Bezdzietne z wyboru / nie chcę mieć dzieci cz. V - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-08-21, 15:17   #3091
narcyzowa
Zakorzenienie

Dot.: Bezdzietne z wyboru / nie chcę mieć dzieci cz. V

Jak tak się zastanawiam nad posiadaniem dzieci to głównie nie rozumiem... jaki jest profit Bo jak dla mnie to dokładanie sobie mnóstwa obowiązków, ograniczeń, odpowiedzialności, ale co jest w zamian? No po prostu nie mogę zrozumieć, czemu ludzie chcą mieć dzieci, co w tym fajnego, jakie to daje korzyści, żeby się tak męczyć
A nie jestem nawet jedną z tych osób, dla których dzieci nie są słodkie, owszem, dla mnie bobas jest uroczy przez chwilę, ale ja wiem, że on się potem nie zamyka przez pół nocy i trzeba mu zmieniać pieluszki, więc ten chwilowy szał macicy nie robi na mnie wrażenia. To, że dzieciaki bywają słodkie to dla mnie żaden argument za posiadaniem dzieci

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

Z zajęć anatomii wiem, że w najdrobniejszych szczegółach jesteśmy zaprogramowane jako chodzące inkubatory - łącznie z takimi szczegółami jak brak jakiegoś tam mięśnia w brzuchu czy bardziej rozciągliwa przepona.
A właśnie - wiecie, czemu dzieci tak drą się w nieskończoność i mają na to siłę? Bo ludzie po urodzeniu krzyczą z przepony, dopiero potem ta umiejętność zanika
narcyzowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-21, 15:25   #3092
gwiazdka_o
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez narcyzowa Pokaż wiadomość
Jak tak się zastanawiam nad posiadaniem dzieci to głównie nie rozumiem... jaki jest profit Bo jak dla mnie to dokładanie sobie mnóstwa obowiązków, ograniczeń, odpowiedzialności, ale co jest w zamian? No po prostu nie mogę zrozumieć, czemu ludzie chcą mieć dzieci, co w tym fajnego, jakie to daje korzyści, żeby się tak męczyć
A nie jestem nawet jedną z tych osób, dla których dzieci nie są słodkie, owszem, dla mnie bobas jest uroczy przez chwilę, ale ja wiem, że on się potem nie zamyka przez pół nocy i trzeba mu zmieniać pieluszki, więc ten chwilowy szał macicy nie robi na mnie wrażenia. To, że dzieciaki bywają słodkie to dla mnie żaden argument za posiadaniem dzieci [COLOR="Silver"]
Mam tak samo! Też uważam, że dzieci są słodkie. Ale trzeba myśleć racjonalnie, a nie tylko instynktami. A racjonalnie to również myślę i myślę i nie rozumiem, dlaczego prawie wszyscy (!) ludzie tego świata mają dzieci. Chyba naprawdę jesteśmy jakieś inne, haha.

Tinker współczuję. A co za okropna historia z tym wujkiem, w głowie mi się nie mieści, że można się tak zachować....

Katsummer witamy! Zabawna historia z tą przyjaciółką. Córkę kocha - ale czy jest szczęśliwa? Mówi coś o tym? Bo można kogoś kochać, ale jednocześnie być nieszczęśliwym z podjętej decyzji.
gwiazdka_o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-21, 15:25   #3093
_zgryzota_
Zakorzenienie

Cytat:
A nie jestem nawet jedną z tych osób, dla których dzieci nie są słodkie, owszem, dla mnie bobas jest uroczy przez chwilę, ale ja wiem, że on się potem nie zamyka przez pół nocy i trzeba mu zmieniać pieluszki, więc ten chwilowy szał macicy nie robi na mnie wrażenia. To, że dzieciaki bywają słodkie to dla mnie żaden argument za posiadaniem dzieci

