Mamusie marcowe 2018 cz. 2 - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-08-18, 19:16   #1021
_Dolly
Rozeznanie

Dot.: Mamusie marcowe 2018 cz. 2

Cytat:
Napisane przez Jolinko Pokaż wiadomość
o jak bym zjadła taki czerwony barszczyk z ziemniaczkiem
chyba jakiś żarłok się ze mnie robi.
To chyba jedyny objaw mojej ciąży. Miłość do jedzenia.
A my właśnie dzisiaj taki mieliśmy 😍 jadłam dwa razy 😁 więc testowałam wersję tradycyjną i krem. Obie rewelacyjne 😍 w ogóle weszłam w fazę zup 😁
Stary 2017-08-18, 19:30   #1022
Torrence
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mecassie Pokaż wiadomość
Jeżeli chodzi o pierogi ostatnio robiłam pierwszy raz i to był chyba mój najgorszy dzien ciąży myslalam ze przy nich zemdleje naprawde a wyszly mimo wszystko takie ładne Załącznik 7197861
Śliczne!

Pierogi ruskie to nasz motyw dnia
Stary 2017-08-18, 19:37   #1023
Jolinko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marcia45 Pokaż wiadomość
Jak robisz ten pasztet? Przy córce powoli zmieniamy nawyki kulinarne na zdrowsze.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
chętnie podzielę się przepisem.
3 szkl. cukini startej na dużych oczkach (lekko zasalam i jak puści wodę odciskam); 1,5 szkl. bułki tartej (ja zastępuję zmielonymi płatkami owsianymi); 0,5 szkl oleju; garsć naci pietruszki; 3 marchewki (należy je podgotować a później również zetrzeć na tarce); 3 cebule pokrojone w drobną kostkę; 20 dkg żółtego sera; dziś dodatkowo dałam paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę; 4 jajka, przyprawy (sól - łyżeczkę spokojnie, pieprz, papryka ostra i słodka wędzona). wszystkie składniki mieszam dokładnie w dużej misce, ale białka należy ubić na pianę i dodać dopiero na końcu. Foremkę, taką keksówkę, potraktować olejem i wysypać bułką tartą i piec ok 1h w 180C. Naprawdę polecam, bo jest pyszny, a najlepiej smakuje na chrupiącym chlebusiu i z grubym plastrem pomidora
Jolinko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-18, 19:38   #1024
Mecassie
Zakorzenienie

A dzisiaj mama mi rosół ugotowała także będzie na jutro a w niedzielę pomidorowa dzisiaj strasznie źle się odzywialam rano pączek potem makaron z sosem serowym, potem kotlet ziemniaki i mizeria, lody a jeszcze kolacja przede mną

Mecassie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-18, 19:42   #1025
FallenAnn
Rozeznanie

hahahah, jeżeli o zupy chodzi to ostatnio zrobiłam pomidorową z lanym ciastem, i chyba zjadłam litr myślałam że pęknę, ale jeszcze podchodziłam z łyżką do garczka
Stary 2017-08-18, 19:53   #1026
pomaranczowyogrod
Raczkowanie

Dziewczyny odebrałam wyniki i mam liczne bakterie w moczu i ciała ketonowe. Mam się martwic? Wizytę mam we wtorek

pomaranczowyogrod jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-18, 19:58   #1027
asiula1306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez FallenAnn Pokaż wiadomość
a ja właśnie dziś jadłam pierogi ruskie okraszone słoninką - oczywiście mało tłuszczu, a dużo skwarków
chyba jednak mam smaki, bo przypomniało mi się że TŻ był zdziwiony jak o 21 jadłam tosty i to z keczupem i majonezem

Dziewczyny a powiedzcie mi, na prenatalne też robicie krew? bo mi ginekolog kazał zrobić sobie usg, o krwi nie mówił, dał mi normalne skierowanie na morfologię i cośtam, już na NFZ
Ja nie robię, tylko usg. Ale w razie W mam jeszcze wizytę prawie dwa tygodnie przed usg to sie zapytam czy nie musze robic

Cytat:
Napisane przez karolka_boroweczka Pokaż wiadomość
Ja zjadłam zupę, ale zaraz musiałam lecieć do kibelka. To samo wczoraj po barszczu czerwonym. I teraz też już tylko sucharki

Za mną barszcz z uszkami chodził praktycznie od początku ciąży. Wczoraj wreszcie zjadłam i chyba nie szybko to się powtórzy 😝
Dzisiaj wlasnie pomyslalam ze zjadlabym barszcz z uszkami ale gdzie dostac teraz uszka?

Cytat:
Jeżeli chodzi o pierogi ostatnio robiłam pierwszy raz i to był chyba mój najgorszy dzien ciąży myslalam ze przy nich zemdleje naprawde a wyszly mimo wszystko takie ładne Załącznik 7197861

Piękne!
Cytat:
3 szkl. cukini startej na dużych oczkach (lekko zasalam i jak puści wodę odciskam); 1,5 szkl. bułki tartej (ja zastępuję zmielonymi płatkami owsianymi); 0,5 szkl oleju; garsć naci pietruszki; 3 marchewki (należy je podgotować a później również zetrzeć na tarce); 3 cebule pokrojone w drobną kostkę; 20 dkg żółtego sera; dziś dodatkowo dałam paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę; 4 jajka, przyprawy (sól - łyżeczkę spokojnie, pieprz, papryka ostra i słodka wędzona). wszystkie składniki mieszam dokładnie w dużej misce, ale białka należy ubić na pianę i dodać dopiero na końcu. Foremkę, taką keksówkę, potraktować olejem i wysypać bułką tartą i piec ok 1h w 180C. Naprawdę polecam, bo jest pyszny, a najlepiej smakuje na chrupiącym chlebusiu i z grubym plastrem pomidora
Zapisuję bo zapowiada sie pysznie

Cytat:
A dzisiaj mama mi rosół ugotowała także będzie na jutro a w niedzielę pomidorowa dzisiaj strasznie źle się odzywialam rano pączek potem makaron z sosem serowym, potem kotlet ziemniaki i mizeria, lody a jeszcze kolacja przede mną

Moja mama mi tez ostatnio rosół ugotowala i tez sie tragicznie odzywiam, nie wchodzi mi nic co zdrowe. Na mysl o swiezych salatkach mnie odrzuca, kasze absolutnie odpadaja. Mam ochote na tluste i niezdrowe- frytki, pizza, makarony... i chyba zaczyna mnie odrzucac od mięsa.
Tzn dzisiaj odrzuca mnie od wszystkiego, nawet glodu nie czuję pachnie mi swieza buleczka ale jak pomysle o jej zjedzeniu to juz nie jest tak fajnie

asiula1306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-18, 19:59   #1028
lelowa
Zakorzenienie

Jakie tu smaki przepyszne
lelowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-18, 20:02   #1029
Torrence
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pomaranczowyogrod Pokaż wiadomość
Dziewczyny odebrałam wyniki i mam liczne bakterie w moczu i ciała ketonowe. Mam się martwic? Wizytę mam we wtorek

Bakterie to powszechny problem, ja miewałam często. Dostaniesz jakieś leki, moja koleżanka położna ostatnio mówiła, że furaginą w ciąży też się to leczy (ALE oczywiście sama nie bierz!)

Ciała ketonowe w moczu też miałam. To było jedyne odchylenie od normy w moich badaniach. Lekarz powiedział, że tak może być na początku ciąży i niestety nic więcej. Sama doczytałam, że ciała ketonowe wskazują np. na niedożywienie więc może słaby apetyt i wymioty mają na to wpływ? Ja nie wymiotowałam co prawda no ale też wyszły i się nie martwiłam. W środę oddałam znowu mocz do badania bo w poniedziałek wizyta. Zobaczymy co tym razem będzie.
Stary 2017-08-18, 20:04   #1030
karolka_boroweczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asiula1306 Pokaż wiadomość

Dzisiaj wlasnie pomyslalam ze zjadlabym barszcz z uszkami ale gdzie dostac teraz uszka?

Ja kupowałam w zwykłym osiedlowym sklepie.
Wg mnie te najlepsze.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg images.jpg (12,5 KB, 54 załadowań)
karolka_boroweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-18, 20:06   #1031
Mecassie
Zakorzenienie

Dostałam cukinię i nie wiem co z nią zrobić ?

Stary 2017-08-18, 20:11   #1032
Torrence
Wtajemniczenie

Cytat:

Pasztet by Jolinko

Leczo? Nadziewane (szkoda że moja mama na wyjeździe bo bym Ci podesłała fajny przepis...)? Placuszki? (w diecie miałam takie z fetą i sosikiem czosnkowym - były pycha jak coś mogę podesłać przepis) Nawet ciasto można zrobić

Edytowane przez Torrence
Czas edycji: 2017-08-18 o 20:12
Torrence jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-18, 20:12   #1033
Mecassie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Torrence Pokaż wiadomość
Pasztet by Jolinko

Leczo? Nadziewane (szkoda że moja mama na wyjeździe bo bym Ci podesłała fajny przepis...)? Placuszki? (w diecie miałam takie z fetą i sosikiem czosnkowym - były pycha) Nawet ciasto można zrobić
Hmm może to leczo mimo że średnio lubię... Ogólnie cukinia do mnie nie przemawia

Stary 2017-08-18, 20:19   #1034
Torrence
Wtajemniczenie

Cytat:
Hmm może to leczo mimo że średnio lubię... Ogólnie cukinia do mnie nie przemawia
Ja też średnio lubię cukinię, mówiąc szczerze. Taka mdła jest dla mnie. Za leczo też średnio przepadałam ale jak z miesiąc temu zrobiłam to nie mogłam się nim najeść pomimo braku apetytu. Robiłam w termomiksie i wyszło mi takie gęste i mocno pomidorowe.
Stary 2017-08-18, 20:19   #1035
asiula1306
Zakorzenienie

Cytat:
Bakterie to powszechny problem, ja miewałam często. Dostaniesz jakieś leki, moja koleżanka położna ostatnio mówiła, że furaginą w ciąży też się to leczy (ALE oczywiście sama nie bierz!)

Ciała ketonowe w moczu też miałam. To było jedyne odchylenie od normy w moich badaniach. Lekarz powiedział, że tak może być na początku ciąży i niestety nic więcej. Sama doczytałam, że ciała ketonowe wskazują np. na niedożywienie więc może słaby apetyt i wymioty mają na to wpływ? Ja nie wymiotowałam co prawda no ale też wyszły i się nie martwiłam. W środę oddałam znowu mocz do badania bo w poniedziałek wizyta. Zobaczymy co tym razem będzie.
Ja mialam ciala ketonowe przy poprzednim badaniu. Lekarka jak zobaczyla to powiedziala "chyba byla pani przeglodzona co?". Nie masz sie czym martwić, jezeli malo zjadlas poprzedniego dnia to normalne.

Bakterie tez mam i ostatnio tez mialam i to tez nie byl powod do zmartwienia
Cytat:
Napisane przez karolka_boroweczka Pokaż wiadomość
Ja kupowałam w zwykłym osiedlowym sklepie.
Wg mnie te najlepsze.
Nigdy w zyciu takich nie widzialam

Pierwsze rzyganko za mną... I przyznam ze jest mi lepiej

Edytowane przez asiula1306
Czas edycji: 2017-08-18 o 20:35
asiula1306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-18, 20:30   #1036
kasia6713
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pannkaka Pokaż wiadomość
Chyba tak, wpisuja to potem w karte ciazy. Tylko nie rozumiem, dlaczego az dwie ankiety

Na pierwszej wizycie za kazdym razem pytali mnie tez, czy nie jestem ofiara przemocy w rodzinie. Widac korzystaja z takiej wizyty, zeby pomoc kobietom z problemami i ustrzec przed nimi dziecko.

---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ----------

Haha, no wyrazalam tez zgode na to, zeby moje wyniki badan byly dodawane do naukowych baz danych, kto wie
I nagle sie okazuje, że tylko mężczyźni piją alkohol

Stary 2017-08-18, 20:37   #1037
Kiwi18
Zadomowienie

GG do Kiwi18

Moja mała już spi. Wieczór dla mnie. Mąż w pracy do 22

Kiwi18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-18, 20:40   #1038
Koma1002
Zadomowienie

Cytat:
Jolinko, dzięki za ten przepis. Cukinie mi w tym roku obrodzily i powoli tracilam już na nie pomysł a lubimy ich smak

Koma1002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-18, 20:42   #1039
punamama
Rozeznanie

Ooo ja uwielbiam cukinię. Na pewno skorzystam z przepisu na pasztet.
Lubię też robić ristotto z cukinia. Przepis jest chyba na kwestii smaku

Sent from my iPhone using Tapatalk
Stary 2017-08-18, 20:43   #1040
czaro_dziejkaa
Zadomowienie

Ja lubiłam cukinie pokrojoną w plastry i usmazoną jak kotlety, ale teraz bym nie zjadła.
W sumie obecnie na niewiele rzeczy mam smak
czaro_dziejkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-18, 20:53   #1041
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:

rzygi smoka a' la la'Mbria A tak serio to ja lubię sałatkę cukiniową - używam do tego obieraczki żeby zrobić długie paski, dodaję czosnku (może być w proszku ) i oliwy i już samo to jest pyszne Ale można kombinować z innymi warzywami

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-18, 21:03   #1042
Mecassie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
rzygi smoka a' la la'Mbria A tak serio to ja lubię sałatkę cukiniową - używam do tego obieraczki żeby zrobić długie paski, dodaję czosnku (może być w proszku ) i oliwy i już samo to jest pyszne Ale można kombinować z innymi warzywami
Kiedyś robiłam taka surówkę z cukini podobną, kroilam obieraczką, moczylam w soli a później robilam dresing miodowo octowy calkiem było ok

Edytowane przez Mecassie
Czas edycji: 2017-08-18 o 21:06
Stary 2017-08-18, 21:06   #1043
limonka84
limonka84

Byłam dziś zrobić HCV RNA bo w poprzednim badaniu wyszły mi dodatnie przeciwciała anty-HCV. Wyniki dopiero za 2-3 tygodnie. Jeszcze mi tylko WZW typu C brakuje do szczęścia mam nadzieję, że nie będę musiała umawiać się do lekarza od chorób zakaźnych.

Mecassie - też mam podwyższoną glukozę, ale jeszcze w granicach normy. Mam powtórzyć badanie za kilka dni.

Co do pasztetu z cukinii to spróbuje zrobić, przepis wygląda super
a pierogi uwielbiam w każdej postaci, najbardziej na słodko.
limonka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-18, 21:11   #1044
czaro_dziejkaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez limonka84 Pokaż wiadomość
Byłam dziś zrobić HCV RNA bo w poprzednim badaniu wyszły mi dodatnie przeciwciała anty-HCV. Wyniki dopiero za 2-3 tygodnie. Jeszcze mi tylko WZW typu C brakuje do szczęścia mam nadzieję, że nie będę musiała umawiać się do lekarza od chorób zakaźnych.

Mecassie - też mam podwyższoną glukozę, ale jeszcze w granicach normy. Mam powtórzyć badanie za kilka dni.

Co do pasztetu z cukinii to spróbuje zrobić, przepis wygląda super
a pierogi uwielbiam w każdej postaci, najbardziej na słodko.
Trzymam kciuki.
Znam ten ból, bo mnie też wyszedł dodatni, ale HCV RNA wykluczyło zarażenie. Prawdopodobnie mogłam być kiedyś zarażona i mój organizm sam zwalczył, co się zdarza bardzo rzadko, albo nie wiadomo czemu wynik wychodzi fałszywie dodatni.
Mój mąż też dostał skierowanie od mojego gina żeby zrobić przeciwciała HCV. Wyszły mu ujemne.
czaro_dziejkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-18, 21:17   #1045
_Selina_
Zakorzenienie

Cytat:

1503083866633.jpg

___wysłane z telefonu, staram się sprawdzać co napisałam, ale czasami słownik "wie lepiej" ___
_Selina_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-18, 21:19   #1046
lisa87
Raczkowanie

ale macie ciekawe smaczki ja z pierogów to najbardziej ruskie! Ale odkąd jestem w ciąży nie mogę jeść już smażonej cebulki itp wiec pierogi to tylko leciutko podsmażam bo inaczej to by mi się odbijało do nocy i bekam jak świnia
Tak samo nie mogę ani pizzy ani frytek bo to samo mam.... przynajmniej nie jem syfów ;D

ja wczoraj upiekłam łopatke z sosem pieczarkowym i nie mogłam się nad nią nadziwić jaka była dobra, jeszcze slaśkich klusek narobiłam i obiad marzenie

ale i tak najlepszym hitem mojej ciąży jest bułka z masłem i żółtym serem - zawsze to jem jak jestem chora ;D a tak ogólnie to unikałam białego pieczywa przed ciąża. Ale teraz sobie nie żałuje
nigdy tez nie tknęłabym płatków kukurydzianych tych popularnych - ich sklad i dodany cukier zabija mnie juz jak czytam skład ale tak mam na nie chcice od miesiaca ze kupilam jakies bez substancji ulepszających w eko sklepie i tez mnie zadowoliły
lisa87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-18, 21:26   #1047
Mecassie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lisa87 Pokaż wiadomość

ale i tak najlepszym hitem mojej ciąży jest bułka z masłem i żółtym serem - zawsze to jem jak jestem chora ;D a tak ogólnie to unikałam białego pieczywa przed ciąża. Ale teraz sobie nie żałuje
nigdy tez nie tknęłabym płatków kukurydzianych tych popularnych - ich sklad i dodany cukier zabija mnie juz jak czytam skład ale tak mam na nie chcice od miesiaca ze kupilam jakies bez substancji ulepszających w eko sklepie i tez mnie zadowoliły
Czooooo ?! W życiu bym nie powiedziała że te płatki to takie gów.... jem je codziennie a życiu nie przyszlo mi na myśl poczytac składu. A myslalam ze to zdrowe

Stary 2017-08-18, 21:48   #1048
Pannkaka
Rozeznanie

Nie no, nie moge was dzisiaj czytac, pierogi, barszcz z uszkami... my tutaj takich rzeczy za czesto nie jemy, moj maz nie jest fanem typowo polskiej kuchni, a to glownie on gotuje, zwlaszcza teraz kiedy mnie od wszystkiego mdli

Drugi dzien z rzedu mam zgage wieczorem, mam nadzieje, ze to tylko chwilowe, w pierwszej ciazy to chyba dopiero w trzecim trymestrze mnie dopadla i nie odpuszczala az do konca . Za to po ciazy do teraz mialam moze ze trzy razy.
Pannkaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-18, 21:53   #1049
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też lubię sama robić Zresztą kupne rzadko kiedy mi smakują, szczególnie ruskie. Zazwyczaj w farszu są same ziemniaki a twarogu nie czuć. Jakiś czas temu kupiłam od takiej babeczki co robi w domu i do farszu ruskiego dodała... ziół prowansalskich!!! Były tragiczne

Lelowa dzięki Ci za ten pomysł z pierogami. Pojechałam, kupiłam, kończę jedzenie i jest mi super Przypadkiem znalazłam miejsce, gdzie można kupić takie, jak mama robi
Ja niestety jeśli mam chęć na pierogi muszę ulepić sama- jestem bezglutenowcem. A te ze sklepu b.g.smakują koszmarnie. Moje z gryczanego ciasta są naprawdę dobre (nie chwalę się, po prostu jak zrobię jednorazowo 130szt to pierwsza trzydziestka znika w brzuchu mojego męża i syna, więc wnioskuję, że smakują nie tylko mi.)

Ruskie robię obowiązkowo ze smażonym boczkiem.

No i jak robię to zazwyczaj tyle, że mam potem pół zamrażarki załadowane pierogami.

Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-18, 21:57   #1050
Torrence
Wtajemniczenie

Wiecie co, moja teściowa już wszystkim rozgadała! Wszystkim! Łącznie z dziećmi w rodzinie! Nawet nie zapytała czy komuś nie chcemy powiedzieć sami! Jestem zła o ile nie wściekła! I tak oto nie widzieliśmy nawet jak babcia TZ zareagowała na wieść o pierwszym przyszlym prawnuku!!!

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości