tż chipsy ,karmi i gra o tron☺ ciekawe jak w nocy mi da popalic za to😕ide juz spac bo pewnie niedlugo pierwsza pobudka Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#873 |
|
Zakorzenienie
|
U nas już pierwsza pobudka. Obudził się z krzykiem, jakby go ze skóry obdzierali. Chyba mu dziś brzuszek dokucza. Dałam dwa razy Espumisan.
CHILLI zostało mi może 5 sztuk 2 i zaczynamy 3. Dziś mu jedną na próbę założyłam i są ok. Mamy duży zapas 3, to już mniejszych nie dokupuję. No i ja rozumiem, że tak po ludzku raźniej, jak ktoś rozumie Twoje problemy bo ma podobne.
|
#874 |
|
Zakorzenienie
|
Cashmere, to bobathami pójdzie sprawnie
![]() My też się karmimy. Niestety nie mogę spać coś i na następnym karmieniu będę nietomna. Oby mały był odkładany dziś :modli: Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez pestycyda Czas edycji: 2017-08-16 o 23:43 |
|
|
|
#875 |
|
Zakorzenienie
|
My też ierwsze karmienie dość szybko bo mała padła ok 22 ale polozyłam na pleckach to czego można było się spodziewać. Dziś zobaczymy jak będzie spała w tej pozycji.
|
|
|
|
#876 |
|
MerDer 4ever
|
U nas pierwsze karmienie
![]() Cashmere fajnie, ze sie odezwałas! Raz, dwa poradzicie sobie z asymetria U mnie tez mąż robi wszystko o tam samo cieszę sie, że w pierwszych dniach nikt sie nie wtrącał bo dzięki temu teraz mozemy wszystko Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#877 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 01:38 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:51 ---------- U mnie drugie karmienie. Lezenie na ppleckach malej nie sluzy co chwile sie budzi jestem nieprzytomna |
|
|
|
|
#878 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wyobrażam sobie położyć mala w innej pozycji niż na boczku w nocy. Chyba bym nie spała. Zbyt często ulewa nawet przez sen
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#879 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Musze poszukać info o tym jak ma leżeć maluch. Pytałam sie bratowej ona ma wczesniaka i nikt jej nie mowił że na boku nie można i małego tak układała. |
|
|
|
|
#880 |
|
MerDer 4ever
|
U mnie tez drugie karmienie
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#881 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas do popołudnia było spoko , a potem coś się zrąbało. Mały zrobił bardzo rzadka kupkę , a taka wodnista bez grudek. Jedna jedyna na cały dzień. W nocy żadnej kupki wtf?! Martwię się kuzwa. Potem był nieodkladalny i nie mogłam zrobić obiadu. Tz oszczędność mnie zabije kiedyś . Nienawidzę mrożonych ryb, a on wiecznie je kupuje bo taniej. Odmrozisz wiadro a masz 1/3 tego plus są cienkie jak papier. Dałam na petelnie i ryby znikły w tłuszczu . Spaliły się. Wywalilam do kosza Potem wpadła teściowa. Oczywiście mnie wkur*a . Ja umorusana po całym dniu jak zombie a ona będzie mi foty robić jak to kapie małego. Powiedziałam jej ze STOP! Mam dość zdjęć i se nie życzę żebym mnie fotografowała bo to przesada i ze jest jakaś prywatność chyba i nie chce żeby mnie jakieś obce ludzie oglądali jak jestem w dresach z rozczochranymi włosami. Bez przesady. Może robić zdjęcia swoim wnukom ile chce i się chwalić ale nie moje zwłaszcza w takiej sytuacji prywatnej z mojego domu. Zatkało ja i nie zrobiła. I *uj. Do tego zestresowała mi starszaka bo zaczął płakać jak usypiałem małego ze chce do mamy do sypialni a ona go nie puściła Do tego Alex się zaczął zle bardzo przy niej zachowywać i uszczypnął Maxia 😕 Teraz mój starszak spi taki rozżalony , brudny na dodatek w tej bluzce co chodził caly dzień 😠 Mały oczywiście nie spi i słyszę jak ta glizda się wierci w sypialni ehhh., Morelle - przykro mi , ze macie tak ciężko :/ mam nadzieje jednak , ze Pestka jest w pełni zdrowa i ze nie ma nic zarośniętego. Aż mi słabo na sama myśl Vadi- za wizytę u chirurga. Cashmere - za rehabilitacje, potrafią zdziałać cuda wiec się tak nie martw . Mój starszak miał chodzić w kaskach w szynach na nóżkach i tylko więcej strachu niż to wszystko warte. Teraz biega jak przecinak Karolinusia - sto lat miłości dla Was! Asia - każde krwawienie z rany po cc powinno być natychmiast zgłoszone. Może sobie coś naruszyłeś zewnętrznie a może rana się otwierać wewn. Jest to bardzo niebezpieczne . Xzora - może wychodźcie w chuście jeśli masz sile nosić córę Minini - takie coś sobie kupiłam jak na focie . Mierzyłam w domu , ale jakoś muszę się podszkolić jeszcze żeby siebie nie udusić i małego Ze starszakiem miałam taka chustę z przodu i ona miała takie plastikowe pół koło w środku , które się sobie na szyje zawiązywalonse jak patrzyłaś w dół widziałaś dziecko. W sumie to ja teraz chciałam kupić czarna bambusowa ta niby apaszkę do kp ale była droższa i nie wiem czy będę umiała używać wiec stwierdziłam ze bez sensu przepłacać . Co do leżenia dzieci to tak powinne one leżeć na plecach . Jeśli kladziecie na boku to powinno dziecko mieć coś pod brzuszkiem żeby nie mogło się przewrócić na buzie.
|
|
|
#882 |
|
Zakorzenienie
|
My się karmimy. Jesteśmy 5 dni po odstawieniu sab simplex i podejemy delicol a dziś masakra jakaś. Do południa gazy. Nocka nieprzespana bo młody budzi się co dwie godziny, rzuca się przy cycu, bąki puszcza. Karmię już go półtorej godziny. Jeszcze jak się rzuca to łapie powietrze i koło się zamyka. Sab simplex będę.miala dopiero w poniedziałek:/ chyba jutro polecę po Espumisan albo bobotic
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#883 | |
|
Zakorzenienie
|
Btw! To nie mogłam wczoraj uwierzyć ze udało mi się wykonać zadanie , które założyłam przed porodem.
Udało mi się położyć małego , wykapać starszaka dać mu kolacje i samej wskoczyć szybko pod prysznic. Oczywiście nie obyło się bez towarzysza w łazience w roli starszaka który musiał kolka razy wejść o mi coś powiedzieć i oczywiście przez kurtynę od prysznica nie słychać i trzeba zajrzę i ogladnac matce tyłek i cycki Fajnie ze się tak szybko ogarnelam ale słabo , ze musiałam tak szybko się myć a lubię sobie na w miarę spokojnie się wymasowac szczotka i peelingiem z cukru i olejów natrzeć może mi ten celulit zejdzie z letka 😏 Aczkolwiek było Awesome ze sobie ogladanelam potem XMen first class. Morelle jaki jest jeszcze fajny film z Avengersami bo Ty chyba lubisz? ---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ---------- Cytat:
Ja myśle ze u nas jest od tego ze za dużo mam pokarmu , za szybko leci. Widziałam w laktatorze jak to jest. Laktator pociągnął i wyłączyłam i mleko samo zaczęło mi tryskać do środka do laktatora już bez ciągania i naprawdę napływało mocno. Teraz jak pomyśleć jak mały pije i tak zacznie łykać i nie nadarza nalapie się powietrza i ma dlatego chyba taka masakrę potem 🤔 Btw! Dziewczyny o co chodzi z tym koperkiem i jego demonizowaniem bo ja chyba coś przegapiłam. Swoją droga demonizujecie koperek czy rumianek które da naturalnymi ziołami , ale Espumisan który jest chemia nie. Dziwne na moje trochę 🤔 Nie jestem za dopalaniem przy kp jeśli nie trzeba, ale nie widzę nic w tym tez złego. Nie myśle , ze matki dopajajace woda etc.daja dzieciom zaraz 100ml tego .
|
|
|
#884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też mnie to dziwi że naturalne składnii są złe a leki oki. |
|
|
|
|
#885 |
|
MerDer 4ever
|
Trzecie karmienie. Cos słabo dzisiaj z tym spaniem
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#886 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś straszyli ze jajka powodują cholesterol a teraz jajko to życie i zdrowie. Tak samo jak podobno w bananach z jednej strony są robaki Przy kp dopajanie owszem ma mały sens i jest raczej myśle dla wygody mamy ibtez tego żeby dziecko jakoś tam nauczyć butelki bo niektóre mamy musza isc do pracy po jakimś czasie. Ale przy dziecku na mm myśle, ze dopajanie ma sens dlatego ze nie karmi się dziecka mm na żądanie, a dziecko czasem chce tez pic a nie tylko jesc. Nawet chyba Morelle ostatnio pisała ze Pestka była trochę odwodniona (?)
|
|
|
#887 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz podaje espumisan i pomaga. Ale nie wykluczam herbatki w końcu nie bede jej podawać non stop tylko jak zajdzie potrzeba. ---------- Dopisano o 05:46 ---------- Poprzedni post napisano o 05:44 ---------- Tak jak ze spaniem na boku jedni oki można inni nie wolno i badz tu madry. Dzis odkładałam Wiki na plecki to co godzine sie budziła. Raz polozyłam na boku ok 3 godzin spała. I co tu teraz robić |
|
|
|
|
#888 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#889 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem Morelle dlatego ja nie mówię nie herbatce. A ta chemia co jest w jedzeniu też nie jest zdrowe.
|
|
|
|
#890 |
|
Zakorzenienie
|
Sam, gratuluję udanego wieczoru
![]() Sam, odciagalam mleko pierwszej fazy dosyć długo na początku jak miałam twarde cycki. Teraz w nocy to robię jak za dużo nabiorą. Nie daje mu twardej piersi więc to raczej nie o to chodzi. Były badania na temat koperku że faktycznie może szkodzić, gdzieś widziałam artykuł... Nie wiem nie chce się zastanawiać. Wg zaleceń WHO cyc do skończonego 6miesiaca i ja się tego trzymam. A przy mm inna sprawa, dopaja się. Jakbym miała woda dopajać to bez różnicy czy woda czy cienki napar z rumianku pewnie. Mój przespał teraz trochę dłużej. Dziś muszę znowu nawiedzić ZUS iec oby wczorajszy dzień się nie powtórzył i młody spał ładnie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#891 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas noc dzisiaj kiepska. Wiki na plecach non stop sie budziła i spała przy cycku odkładałam ją i maks godzinka spania i znowu pobudka. Teraz lezy na mnie moze chociaz tak troszke pospi. Jak mocniej przysnie zrobie zrzut na łóżko obok mnie na brzuszku może uda mi sie zjesc i sie ogarnąć. |
|
|
|
|
#892 |
|
Zakorzenienie
|
https://mamotoja.pl/herbatki-z-kopru...5556,r1p1.html
Coś takiego znalazłam. Nie wiem na ile to prawda. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#893 |
|
Zakorzenienie
|
Mi Pani w aptece tez nie polecała kopru, mowiła ze rumianek lepszy.
Dzień dobry ![]() Dziwna noc u nas :/ co 2 godziny wstawal... i to dlatego ze tylko ciumkał.na spiocha o tyle dobrze, że od razu spał a ja z nim, bo w łóżku. I całą noc nie zrobił siku i kupy... zresztą ja tez nie wstawałam do WC... ciekawe bo zawsze z dwa razy latam. Dopiero teraz strzelil kupkę i siusiu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#894 |
|
Zakorzenienie
|
Z dopajaniem czy herbatkami przy kp jest tak, że tyle ile dziecko wypije z butelki tyle mniej ścignie z piersi. Mniej mleka się produkuje i to szybka droga do problemów z kp.
Ja nie będę podawać herbatek ani wody przynajmniej do 6 miesiąca, jeżeli będę przez ten czas karmić. Później zaczniemy blw. Tylko ja mam dość radykalne poglądy w tym zakresie. Walczyłam o karmienie piersią i jest ono dla mnie bardzo ważne. ---------- Dopisano o 07:48 ---------- Poprzedni post napisano o 07:44 ---------- Jak tak Was czytam to moje dziecko to jakiś srajtek u nas jest około 8 kup w ciągu dnia
|
|
|
|
#895 |
|
Zakorzenienie
|
Ja po wynikach moczu staram się dawać więcej pić. wyniki niby ok, ale wyszło że za mało pije
|
#896 |
|
Zakorzenienie
|
Asia
U nas tez jest dużo kup A do.kp mam.podobne podejscie. Morelle A lekarz Ci zalecił dawać wiecej pić? Chilli Mi też jest czasami lżej na duszy jak przeczytam, że nie tylko moj krzyczy czy nie śpi, zawsze jest łatwiej coś przełknac jak są inne osoby, ktore mają podobne problemy i sobie jakoś radzą. My dziś znowu w miare ogarnieci z porankiem, tylko ta noc była dziwna serio... przez to ze karmiłam.go na spiocha i ja przysypialam to nie kojarze tych.pobudek... ale jestem.mega niewyspana bo wstawałam z 4-razy :/ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#897 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#898 |
|
Zakorzenienie
|
A ja czytałam ze rumianek nie jest dobry bo uczula 🤔
Mi ciotka poleciła parzyć majeranek na lepsze trawienie . Jej mała miała okropne naprawdę dramatyczne kolki i dawała majeranek do picia. Ja majeranek daje jak starszak chory jest i tobie parówkę z majeranku. Narazie nic nie będę dawać . KTO SPI TEN my nie śpimy 😩😩🔫---------- Dopisano o 01:22 ---------- Poprzedni post napisano o 01:19 ---------- Mojego małego łóżeczko parzy. Materac ma jakieś kolce wielkie bo z Tz go nawet na miękka podusie położyliśmy i się wybudził i z niej zleciał Położyliśmy go na łóżko i zasną ale zaraz była pora na kp i się wybudził jakoś przy zmianie pieluchy i już nie chce spać . Pewnie jak mu dam cycek to zaśnie. Narazie se leży wiec niech leży. Oby nie chrapał i nie stekal .
|
|
#899 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dziś nie spoglądam w lustro noc masakra nawet spanie na mnie nie pomogło. Co godzine pobudka.
Chyba musze przećwiczyć karmienie na leżąco i bedzie ze mną w łóżku w takie noce. Teraz cos tam sobie ciumka i spi a ja obudzona i niewyspana. |
|
|
|
#900 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciekawe kiedy to się u was unormuje
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:45.

) i uważam że było bardzo kameralnie i jak najbardziej można się nauczyć. Więc myślę że 10 osób też jest ok.

i ze nie ma nic zarośniętego. Aż mi słabo na sama myśl
za wizytę u chirurga.

teraz kąpiel, cyc i śpi jak suseł. W w dzień była walka jak nie wiem.
ciekawe kiedy to się u was unormuje