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

Z zajęć anatomii wiem, że w najdrobniejszych szczegółach jesteśmy zaprogramowane jako chodzące inkubatory - łącznie z takimi szczegółami jak brak jakiegoś tam mięśnia w brzuchu czy bardziej rozciągliwa przepona.
A właśnie - wiecie, czemu dzieci tak drą się w nieskończoność i mają na to siłę? Bo ludzie po urodzeniu krzyczą z przepony, dopiero potem ta umiejętność zanika
Przekazujesz swój materiał genetyczny, ma kto ci podać szklankę wody, masz cel w życiu w postaci wychowania dobrego wartościowego człowieka itp pierdoły.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
_zgryzota_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-21, 15:32   #3094
narcyzowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _zgryzota_ Pokaż wiadomość
Przekazujesz swój materiał genetyczny, ma kto ci podać szklankę wody, masz cel w życiu w postaci wychowania dobrego wartościowego człowieka itp pierdoły.

Przekazanie materiału genetycznego do mnie nie trafia, ale zakładam, że to ma związek z pierwotnymi instynktami.
Ale chyba naukowcy dowiedli, że instynkt macierzyński nie istnieje tak naprawdę
Każdy myślący człowiek wie, że szklanka wody na starość to bullshit.
A wychowanie to tak ogromna odpowiedzialność, że tym bardziej nie widzę w tym nic fajnego. To creepy, po prostu przerażające, że ma się tak ogromny wpływ na życie i charakter drugiej osoby, że właściwie po latach można jako swoją winę przypisać połowę jej niepowodzeń i życiowych lęków.
Może nie każdy tak na to patrzy i powiecie mi, że to mocno nie fair, ale moim zdaniem środowisko, w którym się wychowaliśmy ma tak ogromny wpływ na kształtowanie naszej psychiki, że właściwie możemy dużą część tego wszystkiego zwalić na rodziców Nawet nie chodzi, że zrobili coś źle, ale może nie zrobili czegoś wystarczająco dobrze.
Stary 2017-08-21, 15:55   #3095
_zgryzota_
Zakorzenienie

Cytat:
Przekazanie materiału genetycznego do mnie nie trafia, ale zakładam, że to ma związek z pierwotnymi instynktami.
Ale chyba naukowcy dowiedli, że instynkt macierzyński nie istnieje tak naprawdę
Każdy myślący człowiek wie, że szklanka wody na starość to bullshit.
A wychowanie to tak ogromna odpowiedzialność, że tym bardziej nie widzę w tym nic fajnego. To creepy, po prostu przerażające, że ma się tak ogromny wpływ na życie i charakter drugiej osoby, że właściwie po latach można jako swoją winę przypisać połowę jej niepowodzeń i życiowych lęków.
Może nie każdy tak na to patrzy i powiecie mi, że to mocno nie fair, ale moim zdaniem środowisko, w którym się wychowaliśmy ma tak ogromny wpływ na kształtowanie naszej psychiki, że właściwie możemy dużą część tego wszystkiego zwalić na rodziców Nawet nie chodzi, że zrobili coś źle, ale może nie zrobili czegoś wystarczająco dobrze.
Do mnie nic nie przemawia jeżeli chodzi o posiadanie dzieci. Nawet przekazanie dorobku życia bo ja na starość wolę ten dorobek sprzedać i mieć kasę na luksusowy dom starców 😎

Stary 2017-08-21, 15:59   #3096
narcyzowa
Zakorzenienie

Cytat:
Do mnie nic nie przemawia jeżeli chodzi o posiadanie dzieci. Nawet przekazanie dorobku życia bo ja na starość wolę ten dorobek sprzedać i mieć kasę na luksusowy dom starców 😎

No, tego już totalnie nie rozumiem, bo "będzie dla dzieci". Tzn. ja pewnie swojego dzieciaka strasznie bym rozpuściła, bo chciałabym, żeby miał wszystko, co najlepsze, ale np. moja matka. Jak dzieciaki były już w wieku nastoletnim, to rodzice budowali dom. I ona zamiast zatroszczyć się głównie o siebie i ojca na starość, to wymyśliła sobie, że my wszyscy będziemy mieszkać na kupie, zaplanowała wielki dom z osobnymi mieszkaniami i tak ją i architekta poniosło w tych planach, że w trakcie budowy kasa się skończyła i trzeba było wszystko sprzedać
Stary 2017-08-21, 16:15   #3097
201803090921
Konto usunięte

Cytat:

Cóż...również wolę na starość spieniężyć co się da i zwyczajnie tę kasę przewalić Czy na dom starców, czy na spełnianie jakiś zachcianek. Życie jest jedno, więc dlaczego miałabym sobie żałować nawet na sam koniec ?
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-21, 19:07   #3098
Amazoniak
Zadomowienie

Cytat:
Haha a to ciekawe
Stary 2017-08-21, 19:11   #3099
Shawtty
Zakorzenienie

"Zeby ci tak bliźniaki się trafiły, skoro tak się zarzekasz"

Stary 2017-08-21, 20:05   #3100
faeria
she-wolf

A propo podawania tej szklanki wody na starość, to czasem denerwuje mnie moja własna mama. Już nieraz mówiła mi, że po coś mnie ma, żeby ktoś się miał ją potem zająć i to po to między innymi ma się dzieci. A ja nie jestem za robieniem z kogoś niewolnika. Ja nie muszę, tylko mogę chcieć pomóc. Z własnej woli. I to jest różnica. Czasami jestem w kropce, jak się nad tym zastanawiam. Bo jak najbardziej pomogę, ale wręcz odstrasza mnie świadomość tego, że będę MUSIAŁA. I że mama poświęciła mi swoje całe życie, co jest dla mnie smutne i chciałabym, żeby było inaczej, a nie nieraz mi się żaliła, a nigdy nic z tym nie robiła. Wywołuje to u mnie ogromne poczucie winy. Kiedyś spytała się mnie, czy to dlatego nie chcę mieć dzieci, bo widziałam, jak ona się tak poświęciła i nie chcę tego samego.

A tak ogólnie to niby bezdzietni są egoistami...

tłumaczę
faeria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-21, 20:12   #3101
narcyzowa
Zakorzenienie

Ludzie robią sobie dzieci, bo sami chcą, więc wymaganie od tych dzieci, żeby robiły to, na co oni mają ochotę, przerzucanie na nich swoich niespełnionych ambicji czy wymaganie takich rzeczy, jak opieka na starość, to dla mnie egoizm. A już robienie sobie dzieci z takich pobudek - nawet nie skomentuję.
Myślę, że jak się właściwie wychowa dzieci, to one same garną do tego, żeby pomagać. Ale nie uważam, że dzieci mają jakikolwiek dług wdzięczności do spłacenia. Nikt się sam nie pcha na ten świat.
Mój ojciec twierdzi, że nie chce być na starość zamknięty w domu, nie chce być obciążeniem dla dzieci mających własne życia i rodziny i lepiej mu będzie w domu starców.
Stary 2017-08-21, 21:34   #3102
Amazoniak
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez faeria Pokaż wiadomość
A propo podawania tej szklanki wody na starość, to czasem denerwuje mnie moja własna mama. Już nieraz mówiła mi, że po coś mnie ma, żeby ktoś się miał ją potem zająć i to po to między innymi ma się dzieci. A ja nie jestem za robieniem z kogoś niewolnika. Ja nie muszę, tylko mogę chcieć pomóc. Z własnej woli. I to jest różnica. Czasami jestem w kropce, jak się nad tym zastanawiam. Bo jak najbardziej pomogę, ale wręcz odstrasza mnie świadomość tego, że będę MUSIAŁA. I że mama poświęciła mi swoje całe życie, co jest dla mnie smutne i chciałabym, żeby było inaczej, a nie nieraz mi się żaliła, a nigdy nic z tym nie robiła. Wywołuje to u mnie ogromne poczucie winy. Kiedyś spytała się mnie, czy to dlatego nie chcę mieć dzieci, bo widziałam, jak ona się tak poświęciła i nie chcę tego samego.

aż się prosi żeby odpowiedzieć twojej mamie, że dlatego że nie chcę robić z dziecka swojego niewolnika działanie twojej mamy jest klasycznym przykładem posiadania dziecka pod siebie. A dzieci ma się dla świata a nie po to, żeby później poczuciem winy nimi sterować. To była decyzja twojej mamy, że cię miała a wkręcanie cie teraz w poczucie winy bo tak się dla ciebie poświęcała jest zwykłym szantażem emocjonalnym mającym na celu podporządkowanie cię sobie. Nie jest to niestety zdrowe rodzicielstwo
Stary 2017-08-21, 21:35   #3103
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Usiłuję zrozumieć, z której strony "dzieci są słodkie", i nijak mi nie wychodzi...

Albo się drze, albo piszczy, ślini, lepi, smarka - no tak, sama słodycz.

Katsummer, witaj!
Stary 2017-08-21, 21:37   #3104
narcyzowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Margot45 Pokaż wiadomość
Usiłuję zrozumieć, z której strony "dzieci są słodkie", i nijak mi nie wychodzi...

Albo się drze, albo piszczy, ślini, lepi, smarka - no tak, sama słodycz.

Katsummer, witaj!
Kiedy zdarzy się taka chwila, że nie robi nic z powyższej listy
Stary 2017-08-21, 21:42   #3105
faeria
she-wolf

Cytat:
Napisane przez Amazoniak Pokaż wiadomość
aż się prosi żeby odpowiedzieć twojej mamie, że dlatego że nie chcę robić z dziecka swojego niewolnika działanie twojej mamy jest klasycznym przykładem posiadania dziecka pod siebie. A dzieci ma się dla świata a nie po to, żeby później poczuciem winy nimi sterować. To była decyzja twojej mamy, że cię miała a wkręcanie cie teraz w poczucie winy bo tak się dla ciebie poświęcała jest zwykłym szantażem emocjonalnym mającym na celu podporządkowanie cię sobie. Nie jest to niestety zdrowe rodzicielstwo
Dzięki dziewczyny za te słowa, bo już się bałam, że może to ja jakoś pokracznie rozumuję, a no i w realu nie mam za specjalnie komu się w tej kwestii wygadać, więc tym bardziej jestem wdzięczna A z tym szantażem emocjonalnym zdaję sobie z tego, niestety, sprawę..

tłumaczę
Stary 2017-08-21, 21:47   #3106
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:

ile Twoja mama ma lat? Brzmi jak zgorzkniała 70letnia kobieta.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-21, 21:58   #3107
faeria
she-wolf

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;76490021]ile Twoja mama ma lat? Brzmi jak zgorzkniała 70letnia kobieta.[/QUOTE]

Prawie 60 Dużo jej w życiu nie wyszło, nie lubi swojej pracy, po ojcu alkoholiku z nikim nie chciała sobie już życia układać i tak dalej... rozumiem to, ale tyle razy już ją nakłaniałam do zmian, że można coś jeszcze w życiu robić, że nie musi do śmierci niczym się nie zajmować oprócz pracy, sprzątania w domu i kilku koleżanek, ale to też trzeba chęci zmiany. A ja nie zbawię świata. Przykro mi tylko na to patrzeć Najgorzej też, że o tym wszystkim wiem, a z drugiej strony właśnie mi przykro i miewam poczucie winy. Chciałabym, żeby coś się zmieniło, żeby jeszcze znalazła jakąś radość i tym się zajęła. To wszystko mnie czasem przytłacza, dlatego staram się o tym nie myśleć i robić swoje. Mam absorbujące studia, dużo pasji, może i nie za wiele znajomych ale za to milion pomysłów na życie, a z drugiej strony właśnie boli mnie to, że mama całkiem na odwrót. Szanuję i jestem wdzięczna, że zrobiła dla mnie wszystko, co mogła, może nigdy nie byliśmy bogaci ale niczego tak na co dzień mi nie brakowało. Byłam wcześniakiem, chorowitym dzieckiem, miałam problemy w gimnazjum i niejedno przeze mnie wycierpiała. Starszy brat to z kolei też stuprocentowym aniołkiem nie był, i tak dalej... Nie wiem, czy potrafię dobrze to wszystko opisać, to i tak mało, ale fajnie, że mogę to gdzieś napisać.

tłumaczę

Edytowane przez faeria
Czas edycji: 2017-08-21 o 22:04
Stary 2017-08-21, 22:07   #3108
kasia2209
Zakorzenienie

Treść usunięta
kasia2209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-21, 22:14   #3109
narcyzowa
Zakorzenienie

Jednak jeśli chodzi o słodycz, to zwierzaki nadal wygrywają Zwierzaki prawie zawsze są słodkie
Stary 2017-08-21, 22:18   #3110
faeria
she-wolf

Cytat:
Jednak jeśli chodzi o słodycz, to zwierzaki nadal wygrywają Zwierzaki prawie zawsze są słodkie
O taaak

tłumaczę
Stary 2017-08-21, 22:21   #3111
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Margot45 Pokaż wiadomość
:

Może u kanibali?...

Stary 2017-08-21, 22:23   #3112
narcyzowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość
Może u kanibali?...

Jak się podleje miodem
Stary 2017-08-21, 22:44   #3113
kasia2209
Zakorzenienie

Treść usunięta
kasia2209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-21, 22:45   #3114
Amazoniak
Zadomowienie

Cytat:
Prawie 60 Dużo jej w życiu nie wyszło, nie lubi swojej pracy, po ojcu alkoholiku z nikim nie chciała sobie już życia układać i tak dalej... rozumiem to, ale tyle razy już ją nakłaniałam do zmian, że można coś jeszcze w życiu robić, że nie musi do śmierci niczym się nie zajmować oprócz pracy, sprzątania w domu i kilku koleżanek, ale to też trzeba chęci zmiany. A ja nie zbawię świata. Przykro mi tylko na to patrzeć Najgorzej też, że o tym wszystkim wiem, a z drugiej strony właśnie mi przykro i miewam poczucie winy. Chciałabym, żeby coś się zmieniło, żeby jeszcze znalazła jakąś radość i tym się zajęła. To wszystko mnie czasem przytłacza, dlatego staram się o tym nie myśleć i robić swoje. Mam absorbujące studia, dużo pasji, może i nie za wiele znajomych ale za to milion pomysłów na życie, a z drugiej strony właśnie boli mnie to, że mama całkiem na odwrót. Szanuję i jestem wdzięczna, że zrobiła dla mnie wszystko, co mogła, może nigdy nie byliśmy bogaci ale niczego tak na co dzień mi nie brakowało. Byłam wcześniakiem, chorowitym dzieckiem, miałam problemy w gimnazjum i niejedno przeze mnie wycierpiała. Starszy brat to z kolei też stuprocentowym aniołkiem nie był, i tak dalej... Nie wiem, czy potrafię dobrze to wszystko opisać, to i tak mało, ale fajnie, że mogę to gdzieś napisać.
no niestety poprawić swoje życie może tylko ona sama. A widocznie już utknęła w tej roli ofiary i już inaczej nie umie. Jedyne co możesz zrobić to żyć po swojemu, do czego masz prawo i ograniczaj ile się da jej wpływ na ciebie. Wiadomo rodziców się kocha i jest się im wdzięcznym ale to nie odznacza, że będziesz pokutowała resztę życia przy jej łóżku, żeby jej wynagrodzić życie, którym sama tak pokierowała. Ty na to nie miałaś wpływu, że miała męża alkoholika, ani że byłaś chorowita czy na inne problemy - odetnij się jak najbardziej od tego toksycznego jej myślenia bo bez tego ciężko ci będzie założyć własną rodzinę i iść w swoją stronę. Ona cię po prostu nie puści
Stary 2017-08-21, 22:48   #3115
faeria
she-wolf

Cytat:
Napisane przez Amazoniak Pokaż wiadomość
no niestety poprawić swoje życie może tylko ona sama. A widocznie już utknęła w tej roli ofiary i już inaczej nie umie. Jedyne co możesz zrobić to żyć po swojemu, do czego masz prawo i ograniczaj ile się da jej wpływ na ciebie. Wiadomo rodziców się kocha i jest się im wdzięcznym ale to nie odznacza, że będziesz pokutowała resztę życia przy jej łóżku, żeby jej wynagrodzić życie, którym sama tak pokierowała. Ty na to nie miałaś wpływu, że miała męża alkoholika, ani że byłaś chorowita czy na inne problemy - odetnij się jak najbardziej od tego toksycznego jej myślenia bo bez tego ciężko ci będzie założyć własną rodzinę i iść w swoją stronę. Ona cię po prostu nie puści
Dziękuję za te słowa
Staram się to robić, ale po prostu musiałam się wygadać. Miło usłyszeć opinie osób postronnych

tłumaczę
Stary 2017-08-22, 08:56   #3116
katsummer
Raczkowanie

.

Edytowane przez katsummer
Czas edycji: 2017-08-23 o 08:47
katsummer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-22, 15:25   #3117
_zgryzota_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katsummer Pokaż wiadomość
Gdyby wowczas miala mozliwosc wyboru to mysle, ze niekoniecznie by ta corka dzis byla. Nie rozmawialysmy nigdy na temat jej szczescia z powodu zachowania dziecka, mloda ma juz 16 lat, wiec troche na takie rozkminy przypozno

faeria, nasze matki moglyby przybic sobie piatala. Ja z moja zerwalam kontakt zupelnie, kocham ja, ale jest tak toksyczna, ze lepiej dla mojego zdrowia psychicznego, zebym nie miala z nia nic wspolnego. Ale ona tez wychodzi z zalozenia, ze dzieci ma sie po to, ze pozniej sa cos komus winne. W UK w ogole nie ma tego dziwnego klimatu, rodzice sami ida sobie do domu starcow, ba! sami go wybieraja i nikt nikomu nic nie zarzuca. Dla mnie to chore miec jakis dziwny "obowiazek" zajmowania sie rodzicem bez wzgledu na to, czy mamy taka mozliwosci i ochote. No sorry, ale jazdy mojej matki kosztowaly mnie ladne pare lat terapii wiec ostatnia rzecz, na jaka mam ochote to zajmowanie sie czlowiekiem, ktory mnie zniszczyl psychicznie.
A czemu nie miała wtedy wyboru? Zawsze jest wybór. Nie potrafię zrozumieć ludzi którzy nie chcą dzieci a potem mają bo im się zdarzyło, skoro je mają to gdzieś podświadomie chcieli je mieć? Nie przekonują mnie teksty no tak jakoś wyszło, no i jest....samo nie wychodzi i nie musi być. A jak ktoś mi mówi że usunięcie to koszty to już w ogóle mi się śmiać chce, jakież to są koszty w porównaniu z późniejszymi jakie trzeba ponieść w utrzymaniu i wychowaniu?!

Stary 2017-08-22, 15:32   #3118
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Może po prostu niektorzy nie akceptują aborcji?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-22, 16:00   #3119
_zgryzota_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Może po prostu niektorzy nie akceptują aborcji?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
I tego nie rozumiem, dzieci nie aborcji nie...to tylko abstynencja zostaje 😁 jedyna pewna metoda anty 😁

Stary 2017-08-22, 16:27   #3120
Amazoniak
Zadomowienie

Cytat:
I tego nie rozumiem, dzieci nie aborcji nie...to tylko abstynencja zostaje 😁 jedyna pewna metoda anty 😁

a ja jestem w stanie to zrozumieć sama świadomie nie planuję potomstwa ale jakbym wpadła to bym raczej nie usunęła
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości